Eszeveszett BKV szerződések

2008.03.22. 12:28

Mi a legjobban fizető állás manapság? Sok dolog eszünkbe juthat, de a legtöbben elbújhatnak az óradíjukkal, mert az exkluzív ügyvédi vagy informatikai szolgáltatások nyújtói sehol nincsenek azokhoz képest, akik a BKV-nak adnak üzleti tanácsokat. Itt ugyanis az óradíj elérheti a százezer forintot. Ezek mellett az összegek mellett a busztenderen nyerhető pénz sem túl nagy, legfőképpen azért, mert itt minimális tőkebefektetés mellett lehet óriási haszonnal távozni. Ezt tette a BKV a Cemi Kft.-vel karöltve.

A cég tavaly februárban vált a közlekedési vállalat stratégiai tanácsadójává, és ettől kezdve a tíz és fél hónap alatt 287 millió forintot kaptak a közpénzekből működő társaságtól. Ez az összeg azért is jelentős, mert számottevő mértékben járult hozzá a vállalat tavaly összehozott 11 milliárd forintos veszteségéhez. A Cemi különböző címszóval utalt ki embereket a BKV-hoz 37-100 ezer forintos óránkénti díjjal. Összesen 5977 órát töltöttek a BKV-nál, így született meg a végső összeg. Nem kétséges, nagyon sokan szívesen töltenének kellemes órákat a közlekedési vállalatnál a fenti összegekért, hogy jó tanácsokkal lássák el az ott dolgozókat. Munkájuk papírforma szerint a cég hosszútávú működéséi stratégiájának kidolgozása lett volna. A nyilatkozat szerint „a megbízás keretében a tanácsadó részt vett a BKV Zrt. stabilizációs és hatékonyságnövelő programjának kidolgozásában, valamint implementációjában” A dologban az is gyanús, hogy Antal Attila új BKV vezér első intézkedései között volt a fenti céggel megkötött szerződés, amely már csak egy további csepp volt az amúgy is telt pohárban.

Azért, hogy a közbeszerzési eljáráson kevesebb gond legyen, a szerződés eredeti értéke a kiírásban mindössze 10 millió forint volt, ami teljes mértékben elmarad a ténylegesen kifizetett közel 300 millió forinttól. A titkolódzás természetesen itt is teljes körű volt, az Magyar Hírlapnak 2 hónapjába telt a közérdekű adatok kinyerése a vállalat vezetésétől. Most is csak azért válaszoltak, mert a lap képviseletében adatszolgáltatási pert indítottak a társaság ellen, aminek hamarosan következik az első tárgyalása. Sajnos itt nincs vége a történetnek, mert további szerződések is vannak tanácsadásra, többek között az ominózus AAM Zrt.-vel megkötöttek is, aminek kapcsán további 127 millió forint került kifizetésre. Igaz, ez utóbbi esetben az átlag óradíj már „csak” 20 ezer forint volt, ami még mindig túl magas azért, hogy a kifizető gyakorlatilag semmit sem kapott érte.

Ismét a nyomára akadtunk 400 millió forintnak, ami hozzájárul ahhoz, hogy a közpénzből gazdálkodó szervezetek veszteségesek legyenek. A kérdés már csak egy ironikus mondat lehet. A minket meglopókat egyszer eltávolítják ugye?

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr88392112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baszkurátor 2008.03.22. 13:03:33

A kérdésedre a válasz egyértelmüen NEM.
Egyszerűen azért mert ( ezért most elnézést kérek ) kurvaországban ez a divat.HAtalmon lévőktől teljesen függetlenül.Mert én azt erősen kétlem, hogy az a nem kevés zseton CSAK és KIZÁRÓLAG a Cemi Kft. vagyonát gyarapította volna.
Tudod az a szomorú, hogy nálunk bocsánatos bűn záróvonalat átlépni, piroson átmenni, adót csalni ( és még nemzeti hős is lesz az ember ettől ), munkahelyről lopni úgy bocsánatos bűn a MI, adófizetők pénzét herdálni.
Mert ha nem így lenne akkor talán ilyen princek, kulcsárok, sasok, császárok nem flangálnának szabadlábon és talán nem bemondásra kapnák a képviselő ettársak a költségtérítést.
Menekülnék én ha fiatalabb lennék .... mint ahogy menekülnek is sokan innen, ( megint elnézést ) kurvaországból.

Liberté_73 2008.03.23. 14:25:59

Én már azért a gyakorlatért is komoly felelősségre vonást eszközölnék, hogy törvény ide vagy oda, egyszerűek nem adják ki a közérdekű adatokat, kénytelen vagy perrel kiszedni belőlük.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.23. 17:06:16

Miért kell tanácsadó céggel szerződni?

Minden "normális cégnél" ezt házon belül oldjál meg...

Vegyenek fel 5 embert aki a BKB helyzetét viszgálj/elemzi/következtetéseket von le/kitalaál valmait. Az 5 ember fizetése legyen 1 millió/hó, az havi 5 millió, az 1 évben 60 millió forint. Máris spóroltunk 220 millió forintot.

5 meber 1 héten 200 órát dolgozik, az 1 évben 10400 óra, tehát máris megdupláztok a tanácsadó cég óramennyeségét 1/5 pénzből, házon belül ..

MIÉRT NEM ÍGY MŰKÖDIK?

Talán mert nem magáncég ... a profitot nem mernék elhárdálni/ellopni ....

MAGÁNOSÍTANI A BKV-t, a vízfejet lefaragni, a látszámot lefaragni, a szakszervezeteket letörni és SZOLGÁLTATNI !

Baszkurátor 2008.03.23. 19:46:56

Nem csa kazért mert nem magáncég.Szerintem a háttérben megy a muytizás 1000L.Az ilyenekben mindig benne vannak dicső és kedvelt "politikus"aink ...
Mert azt azért ugye senki sem gondolja komolyan, hogy egy sehonnai, jött-ment cég csak úgy rátehetné a kacsóit ilyen zsíros, különösebb befektetést nem igénylő mutatványra :-

Perillustris 2008.03.25. 22:29:03

Én holnap is megyek dolgozni, hogy többet tudjanak ellopni az államkasszából ezek a rohadékok!

2008.03.27. 22:54:28

vezetőként biztos a körülöttem álló, szavaimat csillogó szemmel figyelő slepp fogadja..Amit mondok az úgy van ( hiszen én vagyok a főnök). Ha szerződést kell kötni Tanácsadásra ( mert Ma ez a legmenőbb pénzszerzési mód fehérgalléroséknál) akkor kössünk..de úgy hogy Utána..Más módon abból visszakapjak belőle..Én fizettetek ki 50 millát, abból más módon vissza 5-t..és így tovább..csodálkozom, hogy mindenki hülyének veszi a másikat ha ilyet hall, vagy olvas..mert..ezt csinálják ugye Mindazok akik nem Elhivatottságból vezetők...akik mint tudvalevő Ritka mint a fehér holló...akkor meg miről beszélünk??

Badu 2008.03.28. 08:42:28

De legalább most már tudjuk, hogy mi a túró kerül 270 Ft-be egy jegyen. Akkor is, ha csak 1 megállót mész és akkor is ha gyerekkel, mert gyerekjegy sincs!
Viszont, amikor kiderültek a családi bizniszek, azonnal belebetegedett a "vezető bácsi".
süti beállítások módosítása