Katalizátort vagy életet

2008.01.31. 13:43

"Büszkén" gondolhatjuk azt, hogy a színesfémek lopása területén már világszínvonalon dolgozó szakemberekkel rendelkezünk, amiben van is igazság, de az új technológiák területén vannak még tanulnivalók a világban. Ezeket a kiaknázatlan forrásokat kezdték el feltárni az Egyesült Államokban egyes bűnözői rétegek. Nemrégiben egy rendőr arra lett figyelmes, hogy valami furcsa zaj hallatszik egy autó alól, ahol egy embert talált, aki szorgalmasan megpróbálta eltávolítani az autó katalizátorát. A jelenség nem egyedi, azóta több helyen is történt hasonló katalizátor veszteség, amelynek hiányát az autós reggel, az autó beindítása után garantáltan észreveszi, mert enyhén szólva hangosabb lesz az autó kipufogása, nagyjából háborús hangzavart előidézve.

Miért is kell annyira a katalizátor. Nem a burkolata miatt, akkora mennyiségű fémet bárhol egyszerűbb és feltűnés mentesebb lopni. Ezek a katalizátorok sokkal értékesebb anyagokat is tartalmaznak, méghozzá nagy tisztaságú platinát és más olyan fémeket, amik igen értékesek önmagukban is. Ugyanis ezek a fémek segítenek katalizátorként (innét a név, vagyis a katalizálásból) a szén-monoxidot, a nitrogén-oxidot és az elégetlen szénhidrogéneket kevésbé veszélyes anyagokká átalakítani. A katalizátorban az a lényeg, hogy ezekkel a fémekkel minél nagyobb felületen érintkezzen a kiáramló anyag. A tolvajoknak azonban egy a lényeg. Ezekért az anyagokért ugyanis a helyi hulladékfelvásárlóknál 25-200 dollárt kapnak, ami nem kevés ennyi „munkáért”. Az egy más kérdés, hogy a helyreállítás költsége ebben az esetben az autós számára elérheti a 2000 dollárt is, tehát ebben a színesfémlopásban is az okozott kár nagyságrendekkel eltér a hasznon mértékétől. A lopástól kevésbé vannak biztonságban a nagyobb autók tulajdonosai, hiszen a nagyabb terepjárókon könnyebben hozzáférhető helyen vannak a kipufogó rendszer elemei, és egy ilyen autón egy profi tolvaj kevesebb, mint 45 másodperc alatt eltávolítja a számára értékes dolgokat. A platina legjobb forrása pedig a katalizátor, mert annak kötelezővé tétele óta a világ platina termelésének 60%-át az gépjárműipar nyeli le!

Látható tehát, hogy az ebből élők mindig meg fogják találni az utat a fémekhez, melyek számukra annyira értékesek, úgyhogy lehet tovább dolgozni azon, hogy minél inkább a befogadó ipar oldalán fogjuk meg a problémát. Ideje lenne, ha a színesfém telepen feltűnne valakinek, hogy a behozott anyag egy bronz emléktábla, egy szétdarabolt szobor vagy esetleg egy katalizátor.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr71319419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása