Bitek a szmötyiből

2008.01.28. 13:30

A legtöbb előfizető számára érthetetlen, hogy a mai technológiailag túlfejlett világban miért is olyan drága még az internet szolgáltatás (megjegyzendő, hogy a drágaság részben relatív is, a fizetésekhez képest), és miért is kell a nagy sávszélességekért elég borsos árakat fizetni. A sok költségvonzat közül ez többek között köszönhető annak, hogy jelentős anyagi értéket képviselnek az átviteli hálózatban olyan elemek, amelyekről - mint átlag előfizető - tudomást sem veszünk. Ez pedig nem más, mint az a hely, ahová az átviteli közeg, adott esetben a kábel lefektetésre kerül. Ezért is érthető, hogy pl. Budapest belvárosában meg sem próbálkozhat alternatív szolgáltató, hogy alépítményt építsen a kábeleinek, mert annak költségvonzata akkora, hogy nem lehet értelmes megtérülési idővel számolni. Képzeljük el azt, amikor a lendületes vállalkozó megjelenik az V. kerületi Polgármesteri Hivatalban, hogy szeretne a teljes Váci utcára egy bontási engedélyt kérni. Pontosan ezért szinte esélytelen ugyanazon a vonalon más szolgáltatótól, aki mellékesen a jövendőbeli konkurencia, megfizethető áron helyet bérelni az ő hálózatában, néha pedig hely hiányában már akkor sem tudna adni, ha akarna.

Ez nem csak nálunk van így, hanem például a briteknél is, ahol ugyan nem találták fel a spanyolviaszt, de legalább tették valamiféle lépést a megoldás irányába. Lehet, hogy a kezdeményezés még sok akadállyal kell, hogy szembenézzen, de megmutatja, hogy biztosan vannak még kiaknázatlan forrásaink. Az egyik ilyen a szennyvízhálózat.

A szennyvízhálózat nagy áteresztő kapacitása miatt jelentős átmérőjű csövekből áll, ráadásul biztosan teljesen akadálymentes, így abba minden további nélkül lehet optikai kábeleket telepíteni, tulajdonképpen az optikai kábel anyaköltségén. Manapság egy száz vagy akár több száz szálból álló optikai kábel sem jelentős átmérőjű, és a fúziós hegesztésnek köszönhetően, amikor az üvegszálak végét olvasztással újraegyesítik, majdnem veszteségmentesen toldható, hosszabbítható. Az optikai kábelek végére pedig ma már olcsó adatátviteli eszközöket lehet telepíteni, sőt különböző technológiákkal az optikai szál bármilyen más, pl. analóg televízió műsor átvitelére alkalmas. Ma már megfizethető áron vásárolhatók gigabites adatátviteli sebességet biztosító optikai eszközök is. A kábelt pedig megfelelő burkolattal egyáltalán nem zavarja az, ami minket nagyon zavarna, hogy adott esetben eltemeti a szennyvíz. Tehát nincs ásás, útfelbontás, aszfalt helyreállítás, csak megy a kábel a most ottlévő helyre is.

Nem állítható, hogy a vállalkozás sikeres lesz Angliában, annak ellenére, hogy más európai országokban már sikeres ilyen kezdeményezések működnek. Sok minden más dolog kell ennek sikeréhez, nyilván megfelelő marketing stratégia is. A példa azonban mutatja, hogy vannak alternatív lehetőségek a jövendőbeli távközlési befektetők előtt akkor is, ha igen erősnek tűnik az a harci közeg, amiben meg kell vívni az előfizetőkért vívott csatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr78314709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gus · http://gus.freeblog.hu 2008.01.28. 15:41:37

én meg mindig azt hittem, hogy a jövőben majd csak simán a levegőben fog száguldani az ultragyors net, azt nem is gondoltam volna, hogy a szaron keresztül fog jönni. :-))))))

csibike · http://csibike.blogol.hu 2008.01.28. 22:27:23

Gus lelőtte a szaros poénomat :D

2008.01.30. 21:41:26

Akkor igaz a mondás: szarból is lehet várat építeni... ;-))))

2008.01.30. 21:50:51

A szikkadt angoloknak nem ez az első ilyen ötletük, bár nem tudom, jelenleg hol tartanak vele. Az elektromos hálózatot is megpróbálták megcsapolni: valamiféle adapterekkel meg tudták oldani, hogy a vilamos hálózaton át lehessen számítógépes hálózatot létrehozni. Kísérleteik sikeresek voltak évekkel ezelőtt, noha kirobbanó sikerről nem tudok...
De ez a szaralagutas dolog tetszik.

movhu 2008.01.31. 09:33:55

Van ilyen szerkezet. Az otthoni netem többen osztozunk wireless segítségével.(Senki nem hallotta :) )
A szomszédunk beton házába plussz vezetéket behúzni külön kihívás lenne, ezért felmerült az ottani több gép közötti wireless osztás. Viszont sikerült nagyjából ugyanabban az árban olyan ethernet csatlakozót találni, ami a házon belül a konnektorokban dugható, és így azon keresztül folyik az adat. Nem túl gyors, mert bő 10 Mbit-es, ebbe az árba ez fér bele, de tökéletesen működik. Az más kérdés, hogy nem házon belül techikailag több problémát felvet, ezért is nem lett belőle mindent átjáró nagy szolgáltatás

JamesTKirk 2008.02.13. 16:53:43

Pedig pont most kapták szét a Váci utcát :-)
(és az elmúlt hónapokban a környéket a hárombetűs a kábelei miatt)
süti beállítások módosítása