Manapság, amikor már valaki kvalifikáltabb szakmában keres állást, akkor ne is álmodjon róla, hogy a fizetését majd a munkaadó fogja megmondani, sokkal inkább tőle fogják megkérdezni. Magam is ültem már azon az oldalon, ahol a kényelmesebb ülni egy állásinterjúnál, persze azért ott sem mindig jó ülni, mert bizony az egybefutós interjú után nekem kellett közölni a többi versenyzővel, hogy itt sajna nincs második hely. Itt árulom el, hogy a legtöbb munkaadó és interjú készítő be is húz egy mínusz jelet, ha a fizetési igényt nettóban adjuk elő, erősen kerülendő. Nem túl bonyolult kiszámolni, a neten is találunk programokat erre, és inkább így fussunk neki a történetnek. Ennek alapvető oka, hogy a munkaszerződésbe úgy is ez kerül, és a későbbi vitákat is jobban elkerülheti a munkaadó, mint ha utólag kell vitatkozni. Sajnos tudni kell, hogy Magyarországon igen magasak a járulékok, és a hivatalos fizetéshez – ami milyen jó volna, ha természetes lenne – jelentős anyagi vonzatok kötődnek. Csak példaként kiemelek egy-két példát, hogy mindenki lássa. Lássuk, hogy egyes kifizetett összegekhez mekkora tényleges munkavállalói költség kötődik:

75.000(~300 EUR) – 135.000

125.000 (~500 EUR) – 288.000

250.000 (~1000 EUR) – 642.000

Már csak azért sem volna lehetséges a munkaszerződésben nettó összeget rögzíteni, mert kicsi országunk adópolitikájában éppen a visszamenőleges módosítás még nem jelent meg, de jól látható, hogy évközben minden további nélkül lehet változás a járulékokban és adókban, tehát az egész rendszer borul, lehetne újra írni a munkaszerződést. Itt lehet bírálni a drasztikus állami sarcot, ami viszont egy öngerjesztő folyamat. Egyrészt nyilvánvalóan ésszerűtlenül magas, és ez további jövedelmet tol a feketegazdaságba, a másik viszont az, hogy azért magas, mert nagyon kevesen fizetnek normális járulékot, és be kell valljuk, hogy kicsi országunk az adócsalók hazája és egyben paradicsoma is, mert miközben a kormányok egyre több terhet raknak az adózó polgárokra, szinte semmi érdemi előrehaladás nincs a feketefoglalkoztatás felszámolására, és nevetségesen kicsi a kockázat/nyeremény viszony. Kinek ne lenne ismerőse, aki feketén dolgozik, minimálbér+zsebbe típusú fizetése van, sőt teljesen megszokott a munkanélküli+feketemunkás vagy már munkanélküli sem+feketemunkás viszony. Ezt lehet persze egyfajta megélhetési bűnözésnek tekinteni, ennek megítélését az olvasóra bízom.

A lényeg, hogy a fenti számokat látva meg kell érteni a munkavállalókat, amikor nettó 10.000 forinton megy az alkudozás, hiszen valójában nem 10.000, hanem 25.700 forintról megy az alku.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr19207019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása