Napi MAHASZ

2008.08.13. 11:00

Itt volt az ideje, hogy megint megjelenjen valahol egy sírás arról, hogy milyen rossz helyzetben van a magyar zenei ipar. Most a Napi Gazdaságban jelent meg arról egy rövid írás, hogy milyen nehéz helyzetben van az ágazat hazánkban. Maga az írás gyakorlatilag ismétlés, sokkal érdekesebb az, ha egy kicsit mögé nézünk a leírtaknak, mert az rávilágít arra, hogy igazából a megoldáson még mindig nem gondolkozik senki.

Vágjunk rögtön a közepébe. Maga a MAHASZ a következőt ismeri el: „Mivel a zenefogyasztók pénztárcája általában nem engedi meg a rendszeres vásárlást, a kiadványok közül csak egyet-egyet vesznek meg” Végre valaki elismeri, hogy a magyar fogyasztó nem csak az elvetemült bűnöző kategóriába tartozó egyedekből áll, hanem ténylegesen ott szerepel az okok között az, hogy nem feltétlenül lapul ott a zsebben a kívánt összeg. Fel is merül rögtön a kérdés, hogy vajon ezzel kíván-e valamit kezdeni a kiadók szövetsége? Ezzel a kérdéssel csak az a baj, hogy kizárólag az olvasóban merül fel, mert erre nem kívánnak a kiadók semmit lépni. Pedig sok alternatíva nem létezik. A lemezkiadóknak nem profilja a gazdasági fellendítés, sem a jótékony pénzosztás, így a potenciális vásárlók nem fognak plusz pénzhez jutni általuk. Akkor egyet tehetne a kiadó, méghozzá azt, hogy ott segít be, ahol tud, a lemezek árában. Eddig láthatóan nem terjed ki a gondolkodás, így marad a sírás, hogy milyen nehéz helyzetben is van a magyar lemezfogyasztó. Pedig már az is segítene, ha végre megvalósulni az a sok nyugaton látható példa, miszerint a „kifutott” lemezeket nem az eredeti áron, hanem jóval olcsóbban vehetjük meg. Így a türelmesebbek, akik nem tudnak rohanni kedvenc előadójuk albumáért a boltokba, azok később egy vásárlás során talán inkább berakják a kosárba, hiszen a büdzsébe immáron be lehet préselni a korongot. Vannak más gondok is ezen kívül, lássuk a riportból.

„A legnagyobb gondot a világhálón, a fájlcserélő oldalakon terjedő illegális - legtöbbször mp3 - formátumú zenei másolatok jelentik. „ Itt aztán van képzavar és minden egyéb tudatlanságra utaló jel. Egyrészt kicsit nézzünk vissza korábbi mondatra. Nem én mondtam, hanem a riportalany, hogy „a zenefogyasztók pénztárcája általában nem engedi meg a rendszeres vásárlást”. Tehát az eset szempontjából teljesen mindegy, hogy mi a helyzet az mp3 fronton, maga a szövetség is elismeri, hogy nincs fizetőképes kereslet. Ettől kezdve akár fogadásokat is lehetne kötni arra, hogy vajon mennyivel több lemez fogyna, ha hirtelen varázsütésre megszűnne az empéhárom. Valószínűsíthetően alig-alig. Az ok egyszerűen nem más, mint az, hogy a villanyszámla nagyobb prioritást élvez a lemezzel szemben, mert kikapcsolt elektromos szolgáltatás mellett nem lehet élvezni a zenét otthon. Tekintsünk itt el attól, hogy a lejátszóba lehet elemet venni, és akkor még fülhallgatóval megy a dolog. Visszatérve a fenti mondatra, akkor itt is aktuális kérdésemet tenném fel, méghozzá azt, hogy amennyiben olyan nagyon sok illegális mp3 van minden felé, akkor mire is jó a jogdíj, ami kényszerűen be van építve minden adathordozó árába? Nem ártana egy rövid konzultáció az Artijusal ebben a kérdésben. Mert amikor beszedni kell a díjat, akkor van egy érvrendszer, amikor meg arra valamit írni is szeretnék, akkor van egy másik.

A végére jön a slusszpoén, melyben elismeri Jeszenszky Zsolt – aki egyszerre a MAHASZ és a ProArt munkatársa -, hogy „Ha folyamatos veszteséggel kell számolniuk az illegális letöltések miatt, kénytelenek csökkenteni kockázatukat és nem költenek például drága, igényes videoklipekre, nem kísérleteznek rétegzenékkel” Azaz az eddigi, néha igénytelen anyag után, nem jobb minőséget, hanem rosszabbat kapunk. Ugyanis el kell ismerni, hogy sok nálunk megjelenő lemez igen messzi esik az igényes munka fogalmától. Sokszor stúdióban egy hétvége alatt összedobott albumokról van szó, melyekre nehéz azt mondani, hogy megdolgoztak a pénzükért az előadók. Nincs arról szó, hogy valaki hetekig hangolta a gitárját, ötvenszer felvették, mire az olyan lett, amilyennek kell. Ennek legjobb példája a mára kifutóban lévő mulatós ipar, ami hosszabb ideig húzta a magyar zeneipar szekerét.

Továbbra is látszik, hogy a zeneipar is olyan, mint az elektromos áram, és a kisebb ellenállás irányába halad. Inkább célozza meg valamivel a nem „urbanizálódott”(idézet tőlük) réteget, hanem azokat tekinti vevőnek, akik még nem szoktak rá a letöltésre. De mi lesz azután? Mert hamarosan nem lesz réteg, aki nem lesz képes letölteni, és most illegális vagy sem, de a zenék online terjedését meggátolni finoman szólva is lehetetlen. De mi lenne, ha pont ezt a piacot célozná meg a zeneipar, és nem a régi vasat ütné? De hol is van olyan hely, akár a világon, ahol nagymennyiségű zenei anyaghoz juthatunk hozzá, online, válogatva, tematikusan, tetszőleges formátumban, akkor is, ha nekünk nem felel meg az mp3? Mindenki találgathat és talál is. Az emberek egyelőre ott töltenek le, ahol tudnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr68613892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2008.08.13. 12:17:27

Én nem értem ezt a sírás-rívást. Bedőlt a magyarországi dvd-film piac? Be. Azóta csökkentek a dvd árak. Még a nagyonhülye boltban is legalább egy ezressel olcsóbban tudom most megvenni a filmeket, mint két éve. Tudom, mert abba a kicsi, elvetemült rétegbe tartozom, aki sok lemezt vásárol és egyet se tölt le.

Hát akkor? Miért nem lehet piaci szempontokat érvényesíteni a magyar zenei cd-knél? Nem megy 6000-ért a lemez, adni kell 5000-ért. És így tovább.

Baszkurátor 2008.08.13. 12:18:30

Én már többször is kérdeztem de eddig sehol sem kaptam érdemi választ.Hátha itt .. :-

Szóval ha a szaros Nikon gépembe veszek egy qrva memóriakártyát akkor azért nekem miért kell jogdíjat fizetnem?De most komolyan.Én ezt valahogy qrvára nemértem.És ha az általam készített képeket kiírom CD-re akkor ezért a CD lemezért ugyancsak miért fizetek jogdíjat??És főleg kinek??Magamnak??Hisz a képeket én csináltam.De akkor miért nem kapok zsetont ezektől az ingyenélő vérszívóktól?Mert ezek ( asva és társai ) szerintem nem mások.

A megoldás pedig valóban az amit itt már többen is említettek ( szerintem).Mert valóban.Miért vegyek meg 3-350Ft-ért egy cd-t ha azon 1 max 2 szám van ami hallgatható.Tisztelet a kivételnek!

Nite · http://animecomment.blog.hu 2008.08.13. 12:18:47

Mi lesz azután? Ha mindenki le tud tölteni zenét, mindenki le is fog. Azok a zenészek, akik jó zenét csinálnak, és ezért sok rajongójuk van, meg fognak élni továbbra is, támogatásból, a rajongók által megvett ráadás anyagokból (mint pl fizikai hanghordozó) vagy ha másból nem, koncertekből. A szar meg végre kiszelektálódik, azokkal a dagadt piócákkal együtt, akik a zeneiparon csüngenek. Szép új világ!
Amúgy pont a minap gondolkoztam azon is, hogy mifenéért fizessek azért, amit megvettem már magnószalagon mégegyszer, amikor jobb minőségben szeretném? Igazságosabb (bár belátom kivitelezhetetlen) lenne, ha azt mondhatnám: ok gyerekek tetszik ez a számotok, megveszem a jogot, hogy bármikor otthon is meghallgathassam az elérhető legjobb minőségben.

ANOka 2008.08.13. 12:21:32

Vajon azon goldolgodtatok, hogy mennyi a (profi) stúdiók munkaóradíja, amit elvileg a "lemez" eladásából kellene kitermelni?
...avagy miért 1 hétvége alatt nyávognak fel egy teljes albumot...

Bambano 2008.08.13. 12:22:08

Nite: több előadótól is hallottam, hogy a kiadók és terjesztők annyira nagyot kaszálnak a cd eladásokból, hogy a szerzőnek és előadónak értelmetlenül kevés jut belőle. Sok előadó ezért a cd-t a koncertturné reklámjának tekinti csak, azért megy ki a cd, hogy teltházas legyen a koncert. Lehet, ezek az előadók nem sírnának, ha ingyen letölthető lenne az összes daluk, ha ettől 20%-kal több jegy megy el a koncertre.

mister 2008.08.13. 12:23:51

ANOka:
Vajon elgondolkodtál rajta, hogy ez mióta a vevő gondja?

movhu 2008.08.13. 12:24:39

A lemez költéségét nem feltétlenül a lemez eladásából kell kitermelni. Az lehet egyfajta promo anyag. El kell menni koncertezni, szórakoztatni és nem csak ülni a babérokon és várni, hogy majd a memóriakártya jogdíjrész megérkezik.
A másik bajom, hogy én leglálisan NEM mp3-at akarok letölteni, hanem valami veszteségmenteset. Így elég kevés a legális alternatíva, pedig bennék olyan albumot, amit CD-n tuti nem kapok meg, mert már nem adják ki soha többet.

gabest1 2008.08.13. 12:26:26

Nincs olyan gép, aminek az egyik felén bemegy a pénz, másikon meg kijön a zene. Aki ki akarja fejezni az ő nagy művésztét, az megteszi ingyen is. A többi álszent.

Önjáró Talajgyalu 2008.08.13. 12:27:33

A zenei iparnak szarul megy, es ezert a fogyasztok a hibasak. Syntax error. Kivancsi vagyok, a tejipar mikor kezd nyekergesbe, hogy szarul megy nekik, mert a vasarlok nem akarjak a romlott tejet megvenni, hanem inkabb a szomszed Marinenitol, akinek van tehene cserelnek hazitejet egy marek sargarepara. A rohadekok.

mister 2008.08.13. 12:27:38

Gabest1 nagyon jól mondja. A többi mese habbal...

Önjáró Talajgyalu 2008.08.13. 12:28:30

"Nincs olyan gép, aminek az egyik felén bemegy a pénz, másikon meg kijön a zene."

Wurlitzer vajon mi? :P

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.08.13. 12:29:34

úgy látszik a fájlcsere olyan, mint orbánviktor
mindenért ő a hibás

mister 2008.08.13. 12:29:40

Ha a tejipari lobbi majd visszaoszt megfelelő zsebpénzt a döntéshozóknak, akkor nyugodj meg, egyből születnek a törvények és beépítik a tejipari díjat is minden élelmiszer árába, nehogy veszteség érje a tejeseket...

ratt_724 2008.08.13. 12:31:07

Én a hétvégén voltam moziban kb. 3 év óta először...
Kifizettük a nem is olcsó belépőjegyet, aztán mit látok: az első 20-25 perc reklám... Anyád, akkor minek fizettem jegyet, inkább ezentúl is letöltöm a netről, a pár mozijegy árából veszek egy projektort, 5.1 manapság meg minden otthonban van :-)
Ennyi... Az elvtársaknak fel kéne ébredni, hogy lassan, akkor sem mész le a boltba cd-ért, ha óccsóért adják, mert a netről ingyen séta nélkül megkapod. Arról ne is beszéljünk, hogy az előadó a CD árából mennyit kap...

átlátó 2008.08.13. 12:32:06

Ez a J.Zs. és "munka"társai annyi ,de annyi hülyeséget képesek összehordani akár egyenként is. A változó világhoz kéne igazodniuk. Másrészt az is igaz, hogy a magyar populáris zene jórészt külföldi "forrás"munkákon, arcal a hakni felé mentalitással születik.

paranoir 2008.08.13. 12:36:06

Én mondjuk nem hallgatok olyan előadót, akinek a lemezén egy jól összerakott szám van, a többi meg töltelék. Mert az nem lehet jó előadó. A kiadók a hibásak leginkább, a telített piacra nyomják ki az igénytelen szart két forint haszon reményében, összetákolt hugya zenéket terjesztenek karöltve a szutykos magyar kereskedelmi rádiókkal (láttam hugomnál a viván egy Josh és Jutta nevű előadót, akik mindenféle listákat vezetnek, és leesett állal bámultam, hogy ezt így tényleg képernyőre/rádióba engedte valaki? őszíntén ajánlom mindenkinek, tube-on biztos van, érdemes hüledezni), azok pedig akik szenvedélyből, zeneszeretetből művelik a muzsikálást szar se jut, mert nincs bennük piaci potenciál. Aztán sír az asva/artisjus, hogy kevés fogy Josh és Juttából. Bazzeg, jóhogy, mikor egy szar, és a köcsög ízlésű tiniknek is van annyi gógyijuk, hogy arra a két hétre míg sláger lesz a Bankban, pont elég letölteni, aztán delete.
A nyers lemez árába épített sarc meg elképzelhetetlen arcpirító. Alapjáraton tolvaj vagyok, kösz. Ja meg annak is utána lehet nézni, hová tűnik el ez a pénz, amit így beszednek. Presser-féle öreg faszok és havercsávók zsebeibe. Zenemaffia.

Májkell123 2008.08.13. 12:40:16

Tavasszal kint Németo.ban vettem néhány CD-t.
Fatboy Slim: 5 Euró; Guns N' Roses: 12 Euró; Limp Bizkit: 12 Euró. És még rengeteg jó lemez volt ilyen áron. Itthon min. a duplája.

Dr Kangörény 2008.08.13. 12:43:55

Cooper ügynöknél a pont, ha nem kérsz érte pénzt, akkor a megosztás is legális, a letöltés meg pláne. Az bennem is felmerült már, hogy miért engednek olyan reklámokat, amikkel alapvetően hamis információkat terjesztenek. Mosópor reklámnál büntetnek, de a dvd-k elején lévő (egyébként idegesítő) hazugságokért nem?

Egyébként amíg egy pendrive, vagy memóriakártya vételekor fizetek mindenféle faszom zenésznek, addig halálos nyugalommal töltögetek mindent, ami megtetszik.

LouisCyphre 2008.08.13. 12:44:38

"„A legnagyobb gondot a világhálón, a fájlcserélő oldalakon terjedő illegális - legtöbbször mp3 - formátumú zenei másolatok jelentik."

Illegális formátum lenne az mp3?!
Akkor az mp3 lejátszók is azok. Miket meg nem tud néha az ember...!

paranoir 2008.08.13. 12:48:24

Azt meg külön nem értem, hogyha a filmforgalmazó meg tudja tenni, hogy a másfél éves filmet 1000-1500 huf-ért, a premier megjelenést meg 2900-ért tudja adni, akkor egy, az átlag film büdzséjének töredékébe kerülő audio cd-t (előállítás 60-80 huf/db) miért kell 3000-6000 huf-ért adni. Tegnap vettem meg Michael Mann Collateralját 1990-ért, de ha perverz módon egy ezredik Presser bestofot akartam volna venni, az alsó hangon a duplájába fájt volna. És senki ne jöjjön azzal, hogy egy amcsi film dvd-kiadása olcsóbb, mert nagy piacra szórják, mert egy eredeti cd max 100 huf, egy eredeti dvd max 300 huf gyártási költséggel jár.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.13. 13:02:56

Idézem magam, bocs:

"Példa: Hooligans "Privát Mennyország" CD 3490 HUF (musicland.hu).
Coldplay "Viva la Vida Or Death & All His Friends" CD 4190 HUF (usacd.hu).
Coldplay "Viva la Vida Or Death & All His Friends" CD 9.99$ amazon.com (1411 HUF)

Mp3:
Songo.hu: Egy album mp3-ban 1998 HUF. De mi van ha csak pár számot szeretnék vásárolni? 1 szám 336 forint! Coldplay-nél az album ára mp3 formátumban 3396 HUF, 1 szám itt is 336 forint. Ebből 28 HUF+Áfa a jogdíj, vagyis 10% itt is, mint a CD-éknél.
Az Itunes ugyanezt 99 centért kínálja, az Amazon.com-nál pedig már csak 89 cent 1 szám! "


Szeretném otthonról, fotelből legálisan bankkártyával megvenni kedvenc együtteseim albumait mp3-ban megvenni, megfizethető (= max 1500 HUF) áron.
Megtehetem? Miért nem erre fekszik rá a Mahasz+kiadók?

Ráadásul a legpikánsabb az egészben - amit ők is elismernek - hogy a LETÖLTÉS LEGÁLIS!

Ahogy a magnókazetta árában megfizettük a haver kazijáról átmásolt Nirvana "Nevermind" albumát, úgy most MÉG DURVÁBBAN, szinte mindennel megfieztjük a másolás okozta bevételkiesés díját (üres CD/DVD, memóriakártya stb) .

Akkor nekem ne sírjanak! Nem a 90-es években vagyunk, amikor még NEM VOLT internet! Alkalmazkodj a korhoz, különben megdöglesz!

A többi erre:
vastagbor.blog.hu/2008/08/06/ehezo_magyar_zeneszek_napja

kpityu2 2008.08.13. 13:06:43

Ahányszor adathordozót veszek, hozzá kell járulnom a tehetségtelen MC-DJ-mixerjanik és a naplopó "jogvédők" eltartásához. Kinyalhatják.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.13. 13:06:54

LOOOOOOOOOOOL :-)

"A hét kommentje" díjra jelölném !!!

"wmiki · igazmondo.blog.hu/ 2008.08.13. 12:29:34
úgy látszik a fájlcsere olyan, mint orbánviktor
mindenért ő a hibás"

LOOOOOOOOOOOL :-)

Kopi3.14 2008.08.13. 13:08:23

multkor bementem a nemhulye boltba otthon. Kijottem egy szatyornyi dvd-vel, olyan jo 23000 HUF penzzel kevesebbel. Elkezdtem nezni a filmeket, mivel kezd? A letoltes illegalis. Basszak seggbol szajba a jo kurva apjukat az iylenek, es sajat magukat huzzak karora, ha ezt muvelik. legalisan megvett albumon ott a masolas torvenytelenseget hirdeto szar. epp azzal tamogattam oket. De elgondolkodtam, lehet tobbet nem kene. Gratula nekik, okosak, talan megitn vesztenek valakit, aki vevojuk volt. Es Jeszenszkynek is ajanlom, lepjen oidipuszi kapcsolatba az apjaval is, ne csak az anyjaval. Lehetoleg nagy nyilvanossag elott, mondjuk a Kossuth teren.

Eszrevetel: Nemetoszragban, Extra nevezetu Tesco jellegu midnentaruloban BD albumok, eredetiek vannak 20-30 € arakon. akkor mirol beszelunk?

grigorij (törölt) 2008.08.13. 13:11:55

Baszkurátor: Mit nem értesz????
A mai magyar szabályozás szerint minden olyan eszközre kivetik a sarcot, amire LEHETSÉGES zenét rögzíteni!!!
Olyan ez, mintha minden koton mellé egyből gyerektartási csekket is mellékelnek... Mert elvileg kilukadhat és csinálhatsz gyereket...
És nem ez a lopás! A lopás az, amikor saját fejlesztésű szoftverrendszer vagy update-jeit CD-n küldöd (ingyen) a partnereidnek, és minden lemez után jogdíjat fizetsz - a tehetségtelen zenészeknek!
Pedig a szoftverjog lényegesen szigorúbb a zeneinél...
De ez Magyarország...

kpityu2 2008.08.13. 13:12:24

- A köny címe: Száz érv a relativitáselmélet ellen.
- Ha tévedtem volna, egy is elég lenne.

d.hardman 2008.08.13. 13:14:23

messzire vezet, de nem kötelező zenélésből megélni. a művész urak is észrevehetik, hogy piacgazdaság van. erre jön az, hogy neki se adják ingyen a kenyeret a boltban. hát akkor dolgozzon :]
egyébként az artisjus dolgaira fényt lehetne már deríteni, például egy lista arról, hogy dalszerzők mekkora jogdíjakat kapnak évente, még azt a 10 embert is meggyőzné, akik elhiszik ezt az "éhező magyar zenészek" szöveget.

startrekfan 2008.08.13. 13:14:23

Ez az írás a szokásos olcsó demagógia, amit a színvonalas hozzászólások ("kecske jr. hozza a formáját") csak tovább "erősítenek".
A lemezek árán való pampogás és számonkérés bizonyítja a szerző mély jártasságát nem csak a zeneiparban, de a lemezboltok világában is: vagyis évek óta közelében sem járt egynek. Ha ugyanis ezt csak egyszer is megtette volna, látná, hogy több ezer régebbi, hazai és külföldi lemez kapható 1000-2000 forint közötti áron, de az új megjelenések ára is kb. 20%-kal csökkent az elmúlt évek alatt.
Az üreshordozók árába beépített jogdíjnak sem a mértékéről, sem a mechanizmusáról láthatóan szintén semmi fogalma sincs a szerzőnek, mint ahogyan arról sem, hogy egy lemez árából ki mennyit kap, milyen költségek merülnek föl, stb. Mint ahogy azt is egyszerűbb "nem észrevenni", hogy a zeneipar igenis az új megoldásokra törekszik, és tisztában van a megváltozott környezettel, fogyasztói szokásokkal. Több száz olyan online zeneáruház létezik ugyanis, ahonnan legálisan lehet zenéket, tetszés szerint válogatva letölteni. Magyarországon négy ilyen is működik, igen komoly zenei választékkal. De a forgalmuk igen kicsi: a tisztelt fogyasztók számára sokkal menőbb a zenét "ellopni", s ezzel még büszkélkedni is, a tisztelt fórumozók nagy-nagy tapsikolása és helyeslése kíséretében. Mindig könnyebb hangzatos szólamokkal az olcsó népszerűséget hajhászni, mint a kevésbé kényelmes valóságnak egy kicsit utánanézni.
Úgyhogy ezzel a post-ommal most biztosan nem leszek népszerű, de Ti azért továbbra is veregessétek egymás vállát virtuálisan.

d.hardman 2008.08.13. 13:16:17

startrekfan: a komoly zeneáruházakról annyit, hogy kellett volna 1 darab KFT szám, és sehonnan se tudtam normálisan leszedni. nekem licences WMV nem kell, egy számért még nem lehet bankkártyával fizetni, és hasonló faszságok miatt kénytelen voltam végül leszedni mp3ban. pedig fizettem volna.
a "komoly zenei választék" meg ugye vicc? majd nézz szét azon a 4 oldalon, ha már prédikálsz róla.

d.hardman 2008.08.13. 13:16:53

mielőtt belekötsz, WMA

archibald 2008.08.13. 13:17:47

A letőltés nem csak azértnépszerű, mert ingyen van, hanem a legkényelmesebb is. Ki a fene nyomul már discman-nel? Ahhoz meg a fenének van kedve, hogy elmenjek a bolta, megvegyem a cd-t, hazamenjek, legrabbeljem, elnevezgessem a file-okat és utána rátegyem az mp3 lejátszóra. Ha lenne pl. iTunes magyarországon és az összhangban lenne a magyar árszinvonallal (pl. 100 Ft egy zene és nem 1€), akkor mindjárt nem szenvedne annyi ember a warez letöltéssel.

ullb6illb9 2008.08.13. 13:18:02

én letöltök.
mindent amit csak bírok.
nem vagyok bűnöző (legalábbis nem ezért)
1. Ahhoz, hogy le tudjak tölteni kell gép, net tehát fizetek a lehetőségért + áramért az elmünek :-)
2. Meg kell találnom a egfelelő helyet a megfelelő számot, tehát dolgozom vele, néha nem keveset
3. Rengeteg szám van amit nem is lehet megszerezni, vagy meg sem jelent. Azzal kinek ártok? Egyszer betörtek hozzám és többek közt elvtték a cd-imet is. Pótolni elég nehézkes mert sokat már nem is lehet kapni ilyenkor mi van, letöltöm. És?
4. Azt hiszem egy óra letöltéssel lényegesen környezetbarátabb vagyok mintha sok járművet használva beutaznék a városba egy plázába.
5. A mindeféle beépített sarcról, pedig tudjuk, hogy az állam a legnagyobb rabló (javaslom Bárdy György kabaréjelenetét az "Állami betyárt" )
Pár hónapja egy Nagy Feró éhezéséről szóló cikk kommentjeként olvastam, hogy az Artisjus 2005 ben 11 Milliárdos forgalmat bonyolított, ennyiből jutottunk a Josh és Juttákig?
A Mistral bezárták, hát eljárok Párkányba, és még jó a strandjuk is :-)

Amúgy pedig ami nagyon tetszik azt igenis megveszem eredetiben utólag, mert az jót tesz a lelkemnek és a gyerekemre tudom hagyni :-) (ja, és jól mutat a polcon is )

Silent Bob 2008.08.13. 13:21:20

"Az üreshordozók árába beépített jogdíjnak sem a mértékéről, sem a mechanizmusáról láthatóan szintén semmi fogalma sincs a szerzőnek"

Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben?

kpityu2 2008.08.13. 13:27:36

startrekfan: nekem speciel fogalmam sincs a nagy "mechanizmusról", csak azt tudom hogy minden vackon ott az artisjust logó, pedig egy fia zenét sem töltök le, mert max. rádiót hallgatok, és azt is hamar megunom. Az online zene áruház alacsony forgalmának azonkívül más oka is lehet, pl.: a kutya sem tud róla, kicsi a kínálat, rosszul árazza be a terméket, stb.

Egy kedves idézet egy pár évvel ezelőtti balatoni riportból ahol egy büfést mondta: - Azért magasak az árak, mert 2 hónap alatt kell megkeresnem az egész éves jövedelmemet.-

Anyád. Mondtam erre.

movhu 2008.08.13. 13:30:29

startrekfan 2008.08.13. 13:14:23
Jó, akkor én MINIMUM Wav formátumot szeretnék, de DVD-Audio inkább megfelelne vagy SACD. Ebből mennyi van Magyarországon? Arról ne is beszéljünk, hogy milyen albumokra volna szükségem ebben a formátumban. Olyanokra, amik meg sem jelentek itthon soha legálisan.
És hidd el, nem csak fogalmaim, de tényeim vannak a beépített jogdíjakból. Ezekből a tényekből csak az egyik, hogy a magyar gazdaság mennyi pénztől esik el, mert a legtöbben szlovákiában forgalomba hozott lemezekt vesznek, és így oda fizetnek adót. Ez is a zeneipar sarca a magyarsággal szemben. Azon tény felett sem illik elsiklani, hogy az általam vásárolt nem olcsó memóriakártya rengetegen még egyszer sem járt zenei anyag, mert fotózok rá, mégis többe került a jogdíj a káryában, mint maga a kártya.
Ma egyébként úgy általában igaz, hogy a jogdíj megduplázza a lemez árát, ezen nincs mit elemezni.

movhu 2008.08.13. 13:37:04

Akkor sorolom:
"A magyar állam a túlzottan magas szerzői jogdíj miatt sokat markol, de keveset fog: így a szlovák digitális fejlődést támogatja évente körülbelül 27 milliárd forint plusz áfa összeggel."

Az Artisjus oldaláról, csak a rend kedvérét:
700 MB-os CD: 44 Ft/db
4,7 GB DVD: 110 Ft/db
1 GB memóriakártya: 640 Ft/db
1 GB mp3 lejátszó: 1600/db

Ezek tények...

Szajberpiraty 2008.08.13. 13:37:57


Szerintem is le kellene árazni a régebbi korongokat, úgy mint a számítógépes játékoknál. Van jó pár játékom, amelyet 12.000-ért soha nem vettem volna meg, viszont megvettem 3.000-ért.

A külföldi zenészek kezdenek ráébredni, hogy manapság már nem lehet megélni évekig luxusszínvonalon egyetlen album bevételéből. Koncertezni kell, nincs mese. Egy színvonalas koncertért sokkal szívesebben fizetnek az emberek. Az azért csak más.

Itthon még kevesen jutottak el eddig a felismerésig.

Valamelyik este beszélt az ATV-n Szigeti Ferenc nyugalmazott rocker, hogy milyen jó lesz, ha végre a torrentezőket le lehet majd csukni, mert akkor megint fogynak majd a CD-k.
Hááát, lehet ebben bízni, apósomnak sem lehet bemesélni, hogy a házak alapját már nem kátrányos papírral szigetelik...

Mindenesetre Szigeti úrnak azt kívánom, hogy szeressen a végbelével sünt.

A lényeg, hogy koncertezni kell! Egyedit alkotni, hiszen minden koncert egyedi. Ez kell ma a népnek, és nem albumok. Szerintem...

kpityu2 2008.08.13. 13:44:31

Egyébként ha a zenészek és kiadók nem tudnak megélni abból hogy botokat ütögetnek egymáshoz, és a keletkezett zaj hangfelvételét eladják, keressenek valami hasznosabb munkát. Ha hiányolni fogják a terméküket biztos lesz fizető kereslet is. :-)

eszkep 2008.08.13. 13:48:01

Tanúlságos tényleg megnézni a DVD és számítógépes játékok piacát! Londonbol hazaérve megállapíthatjuk, hogy az új játékok nálunk SOKKAL DRÁGÁBBAK (a filmek csak kicsivel...), de legalább a régebbi játékokat olcsóbban adják! (2000-3000 Forintot egy jó játékért már ajlandó vagyok kiadni, de a 12000-13000 Ft egy vicc). A filmek is sokkal olcsóbbak, mint a zenei CD-k. Az már mindennek az alja, amikor maga a film olcsóbb DVD-n, mint a Soundtrack (filmzene) CD!!!
A zeneipar a '80-as, '90-es években irreálisan sok pénzt rabolt és ezt a helyzetet akarják fenttartani nem törődve az idő múlásával és a technika fejlődésével. Aki ennyire buta / mohó az megérett a kihalásra!

wiseguy 2008.08.13. 13:50:56

én például nem értem miért kell a megvásárolt dévédén kötelezően végignéznem a "a másolás bűn" klipet?! hiszen megvettem azt a kiba' lemezt!

a magyar előadók, néhány kivétellel mindig is silányak voltak. eddig hozzá voltak szokva, hogy bármilyen szemetet el tudnak adni itthon, mert nem jutottak el ide a külföldi előadók, most amikor tágul a világ, szembesülnek vele, hogy az emberek nem veszik meg azt a szart amit itthon zeneként árulnak. és ez jó, dögöljön éhen a kozsó! :)

MP 2008.08.13. 13:52:18

Ez az egész nevetséges kérdés. Amíg üres adathordozókat "adóztatnak" meg addig fogják be a pofájukat. Egyszerűen nem tetszik nekik hogy nem tudnak felmutatni semmit s ezért nem is veszik meg a szarjaikat. Rá kéne nekik is ébredni hogy elmúlt a jó világ s mostmár dolgozni is kell a megélhetésért. Én pl. minden olyan lemezt megveszek eredetiben ami jó s ez filmek esetén is igaz. Persze megvárom míg lemegy az ára. Mert az azért vicc hogy itt vidéken egy havi fizetés tizedéért akarnak adni néha egy filmet. Akkor igenis letöltöm.

movhu 2008.08.13. 13:52:51

startrekfan 2008.08.13. 13:14:23
És még egy gondolat. Tipikusan megmutatja a személyed, hogy mi a magyar hanglemezkiadás problémája. Mi itt konkrét igényeket és érveket hozunk fel. Te idejössz, beszólsz, odavágsz, láthatóan megint ferdített és személyeskedő dolgokat, aztán semmi további érvelés.
Javaslom helyette megint átfutni a kommenteket, és megfogadni az abból leszűrhető tanulságot. Talán akkor jobban fog menni az ipar...mi, mint fogyasztók ezzel nem bántani, hanem segíteni akarunk, csak nem veszitek észre.

Beeela 2008.08.13. 13:54:31

szerintem az igenytelen es rosszul atgondolt jogdij elosztas miatt is egyre igenytelenebb a magyar zene, hisz azt jutalmazzal, ami a leginkabb popularis szar..

blah 2008.08.13. 13:54:35

Én is csak azon hozzászólókhoz tudok csatlakozni akik a számonkénti fizetős letöltést támogatják. Nyílván nem csak mp3 formátumban kellene árulni a zenét de ez már más tészta.
4 online bolt? Ez nevetséges. A régi technológiát asszem el kellene felejteni.

KopaszMercis 2008.08.13. 13:55:10

"A zeneipar a '80-as, '90-es években irreálisan sok pénzt rabolt "

Lonak a faszat, amiota van zeneipar monopol aron ertekesitetettek.. Kellett volna anno a 7 nagy gecinek az usa-ban egy bator Mikroban jartas elemzo, akinek van vizioja, es elore latja hogy az mp3 milyen hatassal lesz a zeneiparra es aszondja:

"gyerekek, ha most 10/edelitek az arakat, akkor fenntarthato marad a cucc, ha nem, akkor kiepulnek olyan csatornak, amiket majd nehez lesz (lehetetlen) betemetni"

ha akkor meglepik akkor nincsen gaz. De ha hosszu generaciokon at, seggbekurod az embereket es nagykepuen nem keszulsz fel arra, amikor ezt mar nem teheted, akkor szarban leszel.

Ez van.

A jogdij lopas meg mas tema

Az igenyes magyar zene meg egy harmadik.

Tuzzel vassal igyekeznek ignoralni, hatraltatni es nem segiteni. Nem akar maganak a zeneipar egyik szereploje sem konkurenciat, foleg olyat nem aki jobb nala.

Ennyi

nono 2008.08.13. 13:55:20

startrekfan 2008.08.13. 13:14:23

itt a remek lehetőség, hogy elmagyarázd, bebizonyítsd miért és hogyan is van igazad.
vajon mire gondoljak, hogy te nem élsz ezzel a lehetőséggel, csak beszólsz azoknak akikből potenciálisan meg kívánsz élni?

de tudod mit? én nem a letöltők vállait veregetem virtuálisan, hanem a tiéd: startrekfan-nak igaza van, mert ő megmondta, hogy másnak nincs igaza! értem? igaz nem írt be egyetlen egy linket sem a többszáz közül "ahonnan legálisan lehet zenéket, tetszés szerint válogatva letölteni." igaz, nem írja le hogy hol lehet utánanézni, hogy a beszedett jogdíjakból kik, mi alapján mennyit kapnak, de leírta, hogy amit nem lehet tudni azt rosszul tudjuk. mondom én, teljesen igaza van startekfannak. igaz minden ilyen fórumon hemzsegnek akik állítják, hogy megvásárolják azt, ami számukra érték mégis ő csak azt látja, hogy letölteni trendi és ezzel még büszkélkednek is a letöltők. egyszóval mindenben tökéletesen igazad van kedves startrekfan. nehéz az élet és kevés a pénz.

becsületes vásárló 2008.08.13. 13:55:31

startrekfan 2008.08.13. 13:14:23
Téged ki kurogat, hogy itt véded ezeket a rablókat?

movhu 2008.08.13. 13:59:24

"Nem akar maganak a zeneipar egyik szereploje sem konkurenciat, foleg olyat nem aki jobb nala."
Én is ezt érzem. Ezért kizárólag ilyen tehtségkutatós személyek nyomulhatnak előre, akiknél ott a nagy kontrollcsoport, hogy ottragadjanak a hétvégi hakni világában. Bár biztosan én vagyok túl igényes, hogy nem elégszem meg a tömegnek nyomott átlagos vagy az alatti zenével és hangokkal.

kpityu2 2008.08.13. 14:01:17

Éljen a koncert! Le a műbandákkal ! Le a sztárcsinálókkal ! :-)

KopaszMercis 2008.08.13. 14:01:26

movhu · mover.blog.hu 2008.08.13. 13:59:24

probalj meg egyszer valami valoban igenyes normalis dolgot osszetakolni...

belefulladsz a notenksz / mark / antifitnessclub fele igenytelekedesbe ripsz ropsz

KopaszMercis 2008.08.13. 14:02:07

kpityu2-nek igaza van..
lassan eljott az ideje, hogy a lemez es a szamok ingyenes promo anyagga avanzsaljanak.. tamadjon fel ujra a rock.

Cirmos 2008.08.13. 14:02:37

Agent Cooper:

ha vennéd a fáradságot és átolvasnád a hazai szerzői jogi törvényeket, akkor feltűnhetne pár apróság. Pl a "fájlcsere" egyik fele "legális" csak, az amikor letöltesz, és az is csak akkor legális ha nem (fizetős) szoftverekről van szó. Onnantól hogy megosztod az anyagot, a szerző (vagy jogtulajdonos, pl a kiadó) engedélye nélkül hoztad nyilvánosságra, és ezzel megsértetted a törvényt. Szóval a hülyeségeket nem kellene itt terjeszteni... :(

kpityu2 2008.08.13. 14:04:17

P2P a tisztítótűz ami elűzi az ördögöt! Hallelujah ! :-)

Estevez 2008.08.13. 14:05:00

Állítólag a "fizess adót, kérj számlát" reklámok után megnövekedett az adókerülők, számlanélkül dolgozók száma.

Egyébként letöltés, youtube, internet, tv: ezek mind elértéktelenítik a dolgokat, zenéket, filmeket, eszmeileg is. Dömping van ráadásul, a fülemen jön ki a sok film és zene néven emlegetett ricsaj. Leginkább már a csendért fizetnék.

Már nem az van, hogy van egy állami diszkóegyüttes: Neoton familía, a többiek meg hallgassanak. 1000000 tingli-tangli kis egyetemi együtteske, musicmakeres-trackeres dj-ke próbálkozik.

monolit 2008.08.13. 14:09:10

A zene, mint minden művészeti ág az alkotók önkifejezésének eszköze. Senki számára nem kötelező, de ha kedve van hozzá, csinálja. Ha olyat tud mutatni nekem, ami számomra is jelentőséggel bír, odafigyelek rá, és ha érdemesnek tartom rá, anyagilag is támogatom, hogy neki csak az alkotásra kelljen figyelnie.
Éppen ezért nekem senki ne sírjon, hogy ez a vízfejű, iparággá terebélyesedett gépezet már nem olyan nyereséges. Teszek rá! Bukjon bele, lépjen tovább, és adja át a helyét olyan zenészeknek, előadóknak, akiknek van mondanivalója és élvezetből művelik. Nekik szívesen fizetek, mint ahogy eddig is tettem.

Addig is torrent-re fel!

Pikk 2008.08.13. 14:09:42

A mahasz egy sajátos érdekképviselet, azaz a listáján jóesetben csak a kiadói közösség érdekelt termékei találhatók, és mégis objektív hírforrás képében tetszeleg. A konzerv zene, már kitermelte azt a felhasználói kört, amelyik a valamicskét szinte semmiért szerezi be és ez már szokássá vált, - ha van elegendő pénze, akkor is a már megszokott letöltést választja.

nono 2008.08.13. 14:11:33

Cirmos 2008.08.13. 14:02:37

kedves Cirmos, talán jár utána a hazai jogértelmezési gyakorlatnak, vagyis a számos bírói ítéleteknek és ezek indoklásainak.
meg fogsz lepődni ugyanis amíg nem köthető anyagi haszonszerzéshez, addig teljesen jogszerű a feltöltés is. ezért nincs egyetlen elmarasztaló ítélet sem itthon nemhogy otthoni letöltögetők de még dc hub és torrent szerver üzemeltetőkkel szemben sem.

hadd kérdezzek egyet tőled, csak hogy tisztán látssuk a hozzáállásodat. ha kölcsönadom a barátomnak a megvásárolt cd-t dvd-t akkor ezután a kölcsönadás után jogdíjat kellene fizetnem? ha igen, akkor mi a helyzet azzal, hogy tfh. feljön a lányom barátnője és együtt meghallgatnak egy cd-t, akkor azután is fizetnem kellene? mi a különbség e két helyzet illetve az internetes fájlcsere között és hogyan kívánod ezt jogilag szabályozni?

ElChe · http://www.divecenter.hu 2008.08.13. 14:15:53

Lehetne még vájkálni ebben a legális-nem legális kérdésben. Mi a helyzet például az olyan orosz oldalakkal, mint a iomoio.com? Egy dal 10 dollárcent, 15 forint. Szerintük legális, mások szerint nem, van aki szerint meg csak orosz állampolgár számára az. Igazodj ki rajta! Mindenesetre, te jóhiszeműen megveszed a dalt, akkor most bűnöző vagy, mert rossz helyről vettél és elhitted, hogy az orosz törvények szerint legális oldal az tényleg az, vagy mi van?
Ez a jogdíjas hatásmechanizmus engem is érdekelne az üres CD-k ügyében, mellesleg. Ha a végén kiderül, hogy az általam nem illegális zenék használatára szánt CD-kből származó jogdíjakat az általam nem hallgatott Danubius mocsok zenéinek szerzői közt osztják szét, akkor soha többé nem veszek ilyet idehaza.

movhu 2008.08.13. 14:18:27

"akkor soha többé nem veszek ilyet idehaza"
Akkor holnaptól veled is kevesebb a vásárló :)

nono 2008.08.13. 14:21:35

ElChe · www.divecenter.hu 2008.08.13. 14:15:53

én úgy tudom a MAHASZ lista alapján osztják szét a milliárdokat,
www.mahasz.hu/m/index.php és itt a slágerlisták menüpont

nézd meg és vond le a konzekvenciákat :]

blah 2008.08.13. 14:22:56

A kopasz mercisnek igaza van. Sokat törtem a fejem, hogy mivel lehetne a hígfosból kirugdosni a magyar zeneipart. Tényleg promoanyag legyen a cd. Ergo nem fognak tudni olyanok érvényesülni mint a no thanx és a többi összerakott banda (talán). A tehetség és a bele fektetett munka lenne a mérvadó, így minőségi termékek juthatnak el a zeneszerető közönséghez és talán visszatérnek az emberek a klubbokba, koncertekre. Ámen :)
Csakhogy ez az elmélet addig lesz helytálló amíg a lemeztársaságok nem alakulnak át rendezvényszervezőkké :)
Egyszóval max a zene minőségén tudnánk javítani a sápolás elkerülhetetlen.

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.08.13. 14:25:46

Amíg a Sziget -1. napon TELTHÁZAS a magyar dal napja, én nem érzem úgy hogy van miről beszélnünk.

Persze, a koncertezésből a kiadó nem él meg, ezért sír. De beletörődhetne már, hogy a ló és a lovaskocsi helyett is robbanómotorost használnak manapság az emberek, érdekes módon szegény lótenyésztők miatt senki sem aggódik hanem elfogadják hogy ez a technikai fejlődés.

kpityu2 2008.08.13. 14:26:50

Hányan is voltak az Iron Maiden koncerten ? Vagy egy Tankcsapdán ?

Dr Kangörény 2008.08.13. 14:38:13

nono melléfogott, valószínűleg startrekfan mellett ül az irodában az artisjusnál. Másként nem fordulhatna elő, hogy ugyanazt a hazug reklámszöveget nyomja, ami a legális dvd-t nézők idegeit borzolja a filmek előtt. Mellesleg nálam az első az, hogy leszedem azt a szart, ha esetleg a feltöltője nem tette ezt meg.

Egyébként nagy ívben szarom le, hogy az alaptalanul levett sarcot (memóriakártya, pendrive, stb. után) a tolvaj banda hogyan osztja szét. Még majd megsajnálom őket, hogy jaj, nem tudnak igazságosan risztelni!

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.08.13. 14:38:19

Ááá, kevesen, csak olyan 60-70 ezer ember... És a szigetjegy ócsó, a zenekarok pedig nem kapnak gázsit egyáltalán, az Ájronméden is csak szivességből jött.

Agent Cooper 2008.08.13. 14:41:20

"onnantól hogy megosztod az anyagot, a szerző (vagy jogtulajdonos, pl a kiadó) engedélye nélkül hoztad nyilvánosságra, és ezzel megsértetted a törvényt"

Ez az egyik, szerintem szándékosan, és módszeresen terjesztett kamu hülyeség, ami ráadásul el is terjedt.
A nyilvánosságra hozatal jelen törvények, és minden ésszerű értelmezésük szerint egy egyszeri aktus, gyakorlatilag az a pillanat, amikor a szerző úgy dönt, hogy a saját kis fiókjából előveszi a művét, és megmutatja a nagyvilágnak.
Amikor valaki feltölt egy mp3-at, vagy odaadja a haverjainak, akkor az kurvára nem "nyilvánosságra hozatal".

Az persze lehet, hogy az Artisjus ügyeskedő jogászbérencei így próbálnak kiskapuzni. Hát sok szerencsét hozzá, remélem az első bíró úgy bassza őket pofán ezért, hogy arról kódulnak.

www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/tulajdonvagyon/szerjog20050805/szerzjogviszony20060627.html/ugyleirasjogi

nono 2008.08.13. 14:43:37

Kangörény_ 2008.08.13. 14:38:13

:DD
elolvastad amit írtam? ha igen, akkor is tökéletesen félreértettél.

ikri 2008.08.13. 14:49:06

Kedvenc --legális!!!-- letöltő oldalamon kevesebb, mint 3 dolcsiba került a legújabb Coldplay album (Viva la Vida). ebből, ofc, kifizették a jogdíjjakat is a szerzők felé, s gondolom, még maradt így is nekik az oldal üzemeltetésére.

Nah, ugyanez az album, kb. 1 hónappal később Mo-n is megjelenve, mi a francért került (volna) 6.990FT-ba ???

Ha a terjesztői hálózat, meg a kiadók nem tudják magukat fenttartani... hát, Im sorry. Én nem fogok leadózni nekik.

sanyibá 2008.08.13. 15:07:52

Én nem károsítom a magyar zeneipart. Mert sosem töltök le magyar zenét.

kpityu2 2008.08.13. 15:08:23

Valamikor egy zacskó feketeborsot a súlyával megegyező aranyért adtak. Nos azok az idők elmúltak. Pedig próbálkoztak a velenceiek ... :-)

Zeneszerető Minőség 2008.08.13. 15:12:39

Muszáj reklámot csinálnom a rétegzene -- számomra másként nem fogalmazható meg -- fáradhatatlan magyar kiadója, menedzselője, szervezője, satöbbi, satöbbi, satöbbi, a PERIFERIC RECORDS-nak.
Minőségi zene kell?
Rétegzene?
Kisegyüttesek támogatása?
Fesztiválok szervezése?
Reklám a jónak, szépnek?
Tevőlegesen CSINÁLNI valamit a jóért?

Periferic records. Pont.
Ez a tudatos reklám helye. Viszont én -- számomra -- sok pénzt hagyok ott a boltjukban vagy épp a fesztivál koncertjegyekre.
Nekem ne próbálja bemesélni senki, hogy nincs igény meg nincs kereslet.
A szarra tényleg nincs.
Ja, és After Crying buzi vagyok még.
Vagy más minőségi "asztalát" nézve pl. Djabe buzi.

trotty 2008.08.13. 15:16:30

kpityu2

Azzal nem is volt baj, mert volt-van értéke a feketeborsnak.
De a magyar zenének? 4-5ezer-be kerül egy cd? naneeeeeee.....

kpityu2 2008.08.13. 15:26:02

Csak arra utaltam, hogy felépült egy iparág ami alól kihúzták a szőnyeget. Mint a velencei kereskedők alól. Persze a felhalmozott tőkével el lehet érni ezt-azt, de a föld forgását nem lehet megállítani. Szerencsére az EU kissé józanabb mint az USA általában, de a tőke itt is dolgozik. Nem szabad hagyni, hogy a hazugságaik és féligazságaik teret nyerjenek.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.08.13. 15:26:36

itt kéne megjegyeznem, hogy egy magyar előadó ne a lemezen akarjon meggazdagodni, hanem évi 250 fellépéssel.

ja hogy heti egy egyórás playback a discóban nem fizet elég sokat? érdekel?

kpityu2 2008.08.13. 15:29:03

Zeneszerető Minőség: Éljen a Long Tail! :-)

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.08.13. 15:29:07

ja a kaukázus miért nem panaszkodik? ők maguk tolják fel a netre a számaikat. 5 éve még sehol sem voltak. ma már nyomják a rádiók a zenéiket. sőt még a buta szőke plázaribanc is a szalaiévát óbégatja részegen a balcsiparton.

scsaba1 2008.08.13. 15:29:13

Még azt sem hiszem, hogy romlik a színvonal. Azért csak a Megasztárokból sok jótorkú énekes indult meg, több-kevesebb sikerrel.

Ellenben a '90-es évek elején-közepén tombolt az igénytelenség. Még énekelni sem kellett tudni a haknisztároknak Ufo, Carpe Diem, Digital Scream (übergagyi)stb... Az utóbbi duó megcsinálta, hogy külön járt haknizni a szintis, meg az "énekes". Így megtörténhetett, hogy egyszerre lépett fel a Digital Scream Nagykaniszán és Debrecenben. Profitmaximalizálás a javából.

Másrészt mindenki tudja, hogy nem abból a pénzből élnek a zenészek és a "zenészek", amit a kiadók löknek nekik, hanem a az ilyen-olyan haknikból, céges fellépésekből stb. Egy szombat este-éjszaka lezavarnak 6-8 "koncertet is, és nem 200 forintért.

végigolvastam mind 2008.08.13. 15:39:27

hátasszongya... mint (ex)réteg-zenész erről az a véleményem, hogy... annak idején majdhogynem teljesen önerőből kiadtuk az első lemezünket, ennek összköltsége olyan 800e pénz volt, ami eléggé húzós volt az akkori 30-35ezres fizetéseinkhez képest... minimál példányszám (cd 1000db, kazetta 500)...
mi tényleg csak "elhivatottságból" zenéltünk, s asszem 15 év alatt ha kerestem az egésszel 30 ezer forintot, sokat mondok...
úgyhogy a második lemezünket kapásból felnyomtuk a weboldalunkra, az elsővel egyetemben :-)

kpityu2 2008.08.13. 15:47:47

És meg van az oldalatok linkje egy online boltnak ? Ha esetleg kíváncsi lenne rá valaki ... :-)

Ole 2008.08.13. 15:48:15

Egyszer talán itthon is rájönnek, hogy a CD halott formátum. Ahogy a kazetta és a bakelit is kihalt. Ipodok korában ki fog vacakolni lemezekkel, meg discman-nel? Csak a gond van vele, drága, körülményes, lehet hogy 12 számból csak a fele fog tetszeni mégis az egész árát kell kifizetned...

Nyugaton meg a "gonosz" mp3-ból csinál az itunes, amazon stb. óriási üzletet. Ja hogy ott van választék.

Kicsit a South Park vonatkozó epizódja is eszembe jutott, szegény mahasz, artisjus ürgék nem tudják megvenni a következő autót, nyaralót. A zenészeket sem féltem, mert már 10 éve megy ez az mp3 dolog és az illegális(?) letöltés, mégse halt éhen egyik se. Aki jót csinál az továbbra is sikeres, gazdag lesz.
A rétegzenének meg jót is tesz, nagyobb ismertség, több ember a koncerteken...

Az is elgondolkodtató, hogy itthon másfélszer, kétszer olyan drága ugyanaz a cucc (film,játék,zene), mint nyugaton holott a fizetések...
Amíg volt multiplex a városomban, barátnőmmel havi 1x max 2x mindig elmentünk egy-egy filmre, páros jeggyel még belefért. Mert szeretjük a mozit. De aztán bezárt, mert ilyen fizetések mellett egy átlagos család nem bír el még havi egyszer sem egy mozit. (itt is lehetne mit mondani még azért, pl. ha van egy király film, de itthon csak fél évvel később kerül a mozikba nahh hát én azt nem fogom megvárni sajnálom)

És nem vagyok hajlandó kulturális sötétségben élni csak mert nincs elég pénzem és nem fogok 1-2 évet várni a kedvenc sorozataimra amíg itthon adja valamelyik tv pocsék szinkronnal, agyonvágva és reklámokkal telerakva és sokszor elfelejtik befejezni...szóval egyáltalán nincs lelkiismeretfurdalásom mert letöltök. Sőt még az angolom is sokat javult mióta nézem ezeket a sorozatokat. Azért ha van valami nagyon jó pl. egy díszdobozos 24 kiadás reális áron simán megéri, hogy ott figyeljen a polcon.

Ole 2008.08.13. 15:50:27

Ja és a magyar zenészeket stb.. én se károsítom, mert még a sávszélességet is sajnálom rá. :D
Na jó, Ákos meg 1-2 kivétel akad azért.

Crom 2008.08.13. 15:56:51

gabest1:

Szerintem meg nem álszent, aki pénzt akar a zenéjéért, vagy egyéb szellemi termékéért! Ehhez joga van. Ő abból él, te meg másból.

A bajt én az előadók mögé felsorakozó jogvédő és egyéb szigorúan “karitatív jellegű” szervezetekben látom, akik megszokták, hogy X mennyiségű profit mindenképpen befolyik nekik a jól bevált értékesítési csatornákon kereszül (pl. a cd eladásokból). Abból csepegetetnek valamennyit az előadóknak.

Na most:

A világ változik és a technika fejlődik. Ami 20 éve tuti nyerő üzleti model volt, az ma már nem az. És ezt sajnos ezek szervezetek egyszerűen nem látják be. Se nálunk, sem máshol a világon. Inkább tűzzel-vassal perelnek, akit érnek, mintsem hogy ők is kihasználnák a technológia és az internet nyújtotta lehetőségeket! Köthetnének például online forgalmazásra szóló szerződéseket a nagy tartalomszolgáltatókkal és akkor nagyjából a pénzüknél lennének. Feltéve, hogy alkalmazkodnak a globális piac diktálta törvényekhez, ami közvetve biztos, hogy árcsökkenést jelentene.

Bár tartok tőle, hogy egy ilyen nagy és globális zenepiacon a szereplők hamar ráébrednének arra, hogy nincs is szükség 50 vagy 500 ilyen szervezetre, akik leveszik a sápot, hanem elég csupán egyetlen világméretű szervezet, amely regionális egységeket működtet az adott országok törvényeinek megfelelően. ;-)

Én egyszerű szélmalom harcnak nevezném a próbálkozásaikat. Amíg a technológia hogy egy elektronikusan tárolt adatból korlátlan számú másolatot készítsünk ingyen rendelkezésre áll gyak. bárki számára, addig nem tehetnek semmit.

Sírhatnak és perelhetnek, vagy megpróbálnak alkalmazkodni és hasznot húzni a jelenlegi helyzetből.

Ole 2008.08.13. 16:00:16

Meg egyébként azt se értem, miért gondolják ezek az artisjusos csávók azt, hogy amit letöltenek a népek az mindenképpen károsítja őket? Hiszen korántsem biztos, hogy aki nem tudná letölteni ingyen, az biztosan megvenné CD-n.

Bejjja 2008.08.13. 16:22:59

Miért van az hogy filmet már 500-600 Ft-tól lehet venni, de zenei cd-ben még a legszarabb is min. 3000.-Ft? A jobbakról ne is beszéljünk. A filmek jogdíja kevesebb? Vagy a film ér kevesebbet mint a zene? A filmes piac miért ismerte fel, hogy jobban jár, ha olcsóbban adja a lemezeket?

Crom 2008.08.13. 16:24:02

Másrészt kevésbé objektíven nézve a dolgot, nekem is van egy-két olyan kedvenc magyar együttesem, akik rétegzenét (pl. alternatívat) játszanak. Az ő cd eladásaik ugye nem mérhetők össze nagy nyugati előadókéval, akik simán pénzüknél vannak bármikor, mert annyi lemezt adnak el összességében.

Szóval rászoktam hogy ezeknek a magyar előadóknak cd-it megveszem. Én így támogatom őket. Persze ha olcsóbb lenne a cd-jük, akkor több együttessel tudnám megcsinálni mindezt! :-)

Bejjja 2008.08.13. 16:28:03

sanyibá, ez nagyon jó volt :-)

Én hallgatok magyar zenét, de az nem tartozik a populáris réteghez :-) Én is csinyálnék egy kis reklámot: Kövi Szabolcs rettentő jó fuvolás. Gyönyörű zenét játszik, arra szoktam relaxálni :-) És saját zenét játszi. Viva la Megaptera :-)

viktor134 2008.08.13. 16:35:07

reggiehammond:
Matrica: ezzel kapcsolatban is mindig felmerül bennem a kérdés hogy tán nekik kéne minden egyes esetben bizonyítani, hogy jogvédett anyag kerül az adathordozóra, nem pedig az én szellemi termékem

a matrica és az átalány egy nagyon ötletes dolog, és pont azért találták ki, hogy ne lehessen monopolizalni a dolgot, méghozzá még a gépzongora idejében.

az egy másik tészta, hogy az értéke túl magas, és a környező országokban pedig nincs ilyen, így mindenki .sk ból rendeli a cd-t, mert az euban áramlik a szolgáltatás.

lbalazs 2008.08.13. 16:43:54

Az ugye vilagos, hogy itt nem csak a zenekrol, filmekrol van szo, hanem barmilyen digitalis tartalomrol pl. digitalisan kiadott konyvrol is. A gond az, hogy a szerzoi jogok, nem vesznek tudomast a technika fejlodeserol, a jogaszok a regi fogalmaikat alkalmazzak az uj dolgokra. Igy fordulhat elo, hogy nem vilagos, mi a nyilvanossagra hozas, es mi a sugarzas (mintha ezt szeretnek alkalmazni az internetre kitett anyagokra, ami ugye nonszensz). Ameddig ez igy van, addig kiadok/eloadok nem tudjak kihasznalni az uj technika elonyeit. En pl attol szenvedek, hogy nem ugy mehetek egy lemezbolta, hogy tudom mit akarok venni, hanem meg kell neznem mi van, es abbol valasztani. Ez igy mar nem megy. De miert is kell ma a cd-t/DVD-t/Konyvet raktarozni, amikor megfelelo minosegben azonnal elo tudnak allitani, ha akarnak. A konyvesboltban rovid ido alatt megfelelo minosegben eloallhatna egy konyv, egy CD, egy DVD, de ezt a torvenyek es a kiadok nem engedik (vagy legalabbis olyan nehezze teszik, hogy nem megvalosithato). De miert is?
Igy tobb konyvet/DVD-t/CD-t fogok venni? Nem hiszem.
Igy nem megy a long tail, mert tul draga.

Ole 2008.08.13. 17:29:44

Tényleg az a baj, hogy nem akarnak alkalmazkodni az új világhoz a kiadók és a jogi vérebeik. Pedig ha nem lennének mohók...az ilyen "bűnöző vagy" plakátok helyett inkább azon agyalnának, hogyan tudnának alkalmazkodni az új helyzethez. De ez is csak egy átmeneti állapot. Régen az első közkönyvtárakat is be akarták zárni, mert mégis milyen dolog az, hogy ott csak úgy elolvassák a könyveket a népek...
Nem is tudom már hány éve megy a Youtube mégse ment csődbe se az MTV se a VH1.
Én is sok olyat töltöttem már le, amit ha akarnám se tudnám megvenni itthon boltban. Mert nincs. Nem is hallottak róla. Megrendelhetném külföldről, de jó pár hely ide Abszurdisztánba nem is szállít (másodrangú EU ország vagyunk ugyanis), vagy ha mégis szállítanak erősen esélyes, hogy mire a postás kihozza nekem sérül a cucc.
Torrenten meg ott van, a matrica izé se izgat, mert sk-ból veszek pár guriga dvd-t oszt jó napot.
Torrentoldalak helyett is inkább az smswarezeket zaklatnák, meg a piacos cd-ket...akik tényleg mocskok.

Önjáró Talajgyalu 2008.08.13. 18:52:17

"En arra tettem fel az eletem, hogy ez az ocsmany, velejeig romlott szakma vegul kenytelen legyen elpusztitani onmagat! ... Most is belepisaltam a puncsos talba!"

KopaszMercis 2008.08.13. 19:05:15

OLE:

egeszen idaig TELJESEN HIBATLAN volt a poszt:

"Na jó, Ákos meg 1-2 kivétel akad azért."

ilyen csunyan a legvegen elhaslani.. teso a szivem verzik erted!

Ole 2008.08.13. 20:51:50

Jó hát na, senki se tökéletes. :)
Tesóm szereti. Egyébként tényleg egy kezemen meg tudom számolni azon hazai előadókat akik érdekesek számomra esetleg. De akkor se adok 5 rugót egy albumért...elvből.

Meg igazából letölteni se nagyon muszáj van millió netrádió, youtube, szóval csak ha utazol valahova akkor kell megszerezned a zenét. Meg van az az út amit pl. a Fankadeli csinál, reális áron veszed tőle közvetlenül a lemezt és így legalább tudod, hogy tényleg ŐT támogatod a pénzeddel. Nem a hiénák zsebébe megy a lóvé + a sáp ami miatt duplaannyi lenne.

Más gondolat. Sajnos én azzal nem tudok egyetérteni, hogy így legalább eltűnik a gagyi a letöltések miatt írtátok az ufo-t és társait régebbről (és egyéb playback,hakni-tátika, tingli-tangli együttesek), mert kapcsold be a fos vivát. Mit látsz orrba-szájba? Ufo már nincs de van Jóska&Jutka, nótenksz és egyéb ilyen szarságok. Ami kb. úgy készül, hogy megírják nekik a szokásos dalszövegeket (ez egyszerű legyenek benne a következő szavak: nap, hold, szerelem, szív, éjszaka, nyár stb.) aztán egy hétvége alatt összedobják a stúdióban kis tátika, alákeverik a tuctucot, forgatnak hozzá egy semmitmondó totál sablonos klipet és kész ott a boltban a cd ötezerért...aztán lehet menni falvakba haknizni.
Sajnos van rájuk igény, mint Győzikére :(( na de ez már más kérdés.

paranoir 2008.08.13. 22:53:52

A Stuck Mojo csinálta az utolsó albumánál, hogy kiírták a honlapjukra, hogy elegük van a kiadók lenyúlásaiból, ezért felteszik ingyen a lemezt, töltse, aki akarja. Kb. ez lesz a jövő útja, gagyi balra el, album ingyen, koncertből, merchandiseból és szűk rajongói kör lemezvásárlásából megél. Csak az tekinti mumusnak a letöltést, aki még a 90-es évek derekán él, és nem tudja elfogadni, hogy ha megfeszül se tud harcolni az internet adta szabadsággal és lehetőségekkel.

Kopi3.14 2008.08.13. 23:18:15

Ole, nem tudom, én könyvet szívesebben ovlasok, mint monitort, vagy akár kinyomtatott, A4-es lapokról valamit. pláne, hogy pl egy verskötetnek a tördelése is sokat adhat a mű élvezetéhez. Szerintem.

Ole 2008.08.14. 09:17:29

Én nem beszéltem az e-book-ról, nem értem a kommented. Vagyis a kommentet igen és egyet is értek vele csak miért nekem címezted?

kanbatu 2008.08.14. 12:46:21

Tegnap nem sikerült valami miatt a hozzászólás, ma pedig már nem olvassák annyian. Mindegy. Végigküzdöttem valamikor magam a szerzői jogról szóló törvényen és az Artisjus szabályain, és olyan érdekes dolgokat találtam, hogy ha én, mint weboldal üzemeltető felteszek egy saját szerzeményt az oldalamra, az Artisjus azért símán beszedi a sápot, mert a szerzői jogi törvény elnagyolt, és a monopolhelyzetben levő egyesületre bízza a részleteket, az pedig becsülettel ki is dolgozta, a maga javára, és jogszabályként funkcionál akkor is, ha a szabályozás a törvényeknek, jogállami elveknek ellentmond. Ilyen szabály az, hogy nekem kell bizonyítanom, hogy a szerzemény nem másé (ugye, az ártatlanság vélelme, meg hogy nem a vádat kell bizonyítani). Ha jól emlékszem, a bizonyítás úgy megy, hogy befizetek az Artisjusnak egy összeget, amiért ők átnézik a nyilvántartásukat, hogy szerepel-e benne az adott szerzemény.
Néhány éve tanulmányoztam át az egészet, de nem hiszem, hogy változott.
Ezért nem lehet ma Magyarországon normális áron letölteni, de szívből remélem, hogy maguk alatt vágják a fát.

bea · http://www.juk.net 2008.09.01. 19:04:49

Mellesleg, .sk-nal is jobb ha kozvetlenul kinabol, a gyartosor mellol szerzitek be a cuccot. Igaz a szallitas miatt csak nagyobb tetelben eri meg, de nem kell nagyon sokaig keresni. Amig a szamlat nem rakjak bele a csomagba, gond nincs.

Artisjus meg egy kalap kaki, ugyvedgecikkel jol megtamogatva. Fantorpikus ;) Inkabb csianljunk MEH-telepet, mint Kapolyi baratunkek anno 90-es evek elejen - az is bejott.

moRPH 2008.10.16. 14:51:28

Hát igen furcsa világban élünk. Egy barátom esete:
Falunapokra és egyéb ünnepélyekre szoktak menni piacolni (édességben és játékban utaznak). A lényeg: szólt a slágerrádió (azt hiszem) a háttérben és jöttek az ellenőrök - büntetést kaptak, mert a rádióban szóló dal miatt megsértették a jogdíjat - mivel a vásárlók is hallgathatták.
Ilyen megtörténhet!!!!

lucasso 2009.02.12. 16:04:04

A magyar zeneipar elsősorban azért van válságban, mert nem tudott átállni digitális terjesztésre. Amerikában tavaly 1 milliárd (nem elírás!) zeneszámot töltöttek le pénzért, sokkal többet mint a kislemezek fénykorában.
Ráadásul az Államokban a digitális zenegépek zene-lejátszásai után is szabályosan jár a jogdíj - ugyanis a játszási adatokat pontosan regisztrálja egy számítógépes rendszer.
Ezzel szemben Magyarországon a zenegépes játszások utáni jogdíj-fizetés kész kabaré...Viszont az is igaz, hogy kis hazánkban 2007-ben jóval több mint félmillió digitális zeneszám-eladást regisztráltak - sokkal többet mint mondjuk 3 évvel korábban. A sírásnak tehát nincs sok alapja, egyszerűen a piac digitalizálódik és új platformra kerül. A CD-k kora lejárt és ezt a kiadóknak is illene tudomásul venni.
Nem titok, hogy a következő nagy változás a könyvpiacon várható, mert az elektronikus könyvek eladásai Észak-Amerikában és Angliában rohamtempóban növekednek - igaz, ehhez az e-olvasó kütyük is hozzájárultak (Sony Reader, Kindle, iPhone, stb)

MasterMason 2009.05.09. 18:36:14


tr.youtube.com/watch?v=xFB7k-Q7Btw

Nesze neked Mahasz és Dj szövetség!
Ez barátom a valóság ;)

Sikkasztanak a Mahasznál...Nem kevesett hanem nagyon sokat, kb mindenkinek a bevételét!
süti beállítások módosítása