BKV jegy SMS-ben

2008.03.17. 12:42

A BKV – jobb későn, mint soha alapon - már az első félévben tervezi bevezetni a mobiltelefonnal vásárolható sms-jegyet. A technikai feltételek eddig is adottak voltak, így végre meglépi a közlekedési vállalat ezt, kielégítve ezzel a felmerült igényeket. Egyelőre egy tesztidőszak várható, nagyjából ebben az évben, ami után kialakul a rendszer végleges formája. Úgy néz ki, hogy az alapötlet teljesen jó, de már az indulásnál láthatunk olyan ötleteket, amelyeken dolgozhat a csapat.

A jegy normál díjas sms-el vásárolható meg, 499 forintért, amelyet a szolgáltató a havi számlában fog elszámolni vagy az egyenlegből von le. Hétköznap 60, hétvégén 90 percig lesz érvényes, korlátlan számú átszállással. Ebből adódik, hogy nem minden vásárlónak éri meg ilyen módon hozzájutni a legális utazáshoz, mert elég borsos összeget kell neki fizetni. Az 500 forintos összeghez még hozzáadva az sms árát, nagyjából 2 db vonaljegynyi pénz távozik el a potenciális ügyféltől. Ez azt jelenti, hogy legalább egy átszállásnak lenni kell, hogy ne csak a kényelmi szempont domináljon. Szerencsésebb lett volna alacsonyabb összeggel indítani, mert így biztosan nem lehet túl nagy forgalomra számítani az kezdeti szakaszban. Pedig az ötlet nem rossz, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a skandináv országok példája, ahol a jegyforgalom 40%-ka ilyen formán bonyolódik.

Sok kérdés merül fel a jeggyel kapcsolatban, amire pillanatnyilag még nem tudni a választ. A jegy ugyanis mindenképpen visszaélésekre is lehetőségeket ad, hiszen ahhoz a járművön és metróalagútban is hozzájuthatunk. Ennek kezelése is újabb feladatokat ad az ellenőröknek, akiknek meg kell birkózniuk a feladattal. Reggel pedig már rutinfeladattá válik, hogy az óráikat egyeztessék, hiszen miként tudhatnák pontosan, mikor is járt le az sms-jegy. Üdvözöljük a BKV kezdeményezését, és reméljük a megfelelő szakembereket kérték fel a feladatra. Így lehet, hogy még egy működő dolog is válhat a rendszerből. Mert az itt látható jegytípusnál már létezik azért korszerűbb. (A képért köszönet a bkvfigyelő-nek)

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr99384413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása