Torrent Wars

2007.11.09. 11:54

Nem tudom kihagyni, hogy megemlékezzek az elmúlt nap legfontosabb történéséről: a rendőrség szervereket foglalt le, köztük persze legálisakat is nyilvánvalóan, de ez úgy is csak több éves vizsgálódás után fog kiderülni. Ráadásul vitték a BITHUMEN-t és más torrentszervereket is, ami már csak azért is értelmetlen, mert torrent oldal soha nem tartalmaz semmilyen illegális adatot, csak a p2p kapcsolatok felépítésében segítkezik, azaz abban, hogy a megfelő gépek töltsenek egymásról.

Az összes cikkíró hatalmas képzavarban van, amikor wareszerver lefoglalásásról beszél. UPDATE: Mi is az a torrent ? A wikipedia meghatározása kielégítő választ ad :

A BitTorrent informatikai protokoll, valamint e protokollt használó p2p alapú fájlcserélő szoftver. A szoftvert Bram Cohen írta Python nyelven, és a BitTorrent Open Source licenc alatt tette közzé.

A kliensek a fájlokat darabokban töltik le. Minden csomópont megkeresi a hiányzó részhez a lehető leggyorsabb kapcsolatot, miközben ő is letöltésre kínálja fel a már letöltött fájldarabokat. A módszer nagyon jól beválik nagyméretű fájloknál, például videók és nagyobb szoftverek esetében. Ennek az az oka, hogy az ilyen letöltéseknél a szűk keresztmetszetet általában a szerver sávszélessége jelenti. A BitTorrent esetében minél keresettebb egy fájl, annál többen vesznek részt az elosztásában, ezáltal az elosztása gyorsabban megtörténik, mintha mindenki egy központi helyről (szerverről) töltötte volna le. A fájlok darabolásából adódik, hogy a megszakadt letöltések könnyen folytathatóak. A torrent fájl nagy előnye, hogy könnyű másokkal megosztani, mert kicsi a mérete, ezért könnyedén felhelyezhető egy honlapra, vagy elküldhető e-mail mellékleteként.

Egy ilyen gyűjtőoldal volt a BITHUMEN, tehát csupán olyan fileokat tartalmazott, melyek segítségével felkutathatjuk azokat a klienseket, akiknek meg van osztva a file.

Persze, most lehet nagyon mellet verni, hiszen a BIX forgalom is visszaesett bő 10 Gigabitet.

 

 

 

 

 

 

 

 

De meddig ? Ez egy csata volt, amit megnyertek, de az Internet pont a szabdságra épül. Arra a szabadságra, amit nem lehet megsemmisíteni, mert független, akár még országunktól is. Persze, ami törvénytelen, az törvénytelen, de mindekit megütni egy tömegben, mert valaki bűnöző közöttük, az azért nem szép dolog. UPDATE: ASVA közlemény: "A hazai és nemzetközi felmérések összehasonlításából kiderül, hogy Magyarországon a legális tartalom-ipari veszteség 48,5%-a az interneten keletkezik, ezért a mostani akció nagy lépést jelent a kalózkodás elleni küzdelemben." Elárulom, hogy szerintem semmit nem jelent. A jól kiépült, ténylegesen ebből az iparágból élő kalózcsapatok, akik piacon, neten, meg mindehol árulják ezeket az anyagokat, na ők nem sok sérelmet szenvedtek el. Azt ugye nem gondolja senki komolyan, hogy ezek a maffiaszinten működő szervezetek a bithumenről szedik le az anyagot, hogy aztán piacra dobják. Nekik továbbra is magvannak a maguk beszerzési forrásai. Azt pedig végképp ne felejtsük el, hogy tök rossz a veszteségszámítási módszer, ugyanis ha valaki letölt 100 db 5000 Ft értékű DVD filmet, akkor nem okozott 500.000 Ft kárt, ugyanis(lásd a korábbi bejegyzésemet a szerzői jogról: http://mover.blog.hu/2007/10/26/szerzoi_jog_huzzunk_le_nem_letezo_bort_i), azt szerzői joggal terhelt médiára írja ki, másrészt pedig soha az életben nem vett volna meg 100 db 5.000 Ft értékű filmet, azon egyszerű oknál fogva, hogy a fizetéséből erre képtelen lett volna. Persze a lopásra nem ok az, ha nincs rá pénzem, de szeretném hangúlyozni: pontosan az Artisjus teszi legálissá a védett tartalmak kiírását azzal, hogy szerzői joggal terheli az üres adathordozókat.

A blog.hu-n ezerféle oldal található erről, én nem is fűzöm tovább a történetet. Én nem szeretem ezeket a híreket.

Milyen híreket szeretek: a jó híreket. Hogy legfoglaltak 20 db lopott autót, hogy lefoglalták egy betörésre szakosodott banda szerszámkészletét, vagy egy pedofil videó és képgyűjteményét, netalán egy pszichopata bombakészletét. Én ezeket a híreket szeretem.

Folytatás: http://mover.blog.hu/2007/11/12/torrent_wars_episode_ii

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr4223363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PA 2007.11.09. 12:27:50

Szia!
Teljesen OFF...
Szeretnélek elérni, de asszem megváltozott a számod. Felhívnál? Köszönöm!
süti beállítások módosítása