Zsíros fesztivál

2008.08.04. 10:00

A hír kezdődhetne azzal a frappáns és figyelemfelkeltő mondattal, hogy idén igen zsíros gázsiban részesültek a Kapolcson fellépő művészek, és ez így is van. Ugyanis a fizetés nem volt más, mint egy tálca zsíroskenyér. A kenyeret egy nagyvázsonyi pék ajánlotta fel, a zsírt pedig a helyiek dobták össze. Ezért a fizetésért lépett fel az a maradék szűk réteg, aki egyáltalán megjelent az ebben az évben a fesztiválon. Éppen a szűk költségvetés miatt az idei nem a Művészetek, hanem a Bűvészetek Völgye nevet viselte. Márta István a fesztivál igazgatója kijelentette januárban, hogy az idén nem fog támogatói pénzért könyörögni, és ez már csak úgy történt, ahogy szokott a reklám elmaradása esetében. A pénz nem jött össze. A tavalyi 200 millió forinttal szemben most 60 millióból gazdálkodott a rendezvény. A programok szűkösségének megfelelően a látogatók száma is mindössze ötvenezer volt. Ez meg is érződött, bármennyire és próbálják fényezni a kudarcot. Kapolcs a nagyméretű kulturális rendezvényből egyszerű zsibvásárrá zsugorodott.

A sikertelenséget sokféleképpen lehet magyarázni, ám alapvetően el lehet mondani, hogy a szűkös programok eleve kiejtették sokak terveiből a mostani látogatást. Igaz, megjelent későbbi magyarázkodásként, hogy élhetőbb volt a völgy így, de ez vajmi kevés egy ekkora múltú rendezvény sikere melletti érvelésként. Korábban ugyanis neki lehetett indulni a környék falvainak, és az ember biztosan talált programot magának, most meg már nagyon keresni kellett, hogy valahol elcsípjünk egy színvonalasabb produkciót. Természetesen a szokásos koncertek is elmaradtak, amik a fiatalokat vonzották volna. Így Kapolcson kívül igen kevés rendezvényt találhattunk, valóban nem teltek meg a parkolók, még Kapolcson sem. Apropó parkolás. Kapolcsra is igaz ilyenkor, hogy ahol nem fizetős a parkoló, ott általában tilos megállni vagy várakozni. Így gyanútlan arra járó jobban jár, ha kifizeti a napi 500 forintos díjat, mintsem áldozatául essen az időnként végigrohanó rendőröknek, akik a teljes autósorra kirakják ilyenkor a megfelelő cédulákat. Az egész amúgy is jelentősen átalakult, most sokkal inkább volt falusi vásár érzése az embernek, függetlenül attól, hogy hangulatilag azért jó érzés volt sétálni az utcákon. Talán jelentős problémát jelentett ebben a vásárban az, hogy sokan ez alatt a bő hét alatt akart megint meggazdagodni. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az árak vizsgálata. A kézzel készített termékek drágák, de erre itt sokan még rádobtak egy lapáttal. Beszélgettem egy árussal, aki elárulta, hogy budapesti székhelyét felkeresve nem csak nagyobb választékkal, de jelentősen olcsóbb árakkal is találkozhatok. Az indok egyszerű. Ide kell jönni, helypénzt kell fizetni, meg is kell szállni valahol, és ezt be kell építeni az árba. Szóval, ha mindenképpen vásárolni akarunk itthon gyártott termékeket, akkor nem biztos, hogy ez volt a legjobb és legolcsóbb hely erre. De kanyarodjunk vissza, hiszen ez nem csak egy vásár lenne. Ma azonban az emberek hozzászoktak, és ezért igénylik a multiplex érzést, és ezt itt is biztosítani kellene nekik. Ebből a költségvetésből ezt nem igazán lehetett megvalósítani. Az emberek ezt nem úgy kezelték le, hogy akkor a kiválasztott műsorra odautaznak, hanem egyszerűen otthon maradtak az idén. Jobb esetben még valami vásárfiával távozhattak, de gazdag kulturális élményeket most kevesen vittek haza a tarsolyukban.

Szóval, hiába lehetett jól parkolni és közlekedni, ez kevés a sikerhez. A megnyitón még nagyon optimista igazgató – aki akkor még egy egész hónapig tartó jövő évi fesztiválról beszélt – a végén már nem volt ennyire bizakodó. Nagyon sok még a kérdőjel – nyilatkozta Márta István. Én magam azért még nem temetném a rendezvényt, mert húszévnyi múlttal valamit csak jelent valamit a név. Az már most biztos, hogy amennyiben a folytatás mellett döntenek a térség polgármesterei, akkor már ősszel el kell kezdeni a szervezést. Nem utolsó sorban el kell fogadni a mai tendenciát. A pénzért menni kell. Meg kell győzni a potenciális szponzorokat arról, hogy megéri nekik támogatni, és reklámmal jelen lenni a helyszínen. Egyébként talán fel sem merül a lehetőség gondolata azokban, akik döntéshozó szerepben vannak. Így megfelelő kerettel jövőre már újra több lehet a Művészetek Völgye, mint egy hétig tartó falusi forgatag.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr54599470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter 2008.08.04. 11:06:14

Sajnos nagy tehetégünk van ahhoz, hogy eddig működő dolgokat is elrontunk. Hiába van neve egy fesztiválnak, a szponzor kényes állat, ha nem mész nyalni, nem ad pénzt. Érthető is, legalább menjenek el érte. Nem ártana magának a rendezvénynek is erősebb reklám, mert szerintem sokan azt sem tudják, hogy mi az a Kapolcs.

b0risz · http://zahar.blog.hu 2008.08.04. 11:11:18

nagyjából tök mindegy is, én akartam menni idén, aztán megnéztem a kapolcs.hu-t, és a szájton kiderült, hogy összesen napi 3000 jegyet adnak el, és ez elvette a kedvem.

movhu 2008.08.04. 11:18:55

Messze nem fogyott el az összes jegy...kicsit érthető is. Aki fizetőképes kereslet lett volna a napi 1800 forintos jegyre(nem a fenti lányok :) ), azok pont nem mentek el. Szerintem kevés program volt amúgy is, ami megért naponta ennyit, de ez szubjektív dolog. Így viszont üresen kongtak a padsorok, ahol volt is valami.

Gilderoy 2008.08.04. 11:27:26

Szerintem a kora tavaszi szervezői nagyon határozott "idén nem lesz Kapolcs" üzenet ütött vissza kőkeményen. Hallgattam szegény M. Istvánt magyarázkodni ott a jegyárakkal kapcsolatosan, sajnálom, mintha gőze nem lenne a piacgazdaságról. Hajrá 2009.

Vöcsk 2008.08.04. 11:29:56

Én most is teljesen jól éreztem magam, színvonalas program is volt elég (főleg zenei), illetve Szőke András 10 napos one man showja az Ősök Házában továbbra is nagyon eredeti. Hihetetlen mennyire szereti Dörögdöt, minden nap élmény volt hallgatni.

És igen, a Völgy végre élhető volt megint, az elmúlt három évben már elviselhetetlen volt a tömeg.

mangorlo 2008.08.04. 11:45:18

márta istvánnak meg el kéne döntenie végre mit akar, magaskultúrát, de akkor nincs ám pénz és nincs látogató, ellenben családias a dolog. de akkor meg ne sírjon a szája, vagy legyen olyan hogy a kőfejtőben fellép többek között a belga de akkor meg vegyen fel egy rendes szervezőgárdát mert a szervezéshez kurvára nem ért, és nem kéne tartania a markát minden évben.

amúgy jobb az a vidék a művészetek völgye sznobjai nélkül, tessék lemenni akkor amikor nincs ott az a sok völgyhülye, nagyon szép a táj és nyugi van

mangorlo 2008.08.04. 11:47:12

amúgy az egész dolog még jó is lehetne, én inkább a szőke andrás féle csendesebb vonalat támogatnám, csak hát mártáékkal elszaladt a ló, aztán most meg sírnak hogy állam nem nyalja ki a seggüket

pcjuzer 2008.08.04. 12:02:48

Idén voltam először három este erejéig, de nekem így is nagyon tetszett. Ennél több ember és program nem is kell.

Dr Kangörény 2008.08.04. 12:21:40

Sznobok. De ezt írtam az előbb is, a vastagbőrön.
:-)

hail to the tief 2008.08.04. 12:33:36

jaja vagy csinaljak vagy ne csinaljak
nekem az volt a benyomasom h mar a volgylakok is k ra untak az egeszet
hetkozben tenyleg siralomhaz volt
gyakorlatilag egy jol sikerult kocsmafesztival lett, ahol mindenki este 8 utan a kocsmban ul es balatoni arakert iszik eszik jobb vagy kevesbe jobb dolgokat
de se a vendegekenk, vendeglatosoknak, vasarozoknak nem jott be
szal jovore nagyon nehez lesz a szervezes, mar most el kene kezdeni kudeni a meghivokat az alt. iskolas osztalyfonokoknek h legalabb az osztalykirandulasokat oda szervezzek ha akarjak h legyen vki
ez van tul kozel a platensee jo eltanultak, h hogyan kell elszurni a dolgokat

kanbatu 2008.08.04. 12:50:48

A pénzért meg kell dolgozni. Minimum el kell kérni valakitől, nem jön lábon a házhoz. Ha valaki ezen megsértődik, akkor nem lesz pénze. Csodálkozom, hogy egy húsz éve fesztivált szervező valaki ezt még nem tanulta meg.

kisdarab állat 2008.08.04. 13:35:52

én nagyon unom, hogy minden évben végig kell hallgatni Márta István sértődött koldulását, és a siránkozást a pénz miatt. Állami pénzt egy fillért nem adnék rá. Legyen akkora fesztivál, amekkorát elbír a zsebük, de ez így most már nagyon unalmas. Egyébként besznobult Kapolcs. Régen sokkal kedvesebb, temészetesebb volt az egész.

Té, mint Tamás 2008.08.04. 20:45:40

"kanbatu 2008.08.04. 12:50:48
A pénzért meg kell dolgozni. Minimum el kell kérni valakitől, nem jön lábon a házhoz. Ha valaki ezen megsértődik, akkor nem lesz pénze. Csodálkozom, hogy egy húsz éve fesztivált szervező valaki ezt még nem tanulta meg."


Na meg még egyet meg kellene tanulni Mártáéknak: mégpedig, hogy aki dolgozik nekik - nem helybéliként, pusztán külsős munkában -, azt fizessék is meg. Ez se nagyon megy ám náluk.

tttt 2008.08.08. 18:21:30

manuva-val tökéletesen egyetértek.

a mártapista meg ismeri azért a piacgazdaságot, különben az s osztályos merci, meg a magánrepülőgép nem lenne meg neki azért.
süti beállítások módosítása