A hír nem új, hétfő reggelre ismeretlen tettesek lopták el 36 távközlési törzskábel egy szakaszát a XIX. kerületben, megbénítva ezzel a környék távközlését. Semmi nem működött, illetve működik az eset óta. Bankjegykiadó automaták, a teljes önkormányzati ügyintézés, telefon, internet és minden, ami ehhez kapcsolódik, áll. Az eset helyreállítási munkálatai nem egyszerűek, több ezer érpárt tartalmazó kábeleket vágtak át, becslések szerint 1-2 hétig is eltarthatnak a munkálatok. A Magyar Telekom kára 50-60 millió forint, amiben benne vannak a várható díjjóváírások. Nincsenek benne ebben az összegben viszont azok a károk, amik az ügyfeleket érték a kiesés miatt. Bár ezek a kábelek nem sokszor nem zárt aknákban helyezkednek el, még sem gondolhatjuk azt, hogy az a megoldás, ha miden aknát lezárnak és őrt állítanak mellé. A megoldás ennél egyszerűbb és kézenfekvőbb.

A színesfémet valahol el kell adni. A lopott kábelek becslés szerint 700 kg színesfémet tartalmaztak, ám a burkolatukkal együtt több tonnás súly nyomtak. A boltban azonban nem lehet egy darab kábellel fizetni, azt pénzzé kell alakítani. Messziről jött ember azt kérdezné először, hogy lehet eladni 700 kg, nyilvánvalóan kábellopásból származó rezet. Mi viszont nem kérdezzük. Tudjuk, hogy ennél nincs is egyszerűbb feladat, mert a néhai MÉH telepek utódjaként működő színesfémfelvásárlóknál pillanatok alatt túladhatunk a kábeleken, és még a nevünknek sem marad nyoma. A fém pedig legális úton visszakerül az újrafeldolgozás körforgásába, és elkészül az új kábel belőle. Közben pedig több milliárdos kárt okoz a folyamat a gazdaságban, miközben a lopásból keletkezett haszon ennek töredéke.

Meg is érthetnénk azt, hogy nem történt semmi még az ügyben, ha ez az első ilyen eset lett volna Magyarországon. Az igazság viszont az, hogy hosszú évek óta semmi nem történik azért, hogy a színesfémkereskedelem orgazdai hálózata felszámolásra kerüljön. A hulladék fémek gyűjtésére szükség van, környezetvédelmi szempontból is jelentős szerepe van a folyamatnak. Egyre drágább a nyersanyag, ami tovább fokozza a keresletet. Az viszont nem lehet, hogy senkinek sem jut eszébe egyetlen értelmes törvényjavaslat sem, hogy a lopásnak gátat lehessen vetni. Számtalan ötlet hangzik el, de halló fülek azok nincsenek. Ne mondja nekem senki, hogy annak nem kellene feltűnőnek lenni, hogy a bevitt fém feltűnően hasonlít egy emléktáblára, egy szoborra vagy netalán néhány száz méter távközlési kábelre, amiből mit ad isten, az elmúlt héten loptak el valahonnét feltűnő mennyiséget.

Azt hiszem, a törvényalkotók nem mérik fel az eset súlyát. Mert nem csak a milliárdokról van szó. Életekről. Életekről, akik nem tudják felhívni a mentőt, akikhez nem ér ki az orvos időbe. Összeütköző vonatokról, akik nem kapták meg a megfelelő jelzést. Mert ezek a kábelek több mint egy darab réz. Ezeknek ott funkciójuk van. Valaki elgondolkodhatna ezen, illetékes körökben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr51356421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakatos Kelemen 2008.02.27. 15:51:18

Jááájjj drágáim, akkor mit fogok ádni a púrdéknák vacsorárá, és mibűl fogom tánkolni a láádáát ?

marcsi 2008.02.27. 16:02:09

Láttam valamelyik tévén egy műsort, abban egy ilyen telepen látható volt a háttérben egy mellszobor, ami fel volt vágva vagy 5 felé. De határozottan szobor volt. Senkit sem zavart.

Jack__Bauer 2008.02.27. 16:02:25

Kelemen: Te milyen rasszista vagy! Vedd tudomásul: NINCS CIGÁNYBŰNÖZÉS!!! A kábeleket a mosómedvék vitték el. Azok mindent elvisznek, amihez a kis enyves mancsaik hozzáférnek.
Bizonyíték: www.youtube.com/watch?v=p7Dv5_60Jd4

Lakatos Kelemen 2008.02.27. 16:09:35

Ní má, csak mégszólálok, és méntén mágyárkódnak itt.
A mosómédve vitte mindet el.

nite · http://animecomment.blog.hu 2008.02.27. 16:10:58

mindenféle lopás bosszantó, de azért az ritka, hogy ennyi emberrel basszanak ki egyszerre... és tény, hogy nem is kell a szinesfém beolvasztásával bajlódni mielőtt leadják a tolvajok, beveszik azt kábel alakúan is.
ha én lennék Magyarország királya, a tolvajoknak levágnák az egyik kezét. megszavaztok? :)

Yay 2008.02.27. 16:14:16

A "régi szép" időkben ha valaki pl. sínt lopott, akkor nem egyszerűen a vas árát nézték a büntetéskor, hanem azt is, hogy ezzel "szabotálta a népgazdaságot, az ipart" mifene...
Hát ezt ugyan ne hozzuk vissza, de nem lehetne olyan szabályozás, hogy egy ilyen dolognak, pl. egy sínnek a vonat alatt nem pusztán x kiló vasnyi értéke van, hanem mondjuk az egész mozdony? A mozdonynak meg a rengeteg kocsi, és a rajta ülő emberek? Aki ilyet lop, az embereket sodor veszélybe. Az embereket öl. Az gyilkos. Eszerint kérném a büntetés kiszabását tisztelt bíróság.

Peter 2008.02.27. 16:15:16

nite for president ! :)
Egy-két értelmes szabályozás pontot tehetne a témára. Meg lehetne fogalmazni, hogy legalább az egyértelműen lopott dolgokat ne vegyék át. Aki pedig legálisan visz be kábelt(gondolom igen ritka), annak igazolni kellejen, hogy honnét van, és le kelljen adni céges és magán iratokat is hozzá. Mellé pedig brutális ellenőrzés a telepeken.
Múltkor a Fábry féle Showderben minden vajdának MÉH telepe volt.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.02.27. 16:18:49

Kelemen:
olvasd el ezt: w.blog.hu/2007/10/25/milyen_malac#more206772
aztán próbálj meg gondolkozni...
egyébként épp arrólszól ez a poszt is, hogy ez nem menne/mehetne hallgatólagos állami jóváhagyás nélkül.
HA jól értem.

movhu 2008.02.27. 16:23:16

Részemről nem érdekes ki viszi a kábelt. Lehet, hogy jelen esetben nem is a barnábbik fajta volt. A lényeg, hogy senkinek ne lehessen eladni ilyet, és akkor nem fogják ellopni, hogy legyen otthon belőle.
Ezt pedig csak tövénnyel lehetne megtenni, semmi mással. Akit hátrányosan érint, az keressen munkát.

Pet 2008.02.27. 16:37:51

Ilyenkor az ember csak azt kívánja, hogy legközelebb a lélegeztető gépe vezetékét lopják el, amin azért volt, mert elkapták.
A múltkor a Nyugati-nál akartak kábelt lopni, de kigyulladt. Ott tényleg életek múlhatnak rajta. Persze ez sem zavar senkit, míg bele nem hal valaki ártatlan, majd akkor lezs porkavarás belőle, és felhasználja a választási kampányához. Érdek-törvény lesz.

arthurdent 2008.02.27. 16:40:46

Mit hall életében utoljára a Terminátor? Dikk, mán színesfém!

Jack__Bauer 2008.02.27. 16:42:58

A kábelt és a fát az enyves mancsú mosómedvék viszik el az elhízott barnamedvék megbízásából. A barnamedvék nagy csiricsáré barlangokban laknak (mint pl ez: kepfeltoltes.hu/080227/csilivili_www.kepfeltoltes.hu_.jpg ), meg mindenféle színes, csillogó holmi van a nyakukba aggatva.
Alkalmanként a tévében is szerepelnek, természetműsorokban, mint például a Fábry Showder.
Azt hogy ne lehessen eladni az ilyen orvul szerzett javakat, csak tölténnyel lehet megoldani, vagy enyhébb esetben kutyákkal, mivel a mosómedvék a törvényt nem értik, lévén nem tudnak olvasni. De a kutyáktól félnek, mint a tűztől, lásd. az előzőleg belinkelt videómat.
A probléma valódi megoldása viszont kizárólag a barnamedvék állatkertbe zárásával\kilövésével érhető el, mivel ők veszik át a mosómedvéktől a rezet, a fát, meg a többit.
Jelenleg azonban mindkét állatfaj védettnek van nyilvánítva hazánkban, így csak szét lehet tárni a karunkat, meg blogolgatni lehet a problémákról.

movhu 2008.02.27. 16:47:04

Vajon naiv dolog-e azt hinni, hogy történik valami ebben a témában még a mostani választási ciklusban ?
Lehet rá fogadásokat kötni...

Mar 2008.02.27. 16:49:15

Csak azt tudnám kinek jó ez? Az olajszőkítésben benne volt mindenki, aki számított, de ennek a hátterében is állna valaki? Nehéz elképzelni, hogy nem.
Vagy ez egyfajta segíly ?

weid 2008.02.27. 17:01:27

Tavalyról egy hír:
index.hu/gazdasag/magyar/szfm070904/

Vannak benne nevek, náluk lehet érdeklődni, hol tart(unk)...
én meg addig intézem a fogadásokat, hogy hol-mit mondanak.

Dezsőke 2008.02.27. 17:18:07

Jack__Bauer 2008.02.27. 16:42:58 :
Ne keverd össze az erdelyi badogos cigokat a mi mosomedveinkkel. Azök többnyire meloznak, abbol telik ilyen hazra. Ezek szerint a mi mosomedveink is meloznak, csak nem tul közhasznu, es nem biztos, hogy bejelentett munkat.

tudom, nagyon naiv vagyok, de nem lehetne fematvetelnel felirni a beszalito adatait, esetleg egy alairast is kerni. Alairast, es nem XX-et! Bar lehet most kirekesztö voltam. No most meg analfabetizmussal gyanusitom a mosomedveinket. Ebböl mar nem jövök ki jol.

De különben is, biztos, hogy aluliskolazottak az elkövetök (persze önhibajukon kivül, mert a mosomedve szagra hivatkozva nem engedtek be öket az iskolaba), es a kölykök mindennapi majkremes kenyerere kell a penz. Nagy am egy mosomedve alom.

Jack__Bauer 2008.02.27. 17:28:56

krstf: ki beszél itt cigókról? Én mosómedvékről beszélek, azok meg köztudottan nem melóznak, csak lopnak. Tegye fel a kezét, aki látott már melózó mosómedvét!

Netuddki. 2008.02.27. 17:31:10

Írkálni? A XXI. században? Kamerát mindenhová! Legalább egy havi arhiválással. Oszt lehet(ne) kőkeményen ellenőrizni.

BamBoo 2008.02.27. 17:45:40

Nem lehetne-e-e-e-e-e, hogy végre egyszer a gyurcsányi villa kábeleit lobják el? Meg a zorbániét is? Meg a kókadtiét? (már ha van neki már ha) Hátha az használna.

Volkov 2008.02.27. 17:47:23

Csak hogy képben legyetek. A cégemnél (nagyon kis cég) az éves leltárnál rengeteg kacatot leselejteztem. Ez már volt olyan mennyiség amit megérte a teherautónkkal bevinni a közeli átvevevőhöz (selejtes lemez alkatrészek). Interneten minimál infó, telefonban tőmondatos tájékoztatás.Odaérünk, ott közölték velem, ha el akarom adni először le kell szerződnöm, az Apehtól 3 hónapnál nem régebbi, valami hulladékgazdálkodási engedélyt kérnem (hozzá egy rakás hitelesített cégpapir - egyébként máig nem siker ennek a pontos menetét megtudnunk), stb. A szerződéskötés pedig kb. két hét. Mondom, hogy de itt a cucc, akkor most mi legyen. Akkor adjam le mint magánszemély. Ehhez adnom kellett egy személyi igazolványt, és 3 darab papirt kellett aláirnom, és kaptam egy elismervényt, amin tömören "egyéb fémlemez" megnevezés szerepelt. Persze ezt a cégemnél könyveléstechnikailag csak kacifántos módon lehetett volna elrendezni, igy annyiban maradt. Kérdeztem, hogy mi van ha rezet hozot (tekercselésből, és vizszerelésből megmaradt pár kilónyi). Azt csak szerzire - mondták. Ha ekkora kurva körülményes eladni a hulladékot, akkor legközelebb ha ilyen lesz, akkor kibaszom az egészet lomtalanitáskor (vagy odaadom aprópénzért valami kissebségi kukabuvár társulatnak), mert ezt a hercehurcát nem éri meg. Azt nem értem, hogy ha velem ennyit szaroztak, akkor ha valaki odaállít a rézzel, attól hogy veszik meg? Hát úgy, hogy megy zsebbe a cucc, vagy van egy "vállakozó" akinek ezek a dolgok el vannak intézve.
Szóval ha én igy jártam, akkor nem csodálkozok, hogy ennyire megy a hulladék-eltüntetési biznisz, teleszemetelve a környezetünket. A törvényalkotónak erre is kellene gondolnia.

Netuddki. 2008.02.27. 17:48:18

BamBoo 2008.02.27. 17:45:40
Olyat nem lehet. Holló a hollónak nem vájja ki a szemét!

Netuddki. 2008.02.27. 17:51:26

Volkov 2008.02.27. 17:47:23
"Szóval ha én igy jártam, akkor nem csodálkozok, hogy ennyire megy a hulladék-eltüntetési biznisz, teleszemetelve a környezetünket. A törvényalkotónak erre is kellene gondolnia."

Muhaha!
A törvényalkotó max. azon gondolkodik, hóvégén mennyi költségtérítést számoljon el számla nélkül.

david70 2008.02.27. 17:51:47

Nem olyan egyszerű a dolog. A kábelt így nem veszi át egyhivatalos kereskedő sem. Ahhoz, hogy átvegyék le kell nyúzni a műanyagot, leszedni at ólom köpenyt majd leégetni a kábelről a papírt.Ilyen állapotban már teljesen hulladék formájú. Szakértője vagyok az egyik társaságnak aki a színesfém lopások megszüntetését tűzte ki célul. A lopásból származó fém nagyrészét Szlovákiában értékesítik, mert a hivatalos engedélyel rendelkező magyar kereskedők zöme nem veszi át a nyílvánvalóan lopásból származó fémet de az igazi ok, hogy ott magasabb a fém ára és nem olyan kivácsiak mint itthon.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.27. 17:58:42

Addig nem lesz semmi, maig két vonat össze nem ütközik emaitt és meg nem halnal vagy 50-en ...
Szörnyű, de ez az igazság !

A színesfémkereskedő el sem kérheti az illető adatait hogy felírja, aki bevisz valamit a telepre !

Mennyibe kerülni egy ilyen törvényt hozni, ami ezt kötelezővé teszi ??? Simán vissza lehet keresni, ha rögzítenék az adatokat :
Kiss József, 700 kg rézkábel , febr. 26 kedd 15:10 perc + lakcím.

Volkov 2008.02.27. 18:01:44

david!
Mint lelkes környezetvédő mondom:
Már azzal is sokat segítene a minisztérium, vagy a szakmai szervezetek, ha feltennének akár a honlapjukra, egy érthető tájékoztatást pl. a felvásárlás feltételeiről vagy a menetrendjéről. Ha a "törvénytisztelő" kereskedő, vagy eladó, aki jogszerüen akar eljárni ezeket könnyen megismerheti, sokkal könnyebben lehetne a tolvajokat kiszurni.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2008.02.27. 19:00:24

Vácon van egy cigány faszi, akinek mind a két karja amputálva van. Ő is kábelt lopott. Ugyanúgy nézett ki a kábel, mint amelyikben nincs áram, csak egy kicsit más volt a fogása. Na ez az ember már nem fog semmit lopni.

sziabence 2008.02.27. 19:16:40

"Meghallgatom a szemed" movhu ... nagyon nagy égés volt?

gőzike 2008.02.27. 20:47:59

...most tényleg azt hiszitek szabályokkal lehet meggátolni pl. a fémlopast ?!!
Ezt már egy 3.-os kölök se hiszi...

Abban a világban amiben, ha kell hologrammos címkét is hamisatanak?! ...bármikor.

Majd pont egy személyi ig. szám meg lakcim lesz a dolog gátja.... hahahaha!

Mellesleg a hazai színesfém biznisz veressjanos pü.miniszter biznisze...mint az közismert a cége sok milliós adócsalésrt el is lett marasztalva pár éve e témában.

monban 2008.02.28. 11:02:16

Veres János korábbi cégtársa Kabai Károly is színesfémefeldogozással foglalkozik. Jó politikai kapcsolatai vannak, hiszen a legutóbbi helyhatósági választásokon Veres is mellette kampányolt. Van jónéhány "színes" cége. Őt ítélték el adócsalás miatt nem olyan régen. A cégei köszönik jól vannak, éves szinten majdnem milliárdos árbevételük van, és az adózás előtti eredmény valahogy 15-20 millió ft körül alakul évente. Szerintem a jó kapcsolatait nem csak a régi szép cimborálós emlékeknek köszönheti. Hát ezért nem történik semmi ezügyben. A színesfémesek jó része szerintem báb emberke... Mert jónéhány politikusnak könyökig szaros a keze...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.02.28. 16:08:37

Ejnye, mi ez a negatív hozzáállás? Hiszen a tesvíreknek is joguk van lépést tartani az informatikai fejlődessel, tudod, az esélyegyenlőseg
nevében. Hogy tudnának másként felzárkózni? Tíz évvel ezelőtt még csak a vasúti sínekhez volt joguk, dehát a világ az fejlődik. Ó, boldog jövő!

Optik_Kabinet 2008.02.28. 23:49:48

- héjj gázsi dikkmá ez nem réz nézzedmá ez üveg more

Ahol lehet ott le kell cserélni a rezet optikára és kész :-)

sültzöldparadicsom 2008.03.02. 19:36:58

ugyan már kinek hiányzik az a pár kölyök aki Pörbölynél ott maradt, most legalább nem jelentkeznek egyetemre meg fősulira, és nem tüntetnek a tandíj ellen, na meg ha meghal egy pár nyugdíjas, nem kell nekik tovább fizetni, ki van ez találva, mit károgtok folyton
süti beállítások módosítása