Lesz-e olcsóbb csupasz ADSL?

2008.01.11. 14:16

Az NHH (Nemzeti Hírközlési Hatóság) kihirdette a 2007 év végén hozott határozatait, melynek egyik eleme az, hogy ezentúl kötelező a nagykereskedelmi csupasz xDSL szolgáltatás nyújtása, akkor is, ha az adott területen jelen lévő szolgáltató azt kiskereskedelmi forgalomban nem értékesíti. Ez azt jelenti, hogy más akkor is szolgáltathat a szolgáltató területén az ügyfeleknek telefon nélküli ADSL szolgáltatást, ha az adott szolgáltató saját maga nem értékesít ilyet. Itt látható, hogy elsősorban nem is a legnagyobb szolgáltatót érinti a döntés. Emellett az NHH kötelezte a szolgáltatókat arra, hogy az árakról és költségekről ismét részletes kimutatást nyújtsanak be, ezért, hogy a nagykereskedelmi árak a valóságot tükrözzék, hangúlyozva, hogy "A költségmodell-váltás, valamint az átláthatóságra, a hozzáférésre és az összekapcsolásra vonatkozó új előírások összhangban vannak az EU tagországok szabályozási gyakorlatával" Ez pedig már mindenkit érint a szolgáltatók közül. Mi várható?

Egyrészt értékelnünk kell, hogy egyáltalán megszűnt az a típusú árukapcsolás, ami korábban létezett, és ez végre az ország összes szolgáltatójára érvényes lesz. Aki kicsit is műszaki ember, és ismeri az xDSL szolgáltatások műszaki feltételeit, az tudja, hogy a telefon szolgáltatásnak semmi köze az xDSL-hez, így a telefon szolgáltatás soha az életben nem volt műszaki feltétele az xDSL-nek, csupán így maradt, mint feltétel. A döntéssel az NHH elérte azt, hogy azok a szolgáltatók is kényszerítve legyenek a telefon nélküli xDSL bevezetésére, akik ezt eddig azzal védték ki, hogy ők maguk sem adtak ilyen szolgáltatást.

Persze még nagy mosolyra senki ne húzza a száját. Jelen pillanatban – amin segíthet a benyújtott adatok alapján történő árszabályozás – a csupasz xDSL árak alig térnek el a telefonvonal+xDSL szolgáltatás áraitól, ráadásul a csupasz szolgáltatás esetében az előfizetőnek telefonja nem lévén, lebeszélhető percei sem lesznek. Jobban megvizsgálva a csomagokat kiderül, hogy a valóságban, beleszámolva a kidobott perceket, még drágább is a csupasz xDSL, tehát csak annak éri meg, aki végképp nem emelné fel a telefonkagylót a vezeték végén. Egyelőre tehát messze a nagy forradalom, a szolgáltatók szeretnének minél kevesebbet veszíteni bevételeikből, és amíg lehet és a szabályozás rá nem kényszeríti őket, addig a csupasz xDSL sem lesz olcsóbb a hagyományos konstrukcióknál.

Legyünk azonban bizakodóak. A mostani döntés is azt mutatja, hogy a hatóság, ha lassan is, de foglalkozik a problémával, és a megoldás felé próbálja tolni azt a szekeret. Ismét egy lépés a tisztességesebb piacért. És mi a válasz a kérdésre? Bizakodunk, bizakodunk :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr78293420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása