Életveszélyes Nagyfogyás

2008.03.17. 13:51

Lassan már el is felejtjük a pörgős bulvárvilágban a Nagyfogyás című műsort, csupán néhány utózöngéje van a lefutott produkciónak, többek között a Heti Válasz is elővette a témát a múlt héten. Az érdektelenség egyik oka, hogy maga a néző is érdektelenül reagálja le az eseményeket. Hiába a nagy nézettség, a nagyérdemű finoman szólva tojik bele a fogyásba. Közel sem hozta meg az ehhez kapcsolódó termékpaletta a kívánt várakozásokat, szépen kezdenek lekerülni a polcokról az ezzel a névvel bevezetett termékek, Norbival pedig március elsejei hatállyal szerződést bontott a Food Express, mert már nem tartják elég népszerűnek az arcot ahhoz, hogy ezt bármilyen módon is honorálják. Ez viszont az ő bajuk, mondhatják sokan, nem kell azért attól félteni őket, hogy anyagi gondjaik támadnának hirtelen emiatt. Vannak viszont a vetélkedőnek olyan alanyai, akik megfelelő ismeret hiányában nem biztos, hogy tudták mibe vágnak bele.

A kérdés az, hogy van-e ember, aki elhiszi, hogy ekkora mennyiségű súlyfelesleg ekkora sebességgel történő leadása nem jár semmilyen káros következménnyel? Annak idején a televízió PR-vezetője csak annyit mondott, hogy „ha kell, segítünk mindenkinek orvost találni”. Még szép, hogy segítenek azokon, akiknek az egészségét kockára teszik azzal, hogy ésszerűtlen módon kizsákmányolják a testüket. Látható jelei is vannak a fogyásnak, hiszen a megereszkedett bőrt senki nem tudja titkolni, de ennél súlyosabb következményei is lehetnek a hirtelen súlyvesztésnek. A külső mellett a belső szervek is megsüllyedhetnek a tartószövetekkel együtt, ami semmiképpen sem tesz nekik jót. Nem is beszélve arról, hogy már a műsor közben is nem egy esetben kellett orvosi segítséget kérni. Az egyik esetben kiszáradás miatt kellett a versenyzőt kórházba vinni, de Norbi a felelősséget rögtön az illetőre hárította. A számlát meg a produkciós iroda helyett gyaníthatóan a társadalombiztosítás fizette.

Bennfentesek persze megsúgták – amit nyilván a csatorna kapásból cáfolna -, hogy a győztesnek a vízhajtó szedése miatt vesefájdalmai voltak, és egyéb tünetek is mutatják, hogy szervezete nem bírta a nagy terhelést. Ettől nem halt ugyan meg, de kétséges, hogy a jövőben nem jelennek-e meg olyan káros következmények, amik sokkal komolyabb problémát okoznak, mint a korábbi elhízás. Az is kérdéses egyáltalán, hogy a gyógyszerek bevitele mennyire teszi kiegyensúlyozottá és valóssá azt a képet, amit a műsor mutatott magáról. Hiszen a durva fogyókúráknak mindig is voltak és lesznek káros mellékhatásai. Több istenített módszerről kiderült később, hogy az emberek halálát okozta. Mert az alapvető igazság, hogy sokévi zabálás csúnya eredményét egészségesen nem lehet hónapok alatt eltüntetni. Az életmód megváltoztatása és a testmozgás fokozása helyes módszer, de nem szabad csodaszerű eredményeket várni.

A műsor ezzel nem csak azoknak okozott kárt, akik eladták életüket a Nagyfogyásnak. A nagy nézettségi szám, a fotózások, annak bemutatása, hogy a rövid idő is csodákra képes, ösztönző erőként hatott sokakra. A fogyásra való ösztönzés azonban nem jó, ha az egy irreális testpusztító módszer bemutatása mellett történik. Hiszen sokan ezután elhitték, ők is képesek mindezt megvalósítani. Nekik tudni kell, a nagy testtömegüknél és elhízásuknál már csak egy módon büntethetik testüket jobban. Egy gyors fogyással, de azzal akár halálosan is. Erről persze mindenki mélyen hallgat. Mert sajnos egy igazi, egészséges nagy fogyás időtartama nem illik bele a média pörgős világába. Sokkal inkább az, hogy megvásárolják az embereket, ahogy szokták mondani: kilóra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr6384505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gilyankata · http://maezvagyok.blog.hu 2008.03.17. 14:23:54

Az a szőke fiú a végén már csúnya volt annyira lefogyott, az amelyik a 2. lett. Különben én láttam egy tudományos adást a discovery-n ott egy nő kb ilyen súlycsoporttal egy félévig fogyozott, zsirleszívás, kemény torna és utánna legalább 4-5 műtét, az elnyullott bőrt részletekben kellett kivágni. Azt is mutatták mekkora fájdalommal járt az egész procedura. Na igen, az hihető volt, de ez a Norbis féle humbuk ez csak tömeg etetés látványtervezésssel körítve. Bármely orvos elmondja, hogy az ideális fogyás 1-2 kilónál havonta nem ajánlott. Azért szeretném én őket látni kb fél év múlva????

Destroy 2008.03.17. 14:59:15

Szerintem sem Norbi, sem Alexandra nincs tudatában annak, hogy mivel jár, nem csak a játékosok. Norbi egyébiránt egy beképzelt hólyag, ideje volt, hogy valaki visszavegyen az arcából.

Baszkurátor 2008.03.17. 15:01:59

Én kérem 1 hónap alatt ledobtam 30 kilót ..... !!

Brecsi · http://www.seopack.hu 2008.03.17. 15:06:45

És a legveszélyesebb, hogy aki hirtelen lefogy és nem figyel oda, hogy továbbra is egészségesen éljen, az pillanatok alatt vissza tudja kapni magára a +30-40 kilókat!

Marcsi 2008.03.17. 15:12:30

És te meg is tartottad ezt az eredményt Baszkurátor? Én azt látom, és lehet te nem ilyen vagy, hogy a legtöbben gyorsan vissza is szedik a súlyt. Addigra viszont betegesek lesznek, mert közben nyomelem és vitaminhiányuk lett, ne is beszéljünk a súlyosabb dolgokról.

Destroy 2008.03.17. 15:23:28

Egyszer láttam a Discoveryn egy filmet, abban a fickó kipróbálta, hogy kevesebbet eszik, mert akkor kevésbé érvényesül az oxidáció a testében. Tíz éve nyomta, és valóban kimutatható volt a testében, hogy lassabban öregedett. Igen ám, de mellette meg mindeféle hiánya volt, ami sokkal súlyosabb bajokat okoz. Egyik szélsőség sem jó.

Éljen a velőspacal ! :D

Girhes macska 2008.03.17. 15:26:21

Baszkurátor, a bőröddel mi lett? A hasadról nyúlik a térdedig, a felkarodon meg lóg lefelé? Vagy esetleg levágták rólad a feleslegeset?
Ez érdekel legjobban a hirtelen fogyásban. Jómagam fél év alatt fogytam 20 kg-ot és hála magamnak, a bőrömmel semmi gond nincs, mivel hetente 3x 2-3 órát kondizom a diéta mellett.
A Nagyfogás szereplőit nagyon szívesen megnézném: még mindig hetente 5x5 órákat edzenek? Egyáltalán, hogy lehet ezt megcsinálni munka, család mellett?

Machiavelli 2008.03.17. 15:29:56

Legközelebb miről láthatunk majd műsort? Ki szarik vastagabbat és szebbet vagy büdösebbet? Okádékmédia!

Dr Kangörény 2008.03.17. 15:34:26

Girhes macska 2008.03.17. 15:26:21
Sehogy.

bambapacák 2008.03.17. 15:36:30

2006 április végén 56 évesen és 115 kg-osan (erős, még izmos testalkat) 1 hónap alatt 830 km-t vándoroltam, a kb 18 kg-os hátizsákommal észak Spanyolországban a Camino útvonalán. Az sem nem könnyű, sem nem nehéz terep, de előzetes edzések nélkül, túlsúllyal az első 10 nap embert próbáló. Alapvetően keveset ettem (túlzottan éhes sem voltam), de a napi kb 30 km-es penzumok következtében a 20. nap 99 kg-ot nyomtam egy patikai mérlegén. Azután a terep sík lett és már többet is ettem, így 96 kg-on álltam a 30. napon. Ez is gyors és hatékony módszer, bár nem szokványos a környezet és a feltételek.

dokkmunkás diplomás (törölt) 2008.03.17. 15:43:13

Ha átmenetileg "csak az a dolga" valakinek, hogy fogyjon és figyelnek rá, akkor megy. Valaki írta, hogy havi 1-2 kg az ideális fogyás. Én orvostól úgy tudom, hogy heti 1-2 kg. A 2 kg is azoknak, akiknek jelentős súlyfeleslegük van. Heti fél kg meg azoknak, akiknek a testtömeg indexük normális lenne, de ha 5-6 kg-ot idővel leadnak, még mindig a normális tartományban marad.
Amit a nagy fogyás alatt csináltak, az biztos nem az egészséges kategória...

Munka melett már nehéz ügy fogyni. Ott hosszú távú életmód változtatás kell. És bizony a kilók is alattomosan, szépen lassan kúsztak felfelé, értelemszerű, hogy ugyanilyen tempróban lehet egészségesen lefelé kényszeríteni azokat a fránya kilókat...

movhu 2008.03.17. 16:04:18

Én úgy gondolom, hogy nagyjából igaz, hogy annyi idő kell leadni a többletet, amennyi időbe került azt felszedni. Nagyon nagy feleleg melett az elején még lehet többet, de ott is be kell lassítani.
Sajnos az emberek nagykn felelőtlenek. Egyszer előtten a gyógyszertár pénztáránál egy levél fogysztó tablettát mutatott a gyógyszerésznek, amit feketén vett. Se doboz, se leírás. Miután a gyógyszerész megállapította, hogy nem tudja mi az, a nő egyszerűen közölte, hogy akkor majd kiderül milyen hatása van. Természetesen a levélen még a hatóanyag sem volt feltűntve, akármi is lehetett. Remélhetőleg placebo volt.

Első! 2008.03.17. 16:49:16

én fél perc alatt dobtam le 50 kilót.
Nem volt fogás azon a kurva cementes zsákon ...

Mar 2008.03.17. 16:51:44

Nem egészen biztos az sem, hogy nem volt ott valami olyan szer, amiről nem esett szó. A verseny meg tök felesleges volt a két sztár szempontjából. A tv2 nyert, és ennyi volt a lényeg. Életek áldozni az oltáron? Nézettségért mindent!

Gyurkó 2008.03.17. 17:46:27

Jómagam minden este futottam 5 km-t, nem vacsoráztam és pikk-pakk lefogytam 97-ről 83-ra. Azóta is tartom, hetente háromszor 12 km-t futok. Ha egy kimarad, már rosszul érzem magam. Gyerekek, csak mozogni kell! Legalább annyi energiát elégetni, mint amennyit bevittünk. Nem bogyókat kell szedni! Baromság! Nincs más módszer.

cheerleader 2008.03.17. 17:52:51

Inkább teáznátok!
*röhög*
Az akár még fogyaszt is!

Baszkurátor 2008.03.17. 17:57:09

@ Marcsi 2008.03.17. 15:12:30

Nagyjából.De én nem önszántamból fogytam :(

Mintmindenember 2008.03.17. 18:02:23

Egy kemény talicskázós lapátolós nap alatt simán le lehet dobni másfél kilót.Szerintem lehet hogy a testüknek ártott a fogyás de hogy a közérzetük sokkal jobb lett az tutti.

InteriorLulu 2008.03.17. 18:58:14

Gilyankata: a hozzászólásod hemzseg a nyelvhelyességi és nyelvtani hibáktól. Ez önmagában nem baj, ezt is csak azért írtam mert látom, Neked is van blogod. Szerintem olvass többet, az sokat segít! :-)

Mintmindenember: annak a másfél kilónak elenyésző része - sajnos - a zsír, amiről itt ugye szó van. Többségében vízveszteség, illetve ha ez alatt a talicskázós nap alatt nem eszik rendesen az ember, a gyomorban lévő szénhidráttartalék ég el, plusz néminemű izom...

movhu 2008.03.17. 19:08:01

OFF
Gilyankata védelmében szólalnék fel. Ő Erdélyben lakik, és tanulmányai nagy részét nem magyar ajkú iskolában végezte...sokat olvas, de sokkal többet beszéli a magyart, mintsem írja :)
ON
A vízveszteség pedig pontosan úgy van. Mit gondoltok mire kellett a vízhajtó? Gondolom mérlegelés előtt szárazra vízhajtották szegényt. Egy átalgos focista is veszít néhány kilót, de még egy F1-es pilóta is. A tartós eredmény az, ami a fogyás után is megmarad, nem pedig az, hogy nem ivott két napja az illető, csak izzadt.

InteriorLulu 2008.03.17. 19:24:14

OFF
Bocs, Gilyankata! Beleolvastam a blogodba. Tetszik. Hajrá! :-)
ON

68nyara 2008.03.17. 19:38:49

Egyszer skerült nagyon gyorsan leadnom 20 kilót, cirka 2 hét alatt. Senkinek sem ajánlom, ez is csak egy kényszerű koplalás miatt jött össze. Persze vissza is szedtem az egészet nagyon gyorsan. Nem mondom, a tükörben baromi jól mutattam, de különben minden féle bajom volt tőle.

Nope 2008.03.17. 19:43:30

Igazából késve jött a blog, nekem már a műsor elkezdésekor feltűnt , hogy itt nem az egészségesebb életmódba történő bevezetés , hanem a nagyfejű norbi és csöcsös alexandra termékfelvezetője lesz a cél.
Osztom a véleményed de valahogy nem tudok azokért könnyeket hullajtani akik egy olyan lakást és autót kapnak amiért más életén át dolgozik.
Mert a 3. müszakozástól is galyra megy az ember egészsége.
A nagy egészségügyi reforba bevezetném a súlyadót, a szmogadód de még azt alkoholban tönkrementeket is adóztatnám.
Majd ha azoknak akik dohányoznak, rendszeressen túlisszák magukat és mértéktelenül zabálnak másfél- kétszeresét kellene fizetniülk mint az egészséges társaiknak akkor jobban oda tudnának figyelni.

movhu 2008.03.17. 20:18:15

Megint csak ott tartunk, hogy egyes embereket maguktól kell megvédeni. Jakupcseknél is vizsgálódik az ORTT:

mover.blog.hu/2008/03/17/japkupcsek_vs_predator

Egyszerűen van olyan, hogy meg kell akadályozni, hogy az emberek magukat adják el. Mert a végén úgyis a közösség fizet.

Pippipuppi 2008.03.17. 20:32:09

Én 17 évesen hormon problémákkal küszködtem, és 109,6 kilós voltam reggelente. Fél év gyógyszeres kezelés után meg tudtak műteni. Utána 3 hét alatt 74 kilóra fogytam, majd utána 4 hónap alatt 65-re. Meg is lett az eredménye. Fél évig iszonyatos belső fájdalamaim voltak, lejebb csúszott a vesém és a májam (kegyetlen a vesegörcs), biciklizés közben!!! elájultam, stb... Azóta is megvan még a hasamon a bőr megereszkedésnek a jele, hiába a sok torna. Igyekszem egészségesen élni, de a testem az akkor elszenvedett dolgokat nem felejti. Még ma is néha szív szorításom van. Orvosok nem tudnak rá mit mondani, egészséges, minden rendben van a szívemmel, de ettől nekem néha szorít, fáj a mellkasom és zsibbad a kezem, pedig még csak 27 vagyok most, és 73kg. Szóval éléggé elítélem a tv2 ezen produkcióját, remélem nem lesznek hasonló problémáik a résztvevőknek!

Korrekt 2008.03.17. 20:36:48

Tisztelt Szerző!

1. A kiszáradás Milán esetében történt, ő azonban Béres Alexandra játékosa. Az étvágycsökkentő kapszulák és a koplalás miatt az első héten kötött ki a váci kórházban.

www.blikk.hu/cikk.php?cikk=92300

2. A Food Expressz és Norbi kapcsolata nem azért szakadt meg, mert a cég már nem tartotta jó reklámarcnak Schobertet, hanem azért, mert nem sikerült megeggyezniük a folytatásról, ráadásul a mai napig kiegyenlítetlen számlái vannak a vállalatnak Norbival szemben, amelyeknek az ügyvéd felszólítása ellenére sem tettek eleget, így Norbi cége mondott fel.

camincsi 2008.03.17. 20:53:59

Bocsika! Én m már 1 egész hete semmilyen szénhidrátot nem eszem.Érdekes,nem is hiányzik. így lement 1.5 kg.
Ez lehet,hogy k . . .a lassú,de talán megőrizhető

movhu 2008.03.17. 21:14:25

Kedves Korrekt!

A kiszáradással kapcsolatos kiegészítésedet köszönjük. Ennek ellenére Norbi nyilatkozott róla ilyen módon

A 2. ponthoz nem kívánok semmit fűzni. Pillanatnyilag ez az álláspont olvasható akár a nyomtatott, akár az interneten elérhető anyagokban, de a te verziód éppen ennyire elképzelhető...ismerve a médiát. Ez utóbbiva kapcsolatban azért érdekelne bővebb információ.

Baszkurátor 2008.03.18. 07:56:20

@ camincsi 2008.03.17. 20:53:59

Én kérlek 1 éve lettem cukorbeteg és mondhatom kitalálhatnak mindenféle sz@ros Atkins diétát meg mittomén milyen csodaszereket de ha valaki fogyni akar és elkezd egy szénhidrát diétát garantált a fogyás és még kínlódni sem kell!

Damien 2008.03.18. 13:24:44

camincsi 2008.03.17. 20:53:59
"Én m már 1 egész hete semmilyen szénhidrátot nem eszem"

Csak érdeklődöm, de ezt mégis hogy csináltad? Lévén a ch mellett csak a zsír és a fehérje van tudtommal...

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.03.28. 13:54:01

há libazsírt eszik tejjel
süti beállítások módosítása