Dübörög a feketegazdaság

2008.01.08. 11:24

A KSH legújabb kiadott foglakoztatási adatai alapján a 2006.IX-XI időszakhoz képest 2007 ugyanezen időszakában 37.000 emberrel kevesebb volt a foglalkoztatott, eközben a regisztrált munkanélküliek száma ugyanebben az időszakban 5.000-el csökkent. Ez azt jelenti, hogy 37.000 ember egyszerűen eltűnt a foglalkoztatásból. Az adatok a 15-74 éves korosztály adataiból származnak, de a 15-64-es szeletet véve sem kapunk eltérő eredményt. Hová tűnt 37.000 ember ? Meg nem haltak mindannyian, ez teljesen biztos. Szakadjunk ki egy picit a számok kavalkádjából, és tekintsünk bele ebbe a történetben.

Legutóbb egy televízió műsor pont azt elemezte, hogy Magyarországon komoly probléma, hogy a bő tízmilliós lakossághoz képest kevesebb, mint 4 millió ember dolgozik. Önmagában ezzel azonban nem kellene ekkora problémának lenni, hiszen ebben a tekintetben a szomszédos Ausztria sem áll jobban, a teljes lakossághoz viszonyítva ugyanúgy kb. 39 % a lakosság gazdaságilag aktív része. Természetesen itt valaki rögtön rávághatja, hogy ott a jóval magasabb jövedelmeknek köszönhetően jelentősen nagyobb az állami bevétel, a nyugdíjrendszer nem a mostani bevételekből fizeti a mostani nyugdíjakat, mert már rég rendeződött a nyugdíjbiztosítás rendszere, és még lehetne sorolni. Ez mind igaz. Látok azonban egy másik nagy különbséget. A mostani szám tükrözi feketegazdaságunk erejét és aktivitását. Ekkora ingadozás - 37.000 fő – azt mutatja, hogy országunkban az emberek nagy csoportját képes egyik pillanatról a másikra elnyelni a feketegazdaság. Azt tudhatjuk, hogy ezek az emberek ma is élnek, fizetik a számlájukat, vásárolnak a boltban, csak ezt olyan jövedelemből teszik, amely egyáltalán nem jelenik meg a nemzetgazdaságban, egyszerűen zsebből-zsebbe vándorol. Mondhatnánk, hogy komoly felkészülést igényel az, hogy a lakosság ekkora hányadát eltüntessük a gazdaságilag aktív szektorból, miközben továbbra is életben kell, hogy maradjanak.

Ezek fényében azt láthatjuk, hogy miközben a gazdasági növekedés egy százalékos értéke azt mutatja, hogy a magyar gazdaság nem is kicsit beteg, eközben a fenti szám mutatja, hogy a feketegazdaságunk eközben halad előre, egyre több bevételt elnyelve magában. Mosolyogjunk egy nagyot. Van egy óriásai gazdasági növekedésünk. Dübörög a feketegazdaságunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr20289305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bali1 2008.01.09. 07:00:04

Vazze,persze,hogy dübörög...tudod Te,hogy a fizetésedből mennyi járulékot vonnak le mindenféle címszó alatt?
És lehet Te nem is vagy vállalkozó...
Én igen,és szeretnék fejlődni,nem oadaadni a semmiért cserébe a keresményem 60%-át.
Miért nem mérsékelik pl 20%ra?Akkor valszeg szívesen bejelenteném azt a pár embert is aki most éppen nincsen...
Egyébként szerintem a 37.000 ember nagyrésze talán szeretné elérni,hogy ne csak a rezsire keressen még pár évig,ezért kivonult a láthatóságból..és éjt nappalá téve -valószínűleg 12-14 órában-tesz vesz valamit.
Igaza van.

movhu 2008.01.09. 09:25:17

Halál pontosan tudom mennyit vonnak le, és mivel szerencsére a jól kereső rétegbe tartozom, nem is keveset. Sőt, sokat. Sokáig vállalkozó voltam, ma is meg van a vállalkozói igazolványom, mert így legalizálni tudom a plussz forrásokat.
Egyébként direkt nem mentem bele abba, hogy mik volnának a megoldások. Bonyolult, hosszú, talán kivitelezhetetlen is ebben az országban. Tényeket közöltem.

zeb 2008.01.10. 15:46:36

"Azt tudhatjuk, hogy ezek az emberek ma is élnek, fizetik a számlájukat, vásárolnak a boltban, csak ezt olyan jövedelemből teszik, amely egyáltalán nem jelenik meg a nemzetgazdaságban, egyszerűen zsebből-zsebbe vándorol."


Ez nem biztos. Én fél évig voltam úgy munka nélkül, hogy egy fillér fizum se volt. Számlákból annyit fizettem (tartalékaimból), amennyit tudtam vagy muszáj volt, mert el kell tartani a családomat. Most dolgozom, pofátlanul sok sarcot vonnak, és közben ott van egy igen szép összegű tartozás a jövedelem nélküli időszakról, amiről gőzöm sincs, miből és mikor fogom tudom visszafizetni. Pedig az a helyzet, hogy a magyar átlagbér sokszorosát keresem, bruttóban.

Szóval nem biztos, hogy a rendszerből ideiglenesen kikerülők megjelennek bármilyen statisztikában. Egyszerűen csak felélve tartalékaikat várják, hogy találnak valami lehetőséget. Tekintetbe véve az igen elk*t magyar gazdaságot, nem olyan könnyű ám találni olyan céget, ahol nem épp leépítés zajlik.
süti beállítások módosítása