Óraátállítás

2007.10.27. 11:35

A mostani rövid hétvégénket 1 órával toldja meg a hétvégi óraátállítás. Hajnali 3 órakor ismét csak 2 óra lesz. Gondolom nem meglepő, hogy nem fogok felkelni átállítani az órát, ezt inkább már este meg szoktam tenni, a számítógép meg megteszi magától. Sőt, ahány fajta windows van a gépen, az mind meg fogja tenni, nem tudva a másik akciójáról.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

A képen kékkel jelzett országok használják, a narancssárgák használták, de éppen nem, a pirosak sohasem használták eme módszert. (A kép a wikipediaról származik)

Egy biztos, energia megtakarítást jelent az átállítás, még akkor is, ha sokan ezt cáfolni igyekeznek. Sok számítás van szabadon, de talán az igazsághoz a 2.5-3 milliárd forintnyi villamos energia áll a legközelebb. Itt pedig nem szabd elfelejtenünk, hogy az energia több, mint pénz. A gyerekeimnek szoktam mondogatni, amikor valamilyen pazarláson kapom őket, hogy most vágnak ki éppen egy fát az esőerdőkben az ő felelőtlenségük miatt. Persze a másik oldalon ott van az érv, hogy ilyenkor megugrik a baleset száma, amely ténnyel nehezen lehetne vitatkozni.

A gondolat, hogy órát kellene állítgatni, először Benjamin Franklinben merült fel, de ötletét csak 1973-ban vezeték be általánosan. Miért ekkor ? Mert az olajválság végre rádöbbentette az embereket, hogy energia forrásaink nem végtelenek, és ahol tudunk, ott takarékoskodni kell. Egy jó ideig nagy összevisszaság volt abban, hogy ki mikor állított órát, ám az EU-nak itt legalább sikerült összehangolni az átállítás napját és időpontját. Tehát ma már minden ország március első, és október utolsó vasárnapján állít órát.

Amikor pedig ez rosszul esik, vagy éppen óvatosabban kell vezetnünk, gondoljunk a környezetünkre, mert ezzel az apró lépéssel is arra a Földre vigyázunk, ami otthona ennek a bő 6 milliárd embernek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr7209640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása