Afgán gazdasági csoda

2008.03.05. 16:25

Az ENSZ Drogokkal és Bűnözéssel foglalkozó osztálya nyilvánosságra hozta a 2007-es jelentést, ami nem okozott túl nagy meglepetést a korábban még részben becsléseken alapuló tanulmányon. Az ország nemrégiben azt nyilatkozta, hogy várhatóan csökkenni fog a kábítószer termelésük, ennek ellenére minden eddiginél nagyobb volt a növekedés. Afganisztán tavaly 8200 tonna ópiumot termelt. Mekkora területre van ehhez szükség? A kimutatásban megtalálhatjuk ezt is: 193.000 hektáron termesztenek mákot az afgánok. Ráadásul az idei időjárás sokkal jobban kedvezett a növényeknek, mert a 2006-os 37 kg/ha-hoz képest 2007-ben 42 kg/ha termett. 2001-et kivéve az ópiumtermelés folyamatosan nő, 1995-ben még csak 54.000 hektár vett részt a termelésben. Ezzel Afganisztán adja a világ ópiumtermelésének 90 %-át. Nem véletlen, hogy az afgán GDP 46%-kát ez az összeg képezi. A fent említett mennyiségű ópiumból 1170 tonna heroin állítható elő, ami fedezi is a világ heroin „szükségletét”. Az utcai ára ennyi heroinnak 38 milliárd dollár, azaz körülbelül 6650 milliárd forint. Ez önmagában a magyar költségvetési kiadások felét rendezné, vagy évekig eltűntetné a költségvetési hiányt. Az ENSZ ugyan oktatási programokkal segíti a termelés visszaszorítását, de úgy tűnik mindezidáig hatástalanul.

A drogtermelés pedig továbbra is fenntartja az országban uralkodó állapotokat. Egyfajta szimbiózis alakult ki a termelők és lázadók között. Az ópium egyetemes fizetőeszköz, amiért minden megvásárolható, legyen az fegyver vagy a hozzá tartozó zsoldos katona. Ez pedig egyáltalán nem kedvez a civil lakosságnak és mindazoknak, akiknek egyáltalán megfordul a fejükben, hogy valami másból kellene élni. Mert nem kell azt gondolnunk, hogy a pénz az ország működését szolgálja. A drogkereskedelemből származó bevétel egy része legfeljebb a korrupció miatt jelenik meg az állami feladatokat ellátó személyeknél, a többi vándorol a Talib lázadók támogatására. A szomszédos országokban sem jobb a helyzet, mert a kereskedelmi útvonalak, amelyen a drog elhagyja az országot, szintén olyan területeken fekszenek, ahol a bűnözői réteg profitját biztosítja az ebből leeső haszon. Mindez történik annak ellenére, hogy csak az Egyesült Államok akkor pénzt fektet drogellenes tevékenységbe Afganisztánban, mint amennyit az összes olyan személy keres, aki ott termeléssel foglalkozik. A jelentés alapján látszik, hogy teljesen eredménytelenül, amiben szerepet játszik az is, hogy az USA által támogatott mákellenes csapatokkal szemben a szegény máktermelő réteg inkább azokkal működik együtt, akik a megélhetést biztosító pénzt adják a megtermelt anyagért. Sajnos az USA stratégiája továbbra is a mákföldek felszámolásában teljesedik ki, de emellett tovább folynak a valódi eredményt hozó folyamatok is. Ezek között vannak a más megélhetést támogató forráselosztások is, amik nehezen indulnak be egy korrupciótól ennyire átszőtt országban. Több elemző szerint az amerikai kormánynak először is fel kellene hagyni az agresszív katonai beavatkozó politikájával, mert csak ekkor tudna valós sikereket elérni Afganisztánban. A mákföldek tulajdonosai helyett pedig a kereskedőkre és korrupt politikusokra kellene koncentrálnia.

Természetesen a pénz tisztára mosására is megvannak a folyamatok, és szépen el is hagyja az országot a jövedelem egy jelentős része. Különböző vallási vagy alapítványi köntösbe bújtatott szervezeteken keresztül végül beépül a drogpénz a nyugati gazdasági folyamatokba. Jelen helyzetben pedig szinte biztosra vehető, hogy az idei termelés nagysága még a 2007-es adatokat is meg fogja haladni, mert a körülmények továbbra is ennek kedveznek. Persze meg kell említenünk, hogy Magyarországon is, mint a világ legtöbb helyén, valószínűleg afgán ópiumból készült drogot árusítanak. Tehát az közel-keleti ópiumkérdés nem mellékes számunkra sem. Hatásunk viszont biztosan nem sok lehet az afganisztáni ópiumtermelésre. Legfeljebb elborzadhatunk az egyre növekvő számokon. Az afgán gazdasági „csodán”.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr89366888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peter 2008.03.05. 16:48:51

Ezek után meg csodálkozunk, hogy az EU csatlakozáskor aggódtak a mágosguba miatt. Lehet nyugatra azt hitték, mi is ópiumbirodalom vagyunk. Pedig milyen jó is a mákosguba mákteával :)

Perillustris 2008.03.06. 10:33:07

Forévör - de öntet nélkül!
süti beállítások módosítása