WRT54GL Modding v1.0-v1.1

2007.10.13. 13:02

A WRT54GL routert talán sokmindekinek nem kell bemutatnom. Egy nagyon jó darab, gyárilag is Linux alapú operációs rendszerrel. A megvásárlás után lehet bele teszőleges alternatív oprendszert tölteni, és így természetesen a lehetőségek száma végtelenné válik. Egyetlen komoly problémája, hogy a beépített memória mindössze 16 MB, amibe mindennek bele kell férni. Így sok alkalmazás nem fog rá felmmeni, pontosan e méretbeli korlátok miatt. Kézenfekvő dolog lenne egy USB portos router vásárlása, hiszen oda pendrive vagy mobil hdd kerülhet. De mit tudunk tenni jó öreg WRT54GL-ünk érdekében. Milyen jó is volna, ha legalább SD kártyát kezelni tudna...hát ugyan SD kártyaolvasó hely nincs benne, sőt erre alkalmas lábak sem, de annyi sok felesleges vezérlőfeszültség és LED van benne, hogy ezek kiválóan alkalmasak lesznek az SD kártya vezérlésére.

Első lépésben ebbe a rouerbe újra életet kellett lehelni, mert gazdájánál belehalt egy frissítésbe. Itt bizony szükség volt JTAG kábelre, mert sajna nem bootolt fel.Ezután belekerült egy OpenWRT, majd csomagfrissítés után az X-wrt csomag. Fordított esetben a router memória hiányában belehal a frissítésbe, és ugorhatunk az első mezőre a játékban :)

Itt lett belőle 1.0-ás. Amint a képen látszik, a routerrről az egyik antenna csatlakozó el lett távolítva, azt már nem is kapja vissza, oda az RTNC helyett egy RSMA kerül(v1.2), így kétféle antennát is fogadni tud. 

Ekkor jöhetett a forrasztás. Nézzük az SD kártya lábkiosztását. A kártyát hátulról nézve, úgy, hogy felfelé vannak a csatlakozók a következő lábkiosztással látjuk sorban (9,1,2,3,4,5,6,7,8, azaz a 9-es a kicsit lentebb lévő láb):

1-GPIO7

2-GPIO2

3-GND

4- 3.3V

5-GPIO3

6-GND

7-GPIO4

 

Már csak ezeket kell bekötnünk a megfelelő helyekre:

GPIO2-Az első "Linksys" gomb alatt lévő baloldali LED jobb oldali lába (3.kép)

GPIO3-Az első "Linksys" gomb alatt lévő jobboldali LED jobb oldali lába (3.kép)

GPIO4-A "Linksys" gomb jobb első lába(1,2.kép)

GPIO7-A DMZ LED jobb oldali lába (1,2.kép)

GND-A soros csatlakozó 5-ös lába (4.kép)

3.3V-A soros csatlakozó 1-es lába (4.kép)

 Az SD kártya oldalon lehet foglalat is, én ezt mellőzve ráforrasztottam a vezetékeket :)

Most jöhet a driver telepítése:

ssh-val be a routerbe, majd sorban leszedjük a csomagokat:

wget http://download-master.berlin.freifunk.net/ipkg/packages/freifunk-sdcard_0.3_mipsel.ipk

wget http://download-master.berlin.freifunk.net/ipkg/packages/freifunk-sdinit_0.1_mipsel.ipk

telepítjük őket "ipkg install <csomagnév>"

A freifunk csomagokat mellőzhetjük is, ám ekkor nekünk kell a megfelelő sorokat beírni az fstab-ba, meg...egyszerűbb ez így.

Ez mindent felrak, azonban a benne lévő mmc.o kernel module nem jó az openwrt-hez, ezt, ha nem szerenénk kézzel fordítani, akkor

wget http://www.digitalincursion.net/downloads/wrt54glv1.1/mmc.o

majd ezt másoljuk be a /lib/modules/2.4.30 könyvtárba.

Nagy magyarázkodás helyett inkább csak ideírom, hogy mit kell még beírni a startu file-ba(xwrt: http://192.168.*.*/cgi-bin/webif/system-startup.sh), hogy megfelelően menjen az egész, ne egye meg a procit, és a power led se villogjon idegesítően:

echo "0x9c" > /proc/diag/gpiomask
wifi

Reboot, és láss csodát:

none                      7152        16      7136   0% /tmp
/dev/mtdblock/4           2240      1940       300  87% /jffs
/jffs                     1024      1024         0 100% /
/dev/mmc/disc0/disc      30144         0     30144   0% /mnt

A kártyát vfat-ra formázva rakjuk be, ezután átalakíthatjuk másra. A fent említett csomag nem az fstab-ot hasznája, hanem külön az init.d.-ben van a  /etc/init.d/S60sdcard file.

Itt kell átírnunk, ha nekünk a dev pl. nem a fent említett, hanem /dev/mmc/disc0/part1

YOUR OWN RISK !!!! :D:D:D

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr23195145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása