Nem szeretem a TV2 új műsorát, és erről több alkalommal is felszólaltam a műsor kezdete óta a blogomban. Az igazság ára olyan produkció, ami sokakban ellenérzéseket váltott ki, és több támadást is kapott, többek között az ORTT is vizsgálja. Újabb fogást találtak a műsoron, illetve annak előkészületein, ami további problémákat okozhat a készítőknek.

Az poligráf több helyen általánosan használt eszköz vallomások ellenőrzéséhez és bűncselekmények feltárásához. Magyarországon még kevés szerepet kap a nyomozásban és felderítésben, de volt már eset, hogy egy vallomás esetében felhasználták annak valóságtartalmának ellenőrzéséhez. Azt azonban kevesen tudják, hogy a törvényalkotók figyelme erre az eszközre is kiterjedt, amikor megalkották a haditechnikai termékekről és szolgáltatásokról szóló szabályozást. Ennek a - 2005. évi CIX - törvénynek a melléklete a XXV. fejezetben a 4 vagy többcsatornás poligráfot haditechnikai termékként határozza meg, és mint ilyen, annak birtoklása és üzemeltetése engedélyköteles. Nem meglepő a dolog a magyar törvénykezésben a túlszabályozás, hiszen 2003 év végéig a sebességmérő berendezések jelzésére szolgáló radardetektor is rajta volt azon a listán, ami meghatározta, hogy mi a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz. Azóta lekerült róla, igaz ma már nagy jelentősége a hagyományos eszközöknek nincs, hiszen a mérés lézeres berendezésekkel történik. A törvény viszont létezik, bármennyire is túlszabályzónak is tűnik. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól viszont senki sem kért engedélyt arra a készülékre, amivel a TV2 végzi a vizsgálatokat. Ez a vizsgáló berendezés egyértelműen beleesne pedig a kategóriába, mert egyszerre akár nyolc csatornán képes dolgozni. Ezt a példányt egyébként az Infográf Kft. birtokolja, amely cég egyik tulajdonosának a TV2 megtiltotta, hogy nyilatkozatot tegyen az ügyben, csupán annyit mondott, hogy van engedélyük. Ezzel ellentétes a hivatal nyilatkozata, amely határozottan állítja, hogy ilyet nem adtak ki. Azt azért sejthetjük, hogy nem túl sok ilyen kérelem fut át rajtuk, nyilván feltűnt volna, ha valaki ezzel kapcsolatos dokumentumot ad ki.

A tét nem kicsi, mert pénzbírság mellett kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható az, aki vét a haditechnikáról szóló törvény ellen. Állítólag ugyan a készülék még a törvény megszületése előtt került be az országba, de ez nem jelenti azt, hogy arra ne terjedni ki a később megszületett passzus. Tehát, bármikor is került az illetékesek birtokába a berendezés engedélyt kell rá kérni, akkor is, ha az nem a hadiiparban kerül felhasználásra. Ezek után már csak az a kérdés merül fel bennünk, hogy mi derül még ki a jövőben a műsorral kapcsolatos problémákból.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr82390675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baszkurátor 2008.03.21. 13:06:37

Én továbbra is azt mondom ( a fos műsortól függetlenül ), hogy ez sima szarrágás.Kíváncsian várom, hogy mikor lépnek fel hasonló vehemenciával a szintén hihetetlen magasságokba repítő, mélyenszántó józsika és balázska sók ellen.

movhu 2008.03.21. 13:16:36

Annyiban igazad van, hogy valami hasonlót eredetileg én is beleírtamm, de aztán töröltem. Megnéztem a törvényt, és tényleg benne van, így kerek-perec. Az más kérdés, hogy nyilván van még néhány ilyen engedély nélküli készülék itt.
A te véleményed annyiban jelenik meg az írásomban, hogy túlszabályzásnak tartom az egészet. Hol katonai eszköz a poligráf? Amerikában szerintem van bolt, ahol vehetsz egyet otthonra.

Baszkurátor 2008.03.21. 14:10:59

A szarrágásnál nem erre vagy a másik írásodra gondoltam hanem úgy általában erről az egészről ez a véleményem.Ezzel a ( nem láttam egyet sem, de gondolom nemjárok messze az igazságtól ) szar műsorral foglalkoznak miközben dől a szenny a dobozból ( is ).

Manyizga (törölt) 2008.03.31. 09:55:32

Mi van akkor, ha a TV2 birtokában lévő szerkezet valójában KÉT négycsatornás valami? Az egyik ABCD csatornán mér, a másik meg EFGH-n. Na bumm, egyszerre teszik ezt, de legálisan. :)
süti beállítások módosítása