2008. február 20-ról 21-re virradó éjszaka ismét teljes Holdfogyatkozás lesz, mely hazánkból is megfigyelhető. Habár a holdfogyatkozás nem annyira ritka, mint a napfogyatkozás, mindennapos jelenségnek egyáltalán nem nevezhető. A mostani után sorozatban részleges fogyatkozások lesznek, amik részben olyanok, melyeknél a hold csak részben lép be az árnyékba, részben pedig olyan, amikor a Hold csak a Penumbrába (félárnyék) lép be. A következő teljes Holdfogyatkozás ugyan megint megfigyelhető lesz tőlünk, de csak 2010. december 21-én. Ekkor azonban félévenként három egymás utáni teljes fogyatkozás is lesz. A mostani fogyatkozás teljes fázisa 4:01-től 4:51-ig fog tartani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szokásos dolgokat a legtöbben ismerik, így lássuk csak röviden. A Föld ilyenkor a Hold és a Nap közé kerül, így eltakarja előle a Nap fényét. Azonban teljesen sötétnek nem látjuk a Holdat ekkor sem, mert a Föld légköre miatt szórt fény kerül az árnyékkúpba, így a Napfogyatkozással ellentétben nem kerül teljes sötététségbe az égitest. A fenti ábrán láthatjuk, hogy az egyes fázisok mikor, és milyen stádiumban érik a Földet. A Hold a teljes fogyatkozás idején csupán az itt látható mélyvörös színt ölti fel, ez adódik a fent említett szórt fény hatásából. Ellenben a méretekből következik, hogy sokkal tovább marad a Hold az árnyékban, így nem csak rövid ideig élvezhető a jelenség.

Ezekből levonható a jelenség – alvós típusú megfigyelő szempontjából - kellemetlen tulajdonsága. Ez ugyanis értelemszerűen a Föld éjszakai oldaláról figyelhető csak meg, és most éppen abban a fázisban, amikor már közel lesz nálunk a napkelte. Tehát ebben az évben korán kell kelnünk a megfigyeléséhez. Egyben azonban biztosak lehetünk. Egy ritka, és csillagászati szempontból érdekes égi megfigyelés élményében lehet részünk, ha rászánjuk az időt erre az alkalomra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr10334570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doris · http://doris.blog.hu 2008.02.11. 09:50:02

Hát nem tom. Majd erősen átgondolom, akarok-e felkelni olyan korán.
Engem valahogy annyira nem izgatnak fel az ilyen fogyatkozós ügyek.

takács dóra 2008.10.23. 18:11:40

kérlek a jövőbelit írjátok meg ne azt ami már volt!!!

movhu 2008.10.23. 20:51:22

Ha megfigyelted, ez az írás a jelenség előtt 9 nappal íródott. Igaz, ma már ez a múlt :D
süti beállítások módosítása