A pápa nálunk politizál?

2008.03.07. 09:59

„A pápa áldását küldte az éhségsztrájkoló jezsuitákra”, írja az MNO oldalán található hír. A hír folytatásában azt olvashatjuk, hogy „Biztató választ küldött XVI. Benedek pápa a magyar kormány intézkedései ellen éhségsztrájkot folytatott magyar szerzeteseknek, akik levélben keresték meg a szentatyát.”

A hír előzménye, hogy két jezsuita szerzetes karácsonykor éhségsztrájkkal fejezte ki szolidaritását az elszegényedő rétegekkel kapcsolatban. Később a szerzetesek, továbbá másik két egyházi személy február 11-én, a betegek világnapján levelet intézett a pápához, és imádságos támogatást kértek hazájukra és honfitársaikra e nehéz időkben. Fernando Filoni érsek meg is írta a levelet, melyben a szentatya nevébe közölt válasza volt, amely így hangzik: „A szentatya megköszöni figyelmességüket és érzelmeiket, amelyek motiválták levelüket, szívesen biztosítja Önöket imádságos megemlékezéséről, kíván minden jót, továbbá szívesen küldi apostoli áldását mindazoknak, akik e kérésükben egyek Önökkel.”

Jól láthatjuk, hogy a válasz ugyan nem tartalmaz konkrét politikai állásfoglalást, ennek ellenére abból könnyen kikerekíthető az, hogy a pápa a magyar kormány ellen agitál. Mondhatjuk, hogy a vatikáni helyettes államtitkár rendkívül rutintalan volt, és nem ismeri a magyar politikai helyzetet. Ekkor ugyanis tisztában lett volna vele, hogy válaszát sokkal körültekintőbben kell megfogalmaznia. Nem mondom, hogy jobb lett volna, ha nem is válaszol, mert akkor azt úgy lehetett volna értelmezni, hogy a pápa egyáltalán nem törődik a Magyarországon élő keresztény emberekkel. Azt azonban nem tudta, hogy támogató válaszát rögtön úgy fogják értelmezni, mint ami egyértelműen a magyar kormány intézkedései ellen szólal fel. Azt, hogy a pápai levelet miként kell értenünk, mindenkinek saját belátására bízom, saját véleményem az, hogy keresztény ember hitének követni kellene azt a példát, amit a szent könyvük példaként mutat számukra. Abban ugyanis soha nem olvashatunk arról, hogy Jézus bármit is politikai szinten kívánt volna megoldani a társadalomban.

Vannak, akik nem így gondolják. Ugyanazon a napon adott ki a Magyar Református Egyház nyilatkozatot a tervezett átalakítások ellene. Most pedig további intézkedésekről olvashatunk, amelyek egyértelműen egyházi forrásból erednek. Tőkés László ugyanis „Szembenézés a kommunista múlttal” konferenciát szervezett az Európai Parlamentben, ahol a kommunizmus időszakát és a rendszerváltozás tanulságait foglalták össze az előadók. Tőkés szerint azért is van szükség erről beszélni, mert a közéletet a kommunizmus taposóaknákkal rakta tele, és ezeket mindenképpen el kell távolítani. Hiányolja, hogy nem történt a kommunizmus leomlása után a nürnbergi perhez hasonló felelősségre vonás. Összefoglalásként bizottság felállítását szorgalmazza, amely feltárja a kommunizmus által elkövetett bűnöket, és további lépések megtételére buzdította a jelenlévőket ezzel.

A két hír fényében úgy érzem, igencsak rossz irányba viszi az egyház a benne bízó tömegeket. Politizálásával ugyanis - feladatával ellentétes módon - további feszültséget hoz az amúgy sem egységes társadalomba. Az egyház volna az a hely, ahol az emberek faji,etnikai vagy politikai hovatartozástól függetlenül leülhetnének egymás mellé, és a szeretet szellemében folytathatnának emberi kapcsolatokat. Az egyház viszont ezzel azt érezteti, hogy igazi keresztény hívő nem lehet baloldali gondolkodású, mert akkor nincs helye azok között, akik a baloldal hibáit kívánják becsmérelni és feltárni. Persze a folyamat itt nem áll meg, hiszen holnap valamelyik más egyházban felütheti a fejét a jobboldal ellenesség, és máris egy másik oldalról húz egy kicsit a társadalmi feszültségen. Ettől kezdve már csak rövid idő kérdése, hogy az egyik templomra kitűzzék a narancssárga, a másikra pedig a vörös zászlót, hogy mindenki tudja melyiket kell nekik választani. Pedig ő eredetileg nem szeretett volna mást, csak a hitének megfelelő tanításban és szavakban részesülni. Ez pedig az őszinte hívők számára riasztó lehet.

Többen azt mondhatják, hogy miért ne szólhatna bele az egyház a politikába, hiszen az érinti a hívei életét is. Ez igaz is, de az egyház feladatai közé ez eredendően nem rendeltetett. Jézus más feladatokat bízott követőire, nem pedig a kommunizmus vagy a zsidó rendszer bűneinek a feltárását. Nem utolsó sorban pedig utolsó szavaiban nem osztotta ki a politikai szerepeket. Kérdéses, hogy hol van azoknak a hite, akik Isten helyett az emberi igazságszolgáltatásban bíznak? Mert a szabály rendkívül egyszerű volna. Cipőt a cipőboltból. A templomból pedig hitet, bibliai tanítást, de semmiképpen nem politikát. Különben hamarosan eljön újból a keresztes háborúk korszaka.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr80369523

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tojas 2008.03.07. 13:03:47

Bátyám, én lelket oltok az evangéliumból A karácsonyi ünnepkörben Hofher József és Vértesaljai László jezsuita szerzetesek éhségsztrájkkal, több szerzetes és világi pap pedig radikális böjttel fejezte ki szolidaritását a magyar társadalom mind jobban…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hívő 2008.03.07. 11:15:47

Lehet, hogy Sztálin nem volt egy mártott gyertya, de nem értem mi köze ennek a hitemhez. Engem speciel nagyon zavar, hogy a templomban nyílt propaganda van egyes irányzatok mellett. Csak éppen nem sok választásom van, mert a másik lehetőség, hogy nem megyek :(

Dr Kangörény 2008.03.07. 11:18:28

Tőkés tényleg ennyire hülye? Az nem jutott el az agyáig, hogy amennyiben a nácik a háború után 50 évig lettek volna hatalmon, és fokozatosan enyhült volna a rendszerük, akkor ott sem lett volna nürnbergi per, mert a mészárlásokért felelősök már rég a föld alatt porladtak volna?

peter 2008.03.07. 11:19:31

Kíváncsi lennék, hogy Tőkés Endre életében mekkora százalékot kap ma a vallás, és mennyi idejét tölti szigorúan hitéleti feladatokkal. Sejtésem az, hogy ez mára kimerült azt esti miatyánkban.

Marcsi 2008.03.07. 11:20:42

A legnagyobb baj ezzel, hogy az igazi hívő ember nem tud mit kezdeni a helyzettel. Ő hinne istenben, elég volna neki az abból nyert vigasz, hogy 1 héten 1-2 órát nem kell neki politizálni végre.

rotting 2008.03.07. 11:26:26


Tömeggyilkosok tetteinek utódai-haszonélvezői ellen felszólalni morális kötelesség.

rotting 2008.03.07. 11:31:53


Akik most hatalmon vannak, azok Lenin, Sztálin, Pol Pot, Kim Dzsong Il, Mao Ce-tung, Rákosi Eisenberger benjámin és hasonlók szellemi örökösei és társai.

movhu 2008.03.07. 11:32:33

Más felszólalni ellen, és más szervezkdeni a jogi lépések érdekében. Én kedvelem azokat, akik tömeggyilkosok voltak bármely időben? Nem. Meg kellene őket büntetni? Igen. Az egyház feladat ez irányba szervezkedni? Nem.

hami · http://toriblog.blog.hu 2008.03.07. 11:33:42

nincs meg az egyház helye a társadalomban, nem tud magával mit kezdeni, magát hasznossá tenni, ezért jönnek az ilyen pótcselekvések.

pistike 2008.03.07. 11:35:22

Ki az aki hatalmat adott nekik? Demokrácia van, az emberek maguknak választották. Hazugság alapján,az lehet. De miért kell elhinni azt, hogy mindent lehet adni, miközben semmit sem akarunk elvenni.
A Fidesz most azt ígéri, hgoy többet ad és kevesebbet vesz el. A kérdés az, hogy miként akarja ezt megvalósítani, amikor így is deficites a költségvetés ?

rotting 2008.03.07. 11:37:28


Hami

És ugye nincsenek is egyházi műkdtetésű segélyszervezetek, iskolák, kórházak, idősotthonok.


Kilátsz a kis egyházfóbiád mögül vagy csak a komcsi dumát szajkózod a népek ópiumáról?

Celtic 2008.03.07. 11:38:53

Miben kulonbozik a kereszteny egyhaz a VDSzSz-tol?

Dr Kangörény 2008.03.07. 11:40:20

rotting, ugyanilyen elv alapján mondják a baloldali hülyék a jobboldalra, hogy azok meg nácik.

Ki-oktató 2008.03.07. 11:40:44

pistike

Demokrácia van.

Sőt szekuláris állam.

Na akkor mit is tetszenek itt belepofázni, hogy az egyház mit mond saját közösségén belül?

Talán szervezett pártot bármelyik egyház, állított jelölteket vagy kivonja magát a törvényi keretek alól?

Na akkor pofa alapállásba.

Görény 2008.03.07. 11:44:36


A mai Mo-on baoldalnal nevezett kuplerájnak némiképp sokkal több köze van Rákosi pajtáshoz, Che Guevarahoz, mint a jobboldalnak a nácikhoz. kezdve azzal, hogy a baloldali vagyonok miből is származnak? csak nem a pártállami rendzserből lopták el?

ja hogy a gyurcsány meg nácik által kirakott zsidók házában lakik.
Jé a baloldalnak még a nácikhoz is több köze van, mint a jobbnak.

movhu 2008.03.07. 11:46:17

Amint látod Ki-oktató, vannak olyan hívek is, akiket zavar, hogy politizálásról hallanak.
Az óvoda az teljesen más dolog, bár ott is meg kell említeni, hogy az egyházi intézmények ugyanolyan állami támogatásokat élveznek, mint a nem egyháziak, tehát azok ugyan egyházi üzemeltetésűek, de nem egyházi pénzekből. Ettől még jól működnek, és senki sem vonja kétségbe létjogosultságukat.

basel 2008.03.07. 11:47:40

Kangörény_ 2008.03.07. 11:18:28

Ja igen, es szobrot lehetne allitani nekik, meg Havas Szofiak bünözök kivegzesenek nevezhetnek a Holokausztot... Jobb lenne?

Az egyhaz feladatahoz hozzatartozik az erkölcsi allasfoglalas a tarsadalmat erintö kerdesekben, igy politikai kerdesekben is.

Tökes Laszlo meg nem utolso sorban aktiv politikus, nem tudom mit vartok töle, tartsa magat tavol a politikatol? :o)

Yay 2008.03.07. 11:48:35

"Talán szervezett pártot bármelyik egyház"
Nem, csak aktívan támogat egyet :)

"kivonja magát a törvényi keretek alól?"
Az az, hogy egy pap ihasson misebort vezetés előtt? :)

Ki-oktató 2008.03.07. 11:51:05

blúdiginipig


Te szerencsétlen barom.

Mert benne van a nevében hogy keresztény?

Na ha olyan k okos vagy mond már meg melyik egyház jegyeztette be?

efi 2008.03.07. 11:52:39

Ki-oktató
A szekuláris állam, meg az ateista is azt mond amit akar az egyházról. Pl ha úgy dönt nem pénzeli tovább.

És pofa alapállásba!

ccc 2008.03.07. 11:53:13

ki-oktato,

valoban.
demokracia van. sot szekularis allam, hal-istennek.
az egyhaz a sajat kozossegen keresztul ne pofazzon bele a politikaba.

az egyhaz (barmelyik) vigan allast foglal barmilyen napi politikai ugyben. nem kene.

ugyhogy pofa resetbe.

egyebkent kurvajo iras, movhu, gratulalok.

ami tokest illeti. ha mar szembenezegetni akar a multtal, akkor ajanlom hogy kezdje azokkal a nemet protestansokkal akik lefekudtek hitlernek. apropo nurenberg.

Yay 2008.03.07. 11:53:44

"Na ha olyan k okos vagy mond már meg melyik egyház jegyeztette be?"

Miért, az szdzs-t melyik zsido szervezet jegyeztette be? jah, egyikse? Akkor kéretik nem összefüggésbe hozni izraellel...

ki-oktató 2008.03.07. 11:58:11

yay


azért a bosszú népét

meg az apartheid államocskájukat

kár egy lapon emlegetni

segéylszervezeteket működtető

keresztény egyházakkal

grrr 2008.03.07. 12:00:30

movhu, mindig ezzel az alapállással jössz? Unalmas kádárista maszlag, csak arra jó, hogy szítsuk a parazsat.

Jelzem, NEM a templomnak, hanem MAGYARORSZÁGNAK kellene olyan helynek lenni, ahol etnikai meg akármilyen hozzáállástól függetlenül nyugodtan kellene beszélgetni. E mellett a mondat mellet ne menjünk el!

Én, mint magyar ember, mint hívő ember, meg egyáltalán mint ember, igyekszem ezért tenni is. Te ez ellen teszel, amikor támadod az egyházakat, amelyekről vagy semmit sem tudsz, vagy legalábbis ha tudsz valamit, azt is eltitkolod a beírt szövegben, és öntöd a butaság malmára a vizet: csak olvasd el a kommentárokat.

Mondanám, hogy az egyház = keresztes háború szlogen olyan, mint ha azt mondom, hogy "minden baloldali kommunista" -- de nem mondom, mert még ezt is elkövetted, és ráadásul komolyan gondoltad.

ccc 2008.03.07. 12:01:25

"Az egyhaz feladatahoz hozzatartozik az erkölcsi allasfoglalas a tarsadalmat erintö kerdesekben, igy politikai kerdesekben is."

kar hogy annyira szelektiv a hozzaszolalasaiban. mintha lenne valami rejtett celja az altalanos erkolcsi allasfoglalason kivul. vagy lehet hogy az erkolcsiseg mindig csak a politikai szfera egyik oldalaval tarsithato? ja, igy mar ertem, akkor termeszetes hogy az egyhaz csak az egyik oldal erdekeben szolal fel.

ilonka 2008.03.07. 12:01:54

az egyház a világ része, a hívők (de az egyházi vezetők, sőt, még a pápa is) ugyanolyan tagjai a társadalomnak, mint akárki más - ezért van is véleményük róla, és joguk hozzá, hogy elmondják

50 évig tiltották ezt

most néhány embernek továbbra sem tetszik, de akkor is el kell fogadniuk...

Dr Kangörény 2008.03.07. 12:03:13

basel és Görény ti felismeritek a betűket, de nem értitek amit olvastok. Ki a faszom mondta azt, amire hivatkoztok??? Mert én nem. Tőlem aztán lehet a jobboldal náci, a baloldal meg komcsi, szarok rátok-rájuk. Ugyanis ezt a fajta megkülönböztetést csak az agy nélküli hívek produkálják, azokkal meg semmit nem lehet kezdeni.
Persze minden szentnek maga felé hajlik a keze, a saját oldalon meglevő rossz sokkal kevésbé rossz, mint a másiké.
Egyébként a pártállami vagyonból bőven kijutott a jobboldalnak is, de a helyzet ugyanaz, mint amit előbb írtam, vagyis "én" csak elveszem a töredékét annak, ami nekem jár, a másik meg szémremetlenül lop.

Attól, hogy valaki politikus, még nem feltétlenül szükséges faszságot mondania.

Yay 2008.03.07. 12:04:06

"azért a bosszú népét meg az apartheid államocskájukat "

És akik megölték a Miurunkat, meg Solymosi Esztert ugye??????

:((((((((((
Yaaaaayyyy :(((((((((

ki-oktató 2008.03.07. 12:08:22

yay


Talán el kelleen olvasnod a Tórát

yay :((((((

Dr Kangörény 2008.03.07. 12:09:22

Nna, megvagyunk, a nagy magyar keresztények kezdik a zsidózást, király!!!

Ha jól látom van olyan vélemény, hogy az egyház belepofázhat a társadalom dolgaiba, de az egyház ügyeibe csak a tagok szólhatnak bele, mert ha más teszi, az rögtön az egyház üldözése.

ilonka, ha még emlékszel arra az időre, amikor megtiltották a hívők véleményének elmondását, akkor ne minősítsd a tiédtől eltérő vélemények megjelenését üldözésnek. Mert az faszság.

ki-oktató 2008.03.07. 12:13:35

Kangörény

az apartheid attól még apartheid

és a szemet-szemért ószövetségi elve még ugyanúgy a bosszút hirdeti


akkor is ha ez neked zsidózás


rablógyikosok és erőszaktevők is átatlannak szokták magukat mondani az utolsó szó jogán

zikuim 2008.03.07. 12:15:29

Húzzon a picsába már a pápa+ az egész vallásos szarkavarás a pibe.
Az se koplett aki hisz ilyen ökörségekben mint a vallás.

mobo 2008.03.07. 12:16:04

Ma mindenki mindenbe beledumál, miért pont a pápa lenne más? Főleg a mostani?
Vállalnak ők még ennél aktívabb politikai szerepet is, ahogyan fogyatkozik a hatalmuk, kapaszkodva az utolsó morzsákba is...

Yay 2008.03.07. 12:17:20

"és a szemet-szemért ószövetségi elve még ugyanúgy a bosszút hirdeti"

na igen, nyilván Tőkés Lászlónak ez a legkedvesebb ószövetségi része... :-/

"rablógyikosok és erőszaktevők is átatlannak szokták magukat mondani az utolsó szó jogán"

a vérgőzös antiszemiták meg tisztalelkűnek és kereszténynek mondják magukat...

ccc 2008.03.07. 12:18:19

szar ugy.

ezt mondtam par napja amikor a kanadai ciganyokrol volt szo.

elmondom megegyszer. nem lehet beszelgetni. ebben az orszagban nem lehet. csak a frocsogo, epes, okolbeszorult indulat van mindenhol. lehet hogy torteneti dolog, lehet hogy neppszichologiai (ami nincs), lehet hogy osi atok, lehet hogy sima fassag, de nem lehet. ecceruen nem lehet.

elkepeszto.

ki-oktaó 2008.03.07. 12:23:24

yay

azt a megjegyzést alaposan félreértetted

yay :(((


bár nyilván szar lenne belátni, hogy alaptalanul vádaskodni minden negatív kritika kapcsán épp a neshamatól viágítók nevében szoktak

grrr 2008.03.07. 12:26:45

Szörnyű, ami itt folyik, komolyan mondom.

A pápa hatalmáról meg annak féltéséről annyit, hogy 1922-ben lemondott minden világi hatalmáról, aláírta, földarabolták az országát, elküldték a koronát a múzeumba stb. Akkor milyen hatalomról meg morzsákról meg akármiről is, miről beszélünk??!


Na mindegy, az egyház mindig akkor működött jól, amikor a legjobban támadták: úgyhogy örülök nektek, a ti gyűlölködésetek a remény jelévé válik.


Egy "nem komplett ökör"

Muad'Dib 2008.03.07. 12:27:15

Szerintem alapvetően nincs azzal semmi gond, ha bizonyos társadalmi kérdésekben állást foglal az egyház. Megteszi ezt más egyház is nemcsak a keresztény.
Azzal meg végképp nincs gond, hogy azt mondja valaki ,ideje lenne szembenézni a kommunizmus bűneivel. Ha letartóztathatnak 60 év után (teljes joggal teszem hozzá!) egy volt náci ss tisztet, akkor ezt ugyanúgy megtehetnék olyan kommunista belügyisekkel, akiknek sok ember élete szárad a lelkén. És erre morális okok miatt joggal hívja fel a figyelmet az egyház. Ugyanis ennek az elmaradása, mint látjuk óriási társadalmi feszültséghez/gyűlölethez (lásd: bezzeg aki zsidót bántott azt 90 évesen is lecsukják) vezet. És elhihetitek aki bőszen ágál mindig amikor náci bűnöst elkapnak ausztráliában/argentínában, nem is azzal van baja, hogy úgy érzi nem érdemli meg az illető, hanem hogy ezt nem látja más bűnök elkövetése (kommunista munkatááborok)esetén...

Yay 2008.03.07. 12:27:48

"azt a megjegyzést alaposan félreértetted"
Nem tudom melyikre gondolsz, de te abszolút nem vagy félreérthető. nagyon is egyértelműek a gondolataid.

"bár nyilván szar lenne belátni, hogy alaptalanul vádaskodni minden negatív kritika kapcsán épp a neshamatól viágítók nevében szoktak"

Mi a halál az a neshama???

Egyébként ez egy óriási érv volt, mert hiszen "én" mindig csak megalapozott vádakat sőt tényeket sorolom, de "a másik" az viszont "alaptalanul vádaskodik minden negatív kritika kapcsán" :)
Tiszta ez mint a hó, ugye?

konoly-thege 2008.03.07. 12:43:48

Muad'Dib-nél a pont. Aki meg akarja tiltani bármelyik egyháznak (nem csak a pápának), hogy társadalmi kérdések állást foglaljon szimplán kirekesztő. Ha nem tetszik a véleménye lehet ellene érvelni, lehet minősíteni, de megtiltani nem demokratikus. Kedves movhu, ha figyelmesen elolvasnád az Újszövetséget, akkor észrevennéd, hogy Jézus fellépése tele van komoly társadalomkritikával. (Kérésre hozok példákat) Az általad idézett részletekből is kiderül, hogy a jezsuiták az elszegényedő rétegek melletti szolodaotáshoz kérték a pápa támogatását. Vannak szegények Mo-n? Igen. Kell őket segíteni? Igen. Jó ha ezt a pápa (is) támogatja? Igen. Hol ebben a politika? Ott, hogy te és mellesleg az MNO is belelátja, és -magyarázza. De ez már a fogadóközönség netto hülyesége. Minden társadalmi problémáról való beszéd lefordítható politikára ha valaki rosszindulatú, vagy szimplán ez az érdeke. Ha kárhoztatom a budapesti hajléktalan helyzetet, azt úgy is magyarázhatod, hogy Demszky kritizálom, pedig lehet, hogy csont szdsz-es vagyok, csak éppen szociális munkás és látom a problémát. Még egy mondat a szeretetben való lét nem azt jelenti, hogy teljesen kritikátlan vagy mindennel szemben.
süti beállítások módosítása