Magyar ember sajttal fűt

2007.11.30. 11:16

„Tíz tonna illegális sajtot találtak az ellenőrök egy budapesti raktárban - tudta meg a HavariaPress. A XVIII. kerületi nagykereskedésben csütörtökön délután tartottak ellenőrzést. Ennek során került elő a több mint tíztonnányi tejtermék, melynek eredetét tudta ugyan igazolni a kereskedő, s a termékek szavatossága is rendben volt, de a forgalomba hozatallal kapcsolatban nem volt engedélye. Jelenleg a nagykereskedést könyvelését, számláit vizsgálják, hogy kiderítsék, az üzletek polcaira jutott-e már a termékekből. A sajtokat lefoglalták és várhatóan megsemmisítik

Ennyire gazdagok vagyunk ? Ennyire felvet bennünket a pénz ? Nincs az országban olyan ember, alapítvány, aki nem csókolná meg a padlót, ha ebből a mennyiségből egy kicsit is kapna ? Bocsánat a kifejezésért, de ez már a hülyeség teljes netovábbja. Ok, semmisítsük meg a kábítószert, sőt égessük el csempészett cigarettát is. Amikor tisztázatlan eredetű húst vagy más terméket találnak, annak se legyen más sorsa. De a nyilvánvalóan fogysztható élelmiszert ? Nem azt a bő 10 millió forintot sajnálom, amibe ez kerül, hanem azt a lehetőséget, ami ebben rejlene. Azt hagyjuk, hogy eleve nem teljesen érthető, hogy a törvény miért csap le ilyen vasszigorral akkor, amikor félig-meddig rendbe vannak a dolgok. De az, hogy a termékekkel ezt tesszük, az főben járó bűn. Ilyenkor tipikusan felmutatjuk a társadalmunk öncélú, másokkal nem törődő szemléletmódját.

Az esemény ráadásul nem újkeletű, mint a mögötte rejtőző törvény sem. Azt gondolom, a törvényalkotóknak felül kellene vizsgálnia a törvényt, mert sok értelmes dolgot lehet ebben az esetben tenni. Az én elgondolásomban ilyenkor egyszerűsítsük az ügymenetet. Az illetékes szakhatóság ilyen esetben a termék értékét megbecsülhetné vagy konkrétan kereskedelmi forgalomba hozhatná, és az így keletkező bevételből finanszírozhatná a rajtakapott vállalkozásra kirótt bírságot. Vagy egyszerűen, bármilyen törvényi szabályozással el lehetne érni, hogy ezek a termékek közvetlenül olyan helyekre kerüljenek, ahol a szükség ezt diktálná, pl. gyermekjóléti szolgálatokhoz vagy állami gondozott gyermekekhez.

De a magyar értelmetlen. Inkább még pénzt fektet abba, hogy az elkobzott terméket megsemmisítse. Mert ez a legértelmetlenebb lehetőség.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr43247715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b 2007.11.30. 13:57:57

Pedig ruhával már nem teszik (mindig) ezt. Persze igaz, hogy élelmiszert bevizsgálni és csak megfelelő minőség esetén továbbadni nem olcsó de még mindig olcsóbb mint a nulláról előteremteni.

Különben is, tejelünk elég adót h értelmes célra is fussa két alföldi völgyhíd között.

neménvótam 2007.11.30. 14:02:53

Teljes mértékben egyetértek!
És ez még csak a kisebb tétel, de amikor több ezer ruhát, cipőt meg a farnc tudja még mit semmisítenek meg, mert hamisítvány. Nos az az igazán felháborító. Rengeteg hátrányos helyzetű ember örömmel fogadná az ilyen és ehhez hasonló dolgokat. Mondjuk kiváncsi lennék melyik gyökér hagyja ezeket jóvá, mert agyilag meg van zakkanva az szinte biztos.

eloi 2007.11.30. 14:06:46

Tökéletesen egyetértek!
A bevizsgált és jó élelmiszereket minimum oda kéne adni a rengeteg rászorulónak!!!
Sírunk (a politikusok is!!!), hogy gyermekéhezés van, meg létminimum alatt tengődő milliók az országban, a jó kaját (ruhát) meg elégetjük?!
Ez nem csak értelmetlen, hanem bűn is!

Aki tud hatni OGY képviselőre, az vesse fel neki!

Üdv

Kurvaország. 2007.11.30. 14:09:48

Ez a kapitalizmus, meg a piacgazdaság.
Főleg a balkáni-magyar fajtája.
Annakidején nem értettük az ún. "komcsi" történelemkönyvekben hogy hogy lehet a tengerbe önteni az átelt, búzával tüzelni az usában miközben a világ fele éhezik.
Most megkaptuk.Ezt akartuk nem?
(jameg a munkanélküliséget, nyomort, pénzügyi diktatúrát, jelzálogot, bűnözést ésatöbbi).
nincs jogunk sírni, mi szavaztunk erre.

Kurvaország. 2007.11.30. 14:11:41

jav:
átelt = ételt

eloi 2007.11.30. 14:12:23

Könnyűipari termékeknél a márka-védelem miatt égetnek, de csak annyit kéne tenni, hogy a hamis márkajelzére rátenni, hogy nem eredeti. Az "Adios", meg "Nike's", meg mit tudom én milyen, az eredetihez csak hasonlító néven futó kínai cuccal meg még ennyi gond sincs. A hülye is tudja, hogy az Adios nem Adidas.

Ám a márkatulajdonos gyártók érdeke kerül összeütközésbe a szegény emberek érdekével. Ki győz ilyenkor...? :-(

eloi 2007.11.30. 14:17:43

Annyit hozzá, hogy nyilván nem azt pártolom én sem, hogy hamisítsák a korrekt, legális márkákat, hanem azt, hogy ha már legyártották és az fennakadt az ellenőrzésen, akkor JÓTÉKONYSÁGBÓL osszák szét a rászorulóknak! Az illegális gyártást, hamisítást és kereskedést meg persze állítsák le.
De ami már meg van, az a rászorulók helyett ne a kazánba menjen.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.11.30. 14:20:51

Sajnos itt az a probléma, hogy az állam alapvetően nem szociális, kizárólag politikai érdekekből cselekszik szociálisan. Itt pedig nincs semmilyen érdek, akiknek ez jól jönne, azokat senki sem képviseli, és még csak szavazótábort sem jelentenek igazán.

Kvázi nem léteznek.

D 2007.11.30. 14:21:25

Címkét mindenre és akár az állam a saját zsebébe is tehetné a pénzt, ha értékesítené. De ott lehet teljesen hülyék ülnek. MIért kell mindent mergsemmisíteni, ahelyett hogy értékesítenék. Nem árulhat nincs engedélye, de jó ruha élelmiszer. Ha nincs baj vele, akkor tessék csak értékesíteni vagy ne adj isteni Robin Hood-ot játszani.
Nem véletlenül jönnek be ezek a cuccok. A másik felháborító, mikor jó húst dobnak kukába, mert nem megfelelő a cég árusítási engedélye.
nem lenne hely ezeknek egy állami outlet store-ban???
Plusz bevétel sok fasz majom!!!!!!!!!!!!!

c 2007.11.30. 14:22:18

Vagy télvízkor legalább engedjék a rászorulókat a kazán mellé melegedni...eh eh eh:S

., (törölt) 2007.11.30. 14:34:41

Kurvaország. 2007.11.30. 14:09:48
S akkor vissza a kommonizmust? Mindenki fizesse a közösből a nagyok luxusát?
Szerintem harmadik út. Már több helyen bevált. Diktatúra. Feltéve ha én leszek a diktátor, mert különben az sem lenne leányálom

TGV 2007.11.30. 14:39:21

latom, nem ertitek: elegetik es az ebbol nyert energiaval futik az arvahazat!

Kurvaország. 2007.11.30. 14:53:24

Fektor,
ha valamikor akkor most fizetik csak igazán a közösből a nagyok luxusát!
Kádárék ezekhez képest a becsület szobrai voltak , szerény kedves, jólelkű, szociálisan érzékeny igaz emberek.

De félreértés ne essék, nem sírom vissza a rági rendszert, aminek az elvi kommunizmushoz soha nem volt semmi köze sehol.
csak éppen a magyar az mindíg végletekben gondolkozik, választása csak a kemény diktatúra vagy a teljesen élhetetlen áldemokrácia?
harmadik út nincs?
pl.ahol rend is van meg jólét is?
több nép is megcsinálta már.
(igaz hogy azok a világ hogyúgymondjam krémje...és nem az a jellemző, dehát, ha minden igaz mi vagyunk a világ legokosabb ezeréves népe nem?
és akkor miért mindíg ilyen gané az országunk?)

Vorbis 2007.11.30. 14:58:00

Van egy dolog, amibe kevesen szoktak belegondolni, amikor azt kérik, hogy az ilyen elkobzott árut ingyen, vagy olcsón adja oda az állam tovább. Egy ilyen akció nagyon rossz lenne azoknak akik olcsó árut termelnek, vagy árusítanak, de tisztességesen próbálják ezt megtenni, vagyis fizetik az adót, meg ilyenek. Ugyebár ők eleve nem tudnak versenyezni ezekkel a nem legálisan árult dolgokkal, mert azok olcsóbbak tudnak lenni, mert nem fizetnek utánuk mindenféle járulékokat.

Ha az állam nagyon olcsón vagy ingyen továbbadná a lefoglalt árukat, akkor ezekket a legálisan működő válalatokat lehetetlenítené el.

Muad'Dib 2007.11.30. 14:58:28

Viccem kívül úgy tűnik ti tényleg nem értitek...
Vár van aki igen, mert már írta fennt.
AZÉRT NEM OSZJÁK SZÉT,MERT A GYÁRTÓ CÉGEK ÉRDEKEIVEL EZ ÜTKÖZIK!
Ilyen egyszerű. A nagy multiknak nem érdeke, hogy neadj issten az állam olcsóbban áruljon valamit, mint ő. Az, hogy közben néhányan éhendöglenek, megfagynak nekik teljesen mind1. Ezt kéne felfogni. Nem teheti meg az állam, hogy ezeket a termékeket értékesíti vagy osztogatja, csak különleges esetekben, engedélyekkel. Rengeteg szabályozás, törvény (nemzetközi is) vonatkozik erre, hogy ezeket az árukat meg kell semmisíteni. Ez a nagy cégek lobbijának az eredménye. Tehát tulajképpen a liberálisoknak lehet köszönni, mivel ugye ők hirdetik a piac mindenhatóságát.

movhu 2007.11.30. 15:07:20

Akkor nyomjanak rá egy matricát az árvaházi szállítmányra, hogy "EZT MOST INGYEN ADTA AZ ÁLLAM, EZÉRT NEM A TESCOBÓL VETTÜK MEG". Nehogy már bármelyik multi belehaljon, mert 10-20 millió forint értékű árut nem tőle vesznek meg. Hiszen a tejtermelőnek, a tejüzemnek már meg van rajta a haszna, csupán egyetlen láncszem, a kereskedő érdekekit sérti.
Persze biztosan van olyan kereskedő, aki inkább betankolná a 600as mercibe, minthogy más egyszer jóllakjon belőle...

Laci 2007.11.30. 15:10:11

Na ezért tart ez a nyamvadt ország ott, ahol... azaz SEHOL. Zimbabwe is le fog előzni gazdasági tekintetben, csak idő kérdése. A jogállamiság, az értelmes intézkedések, a becsületes ember lassan csak viccekben szerepel már Mo-on.
Ha fiatalabb lennék kb. 20 évvel, úgy itthagynám ezt a lófaszlandot, hogy csak na, és 5 évenként hazajönnék röhögni.
Ez egy vicc, mindennel együtt. Kormánnyal, ellenzékkel, törvényekkel, hatóságokkal, intézményekkel és emberekkel együtt. Tisztelet a kivételnek. Nem sok van olyan :(

b 2007.11.30. 15:18:50

"Van egy dolog, amibe kevesen szoktak belegondolni, amikor azt kérik, hogy az ilyen elkobzott árut ingyen, vagy olcsón adja oda az állam tovább. Egy ilyen akció nagyon rossz lenne azoknak akik olcsó árut termelnek, vagy árusítanak"

Teszemazt a President camambert célközönségét nem a 80 éves nyugdijas vagy a 4 gyermekes nagycsalád alkotja.

Amikor mi nagycsaládnak számitottunk, néhány olyan dologhoz hozzájutottunk amit amúgy nem vehettünk volna meg. Szóval egy állam által felügyelt ilyesfajta újraelosztás nem sért piacit érdekeket.

Meg amúgyis bakker legalább az állam legyen szolidáris, neki vannak meg leginkább az eszközei (törvényhozás és intézmények) hozzá.

portis 2007.11.30. 15:22:06

Egészen addig jónak tünik szétosztogatni az árvaházaknak a sajtot , amig nem vagy sajtkereskedő , aki többek között az árvaházaknak is szállit. Esetleg van egy kis sajtüzemed... Hmmm?

Portis

bagoj 2007.11.30. 15:22:50

Nem értek hozzá, de el tudom képzelni, hogy egy korrekt bevizsgálás többe kerül, mint a sajt(nak látszódó képződmény) előállítása. Viszont el lehetne járni úgy is, hogy a lebukott kereskedővel megetetünk egy nagyobb adagot, aztán ha nem lett baja tőle, akkor szét lehet osztani, vagy eladni az állami outletben.

Ha belegondolunk, akkor minden kereskedőnek ( a hunyót kivéve) az az érdeke, hogy az ilyen árut megsemmisítsék, hiszen ha az eljut akármilyen formában az emberekhez, akkor csökken a forgalom. Aki kap egy lefoglalt PLIMA cipőt, az nem csak PUMÁ-t nem fog venni hanem semmilyen mást. Sajtnál ugyanez a helyzet, bár az előbb utóbb elfogy.

Nagyon egyetértek azzal, hogy ezt az elégetős pazarlást meg kell szüntetni. Számos módja van annak, hogy megbüntessék/ellehetetlenítsék a tisztességtelen kereskedőket.

portis 2007.11.30. 15:30:11

bagoj

Hát igen ...be kell vizsgáltatni , aztán megkell oldani a tárolást , aztán megkell szervezni a szétosztást , aztán megkell oldani a szállitást , ugy hogy mindez megfeleljen az élemiszerbiztonsági szabályoknak.

És neaggy isten ,hogy egy árvaházban aztán meghaljon néhány gyerek valami fertőzésben.

bagoj 2007.11.30. 15:38:00

portis,

ha te lennél ennek az állami újraelosztónak a főnöke, bevállalnád a kockázatot? hogy éreznéd magad, ha tényleg meghalna valaki?

porti 2007.11.30. 15:40:09

Persze meglehet oldani, a vám és pénzügyörség felállit egy ugynevezett Finánc-Raktározó-Szállitó és Ujrahasznositó KHT-t. Hatalmas telephelyekkel hűtőkapacitással (mer ugye a szalámit meg a párizsit is kár kidobni. Pisztolyos fináncok járnák hűtökocsikkal az országot , és az elkobzott élelmiszert egy nagy elosztóhálózaton keresztül szétosztanák a szegényeknek. Persze nem lenne semmi visszaélés a fináncok soha semilyen körülmények között nem dobnák piacra az árút. És csakis olyanoknak osztanák szét a sajtot , akik aláirásukkal igazolnák hogy ők soha semilyen körülmények között nem vennének sajtot a boldban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 15:41:30

Sztem a rakásnyi karitatív szervezet simán megoldaná a szétosztást, szállítást stb., ha a törvényi keretek lehetővé tennék számukra. Ez egyszerűen egy stupid, átgondolatlan, hülye rendelet. Ennyi az egész.

bagoj 2007.11.30. 15:43:09

Ez már csak azért is jó lenne, mert így új munkahelyek jönnének létre, fellendítené az egész gazdaságot. :)

portis 2007.11.30. 15:43:51

bagoj

Na hát ezt mondom én is... , tetszetős ez a szétosztásos buli , na de mégis hogy ?

Menjen csak a kazánba....

portis 2007.11.30. 15:49:08

bagoj

Az igaz... :) az egész ország lehetne egy nagy Finánc-Raktározó-Szállitó és Ujrahasznositó KHT.

Csak éppen a boltban nem lehetne sajtot kapni egy idő után.
Persze akinek pénze van mért is ne vásárolhatna magátol a Finánc-Raktározó-Szállitó és Ujrahasznositó KHT-tól. Mindenki annyit fizetne érte amennyit neki megér.

bagoj 2007.11.30. 15:54:09

Árvaházak helyett inkább menjen a börtön konyhájára a sajt. Különös tekintettel azon "vendégek" részére, akik ilyen gyanús cuccokkal üzleteltek.

bagoj 2007.11.30. 16:04:16

Ez a Finánc-Raktározó-Szállitó és Ujrahasznositó KHT kezd nagyon tetszeni. Egész Európa részére végezhetnénk a szolgáltatást EU támogatásból. Eleinte biztosan jól menne, mert kisebb szabálytalanságot mindenhol lehetne találni és máris el lehet kobozni a szajrét. :)

Azért hiányozna a teszkóból a sajt. Meg a többi cucc is. De leszarnám, mert a KHT saját labora megmondja, hogy melyik elkobzott cucc a jó minőségű és azt megtartanám magamnak. :D A többiek meg csak járjanak az én boltomba a bizonytalan eredetű cuccokért.

Lxxxx 2007.11.30. 16:24:25

Lehet, hogy a "megsemmisítésre kerül" azt jelenti, hogy ne keresd többet. ("Elhittétek, hogy kifingattunk egy ilyen baszott drága koalát?")

medvecápa 2007.11.30. 16:24:47

Már bocs, de ez az egész vita felesleges.
Amit nem lehet forgalomba hozni (nincs rá engedély), azt szétosztani sem lehet! Egyébiránt meg ha más ok miatt foglalnak le élelmiszert, de forgalomba hozható (pl. tisztázatlan eredetű) és nem sérült a csomagolás, nem járt le a szavideje stb., akkor általában klf. segéylszervezetek közt szokták szétosztani, hasonlóan a ruhákhoz, cipőkhöz stb.

Benikuty 2007.11.30. 16:48:22

Egy OÉTI engedély 30-40 ezer forint.És tíz nap.
Ez egyik okosnak sem jutott eszébe?

portis 2007.11.30. 16:50:45

bagoj

Mégjobb...csináljunk egy nagy börtönt az országból és a Finánc-Raktározó-Szállitó és Ujrahasznositó KHT mindenkit ingyen ellát sajttal , és más kajákkal

pammy 2007.11.30. 17:10:35

index.hu/politika/bulvar/kaja1461/
ez véletlen nem ugyanaz a hír? Vagy sok helyen találtak tegnap tíz tonna kaját?

TGV 2007.11.30. 17:35:43

ennel meselek durvabbat:
Parizsol delre, az Orly reper mellet van a nagybani zoldsegpiac. Minden aldott ejjel, hajnalban begordulnek a vonatok, lepakoljak a zoldseget egy irtozatos csarnokba. Jonnek a nagykereskedok, vegigmennek, megalkusznak a menagyobb kereskedokkel az arrol. Miutan lement ez a kor, a megmaradt arura (ehat minden, ami nem elsoosztalyu - mondjuk van 1 darab nyomodott alma egy egesz raklap tetejen) arra rarepulnek az un. arletorok, ezek foleg torokok, ilyesmi nagykereskedok. azok elviszik toredekaron, ugyhogy az eladonak csak (viszonylag) kis vesztesege van a bolton. Ami ezek utan megmarad, az becsomagolva megy a kazanba! Tobb tonna naponta! az igy megermelt energiat felhasznalja a repter.
egy ideje karitativ szervezetek meg tudjak menteni a zoldseg egy reszet.
reggel 8-kor a csarnok URES es patyolattiszta.
bonjour au capitalisme!

Fucksee 2007.11.30. 17:47:10

sztem hajléktalan-igazolvánnyal rendelkezőknek kéne kiosztani, legyen néha egy-egy jó napjuk
süti beállítások módosítása