Drogfutár a pokolból

2008.04.30. 11:45

Kiengedték a börtönből azt a borsodi fiatalt, aki az egyik ecuadori börtönben volt eddig, mert a helyi hatóságok drogcsempészeten kapták rajta. Ugyan a büntetését nem engedték el, hanem kétféle választási lehetőséget kapott. Vagy hazajön Magyarországra, és itt tölti le a börtönéveket vagy karitatív munkákban tölti ki az időt. Nem kétséges, hogy melyiket választotta, így továbbra is kint tartózkodik, annak ellenére, hogy az élete így sem könnyű. Az esete, mármint a drogfutáros bebörtönzés, nem egyedi, nemrégiben Peruban bukott le egy magyar állampolgár, akinél 4,5 kg kokaint találtak, amit Európába akart csempészni. A hírek, amik ezeket az eseteket bemutatják, igen érdekesek. Körülbelül olyan színben festik le az eseményeket, mintha legalábbis arról olvashatnánk, hogy szerencsétleneket miként alázták meg a vámvizsgálat alatt, pedig nem is tettek semmit. Maguk az írások is tele vannak ellentmondásokkal, nem mutatva rá, hogy itt tulajdonképpen bűncselekmény elkövetéséről van szó.

Sokat lehet arról beszélni, hogy az adott országokban milyenek a börtönviszonyok. Elképzelésünk lehet róla, hiszen amiként a kinti körülmények is sokkal alacsonyabb színvonalúak, így a bentiek is azok. Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy a börtön sokak elképzelésével ellentétben nem üdülőtelep, hanem egy büntetés végrehajtási intézet, azaz szükség van arra, hogy ne nyaralásként élje meg a delikvens. Így a dél-amerikai országok sem túlzottan igyekeznek azon, hogy nyaralóvá és luxusszállóvá változzon a falak közötti terep. Érdekes azonban a magyar tudósítások hozzáállása az esetekhez. Természetesen bemutatják a kegyetlen ottani helyzetet, a pénz szükségességét, a kockázatokat, de azt mindenki igyekszik elsimítani, hogy ok nélkül ott sem tartóztatnak le senkit. Például arról olvashatunk beszámolót, hogy nem is értik mire a nagy szigor, hiszen „a legutóbb lebukott négy magyar közül háromnál alig egy kilogrammnyi kokaint találtak, és csupán, mint kishalakat áldozta fel őket az alvilág”. Érdekes, az író mintha nem lenne tisztában azzal, hogy mennyi is egy kilogramm kokain. Egy gramm ára függ az ország drogszigorától, és a terjesztés kockázatától, de a fellelhető források szerint 100 EUR körül mozog.(Itt kérek elnézést, ha tévedtem, de ismerős fogyasztó nem lévén, az internetes forrásokra kell, hogy hagyatkozzak) Ez azt jelenti, hogy az alig egy kilogramm csempészett áru terítéskor már 20-25 millió forintot ér, tehát egyáltalán nem kis bűncselekményről van szó. Egyes országokban ennél sokkal kisebb mennyiségért halálbüntetés jár. Fontos lenne tisztázni egy-két kérdést, mielőtt nagy sajnálatukba bocsátkozunk.

Ezek az emberek, bármennyire is tagadják, tisztában lehettek azzal, hogy mire vállalkoznak. Nyilván feltűnt nekik, hogy ezer euró nagyságrendű összeget nem fizetnek ki akárminek a szállításáért. Itt óriási a csali, hiszen egyetlen utazással meg lehet keresni azt a pénzt, amit itthon csak hosszú hónapok munkája alatt. Ezek után nehezen érthető, miért háborodik fel valaki azon, hogy lebukás esetén a helyi hatóságok igen hosszú időre becsukják. A távoli országokban pedig sok segítségre nem számíthatnak ezután. Nagykövetség általában nincs, a tiszteletbeli konzul érdemben nem sokat segíthet, hiszen szinte csak magánszemélyként vehet részt az ügyekben. Azt azért érdemes tudni, hogy a legtöbb ügyben a nemzetközi szerződések lehetőséget adnának a kint kapott büntetés itthoni letöltésére, ám amiként a fenti esetben sem történt ez meg, így a korábbiakban sem. Eddig soha, senki nem élt ezzel a lehetőséggel, hanem bíztak abban, hogy valahol a két ország közt sikerül megúszni a büntetést.

Mellébeszélni tehát lehet, de a sajtó felelőssége nem merülne ki abban az ilyen esetek tudósításakor, hogy kollektív sajnálatra ösztönöz, hanem azt is be kellene mutatni, hogy az ottani bebörtönzés csupán következmény. Következménye a felelőtlen kalandvágynak, a pénzéhségnek és még sorolhatnánk milyen dolgoknak. A turistákat ezekben az országokban sem csukják le, csak azért, mert ott jártak. Teljesen érthető viszont a hatóságok részéről, hogy korlátokat akarnak szabni az országukban fellelhető bűnözésnek. Aki ebbe bekapcsolódik, az ne sírjon utána, hogy milyen rosszak a börtönviszonyok, és életveszélybe kerültek. Ráadásul az itthon élő szülőket és rokonokat is nehéz helyzetbe hozzák ezzel, mert ezek a hozzátartozók sokszor a spórolt pénzüket költik arra vagy hitelt vesznek fel, hogy a kinnrekedt rosszfiút megmentsék saját tette következményétől. Gondolkozni, gondolkozni, és akkor nem kell dél-amerikai börtönökben raboskodni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr57448400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destroy 2008.04.30. 12:38:50

Na ezt nem értettem én sem soha. Tudom, hogy rosszak a börtönök, meg meg is lehet ott halni, de ez igaz az USA börtöneire is. Itt MO-on is vannak olyan intézmények, ahol én is eltöltenék egy hétévégét, mert addig is kiszolgálnának.
Nem kell drogot csempészni, és nem kerül az ember börtönbe. Különben, meg ha annyira rossz volna kint, akkor hazajönne most, erről ennyit.

sünbáló 2008.04.30. 12:39:17

Egyet kell értenem Veled...
Úgy tünik csak Magyarország következmények nélküli ország, máshol nem lehet megúszni könnyen..

akárki 2008.04.30. 12:40:11

Ezek nagy része a tipikus tapasztalatlan de "hú de laza vagyok" hátizsákos túrista, aki kimegy, megszereti a semmittevést, elfogy a pénze, de haza menni nem akar.

Ekkor, vagy még ezelőtt összeismerkedik jó fej haverokkal, akik vagy kisegítik, és tartozás visszafizetésére + pénzkeresésre bepalizzák, vagy a tök hülyék enélkül is belemennek.

Persze ilyenkor beáldozzák a noname turistát, másra nem is jó, mivel épeszű drogkereskedő nem bíz tapasztalatlan emberkékre tízmilliós cuccot, csak áldozásra.
Mellette meg kiviszik a többszörösét profik.

Az ár meg sosem pontos, mivel kérdés melyik árat nézzük.
A beszerzésit, vagy a többször hígított utcai eladásit, ráadásul a lefoglalt cucc tisztaságától is függ.

akárki 2008.04.30. 12:43:00

A média meg már csak ilyen.

Valamilyen érzelmet kell 'generálni' az olvasóban, hogy eladható legyen a sztori.

Drag 2008.04.30. 12:44:14

Teljesen egyetértek. Ugyanez volt kb. egy évvel ezelőtt amikor Kolumbiából próbált becsempészni drogokat egy pár szuper intelligens magyar (orvos családi háttérrel tehát nem azért vállalták be mert éheztek). Benne voltak a hírekben, hogy szegények milyen körülmények között vannak, meg milyen rossza a börtön. Fizetni kell, hogy jobb ellátásba legyen részük, stb. A család felkereste a kedvesemet (Kolumbiai, ráadásul ügyvéd), hogy segítsen már nekik egy kicsit, hogy haza tudják hozni őket. Kedvesem meg mondta, hogy felejtsék el. Kolumbiában követett el bűncselekményt. Mindenki azzal szívatja őket, hogy bűnözők, és ők a világ megrontói. Bárhova megyünk, 3X megnézik az útlevelét és mindenhova vízum kell neki oda is ahova Pl: a mexikóiaknak egyáltalán nem kell pedig Mexikóban sokkal több drog van, és a világ úgy csinál mintha nem ők lennének a fogyasztók és a Kolumbiaiak kényszerítenék őket hogy vegyék meg. Arról nem is beszélve, hogy Kolumbiai mindent tényleg mindent megtesz, hogy megszüntesse ezt a helyzetet. Pont ezért hoznak ilyen szigorú szabályokat. Szóval akik csempésznek pontosan tudják mit csinálnak, és igenis üljék le ott a büntetést ahol elkövették a bűnt. Jó hogy nem kéretik át magukat Amerikába, mert ott jobb az ellátás.

DányiDani 2008.04.30. 12:47:27

...ez nem a Csillagszálló folyóiratban jelent meg? volt egy ilyen felolvasás a lapszámbemutatón, akkor is jót röhögtem magamban a nyilvánvalóan bizarr állásfoglaláson. de az újság nincs meg, nem tudok utánalapozni... forrásmegjelölést plz!

Cocaine Cowboys 2008.04.30. 12:49:20

Inkább $100 egy gramm kóla "végfelhasználói ára" mint €100. Más kérdés hogy az már többszörösen fel van higítva, a közelszázas tisztaságú nyilván többet ér, de nem nagyon lehet kiszámítani az értékét mert mindenki higítja akinek a kezén átmegy. Egyre olcsóbb amúgy ha hihetünk a statisztikáknak.

Amúgy ha a Bolíviai meg Kolumbiai parasztoktól tisztességes áron vásárolnák meg pl. a kávét akkor azt termesztenének és nem kokacserjét - nekik nem hiányzik hogy leégesse az ültetvényeiket az usa, sarcolja őket a kormány meg a maffia meg a mindenféle milicista szélsőséges csoportok. Csak amíg az egyesült állomoknak a drogháború az érdeke addig csempészni is fogják, meg termeszteni is.

Ami a csempészeket illeti, tényleg nem kell őket sajnálni, sejthették hogy rizikós ügybe vágnak - a könnyű pénznek nagy ára van. Aki kurvának áll ne sírjon ha megbasszák.

Nem nagyon értem mi ez a nagy hype amúgy, szeritem annyit messze nem ér a kokó amennyibe kerül, és akkor nem csak az áráról beszéltem hanem a durva depressziórohamokról amikor elfogy a cucc - és amíg van addig fogyasztod.

Amúgy ajánlom a "Cocaine Cowboys" című filmet, nagyon jó.

movhu 2008.04.30. 12:50:45

Az írás jónéhány cikk elemzéséből származik, gyakorlatilag az összes vezető napilap ilyen beállításban hozza le. Legújabb a mai STOP-ban:

stop.hu/articles/article.php?id=315798

Peter 2008.04.30. 12:59:21

Mi lenne, ha minden köztörvényes bűnelkövetőt a szárnyaink alá vennénk? Felesleges lejáratni magunkat azzal, hogy még mellé is állunk a bűnnek, mert ahogyan fent leírták, ezek az országok sokszor komoly energiát fektetnek a kábszerüldözésbe, és mindenki, aki ez ellen ágál, az ellenség. Inkább azon kellene agyalni, hogy munkából is meg lehet élni.

Drag 2008.04.30. 12:59:34

Majmok mindíg lesznek LSD Chaves

es2300 2008.04.30. 13:06:45

egy évben 250 tonna kokain érkezik európába, valószínűleg a csempészetben vastagon érintettek a határőrizeti szervek, illetve a rendőrség emberei, továbbá a gazdasági erő nagyságából adódóoan a politikai elit is. a kokain használói a felső tízezer megbecsült mintapolgárai, sikeres üzletemberek, cégvezetők, manökenek, ügyvédek valamint a hozzájuk hasonlítani akaró, feltörekvő középosztálybeliek. a cikkek általad furcsának vélt hangvételét ez a furcsa helyzet indukálja. ahogy pld a bolitlopásoknál sem logikus a tolvajt büntetni, hiszen a jelenség generálója a mindannyiunk által ismert, közkdvelt mindenkori miniabc-s aki megvásárolja a lopott termékeket.

es2300 2008.04.30. 13:10:52

az első mondat helyesen
egy évben 250 tonna kokain érkezik európába, valószínűleg a csempészetben vastagon érintettek a határőrizeti szervek, illetve a rendőrség emberei, továbbá a gazdasági erő nagyságából adódóoan a politikai elit tevékeny közreműködésével.

Drag 2008.04.30. 13:19:38

Teljesen igazad van es2300, ha megölök valakit sajnáljanak mert van aki 100 embert ölt meg. A bűn az bűn. Ennyi. Ne nézzünk már át rajta mert kicsi. Ez a baj ezzel az országgal. Az már nem is felháborító, ha valaki lop vagy adót csal mert mégsem ölt meg valakit és különben is van aki többet lop. Könyörgöm.
Abban viszont igazad van, hogy nem ezek hozzák a nagyrészt. Például a Spanyol hadsereg is benne van a dologban, és konténerekben szállítják a drogot Európába.

movhu 2008.04.30. 13:19:44

Sajnos így a cikkeből nem jön le, hogy ez rossz dolog. Ott áll a pénzből kifogyott srác, felkínálják neki, hogy legyen balek, neki meg annyi ugrik be, hogy meg lehet úszni egy kis közmunkával, holott messze nem ez a helyzet. Száműzni kellene a sajnálatot a cikkekből.

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.04.30. 13:21:31

Szerintem pontosan tudják mire vállalkoznak (ha csak nem valaki a csomagjukba rejti, mint már több filmben is ellőtték), így az adott ország megfelelő büntetése teljesen jogos. Én nem karitatív dolgokat csináltatnék velük, hanem kőfejtőbe, bányákba küldeni az ilyen elítélteket.

. . (tör 2008.04.30. 13:46:14

streetlegal 2008.04.30. 13:18:35

- idióta..

streetlegal 2008.04.30. 14:04:44

Hmm, miért is idióta és kicsoda? Nem mondtam hogy kötelező kipróbálni bármit, csupán rávilágítottam arra hogy a kísérletező kedvű fiatalságnak (és idősségnek) van alternatívája az illegális drogok mellett, éppen ezért pláne igaz hogy a drog rossz, éértem?
Szerintem meg az az idióta akinek két egymás utáni pont (kétpont) a nickje, és annyit képes csak commentelni hogy "-idióta.." = idióta kétpont. Quod erat demonstrandum.

Manyizga (törölt) 2008.04.30. 15:03:34

Én sem tudom, miért kellene nekünk bármit is tennünk ezen bűnözők érdekében?!

Ahogyan azt se szoktam érteni, hogyha végigmegy egy megyén egy komolyabb szélvihar, akkor állami/önkormányzati támogatást kapnak azok, akiknek nem volt biztosításuk. Vazze, ezek után pláne nem lesz! :(

dupi 2008.04.30. 15:05:30

movhu: végre egy írás, amivel 100%-ban egyetértünk :)

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.30. 17:53:05

Jogos. És a kedves újságírók még nem voltak török börtönben...

Prophet 2008.05.04. 01:21:58

Tájföldön kapták volna el, nem kellene ennyit aggodalmaskodni, meg kiadatásért folyamodni. Nem rágódnának rajta a rokonok, a szimpatizánsok, megkapta volna a kötelét. Mostanra már "jobb helyen" lenne. Remélem naponta megerőszakolják. Következőre nem csempész majd kokaint.

bloodhound v2.0 2008.05.05. 13:56:12

a drog rossz. ne drogozzatok, mert a drog rossz. érteeeem?

egyébként maximálisan egyetértek a poszttal.

csak 1 vélemény 2008.05.06. 15:10:17

a cikkel egyetértek. viszont sok hozzászólással nem. hogy jobb helyen lenne már ha felkötik stb...
az ilyen hozzászólóknak kívánom de nagyon, hogy kedves gyermekük egyszer hasonló helyzetbe keveredjen, vagy egyszerűen csak drogos legyen. mit tenne vele? felkötné? nagyon kíváncsi lennék, hogyan is viselkedne a kedves jóindulatú hozzászóló.
követünk el az életben hibákat, igen. de nem hinném, hogy az a fiatal embert ölt volna, hogy így nyilatkozzunk róla.
lehet a drog nem helyes dolog, de ott is vannak szintek. nem feltétlenül kell elítélni aki szerekhez nyúl. sokszor egy segítő kéz is elegendő. de sajnos sokszor már nem.
tehát mielőtt bárki idefirkál bármilyen rosszindulatú baromságot, előtte gondolja át egy kicsit... ennyi erővel az összes alkoholistát falhoz állítanám és sortűzzel kivégeztetném. nem ugyanaz? lehet még rosszabbak is, mint azok akik néha elszívnak egy joint-ot, de semmi több. pedig a fű illegális.
legalább olyan ne okoskodjon itt aki nem ért hozzá, vagy annyi esze sincs, hogy józanul mérlegeljen.

ennyi...

üdv

Prophet 2008.05.09. 18:49:15

Itt nem egy füves cigiről van szó.. hanem kemény, emberéletekbe kerülő anyagról. Kokain, heroin nem egy ember haláláért felelős, úgy hívják aranylövés.

mókus 2008.06.14. 05:29:55

azért a kommentek elég durvák..

movhu: szedd már ki annak a street-nek a linkjét, köszi!

stomp 2008.10.21. 10:02:40

akkor inkább lőjjék fejbe vagy nemtom de gondolom te férfi vagy hogy kívánhatsz egy másik férfinak ilyet?én pl ha sittre kerülnék(ami nem igazán esélyes)előbb szúrkálnának 47 vágással halálra,minthogy megerőszakoljanak.és mi van akkor,ha kajak beadtak neki vmi mesét,mert madár az sok van,a táskájába raktak vmit és ráküldték a kommandót,míg az igazi gonosz egy dél amerikai majom meg vígan áthozta mondjuk a 30 kilót?akkor is nyomják seggbe?az anyjának is ezt mondanád a szemébe h reméled h seggberakják a fiát?irtózom az ilyen féreg gusztustalan emberektől.másrészt ez az ország arról híres,h tök jól meg lehet élni munkából nem?akinek sok pénze van mind halálra dolgozza magát,és még véletlenül sem csókosa vkinek vagy anyuci apuci pici fia akit beültettek vhova.nyissátok már fel a szemeteket és le az avangliont mert sötétség uralkodik...

stomp 2008.10.21. 10:08:34

abban igazad van viszont,h keménydrogot akart áthozni(vagy nem akart),csak ez a bökkenő,h ő volt a csali,a komoly pedig átjött,de te mégis őt akarod seggbedugatni.sok eszed van.ha fűvel bukott volna meg,akkor is ezt mondanád,mert jól ismerem az embereket és a te szavaidból ítélve te tipikusan ilyen ember vagy.és nyomatnád h a fű is milyen gonosz dolog,holott kevéssé káros mint a szesz.de azért vigyázz a kívánságokkal mert az átkok visszaütnek...én sem kívánom neked pl azt h kerülj egyszer nehezebb anyagi helyzetbe,vállalj be vmit(ha mersz) és kapjanak el érte de itthon és ültessenek be téged vhova ózdra 3 nagytestű kancigány karjai közé;)

movhu 2008.10.21. 10:09:34

Nem hiszem, hogy a megélhetési gondok valaha is hitelesítették a bűnözést. Van itt nagyon sok millió ember, aki úgy éli a napjait, hogy nem csempész kábítószert, nem rabolja ki a másikat, nem öl meg másokat. A bűnözés nem kötelező, hanem fakultatív, és sajnos a fent leírt gondokkal járhat.
Ettől még rossz neki ott bent, de nehogy átessünk a ló túloldalára, és ártatlan áldozatnak tekintsük.
süti beállítások módosítása