Akciós, csak nincs

2008.04.02. 15:22

Lehet nem hungaricum, de az biztos, hogy vásárló lehúzásban élen járunk. Számítástechnika üzleteink árlistája is sokszor roskadozik a jobbnál jobb áraktól, ám amikor konkrét vásárlásra kerül a sor, akkor derül ki, hogy a termék nincs vagy nem olyan áron. Természetesen drágábban, és sosem olcsóbban. A Gazdasági Versenyhivatal nem egy esetben szabott már ki kereskedelmi láncokra bírságot, mert az akciós újságban lévő termék nem volt kapható az akció kezdetén, vagy esetleg soha nem is létezett a boltban. Később ennek elkerülésére néhány darabot nyitókészletnek betáraztak, néhány darab alatt értendő 2-3. Az alább látható katalógus viszont mindent felülmúl, és elébe megy mindenféle versenyjogi lépésnek.

A készítő egyenes és egyértelmű. „Utolsó darabok, boltonként kb. 1 db” Ugyan sejtjük a kitakart embléma alapján is, hogy az üzletnek elsősorban nem ezeknek a termékeknek az értékesítése a profilja, sőt homlokegyenest mással foglalkoznak, de ez mégis csak sok. Eleve matematikailag nehéz értelmezni a „kb. 1 db” kifejezést. Az mennyi lehet? Egy darabos szórást minimum engedélyeznünk kell a képlet megfejtésénél, mert fél vagy egytized monitor nehezen értelmezhető, mint használható darab. Ez pedig azt jelenti, hogy egy szavunk sem lehet, ha az üzletben soha nem is volt monitor, mert a „kb. 1db” kifejezés ebben az esetben a nullát is magában foglalja. A másik probléma, hogy a kép csak illusztráció szöveg lemaradt, és valljuk be, hogy az IIOSonic monitor az mégsem egy Acer. Ezek után meg sem próbálom kideríteni, hogy melyik típusról lehet szó, pedig monitornál nem mellékes ez sem. Olyan dolgokat, mint a három liter kifli és két méter répa kategóriába eső WXGA a „reakció idő” után már majdnem észre sem veszek.

Ez megint csak kiváló példája az ügyeskedésnek. Akárhogy meg lehet fogalmazni a törvényeket, lesznek, akik a vevőcsalogatás érdekében meg fogják találni a fogalmazás kiskapuját. A vevő meg odamegy, és monitor hiányában vásárol már ezt-azt otthonra. Az újság elérte a célját, ugyanúgy, mint a többi kereskedelmi üzletláncnál. A GVH-nak meg főhet a feje, mert az újság objektív és tájékozató volt, nem is túl apró betűvel. Gondolkoztam miként lehetne visszavágni feléjük. Ezután telepakolom a kosaramat, és diktálok a pénztárosnak, hogy „van kb. 2 doboz tej, kb. 1 kg kenyér, kb. 10 db tojás, és 0 db abból a jobbfajta konyakból”. Garantálni tudom, hogy a számok benne lesznek abban, amit a körülbelül takar, legfeljebb kicsit lesz több. Ezután pedig az összeget lerakom a pénztárosnak, ami kb. annyi lesz, amennyi a fizetendő. Persze sohasem több, hanem mindig kevesebb. Kicsi árak, körülbelül, ez a mi boltunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr21408101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.04.02. 16:58:13

Az 1 db. is a GVH miatt kerult oda, mert azt is kimondtak mar, hogy normalis meretu keszletnek kell lennie _minden_ boltban az akcio kezdetekor (persze ha feltuntetik, hogy melyik boltokra ervenyes az akcio, akkor csak ott). Es a 2-3 db. az nem ez a kategoria. Hat gondoltak kiirjak, hogy egy, mert akkor aztan senki nincs atverve. Ez igazabol igy mint trukk mar majdnem hatastalan, szoval orulni kene neki. :)

delvideki 2008.04.02. 17:32:50

khm...én pont azt az egy routert vettem meg kb 2 hónapja ezen az áron a Pluszban...elnézést kérek mindenkitől, és bocsánat, hogy élek...

Roger Falconi · http://napizene.blog.hu 2008.04.02. 17:39:10

Hát én a múltkor válogattam össze egy gépet hugomnak az egyik meg nem nevezett cég online shopjában, de csak személyesen próbáltam megrendelni. Mondanom sem kell, ami a neten létezett (raktáron, rendelhető, stb) arról a valóságban nem is hallottak, és egy tök más alkatrészekből álló gépet rendeltünk végülis. Az árra viszont figyeltem, meg viszonylag ugyanolyan is volt a teljesítmény. De azért ahogy Dr. Sör Kálmán mondaná... NA!

moto.sapiens 2008.04.02. 17:41:28

A Pluszban soha nincs semmi ami igazán occsóért van meghirdetve.Szerintem rohadjanak meg zsákban,nekem sikerült am besten megutálni őket.Gyopár bolt.

bög 2008.04.02. 18:39:49

pluszban egy éve sikerült úgy bevásárolnunk hogy a dolgok fele le volt járva. a póréhagyma pl habzott:D kibasztunk a kukába mindent, és azóta se teszem be a lábam egy pluszba.

énnn 2008.04.02. 19:16:19



100000000000 Forint BíRSÁGOT NEKIK!!!!!!!!

Oszt majd nem szorakoznak többet.

Az általam nem kedvelt USA-ban is müködik az elrettentés:
mozgássérült parkoló jogosulatlan használata =250USD kérdés nélkül.
Elrettentés!!!!!
(éljen Sztálin??)

Nem is áll oda senki.

Ivan Kozirev 2008.04.02. 19:32:37

Vigasztaljon mindenkit, hogy kb. 1 év múlva megszűnik a Plusz mint bolt, mindegyiket most vette meg kilóra a Spar. Tehát minden üzlet megmarad, csak Spar lesz belőle. Nem tudom, hogy jobb lesz-e, csak gondoltam szólok.

2008.04.02. 19:48:43

Még szép, hogy nem azt árazzák le, amiből sok van. :-P

2008.04.02. 19:54:54

Nálunk a lerobbant, kifogyóban lévő, sokszor elavult cikket "akciózzák".
Thxxxx.
Aki járt Amerikában (de lehet, hogy más ilyen helyek is vannak), az tudja, hogy egy széria cipőt már azért leáraznak akár 20%-ra is, ha egy méret elfogy belőle. Nekik fussa? Bassza meg a magyar kereskedő - tisztelet a kivételnek -, ő inkább kidobja, de nem adja olcsóbban.

Csééé 2008.04.02. 22:44:13

Cipőt a cipőboltból:)
Venni akarsz valamit, nincs, de azért átb.. érzed magad, mert megvettél valami mást?:))))
Remélem, hogy az élet nem minden területén gondolkozol így...

Abban igazad van, hogy rohadjon meg az a kereskedő aki átveri a jó népet.
Én azért lennék mérges, mert potyára odamentem.
De így, hogy kiírták ezt a nevetséges darabszámot.... hát meg is érdemli aki odamegy:))))

Volt szerencsém belülről látni, hogyan is szerveződnek ezek az újságok. Nem mindig olyan egyszerű ahogy a kedves vásárló gondolja ...
Mindig könnyű tudatlanul az égbe kiabálni ...

langi 2008.04.03. 07:47:50

Én egy ilyen bodegában dolgozom. Az élelmes vásárló betelefonál, és félrerakatja. Így neki van. EttŐl függetlenül szerintem is átverés, főleg mikor minden érdeklődőnek el kell mondani, hogy már elfogyott, és minket kurva anyáznak.

bloodhound v2.0 2008.04.03. 08:06:56

épeszű ember nem vesz ilyen cuccokat tescoban, plusban, meg hasonló helyenken.

bloodhound v2.0 2008.04.03. 08:09:48

jut eszembe: ma reggel 6:50 körül baján, a buszállomás melletti cba-ban a pénztáros néni 100 ft-val kevesebbet adott vissza, amit - én hülye - már csak a buszon vettem észre. innen üzenem, hogy lesz szíves megdögölni, köszönöm szépen, kézcsók!
süti beállítások módosítása