A Mistral végleg bezár?

2008.03.26. 10:46

Az egyik legrégebben működő számítástechnikai üzletre igencsak rájárt a rúd az utóbbi időben. A bő évtizednyi múltra visszatekintő cégnek valaha az ország több pontján voltak üzletei, most éppen az utolsó Váci úti is zárva van. Ugyan több időpont megjelent már az üzlet ablakában a következő nyitás időpontjáról, de belső információk szerint az üzlet a korábbi formában és tulajdonosi szerkezettel többet nem fog kinyitni. A tulajdonosok vélhetően a továbbiakban nem kívánnak Magyarországon üzletet működtetni, és már csak a nyugati érdekeltségeiket tartják szem előtt. A volt munkatársak egyelőre nem tudják mi várható, konkrét ígérettel nem rendelkeznek. A mostani álláshirdetés, ami talán éppen ma is látható az üzlet kirakatában, már nem tudni kihez tartozik, talán a nevet tovább viszi valaki, de már más struktúrában. A Mistral története egyébként sem volt felhőktől mentes.

Az üzlet jól működött, alacsony árakkal, és nagy raktárkészlettel. Abban az idegesítő világban szakítottak nagyot a piacról, amikor mindenki maximális haszonkulccsal próbálta meg eladni a számítástechnikai eszközöket, de mindezt nem vevőbarát módon. A legtöbb üzlet árlistával rendelkezett, de áruval nem. Amennyiben a vevő akart valamit venni, akkor azt délutánra kihozták a nagykerből, de azonnal hozzájutni csak CD lemez szintű dolgokhoz lehetett. Kezdetben ehhez képest a Mistral valódi felüdülés volt, mert akár komplett gépet lehetett összehozni. A nagy örömben voltak problémák is, főleg a garanciális ügyek tekintetében, erről számtalan fórum szól a neten, de voltak pozitív tapasztalatok is. Aztán jött az igazi ütés, ami nem csak a Mistralnak volt kellemetlen. Ez a Sulinet.

A pályázati kiírásoknak eleve kevés cég felelt meg, az árut viszont csak akkor lehetett ilyen módon eladni, ha az a megfelelő nagykereskedőtől származott. Így a számítástechnikai eszközök piacát mesterségesen néhány cég kezébe adták, akik sok esetben olyan árat állapítottak meg, ami még az adóvisszaigényléssel együtt is alig voltak olcsóbbak, mint egyébként máshol a nem támogatott termék. Igen nagy pénzek vándoroltak akkor egyes cégcsoportokhoz, nem véletlen, hogy ez a forma óvatosan kivezetésre is került a piacról. A kezdeti „mindent Sulinetre” fellángolás után a végén már csak komplett gépeket lehetett vásárolni, majd végül azt sem. Ez viszont több kisebb cég kegyelemdöfését jelentette, többek között a Mistral lefelé ívelő karrierjét is ez alapozta meg, amiből többet nem tért magához.

Erre már csak hab volt, hogy a Mistral kihúzta a jogvédőknél is a gyufát azzal, hogy hologramos matrica nélküli adathordozókat kezdett árusítani, amire a bűnüldözés még nem is lépett, mert azt sem tudták eldöntetni, hogy akkor most mi is a jogállás ezzel kapcsolatban. Tény, hogy ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a tulajdonosok megelégelve a piszkálódást, más vizekre evezzenek. Persze nem ők az egyetlenek, akik a több üzlettel rendelkező üzletláncok közül eltűntek a piacról. Sajna maradtak a szűkös választékkal rendelkező és drága üzletek. Tudjuk, sokan nem sajnálják a Mistralt, de a versenyben résztvevők számának a szűkülése sosem tesz jót a piac vásárlói oldalon állóinak. Kíváncsian várjuk milyen fejlődésen megy át a számítástechnika piaci az elkövetkezendő időszakban, illetve tűnnek-e fel újabb szereplők az ágazatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr66397191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidi Rita · http://www.viruskommando.hu 2008.03.26. 12:47:14

Nemrég ezt olvastam, az sg.hu-n

"Az ellenőrzést az APEH sajtóközleménye szerint az indokolta, hogy a cég a hatósági nyilvántartásban adóbevallási és adófizetési kötelezettségének évek óta nem tesz eleget, illetve hivatalosan egyetlen alkalmazottat sem foglalkoztat."
www.sg.hu/cikkek/58487/bovebben_a_mistral_razziarol

Csípem a bejegyzéseidet, de ez most valahogy olyan nem kerek sztori.

Meg a garanciális NEM-ügyintézés mellett elmenni egy mondattal, elég fura. Főleg, ha egy széles körben ismert cégről van szó.

"Kíváncsian várjuk milyen fejlődésen megy át a számítástechnika piaci az elkövetkezendő időszakban, illetve tűnnek-e fel újabb szereplők az ágazatban."

Borítékolom: kis, független cégek, akik a tökéletes vevőkiszolgálásra helyezik a hangsúlyt, és nem kötelesek egyetlen nagykernek sem a hátsóját nyalni...
Hihetetlen, de mai napig a nagykerek évi többmilliós megrendelést várnak el, ha nem teljesíted, akkor feketelistára kerülsz (drágábban vásárolhatsz például).
Nem gond, az ilyenek mellett már nőnek ki a vevőcentrikus nagykerek, ahol se limit, se bünti.

Ez lesz a jövő.

A piac is marhára átalakulóban van, mert már nem csak a hozzáértők gépeznek, sőt!
Az amatőrök száma szinte napról-napra, hatványozódik.

movhu 2008.03.26. 13:08:17

A történet azért nem kerek, mert pillanatnyilag minden bizonytalan, biztos információt Mistral közeli emberektől sem lehet megtudni.
Tény, hogy volt és van vaj a fülek mögött, de kivárnám a végét, hogy mi lesz az üzlet sorsa. Hamarosan kiderül.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.03.26. 13:35:18

25%-os áfakulccsal én nem tudok azért olyan marhára vevőbarát számítástechnikai piacot elképzelni...
vagy csak az én fantáziámmal van baj?

Vidi Rita · http://www.viruskommando.hu 2008.03.26. 14:04:18

tapír!

25%? Milyen 25%?

Egyes kimutatások szerint a vevők kétszer 20%-a árérzékeny.
Az egyik 20% az olcsót keresi, a másik 20% meg a drága, exkluzív cuccokat.

Az alsó 20%-ba tartozónak érzi magát szinte mindenki, pedig ha az igaz lenne, akkor csak kínai boltok, meg kínai piacok lennének az országban.
(Az más tészta, hogy miből vásárolnak az emberek, nyilván nem szerencsés, ha hitelből.)

De vásárolnak, és nem azért, mert olcsó valami.

Én úgy gondolom, hogy kiváló terméket, alapértelmezetten kiváló szolgáltatást korrekt árért cserébe lehet elvárni.
Aki nem így gondolja, mehet a konkurenciához. (Elnézést, ha durván hangzik.)

Ahogy körbeolvastam, a Mistral legendásan olcsó volt..
Miért olcsó egy bolt/üzlet, ha ezzel tudvalevőleg maga alatt vágja a fát?

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.03.26. 14:30:11

Általában jókat írsz, és fogsz is, de ez a poszt engem is meglepett. Hajlamos voltam túlzásnak hinni a Mistral netes hírnevét addig, ameddig én is személyesen találkoztam a hozzáállásukkal, onnantől kezdve kerültem őket.

"Tény, hogy ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a tulajdonosok megelégelve a piszkálódást, más vizekre evezzenek."

Ez sztem elég naiv gondolat. Valaki felhagyna a jövedelmező biznisszel, mert megsértődik? Inkább mondjuk úgy, hogy nem nagyon ment a bolt, és ennek megvoltak az okai...

"Aztán jött az igazi ütés, ami nem csak a Mistralnak volt kellemetlen. Ez a Sulinet."

Sztem nem a Mistralnak vagy a kiskereknek volt gond ez, miért lenne baj nekik, hogy az is vesz magának digitális fényképezőt adóforintokból, aki saját pénzből nem tenne ilyet?

movhu 2008.03.26. 15:13:47

A post azért meglepő, mert amint írtam, ezek egyyelőre lebegő dolgok, nincs semmi konkrétum.
A Sulinettel meg az volt a baj, hogy felhajtó ereje volt a piacon, és vett az is, aki egyébként nem tette volna. Ráadásul sok olyan eset volt, ahol az 50 ezres digit gép máshol 35 ezer volt például. mi történik ekkor? Az adóforint szépen egy magánkézbe vándorolt.
Nem védem a Mistralt, inkább egy-két tényt tártam fel a történelméből. Ha többet tudok, lesz több is.

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.03.26. 15:27:32

Igen, ez igaz, a sulinet jócskán megdobta a keresletet, de azt még mindig nem értem, hogy ez a Mistral és a kiskereknek miért baj. Ez annak baj, aki azért dolgozott, hogy józsinak is legyen egy ketyeréje.

movhu 2008.03.26. 15:33:52

Nem tudom az árakat, de felvázolom a helyzetet.
A kicsi bolt vette X forintért a ramot, amin keresett mondjuk 20 %-kot.
Megjelent a piacon olyan, aki eleve X+20%-kért kínálta a ramot, de a vevőnek ez jobb volt, mert ebből visszakapott adóvisszaigényléskor. Igen, a kicsi is árulhatotott Sulinetes ramot, de azon a haszna csak a jutalék volt, ami messze nem az említett 20%.
Tehát minden olyan termék, amit addig 20% haszonnal adott el, az eltűnt a polcról vagy adott Sulinetest, amit ráadásul előre kifizetett, a hasznot meg csak majd átfutással kapta...hosszú történet. Gyakorlatilag néhány cég kezébe adták a magyar piacot.

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.03.26. 18:55:16

Ha egyszerűbben akarom megfogalmazni, amit leírtál, akkor azt mondod, hogy a sulinetes termékek miatt az ugyanolyan vagy hasonló termékek kereslete visszaesett az akció miatt (és ezeken sokkal kisebb haszon volt a kiskereknél).
Ebben van némi igazság, de szerintem valamivel árnyaltabb a kép. Egyrészt nem vehetett mindenki sulinetes terméket, például a vállalati beszerzések, vagy aki olyasmit vett, ami nem volt benne a kedvezményezetti körbe (pl. hiperszuper videókáryta), aki annyira szerencsétlen volt, hogy nem tudott se egy diákot se egy tanárt találni, akinek nem volt elég önrésze vagy adója, vagy eleve ignorálta az egészet az adminisztráció miatt (ez voltam én).
Másrészt nem annyival csökkent a nem sulinetes termékek kereslete, mint amennyivel sulinetes termék elfogyott. Pl. a fényképezőgépek nagy része nem kelt volna el, ha nincs ez az akció.

Abban persze egyetértünk, hogy a sulinet kivitelezése nagy rakás az volt. Az ötlet eredetileg nem hülyeség, ne kivitelezése amolyan magyar módra sikerült, néhányan nagyon jól jártak, az ország meg fizetett.

Petike82 2008.03.27. 14:35:00

gyerekek csak megsúgom, hogy itt szegeden a haszonkulcs 5-8%. csókolom. (üzlethelység bérlet, rezsi, alkalmazott stb. stb.) nem panaszkodom csak nem jól tudtátok.
Mistral meg igenis jó cég (volt).

Petike82 2008.03.27. 14:35:56

ja az lemaradt, hogy ekkora haszonkulcsból kell a zárójelben felsoroltakat kifizetni. :(

emde 2008.03.28. 04:53:32

Őőőő... Petike, lehet, hogy ezt Szegeden hasznkulcsnak hívják, de mindenhol máshol kisker árrésnek. (Igazából Rszputtyin és movhu is rosszat írt, az is árrés.)

Haszonkulcs: (Eladási ár - (Beszerzési ár + termékre jutó rezsi költségek)) / Eladási ár

Árrés: (Eladási ár - Beszerzési ár) / Eladási ár
süti beállítások módosítása