Adózás hasraütésszerűen

2008.03.11. 09:51

Adórendszerünk olyan, mintha azt az aktuális időjárás alapján határoznák meg. Valószínűleg kevés fejlett országban fordul elő, hogy adózási szabályok év közben jelentősen változnak. Nálunk pedig már odáig jutottunk, hogy lassan nincs ember, aki kapásból és naprakészen tudna válaszolni adózással kapcsolatos kérdésekre. A kormány új szabályokat alkot, amik adott esetben év közben életbe lépnek, és eltöröl jogszabályokat vagy módosít rajtuk rögtön azután, hogy azok megjelentek. Ezeket az anomáliákat csak tovább fokozza, hogy nincs igazi életképes koncepciója senkinek arra, hogy a feketejövedelmeket igazán megfogja. Ettől pedig megszületik a legveszélyesebb üzem, amit el lehet követni, és ami szinte érthetetlen a mai demokratikus világban. A feltételezés, hogy csalsz elég ahhoz, hogy megbüntessenek.

Nemrégiben jelent meg a hír, hogy sok veszteséges vállalkozó inkább befizeti a minimáladót, annak érdekében, hogy elkerülje az APEH ellenőrzést. Az indoklás nagyon egyszerű. A hatóság úgy is talál valamit, ami alapján meg fogja büntetni az adóalanyt, és így a békesség érdekében inkább vállalja azt, hogy adott esetben nemlétező jövedelme után is adót fizet. A járulék tekintetében ugyanez van, a minimális fizetendő járulék a minimálbér duplájához kötött, ez alatt szintén számítani kell a revizorok megjelenésére. A megjelenés pedig csak a jobbik eset, mert ez lehet berendelés is a megyeszékhelyre, ami nyilván nem túl jó egy egyszemélyes vállalkozás üzletvitele szempontjából. Persze tudjuk, tényleg van ott vaj egyes fülek mögött, de ezekért cserébe az állam a tömegbe lövet, bízván, hogy közte lesznek a bűnösök is. Ilyen dolog a vagyonosodási vizsgálat is. Az egyik online gazdasági újság veszi számba a mai helyzetet.

Az adóhatóság több olyan területen megköveteli a hitelt érdemlő bizonyítást, ahol azt egyébként más jogszabály nem. Ilyen terület lehet a kölcsönkapott pénz, ahol egyébként semmilyen jogszabály nem írja elő annak írásba foglalását, az APEH azt mégis kéri. A hatóság amúgy is önmaga ítéli meg, hogy egy dolog mennyire életszerű. Például a mai világban nem életszerű, hogy nagyobb mennyiségű készpénzt tartunk otthon. Pedig bármennyire nem életszerű, sok rablás bizonyítja, hogy ilyenkor milliók cserélhetnek gyorsan gazdát az otthoni páncélból vagy párna alól. A java azonban csak most jó. Jó öreg Hofi Géza megfogalmazta már a nyúl sapkájának esetét.

Tételezzük fel, hogy valaki állami támogatást kapott egy beruházáshoz. Nincs az a támogatás, amit meg lehetne kapni felmutatott önrész nélkül. A vállalkozó viszont ezt előteremteni nem tudja, de megoldja a kérdést azzal, hogy ismerősöktől összeszedi a pénzt. Ekkor viszont a revizoroknak nem tudja bebizonyítani papíron, hogy honnét volt neki annyi pénze a vásárláshoz, tehát meg fogják büntetni jövedelem eltitkolása miatt. Mit kellene tenni? Hát bevallja, hogy nem volt neki meg a teljes önrész, hanem egy része összeszedett volt, amit aztán gyorsan vissza is adott a többieknek. Jó verziónak hangzik, de akkor meg az állami támogatást kell neki visszafizetnie kamatostól. A bűnös mindenképpen bűnhődik, gondolnánk. Az eset viszont ennél is bonyolultabb. Nem csoda, hogy adózó nyuszink kidől, és félelmében más módszerhez folyamodik. (A képért köszönet a Cukiságnak)

Az általános az, hogy az ilyen komplikációk helyett az történik, mint a veszteséges vállalkozók esetében. A személy megegyezik a revizorokkal, hogy mekkora befizetett összegben tudnának kiegyezni, és ez alapján készül el a végső eredménye a vizsgálatnak. Mindenki jól jár látszólag, az állam pénzt kapott, a delikvens meg kevesebb büntetést tudhat magáénak, amit adott esetben még be is tud fizetni. Ez viszont így biztosan nem jó, mert csak további trükközéseket von maga után, és azt eredményezi, hogy a jövedelem már nem csak feketén vonódik ki a gazdaságból, de be sem kerül oda. Mostani mutatók mellett pedig egyáltalán nem jó, ha a tőke nem nálunk forog. A létező jogbizonytalanság pedig, ahol az adótáblában lassan kicserélődnek a százalékok szövegekre, pedig végképp nem. Mert lassan nem az lesz az adott sorban, hogy 20%,25%,38%, hanem a következő szövegek:egyszeri hasraütés, kétszeri hasraütés, háromszori hasraütés.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr28375626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter 2008.03.11. 11:33:22

Ez megint tipikuson az, amikor az APEH nem tud mit kezdeni a nagy csalókkal, és a kicsit baszogatja. Itt talán annyi különbséggel, hogy a középréteget is piszkálja, de a tévében láttam olyanokat, akiket vizsgáltak, és nem az a tipikus aranyláncos vállakozó volt, hanem sokkal inkább az átlagember kategória.
süti beállítások módosítása