A pénzfolyó nyomában

2008.03.19. 16:53

Mire költötted az egyik legnagyobb összeget decemberben? Meglepetésként fog érni a válasz. Az elmúlt évek során sokat alakítottak a költségvetés szerkezetén, bevételi és kiadási oldalak változtak, egy dolog azonban nem. Sok külföldi és hazai bírálat éri a kormányzatot, amiért érdemileg nem avatkozik be a költségvetési intézményeknél fellelhető foglalkoztatás szerkezetébe, és csupán néhány százalékos látszatintézkedések történnek. Ráadásul további probléma, hogy ezekben az intézményekben az átlagkeresetek messze nem a nemzetgazdaság szintjéhez igazítottak. A szintetikus adatok magukért beszélnek. Matematika utálóknak veszélyes sorok következnek, de számolni kell, hogy megértsük a lényeget. 2008. januári KSH adatok következnek.

A havi bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban - azoknál, akik teljes munkaidőben foglalkoztatottak - 206.192 Ft volt. Amennyiben ugyanezen adatok alapján csak a költségvetési intézményeket nézzük, akkor az átlagkereset 281.638 Ft. A szám ez utóbbi esetben némileg csalós adatokat mutat, mert a 13. havi fizetést tavaly júniustól előleg formájában kifizetik, így a fenti bér tartalmazza a fennmaradó hét havi és a januárra esedékes előleg összegét is. Nem, ez nem jelenti azt, hogy ez az összeg bő félhavi átlagfizetésük, mert az alapbérre más hónapokban is sok minden rakódik rá, többek között az előbb említett egy havi előleg. Igaz a többieknél tartalmazta adott esetben a teljes év végi jutalmat. Decemberben, amikor nem volt benne a kiegészítés, ugyanez az összeg 206.300 Ft volt. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma egyébként ebben az időszakban 2.724.600 fő volt, amiből 710.000 személy dolgozott az említett intézményekben. Ebből következik, hogy az átlagkereset, a költségvetési intézményeket kivéve a nemzetgazdaságból, mindössze 180.000 Ft körül alakul. Ennek alapján kijelenthetjük, hogy ezekben az intézményekben az átlagfizetés nagyjából 55%-kal magasabb volt, mint abban az ágazatban, ami ennek a fizetésnek egy részét kitermeli. Maradjunk azonban még a számok bűvöletében egy kicsit. A bruttó 281.638 forint teljes munkabér költségét – kis csalással, mert nem bontjuk személyekre – vehetjük körülbelül 375.000 forintnak, ennyi egyéb költség terheli ugyanis a kifizetett pénzt. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 26.000 forintba került minden magyar állampolgárnak 1-1 költségvetési személy ebben a hónapban. Csecsemőtől az öreg aggastyánig mindenkit beleértve. Már nem is fokozom a számítást azzal, hogy a ténylegesen bármilyen jövedelmet termelőkre vetítsem ki az összeget.

Nem mondhatjuk, hogy ezeknek az embereknek a munkájára nincs szükség, de biztosan kijelenthetjük, amire elemzők is rámutatnak, hogy még mindig óriásira duzzasztott ez a szám. Kezdjünk el számolni. Kiderül, hogy költségvetésünk jelentős részét képezi az említett jövedelemre fordított összeg. Miközben népszavazást tartunk 20 milliárd forintos kérdésekben, másik oldalon volna lehetőség a pénzt rövid idő alatt előteremteni. Csupán 10000 dolgozó átlagfizetését megtakarítva (és itt már a decemberi 206.300 forinttal számolok csak) éves szinten bő 30 milliárd forint spórolható meg. Ehhez persze az kell, hogy ne a 10000 legkisebb fizetésű ember távozzon a pozíciókból.

Ezek után mondhatja valaki, hogy kegyetlenség ezzel számolni, hiszen a háttérben emberi életek vannak. Azt viszont ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a pénzt visszaforgatva a nemzetgazdaság támogatására, meg lehetnek annak a feltételrendszerét teremteni, hogy ennyi új munkahely teremtődjön. Ez persze csupán kósza ötlet, de előbb utóbb a bevételi oldalon történt szigorítások után lépni kell a kiadások területén is. Nagyszerű lehetőség lenne megkeresni azokat az embereket, akik feleslegesek a rendszerben. Mert ilyenek vannak, például az olyan személy, akinek titkárnője van, aki teát és kávét főz neki, és mellette egy másik ember, aki elvégzi helyette a feladatot, ami eredendően az ő dolga lenne. Ez csak egy példa, hirtelen ez ugrott be az elmúlt évek tapasztalataiból. Mert erre is költünk, nem is keveset.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr64388057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2008.03.19. 16:57:25

Csak remélni tudom, hogy nem számoltam el. Amennyiben mégis, biztosan lesznek, akik kijavítanak :)

Sikamlós Jim DiGriz 2008.03.19. 20:21:16

Én csak annyit tudok hozzátenni, hogy Winkler Róbert írta asszem az egyik cikkében, hogy micsoda pokoli helyzet lenne a munkaerőpiacnak, ha leépítenének a közigazgatásban: tele lennénk képzetlen, buta, lusta és rosszindulatú munkanélküliekkel :).

(Nem pontos idézet, de ez volt a lényeg.)

TBone 2008.03.19. 20:47:28

True, true...

Hivatali soforok, postazok, iktatok...

ee 2008.03.19. 20:52:08

A "megtakarítás" gyakran úgy zajlik nálunk, hogy kirúgnak pár tucat közalkalmazottat, majd helyette megbíznak egy haveri céget ugyanannak a munkának az elvégzésevel, de magasabb összköltséggel. Persze a cég az adókat sem fizeti rendesen. Így papíron csökkennek a bérköltségek, de a tárgyi kiadások nőnek.

Misi 2008.03.19. 21:00:44

Természetesen az egész akkor ér valamit, ha nem kerül át a pénzfolyam egy másik csatornába.
A mostani rendszernél még az is jobb volna, ha legalább a feladatokat átalakítanák, tehát a felesleges emberek értelmes dolgot csinálnának.
Amúgy nevetéseg 8 millió választóképes állampolgárra jut 710 ezer közigazgatásban dolgozó. Lassan tényleg le lehet vezetni, hogy senki nem dolgozik.

Manyizga (törölt) 2008.03.19. 21:33:06

"Egyszerű" a megoldás: aki nem a versenyszférában dolgozik, illetve államilag eltartott, annak nem lenne szavazati joga... ;)

Béla, az állat 2008.03.19. 21:43:29

Azért az tetszik, hogy bárhol, bármikor előkerül ez a téma rögtön jön a "képzetlen, buta, lusta és rosszindulatú" stb duma. Nem alaptalanul persze, de azért ne általánosítsunk!

Én egy olyan általános iskolában tanítok német nyelvet, ahol a diákok bő harmada nyelvvizsgával a zsebében ballag el! Hasonló teljesítményről rengeteg középiskola is csak álmodik. A fizetésem viszont fillérre ugyanannyi, mint a csak gyermekmegőrzőként és nappali melegedőként szolgáló intézményekben dolgozó kollégáimnak: 8 év munkaviszony után bruttó 130eFt. De a kiváló adórendszerünknek hála
decemberi fizetés gyanánt csak nettó 64eFt-ot kaptam kézhez.

Ha a sok adódért cserébe minőségi szolgáltatást vársz az érthető és jogos, csak ilyen körülmények között sajnos nem reális.

Közalkalmazotti bértábla 2008: www.tudosz.hu/2008_bertabla.html

Bruttó bérek! Első sorban van a pályakezdő, utolsóban a nyugdíj előtt álló. A főiskolai diploma (pl. tanarak) F oszlopba sorol, az egyetemi H-ba.

****

Az elmúlt hat évben majdnem megduplázódott az állam adóssága, most kb 1.6 milka jut minden magyar állampolgárra. Ennek az összegnek a kamatterhe havi kb. 100 milliárd Ft! Abból mennyi is jut egy lakosra? És ez csak a kamat, a tartozás törlesztéséről szó sincs! De ha már így belemásztál a KSH számokba, írd már meg lécci, hogy viszonyul ez az oktatási vagy az eü. kiadásokhoz!

echnaton 2008.03.19. 22:02:55

Jól esik ezt olvasni. Három éve kezdtem dolgozni (versenyszférában), minden adót és járulékot befizetek. SZJA bevallás készítésekor az a meglepetés ért, hogy semmilyen jogcímen nem számolhatok el adókedvezményt (vagy legalábbis amit el tudtam volna, azt nem), mert olyan "sokat" keresek. Nos azt hiszem minden olyan embernek aki megteheti, meg kell fogadni Fletó szavait és "el lehet menni". Én legalábbis komolyan itt szándékozom hagyni az országot, mert valahogy hihetetlennek tűnik számomra, hogy 30 éves koromra én tartom el a magyar társadalom jelentős részét (de főleg az államilag finanszírozott kávéfőző menedzsereket).

nemecsekerno_007 2008.03.19. 22:03:20

movhu

Nagyon jó a témafelvetés, még ha az adatokban és a számításokban nem is vagy biztos.
A versenyszféra vs. közféra bruttó bére az teljesen igaz. Ilyen a világon nincs, hogy a bruttó átlagbér nagyobb a közszférában mint a versenysz-ban. :)
Én nem is értem miért csodálkozunk azon, hogy itt tart az ország. Gyakorlatilag 2 millió ember dobja össze a cechet és hát ez ugye nem műkszik.
Ha már költségcsökkentés, ha már közszféra.
- Képviselők fizetése és költségtérítése "bemondás" alapján. Hehe. Nekem ez is célkereszbe kerülne, bár tudom, hogy ez számszerűleg nem sok pénz, de annál nagyobb a gesztus morális (alig mertem leírni :)) értéke.
Bevallom azért X-eltem 3 igent, mert úgy vélem:
- A rendszer ami elnyel 100 Ft-ot, 1000-et is elfog.
- Akik most azt mondják a reform kell, azok váltottak rendszert és jöttek ki gazdaságilag megerősödve a buliból. Ez nem lenne baj, csak ez a réteg összességében nem versenyképes az EU piacán (A világpiacról már nem is beszélve) Az, hogy mért abba most ne menjünk bele. (vagyonosodás = tehetség, szorgalom, munka, kitartás, tanulás) Nálunk nem így volt és a morális részét már ne is említem.
Csá.

paráznabillegető 2008.03.19. 22:06:15

akiket kirúgnak, nem is fogyasztanak: miből?
árnyalni kell a képet.
tehát -10ezer ember = +30mrd a példánál maradva.
de hiányzik ugyanakkor 10mrd a tébéből, pár mrd szja, áfa, segélyek... mennyit is spóroltunk?

a politikai veszteség pedig katasztrófális.

ettől független meg kell lépni, meg fogják lépni. ugyanis a papírhalmozás nem eredményez semmit.
termelni kell vagy érdemben szolgáltatni.

nemecsekerno_007 2008.03.19. 22:09:29

Ja még valami.
A mostani politikai elit ne magyarázza nekem, hogy reformra szükség van. Tudom én azt csak ez veletek nem fog menni. Mondhatnám ugye. És én még toleráns vagyok, a választók többsége ennél radikálisabb.
Reform kell, de nemfél éves előkészítéssel. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy ez működik. Így csak a gyengék szívják meg, aki erős ebben a szisztémában az át fogja vészelni és megőrzi pozícióját. Én ettől félek. Akkor viszont adtunk a ...... a többit tudjátok csak addig eltelik pár év.

nemecsekerno_007 2008.03.19. 22:13:28

paráznabillegető

Jogos, a matematika az ilyen. :)
De ettől függetlenül:
- akit kirúgnak az utána is fogyast csak akkor a saját tartalékából élve. (nyílván igyekszik ezt az időt lerövidíteni, érhtető okokból :)
- miután elhelyezkedett a versenyszférában ismét fogyasztani fog, de adózik és akkor már nem az állam rakja egyik zsebéből a másikba. Dupla haszon.

Ha lelép Angliában, na az szívás. :) Persze nem annyira.

paráznabillegető 2008.03.19. 22:17:33

menjenek.
ha menni kell, hát menni kell...
majd visszajönnek, és élik a tartalékot megint.
ha meg nem, hát nem.

paráznabillegető 2008.03.19. 22:21:05

"miután elhelyezkedett a versenyszférában"
mint micsoda? parkolóellenőr? biztosítási ügynök? biztonsági őr?
EZEK ÉRDEMI SZOLGÁLTATÁSOK, VALÓBAN.
kepszlok, bocs.

paráznabillegető 2008.03.19. 22:25:45

és bocs a most következőért.
ha már számolgatni akarsz, felesleges egyén szinten, bár jól bele lehet élni magát az olvasónak a problémába. ugyanakkor ha mégis egyén, akkor legyél teljes körű!
de inkább mikro helyett makro. foglalkozz a költségvetéssel, miért olyan és annyi a bevétel, ahonnan és amennyi. kiadások dettó.
meglepő a következtetés...
mondjuk a végkövetkeztetés ugyanaz: kivándorlás.

Walaki 2008.03.19. 22:32:42

Szerintem kifelejtetted azt a nem kevés embert, aki minibálbéres "vállakozóként" élősködik.

Ők azért jelentősen lehúzzák az átlagot. Ha jól emlékszem, akkor 40%-a az adófizetőknek.

Bit Rot 2008.03.19. 23:41:09

Amúgy referenciának ott van Portugália:
- népesség: 10 millió
- közszféra: 680 ezer, de ha jól emlékszem 620 ezerre csökkentik/csökkentették nemrég

Ehhez képest már javuló helyzet, ha itthon valóban csak 710 ezer személy lenne a közszférában (1-2 éve 800 ezer volt?)

qwerty 2008.03.20. 00:04:30

Cigányok segélye évente kb. 600 milliárdot emészt föl. Jobban bánom ezt a pénzt.

NightLord 2008.03.20. 00:09:58

Amit írsz, kedves postoló, nettó hülyeség, tipikus példája annak, hogy valaki a betűket el tudja olvasni, de az olvasottakat értelmezni már nem képes.
Nézzük a tényeket.
A legutolsó rendelkezésre álló teljes év, tehát a 2007-es év adatai alapján az átlagos havi bruttó kereset a versenyszférában foglalkoztatott szellemi foglalkoztatásúak esetében 276 729 Ft volt, a közszférában 233 380 Ft. Ugyanez fizikai munkát végzők esetében versenyszféránál 85 417 Ft, közszférában 83 994.
És ebben az átlagban, kedves posztíró, minden prémium, pluszjuttatás, továbbá a költségvetési szféra esetében a nem csak a 2007 januárjában kifizetett 13. havi fizetés, de már a 2008-asnak a fele is benne van, amelyet 2007. júliusától előre hozva fizettek ki, és ami viszont az idei keresetekből hiányozni fog.
A számokból tisztán látszik, hogy mind a szellemi, mind a fizikai dolgozók körében a versenyszférában _magasabbak_ a keresetek, mint a közszférában. Mindez ráadásul úgy, hogy a számokból hiányoznak hazánk "becsületes", minimálbérre bejelentett kényszervállalkozói, és az ő szintén minimálbéres alkalmazottai.
KSH adatokat idéztem egyébként, aki nem hiszi, járjon utána.

Hogy hogyan lehetséges, hogy mindezek ellenére, ha a fizikai és szellemi dolgozókat együtt nézzük, a versenyszférában 177 376 Ft volt tavaly az átlagos brutto havi kereset, a közszférában pedig 206 307 Ft?
Na vajon hogyan? Hát úgy, hogy a közszférában nem a fizikai jellegű munkavégzés dominál, a közszféra dolgozóinak jóval nagyobb hányada végez szellemi munkát, mint a versenyszférában foglalkoztatottaké.

Ennél fogva tehát a két szektor átlagekereseteinek összehasonlítása abban a formában, ahogyan te tetted, kedves posztíró, teljességgel értelmetlen, és félrevezető.
Egyes, leülhetsz.

fynndafrail 2008.03.20. 00:30:45

Walaki:
Badarság. Egyrészt a vállalkozó NEM élősködhet minimálbéren, mert ha nem fizeti be az annál jóval magasabb elvárt járulékalap után a járulékait, akkor az APEH addig vegzálja, míg az utolsó fityingjét is el nem veszi. Szóval a vállalkozók NEM minimálbérre bejelentve élősködnek.
Másrészt pont ez a réteg az, aki a hátán viszi az országot. Nem a multik által foglakoztatott droidok, de nem is az adómentességet élvező multik, hanem a vállalkozói réteg.

Ezt a "fúj-vállalkozók-minimálbéren-élősködnek-rajtunk" kezdetű nagyon rossz dumát általában a seggmeresztő, pozícióféltő, inkompetens közrabszolgák nyomatják. A dogma minden valós alapot nélkülöz.

Csak egy kérdés: ha a cégedből kivett osztalék adózás után hoz a konyhára évente — hasraütök — 60 milliót, amiből ugye kényelmesen el lehet karistolni, akkor ugyan miért jelentenéd be magad az elvárt járulékalapnál magasabb fizetésre? Miért vállalnál be magasabb "fizetést", mikor arra nincs szükséged? Azt a hülye tévhitet kellene megszüntetni, hogy a vállalkozóknak a "fizetésükből" van a jövedelme. Ugyan már, az a legkevesebb, ennél az összes többi TÖRVÉNYES jövedelemforrás többet hoz.

Még ha lenne a befizetett adónak látszata, mert működne az egészségügy, és ne kellene minden alkalommal zsebbe nyúlni, ahányszor fogorvoshoz, muffturkászhoz, magándokihoz megy az ember, vagy lehetne arra számítani hogy 10-20-30 év múlva EGYÁLTALÁN viszontlát valamit a befizetett nyugdíjjárulékából, akkor megérteném. De ha LEGÁLISAN, minden járulékos terhet befizetve szert tehet magas jövedelemre, miért fizessen még extra terheket? Tudom, erre az a szabvány lózung, hogy de hát a szolidaritás, meg a társadalmi felelősség... Hát a nagy lófaszt! NEM a vállalkozók a társadalom heréi, hanem az állam működtetéséhez fenntartott vízfej. Szolidarítson velük akinek két anyja volt. Társadalmi felelősségről meg akkor pofázzon nekem bárki, ha a felsőszintű döntéshozók BÁRMILYEN felelősséget elvállalnak végre egyszer, és képesek lesznek a konzekvenciát levonva, elnézést kérve távozni.

kikot 2008.03.20. 00:33:20

A tavalyi (2007) év folyamán kb. 10.000 embert tettek utcára a közszférából. Az ellenzék tiltakozott, hogy mi lesz most szerencsétlenekkel, ilyet nem csinálhat a kormány. Akkor most hogy van ez?
Más:
1. Nálunk tartja el a legkevesebb ember a legtöbbet az EU-ban.
2. Én sokallom az adó és egyébb járulék terheimet.
3. Ezért gondolom azt, logikus, hogy mindenki fizessen a közösbe adót és járulékokat, de aki a konkrét szolgáltatást (vasút, út-autópálya, orvos, bkv, egyetem, stb.) igénybe veszi, az legalább valami minimális önrészt fizessen ott és akkor érte.
Gondoljatok bele: ha mindenki aki dolgozik és baromi sok adót befizet egyszercsak elhúzna külföldre, akkor mennyi lenne az a bizonyos "önrész".

fynndafrail 2008.03.20. 00:51:43

Szerintem meg nem ajvékolni kell hogy mindenki aki adót fizetne húz hét határon túlra, hanem olyan körülményeket teremteni, hogy hét határon túlról jöjjön hozzánk mindenki munkahelyet teremteni és adót fizetni.

Nem igaz hogy a sok szűklátókörű, begyepesedett barom ezt nem látja!
Persze hogy menekül mindenki, aki teheti, majd hülye lesz itt szopni amikor immár legálisan választhat magának civilizáltabb, nyugalmasabb, jobb életszínvonalat és egyszerűbb megélhetést biztosító otthont. Nyilván kitalál majd valamit erre is ez a bagázs, kíváncsi leszek mi lesz az, most, hogy nem lövethetnek a határon, és nem zárhatják be az embereket a saját hazájukba.

NightLord 2008.03.20. 01:05:59

"Szóval a vállalkozók NEM minimálbérre bejelentve élősködnek.
Azt a hülye tévhitet kellene megszüntetni, hogy a vállalkozóknak a "fizetésükből" van a jövedelme. Ugyan már, az a legkevesebb, ennél az összes többi TÖRVÉNYES jövedelemforrás többet hoz.
"

A törvénytelen, adóelkerülő jövedelemforrások meg még többet hoznak. Így aztán, mert a magyar mentalitás már csak ilyen (közterheket nem fizetünk, de ugyanakkor sír a szánk hogy szarok a közszolgáltatások, es ezzel jól meg is magyarázzuk hogy miért nem fizetünk közterheket), amit el lehet csalni, azt el is csalja az, akinek lehetősége van rá.
És tudod az is elcsalásnak minősül, ha az alkalmazottaidat "zsebbe" fizeted. Azért, hogy megspórold az utánuk fizetendő járulékokat, és így több maradjon neked. Amit aztán persze becsületesen, osztalék formájában kiveszel cégből.

kikot 2008.03.20. 01:25:16

Kedves fynndafrail !
A politikusaink nem a holdról jöttek, hanem ugyanúgy itt szocializálódtak, mint te vagy én. Én negyvenegy éves vagyok, és amitóta tudom az eszem, mindig ment ebben az országban az ügyeskedés, seftelés, stb. Az országutak szélén sitttelep van mindenfelé az országban. Az utcák szemetesek, kutyaszarosak. A telefonfülkék összebarmoltak, a házfalak teleragasztgatva, összefirkálva. 84 óta van jogsim, azóta látom, hogy a bunkó beáll kereszben a kereszteződésbe és csodálkozik, hogy megáll a forgalom. Itt alapvetően az emberek igénytelenek (bocs a kivételtől). Persze hosszan sorolhatnám még.

movhu 2008.03.20. 08:30:01

Kedves NightLord !

A
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/let/let20712.pdf
szerint a 2007 január-december közötti kifizetések alapján valóban kikekeríthető más eredmény, de adataid akkor sem pontosak. Viszont úgy tűnik, a közszférában jóval magasabb az év végi jutalom és 13. havi fizetés aránya, mint más ágazatokban. És attól, hogy nagyobb a szellemi foglalkoztatásúak aránya, még igaz, hogy sok pénz megy el rá. Az általam idézett példa, aki mást sem csinál egész nap, csak bent ül az asztalánál, pont nem a fizikai dolgozó kategóriába esik. Hidd el, meg lehetne találni néhány tízezer ilyen embert. Itt viszont kiemelném, hogy minden tiszteletem annak, aki becsületesen végzi a munkáját ebben a szférában.

NightLord 2008.03.20. 09:25:41

movhu!

Ne maszatold a dolgokat, én nem kerekítettem semmit, tényadatokat közöltem, melyek pontosak. Eltekintve attól, hogy a fizikai dolgozók esetében véletlenül az átlagos havi nettó adatokat idéztem be a bruttó helyett (versenyszféra: br 123 323Ft, Közszféra: br 120 253Ft), de ez a lényegen mit sem változtat, hiszen a brutto épp úgy magasabb a versenyszférában, mint a netto.

Azzal érvelni pedig, hogy a közszférában a rendszeres jövedelmen felül több jutalmat osztanak (arányaiban) megint csak a lényeglátás hiányára utal, ugyanis az ezeket már tartalmazó éves jövedelemből származtatott átlagos havi kereseti számok, mint idéztem, mind a fizikai, mind a szellemi dolgozók esetében még így is _alacsonyabbak_ mint a versenyszférában!

movhu 2008.03.20. 09:47:53

Azért az nem kis tévedés, hogy bruttó helyett nettót idézel...
Nem akarok vitába szállni tovább itt. Amit leírtam azok tények az én megvilágításomban. Meg lehet írni pontos adatokkal a te nézőpontodból, és ide berakhatod a linket, nem fogom törölni.
A lényegen viszont nem változtat, akár merről is számolom. Sok a 710.000 ember, és megkeresve a megfelelő nem odavalókat sokkal többet meg lehetne takarítani, mint bárhol máshol. És pontosan ezért, mert több a szellemi foglalkozású, ott kellene a szelekciót kezdeni. Mert ezért te sem gondolod komolyan, hogy jó az, hogy az alkalmazásban álló emberek közül minden negyedik költségvetési intézményben dolgozik.

NightLord 2008.03.20. 11:21:31

"Azért az nem kis tévedés, hogy bruttó helyett nettót idézel..."

Tényleg? és elárulod, hogy ez a tévedés mennyiben változtatja meg a mondandóm lényegi részét? Hasonlítottam valahol nettót bruttóhoz, vagy fordítva?
Vagy egyszerűen továbbra sem sikerült megértened, hogy mit akarok mondani, azért kötsz bele lénygetelen dolgokba?

És mi az hogy tények a "te megvilágításodban"? Ilyen nincsnen, ember. Tények vannak, amiket ha rosszul értelmezel, hamis következtetésre jutsz belőlük. Ne takargasd a butaságodat annak a látszatnak a keltésével, hogy ez itt a szubjektív értelmezés területe.
Almát hasonlítasz a körtéhez, majd kijelented, hogy az alma jobb, mert pirosabb, és értetlenkedsz a felett, hogy a körte miért nem az...

Az meg, hogy sok, vagy kevés 710 000 közszolga, nem hiszem hogy a mi tisztünk megítélni. Kétlem hogy bármelyikünk át tudja látni, hogy mekkora munka egy 10 milliós társadalom működésének megszervezése, jóléti intézményeinek működtetése, és ehhez hány közszolga szükséges.

NightLord 2008.03.20. 11:28:27

"Mert ezért te sem gondolod komolyan, hogy jó az, hogy az alkalmazásban álló emberek közül minden negyedik költségvetési intézményben dolgozik. "

Egyébként ott vagy te nagyon eltévelyedve, hogy azt gondolod, azert kell sok adót fizetni, hogy legyen miből eltartani a semmirekellő közszolgákat. Ebből a gondolatmenetből vezeted le, hogy ki kéne rúgni pár tízezer közszolgát, és akkor jajdejó lenne, spórolna az állam, ezáltal az adófizető.

Azt kéne azonban látni, hogy a helyzet pont fordítva van. Az állam magára vállal bizonyos mennyiségű feladatot, a magyar állam pl rengeteget, talán túlontúl is sokat, ehhez azonban egyrészt forrásokra (adó), másrészt feladatok ellátásához emberekre van szüksége (közszolgák - még több adó). Majd akkor lesz lényegesen kevesebb közszolga, ha az állam bizonyos feladatokról lemond, ezért nem is szedi be az azok ellátásához szükséges forrásokat, és azokra az emberekre sem lesz szüksége, akik ezen feladatokat jelenleg ellátják.

movhu 2008.03.20. 11:41:35

Annak megítélését, hogy sok vagy kevés azért merem felvállalni, mert megnéztem más országokat, és ott úgy tűnik kevesebből is sikerül. Ismét kiemelném, hogy több olyan poziciót ismerek személyesen, ami csak egy-két ember eltartását szolgálja, értelme 0, mert más végzi a feladatot.
A tények pedig tények. A januéri kifizetéskor egy átlag közszolga bruttó 281 ezer forint fizetést kapott, az átlagember meg kb 180 ezret. Teljesen mindegy mi van benne.
Szerinted hány cég ad 13. havi fizetést. Sok helyen örülni kell, ha néhány ezer forintot kap a dolgozó karácsony előtt. A 13. havi fizetés úgy ahogy van baromság. Egy évben 12 hónap van, nem más, mint burkolt fizetésemelés, mert most ráadásul már havi részeltekben fizetik ki.
Sok adót pedig nem csak ezért fizetünk, de ezért is.
süti beállítások módosítása