Ma már a spamszűrő megoldásoknak köszönhetően nem is szembesülünk azokkal a levelekkel, melyek postafiókunkat bombázzák, mert szolgáltatónk - a saját érdekében is – elvégzi helyettünk az előszűrést. Így nem látjuk a hozzánk érkező levelek 70-80%-kát, mert ez rögtön törlésre kerül, mielőtt a postafiókunkban landolna. Néha mégis beszalad egy-két viagrát, nagyobb nemi szervet vagy nyugtatót reklámozó levél, hát kitöröljük. A legnagyobb spamelők egyike azonban továbbra is zavartalanul végzi tevékenységét, ő pedig nem más, mint a BayTSP Inc, azaz a copyright-compilance.com.

Nem szégyen nem ismerni őket, mert alapvetően a végfelhasználóval nem kerülnek kapcsolatba. Tevékenységük abból áll, hogy folyamatosan figyelik a filecserélő hálózatokat, és monitorozzák ki, milyen filmeket oszt meg. Amikor egy aktuálisabb darabot megtalálnak, akkor a megosztók IP címéhez tartozó szolgáltató abuse@szolgáltató.akármi címére küldenek egy levelet, hogy irgum-burgum, micsoda csúnya dolog ez. A levél feladójában benne van a filmstúdió rövidített alakja, amiből lehet tudni kié a film eredetileg. Itt nem áll meg a dolog, mert egy U.S. törvényre hivatkozva utasítják a szolgáltatót, hogy szüntesse meg a jogellenes tevékenységet, akár a szolgáltatás korlátozásával is. A kísérő szövegben van egy kis táblázat:

Evidentiary Information:
Notice ID: *********
Asset:  Stargate Atlantis
Protocol:  BitTorrent
IP Address:  **.**.**.**
DNS:  ***********.hu
File Name:  Stargate.Atlantis.S04E01.DSR.XviD-NoTV.avi
File Size:  367169860
Timestamp:  3 Feb 2008 02:21:56 GMT
Last Seen Date:  3 Feb 2008 02:21:56 GMT
URL: 
http://tracker2.istole.it:60500/announce
Username (if available): *******

Természetesen a csillagok helyén a megfelelő adatok szerepelnek. Mikor 2002 körül először kaptak hasonló leveleket a szolgáltatók, még némi komolyságot is tanúsítottak, telefonáltak a felhasználónak és írtak neki mailt, hogy ki kellene venni a filmet DC (akkor még az volt a legismertebb) megosztásból. Aztán szépen elgondolkoztak, hogy minek foglalkozzanak valami ismeretlen amerikai nagyvállalat fenyegető leveleivel. Nem beszélve arról, hogy a szolgáltatónak nem nagyon van kedve a drága munkaerőt ezeknek a leveleknek a kezelésével lekötni, pedig nem kevés érkezik belőlük naponta. Ennyit a levelek hasznosságáról.

A levelek azonban felvetnek egy gondolatot, miszerint miért lehetséges, hogy egy amerikai vállalat minden jogkövetkezmény nélkül áraszthat el spamekkel világszerte postafiókokat? Az fel sem merül a levélküldőkben, hogy az Egyesült Államokon kívül nem érvényesek az ott hozott törvények? Pont abban az országban történik ez, ahol leginkább szeretnek felszólalni a világméretű spam probléma ellen. Ezek a kérdések azonban senkit nem érdekelnek. A Nagy Testvér továbbra is szorgalmasan dolgoztatja kereső robotjait, és kutat azok után, aki megsértik az általa lefektetett szabályokat. A legtöbben meg beállítottak egy szabályt a levelező kliensükben, miszerint ezek a levelek is a szemétben végzik. A spamáradat viszont folytatódik, mert úgy tűnik mindenki egyenlő, csak vannak egyenlőbbek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr4326478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csibike · http://csibike.blogol.hu 2008.02.05. 17:49:59

Szívem szerint a főnököm leveleit állítanám be spamnek, de akkor ki is rúgnának :D
süti beállítások módosítása