Giccsadó, füstadó, jeladó

2008.04.09. 09:04

Bocsánat, ez utóbbi nem is fizetendő adófajta, csak megszaladt a kezem, amikor a legújabb adófajta ötleteimet kívántam felsorolni. A kormány is ezt teszi most, mert ki kívánja terjeszteni a kulturális járulékot az internetszolgáltatás, a mobil-tartalomszolgáltatás és az import bútorok területére. Ez utóbbi végképp érthetetlen, mitől számít kultúrának, hogy nekem egy Lengyelországban gyártott rusztikus szekrénysorom van? Állítólag azért, mert az „átlagosnál jelentősebb nagyságrendű formatervezés, design testesül meg” bennük. Ehhez azért össze kellett ülnie a meetingnek, hogy kitaláljon egy ilyen értelmetlen magyarázatot. Hagyjuk is, megérteni nem fogjuk. Ennek ellentételezésére egyes termékekről lekerülni ez az adóforma, ami valljuk be eleve abszurdum, főleg nálunk. A magyar ember a statisztikai adatok alapján is egyre inkább a televízió, mint „kultúra” felé fordul, amely helyzetben elég érdekes bármekkora büntető forintokkal is terhelni a rendszert. Arról ne is beszéljünk, hogy a kultúra terjesztését ugyanúgy terhelik azok az adók, amik más területeket. Ötletes dolog az egyik magyar elektronikai folyóiraton található „kultúra zárjegy”, melynek figyelmeztetése alapján az olvasás káros az egészségre. A többletbevétellel így összesen 10 milliárd forint bevételhez jut az állam, amit a kulturális dolgok támogatására kíván felhasználni. Az 10 milliárd forint mutatja, hogy nem nagy tételről van szó, inkább csak egy bosszantó jelenségről, ami nem más, mint a problémák további elsimítása.

Valljuk be őszintén, és kutassunk egy kicsit. Az elmúlt évtizedekben ki az, aki a hiánnyal küszködő költségvetés gondjain úgy kívánt segíteni, hogy valódi reformokat ötlött ki és vitt véghez a kiadások területén? Senki. A Bokros-csomag az elején megbukott, és azóta sem mer egyetlen politikus sem igazat mondani abban a tekintetben, hogy a valódi reformok nem ott kezdődnének, hogy adót emelünk és növeljük a bevételeket. A kiadási oldalon kellene sokkal takarékosabbnak bizonyulnunk. A klasszikus vicc úgy hangzik, hogy mi itt „ötvöztük a svéd adórendszert az etióp szociális hálóval”. Ez nyilván nem igaz, de az sem, hogy az etióp adórendszert ötvöztük a svéd szociális hálóval. Mi itt valamiféle köztes állapotot valósítottunk meg, ahol egy jelentős réteg balkáni módon adózik, mások a svédek szerint, megint mások a svéd rendszer szerinti szociális hálóban függnek. Bonyolult ez kérem szépen. Mikor vallja már be valaki az embereknek, amire nem jönnek rá maguktól sem? A baj az, hogy nem lehet egyszerre adót is csökkenteni, ami egyetlen eszköze volna lassan a gazdaság élénkítésének, és közben emelni a szociális kiadásokat. Mindenki- pártállástól függetlenül – Kánaánt ígér, miközben alapvető kérdésekben sincs koncepciója a megoldáshoz. Mert az egyetlen hiteles gazdaságpolitika az volna, ha valaki kimondaná az igazat, és ezzel próbálna magának híveket gyűjteni. Az igazság pedig nem más, mint az, hogy drasztikusan hozzá kell nyúlni az állami kiadásokhoz. Egy példát emelek ki, amitől nem leszek túl népszerű. Hazánk nem teheti meg, hogy egy piaci árú energiahordozó árához olyan mértékű támogatást adjon, ami ma létezik, még akkor sem, ha ez szolgálja a politikai érdekeit. „Nem lesz gázáremelés” láttuk a választási ígéretekben. De kérdem én, van ember, aki ezt meg tudja ígérni? A gáz piaci termék, amit annyiért kell megvenni, amennyiért adják, és elvileg ez alapján lehet eladni is. Az erre elfolyó pénz azonban csak kis szelete azoknak a kiadásoknak, aminek szép lassan ki kellene vonulnia az államháztartás pénzét apasztó dolgok közül. Ebbe az irányba viszont senki nem lép, mert tudja, ezzel a választók jelentős részét veszítené el.

Ehelyett tovább működik a puhány hozzáállás mindkét oldalon. Egyet azonban mindenki elfelejt. Ez nem a Monopoly, aminek a végén felállunk, és meghatározzuk ki nyert és ki vesztett. Ez itt a valóság, ahol végre el kellene azon gondolkozni mindenkinek – hangsúlyozom, pártállástól függetlenül -, hogy baj van. Nagy baj, amire az egyetlen életképes koncepció az lehet, amiben ott van a kiadások drasztikus csökkentése. Minden egyéb gazdaságpolitika hiteltelen. Szóljon az giccsadóról, füstadóról vagy bármilyen más új bevételi forrásról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr38417958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.04.09. 10:15:58

Az a baj, hogy marha kevesen gondolkoznak. Szo szerint. Eleg megnezni, hogy az indexen es mas helyeken milyen emberek nyilatkoznak. Nem jut el az agyaig a kerdes. / lasd indexes bkv sztrajkos videon a no: on mit gondol a bkv sztrajk celjarol? Nem tudom.. de en nagyon utalom a gyurcsanyt. /

Most ezeknek mit es hogyan akarsz elmagyarazni? Eleg ha az masfel millio ciganyra, meg tegyunk meg hozza egy millio nyugdijasbol 600.000-t, meg mondjuk a tobbi emberbol 1 milliot. Ok az a reteg - szerintem - akik annyi aggyal rendelkeznek, mint egy atlagos noveny. Nekik mit szeretnel, es HOGYAN? elmagyarazni?

Brutalis ordogi korben vagyunk.

mellesleg elso.

Sunmachine 2008.04.09. 11:44:56

Gázáremelés? Ha bukik a Fleto megy a Gazpromhoz. Akkor meg dedikálhatjuk az árak emelkedését.

DArchAngel 2008.04.09. 12:02:48

Dinin
Azt hiszem, értem, mire gondolsz, főleg Sunmachine hozzászólása után :)

A témához meg annyi, hogy amíg mindenki ingyen akar élni, addig nem lesz itt semmi változás.

István 2008.04.12. 19:15:57

Oké, adják piaci áron a gázt, villanyt, távfűtést stb. Csak éppen míg egy átlagos német vagy osztrák a fizetéséből megtudja ezt fizetni és még jól meg is él és még félretenni, nyaralni is eltud menni, addig egy átlagos magyar - mint én is - mire kifizeti a havi rezsit, ami mellesleg támogatott távfűtést is tartalmaz, azt számolja hogy hónap végén tud-e még kaját venni a boltban. Másfél éves fiam van, asszony GYES-en, adjanak hát Uniós fizetést az Uniós árak mellé, s ne legyen támogatás, aláírom.
süti beállítások módosítása