Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz - Henry Ford

Beszélgettem valakivel, és leszögeztük, hogy a jövő nem egy olyan dolog, amire nem volna semmi befolyásunk. Talán sok minden rögzített, és tény az, hogy az események globális alakulását nem tudjuk személy szerint túlságosan befolyásolni. De az, hogy mi egyének hol helyezkedünk el ebben a forgatagban és hová fogunk kerülni, az bizony rajtunk múlik. Bármennyire is szeretnénk néha az ellenkezőjét hinni és állítani, az egyik legnagyobb igazság az, hogy a sorsunk közel sem előre rögzített. Ebből pedig következik az, hogy ugyan kidobhatjuk a döntés felelősségét a nyakunkból és mondhatjuk azt, hogy sajnos a világ, a körülmények meg még ki tudja minek az áldozatai vagyunk, de valójában be kell vallanunk: nem létezik nem döntés. A fenti mondat mutatja, hogy mi magunk határozzuk meg azt, hogy miként fognak alakulni a dolgok, és amikor úgy gondoljuk, hogy adott helyzetben nem vállalunk fel egy döntést, akkor egy másik mellett rakjuk le a voksunkat. Általános, közhellyé vált mondat, hogy "olyan még nem volt, hogy sehogy sem lett volna". Ebből következik az, hogy valami mindenféleképpen történni fog az életünkben, és mi nagyon is jól tudjuk, hogy egy döntés nem meghozatala pontosan mit is fog jelenteni az életünkbe. Néha azonban nem jó ezzel szembesülni. Nem szeretünk azzal szembesülni, hogy bizony a helyzet és amiben vagyunk, nagyrészt egyetlen dolog következménye: saját döntésünké. Nem, ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy csak annak a következménye. Azonban túlságosan nagy felelősséget tulajdonítunk a körülményeknek, a szerencsének és még sok minden másnak, miközben nap mint nap ott van előttünk a választás szabadsága és annak a lehetősége, hogy megválasszuk miben hiszünk. Könnyű, ám végső soron fájdalmas a dolgokat lehetetlennek feltüntetni, mert akkor valóban annak is fognak bizonyulni. Azok a dolgok lehetetlenek, amiket mi megbélyegzünk ezzel a pecséttel. Lehetséges, hogy víznél sűrűbb anyagból készült tárgy ússzon a vízen ? Lehetséges, hogy az ember repülő szerkezeteket állítson elő ? Lehetséges, hogy léteznek korunk technikai csodái ? A kérdésre nyilván nagyon máshogy válaszoltak volna az emberek néhány száz évvel ezelőtt.

Tehát a legtöbb dolog csupán rajtunk múlik, rajtunk, mert azzal a képességgel teremtettünk, amit nagyon kell értékelnünk: képesek vagyunk dönteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr5231198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gilyankata 2007.11.16. 19:46:14

Tökéletesen igazad van. Erről az jut eszembe, hogy olvastam egy könyvet „Édentől keletre” Abban a Káin és Ábel példázata modern feldolgozásban egy kicsit másképp de majdnem ugyanúgy… nos nem ez a lényeg. Az író megemlíti, hogy a héber nyelvű bibliából fordítva Isten nem azt mondta Káinnak, hogy vége te most életeden keresztül bűnhődni fogsz és ezen meg ezen az úton jársz, hanem azt a szót használta „timself” remélem jól írtam, ami azonban valami olyat jelent, hogy adva van a lehetőség a választásra. Azt hiszem újból, kell, olvassam azt a könyvet.
süti beállítások módosítása