Belül van a zűrzavar

2008.01.19. 20:41

Érdekes ez az állandó sírás kicsike országunkban. Tipikusan panaszos nemzet vagyunk, aki úgy tűnik, kiválóan látja azt, hogy hol szenved hiányosságot, de nem veszi észre, hogy eközben miként emelkedett az életszínvonala. Emlékszem még arra az időkre – és nem is kell túl nagy időutazást tenni – amikor elképzelhetetlen volt, hogy télen bármely boltban hozzájuthassunk paradicsomhoz, paprikához és egyéb zöldég termékekhez. Manapság a banánért legfeljebb a bolt pénztárában kell sorban állnunk. Van azonban egy másik folyamat ebben az egész életszínvonallal kapcsolatos sírásban. Ez pedig az, ahogyan átalakul a fogyasztás szerkezete az emberek körében. Igaz az a kijelentés, hogy most sem rosszabb, csak éppen most jobban fáj. Igen, egyeseknek fáj, hogy a másiknak futja hatalmas terepjáróra, csili-vili mobilra vagy akármi másra, amire neki nem. Nekem sem futja most éppen hatalmas terepjáróra, de egyáltalán nem zavar. Az emberek viszont kompenzálnak, sokszor erejükön felül. Nem véletlen, hogy a hitelek felvétele eszeveszetten növekszik. Miért mondom mindezt? Csupán néhány statisztikai adat arról, hogy az elmúlt években miként alakult a fogyasztásunk:

Én másképp látom a problémákat. 2000 és 2006 között a 100 főre jutó

- Automata mosógépek száma 59-ről 83-ra

- Mikrohullámú sütők száma 49-ről 80-ra

- Színes televíziók száma 110-ről 144-re

- Számítógépek száma 14-ről 41-re

- Mobiltelefonok száma 27-ről 158-ra

emelkedett

Eközben az évi

- A halfogyasztás évi 5 kg-ról 1,8 kg-ra

- A tejtermékeké 8 kg-ról 5,8 kg-ra.

- A gyümölcsfogyasztás 60,1 kg-ról 41,6-ra

csökkent

A kiadások szerkezetében százalékos arányban alig csökkent az alkohol és dohánytermékek aránya, növekedett a vendéglátás és szálláshelyfoglalásra költött mennyiség, és a közlekedésre költött pénz mennyisége.

Az általam kiemelt példák jól mutatják, hogy a nagy társadalmi elégedetlenség mögött jelentős fogyasztási átrendeződés is van. Talán itt volna az ideje elgondolkodni. Tényleg olyan rossz nekünk vagy csak egyfajta relatív romlás történik, és ez zavarja lelki világunkat? Ez utóbbi ugyanis pénz nélkül is kiválóan kezelhető. Úgy tűnik, hogy belül van a zűrzavar.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr81303664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.01.19. 21:29:08

Hm. Ilyen statisztikával nem találkoztam még, de számomra enélkül is világos, hogy a jólét fogalma meg a panaszok érdekes diszharmóniában vannak.
A médiumokban - főleg az ellenzékiekben - a romlásról van szó, a nyomorról, a pénztelenségről, közben meg csak meg kell nézni a bevásárlóközpontokat és parkolóikat ünnepek előtt. Az üzletek tele vásárlókkal, dől az áru kifelé, és a parkolók dugig, sokszor nem is akármilyen autókkal. Ez van. Költünk. De nem eleget - mondaná OV.

Perillustris 2008.01.19. 21:57:52

kelgyo, értem amit mondani szeretnél, de a példád, ami minden hasonló témájú topikban előjön, nem kicsit demagóg. Ugyanis míg a parkolók és a plázák valóban tömve vannak, s tényleg milliárdok landolnak az üzletekben, addig rengetegen maradnak "láthatatlanok". Pár tízezer ember elég ahhoz, hogy hamis képet lássunk, de az országban több millióan vagyunk.

Mindenféle mérőszámokkal és fogyasztói kosarakkal nálam okosabbak elvileg ábrázolni tudják, mekkora is a jólét pontosan, de ez csak egy átlagot mutat, s lássuk be, az olló egyre jobban szétnyílik.

Azt, hogy hogyan lassítható ez, nem tudom, nem szakmám. Laikusként persze szövögethetek naiv álmokat a média "megregulázásáról", arról, hogyan kéne megállítani az emberek elhülyülését, s az ezzel együtt járó túlköltekezést, ám félek, túl nagy pénz és hatalom áll az érdekeltek mögött ahhoz, hogy látványos javulás következzen be.

becherpig · http://3amagyar.freeblog.hu 2008.01.20. 02:16:49

honnan vannak a számok?

movhu 2008.01.20. 08:57:35

A számok a KSH-tól származnak, az erre vonatkozó tanulmány sok egyébbel együtt bárki számára ingyen letölthető az oldalról.
Igaz, hogy nyílik az olló, de azért ezek akkora mennyiségek, hogy azt nemigen a felső tízezer raktározza otthon a pincéjében.

Gilyankata 2008.01.20. 12:09:01

Vannak azért szegény emberek sajnos,de valahogy úgy érzem sokan egy szpeciális (ezeket nem látom) szemüveget viselnek, és ettől könnyebb a lelkiismeretük. Ismertem olyan férfit is aki kiszámolta, hogy egy évben hány kg margarint evett meg a családja(az olcsobbik féléből), mert sajnos másra nem jutott. De valahogy ezekről a témákról senki sem beszél????

movhu 2008.01.20. 12:39:19

Nem hiszem, hogy ne lennének szegények, sőt vannak is. Azonban ő nekik talán nem is olyan nagy a hangjuk, mint sokaknak, akik sírnak és tüntetnek bármely kormány ellen, miközben lassan, de folyamatosan emelkedik az életszinvonaluk. Róluk van szó.

abandi 2008.01.20. 14:24:39

Szorgos népünk győzni fog!!!
Feltehetően: azért csökken az egészséges táplálék bevitele, mert átszoktunk a zsíros kenyérre...(alföldi mangalicából, makói vereshagymával!!!)
A tartós fogyasztási-cikkekre felvett hiteleket pedig, (hála a pénzintézetek jószándékú támogatásának...)nélkülözhetetlenül hasznos tárgyakba fektetjük, hogy az általuk nyert szabadidő-többletet az új HD-TV előtt töltve, a mónika-balázs-feketepákó só-ban látottakból okuljunk...
Brávó!!!

csibike · http://csibike.blogol.hu 2008.01.20. 18:14:11

Az emberek szeretnek panaszkodni. Tuti, hogy a terepjárósnak is van panasza, pölö nem tud hol parkolni Budapesten :P
Örülök, hogy tudom értékelni azt, amim van. Van, akinek ennél több van, van, akinek kevesebb. Nem érdekel, hogy másnak mi mindene van. Attól én nem leszek boldogabb, ha ezen kesergek :)
Aki pedig kizárólag azért vesz fel hitelt, hogy pölö dizájnos tévét vehessen - megérdemli.

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.01.25. 17:03:18

nagyon jó a blog :)
és sok igazság van a postban. Ugyan a számokat nem ismertem, de hétvégén mindenki számára tapasztalható jelenség, hogy a plázákban, hipermarketekben mozdulni sem lehet, mindenki vásárlási lázban ég. Ugyanezek az emberek aztán hazamennek és panaszkodnak, hogy gyurcsányékmindentelvettek. Az nem tudatosul az emberekben, hogy a lemondást is meg kell szokni, pl. ha nyaralni szeretnék akkor lemondok a cigiről meg a reggeli felesről meg a 120ft-os kávéról az aluljáróban, és félreteszem azt a pénzt, és két év múlva elmehetek egy jót üdülni valahova. Nyugaton is ezt teszik az emberek, csak itt valahogy sokan úgy gondolják, hogy minden 'jár'.

movhu 2008.01.25. 18:51:36

Évente egy jó házimozirencer árát utazgatom és nyaralom el, vagy még annál is többet. Ez önmagában nem is volna érdekes...de még mindig minden öbercsiliviliházimozirencerem :)
A dícséretet pedig köszi, újabb lendületet ad, ha vannak még normális emberek.

abandi 2008.01.26. 05:22:05

ÓÓÓÓ! Itten kárpediem a csaszi???
Akkor csövi a csuminak az élményferedőben!!!
süti beállítások módosítása