Tarlós a Holdról

2008.04.07. 12:14

A reggeli BKV által rendezett sztrájkbírálata után lássuk a másik oldalt is, méghozzá a hatalmas összegű végkielégítés történetét. Amint korábbanírtam, voltak azért gondok a BKV szerződéseiben, amely kifizetések csak tovább rontották a BKV nem túl rózsás helyzetét, és tovább növelték a veszteséget. Azt azonban tudni kell, hogy a végkielégítés ügyében nem csak Antal Attila a hibás, mint amiképpen a busztender esetében sem, hanem azok is, akik megteremtették ennek a lehetőségét. A vezető szerződését - ami biztosítja neki a hatalmas végkielégítést – ugyanis megírta és aláírta valaki, tehát elvileg jogosan illeti meg az összeg. Sajnálatos, hogy ezek a szerződések egyáltalán megszülethettek, de tudnunk kell, ez nem egyedi az állami szektorban. Tegnap este a Napló című műsorban szóba került a téma, és akkor nyilatkozott erről Tarlós István, bírálva a szerződés megkötését. A nyilatkozata meglepően objektív volt, és teljesen egyetértek vele, de hirtelen megvillant benne egy mondat, amiből leszűrhető, hogy milyen távol áll a dolgozó néptől. A teljes videó itt található, kis reklám után az 5. perctől kezdődik az ominózus rész.

Mit is mond Tarlós: „…egy év után ezzel a teljesítménnyel annyi pénzt esetleg hazavihet, amennyit kemény dolgozó emberek 6-7 év alatt keresnek meg…”Ööööööö. Tekerjünk csak vissza egy kicsit. „…keményen dolgozó emberek 6-7 év alatt keresnek meg…”. Jól értettem. Ezek szerint Tarlós István úgy látja, hogy kemény munkával 6-7 év alatt meg lehet keresni 48 millió forintot? Értem én, hogy a nyilatkozatában pontosan ellene beszélt ennek a kifizetésnek, de egy kicsit jobban át kellett volna gondolni. 6 év alatt bruttó 48 millió forint az 666.666 Ft-os havi munkabért jelent, ami azért valljuk be, nem éppen egy magyar átlagbér. Sokan vannak, én is ismerek nem egyet, akik tényleges minimálbérért dolgoznak, és nem kapnak zsebbe semmi pluszt. Kisvárosokban, falvakban, községekben sokszor örülnek, hogy egyáltalán van munkájuk a helyi Leoncio-nál. Nem lehet máshogy nevezni, mert sok helyen szinte tényleges rabszolga gazdálkodás folyik, némileg modernizálva. Példának említeném meg, hogy a dolgozó megkapja az adómentes étkezési jegyet, de cserébe még egy szombat délelőttöt lehúz érte. Ez a dolgozó bruttó 69.000 forintos bért kap, ha teljes időben foglalkoztatják. Neki mennyi ideig is tart megkeresni 48 milliót? Durván 700 hónap, azaz 58 év. Ez azt jelenti, hogy egy „tisztességesen dolgozó” vidéki munkás soha nem fogja megkeresni ezt az összeget.

Egy ilyen nyilatkozat után kezdi csak el igazán érezni az ember, hogy mi az oka annak, hogy nehezen értik meg a problémáit. Akinek a számára a kemény munka fizetése havi bő félmillió forintos bruttó munkabérben fogalmazódik meg, annak igen nehéz lenne beszélni arról, hogy mit jelent a hónap végén eldöntetni, hogy mi az, ami a kosárba kerüljön a boltban. Azt viszont nem gondolom, hogy Tarlós egyedül lenne ezzel a nézőpontjával. A legtöbb képviselő igen messze áll azoknak a mindennapi problémáitól, akiket képvisel. Ekkor pedig eljutunk oda, hogy nem is annyira meglepő, hogy ilyen szerződések születnek. Végül is miért ne érdemelne valaki néhány évi munkabért végkielégítésként? Így már nem is olyan szörnyű az eset? De sajnos igen, és azt kellene átgondolni minden állami tulajdonú vállalat munkaszerződéseinél, hogy miként viszonyul az átlagdolgozó munkaszerződéséhez. Ahhoz viszont előbb végig kell gondolni mindenkinek, hogy mennyi is a 48 millió forint. Sokak számára sokkal több, mint egy élet munkája. Kár, hogy nem csak ő érkezett a Holdról, de sok olyan ember is, akik ma döntenek ezekről a munkaszerződésekről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr28414987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DArchAngel 2008.04.07. 14:29:38

Nem akkora újdonság ez.
Politikusaink annyira nincsenek tisztában az "igazi átlagember" - tehát nem az átlag politikusi ismerős - fizetésével, hogy az már szinte félelmetes. Nyílván azt sem érzik át, milyen kétszer meggondolni, hogy akkor most mit is veszel enni...
Hogyan is várhatnád el ezt olyan emberektől, akik hozzá vannak szokva a havi pár százezer nettóhoz valami hangzatos bizottsági munkáért, ami kábé 10 óra üldögélést jelent havonta? Nevetséges banda lenne, ha nem pár millió ember szopna a tehetségtelenségük, határtalan kapzsiságuk és beleszarásuk miatt. Lassan eljutunk oda, hogy egy jobbacska gazdasági szimulátor mesterséges intelligenciája jobban elirányítaná az országot, mint ez a pár ezer balfék.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.04.07. 14:47:35

erre én is felkaptam a feje, azt hittem 60-70 évet mond :))

Destroy 2008.04.07. 14:55:11

Kedves Tarlós Úr!

Én holnaptól szívesen dolgoznék ilyen tisztességes munkahelyen, nem kell nekem a mocskos BKV-vezér fizetés. Kérem keressen fel ez ügyben, majdnem mindent elvállalok érte!

Sityu 2008.04.07. 15:01:02

Tarlos egy szuklatokoru homofob alszent venpocs, igazi megmondo papagaj, a szoveget gondolom ugy is valaki megirta neki.

Bit Rot 2008.04.07. 15:01:57

"Tarlos egy szuklatokoru homofob alszent venpocs, igazi megmondo papagaj"

Lehet, de még így is fényévekkel jobb, mint Demszky.

Bit Rot 2008.04.07. 15:02:59

Ha politikus lennék, akkor kimagyaráznám, hogy természetesen NEM Magyarországon kell dolgozni 6-7 évet. Pl. Ausztria minimálbér = 1000 Euró.

Marcsi 2008.04.07. 15:16:41

Tarlósnak nem írják szerintem a szöveget. Végiggondolta a helyzetet, meg a saját havi ilyen-olyan befolyó pénzeit, és az alapján mondott egy intervallumot. Abba bele se gondolt, hogy a műsor nézői nem éppen az ő katagóriája. Szerintem minden politikusnak azzal kellene kezdeni, hogy egy évig az átlagember életét éli, semmi plusz. Hátha megértőbb volna.

Makkasz 2008.04.07. 15:19:10

Nem feltétlenül átlagjövedelműre gondolt szerintem, de egy ekkora vállalat vezetői pozíciójában valóban lehet 6-7 év alatt ennyit keresni, a fájó az, hogy munka nélkül, a céget szarban hagyva, talán még sem kéne.

movhu 2008.04.07. 15:21:19

Akkor jól kellett volna fogalmaznia. Egyébként, egy ekkora cég vezető poziciójában - jól végzett munkáért!!! - nagyon is kevés lenne a bruttó 666.666, csak itt arról nem volt szó.

newline 2008.04.07. 15:24:16

nos, meg ha meg is emlithetjuk, hogy rendelezik nemi fogalommal arrol, hogy mi jut, milye van az egyszeru embernek - es nem csak o, hanem a tobbi politikus, es egyeb "cselekvokepes" emberre is ez vonatkozik - akkor ez meg mindig maximum csak ugy kepzelheto el, mint ahogy nekunk fogalmunk van az afrikai, kozel-keleti, del-amerikai, stb. emberek sorsarol, mindennapjairol. Tudja o mennyi a minimalber, de hogy abbol valojaban milyen megelni, azt nem igazan. Hogy mit csinal az emberrel a szegenyseg, ami ugye viszonylagos es ilyen kijelntesek utan meg jobban annak erzi magat a dolgozo, arrol mar fogalmuk sincs. Nem az a milio. Szoval a hitelessegnek csak max a szaraz gyokeret tapinthatjuk, amirol hajlamosak rugyezo delej tolgyknet beszelni. No de szukseg van a hitelessegre valojaban? Nincs. E nelkul is konyeden lehet oszinte arcal oltari hulyesegeket, buta, kovetkezetesseg nelkuli frazisokat csattogtatni, programot irni, barmit... Ugyis megesszuk. (vagy radikalisan szembeszegulunk, ami bar eredmenyekhez is vezethet, de inkabb csak egy pofon a szarnak)

amugy termeszetesen csak nyelvbotlas volt es 60-70 evet akart mondani :)

nevetőharmadik 2008.04.07. 15:27:44

Nincsen elég kenyerük? Miért nem esznek kalácsot?

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.04.07. 15:28:12

ez igen! erre én is felfigyeltem tegnap, pedig iszonyat másnapos voltam. :)

és még gondolkodtam is ezen. szerintem úgy gondolta, hogy abban a pozícióban (bkv vezér) kemény munkával 6-7 év a dolog, míg ez aki most van egy év semmittevés után megkapja végkielégítésben.

de nagyon elcseszett fogalmazás volt az biztos.

hulk 2008.04.07. 15:28:54

6-7 év, tisztán, hát persze! Az inflációt meg megállítjuk a határnál, ugye?!

alfa@beta.hu 2008.04.07. 15:29:06

Jóember! Tarlós nem azt mondta, hogy az átlagfizetésért keményen dolgozó vidéki alkalmazottak vihetnek ennyit haza 7 év alatt! Félmilla körüli jövedelme rengeteg embernek és köztük sok keményen dolgozó, vagyonát befektetö, kockáztató vállalkozónak van (nekem pl nincs, de ha szerencsém van és összejön egy bizonyos melo, akkor lesz. Adózva, legálisan, sok munkával) Ehhez képest tartja soknak, hogy senkiházi bkv vezetö minösithetetlen munkával ennek sokszorosát kaphatja.

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.04.07. 15:30:46

Úgy gondolom, ha tényleg jól végzi a munkáját, akkor megérdemli a fizetését, de a végkielégítéssel egyáltalán nem értek egyet. Vezetők havi több százezres nettója természetes, és az éves bónusz, na és az egyéb juttatások. Ezt mind meg is kaphatná, nem mondom, hogy nem... de csak akkor természetesen, ha tényleg jól végzi a munkáját, és nem a saját zsebének megtömésére hajt.
No meg persze nem szabad elfeledkezni a körülményekről sem, hogy a jó munkához, jó kollégák is kellenek.

Enmera 2008.04.07. 15:32:58

Erről az adásról tegnap lemaradtam - dolgoztam :( - a netem meg le van korlátozva (várom az új szolgáltatót, mint a Messiást), szal nem tudom megnézni a teljes verziót, de kíváncsi lennék arra, hogy mi az amivel a postoló mélységesen egyetért. Merthogy erre vonatkozott fél mondat, míg egy elcseszett megjegyzésre jutott 2 nem is rövid bekezdés. Ez azért jellemző...

apci500 2008.04.07. 15:36:22

Bevalljuk nem átlagbér. Nem is mondta senki! Csak így jönnek össze klikkek a blogra, ugye? Egy magyar vállalat igazgatója miért ne kereshetne havi 600 ezer Ft-ot?

movhu 2008.04.07. 15:38:54

"amennyit kemény dolgozó emberek 6-7 év alatt keresnek meg" Ennyi volt a lényeges része. Ezek szerint akkor keményen csak a vállalatigazgatók dolgoznak?
Azt pedig nem mondtam, hogy egyéb tekintetben nem volt igaza. Sőt, nagyon is elfogadom amit mondott, miszerint azt is firtatni kellene, hogy ki köt vele ilyen szerződést. Szóval maga a mondanivalója jó volt Tarlósnak, de ebből érzdődött, hogy nem igazán tudja a magyar valóságban elhelyezni a 48 milliót.

ekeke 2008.04.07. 15:38:59

"egy év után ezzel a teljesítménnyel annyi pénzt esetleg hazavihet, amennyit kemény dolgozó emberek 6-7 év alatt keresnek meg…”Ööööööö. Tekerjünk csak vissza egy kicsit. „…keményen dolgozó emberek 6-7 év alatt keresnek meg…”. Jól értettem. Ezek szerint Tarlós István úgy látja, hogy kemény munkával 6-7 év alatt meg lehet keresni 48 millió forintot?"


Igen vazze, jól értetted. Ugyanis Antall Attiláról volt szó, aki ugyebár ezt a csodálatos szerződést kötötte (bizonyára erőszakkal nyomták le a torkán).
És a vele tehát egy végzettségüekről. Ott azon a szinten ahol, valljuk be, a havi 571 ezer bruttó (7 év alatt ez jön ki), igencsak átlagosnak , közönségesnek számit.

No de a Tarlós-veséző bizonyára úgy tudja, a BKV vezérigazgatókat is "a tényleges minimálbérért dolgozok" közül válogatják ,aki momentán éppen "kisvárosokban, falvakban, községekben sokszor örülnek, hogy egyáltalán van munkájuk a helyi Leoncio-nál" :P

Valljuk be, ilyenkor azt kell mondani: menjen a picsába.

movhu 2008.04.07. 15:42:33

ekeke, ha olvasnál, akkor látnád, hogy nem sokallom a közel 700 ezret sem, nem arról van szó, sőt Tarlósnak igaza van. De akkor sem a BKV vezért pozícióról beszélt, hanem "kemény munkáról". Ne nézd le annyira az országodban élő minimálbéreseket, hogy munkájukat semmibe véve nem tekinted az keménynek.

Yeto 2008.04.07. 15:43:13

nem azt mondta, hogy "keményen dolgozó igazgatók", nem azt mondta, hogy "keményen dolgozó, hasonló pozícióban lévő ember(ek)", azt mondta, hogy keményen dolgozó emberek, slussz. Azt, hogy mit értett alatta, rajta kívül senki sem tudja, azon meg, hogy ki mit ért alatta, felesleges vitatkozni; nekem speciel átlagembert jelent, így jelzők hiányában. Fogalmazni megtanulhatna politikus létére, ha máshoz már nem ért...

banza 2008.04.07. 15:46:22

Nem a 12 milliós jutlomra gondolt? Plusz nem hiszem, hogy tarlós ezt végigszámolta volna fejben. Én nem vonnék ebből le mély következtetéseket.

alfa@beta.hu 2008.04.07. 15:49:11

[i]De akkor sem a BKV vezért pozícióról beszélt, hanem "kemény munkáról". Ne nézd le annyira az országodban élő minimálbéreseket, hogy munkájukat semmibe véve nem tekinted az keménynek.[/i]

Viszont tény, hogy igen sokan kemény munkával hazavisznek ennyi pénzt. Te csak a minimálbéres nézöpontbol tudod a világot látni? Fel se merül, hogy egy felsövezetö fizetésének/végkielégitésének tárgyalásakor a hasonló munkakörök az összehasonlitási alap? Minden mondtaban hozzá kéne tenni, hogy "de ez kimondottan vezetöi poziciokra vonatkozik"? Az a demagogia csucsa, amikor ilyen beosztások jövedelmi viszonyait a jomunkásembör fizetéséhez hasonlitgatják. Meg is tette ezt a TV2 tegnap jol.

-putyin- 2008.04.07. 15:52:00

tán nem a tarlós marhaságán kéne kiakadni, hanem a tényen, hogy mennyit is fizetnek ki...

movhu 2008.04.07. 15:53:58

Igen, szoktam abból a szempontból nézni a világot, annak ellenére, hogy a fizetésem sokkal inkább a Tarlós által említetthez hasonlít, mint a minimálbérhez.
A TV2 pedig helyesen(pedig nem szeretem őket, nézz csak szét a blogomon) felhozott példákat nyugatról, ahol cégvezetők olyan feltétellel vállaltak munkát, hogy majd akkor kapjanak pénzt, ha eredményt mutatnak fel. Tarlósnak abban van nagyon igaza, hogy ma olyan szerződéseket kötnek, ahol bármekkora elbaltázás mellett is jár a magas fizetés és jutalom. Antalról meg ne is beszéljünk, mert a bűncselekmény irányába is rezeg a léc. Szóval ne érts félre, ismét mondom, Tarlósnak igaza van, csak rosszul kommunikálta a dolgot.

Enmera 2008.04.07. 15:54:16

Azért a jómunkásember fizetéséhez hasonlítgatnak, mert ilyen összegeket csak akkor lát a jómunkásember, amikor az "Ötös lottó eheti várható főnyereméye" felirattal találkozik szembe.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.04.07. 15:55:29

Tarlos a budos eletben nem dolgozott meg kemenyen. Megneznem az igazi kemeny munkat, amit ennyi penzzel dijaznak. En majdnem sirtam, illetve sirva rohogtem ezen a nyilatkozaton. Vicc.. Ezt valasszuk meg polgarmesternek? HULYEEZ?

movhu 2008.04.07. 15:55:55

Különben meg a kifizetett összeget megreklamálni akkora esélyes dolog, mint Tocsiktól visszakapni a sikerdíjat...sajnos. Most viszont nem ártana átfutni az összes állami szektorban lévő szerződést sem.

Zombika 2008.04.07. 15:56:08

Ahhoz, hogy valaki BKV vezér lehessen, először is kell egy diploma. Másrészt kell valamiféle szakmai múlt. Mondjuk legalább 15 éves.
Egyetemi diplomával, és ennyi gyakorlattal - ha valaki nem teljesen hülye - a bruttó 5-600 ezres havi fizetést nem nagy dolog elérni. (nekem 6 év alatt sikerült)
Egy tizedekkora méretű, tizedennyi embert foglalkoztató cég vezérigazgatója a versenyszférában kb. éves szinten keresi meg a kérdéses 48 milliót.
Nem kötelező ilyen cikket írni, ha valakinek nincsenek meg a megfelelő munkaerőpiaci ismeretei.
Esetleg olvassátok el ezt:
bkvfigyelo.blog.hu/tags/mti?tags=mti

bloodhound v2.0 2008.04.07. 15:57:45

Destroy 2008.04.07. 14:55:11

én is! én is! engem se merjetek kihagíni! :)))
ezen felül mindössze egy kacskaringós káromkodás jutott eszembe a sztorival kapcsolatban, hányinger.

movhu 2008.04.07. 15:58:52

Zombika te sem olvasol kommetet, csak írsz. Leírtam, hogy szerintem KEVÉS lenne bruttó 600EFt fizetés egy BKV vezérnek, ennnyiért valljuk be nem biztos, hogy jó szakember elvállalná. A versenyszférában viszont teljesítmény kell, mert ilyen produkcióért hamar repülnél te is. Gondolom vannak elvárások veled szemben.

Zombika 2008.04.07. 16:04:09

Elolvastam az összes kommentet, de ettől nem lesz kisebb a hülyeség.
A munka törvénykönyve nem azt írja, hogy "ha nem tetszik az alkalmazott produkció, akkor repüljön"
Láttam mennyi vért izzadtak HR-esek, hogy teljesen nyilvánvalóan alkalmatlan hülyéket közös megegyezésre bírjanak, hogy 6-8 havi fizetés fejében írják alá a közös megegyezéses felmondást.
A magyar törvények nagyon védik a munkavállalót, szinte lehetetlen kirúgni valakit, ha ő nem akar menni, te pedig nem tudsz rábizonyítani mondjuk egy bűncselekményt.

DArchAngel 2008.04.07. 16:04:45

@Zombika
De te ugye rendesen dolgoztál azért, hogy ennyit keress? Hány havi fizud lenne a végkielégítésed, ha kirúgnának alkalmatlanságra hivatkozva?

W Joe 2008.04.07. 16:05:21

Pont ezen gondolkodtam én is. Miközben a riportokban többször kiszámolták, hogy melyik MÁV dolgozónak, hány évtizedet, hány életet kell végigdolgoznia, utána Tarlós bemondja a 6-7 évet. Lehet, hogy a politikusoknak 6-7 év allatt összejön a 48-60 millió a "kemény munkával", megtakarításként. Mert hiába keres valaki 48 milliót, 30-40-50 év allatt, ha annak nagyrésze elmegy a megélhetésre. Ez a 48 (60) millió meg csak odapottyant, tulajdonképpen azért kapta, hogy otthagyja a BKV-t.

movhu 2008.04.07. 16:08:41

Zombika te nagyon jó cégnél vagy. Láttam eseteket, ahol vezető poziciókban lévő emberkét behívtak az igazgatóhoz, mert megfájdult valakinek a cégnél, aki a tulajjal jó kapcsolatban volt. Addigra meg volt írva a rendkívüli felmondása aznappal, és többen tanúsították(féltve az állásukat), hogy igenis alkalmatlan volt a munkájára és a többi.
Ebben a helyzetben lehet menni munkaügyi perre, de nem mindenki tud várni éveket annak kimenetelére. Az illetők általában örültek, ha itt ki tudtak egyezni egy közös megegyezésbe. Minő meglepő, belement a cég. Jó volna, ha tényleges munkajog létezne, de ez csak nálatok van így.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.07. 16:09:53

Tarlós hülyemajom.

Az meg a postban hülyeség, hogy "a végkielégítés ügyében nem csak Antal Attila a hibás". Mi a faszban lenne hibás? Most komolyan, tegye fel a kezét, aki azt mondaná az ő helyében, hogy á, gyerekek, hagyjuk azt a pénzt, nem kell az...
Az a hibás, aki ilyen elkúrt, korrupt és gyakorlatilag szar munkára inspiráló szerződést csinál.

Audis ember 2008.04.07. 16:09:57

VAzzeg!

Én csak 663 ezret keresek havonta, így sose lesz meg a 48 misi.
Jó, mondjuk én kapok céges kocsit meg telefont ingyé.
Szar ez az élet.

Zombika 2008.04.07. 16:10:57

Akkor bemásolom, mert úgy látszik a linkre lusták vagytok rákattintani:
"Ennél a 60 millió forintnál sokkal nagyobb összeggel távozhatna Antall Attila az önkormányzat egyoldalú, rendkívüli felmondása esetén. Ennek ugyanis három súlyos feltételei van, amelyeknek egyidejűleg kell fennállniuk.

Egy bírósági perben a szakértő szerint csak akkor nyerhetne a fővárosi önkormányzat, ha bizonyítani tudná, hogy Antal Attila valamilyen ügyben szándékosan, vétkesen kárt okozott. Somlyódy Csaba megjegyezte, hogy a nagy vitát kiváltó használtbusz-tender kapcsán sem állapítható ez meg. Így ha az önkormányzat egyoldalúan felmondana, a vezérigazgató a bírósági eljárás végén több mint 100 millió forinthoz jutna."

egri Fehér 2008.04.07. 16:13:46

Annyira, de annyira kicsinyesek vagytok. Jó helyen, szépen előrehaladva, juttatásokkal stb. simán meg lehet csinálni a bruttó 48 milliót 6-7 év alatt. Csak mondjuk 12-14 órát kell dolgozni érte naponta (és a nettója meg amúgy kb.25-26 millió körül lehet). Tarlós ott ronotta el, hogy nem azt mondta, hogy min. 6-7 év kell hozzá. És persze jó esetben. Mert tényleg elég sokan vannak sajnos, akik tizenkétóráznak, és jó, ha 48 év alatt összejön nekik a 48 millió.

Audis ember 2008.04.07. 16:15:02

Kirugni valakit marha nehéz.
Én egyszer kirúgtam egy kollégát, aki olyan hülye volt, mint egy tűzőgép. Előkészítettem alaposan, kapott legalább 10 figyelmeztetést (nemcsak tőlünk, hanem hatóságoktól is), és mégis majdnem perre ment, mert szinte mindent megnyernek az elbocsátott alkalmazottak. (Ja közös megegyezéssel ment el, mert rendkívülit tuti elbuktuk volna, pedig nekünk volt igazunk)

movhu 2008.04.07. 16:15:17

Jelen helyzetben igazat kell adjak neked Zombika, itt sajnos őt védi a törvény, ezért is utaltam rá, hogy felesleges ellene fellépni.
Átlagembert viszont kivágnak, pénze ügyvédre sincs, jó esetben van 1-2 havi tartaléka. Ő nem ér rá, mert azzal nem fizethet a boltban, hogy "éppen perelek a pénzemért".

hukk 2008.04.07. 16:17:13

Micsoda baromság ez, te jóságos ég! Egy többezer főt foglalkoztató cég vezérigazgatói fizetését összevetni a tescos árufeltöltők fizetésével! Még jó, hogy nem számítjuk át inkubátorokba vagy lélegeztető gépekbe a 48 millió forintot. Félre értés ne essék, én is sokallom egy év munkaviszony után tízmilliókat felvenni. De hagyjuk már ezt hogy "a magyar politikusok semmit sem tudnak a Magyar Valóságról", mert ez egy nagyon szánalmas közhely. Igen vannak olyan emberek, akik 6-700 ezer forintot keresnek havonta, nem is kevesen. Persze sokkal többen keresnek minimálbért, de khm... másfajta kvalitásokat igényel az a munka, ami 700 ezret fizet, és mást a 67 ezres. A 48 milliós végkielégítésben az a felháborító, hogy még a hasonló bérszinvonalú állásokkal összevetve is is túlzás.
De ez a demagóg poszt nem kevésbé felháborító.

Zombika 2008.04.07. 16:17:51

Egyáltalán nem dolgoztam jó cégnél. Egy büdös kizsigerelő multi volt, és egyáltalán nem voltam boldog, hogy 31 évesen havi (bruttó) egy milliót kerestem (+ kocsi, telefon, 3-4 havi bónusz).
Fel is mondtam, megcsináltam a saját cégem. Nagy mázlijuk volt, hogy így tettem, mert ha ők akartak volna kirúgni, akkor 20 milla alatt nem álltak volna meg.
Arról nem a cég tehet, ha a munkavállaló nem ismeri a jogait, vagy valamilyen oknál fogva nem akar élni vele. Senkit nem lehet csak úgy kirúgni. És a munkaügyi bíróságok szinte mindig a munkavállaló javára döntenek (minél nagyobb cég a munkaadó, annál inkább)

Zombika 2008.04.07. 16:20:28

Audis emeber és Hukk megelőztek, teljesen egyetértek velük.

DArchAngel 2008.04.07. 16:25:45

@Zombika
Gratulálok, és sok sikert!

@all
Mostmár csak arra lennék kíváncsi, milyen meghallgatásokon vehetett részt Antal, mielőtt felvették? Hogyan vehették fel, ha egyszer egy év alatt sem tudott felmutatni semmit sem? Minek akarják elküldeni, ha úgyse csinál egyik vezérigazgató se semmit? Új embernek kell megtömni a zsebét, hogy befogja a száját?

Azhát 2008.04.07. 16:26:02

"és egyáltalán nem voltam boldog, hogy 31 évesen havi (bruttó) egy milliót kerestem (+ kocsi, telefon, 3-4 havi bónusz)."

te nem panaszkodsz - te dicsekedsz!!!

ekeke 2008.04.07. 16:26:59

Re: Zombika.
És még valami :


Hazai ösztönzési trendek
Az elmúlt években alaposan megfordult a trend a javadalmazás és az ösztönzés terén Magyarországon. Korábban a hosszú szolgálati idő és a szakmai tapasztalat alapján történt a díjazás, mára azonban az adott munkakör fontossága és piaci értéke vált meghatározó tényezővé. A külföldi tulajdonban lévő cégek fizetései messze meghaladják a hazai, illetve a közszférában található béreket, arról nem is beszélve, hogy a fejlett országokhoz képest az átlagbér egyharmadnyi, a minimálbér egyötödnyi, a nyugdíj pedig egytizednyi vásárlóerővel bír.

A bérek alakulását tekintve megállapítható, hogy:

- egyre csak nő a szakadék a felső és az alsó tized között: a rendszerváltás óta jelentősen megnőttek a jövedelemkülönbségek hazánkban, a legfelső és a legalsó réteg között 1988-ban három-négyszeres volt, ma ez az érték tíz-húszszorosára nőtt.

- óriási ágazatbeli változások mentek végbe: a külföldi tőke beáramlásával számos ösztönzésmenedzselési gyakorlat is meghonosodott. A külföldi cégek bérei átlagosan 60-80 százalékkal magasabbak a hazaiakénál, a vezetőknél, felsővezetőknél ez az érték akár a 200, 300 százalékot is elérheti. A bankszektor még erre is rátesz egy lapáttal, hiszen a külföldi tulajdonú vállalatokhoz képest további 20-30 százalékkal fejeli meg a kereseteket.

- magasabb a regionális pozíciókat betöltők fizetése: egy külföldi leányvállalatot vagy térséget irányító vezető fizetését magasabb díjazásban részesíti az anyacég, különösen, a kelet-európai térségben, ahol 20-30 százalékkal magasabbak a regionális vezetők bérei, mint az ugyanazt a munkakört betöltő hazai társaié.
----


Namármost. Lehet azon demagógkodni hogy mitől lett tíz-hosszorosnyi a különbség a legalsó-legfelső kategória között.Meg hogy jogos-e, vajon utóbbaik tényéleg olyan keményen dolgoznak-e mint a konyhai mosogatólányok a kínai büfésnél .Mert az is kemény munka.
De attól ez a szétszakadás még hivatalos tény.
Mint ahogy az is, hogy bruttó 571 ezer havi egy felsővezetőnek, vezérigazgatónak -az is az alulfizetett kategóriába tartozik.
És nem lélegeztetőgépekre, hanem lakóparki lakásra átszámitva: amúgy hány évig is kell keményen dolgoznia egy ilyen bérü csúcsvezetőnek, hogy akár egy ilyet összehordjon aktív életének csúcsidőszakában?

Úgyhogy Tarlós egy cseppet sem beszélt hülyeséget.
Csak a szokásos "értelmezzük a mondókáját" szerint jöhetnek a ..minimálbéresek..:)Antall és a többi vezérigazgató/menedzser legfőbb munkaerőpiaci konkurensei..:P

Azhát 2008.04.07. 16:31:46

Az a kérdés, hogy ez a tarlós kinek szánta ezt a nyilatkozatot.
Ha felsővezetőknek, akkor bizonyára igaza van.
Ha viszont a minimálbéreseknek, akkor viszont igazuk van a minimálbéreseknek, hogy elküldik a sunyiba.
Ha ezt nem akarja ez a tarlós, akkor legközelebb fogalmazzon pontosabban, vagy írják ki a nyilatkozata előtt, hogy "kérjük a minimálbéresek most ne figyeljenek ide".

Kálmán Mihály 2008.04.07. 16:33:16

Ez hasonló ahhoz, mint amikor a BKV-vezér fattyának a mocskos bizniszeit próbálták takargatni azzal, hogy "ő csak raktáros, csak pár százeret kap havonta". Naná, mint minden raktáros Mo.-n. Ezeknek tényleg fogalmuk sincs arról, hogy milyen összegből kell megélnie a plebsnek.

Drömögödömötör 2008.04.07. 16:37:00

üdv
vessétek rám a követ de én bizony megkeresek ennyit nem bruttó hanem nettó és nem lopok nem csalok és még csak politikus se vagyok .
nem hiszem hogy össze kéne hasonlítani a különböző területeken dolgozók jövedelmét. sehova se vezet aki meg azon kesereg hogy milyen nagy különbségek vannak kapja be és húzzon ki Észak-Koreába ott egységesen lehet éhen halni beosztás függetlenül

Egyébként Tarlós tényleg pöcs de a Demszky az meg farok

Zombika 2008.04.07. 16:45:13

Azhát :))
Valamiért csak otthagytam őket.
Egyébként én ezt általánosnak látom, hogy volt egyetemi évfolyamtársaim, ismerőseim, stb. 29-30 éves korukra eléri az 500 ezret, 33-35 éves korukra az 1 milliót. Aki szerencsés, az 1-2 évvel korábban, aki nem, az 1-2 évvel később.
És nem, tényleg nem dolgoznak annyira keményen, mint a konyhai mosogatólányok. Csak olyan munkát végeznek el egy hét alatt, amit egy konyhai mosogatólány 30 év alatt sem tudna.
Nem akarom itt egymásnak ugrasztani a népeket azzal, hogy milyen munka mennyit ér, de tény, hogy a munkának nem csak mennyisége van, hanem minősége is. Egy nagyon jó ács megkereshet évi 5-10 milliót a munkaadójának. Egy nagyon jó alapkezelő évi 1-2 milliárdot is. Ha meg rossz, akkor ennyi kárt is tud okozni. De írhattam volna értékesítési vezetőt, minőségbiztosítási szakembert, vagy termékfejlesztési vezetőt is.
Ilyen kontextusban nem sok értelme van a "kemény munka" kifejezésnek, talán az értékes munka kifejezőbb lenne.

Drömögödömötör 2008.04.07. 16:46:45

zombi

veled vagyok

én spec értékesítési igazgató vagyok uszkve

egyenetlen első lófaszkiráj 2008.04.07. 16:59:25

Hat-hét év alatt...lehet, hogy azt akarta mondani, hogy hatvanhét év alatt.:) Én is felfigyeltem erre. Remek-remek.
Igazi tréfamester ez a fiú.
Ezennel T. Istvánnak felajánlok egy lófaszt, amely ingyenesen jár birodalmam minden alattvalójának.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.04.07. 16:59:26

Azhát: nem feltétlen dicsekvés. Hidd el, ekkora jövedelem még messze nem nagy durranás (spec mi is ezen a környéken éldegélünk, szeretnénk jobb környékre költözni - ha érted, miről beszélek).
Ha fáj neked, ugyan fájjon már az adóvonzata is. No meg a mögötte lévő teljesítmény is. Mert nem kevés, elhiheted. Ja, hogy egyébként meg jól jön az, hogy vannak, akik messze átlag feletti adót fizetnek azért, hogy a siránkozók jól járhassanak?

Rain 2008.04.07. 17:06:43

Grat Movhu, ezekszerint nemcsak nekem bökött szemet reggel ez a mondat...

Bezmag 2008.04.07. 17:07:57

Nekem picivel több, mint 7 év bruttóban. De nem érzem magam gazdagnak... sőt.

pubika 2008.04.07. 17:13:45

Zombinak igaza van
Nem érdemes abból kiindulni, hogy a szegény, képzetlen , kisvárosi, falusi ember mennyit keres. Lehet őt sajnálni, de attól még a munkájáért lehet, hogy a minimálbér is sok.
Én nem keresek milliókat, alig százropiból kell kijönnöm havonta, de hát magamra vessek, szakmunkásként is megkereshetném a többszörösét ha szorgosan kitanultam volna egy hiány szakmát és rendesen ledolgoznék napi minimum 8 órát.
Persze a Tarlós tényleg eltévedt egy kicsit, mert kevesek annyira, szorgosak, kitartóak, összeszedettek, hogy 6-7 év legyen nekik az a 48 millió.
Csak a probléma ott van, hogy a BKV vezérigazgatójának nem fizuja, meg a végkielégítése túlzott. Az még lehetne akár több, ha meg lenne mögötte a megfelelő teljesítmény. 50-100millió Ft se lenne túlzott fizetés, ha jól vezetne egy 100milliárdos forgalmú céget. Csak nálunk a 500 ezer Ft is sajnáljuk, irigyeljük akár milyen jó teljesítmény van mögötte.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2008.04.07. 17:17:46

Tarlos valamikor a jovoben kilottek az urbe es egy feregjaraton keresztul 2008 tavaszan kerult vissza hozzank es azt hiszi, hogy a jovoben van ezert mondta ezt amikor is (a jovoben) 666.666 Forint az atlag ber.
Vagy egyszeruen csak valami kurva eros trippen volt es azert beszelt ilyen baromsagokat.

new generation 2008.04.07. 17:34:25

teljesen reális amit Tarlós mondott. Nem értem a poszt íróját, hol élsz?
Én a "brutto de jól keresek" közé tartozom és megkeresem ezt a pénzt ennyi idő alatt.

És mivel most újítottam fel egy lakást, költöztem stb világos számomra, hogy a "munkásosztály" is bőven megkeresi, sőt:
csempés, festő, vizes, költöztető, villanyszerelő is simán megkeres ennyit NETTO számolva(az adó fogalmát persze nem ismerik). Alábbi béreket számoltam:
csempés: 4 napi munka nettó 150, festő 3 nap netto 100, költöztető 3 órára netto 30...
És akkor még nem beszéltünk a fodrászról, a fogorvosról....

DArchAngel 2008.04.07. 17:37:50

@new generation
Azért azt vedd figyelembe, hogy ha kőmíves Kelemen egy hónapig nem kap megrendelést, akkor nincs bevétele. Persze ez igen ritka. Adózni tényleg nem szeretnek, de a nyugdíjat majd elvárják, mint az ingyenes eü-t. Ha annyra zavar, kérj tőle számlát. De úgy drágább, mi :P

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.04.07. 17:42:23

"Egyébként Tarlós tényleg pöcs de a Demszky az meg farok"
Siromajom, azért te sem vagy semmi - viszonyítva az előzőkhöz! :) Bocsesz!
Tanárok, nővérek, becsületes orvosok, megfelelő osztályon dolgozó orvosok,... érezhetik igazságtalannak, ami történik a fizetések terén, vagy mind kommunista, régi rendszert szerető, KNDK-s senkik? Miért ne lehetne összevetni a kereseteket?
Örülök, hogy elégedett vagy (őszintén!), de gondold át!

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.04.07. 17:50:00

DarchAngel: MOST drágább számlát kérni. De abba kéne belegondolni, hogy ha MOST nem fizetünk többet, majd KÉSŐBB fogunk. Helyettük. Vagy az nem a drága kategória?

Bocimaster 2008.04.07. 17:56:40

Nem az a baj, hogy mennyi a havi fizetése valakinek. Az a baj, ha munka nélkül jut olyan összeghez, ami az átlagembernek 10+ évi munkája. De még ez sem lenne annyira baj, ha nem az átlagemberek adójából kapná ezt az összeget, azaz sokan sok évet dolgoznak azért, hogy az ilyenek munka nélkül kereshessenek ennyit.
Ennyi erővel akár fel is lehetne osztani a magyar adófizetőket, hogy ki melyik politikusnak/állami léhűtőnek fizeti ki a keresete egy részét.

* 2008.04.07. 18:36:20

Azt mondja meg nekem valaki, hogy mi a faszt csinál egy manager amiért ennyi pénzt kéne kapnia...
Aláír papírokat, eldönt 1-2 dolgot, emberekkel tárgyal, embereket basztat, azt jó napot.
A felelősséggel nekem ne jöjjön senki, mert hűtlen kezelésért még nem ültettek le senkit e kis hazában.
Tehát ül a székében dönt és aláír - azt jónapot.
Tönkrebasz egy céget. Elmegy máshová ott is "alkot" egyet.
Nekem van két diplomám. Nem bölcsész és nem jogász és nem közgazdász. Olyan munkát csinálok amire elég nehéz lenne embert találni (a gyakorlat miatt, amúgy mindenki pótolható). Ha én elbaszok valamit az további x ezer ember érint(het). De ennyi pénz még nekem sem jönne össze 6-7 év alatt, föleg hogy adót is fizetek. Bruttóban is kellene még pár év rá...

texas 2008.04.07. 18:39:25

Azért vitatkoznék zombikával. Önmnagában teljesen privát, ha egy multi olyan bért ad az alkamazottnak, amelyet az adott munkakörben vereenyképesnek talál, lelke rajta.
DE:
1.Ha multinál dolgoztál, tudod azt, hogy az IT, vagy a feltessed, ha eszméletlenül elcseszed a munkádat, nemhogy nem rúg ki, de még jól meg is szívat - márpedig meg lehet nézni, az ürge mit összeszerencsétlenkedett a BKV-nál.
2. Önmagában leszarom, mennyit kapott a farok, de azért az nem dühítő, hogy menedzserszinten is pocsék munkáért kap végkielégítést - abból a pénzből, amiért a bp-iek súlyos tízezreket fizetnek havonta (nem beszélve a tömegközlekedés állapotáról)?

Még egyszer mondom, nem a havi bérrel van gondom (hiszen menedzserszerződés, hanem a végkielégítéssel úgy egészében - merthogy egy büdös fillért sem érdemel. ami a szaktudást illeti, ehhez no comment...

decens 2008.04.07. 19:52:18

Tarlós nem mondott rosszat a kemény munkáról és annak bérezéséről. Csak az a kérdés, hogy ki az akinek a kemény munkáját vesszük alapul. 42 év szolgálati idő után beosztott gépészmérnökként (kemény munkával megszerzett)660 ezer forintos havi fizetéssel mentem nyugdíjba 2 és fél évvel ezelőtt egy MAGYAR KFT-től. Ez ugye 7920000 forint éves jövedelmet jelent. No már helyben is vagyunk! 6 év alatt az 47 és fél millió bruttó. Az már más kérdés, hogy ebből Állam Bácsi mennyit húzott le... De azt is meg tudom mondani: A munkaadói társadalombiztosítással együtt 37 milliót 6 év alatt! Ezek után merik a szadeszesek azt mondani, hogy "az emberek ingyen akarják az egészségügyet"! Tévedés ne essék tudom, hogy nem ez az átlagos! Ez a "kemény munka" reprezentása volt.

krtek 2008.04.08. 09:17:14

Bocs nem olvastam végig, valaki már lehet hogy kérdezte. Miért nem lehet nyilvánosságra hozni annak a személynek a nevét aki ezt a szerződést a BKV részről aláírta. Na ezt az embert kell kicsit "átvilágítani". A hülye média mindig csak generálja a balhét. Miért nem lehet kírtani egy ilyen szerződéskötés lehetőségét is? Na miért? Naivkáim.

Mert ez egy ilyen korrupció alapú ország.

Abban is van valami hogy Tarlós csak egy szarházi politikus. Kemény munkáról, meg ilyenekről hablatyol. Szerintem sincs fogalma sem hogyan élnek emberek (illetve van csak nagyívben leszarja), de most simán eltévesztette a számolást és a nagyságrendet. Hiába na. Nem az Ő fizetése a téma...

Szóval nyomozzuk ki ki írta alá. A többi pofatépés.

decens 2008.04.08. 14:15:57

krtek!
Nem olvastad el a bejegyzéseket, de még az eredeti cikket sem. Abból pedig kiderül, hogy a BKV vezér kinevezéséről és végkielégítéséről van szó. Ebben az esetben pedig nem a BKV részéről írták alá a vezérigazgató munkáltatói szerződését, hanem a szadeszes főpolgármester, vagy a megbízottja!!! Nincs mit nyilvánosságra hozni. Attól, hogy lesz@rházizod Tarlóst és fröcsögsz, még a tény tény marad, és Tarlós nem tévesztette el a számolást és a nagyságrendet. Ezért írtam az előző bejegyzésemet. Nem átlagos bérről és nem minimál bérről írt, hanem kemény munkával megszerzett jövedelemről. Bár úgy látom hiába is próbálok észre hatni, ha nincs mire....

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.04.08. 15:26:32

Kéremszépen, a helyzet innentől roppant egyszerű: szavazzon Tarlósra CSAK és KIZÁRÓLAG az, akivel ő hajlandó azonosságot vállalni, azaz akinek havi 666.666 Ft a fizetése. A topvezetők. Meg a sátánisták:)

krtek 2008.04.09. 09:06:29

decens,

Nem az a lényeg hogy kinek a részéről, hanem az hogy ki. Érted? Amig egyetlen ilyen szarházit sem feszítenek kereszre jogilag, addig semmilyen más szarházit nem tart vissza hasonló mocskosságtól semmi és senki. A magadhoz hasonlóknál egyből a lényeg helyett maffia alcsoport neve ugrik be (szadesz-maszop-cidesz, stb.), meg a besúlykolt oldalazás. Tök mind1 melyik pénznmosoda, akarom mondani párt embere tette, a lényeg miért nem rohad a sitten.

Az a tény, hogy a magyar közlekedési vállalatok szociális foglalkoztatók, azaz olyan sok és olyan sík hülye ember dolgozik, hogy egy racionalizálás társadalmi feszültséget okozna. De ez nem jogosít fel senkit arra, hogy ezzel takaródzva szemétkedjen.


Más
Ha nyugdíjasként beveszed, amint egy hazug politikus "kemény munka" dumával hülyít akkor csak gratulálni tudok.
Egyszer összeszámolhatnád hány politikus, párt, eszmerendszer szopatott halálra életed során?
Aztán beszélj az észről, meg hass az észre...

Addig is gondolj arra, hány ingyenélőt tartasz el és hány gennyláda költi a pl. a Te 37 milkódat is ilyen "előnyös" dolgokra. Aztán menj el szavazni...

És csókold meg a Tarlóst...

apci500 2008.04.10. 10:54:14

decens írja: Ezek után merik a szadeszesek azt mondani, hogy "az emberek ingyen akarják az egészségügyet"!

Pontosan! 2,5 millió adófizető és szavazó küzd 5 millió adót nem fizető szavazóval. Na ez az 5 millió akarja továbbra is ingyen az egészségügyet. És meg is kapják ...

Kicsit le van csupaszítva a dolog, de kb. ezek a számok.

vampierre · http://www.igyelunk.blog.hu 2008.04.10. 16:28:53

apci500: Én a 2,5 millióba tartozom, és éppen EZÉRT várom el az ingyenes egészségügyet. A maradék ötmillió meg fizessen. (keményen) Nem az a baj a fizetős egészségüggyel, hogy fizetni kell, hanem az, hogy az is fizet, aki járulékok és adók formájában többszörösen fizetett már. Egyetértek vele, hogy aki nem biztosított, az fizessen sok sok pénzt. Be nem jelentett alkalmazottak stb.. Imádom, amikor röhögnek rajtam, hogy havi 150 ezer ft adót befizetek, megkérdik:Miért??? Tényleg.. Miért is? Én nem tudok megengedni egy autót, egy lakásfelújítást sem.. Ő meg villog a 250-300 as zsebbe kapott pénzével, oszt ugyanúgy nem lesz nyugdíja, mint nekem.. :P Elnézést, kicsit OFF voltam... Tarlósba meg bele lehet kötni, csak nem hiszem, hogy ezen az egy mondatán kéne lovagolni.

A lényeg: K*rvára elpazarolják az én adóforintjaimat egy dilettáns zsebébe. És ezért nem veszek bérletet, mostantól.. A rámeső részt részletekben levonom a BKV-tól..

apci500 2008.04.10. 17:11:24

Bocs, én nem a 300 Ft-on lovagolok, az nem érdekelt sosem. Volt ennél (meg lenne is) fontosabb dolog csak az elsikkadt. Pl. akinek nincsen TB-je azt már nem nagyon látják el. Bár akinek van az még mind ugyanazt kapja, dehát ezt akarta a sok minimálbéres. Valami 400 ezer dolgozó fizeti a TB bevétel 60%-át. Ha ebben Te is benne vagy akkor elviekben nem kéne ellenezned a eü . reformot. Egyébként valami enyhéb verziót a Fidesz is meg fog csinálni az az érzésem. No de mostmár kivonulok abból a blogból, metr elég gyengén indított és nem érdemli meg, hogy feljöjjön az off-os postoktól.
süti beállítások módosítása