Fájlmegosztók eltiltása

2008.04.11. 13:34

Az Európai Parlament nemet mondott arra a javaslatra, ami kemény szankciókkal sújtaná a filecserélő magánszemélyeket, amennyiben őket szerzői jogokat sértenek, illetve nem szeretnének egyelőre további szigorítást sem a kérdésben. Az ügy előzménye, hogy Franciaország szigorú – és már-már sötét középkori – törvényeket léptetett életbe a delikvensek ellen. Ennek értelmében, akit harmadszor is jogsértésen érnek, az többet semmilyen internet szolgáltatásra nem fizethet elő. Ezt szerette volna Franciaország átvinni a parlamenten keresztül, hogy a rendelkezés legyen érvényben az egész EU területén, sikertelenül. A szavazás szoros volt, mert mindössze 314/297-el bukott el a javaslat. A harcnak ezzel valószínűleg nincs vége, mert az Unió soros elnöke Franciaország, és akkor valószínűleg újra megpróbálkoznak átvinni az ügyet a szavazáson.

A zeneipar természetesen nem örül a bukásnak, egy utólag berakott kiegészítést okolnak a problémáért, illetve nehezményezik, hogy érdemi vita ki sem tudott alakulni a javaslattal kapcsolatban. A felhasználók jogaiért küzdő Open Rights Group viszont felesleges ezzel terrorizálni a magánszemélyeket, akik egyébként is magáncélra, és nem terjesztésre töltik le maguknak az audiovizuális termékeket. A túlzottan szigorú harc egyébként sem bizonyul hatékonynak, más módszereket javasolnak a jogvédőknek. A zeneipar mindenesetre elkeseredett, mert ők szerették volna, ha ez EU melléjük áll, hiszen ezzel óriási területre tették volna rá a kezüket.

A törvénynél viszont érződik egy kicsit egy olyan effekt, mintha ágyúval kezdenénk vadászni verébre az Északi-sarkon. Egyrészt a fegyver mérete eleve túlzó, kevés hatékonysággal lehetne ellene fellépni az arra járó verebekkel kapcsolatban, főleg akkor, ha a cél nem csak a pusztítás, hanem a zsákmányszerzés is. A másik pedig, hogy vajon mennyi veréb jár Északi-sarkon? A törvény impotenciája ugyanis ugyanabban leledzik, mint a magyar közlekedési büntetőpont rendszeré. Gyakorlatilag ki az, aki eléri a büntethetőség szintjét? A legtöbben egyre óvatosabbak, illetve eleve olyan a rendszer, amiben külön küzdelem elérni a megfelelő számú pontot. Ugyanez igaz a filecserére is. Mert először még beleszalad, másodszor is talán, de a harmadik alkalom előtt, ha más nem, akkor a családtagok körben felvállalják a cselekményt. Mire pedig az egész család eléri a kvótát, és ezt törvényileg rájuk is sikerül bizonyítani, addigra már nem csak a törvény, de az egész alapkoncepció elavult lesz, ismerve a technikai és a szoftverek fejlődését. Az egész EU területén jó, ha néhány tucatnyi esetben kellene élni az eltiltással, és arról akkor ne is beszéljünk, hogy ilyen esetben jöhet a szomszéd netje wifivel vagy dróton. Azért jó, hogy az EU parlament kiállt a polgárai mellett, és nem a pénzéhes jogvédőknek adott igazat, de valójában egy verebet, vagy egy haldokló és fogatlan oroszlánt győzött le. A gesztust azért értékeljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr99421202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.04.11. 13:57:39

Régen szájról szájra terjedt a nóta. Ma meg Azuresról Azureusra. Persze lehet a zenészek védelmét állandó érvként kántálni, de nem nagyon emlékszem sok letöltésre a keddi Gogol Bordello koncerten.

Baszkurátor 2008.04.11. 14:19:32

Véleményem szerint qrva egyszerű ám a megoldás bár néhány fasznak biztos nemtetszene.
Az összes olyan fosbojlert "kikell rúgni" akik csak élősködnek a zenészeken ( asva,Artisjust,stb ..)
Ha ezt megtennék akkor a költséget szerintem a mostaniak harmadára esnének vissza.És meglehetne csinálni azt is, hogy a boltban, legálisan lehessen venni darabonként is zenét.Viszi az ember az mp3 lejátszót vagy a pendriveot és arra összeválogatja a számokat, pénztárnál fizet és jónapot.
Az előbbi azért kellene mert a zenészek most egy CD árának a töredékét kapják szerintem.A többit lenyulják a semmittevők.A második variáció meg azért volna jó mert sokszor csak 1 max. 2 szám van ami az embernek tetszik egy CD-n és a többiért feleslegesen fizet.
Egyébként meg ami tényleg jó és tényleg megéri a pénzét azt az emberek döntő többsége most is megveszi.Ami szar azt meg úgysem venné meg ha szigorítanak.

movhu 2008.04.11. 15:46:37

Itt emelném még ki az osztrákok által erőltetett online házkutatást is:

mover.blog.hu/2008/04/11/online_hazkutatas

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.04.11. 17:09:45

Miért is akarják ezt így bevezetni? Mi alapján akarják a fájlcserét szűrni? Mi számít fájlnak a hálózaton? Mi van, ha csak töredéket másolom? Mi lesz azokkal a szolgáltatásokkal amik legálisan a p2p és p4p technológiákra épülnek, valamint jelenleg is tervezés, fejlesztés alatt vannak. Még szerencse, hogy nem sikerült elfogadtatni ezt, az esze ment szabályozást.
Nemrég volt egy cikk az index.hu-n, hogy valamelyik politikus jogosan követelte a jogdíjakat beszedő, behajtó non-profit? :) társaságtól a jogdíjak szétosztására vonatkozó szabályokat és elszámolásokat.

Remélem az ilyen vak és lefizetett politikusoknak sohasem sikerül végig vinni semmilyen hasonló sötétközépkori javaslatot.

Thrasher 2008.04.11. 17:13:14

Mondjuk aki "darabonként" hallgat zenét, annak csak gratulálni tudok. Azok a jelentéktelen senkik, akiknek az albumain "sokszor csak 1 max. 2 szám van ami az embernek tetszik" meg úgyse a lemezeladásból élnek meg, hanem a hétvégenként féltucat 20 perces kis haknizásból.

Mr. President 2008.04.11. 17:16:40

Már minden nagyobb előadó beállt arra, hogy nem töri magát az újabb lemez kiadásáért, inkább az élő koncertekre koncentrál. Én kikérem magamnak, hogy fizessek egy-egy filmért vagy zenéért, könyörgöm, tegyenek reklámokat annak a nyomorult filmnek az elejére végére, és azt büntessék ha vki kivágja és úgy teszi fel torrentre.

pazola 2008.04.11. 17:29:43

Igaz, Mr. President. Mplayer-rel nyomok ket felfelenyilat, es maris atugrottam a reklamot, szoval johet :)

Egyebkent pedig en is hasznalok torrentet. Leszedem, megnezem, hogy milyen, es ha tetszik, megveszem eredetiben. Mert megtehetem. Nem volt ez mindig igy, de orulok, hogy most igy van. Igy mar ertem, miert irjak az nfo-ba, hogy " vedd meg eredetiben "

Mellesleg koncertre is jarok :)

sityesz 2008.04.11. 17:59:09

baszkurátor is right

KalitkA · http://xstudio.hu 2008.04.11. 18:14:37

Egyébként a fájlmegosztás a zenészeknek is jó, mert szélesebb körbe jut el a zenéjük.

Baszkurátor 2008.04.11. 18:57:53

@ Thrasher 2008.04.11. 17:13:14

Nézd.
Az általam kedvelt előadók zömének az összes száma tetszik és amikor tehetem meg is veszem őket.De például miért vegyek egy Steppenwolf albumot amikor én csak a Born to Be Wild-ot szeretem.De ilyen még ( többek között ) az Eagles Hotel Californiája vagy éppen a No Dubt-tól a Don't Speak.
Ellenpélda például Cris Rea Road to Hell albuma.Véleményem szerint az egész úgy jó ahogy van.Nem hiába figyel a polcon ;)
süti beállítások módosítása