1990 október 15. - Mihail Gorbacsov megkapja a Nobel-békedíjat a Hidegháborús feszültségek csökkentése érdekében tett erőfeszítéseiért

Az emberiség békéért tett erőfeszítései folyton kudarcot vallanak, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a második világháború óta alig 1-2 nap volt, amikor a földön sehol sem folyt háború. Ezek közül különösen nehéz volt a Hidegháború kérdése. Az esemény igazi jelentőségét azok értik meg, aki éltek abban a korszakban, vagy igazán el tudják képzelni mit jelentett az a feszültség, melyet az emberiség saját magának okozott. Az embernek sikerült annyira ésszerűtlennek lenni, hogy nagyobb mennyiségű atomfegyvert halmozott fel, mint amennyi az egész emberiség kipusztításához elegendő lett volna. Gorbacsov volt az, aki megpróbált végképp szakítani a Hidegháborús fenyegetéssel.

1923 október 16. - Walt Disyney és Roy Disney megalakítja a The Walt Disney Company-t

Őket nem kell bemutatni. Bájos figuráik, újrarajzolt háttereik, és a hagyomány fenntartása a mai napig az élvonalban tartja a Disney, jól meglovagolva azt a lehetőséget is, hogy a szülők pénztárcájához a gyerekeken keresztül vezet az út J

1931 október 17. - Al Caponet bűnösnek találják az adócsalás bűntettében

A legkiválóbb példája, hogy még azok ellen is lehet tenni valamit, akire a nagyobb bűntetteket nem sikerül rábizonyítani. Így lehet, hogy a név, amely maga a 30-as évekbeli amerikai gengsztervilág, egyszer csak a vádlottak padján, mint bűnös találta magát.

1954 október 18. - A Texas Instrument kiadja az első tranzisztoros rádiót

Az első lépés abba az irányba, hogy a tranzisztor kiszorítsa a piacról az elektroncsövet, ott, ahol létjogosultsága van. Nálunk még bőven árulták azután is a csöves rádiót. Azonban meg kell, hogy jegyezzem: azt a hangzásvilágot, amit a cső tud adni, soha nem adja vissza a legkorszerűbb szilícium alapú erősítő sem. De ez már egy másik téma…

1987 október 19. - A Fekete Hétfő, melyen Dow Jones 22 %-ot esett

Minden gazdaság könnyen sebezhető és labilis és felesleges a pénzbe vetni bizalmunkat ? A Fekete Hétfő ugyan nem lett a második gazdasági világválság kezdete, de bizonyítja azt, hogy a tőzsde és gazdasági szereplők megítélése milyen könnyen megváltozhat, és milyen pillanatok alatt zuhanhat valaminek az értéke.

2004 október 20. - Az Ubuntu Linux első kiadása

Az alternatív operációs rendszerek egyik úttörője a Linux. Sajnos azonban a gazdasági szereplőknek egyáltalán nem érdeke, hogy ingyenes software-eket használjon fizetős helyett. Miközben tőlünk nyugatra sok város vezetése úgy döntött, hogy a sok-sok Microsoft licenc helyett ingyenes operációs rendszereket és szövegszerkesztőket telepít, mi a Campus program költjük a pénzünket és az iskolai oktatásban is tovább erősítjük a monopóliumot. Igaz, hogy sok helyen egyelőre nem lehet nélkülözni, mert ez van, de megvizsgálta-e már valaki, hogy olyan gépeken, ahol pl. szöveget szerkesztenek egész nap 100E Ft feletti összegű szoftvereken, ott miért nem jó pl. egy Linux+Openoffice 0 Ft-ért ?

1944 október 21. - Az első kamikaze támadás

A legjobb bizonyíték arra, hogy mit képes elérni az emberi fanatizmus és gondolkodás képtelenség. Miért lett a japán kamikaze pilóta ? Bármilyen furcsa, a legtöbb esetben esze ágában sem lett volna meghalni a hazájáért, bármekkora hazafiak is a japánok. Egyszerűen a tömeg nyomása volt az, ami szerepet játszott. Az, hogy a japánoknál már szégyen volt, ha valakinek nem volt egy gyereke, aki ilyen pilótaként halt volna meg, az hogy mai szóval élve ez volt a „trendi”. Egyszerűen megint csak a szokásos probléma: fontosabb volt mások véleménye, mint akár a saját élete.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr69196614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása