A hazai iskolákban annyi mindent oktatnak, ám néha az igazán fontos gyakorlati ismeretek oktatása elmarad. Ilyen a gombák kérdése. Ki ne szedett volna már gombát, akár egyedül, akár a szüleivel. Jobb esetben megbízható hozzáértő emberrel szedjük a gombát, másik jó esetben elvisszük azt bevizsgáltatni. A legszerencsétlenebb, amikor az emberek bízva képességeikben, egyáltalán nem tudják mit fogyasztanak, túlélésük inkább szerencse kérdése.

A gomba maga finom, ízletes önmagában is, de nagyon sok ételünk ízesítésében szerepet játszat, ha megszokjuk, szinte már hiányozni fog ételeinkből. Sajnos a legtöbb ember számára a gomba fogalma kimerül a boltban vásárolt csiperkében, pedig ennek szabadban szedett változata is egészen más aromát hordoz, nem is beszélve a sokkal ízletesebb gombákról.

Azonban az iskolában nem egészen megfelelő e felvilágosítás, mert általában maguk a tanárok is bizonytalanok, és a gombászásról felelhető források is szűkösek. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a sokat emlegetett gyilkos-galóca mellett több halálos mérgezést okozó gombafajunk is van, lényeges erről is említést tenni. Azt azonban biztosan kijelenthetjük, hogy aki a gyilkos galócát nem ismeri fel kellő magabiztossággal, illetve magát a galócák csoportját, az a maga által szedett gombát mindig vizsgáltassa meg. Lényeges, hogy a gombát a teljes termőtesttel együtt szedjük, hiszen pl. a galócák esetében pont ez adja a legmegfelelőbb támpontot. Sajnos a galócák azonosítása nem egyszerű feladat, mert forma és színviláguk közel sem annyira letisztult, mint az sok szakkönyv meghatározza. A forma, a szín mind, mind elég változatos. Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a bocskor, a gallér, a márványos tönk szinte biztos azonosítók, az ilyen gombát jól nézzük meg, és jegyezzük meg. Bármilyen furcsa ezt mondani, de ne tegyük tönkre a gombát, mert több puhatestűnek, amelyekre nem hat a galóca mérge, fontos táplálékforrás lehet.

Mire számíthatunk mérgezés esetén ? Itt egy kis elrettentés következik, de még mindig jobb, mint a tragédia. A mérgezés tünetei szokásosak: erős hányás és hasmenés, hiszen a szervezet igyekszik megszabadulni a méreganyagoktól. A tünetek becsapósan enyhülnek, ám ekkor már megkezdődött a máj és vese pusztulása, amin valószínűleg már csak az átültetés segít. Éppen ezért kijelenthetjük, a legfontosabb a beteg mihamarabbi orvosi kezelése. Igazából a létfontosságú szervek további károsodását kell megakadályozni, és ebben a legkevesebb szerepet játszik az emésztőrendszer átmosása, hiszen a méreganyag ekkor már felszívódott. A gyilkos galóca két alapvető mérge a fallotoxin és az amanitin. A fallotoxin a monomerek disszociációját akadályozza, így meggátolja a sejteken belüli mozgásokat. De ez a gyengébbik méreg. Az alfa-amanitin sokkal veszélyesebb, 30 g gomba tartalmazza a halálos adagot, azaz akár egy kis darab a gombából is végzetes lehet. Ezért fontos főzés előtt az átválogatás, és ha volt a „készletben” galóca, akkor az ismeretlen darabokat ki kell dobnunk. Az alfa-amanitin a sejtekben blokkolja a fehérje szintézist, az RNS polimeráz II enzimjének működésében okozva zavart. Az alfa-amanitin hőrezisztens, koncentrációja a főzéssel nem csökken, sőt a gyomor emésztőnedvei sem bontják. Működése közben a májban ráadásul aktív oxigéngyökök szabadulnak fel, tovább súlyosbítva a problémát. Jelentős sikerrel lehet ezért a gyógyulás esélyeit növelni antioxidáns vegyületek bevitelével. Azt ugye nem kell különösebben ecsetelni, hogy milyen szenvedéssel teli halált okoz, ha a méreganyagokat a szervezetünkből eltávolító „alkatrészeink” felmondják a szolgálatot. Vigyázzunk tehát, a méreg erősebb, mint mi, minden esetben.

Más galócafajták mérge kevésbé veszélyes, mert pl. a párducgalóca mérgéből igen sok kellene egy halálos adaghoz, a légyölő galóca mérge pedig inkább bódultságot okoz, egyes népek ünnepekkor előszeretettel fogyasztották bódító szerként. Mi inkább tartózkodjunk ettől a fajta gombafogyasztástól. Fontos azonban ismét megjegyeznünk: a gomba óriása gasztronómia érték, és kis erőfeszítéssel nagyszerű ízekhez juthatunk. A fényképek a Rám-szakdékban készültek, és további ott készült gombás képeket http://kepeim.hu/userlapok/kepek.php3?u=24994&alkid=50930 linken lehet találni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr17198938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása