Rácsos MÁV-os

2008.04.11. 14:47

Még csak egy nap telt el, hogy írtam a MÁV Biztosítónál tapasztalható problémákról, a kötelező biztosítással kapcsolatos bajokról, és a biztosító kudarcának lehetséges okairól, és máris újabb hír repült fel. Túl naivan a hiba okát abban kerestem, hogy a biztosítónál most gyűrűzött be a kárkifizetés, de kiderült, hogy többről van szó. A cégvezetőket ugyanis ma bilincsben vitték el, mivel sikkasztás alapos gyanúja merült fel. Erről ad hírt az Index és a Napi Gazdaság.

„A vámosok közlése szerint a rendelkezésre álló adatok alapján több különböző úton végrehajtott átutalással közel egymilliárd forintot vontak ki az ügy gyanúsítottainak közreműködésével a biztosító egyesületből magánszemélyek bankszámláira, majd azzal sajátjukként rendelkeztek. A nyomozó hatóság az érintett magánszemélyek bankszámláinak zárolására soron kívül intézkedett. A jelenleg is folyó eljárási cselekmények mellett eddig 3 fő őrizetbe vételére került sor - fogalmaz a VPOP közleménye.”

Ez azt jelenti, hogy a korábbi biztosításkötés leállítása talán már csak előkészülete volt a mai akciónak, és ezzel is csökkenteni akarták azokat a károkat, amiket a biztosító vezetői okoztak. Az egyesület ugyanis, amint a nevében is benne van, nem a klasszikus biztosítási formát követi, és éppen ezért rá lazább működési szabályok voltak érvényesek, mintha tényleges biztosító lett volna, úgy ahogyan a piac többi szereplője. Szerencsére a felügyelet és a VPOP időben lépett, mert nem elképzelhetetlen az sem, hogy a későbbiekben a sikkasztások olyan mértéket öltöttek volna, amiből már tényleg nem valósulhattak volna meg a kárkifizetések. Ebben az esetben számtalan jogosult futhatna a pénze után, arról nem is beszélve, hogy polgári perek sokasága is született volna a kárkifizetések elmaradása miatt. A PSZÁF szóvivője szerint: „Az eljárás ellenére a MÁV ÁBE tagjainak jogai és kötelezettségei. Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleknek továbbra is fizetniük kell a szerződéses díjat, cserébe érvényes kgfb-vel rendelkeznek, az egyesületnek pedig kötelessége a kifizetéseket teljesíteni; ezen feladatok végrehajtása is kikényszerítése pedig az egyesület élére kinevezett felügyeleti biztosok feladata.” A kérdés az, hogy mi történik akkor, ha az egyesület nem tudja kifizetni a károkat. Az is kérdéses, hogy az esetleges állományátruházás esetén milyen díjjal veszi az ügyfeleket át másik biztosító.

Az egész MÁV Biztosító – amihez a Magyar Államvasutaknak már jelen pillanatban nincs köze – ügynek olyan Il Ferro szájíze van. Nem pont ugyanaz, de mintha ugyanaz a vonal érvényesülne a végrehajtásban. Úgy érzem, az ügyfelek pedig megértik lassan, hogy a nagyon jónak tűnő ajánlatok mögött az élet minden területén lehet anomáliákra számítani. Nem utolsó sorban pedig továbbra is azt mondom, hogy nagyon újra kellene gondolni a kötelező felelősségbiztosítás rendszerét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr71421342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baszkurátor 2008.04.11. 14:55:04

El sem hiszem bazz.Akkor arcuk volt valamelyik nap a rádióban ...
Bár ha kulcsár vagy princ ettársakra gondolok akkor meg megette a fene az egészet.

der Alte 2008.04.11. 15:55:27

Egyetértek: ingyenebédek nincsenek. Ha vmi túl olcsó, akkor előbb utóbb jön egy kiegészítő számla.

Persze a probléma itt az, hogy nem a MÁV-ot választók szívnak, hanem akiknek a MÁV ügyfelei okoznak problémát. Jogszerűen, jóhiszeműen járnak el a MÁV-ot választók, amikor az olcsóbb biztosítást választják. Hosszabb távon a vége mégis egy jó nagy zakó.

Gondolom, h amikor a management kezdte érezni a bukót, elkezdte egyúttal egyengetni a saját jövőjét is. 1 mrd-ből futja majd ügyvédre!! Ismerve a magyar viszonyokat, még mi fogunk elnézést kérni, mint a Kulcsár v. Princz ügyekben.

Bit Rot 2008.04.11. 16:20:03

Azért érdekes.
1. A MÁVnál vagyok kötelezővel
Azért mentem oda, mert:
a.) Mégse legyen KÖBE
b.) Gondoltam, ha bármi nagy gáz van, a károsult maximum perelni fogja a MÁV-ot, az meg úgyse mehet csődbe, tehát nincs kár

2. Állítólag azért van baj, mert hiányzik 1 milliárd, mert keveset fizettek be

3. Ma kiderült, hogy azért hiányzik 1 milliárd, mert ellopták.

Na most akkor ezen igazodjon ki az ember. Nekem úgy tűnik, hogy ha nem lopták volna el a pénzt, akkor működhetett volna.

Baszkurátor 2008.04.11. 17:02:07

A Magyar Államvasutaknak ( tudtommal ) SEMMI köze a MÁV biztosítóval, jelenleg is perben állnak a névhasználat miatt.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.11. 17:06:16

Il Ferro? Azért ez erős túlzás. Az Il Ferronál a saját hülyeségüket szopták be az ügyfelek. De nehogy már én legyek a hibás a MÁV működése miatt, mert nem voltam hajlandó +40ezer forintot fizetni az első normális biztosítónak. Mit csináljak, ha nekik nem kellek? B4-ben vagyok baleset nélkül, mégis ekkora különbség volt. A többi biztosító táján is szét lehetne nézni, legalábbis az árképzés terén...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.04.12. 01:28:49

der Alte: a számláikat zárolták, úgyhogy abból ügyvédre nem fognak költeni :-)
másrészt remélem, hogy 1-2 napon belül visszautalják a
jómadarak számláinak teljes egyenlegét. bár ehhez
azért kell, hogy a rendőrök bizonyítékot mutassanak a
bíróságnak, mert csak arra léphet. Tehát ha nem csak mezeien valakinek útban volt ez a két jóember, akkor a
pénz gyorsan visszakerülhet. :-)
süti beállítások módosítása