A szülés nem autószerelés

2007.12.04. 09:45

A szülés csodálatos dolog. Persze a fogantatás is, és ekkor nem arra gondolok, ami most sokak agyán átszalad, hanem arra, ami ott belül történik utána, hacsak korunk valami technikai vívmánya azt meg nem akadályozza. Ráadásul olyan csodálatos dolog, amiben minden embernek faji és nemzeti hovatartozás nélkül része lehetett. Persze fájdalmas is, és ne felejtsük el, nem csak az anyukának, de a gyermeknek is fájdalommal jár erre a világra kerülni. Azonban az a leírhatatlan élmény, amit a kis jövevény hoz ebbe a világba, az leírhatatlan és utánozhatatlan. Ezt mindannyian tudják, akik valamelyik oldalon ott voltak egy ilyen eseménynél, akár az apa oldalán is.

Azonban a szülés egy veszélyes üzem is. Nem csak fájdalommal jár, de nagyon sok veszéllyel is. A gyermeknek egy igen szűk helyen kell elhagynia az addig védelmező közeget, és jól ki van ez találva, mert akár az anya, akár a gyermek kialakítását nézzük, az bizony úgy van megalkotva, hogy mindketten hozzájárulnak a születés sikeréhez. A gyermek teste, még a feje formája is ideiglenesen alkalmazkodik a szűk körülményekhez, és az anya medencecsontja is ennek megfelelően képes alakulni. Nem véletlen, hogy tapasztalt orvos egy női medencecsontból nagy valószínűséggel megállapítja, hogy tulajdonos szült-e már gyermeket. Ebből a veszélyes üzemből következik az, hogy nem mindig zajlik a dolog zökkenőmentesen. Sajnos a gyermek nem mindig megfelelő sebességgel tudja elhagyni a szülőcsatornát, sőt néha különböző fekvési problémák vagy az anya testalkata miatt szükség van arra, hogy császármetszéssel kerüljön a világra. Az utóbbi időben sajnálatos módon eléggé elterjedt módszer lett, elkerülendő az orvosi műhiba pereket, inkább ezt a biztonságosabb módszert választják, pedig nem jó ez egyik szereplőnek sem. Az anyán keletkező seb nehezebben gyógyul, mint a normál szülés következményei, ráadásul a baba is hirtelen azt se tudja hol van, betör a fény, és szegény tényleg meg sem tud szólalni hirtelen. De néha szükség van erre. Nem véletlen, hogy néhány száz éve még sokan nem élték túl a szülést, akár a gyermek, akár az anya szempontjából nézzük a dolgot.

Éppen ezért az otthonszülés lehet, hogy egy rendkívül jó dolog, hiszen megszokott környezetben lehet a kismama, és utána ott is maradhat, márpedig a hazai kórházi körülményeket ismerve ez nem elhanyagolható szempont. Van viszont egy bökkenő. Sajnos a szülés nem autószerelés, hogy amikor közben kiderül, hogy kell még egy liter olaj vagy egy szimering, akkor megmossuk a kezünket, elmegyünk a boltba, és veszünk egyet. A szülésnél nincs lehetőség ilyesmire. Sőt arra sem, hogy közben elővegyük a szakkönyvet, és megnézzük, hogy a miért nem akar még mindig lejönni a fogaskerék a helyéről. Itt azonnal cselekedni kell, mert tényleg perceken múlhatnak emberi életek. Arról ne is beszéljünk, hogy a szülések egy hányadánál a szülés ugyan rendben lezajlik, de pl. az újszülött normál életreakciói nem indulnak be, és valamilyen ilyen irányú segítségre vagy orvosi műszerre szorul. Ráadásul a szülés sokkal bonyolultabb, mint az autószerelés. Itt sokkal kevésbé előrelátható mi lehet a probléma. Olajcserénél már előre tudjuk mire van szükség, jó esetben minden kéznél van. Azonban senki sem tart otthon komplett szülészeti laboratóriumot. Éppen ezért szerintem otthon szülni bármennyire is kényelmes, és lelkileg is sokkal jobb, ha minden rendben megy, mégsem egy jó dolog. Mások másként gondolják, sőt azt mondják, hogy a 10 éves gyakorlattal rendelkező orvos nem jó levezetni a szülést, mert az kórházi körülményekhez van szokva, nem otthonszüléshez. Ez olyan, mintha az autószerelő ismerőst nem kérném meg, hogy segítsen, mert hát ő a márkaszervizhez van szokva, és inkább majd én megszakértem a problémát. Lehet sikerülne, lehet nem, lehet elő kellene venni egy két könyvet, és előbb utóbb menne. De ismét mondom: a szülés nem ilyen. Ott azonnal szükség lehet egy orvosi műszerre, egy gépre, egy szakértő orvosra, aki adott esetben megfellő körülmények között azonnal cselekszik. És életeket ment, mert ott van és minden a keze alatt van a megfelelő lépésekhez.

Ennek ellenére nem mondom, hogy ne szüljön senki otthon, hiszen számtalan eset bizonyítja, hogy sikeres otthonszülést lehet kivitelezni, sőt, valahogy az emberiség eljutott ide, az ősszüleink is megszülettek és szültek valahogy, talán legfeljebb rosszabb halálozási aránnyal. Azonban nem lehet eléggé szigorítani a szabályokat és előírni a körülményeket ott, ahol emberi életekről van szó. Nem lehet egyszerűen leírni egy orvost, mert még nem vezetett otthoni szülést, és bízni benne, hogy nagy tudással rendelkező bábák jobban értenek ehhez a procedúrához. Mondhatnánk azt is, hogy a szülés ma luxus, aminek kiegészítő luxusa, ha valaki otthon akarja azt végrehajtani. Ez a luxus pedig kötelezettségekkel és nyilván kötöttségekkel kell, hogy járjon. És azt gondolom, hogy a társadalomnak érdeke, hogy vigyázzon azokra, akik vállalják a gyerekszülés luxusát a mai világban. Tekintsük így az otthonszülés kérdését. Mert ez nem politikai, nem orvosi kérdés. Sőt, a szülés nem autószerelés. Ez élet-halál kérdés.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr62251781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása