Úgy tűnik felkapott téma lett a magyar filmgyártás és támogatások visszáságairól írni, és már lassan ott tartok, hogy „aki erről ír, sikeres ember nem lehet”. Mindegy, már úgy is megírtam, akkor kikerül.

A Vuk újabb darabja már nagyon régen készül, a premier legalább háromszor el lett halasztva, és ebben a pillanatban sem tudni, hogy mikor kerül a mozikba. Legvalószínűbb a stáb szerint, hogy húsvétra, de ezek után már semmi sem biztos. Mondhatná az ember, hogy kit érdekel, majd csak lesz valamikor, különben is ez a róka köszönő viszonyba sincs a kedves kis Vuk-al, és egyáltalán nem is bájos, sokkal inkább egy sunyi róka. Igen, nem is volna érdekes, ha a produkcióban nem lenne eddig közel 200 millió forint állami támogatás. Eközben a 0, azaz nulla forint állami támogatást kapott Egon és Dönci című hasonszőrű 3D-s produkciót már lassan lefelé veszik a mozik műsoráról, és komoly sikert könyvelhetnek el a készítők, nem csak azt, hogy végülis övék lett ez első, magya 3D-s mozifilm, amit már senki nem tud tőlük elvenni.

Mit mond minderre Gát György?

- Kedves Gát Úr! Meséljen már nekünk Mátyás királyról

- Mátyás király lovon járt. A ló négylábú patás állat….

Igen, a szituáció pontosan ugyanaz. Amikor megkérdezték az újabb premierről, akkor ő elkezdett a Vuk IMAX verziójának terveiről beszélni. Arról, hogy a filmet ott is szeretnék vetíteni. De könyörgöm. Mikor lesz ebből IMAX verzió, ha még ebben a pillanatban a rendes sem készült el? Ebben a pillanatban nem az érdekli az embereket, hogy lesz-e belőle ilyen, hanem egyáltalán megszületik-e valaha a Vuk legújabb darabja.

Az IMAX verzióra egyébként is nagyon kevés esélyt látok. Egyetlen tekercs elkészítése 40.000 USD, és ez egy átlagos IMAX filmre értendő, ennél a Vuk hosszabb. Ráadásul az IMAX-nek megfelelő formátumban és felbontásban újra kell renderelni az egészet, ami az összes képkocka számítógép általi újabb kiszámítását jelenti. Ez egy óra alatt ~ 75.000 képkocka, amit ráadásul akkora felbontásban kell elkészíteni, ami nemhogy egy számítógépnek, de egy egész szerverfarmnak is jelentős idejébe telik. Ennyit az IMAX változatról.

Normál vállalkozás esetében, ha valaki bead 10-20%-ot az üzletbe, és kijelölnek egy időpontot, hogy ekkor megvalósul a végeredmény, akkor fél évvel utána már elég ideges lenne, ha még nem is látszana a vége. Ez a Vuk nagyon beszorult a rókalyukba. Lehet, hogy a húsvéti nyuszi majd kilökdösi?

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr64308514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.01.24. 13:28:02

Igazából nem örülök, hogy a rajzfilm, mint olyan eldeformálódik. De legyen: az új témákat készítsék el számítógéppel. De a régi, jól bevált, patinás dolgokhoz olyan kár hozzányúlni! Mert ha jól értem, valamiolyasmiről van szó itt is. Nem ismerem a történetet közelebbről (mármint ennek a rendezésnek a történetét).
A VUK úgy jó és teljes, ahogy anno megrajzolták. A ragozás akár ráthat is neki, mert aki nem ismeri a régit, egy agyonsminkelt, esetleg negatív figurát fog megismerni, és nem lesz kíváncsi a régire. És ez baj.

2008.01.24. 13:30:09

Pc man: persze, mert az új technológiák adottak, csak azt felejtjük el, hogy rengeteg a sablon, és tucatműfajjá válik (vált?) a rajzfilm művészete, hiszen az utolsó végfelhasználó is össze tud rakni valami vackot.

2008.01.24. 13:31:29

Hát, mi tagadás, a blogban látható figura kidolgozott ugyan, de nem szimpi. Mesterkélt.

steadman · http://steadman.freeblog.hu 2008.04.01. 17:35:46

Az Egon és Dönci alkotói azért nem kaptak állami támogatást, mert nem kértek. Túl szövevényesnek találták a támogatási rendszert, s nincs filmes cimborájuk a bírálók között, ezért nem is pályáztak.

S hogy sikeres-e? A forgalmazó nagyságrendekkel több nézőt várt, a film készítői szerint ezek a számok is szépek.

farewell94 2008.04.01. 22:00:01

Bocs, csak úgy megjegyzem, EZEKET a képkockákat nem tart sokáig újrarenderelni... :)

vomit 2008.04.28. 23:33:40

a donci vilagbajnok, es nem csak ehhez a foshoz kepest
süti beállítások módosítása