Gyermekbűnözés reloaded

2008.04.01. 16:32

Mennyire hajlamosak vagyunk elfelejteni azt, ami néhány héttel korábban történt, csak azért, mert újabb hírek kerültek napvilágra. Lassan már el is felejtjük „Mauglit”, a Blahán késelő fiút, a tévék esti műsoraiból is kikopott a személye. Megkeresték a szüleit, riportot készítettek a nevelőintézetek vezetőivel, és ki tudja, hogy éppen hol van most ő éppen. A gyermekbűnözés amúgy sem újkeletű dolog, már hosszú évekkel ezelőtt is voltak olyan rablóbandák az országban, ahol a piszkos munkát a 14 éve alatti gyerek végezte. Ki emlékszik már azokra, mondhatja valaki. Így is van, felejtünk, de úgy néz, ki a törvényhozás sem iparkodik túlzottan az ügy érdekében. Nagy a csönd, fontosabb dolgok foglalkoztatják az illetékeseket, pedig a probléma nem szűnt meg. A 14 év alattiak nem büntethetősége újabb személyeket ösztönöz arra, hogy ilyen módon kövessenek el bűncselekményt, most éppen Szegeden.

A 10 éves kislány ugyanis, aki a történet főszereplője, már több rablást is elkövetett vagy kísérelt meg Szeged belvárosában. A legutóbbi héten két fiatal lányt támadott meg a Kárász utcában. Azzal az ürüggyel állította meg őket, hogy megtudja mennyi az idő, de hamar előkerült a kés is, mint fenyegető eszköz. Mivel hatástalan volt, hamarosan egy pofon is elcsattant, a vége pedig menekülés lett, a rablás meghiúsult. A bejelentéskor derült ki, hogy a rendőrség előtt nem ismeretlen a lány, aki nem egyedül dolgozik. 16 éves nővére kíséri el, de ő csak irányít, a konkrét cselekményt a 10 éves követi el. Így a rendőrök hiába állítják őket elő, a nővérrel szemben is csak eljárást tudnak kezdeményezni. A kisebbikkel szemben pedig még azt sem, őt el kell engedniük, és mehet haza, mint aki jól végezte dolgát. A gyerekek szüleit meghallgatták, az ügy a gyámhatósághoz került, de az ügy kimenetele kétséges.

Az ügy már nem is kapott túl nagy visszhangot. A rendőrök megszokták, hogy ezt kell tenniük, a gyámhatóság sem túl sokat tud tenni az ügy érdekében. A szülők felelőssége nehezen megállapítható az ügyben, legalábbis a jelen pillanatban érvényes törvényi rendelkezések szerint. Továbbra is létezik a tehetetlenség, és a gyermekkori bűnözésnek adhat további teret az, ha nem születik meg egy ezzel kapcsolatos újabb szabályozás. Azt tudjuk, hogy a mostani törvények értelmében nem lehet mit tenni a gyermekbűnözéssel, de nem gondolhatjuk azt, hogy a probléma olyan kicsi lenne, amivel még ráér évek múlva foglalkozni. A Blahán történt eset óta nem csak erre, de több bűncselekményre is fény derült, ahol az elkövetők egy része nem töltötte be 14. életévét, ami gyakorlatilag kizárja az érdemi felelősségre vonást. Nem utolsó sorban pedig ne felejtsük el, hogy ezeknek a gyerekeknek nem csak felelősségre vonásra volna szüksége, de komoly gyermekvédelmi beavatkozásokra is. Egyelőre nem látom, hogy bármi történt volna a megoldás irányába az elmúlt évek folyamán. A kérdés, hogy tényleg meg kell-e várnunk azt, hogy halálos kimenetele legyen egy ilyennek, vagy az sem lesz elég?

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr94406760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mushi 2008.04.01. 16:54:37

Valahogy sejtem, milyen bőrszínű ez a 10 éves gyerek. Először azt gondoltam, a nálunk megtörtént esetről van szó, de aztán láttam, hogy Szegeden.. Nálunk is ez történt, csak itt ketten voltak. Két kis csíra, alig álltak ki a földből. Megállították az embert, kérdezték hány óra, utána meg elkezdték cibálni, meg ütni, meg rugdosni. Kés szerencsére nem volt...

movhu 2008.04.01. 16:56:27

A bőrszínről nem tudok felvilágosítást adni, nem is akarom elvinni abba az irányba a dolgot. A baj az, hogy mindentől függetlenül ez elnézve létezik.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.04.01. 17:44:02

Én megmondom mikor történik majd valami az ilyen ügyekben. Majd ha a megtámadott győz, tehát a támadó meghal. Szegény kis 11 éves támadó. Na akkor lesz világbotrány.

nevetőharmadik 2008.04.01. 17:48:27

Hmm. Asszem akkor őket láttam valamelyik nap a Kárász streeten. Az a 16 éves nővér nem a híres/hírhedt félkarú csaj véletlenül?

comlo 2008.04.01. 18:04:18

Nekem egy valami jutott az eszembe erről még. Szegeden mikor pár éve még ott tanultam, lévén nem nagy város, szerintem azért kb látásból ismertem azokat a csöveseket és ...hm... hiperpigmentált kiskölyköket akikről lehetett tudni hogy balhésak (aki járatos arra a két durván kancsal kissrác a mars tér környékéről, megvan?). Szóval 1.: szerintem nincs veszve minden mert hál istennek nem öltött még tömeges méretet a dolog, de 2.: elég baj ha lehet tudni kik a problémás esetek és mégsem lehet ellenük tenni semmit...

tiburi · http://www.geothink.hu 2008.04.01. 18:17:43

Bakker, én láttam is őket!

Nem gondoltam volna róluk... Az a gáz, hogy a Klauzár-térre költözünk hasonló probléma miatt, mert az udvarunka költözött néhány "cimbalmos". (3 hónap alatt 3-ból 7 lett, nem vicc!) Most hogy itt a tavasz elindult a rendszeres délutáni családi "daj-daj" is..., szóval menekülünk.
És én még azt hittem ott a legbiztonságosabb...

Amúgy a félkarúnak van egy baátnője, egész jól öltözött, ő ritkán kéreget.
A cigány jósnő nem a rokonuk véletlenül? :)

nevetőharmadik 2008.04.01. 18:25:34

Ó! A Jósnő! Hogy elszorul a szívem eme "Szegedikumok" hallatán! XD

Harcsa 2008.04.01. 18:31:08

Akkor sem fog történni semmi. Max. 2 hét bors címlap meg fókusz, a naplóban meg szavazhatunk sms-ben, hogy levigyék-e a böntethetőséget 3 éves kor alá, esetleg visszaállítsuk-e a halálbüntetést az oviban. Lehet majd nyerni vele hétvégi nyaralást meg álomkonyhát. Néhány politikus elmondja, hogy itt már aztán tenni kell, de nagyon, aztán minden marad a régiben, a megoldás ugyanis pénzbe kerülne, az meg kell ugye kólára.

speciel 2008.04.01. 19:02:53

Csak úgy poénból.
Ha meg lehetne állítani az időt és a "kormányellenes" tüntetésen dobáló, gyújtogató, stb. skacokat egy az egyben láthatnánk, szerintem az átlagéletkor max. 16-17 év.
No most akkor mit akarunk, ha egyszer ők FORRADALMÁROK néhány előember szerint??
Ezt nem a primer cigányozó kartácsok kérdése lenne.

Hero44 2008.04.01. 19:16:45

Speciel, ezeket a problémákot 98%ban a cigányok csinálják ésl ehet, hogy ők nem "forradalmárkodnak" és lehet vitatkozni azon, hogy mit is gondoljunk a korombéli 16éves, molotov koktélos kölökről, de:

Ők késelgetnek?
Ők löknek le idős embereket a lépcsőn és veszik el a pénzüket?
Ők köszönnek úgy mindenkinek, hogy "kitépem a szived"?
És még sorolhatnám, mert én olyan városban lakom ahol pöppet elvannak szaporodva és mást se hallani ,hogy éppen hányadik kolompár dinasztija ül a dutyiba és éppen melyik 6éves lakatos molesztálja a környéket :) Persze ha bevered a száját akkor egy utolsó rasszista mocsok vagy ;)

(ezzel persze nem azt mondom, h a mi kis "forradalmáraink" randalírozzanak nyugodtan, de az más téma, szvsz...)

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.04.01. 19:44:31

magyarorszagon nincsen ciganybunozes, hogy is lenne..
magyarorszagon nincsenek a magyarok negativ etnikai diszkriminacios hatranyban, ha cigany a masik fel.
magyarorszagon minden jo es minden fasza.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.04.01. 20:10:58

Hihetetlen, hogy milyen hamar eljutunk a bőrszínhez. Persze véletlenek nincsenek, de ez mégiscsak az egyszerűbb látásmód. Ha a bőrszín-problémát megoldottuk, mit kezdünk a megmaradt nem cigány 14 év alatti bűnözőkkel? Nem lenne effektívebb a két halmaz úniójával foglakozni, és nem az egyes elemek számosságával? Értem én, hogy statisztika, de törekedjünk a teljesebb eredményre, az véletlenül még emberhez méltóbb is, nemdenem?

Misi 2008.04.01. 20:19:49

A bűnözés az bűnözés. Ha randalírozás, akkor az is, ha késelés akkor az is. És akkor is, ha a legfeketébb néger követi el, akkor is, ha egy eszkimó. Ezt kell megérteni, és elindulni a megoldás felé. Akkor viszont nem szabad tiltakozni, hanem végrehajtani.
Végre tenni kellene valamit, nem elfelejteni.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.04.01. 20:26:14

szerintem amíg politikus autóját/lakását nem nyomja fel pár ilyen "kedves gyerek" addig semmit nem fognak csinálni. esetleg, ha megszaporodik az ilyen "kedves gyerekek" péppé verése, akkor majd lesz lépés... természetesen nem a többszörösen visszaeső, bizonyítottan bűnöző "kedves gyerekek" ellen.

Ez nem bőrszín kérdése, hanem mezei nettó ostobaság,
elsősorban gyermekvédelmi, másodsorban bűnüldözési
probléma.

A nagy "forradalmárok" is megérnek egy misét, mert
őszintén szólva a rendőrségünk túlzottan is türelmes
velük szemben. Pedig ők egyrészt jelenleg is büntethetőek, másrészt azért a hangadók nagy része ráadásul eléggé ismert is rendőrségi körökben...

mókus 2008.04.02. 00:46:35

nem értem mi a probléma, ti akartatok demokráciát és ilyen törvényeket, akkor éljetek velük és nyugodjatok meg, a kiscsávók/kislányok késelnek továbbra is. Itt Mo-n mindent meg lehet büntetlenül csinálni, szóval nem értem a kiakadást.

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2008.04.03. 10:42:18

Régebben volt egy szőke hosszú hajú fiú is egy kislánnyal, ők egyszer még a vonaton is feltűntek. Árulták a Szegedi Estet. Őket már évek óta nem látni, de a félkarú lányt meg a jósnőt igen. Van egy 2-3 fős gyerekcsapat is, a kislány egyszer cigit kért valakitől. Ők lennének, akikről szó van?
süti beállítások módosítása