Az internettel kapcsolatban sokáig uralta egyfajta negatív elképzelés az embereket, mint annak idején a háztartásban megjelenő videólejátszókkal kapcsolatban. Ez pedig nem más, mint a rossz hatások előtérbe helyezése. Sok bírálat érte a házivideózást, hogy nincs értelmes elérhető film, mert a megszerezhető tartalmak jelentős része a horror vagy a pornó kategóriába tartozik. Persze ez sosem volt így teljesen, de a közdudatba így épült be, ami jó ideig az egyik gátja volt a videózás terjedésének. Egy idő után bebizonyosodott, hogy ez nem így van, és ez megteremtette a lehetőségét annak, hogy a legális tartalmat adó videótékák is sokáig megéljenek ennek a piacnak a vásárlóiból. Nem volt ez másként a világméretű háló világában sem.

 

Tény, hogy a mai napig nagyon nagy húzóerő a szexuális tartalom, hiszen felmérések mutatják, hogy ezeknek az oldalaknak óriási a látogatottsági számuk. Viszont, amint a videózás esetben bebizonyosodott, más dolgok és előretörhetnek a piacon. Az internet világában is egyre inkább tért hódít egy felhasználási oldal, és ez nem más, mint az interaktivitás. Nem jelenti ez a hagyományos felhasználási tér szűkülését, sőt ott is egyre nagyobb a felhasználói kör. Az emberek jelentős része nem olvas már nyomtatott sajtót, vagy csökkenő mértékben, miközben a hírportálok és webes magazinok virágkorukat élik. Azt azért nem gondolja senki, hogy itt nincs anyagi érdekeltség. A felhasználó éppen úgy megfizeti ezeknek a híreknek az árát, mintha megvásárolná a kinyomtatott odalakat, legfeljebb más úton áramlik a pénz a megfelelő helyekre, például reklámbevételek által. Az igazi ütőerő azonban az internet önépítő evolúciója. Részben a web2.0-ba besorolt kategóriáról van szó, de a súlypont arra helyeződött, hogy az elérhető tartalmakat egyre inkább a közösség adja a hálózatba, nem pedig egy szűk réteg. Az index.hu legutóbbi felméréseiből is kiderült, hogy a felhasználók jelentős részének leginkább azokat a lehetőségeket használja ki a hálóból, ahol ő maga már nem csak puszta használója az internet elérésnek, de aktív tartalomszolgáltatója is. Legyen szó a konkrét megosztásról, vagy a blogok írásáról és kommenteléséről, az emberek megszűntek puszta végpontjává válni a világméretű hálózat adta lehetőségeknek. Ennem megfelelően több nagy informatikai cég is elmozdult abba az irányba, hogy az ennek megfelelő hardver- és szoftverkörnyezet fejlesztésében érjen el sikereket, hiszen a mostani szemléletváltozással járó fejlesztéseknek elsőként hátteret adó vállalatok lehetnek a meghatározói a jövő alapvető technológiáinak.

Hosszú még az út, és rengeteg a lehetőség azok számára, akik a közösség igényeinek megfelelően kívánják fejleszteni a rendszerüket és szolgáltatásaikat. Azt viszont biztosra vehetjük, hogy az internet szolgáltatás egyre inkább azt a célt fogja szolgálni, hogy az emberek közötti tartalmak minél gyorsabban gazdát cseréljenek. Legyen szó hírekről, információkról és más online szolgáltatásokról, a háló egyre inkább a felhasználók által is jelentősen formált, változó élőlénnyé válik. Ennek pedig az a szerencsés következménye van, hogy többé nem az a mumus, aki a szennyes tartalmat hozza az otthonokba és munkahelyekre. Az internet az emberek mindennapi részévé válik, amit ők maguk is építenek és formálnak, olyanná, amilyenné ők szeretnék.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr59382186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása