Környezettudatosság

2007.11.07. 19:25

Egymást érik az országban és a világon a környezetvédelmi konferenciák.. Ezek kiváló alkalmat adnak arra, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy a Földet nem örököltük, csupán kölcsön kaptuk jövő generációktól. A környezetszennyezés igen komoly probléma, nem véletlen, hogy az index.hu egyik fő cikke is foglalkozik a témával, méghozzá a környezetvédelem egy megfelelő oldalról történő megközelítésével. Ez pedig nem más, mint MI. Mi az emberek.

Lehet ám szidni és bántani a gyárakat és erőműveket, de néha valamit elfelejtünk. Ezekben a gyárakban nekünk termelnek eszközöket és az erőművekben nekünk termelnek elektromos áramot. Ebben a tekintetben pedig az emberek nem túl környezettudatosak. Figyeljük meg azokat a területeket, ahol javíthatnánk egy kicsit ezen. Nem is akarom kijelenteni, hogy a teljesség igényével nyilatkoznék itt meg, hiszen az lehetetlen, de érdemes dolgokra odafigyelni.

Végre beindult Magyarországon is a szelektív hulladékgyűjtés, jó volna megszokni. Igaz, egyes helyeken még a szelektív hulladék végül egy helyre kerül, de komoly segítséget jelenthet ezeknek az újra feldolgozható javaknak a körforgásba való visszahelyezése. Különben is, lehet a dobozos sör helyett üvegeset venni, mert kényelmetlenebb, de környezetkímélőbb. Én személy szerint ráadásul a szűretlen búzasört, azon belül leginkább az Edelweiss-t szeretem, az meg olyan furcsán nézni ki dobozban J. Ott a következő hiba, amiben még nemzetközi szinten fejlődésre van lehetőségünk. Ez pedig nem más, mint az, hogy Magyarországon államilag támogatjuk a pazarlást. Ahelyett, hogy korszerűsítésre, hőszigetelésre adna pénzt az állambácsi, inkább a gáz és távhő árát támogatja, pazarlásra ösztönözve ezzel az embereket. Pedig egy korszerű lakás nagyságrendekkel kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos panelmodell. Csak egy igen szélsőséges saját példát említve: új építésű lakásunk (ami közel sem extra anyagokból épült) fűtés és melegvíz ellátását egy kombinált gázkazán szolgáltatja. A gázóránk, így pont a 4. itt töltött év végén 2400 köbmétert mutat. Ugye nem kell ecsetelnem, hogy mit jelent egy panellakás egy évi távhődíjából évekig fűteni. Persze ne felejtsük el az elektromos áramot sem. Ott van a sok pazarló készülék. Nehogy már fel kelljen kelni a TV-t bekapcsolni, marad „standby” állapotban, hogy a távirányító gombja legyen a maximális fáradtság. 5-10 W energiát dobtunk ki óránként, természetesen készülékenként. Ha további zenei illetve képeszköz van a lakásban, akkor azokat is bevehetjük a pazarlók közé. A számítógép bekapcsolva fogyaszt, de rendesen ám kikapcsolva is, ha nem választjuk le teljesen a hálózatról, pl kapcsolható elosztóval, akkor óránként újabb 15 W energiától szabadítja meg a világot. Lehetne a végtelenségig sorolni, a légkondicionálót már nem is bántom. Aztán ott van a korszerűtlen autópark. Sokaknak nem jelent problémát, hogy az autójuk már rég nem kapna hivatalosan zöldkártáyát, meg lehet azt feketén is szerezni, hozzátéve, hogy ezek az autók, ha megfelelnek is a környezetvédelmi előírásoknak, akkor is 10-20 korszerű autónyi szennyezőanyaggal szennyezik a környezetet. Azonban szegény ember vízzel főz, ez a magyar helyzet. De azért az még is túlzás, hogy az olyan autóba, ami a benzinnel megegyező mennyiségű olajt fogyaszt, az emberek bőszen töltik be a TESCO gazdaságos kőolajat, hadd szenvedjen a világ.

Egyszóval nézzünk magunkba, legyünk őszinték, de IGAZÁN, és lássuk be: mi magunk is felelősek vagyunk a környezetünkért, hiszen mi vagyunk a végfelhasználók, akikért mindaz az infrastruktúra létezik, ami szennyezi a környezetet. És ne azt keressük, hogy mi az, amit már megtettünk a környezetért, hanem azt, hogy mi az, amit még nem. Hol van az, ahol mi még személy szerint levegőbe engedjük az energiát, elégetlen szénhidrogéneket pöfögünk a levegőnkbe vagy esetleg más módon szennyezzük a környezetet, mert az a kényelmes vagy mert azt egyfajta megélhetési bűnözésnek tekintjük. Nem szájat jártatni, nem ujjal mutogatni, tenni. Ez az egy dolog: TENNI. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr78221660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása