Népszavazós birka-iskola

2008.03.14. 15:16

Új magyar táncot ismerhet meg a lakosság, amit mindannyian együtt járhatnak. Ez a népszavazós-fenyegetős. Sajnos ez a lakossági megmozdulás alapjaiban támadja a népszavazás intézményét, és ezzel nevetségessé is teszi azt. Pedig a népszavazás alapvetően nem volna rossz. Demokrácia van, és az éppen hatalmon lévő kormány vagy az ellenzék eszközt kap a kezébe, hogy hivatalosan is megkérdezze az embereket egy kérdésben. Egyesek viszont nemhogy politikai pályafutásuk érdekében élnek ezzel vissza, hanem fenyegetőzésre használják.

Gaskó István – aki többek között a Liga Szakszervezetek elnöke is – közölte, hogy összegyűlt félmillió aláírás annak érdekében, hogy népszavazás dönthessen az egészségügyben megjelenő üzleti biztosítók szerepvállalásáról. Várhatóan beadják hitelesítésre az aláírásokat az OVB-hez április 10-én, aminek a következménye az erről való szavazás kiírása lehet. Ehhez hozzátette, hogy abban az esetben nem lesz népszavazás, ha a kormány hatályon kívül helyezi önként a törvényt, és megállapodik a szakszervezetekkel, hogy öt évig nem is kezdeményez olyan elképzelést, ami az üzleti biztosítókat beengedné a magyar egészségügybe. Ez nem lepett meg, hiszen ez is olyan, mint a vasutassztrájk. Ha éppen bal lábbal kel fel valaki, akkor aznap nem járnak a vonatok, de Micike jó kávéja délutánra enyhít annyit a fájdalmán, hogy mégis elindulnak. A népszavazás viszont egy ennél is nagyobb villanyvasutas játék.

A népszavazást ugyanis nem arra találták ki, hogy mindennel kapcsolatban kiírjuk. Ennyi erővel 8 millió parlamenti szék kellene, legalább jelképesen, és mindenki szavazhatna a kérdésekben kénye-kedve szerint. Nincs is rá talán egyszerűbb módszer, mint az, hogy mindenki sms-ben szavazhasson az adott napi kérdésekről. A közszolgálati tévének meg megvolna a napi műsor egy csatornára, hiszen napközben a kérdéseket, este pedig az eredményeket és az elemzéseket közvetíthetné. Mibe kerülne mindez? Az kit érdekel. Tudjuk, hogy ez most 5 milliárd forint környékén volt, de megfelelő hatékonysággal ledolgozhatnánk azt ennek töredékére is. Persze a mostani szűk parlamenti rétegre továbbra is szükség volna, mert amennyiben a vélt népakaratnak megfelelő törvényeket hoznának, akkor el lehet törölni egy egész napos szavazási programot, ami jelentős megtakarítást eredményezne az országnak. Olyan jól hangzik, miért is nincs ez?

Mert nagyon sok kérdésben nem csak az egyéni érdekek a lényegesek, hanem a közösségé is, és nem mellékesen van egy Alkotmányunk is. Így nem lehet arról népszavazást kiírni arról, hogy kiűzzük-e a kisebbséget hazánkból, pedig nem kizárt a hangulatot figyelve, hogy egyes csoportokkal kapcsolatban sikeres lehet a szavazás. Ugyanilyen módon nem lehet megszavaztatni azt sem, hogy a nyugdíjasok holnaptól ne kapjanak semmi pénzt, csináljanak, amit akarnak. Sajnos a laza népszavazási törvény miatt viszont nagyon sok dologban lehet kezdeményezni a referendumot, és azzal visszaélhetnek olyanok, akik csak saját karrierépítésükre használják ezt.

Nagyon jó volna, ha minden szép és jó lenne, és mindenkinek a kénye kedve szerint alakulnának a dolgok az életében. Szavazhatnánk magunknak minden jót. Úgy, ahogy az ismert versben. Csak úgy ne járjon az ország, mint annak a végén az iskola.

 

 

A BIRKA-ISKOLA

Egyszer volt egy nagy csoda,

neve: birka-iskola.

Ki nem szólt, csak bégetett,

az kapott dicséretet.

Ki oda se ballagott,

még jutalmat is kapott,

így hát egy se ment oda,

meg is szűnt az iskola.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr3380841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stanci 2008.03.14. 17:02:43

senkiben nem keltett gondolatokat ?
Bennem igen!
Így igaz! A népszavazással vigyázni kell! Nem lehet minden "piszlicsáré" dolog miatt az országot megkérdezni.
De azért jó lenne átgondolni a parlamenti szavazást, ahol vezényszóra kell nyomni agombot.A képviselő nem képviseli azt, aki azért küldte az országyűlésbe, hogy az ő érdekeit védje.
Felhábortó és arcpiritó, hogy pl az egészségügyi törvényt olyanok szavazták meg parancsra, akik tudták, hogy rossz, és olyanok, akiknek halvány dunsztjuk sem volt arról, hogy miért nyomják a gombot.
Ezt senki ne nevezze demokráciának, mert annak fogalom-zavarai vannak.
Egy ilyen tehetetlen parlament mellett a végén tényleg minden nap szavazhatunk.
Mellékesen a lányom azt mondta, hogy minden szavazás előtt a képviselőknek egy témához kapcsolodó tesztet kellene kitölteni, és aki nem ér el mondjuk 90%-ot, annak ne legyen joga szavazni.

Donor 2008.03.14. 17:14:25

A népszavazás nem azér van , hogy tetszen kedves politikusainknak . Van egy korlát , össze kell gyüjteni 200 e aláírást. Ebben az ügyben mindjárt 400 e van !
Ha 400 e ember aláírása meg van személyiszámostul ! Amit ugye már sehol sem kell használni ! Kivéve a népszavazási aláíró íveken . Tehát ha 400 e ember kinyomozza a saját személyi számát , és elmegy aláírni az ívet akkor van esélye egy népszavazásnak .
Nekem egy politikus vagy mitugrás Bloger se mondja , hogy baromság a népszavazás ! Ez az utolsó esélye annak aki itt él , és nem tetszik neki a RENDSZER !
Egyáltalán nem egyszerű azért ennyi embert meggyőzni , de lehet próbálkozni .

Malachi 2008.03.14. 17:29:57

Donor, tudod erre találták ki a 4 évente tartandó országgyűlési választásokat. Mármint, ha nem tetszik a rendszer, lehet menni szavazni elegen, és tessék, hopp. A népszavazást egyéni politikai érdekek érvényesítésére felhasználni piszkosul visszatetsző dolog. Ne hidd, hogy neked ezután jobb lesz. Megverték a Ferit, ez volt a lényeg a többi le van szarva.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.14. 17:32:47

Movhu: ez az sms-eses nem is rossz :-). Kombináljuk egy picit az itt-ott eddig megjelent ötletekkel.
Minden magyar állampolgr kap napi egy szavazós sms-t, és eldöntheti, hogy mire adja: Maunika, Big Brother, vagy a megyei egészségpénztári törvény nyolcadik módosító idnítványára.
Tuti csinálnék olyan műsort reggel 6-tól, hogy ugye szerinted is kapja be a feri, délután 4-től meg hogy akkor most vizitdíj vagy nem.
Van egy sanda gyanúm, hogy kicsit másként alakult volna most ez a történet :-).

Donor: nem, a népszavazás itthon nem erről szól sajnos.
"Modern kori rabszolgaság: anyagi függés és kiszolgáltatottság, oktatás- és tájékoztatás-béli hiányosságok, és az ezek keltette, szűk intervallumon belül vezérelhető frusztráció, avagy demagógia, agitálás."

Stanci: killtheradical.blog.hu/2008/03/02/tipikus_keleti_csod

Donor 2008.03.14. 17:39:20

Én nem tudom miről szól lassan de sztem semmiről ebben az országban . Mostan látom , hogy az egyetlen valamirevaló kérdést megvétózta az AB . De hejette lesz másik öt .
Itten vérfürdő lex . Elhúzok előtte. "Mert halottak a hősök..."

Donor 2008.03.14. 17:43:57

"Donor, tudod erre találták ki a 4 évente tartandó országgyűlési választásokat. Mármint, ha nem tetszik a rendszer, lehet menni szavazni elegen, és tessék, hopp. A népszavazást egyéni politikai érdekek érvényesítésére felhasználni piszkosul visszatetsző dolog. Ne hidd, hogy neked ezután jobb lesz. Megverték a Ferit, ez volt a lényeg a többi le van szarva."

Ki a szarra lehet itt szavazni melyik Gittegyletre ???? Ugyan már . Nincs itt már egy párt sem ami valamire való . Ráadásnak . Csak a Fidesz-nek SZDSZ-nek , MSZP-nek van annyi pénze , hogy marketingelje a választásokat . Be is kéne tényleg tiltani , hogy a M1 M2 meghatározott músorain kívül politikailak hirdesék magukat . Mert ugye jó terméknek nem köll cégér !

Egy másik Hóbele 2008.03.14. 18:29:08

Az emberek kinyilvánították azon véleményüket, hogy az állam által finanszírozott szolgáltatásokra szükség van. Hiszen elmentek szavazni az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokkal kapcsolatban. Ha ezek szükségességét és fontosságát nem éreznék: nem mentek volna el szavazni ezekről.

Az emberek többsége igennel szavazott, egyúttal deklarálva, hogy ezen szükséges közszolgáltatásokat lehetőleg a Jóistenke finanszírozza. Vagy ha nem is maga a Jóistenke, akkor a szomszéd Mari néni és a Pista bácsi, de semmiképpen sem az illető maga, akinek a lelki szemei előtt persze az a rémisztő kép lebegett, ahogy éppen orvoshoz megy, ahogy a gyereke egyetemre jár, és mindeközben a pénz folyamatosan párolog a pénztárcájából.

A lakosság jövedelméből adók, járulékok, illetékek formájában történő elvonás talán nálunk a legnagyobb Európában.

(Ekkor szoktunk felemelt ujjal kiáltani, hogy "-Persze, a korrupt állami vezetőréteg, a pazarló államapparátus miatt!"; némileg elfeledkezve arról, hogy ez az az ország, ahol a rózsasándori betyárhagyományok amolyan sajátos, büszke, XX-XXI. századi továbbéléseként az erre lehetőséggel rendelkezők nagy része akkor is minimálbérre jelentené be magát, ha az adóelvonás a lehető legkisebb lenne.)

Persze az is igaz, hogy ez egy - az irányítói-hatalmi szféra politikai, pártállási hovatartozásától teljesen függetlenül - minden időszakban pazarló és korrupt überfrankó koldusállam, ahol viszont a pazarlás és korrupció az irányító szféra csúcsától kezdve a takarító Bözsi néniig bezárólag minden szinten, helyen és időben - a munka kivételével - hatalmas szorgalommal folyik.

A társadalom elöregszik, a fiatalok alig-alig vállalnak gyereket (nem feltétlenül az adóelvonások hatására; ez egy elég széleskörű társadalmi jelenség, illetve modernkori betegség): így egyre kevesebben keresik meg azt, amiből egyre szélesebb körű, illetve nagyobb mértékű, szociális jellegű szolgáltatási kört kellene finanszírozni.

Az igeneknek köszönhetően a már most is minimumszinten, tovább már le nem faraghatóan (mélyen a béka segge alatt) működő közszolgáltatások finanszírozása az azokat közvetlenül igénybe vevőktől nagyobb részben helyeződik át a társadalom többi tagjára. Akiknek majd a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése által kieső állami bevételeket a holnapután bevezetésre kerülő járdánlépkedési adóból kell majd kipengetniük. Mert a minimumszintet valamiből finanszírozni kell, és közben a kórházak, egyetemek falai szép lassan (de inkább gyorsan) a fejünkre dőlnek. (A vakolat már a jövő héten.)

S mindeközben a szolgáltatásokat közvetlenül igénybe vevők már kevésbé érdekeltek a szolgáltatásoknak a társadalmi költségszempontok szerinti minél hatékonyabb igénybevételére, hiszen a finanszírozás tekintetében a nagy büdös egyenlőség elve érvényesül. Ami egy jó nagy pofon a pazarló és korrupt überfrankó koldusállamunk különböző utópiáinak elképzeléseivel még bíró naiv rózsaszínlátóknak.

S miközben az igennel szavazók pár nap múlva majd peckesen lépkednek a járdán (2 Ft / lépés) : büszkén gondolnak arra, hogy hej de nagy győzelmet arattak, hiszen ingyen fogadja őket a háziorvos, és a gyerekük is ingyen járhat egyetemre, ihaj!

És a röhej az egészben az, hogy én is három igennel szavaztam, mert aközött kellett döntenem, hogy vagy felvállalom a "saját pénztárcám büszkén lökött ellensége vagyok, mert hiszek a magyar jövőben" című marhaságot, vagy azt mondom, hogy egy ilyen fragmentált társadalomban nem akarok egyedül Teréz anya lenni. Mert egyrészt kukim van, másrészt meg a kora reggeli szavazás előtt még képtelen voltam meginni a teljes napi betevő töményet, és túl józan voltam mérlegelni abban a kérdésben, hogy vajon nekem is fenn kell-e tartanom ezt a (még) államnak nevezett akármit, vagy ez az egész háruljon inkább a szomszéd Mari nénire és Pista bácsira.

(Az utóbbi sokkal szimpatikusabbnak tűnt. Az előbbire meg csak akkor szavaztam volna, ha együtt iszunk, és ők fizetnek.)

stanci 2008.03.14. 19:43:50

Egy másik hóbele!
Isteni szöveg, csak itt az a baj, hogy gyakorlatilag két gombóc fagyi árán filozófálunk, ami nekünk semmiség, de sok embernek vagyon.Megjegyzem az államnak is semmiség, és az a röhej hogy direkt rágatja velünk a csontot, ahelyett, hogy azonnal pótolná, esetleg a tartalékból, és különben is az állami költségvetés irgalmatlanul laza. Igenis az én adómból fizesse, mert én már mindent befizettem, amit csak lehetett.
És ne mórikálja magát, mint egy szűz lány, hogy jajj de nem... Az ország szavazott, az a dolguk , hogy megfelelő időben rendezzék.
Mellékesen megjegyezném, azért fizetünk tb járulékot és egészségügyi hozzájárulást, hogy abból állják a gyógyitást.

Nagyon Vörös Aszú 2008.03.15. 14:27:51

-Hümm. Értem. Tehát arról nem lehet népszavazást kiírni, hogy Gaskó menjen a picsába, most vagy rögtön?

Bit Rot 2008.03.15. 23:04:03

"Az emberek többsége igennel szavazott, egyúttal deklarálva, hogy ezen szükséges közszolgáltatásokat lehetőleg a Jóistenke finanszírozza."

Ha azt látom, hogy havonta levonnak tőlem TB címén 60-80 ezer Forintot, az akkor már maga az ingyenes egészségügy lenne?

Legalább nekünk, dolgozó embereknek ne próbáljátok már megmagyarázni, hogy ingyen van az egészségügy!!!

Bit Rot 2008.03.15. 23:06:40

A fizetős egyetem: úgy tudom, hogy már most is nagyon korlátozottak az államilag finanszírozott helyek, a többi az térítéses képzés.
Szerintem ez OK.

Perillustris 2008.03.16. 10:12:32

Pedig annyira egyszerű lett volna: a díjak bevezetésének napján az adókat is felezni kellett volna.
süti beállítások módosítása