Nők az alkohol fogságában

2008.09.16. 15:00

Nincs ebben az országban olyan ember, aki ne lenne személyesen érintett az alkoholizmus problémájában. Vagy ő maga küzd vele, vagy családjában, ismerősei körében fordul elő legalább egy alkoholbeteg. Igen, alkoholbeteg, nem véletlen elírásról van szó. Lassan nálunk is lecseng a „mocskos alkoholista” megjelölés, mert ha a hétköznapokban nem is, de orvosi körökben már elismerten betegségről beszélnek. Az alkoholizmus függőség. Eleinte lelki, később testi kötődés, s az alkohol megvonása a betegtől fájdalmakkal, hallucinációkkal, súlyos esetben halállal járhat.

Hallom és olvasom, hogy egyre több nő kerül be ebbe a lenézett körbe. 100 éve még nemigen lehetett ilyesmivel találkozni. A nők más helyzetben voltak, a társadalmi elvárások kizárták, hogy szesszel, cigarettával mérgezzék magukat, egyszerűen azért, mert ez a férfiak kiváltsága volt. Senki nem gondolta még akkor, hogy ez káros a szervezetnek- egyszerűen csak jó volt, így hát mondva csinált ürüggyel megvonták a nőktől. Aztán ahogy változott a helyzet, már nem volt annyira feltűnő, megbotránkoztató, ha a nők kezében cigarettát, konyakos poharat láttak az emberek. De még mindig élt az elvárás: csak mértékkel. Egy pohárka vermut még elegáns, egy szétcsúszott mosoly már visszataszító- ezt gondolták a férfiak, akik közben azzal kérkedtek, hogy mennyi sört, bort, pálinkát tudnak lenyomni egy ültő helyükben.

Manapság ez a nézet is átalakul. Míg az idősebb korosztályban a zugivó nők száma növekszik, addig a csitrik nyíltan beszélnek arról, hogy ki mennyire b***ott be a hétvégi buliban (elnézést a kifejezésért, de ehhez a magatartáshoz egyértelműen dukál a nyelvhasználat). A nők egyre nyíltabban isznak. És hogy miért? Amiért a férfiak. Egyrészt szükségük van a feszültség oldására, abból pedig jut bőven, másrészt az addikcióra való hajlam részben örökölhető (vagyis valamilyen függőséggel élő ember utódja nagyobb valószínűséggel lesz függő, mint a nem függőé). És a függés tárgya ezerféle lehet. Az alkohol csak egy a sok közül. Viszont könnyedén elérhető, megkapható, adja a pillanatnyi örömöt, így hát a problémával küszködő ember bármikor hozzájuthat újra és újra. Észre sem veszi, mikor alakul ki nála a testi függés, onnét pedig már nagyon nehéz a visszatérés. Mondhatjuk tehát, hogy az alkoholizmus lassú, halálos betegség. Iszonyatos romboló hatással van a személyiségre, gondolkodásra, a családra és az alkoholista egész környezetére.

Kell ezek után mondanom, hogy mennyire súlyozottan esik ez latba, ha az érintett nőnemű? Kell arról beszélnem, hogyan bomlasztja szét a családot egy alkoholért reszkető nő? És kell- e arról beszélni, milyen hatással van a magzatra bármilyen mennyiségű szesz elfogyasztása a terhesség alatt? Elsősorban az idegrendszert károsítja, de bizonyított tény, hogy az alkoholszindrómával született bébik lassabban fejlődnek a normálisnál, betegesebbek, a tanulásban hátráltatva vannak… lehetne sorolni. Az már csak mellékes, hogy a terhesség idején rendszeresen ivó nők gyermekei a születés után iszonyú elvonási tünetektől szenvednek. Vagyis épp olyan fájdalmakat és hiányérzetet élnek át, amit az alkoholtól megfosztott felnőtt függők. Nagyjából 300- ra teszik azoknak a csecsemőknek a számát, akik évente így születnek Magyarországon. Ezek hozzávetőleges adatok, akár tízszer ennyien lehetnek, hisz egyetlen nő sem megy úgy a szülészetre, hogy kérem szépen, én iszok ám. Amíg a kamaszlányok büszkék a péntek este benyakalt mennyiségre, addig egy háziasszonytól még mindig csúnya dolog, ha dugiban tart egy kis meggylikőrt a párnák alatt. Így aztán nem is mindig derül ki, hogy a koraszülött, alulfejlett csecsemő minek köszönheti az állapotát.

De mi a megoldás? Milliószor bebizonyosodott, hogy azt mondani, légy erős, szokj le!- ez kevés. Az alkoholista a kívülálló számára érthetetlen módon hagyja széthullani az életét, míg a nem ivók azt gondolják, csak egy kis akarat kellene, és minden rendbe jönne. Ez azért nem ilyen egyszerű. Hiába mondják az érintett kismamának, hogy ne igyon. Amíg az alkoholizmust, mint betegséget nem teszi a társadalom a helyére, addig segíteni is nehéz. Az alkoholista titkolja a betegségét, mert fél a megvetéstől, ha mégis kiderül a dolog, akkor tagad, hazudik, pedig a gyógyulásának egyetlen kulcsa ő maga. Ha nem akaratgyengének, rossz embernek, a társadalom aljának tituláljuk, akkor talán nyíltabban mer segítséget kérni. Mert segítség van. Hallott már valaki például az Anonim Alkoholistákról? Éppen a betegek tartják életben a mozgalmat. Pontosan kidolgozott programmal építik fel újra a személyiségüket, és tartják távol magukat a visszaeséstől.

A társadalomnak nagy szerepe van abban, hogy az alkoholbetegek száma csökkenjen, ne pedig növekedjen. Nehéz időket élünk, és úgy tűnik, ez egyre rosszabb lesz. Sokan nem tudnak megbirkózni a feszültséggel, a kihívásokkal, a romló életszínvonalukkal, vagy épp azzal, hogy halálra dolgozzák magukat. Ők valami pótszerhez nyúlnak, hogy könnyebben elviseljék a nyomást. Jelképei ők a közhangulatnak, az ország helyzetének, az emberi tűréshatár küszöbének. Egy elfogadóbb közegben talán hamarabb szembe mernek nézni a problémájukkal, és segítséget kérnek.

Azt mondják, egy társadalmat hűen tükröz, hogyan bánik az állataival. Én azt mondom, tükrözi az is, hogyan bánik a hajléktalanjaival, a fogyatékosaival és az alkoholistáival.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr47665838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2008.09.16. 15:40:57

Szóval:
Olavastam egy tanulmányt arról, hogy egy nálunk fejlettebb országban addiktiológiailag foglalkoztak olyan terhes nőkkel, akiknek problémájuk volt az alkohollal. A kezelések hatására ugyan nem lettek teljesen mentesek az alkoholtól, de a született gyerekek fejlődésében már nem volt kimutatható különbség a nemivókkal szemben. Nem azt kell mondani tényleg, hogy "ne igyál", hanem foglalkozni vele, és kezelésben részesíteni. Attól még van ez a probléma, hogy nálunk a nők nagy része nem vallja be, hogy a gyerekvállalás idejére már függő valamitől.

Meer 2008.09.16. 15:48:11

Kemény kérdés ez. Az emberek észre sem veszik, és a hétvégi beb****ós bulik után jön a való világ, amikor már nem sikk másnaposan bemenni valahová. Közben meg ott a föggőség. Ezért látni nőket, akik a kiskosztümbe bemennek a kisboltba, és a kisüveg tartalmát egy pillanat alatt eltüntetik magukban, úgy, hogy férfinak is becsületére válna. Ez csak rosszabodik azzal, hogy jön a főnök, leb***ssza, és este el akarja felejteni. És bent is van a spirálban.

The M 2008.09.16. 16:23:13

Viták vannak a magzatra gyakorolt hatásnak, de az már szinte biztosnak látszik, hogy nagyon kicsi mennyiség nem feltétlenül káros, sőt. Igaz, it napi 1-2 dl borról beszéünk, és nem ennyi töményről! Azért a teljes tiltás, mert nehéz megmondani mennyi az annyi. Ezért van, hogy függő, de kezelt nőknél nincs nyoma a fogysztásnak a gyereken.
A gondot inkább az okozza, hogy a magyar függőnél 2-3 liter borban vagy 0.5-1 liter töményben mérhetjük a napi fogyasztást, ami már megdöbbentő. Ilyen adatok mellett nem csoda, hogy teljesen tönkreteszi minden szempontból a családot. Sajna társadalmilag az rögződött be, hogy a férj az ihat, mert ő keresi a kenyérrevalót. Tehát az ivás gyökere nagyon mély, és a kezelését valahol egészen máshol kell elkezdeni, mint az elvonóban.

Pistike 2008.09.16. 16:31:01

Azt gondolom, ha lenne egy tökéletes felmérés, hogy mennyi baj van az alkoholizmusból, akkor lenne csak igazán nagy hajtépés.
Nagyon jónak tartom a gondolatot: beszélni róla, és nem tagadni. De ehhez kell, hogy aki hallja, az ne úgy nézzen az alkoholistára, mint egy szemétre, hanem mint egy szerencsétlen betegre.

Marcsi 2008.09.16. 16:39:34

A fiatalok körében egyre inkább emnő minden deviancia. Megdöbbenek, ha benézek ilyen blogokra. Már a lányoknál is nagy szám, ha a részeges esti bulin minl többen átmentek rajta. Így csodálkozni nem lehet, hogy kinőni már nem sikerül.
A társadalmi nyomás a másik, de arról megint csak az tehet, ami általános a társadalomban. Minden ember elhiszi, hogy 23 évesen máris az igazgatói székben landolhat. A valóságban meg évekig sokan alul kénytelenek lenni, amit meg nem tud felfogni, hogy így van. Erre jön a régi jól bevált feszültségoldó.

Professor Pizka 2008.09.16. 16:44:44

...és az ivás kultúrájára súlyt helyezni. Lassan már az oroszok sem mérgezik magukat úgy mint a magyarok. Minősíthetetlen húszpfenniges sör, pancsolt ipari szeszből felütött kommersz rövidek, fejfájó félédes borok, lányoknak ízvodkák. De még a rendes jó whiskyt is redbullal...
A mértéktelen ivás semmiből sem jó, de generációk nőnek fel anélkül, hogy tudnák milyen a jó bor. Nem a húszezer forintos barrikolt küvé enyhe csokoládéval elegáns savakkal és csendben hegedülő déligyümölcsösen lecsengő babkávés mellékaromával. Nem. Azt sem tudják, hogy milyen az: egy kancsó egyszerű vörösbor, meg négy szép zsíroskenyér.
Aki leül akár drága sörözőbe az sem tudja, milyen az hogy folyékony kenyér. Nem fémízű, világosbarna szódavíz.
Kulturálatlanság, az van. Meg sósborszesz, vitorlás szeszesital, golfclub whiskey...

Andras 2008.09.16. 16:46:21

"Azt mondják, egy társadalmat hűen tükröz, hogyan bánik az állataival. Én azt mondom, tükrözi az is, hogyan bánik a hajléktalanjaival, a fogyatékosaival és az alkoholistáival."

...és a marihuana élvezőivel, amibe még senki nem halt bele, ellentétben az alkohol áldozataival.

SxXavier 2008.09.16. 16:48:16

Hál' az égnek a barátnőm olyan lány, aki a lehető legmesszebb áll az alkoholizmustól. Nekem sajnos van hajlamom a függőségre (akármiről is legyen szó), de mivel pontosan tudom, hogy van rá hajlamom, tudatosan kerülöm az ilyen dolgokat. (Na jó, nem mondom, nagy néha jól esik 4 cent jó Whisky, de soha egy korttyal sem több) Egyetlen dolgot engedek meg magamnak: ADRENALIN! (Gyorsan történő kerékpározás, vízicsúszda, hullámvasút: ilyesmik, szigorúan a magam szakállára)

vidimaaster 2008.09.16. 16:55:50

kedves András,
megmondom őszintén igen sok marihuánát rendszeresen fogyasztó ismerősöm van, és sokáig én is azt gondoltam, hogy "oké,füveznek, semmi gáz nincsen" amíg pár héttel ezelőtt Szlovéniában találkoztam egy mexikói sráccal, aki elmondása szerint majd egy évtizede füvezik és ha egy napig nem szív már "depressziós" és önveszélyes gondolatai támadnak, illetve fizikai fájdalmai vannak...hát azt hiszem, hogy ebbe a függőségbe már bele lehet halni. bocs az offért.

szalmaegér 2008.09.16. 16:58:55

Függetlenül attól nő e, avagy sem az illető, nem hiszek abban, hogy az alkoholizmus betegség lenne. A függés bármilyen formájáról ez a véleményem.

Ebben - ha másban nem is- egyet kell értenem Feldmárral.
Ha egy nő iszik, ugyanúgy le tud állni, mint bárki más, nem hiszem, hogy betegként kellene kezelni a függőket.

Mielőtt elkezdenétek kiabálni, gyorsan elmondom, nem vagyok az absztinencia élharcosa, sőt...mocskos módon bírok néha kinézni, volt, hogy hosszabb ideig is tartott
időszakom, de minden esetben le tudtam tenni, bármivel is ütöttem magam.
Azt gondolom nem másról szól a függés, mint arról, akarok e az lenni.
A nátha -pl.-, ami tényleg betegség nem. Ha nem akarom, akkor is folyik az orrom, ha pisztolyt tesznek a fejemhez.
De ha tudom, hogy lelőnek, amennyiben még egy pohárral iszom, nem nyúlok a pohárért.
Sztem a hiba ott van, hogy betegekként kezelik őket.

Professor Pizka 2008.09.16. 17:04:15

szalmaegér: Az összes függés a könnyebb út. És ahhoz hogy valaki a nehezebb utat válassza és a problémáit megoldja, ahhoz sokszor orvosi segítség kell.

szalmaegér 2008.09.16. 17:10:13

Lehet, hogy igazad van.
Ne értsd félre, nem ítéletként írtam a fentieket, csupán elmondtam, miként látom.
Azt gondolom, veszélyes elhitetni valakivel, hogy beteg.

9mmPara 2008.09.16. 17:17:34

szalmaegér!
Nem, nem hülyeség, ha elhiszi, hogy beteg. Ha betegségtudata van, akkor nagyobb eséllyel fogadja el a(z orvosinak mondott) segítséget.

Autótesztelő · http://hasznaltteszt.blog.hu/ 2008.09.16. 17:17:50

De honnan tudom, hogy függő vagyok-e? Honnan számit függőségnek? Ha esténként megiszom egy-egy sört, az már alkoholizmus? Vagy csak az az alkoholista, aki be is mákol a piától?

gillian 2008.09.16. 17:24:11

Szerintem talán jobb, ha elhiteted valakivel, hogy beteg (=kezelhető, segítségre szorul, talán meg is kapja azt), minthogy azt hiteted el vele, hogy akaratgyenge, semmirevaló, társadalomalja. Én utóbbi külső hozzáállást veszélyesebbnek látom.
Két nagyszülőm is alkoholista volt, mindkét szülőm dohányzott. Utóbbit ki sem próbáltam, mert féltem attól, hogy nem tudnám abbahagyni, és végtelen undorítónak látom (nem akartam undorodni magamtól). Alkololt szoktam inni, mert korán kiderült, hogy egyáltalán nem problémamegoldásra használom, ellenben rettentő jól bírom, így tehát úgy érzem, nem fenyeget a rászokás.
Akinek ilyen felmenői vannak, biológiailag hajlamosabb a függésre. Ha már függő vagy, fizikai kényszered van a folytatásra. Ez az, ami (szerintem) nem csak akarat kérdése. Az is kell a leszokáshoz, meg segítség is, meg persze rohadt sok szerencse. Ja, és a függés foka is egyénenként eltér (agyi és testi sejti különbségek, hormonszintek eltérése okán).

Professor Pizka 2008.09.16. 17:24:18

Ugyanakkor az érem másik oldala az, hogy sok embert könnyebb úgy bármiből kigyógyítani, ha tudatosítod, hogy beteg és meg kell gyógyítani. A magyar sajnos addig nem veszi komolyan az orvost amíg rá nem ijesztenek.
Amúgy gimis koromban, ráadásul zenészként, egész nyaakat ittunk végig, mint a kefekötő, azóta is mesélgetjük egy-két sör mellett, hogy mekkora ivászatok voltak. Mi akik erről mesélünk egymásnak, iszunk két sört aztán hazasétálunk. Mindannyiunknak állása van, lakás, kocsi, asszony, kinél milyen sorrendben... de vannak akik úgymaradtak. Most is egész nyáron részegek, egész évben spiccesek. Haver meg minden, de már valahogy más. Ő megragadt azon a szinten és már látszik, hogy... ki tudja, hogy mi hova jutunk el. Golfunk lesz vagy A8-unk..de negyven évesen ők még mindig inni fognak...
Lehet hogy ez nem betegség, de elbaltázott élet...

Zaplatyi 2008.09.16. 17:29:20

Az az alkoholbeteg, akinél testi és lelki kényszer az ivás. Ehhez nem is kell berúgnia! Lehet hogy nem is veszik észre rajta!

A családomban már volt öngyilkosság az alkohol miatt. Az illető masszívan ivott, aztán egyszer csak felakasztotta magát.

Sajnos az emberek jelenleg nem tudnak sokat az alkoholbetegségről, és nem tudják hogyan kell viszonyulni egy ilyen beteghez. A fent említett esetben mindenki tűrt, illetve az volt az álláspont, hogy "rá kell hagyni"... Meg is lett az eredménye...

Sajnos jelenleg a nagyi is alkoholproblémákkal küzd, ám a család semmit nem tanult az előző esetből, most is jönnek az olyan hangok, hogy: csak egy kis akarat kellene abbahagyni, rá kell hagyni, stb... A mamának már most baromi rosszak az orvosi leletei, memóriazavarai vannak... A legegyszerűbb homokba dugni a fejet persze. Nem mintha én sokat tudnék segíteni, de próbálok minél többet megtudni a dologról, ahelyett, hogy nem veszek tudomást a problémáról.

Az alkoholbeteg.hu-n van egy nagyon jó leírás arról, hogy mennyire aljas ez a betegség, és hogy nem könnyű segíteni, de azért lehet. Ajánlom mindenkinek.

hoel 2008.09.16. 17:45:57

Szerintem ez a cikk a szezon és a fazon összekeverése.( bár kétségtelen, hogy van átfedés a szezon és a fazon között) Kamaszkorban- fiatal felnőtt korban " trendi " dolog piálni és egyéb veszélyes dolgokat kipróbálni. Azért ezeknek a gyerekeknek az igen tetemes százaléka nem marad igy- szerencsére, azaz 35 éves korukra már jó esetben relative normálisan élik az életüket. Ez régebben is igy volt, nem új jelenség.A nők alkoholizmusa eléggé más dolog, bár - mint irtam is- van átfedés a 2 jelenség között- de sztem egyáltalán nem nagy.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.09.16. 17:50:54

Nem az alkohollal van itt baj, hanem azzal hogy egyre több ember - főleg a fiatalok - a bulizásNAK élnek, azaz a szimpla, zsigeri, testi vágyaik kielégítésének.

Kiröhögik és gáznak tartják aki pl. elgondolkodik az élet értelmén, keresi az igazságot meg ilyesmik. De már azon is aki pl. szeret dolgozni, tisztességesen és becsülettel élni. Kiröhögik aki széles látókört épít magának, akinek van véleménye (saját) a dolgokról.

Ahogy engem is ki fognak itt röhögni amiért ezt leírtam.

Nem, nem vagyok szélsőjobbos, de még jobbos se.

magolc 2008.09.16. 18:06:31

az utolsó előtti bekezdést mottóvá kéne tenni.

nekem úgy érzem, nem problémás az alkoholfogyasztásom, de én sem tudok "megbirkózni a feszültséggel, a kihívásokkal, a romló életszínvonalammal", ezért esténként ezzel felejtek, sőt, magányomban ez a társaságom. jóminőségű vörtösbor, és nem minden nap. 1x vagy 2x egy héten.

de az már jelzés, hogy - ezekszerint - a lelki kötődés kezd kialakulni, és hogy nem társaságban iszom.

sajnálatos ez az egész. egyelőre úgy érzem, nem kell felhagynom vele.

magolc 2008.09.16. 18:11:31

endike, nem röhöglek ki, és én sem vagyok jobbos. de néha beleborzongok, ha elképzelem, milyen családanya-apa lesz majd ezekből a fiatalokból, akiket - munkám után hazaballagva - látok vasárnap reggel 4-5 felé télen, spagettipántos ujjatlanban görnyedni a nyugati téri Bank előtti utca csatornája fölött.

bár, igaz ami igaz, nekünk is volt egy virágnemzedékünk, mégis itt vahyunk :) de ők legalább harcoltak valamiért, amit meg tudtak fogalmazni. ma? a nihil ellen "harcolnak".

forumuser 2008.09.16. 18:42:10

hoel leírta, amit akartam (szezon vs. fazon).
Inni menő. A menőzni próbáló fiatalok egy része majd negyvenévesen is azt gondolja magáról, hogy ő "tud élni", mert trendi koktélt iszik és tizenéves csajok után kajtat. Ezek az emberek üresek, és ezt legbelül ők is tudják. A normálisabbja (szvsz a többség, mert a fiatalok 99%-a átesik a fekvehányós korszakon [az az 1% például endike]) meg kinövi, és kész...

d.hardman 2008.09.16. 18:42:12

tiltsák be. milyen alapon legális egy ilyen társadalmilag, egészségileg súlyosan káros drog? miért jobb, mint egy könnyű spangli? MIKOR IRTOTTA KI EGY BETÉPETT EMBER A CSALÁDJÁT?

Lilyom 2008.09.16. 18:44:33

Az eszem megáll komolyan szétbomlasztja az alkesz nő a családot ? Jeeeeeeeeeeeee S az alkesz apuci ? Ami lényegesebben gyakoribb, és veri meg a feleségét meg a gyerekeit is ha már mindegy neki minden. Hány nő hal meg bántalmazásban Magyarországon a primkó agressziv ffiak miatt ?
Alkoholt ivó tinik nagy ivben nem érdekelnek, van már elég agyuk hogy tudják mi ez de menő és laza is hát csinálják. Megengedjük nekik, a klubbok ahol isznak, meg a szüleik akik nem nevelik őket.

vidéki men 2008.09.16. 18:50:13

Minden a hangsúlyokon múlik, a dolgok nem feketék, vagy fehérek.

Fel lehet így is, úgyis nőni.

DE amit a mostani középiskolás generáció nyom, az már szerintem is durva, pedig én rendesen égetem a szeszt.

Azonban úgy vélem, sok tekintetben a függőség kialakulásában nagyobb szerepe van a magánynak (lelki, nem csak fizikai) mint az életkornak (merthogy van ugye ilyen, hogy aki fiatalon kezdi, az alkesz lesz). Egy két végighányt éjszaka rendben van tizenévesen, de ha már ott figyel a lapos az irodában, akkor bajok vannak.

Doris 2008.09.16. 18:57:15

Lilyom: Nem a nők ellen szól a cikk. Egyértelmű, hogy a pasiknál ez még durvább. Ez általában alkoholról szól, jelen esetben a nőkre kiélezve. De nem ellenük, hanem éppen értük.

Werwolf 2008.09.16. 18:58:57

nekem nincs problemam az alkohollal, csak nelküle.

karma · http://karma.blog.hu 2008.09.16. 18:59:20

Hm, nem igazán tudom mit mondjak. Egyrészt persze nagyon nehéz nem egyetérteni a bejegyzéssel (úgyhogy gyorsan egyet is értek), másrészt viszont felesleges túldramatizálni a dolgokat. Ti nem voltatok fiatalok? Igen, 16 évesen én is néztem ki néha úgy, hogy az anyám sem ismert volna rám, aztán most 11 év elteltével teljesen normális ember vagyok egészséges alkoholfogyasztással. A "jajmilyenekezek a maifiatalok" szöveg nálam ott bukik meg, hogy MINDEN generáció, KIVÉTEL NÉLKÜL rettenetesnek látja a saját maga után jövőket. Halló, mai negyvenesek, ötvenesek, rólatok PONT ugyanígy beszéltek anno :) Ami viszont akkor ugye egy lineáris függvény, tehát sok ezer éve lefelé tartunk, vagy a látszat mégis csal :)

forumuser 2008.09.16. 19:04:15

karma
A jajezekamaifiatalok a legbiztosabb jele annak, hogy öregszel :)

Werwolf 2008.09.16. 19:07:35

trefat felre,
kb 15 eves koromtol kezdve baratokkal, haverokkal hetvegente nagyon jol ittunk es tulajdonkeppen mindent. Sört, borokat, neha vodkat, neha whiskey-t, ritkabban koktelokat, nagyon ritkan palinkat.
Az elmult 20 evben sem ittam soha kevesebbet, mint amennyihez kedvem volt. Es neha, ha kedvem van, kicsit el is varazsolom magam.
Viszont:
- csak minösegi piakat iszom,
- ma mar rövidet nagyon ritkan,
- hetköznap nappal soha,
- hetvegen kora delutanig semmi, akkor nyaron 1-2 sör, vagy 1-2 fröccs
- autoval max 1 alkoholegyseg, utana 2 ora varakozas, kaja
- hetköznap este nyaron 1-2 sör, fröccs, telen jo vörösbor.

Ez igy valszeg sok is, meg van talan, aki a kialakult rutin miatt lealkoholistaz, de:
- nem zavar,ha vki ezt mondana
- sose vagyok ittas masok elött, hacsak nem csapatban szorakozohelyen
- nagyon szeretem a jo bor, a jo sör izet, es mivel a kultura resze Isten tudja miota, eszem agaban sincs lemondani rola.

Werwolf 2008.09.16. 19:13:35

elfelejtettem hozzatenni, hogy alkalmankent, tarsasagban sokat is iszom, mert kifejezetten jolesik, hogy teljesen ellazit. (tudom, sport, stb, azt is csinalom)

Zombika 2008.09.16. 19:21:54

Jól láttam, hogy werwolfon kívül nincs itt normális kommentelő? Jól összejöttek itt a képregényhősök :)

malacful 2008.09.16. 19:23:18

Professzor Pizka,
En az on hozzaszolasait nem ertettem, nem nezte el a subjectet?

Zombika 2008.09.16. 19:24:27

Ha valaki hétvégenként, társaságban iszik, az nem alkoholista. Jóapám mondta, hogy két szabályt kell betartani ahhoz, hogy valaki ne legyen alkoholista: 1) soha ne igyál egyedül 2) ne igyál naplemente előtt
Ha valaki azt hiszi, hogy a tinik, akik hétvégén "bebasznak", azok alkoholisták, az még az életében nem látot egy igazi alkeszt.
Chuchill mondta, hogy nem bízik az olyan emberekben, akik nem isznak alkoholt. Teljesen igaza volt :)

Katka 2008.09.16. 19:25:08

Uraim és Hölgyeim! Azért nem kell mindjárt temetni a nemzetet! Hajdan én is aljasra tudtam inni magamat. Miért? Mittomén. Csak úgy. Buliból. Később azon versenyeztünk, hogy ki tud részegebben jobban vizsgázni az egyetemen. Utána munka, családalapítás. Ezek a kicsapongások elmúltak. Néha hétvégén előveszek, pukkantok egy jobb vörösbort, ha meleg van csavarok egy freccset vagy sört. Egyet. otthon hegyekben áll az alkohol, de eszembe se jut hogy elővegyem. Véleményem szerint ezek a kezdeti bohémságok kinőhetők. Az persze már régen rossz ha valaki problémamegoldásra használja az italt. A tudományom jelenlegi állása szerint erre nincs megfelelő gyógymód. (sajnos családilag érintett vagyok) :-(

malacful 2008.09.16. 19:26:49

Zombika,
en is iszom a jo bort mint a kacsa a nokedlit.

Katka 2008.09.16. 19:27:01

Ahogy Zombika mondja. Kurvára nem ugyan olyan ha valaki haverokkal bölcsödésre issza a pofáját, vagy már reggel egy felessel kell kezdenie hogy valahogy neki tudjon indulni a napnak.

malacful 2008.09.16. 19:29:42

Katka,
On miert szolt hozza?

tétova 2008.09.16. 19:30:26

Sosem iszom alkoholt és nem is kívánom. Tudom maradi vagyok, de ez van.

Katka 2008.09.16. 19:31:06

Azért kedves malacfül, mert úri jókedvem ezt diktálta. Bízom benne nem tettem ezzel tönkre az ön estéjét!

werwolf 2008.09.16. 19:33:14

Zombika, Katka,

yes.

Baratnömmel relativ sok bort fogyasztunk. A parafadugokat megtartjuk egy nagyonnagyonnagy vaza-szerüsegben. Kb 1 eve allitott be hozzank latogatoba egy baratnöje, aki egy leszoktato-klinikan dolgozik es abszolut antialkoholista.
Azonnal megbotrankozott es keresztekrdeseket tett fel, h miota gyülik, stb.
Ket oraval kesöbb a Majna-parton bringazas, nyar, persze, hogy ittam egy sört. Innen nem volt megallas, termeszetesen alkoholistak vagyunk...:))

A lo masik oldalara sem erdemes atesni.

gonnaburninflames 2008.09.16. 19:34:42

"Nincs ebben az országban olyan ember, aki ne lenne személyesen érintett az alkoholizmus problémájában."

En mar ennel a felkoverrel kihuzott altalanosito baromsagnal letettem a lantot.

A tobbi sor gonodolom meg nagyobb kozhelyek miriadjai.

Zombika 2008.09.16. 19:34:52

mamcfül,
be vagy szívva? vagy mi van veled?
Először nem érted a professzor teljesen releváns hozzászólását, majd hozzászólsz az enyémhez egy irrelevánst, végül látható ok nélkül megtalálod katkát?
néha tényleg nem értem az embereket...

tétova 2008.09.16. 19:35:36

"Azért ezeknek a gyerekeknek az igen tetemes százaléka nem marad igy- szerencsére, azaz 35 éves korukra már jó esetben relative normálisan élik az életüket."

Az én környezetemben még senkinek sem sikerült tartósan leállni 10-15 évnyi ivászat után. Nálatok hogy történik ez?

gonnaburninflames 2008.09.16. 19:39:08

" Andras 2008.09.16. 16:46:21
...és a marihuana élvezőivel, amibe még senki nem halt bele, ellentétben az alkohol áldozataival."

Szeretem az olyan pengeeles logikaju embereket akik csak A-B osszehasonlitasara kepesek, de A es B-t keptelenek kulon merlegeleni.

Katka 2008.09.16. 19:42:55

tétova: "Nálatok hogy történik ez? ". Az ember megnyugszik, megunja. A haveroknak is családja van. Az asszonyok csipognak ha az uruk taj részegen mászik haza... :-) Nappal ugye munkába kell menni. Részegen nem illik. Így szép lassan elmarad a dolog. Az esetek többségében....

gonnaburninflames: Örülj neki ha nem vagy érintett. Hidd el, nem szivet derítő látvány amikor látod mondjuk apádat, akit gyerekkorodban a legnagyobb embernek hittél, látni lecsúszni a lejtőn, szép lassan elveszteni ezt a csatát az alkohollal szemben. Tényleg, tedd össze a kezedet.

Zombika 2008.09.16. 19:43:44

tétova,
miért kellene "leállni"?
35 éves vagyok, baráti körömmel közel 20 éve iszogatunk, majd' minden hétvégén. Egyetemista korunkban gyakran hétköznap estéken is.
Mára mindannyian "befutott emberek" vagyunk (jöhet a fika, ne kíméljetek), közép és felsővezetők, jó lakásokkal, jó autókkal. A társaság felének családja van, 1-2 gyerekkel. Ettől függetlenül hétvégéken összejövünk, sütögetünk, iszogatunk mellé rendesen és jól érezzük magunkat. Nem azért iszunk, mert a problémáink elől menekülünk, hanem mert jó dolognak tartjuk. Sokat nevetünk, borzalmas szóvicekkel hergeljük egymást, és nagyon nehéz lenne arról megyőzni minket, hogy ez így nem jó. Egyikünk sem agresszív részeg, sem sírós részeg (ezek a legrosszabbak :), soha nincs semmi probléma. Lehet alkoholt kultúráltan is fogyasztani, ahogy több ezer éve már teszi a társadalom egy része.
Nem kell feltétlenül gyereket verni, asszonyt késelni, jeges Dunába ugrani pár pohár bortól vagy koktéltól...

malacful 2008.09.16. 19:45:34

Zombika,
Professzor baromsagot szolt hozza szereny velemenyem szerint. Utana meg hozzaszolnak ilyen hulyeseget, hogy "en illyen tokkos gyerek vagyok igy es igy iszom, nem kell kerem sokat inni, meg 2 sort es kesz es akkor nem leszel alkoholista. Ez a blog temaja? Hogy mindenki aki kulturaltan tud inni, irja le, hogy o hogyan? Akinek ez nem problema es nem erti, miert szol hozza??

gonnaburninflames 2008.09.16. 19:47:56

Katka 2008.09.16. 19:42:55
"Örülj neki ha nem vagy érintett. Hidd el, nem szivet derítő látvány amikor látod mondjuk apádat, akit gyerekkorodban a legnagyobb embernek hittél, látni lecsúszni a lejtőn, szép lassan elveszteni ezt a csatát az alkohollal szemben. Tényleg, tedd össze a kezedet."

Az hogy en erintett vagyok-e vagy sem, az irrelevans. Pusztan az irast, annak hangvetelet es megfogalmazasat neztem.

A hatasvadaszatnak nem latom ertelmet, a felkover altalanositasoknak amik egyszeruen nem igazak.

De elfogadom a cikkiro elkeseredettseget, a kilatastalansagot, hogy az ihlette ilyen elfogult megfogalmazasba. Tema reszemrol lezarva, nem lovagolunk a szavakon.

Zombika 2008.09.16. 19:49:34

Azért szól hozzá kedves malacfül, mert a cikk egy olyan ordas baromsággal indul, hogy a péntek este bebaszó tinilányok kvázi egyenlők az alkoholistákkal. Mert abból a posztulátumból indul ki, hogy aki iszik, az kizárólag azért teszi, mert így menekül a stressz és a nyomás elől.
Mert az alkoholfogyasztást - teljesen tévesen - egy lefelé mutató spirálnak ábrázolja.
Ha szükséges, sorolok még pár indokot.

tétova 2008.09.16. 19:50:14

Katka: Nógrád megyében sajnos ez nem jellemző.

Katka 2008.09.16. 19:53:30

gonnaburninflames: Hát, ez is egy nézőpont. Ezen nem fogunk összeveszni. ;-)

malacful 2008.09.16. 19:58:44

Katka,
Akarmit is monc, nekem itt betegesen sok a cikk temajahoz nem kapcsolodo "lakasom, Audim, felsovezetoi allasom kutyam felesegem van hetvegen a legdragabb borbol iszom egyutt a haverokkal akiknek lakasa Audija felsovezetoi allasa kutyaja felesege van, hat miert nem lehet igy csinalni.
A problemarol ugy hogy blogolunk, hogy leirjuk, hogy nekunk nincs (csak lakasunk, Audink, felsovez....)

Professor Pizka 2008.09.16. 19:59:01

malacful: idonkent belefeldkezem a kormondatokba, a hiba nem az ön készülékében van

Katka 2008.09.16. 19:59:08

tétova: No igen, a szociális körülmények nagy büdös virtuális átlaga arrafelé kicsit alacsonyabb mint pl. a retkes fővárosunké. Az én körülményeim is hasonlóak mint Zombikáé. Nyilván egy szakmunkásképzőt végzett egyed, esetleg 8 áltit végzett félkegyelmű egészen másképp éli ezt meg. Zsákfalu, 8 osztály, no munka (kedv) nyilván nem hóbortnak nevezhető ha a tablettás kannással tompítják az élét a valóságnak. De vegyük figyelembe, hogy nem csak ilyen emberek léteznek.

Katka 2008.09.16. 20:02:28

malacful: Szerintem te itt valamit erősen félreértettél. Az itt levő emberek nem egy karitatív szervezet tagjai, és még csak nem is addiktológusok. Akik itt vannak, azok úgy általában beszélgetnek az írás tartalmáról. Igazán nem várhatod el mindenkitől a kőkemény relevanciát. Ha téged ez zavar, akkor szerintem jobban teszed ha más társaság után nézel, mert itt csak agyon fognak stresszelni. MIR! ;-)

Professor Pizka 2008.09.16. 20:07:42

habár...ceterum censeo: az általános alkoholizmus elleni küzdelem egyik formája a normális pia. Ugyanis az alkoholisták ritkán halnak bele az islay szigeti single malt vagy a burgundiai óborok élvezetébe...

xyz 2008.09.16. 20:09:03

nagyon nem így vannak a dolgok. Középiskolás korban teljesen más okokból iszik az ember, mint mondjuk 40 fölött. Összehasonlíthatatlan ilyen szempontból egy 16 éves kisp*csa és 50-es alkesz nő..

A tizenévesek jellemzően társasággal, este/éjjel fogyasztanak alkoholt, a cél pedig az, hogy együtt jól érezzék magukat. A közös alkoholfogyasztás erősíti a közösségi érzést és olyan "lázadós" hangulatot kelt. Gimnáziumi osztálykirándulásokon mindenki legalább egyszer berúg... Ez része az életnek, része a felnövésnek, és nem érdemes kihagyni. Az az érzés, hogy az ember tiltott dolgot tesz, pedig megtízszerezi az élményt. Ennek semmi köze nincsen az alkoholizmushoz. Köszönőviszonyban sincs vele.

Az alkoholizmus teljesen más. Az alkesz otthon, egyedül, napközben iszik. Akkor is iszik, amikor nagyon nem lenne szabad, például munkába megy részegen. Más céllal iszik. Az alkoholfogyasztás számára menekülés. Válasz egy problémára.

Fényévnyi a különbség a kettő között.

trillewip 2008.09.16. 20:10:27

8 éve szenvdélybetegekkel foglalkozok, örülök a posztnak,igen beszéljünk végre róla itt is..
akkor:
- 800ezer-1millió közé tehetjük az alkohobeteg ill.az alkohol által veszélyeztetettek számát, ehhez adjuk hozzá az antidepresszánsokon, altatókón élőket és az illegális droghasználókat---RENGETEG
- a magyar egészségügy a jelenlegi álláspont szerint nem vesz tudomást ezekről az emberekről, a kezelésük alulfinanszírozott(amennyiben foglalkoznak vele) tehát a kórháznak baromira nem éri meg fenntartani a kezelést, terápiát ui.nem kap rá elegendő pénzt, így aztán a szerencsétlen alkoholfüggő mindenféle egyéb belgyógyászati problémával van kezelve(gyomorproblémák,magas RR stb.) -így már megéri, de senki sem szembesíti a valósággal.ergo: Ő is úgy tesz mintha vmi egészen más betegség áldozata lenne, neki ez kapóra is jön, mert a környezete asszisztál a tagadásához, így nem tud kialakulni a betegségtudata..és segítséget sem fog kérni.amennyiben van segítség. a mi kis városunkban jan.1-től létrehoztunk egy szolgáltatást ahol konzultációval, tanácsadással, terápiával segítjük a szenvedélybetegket és hozzátartozóikat..a városi kórház pszichiátria-addiktológiáján függő elvétve fordul meg, ui.ott nem tudnak mit kezdeni velük(értsd: gyógyszerezésen kívül semmi nem történik, a szakember mire feveszi az adatokat a gépbe eltelik egy óra és szemkontaktust még nem sikerlüt teremteni a klienssel, aki arra vágyna legjobban, hogy miután fevállalta végre a problémáját végre vkinek el is mondhassa), gyakorlatilag a nulláról kezdtük a működést.
Továbbá nagyon komolyan azt gondolom, hogy a háziorvosoknak is óriási a felelősségük ebben..az alkoholistát szembesíteni nem könnyű és nem kellemes feladat, de azt gondolom, hogy mint pl. Angiában az elsődleges delegáló szakellátó az a háziorvos, így kellene itt is lennie..5 kérdés a fogyasztási szokásokra nézve és már mehet a függő tovább pl. kezelés-ellátásba(nem kórházba, hanem ambulanciákra, civil szolgáltatókhoz--ezekről nem tudnak vagy nem foglalkoznak vele)..
- másik gondom ezzel, hogy amíg a drogprevenció működik úgy-ahogy(most nem mennék bele mennyire hatékony), addig az alkoholról mélységes kuss(elnézést) van, amikor elmondom mivel foglalkozunk, akkor mindenki a drogosokra asszociál, aztán rákérdezek, és az alkoholista, játékos???? jaaa tényleg hát azok is! na így nehéz, de nem adjuk fel, mert lassan át kell mennie a dolognak, annak hogy nem ciki segítséget kérni, nem ciki beszélni róla..
a fiatalokról meg annyit, hogy dolgozok velük különböző programokban és semmivel sem rosszabbak vagy jobbak, mint mi voltunk, 15 éve...oda kell figyelni rájuk, komolyan kell őket venni.ennyi a titok:)
rengeteg dolog van még ami problémás és megoldásra várna, de nem akarom most azokat is ide biggyeszteni, mert sok lenne..

suo tempore 2008.09.16. 20:17:16

és akkor ott van pl a eltérítés, mikor az ufók rabolnak el...az is legalább 300 embert érint évente, nagy horderejű probléma, szerintem foglalkozni kellene azzal is egy hasonló hangvételű cikkben

doris a demagóg

malacful 2008.09.16. 20:18:29

Katka,
Ja ertem, tehat akkor itt egy csomo raero ember ir magarol, ami eszebe jut az alkohol kapcsan, ki a szuret a reneszansz festeszetben, ki a rum szinere emlekezteto Audija, ki a kedvenc sorosuveg cimke utan szabadon. Akkor en ertettem felre mindent, azt hittem itt egy problemarol folyik a vita.

Katka 2008.09.16. 20:19:33

No igen, a drogosok. Talán annyiból veszélyeztetettebbek, hogy sokkal erősebb függőség tud kialakulni. És ha megtörtént a baj, akkor az illetőnek vége. Míg egy alkoholista vígan aktív tagja tud maradni a társadalomnak, addig egy heroinista aligha. (persze lehet hülyeség, nem vagyok szakértő. Majd trillewip megmondja hogy baromságokat beszélek-e.)

Katka 2008.09.16. 20:23:14

malacful: Nagyjából igen. Ez nem egy moderált fórum. Van aki eltér a tárgytól. Mint ahogy te is. Mégse harapta le senki eddig a fejed. ;-) Ha úgy gondolod hogy az ittlévők marhaságokat hordanak össze, akkor ne legyél rest, szólj hozzá témába vágóan. Kíméletlenül csapj a dolgok közepébe, akkor talán ráébreszted a jelenlevőket hogy micsoda badarságokat hordanak itt össze. ;-)

Katka 2008.09.16. 20:26:31

Nos, most kabbe gyíkok, én leléptem. Vár a család. Csákány!

trillewip 2008.09.16. 20:28:50

Katka! nem szeretném elvinni a poszt témáját, és észt osztani sem:) a heroinista hamarabb lecsúszhat de ez sem törvényszerű(baromi ritka de lehet ésszel drogozni is, mintahogy inniis --ez gyakoribb)..míg az alkohol akár évtizedekig láthatatlanul rombol.. nem mellesleg az egyik legális, társadalmilag elfogadott míg a másik illegális. nem lehet összehasonlítani a kettőt csak annyiban h.addiktív szerekről beszélünk és kb.ugyanazok a mozgatórugói a rászokásnak is..(magány, alacsony önértékelés, motiválatlanság, először jó buli aztán már rajta vagy, személyiségbeli torzulások, vmi komoly probléma tüneti kezelése, családi problémamegoldó minták stb.)

trillewip 2008.09.16. 20:32:05

XYZ 20:09-es bejegyzéséhez meg annyit h.max egyetértek.
összehasonlíthatatlan.

tl 2008.09.16. 20:37:41

sötétesig sör. utána bor.

Doris 2008.09.16. 20:48:05

Úúúristen! Emberek. Hol van itt szó arról, hogy az ifjúság porbahullását emlegetnénk. Én is megittam anno a magamét, és leálltam. Most is megiszok egynehány sört forró nyári estéken, és? De nálam, vagy másnál ennyi. De ismerek olyat, aki nem állt le a társaságból. A gyerekkoromat alkoholista mellett éltem le. Apám 12 éve nem ivó alkoholista, mellette láttam, hogyan lehet ebből kimászni. Ennyi. De a számok beszélnek. Az emberek isznak, a nők isznak, a fiatalok isznak. Hogy az alkalmi ivók hány százalékából lesz függő, erről nincs kimutatásom, de nyilvánvaló, hogy nem az abszcinensekből lesznek alkoholisták. Nem kell sem egyik, sem másik oldalra billenni. A dolog lényege itt az, hogy ez a betegség létezik, és az is, amiről Trillewip beszél. A "nem veszünk róla tudomást", és kezeljük más - járulékos- bajokkal, ahelyett, hogy a lényegre térnénk. Trillewip, neked külön örülök itt. Egészen úgy beszél, mint apám, aki szintén függőkkel foglalkozik, és akitől egy csomó dolgot tudok már erről a problémáról.

kata 2008.09.16. 20:53:21

Ma olvastam valamelyik honlapon a vörösbor áldásos hatásáról.Napi 1-2 pohárt javasolnak. Nekem is a háziorvosom mindig mondja, hogy igyak meg minden nap egy pohár jó vörösbort.De mi lesz ha rászokom, és alkoholista leszek?:-))

Pista 2008.09.16. 22:11:58

Ezt az öröklődési hajlandóságot se nem értem, se nem tudom alátámasztani!

Fater akkora alkesz volt, mint ide Csikágó :-(((

Viszont én eddig (az éveim száma pedig már az érettségimtől számítva az időt is több, mint a netezők átlagéletkora) nem éreztem úgy, hogy örököltem volna ezt a hajlamot.

A gyerekkori élmény egyáltalán nem jelent visszatartó erőt, tehát nem vagyok absztinens, sőt!!! Bár az is igaz, hogy egyedül sosem iszok, sosem éreztem, hogy szükségem lenne pár kortra, vagy megnyugtatna az ital, vagy ilyesmi.

Szóval azt mondom, hogy a szülőkre fogni az alkoholizmust, az nem más, mint kifogáskeresés!!!

(Sőt, az itt nagyon is kántált "betegség" kategóriával sem értek egyet, de ha betegség az akaratgyengeség, akkor legyen betegség.)

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.09.16. 22:26:39

"Jelképei ők a közhangulatnak, az ország helyzetének, az emberi tűréshatár küszöbének."

Magyarországon az alkoholfüggők aránya kb 10%. Oroszországban 30%. Ritkán kezdem statisztikával, de így van.
Kíváncsi vagyok, hogyan változott az elmúlt 2 évben az alkoholfüggők száma.

Van 1 vicces mondás: régen a nők úgy tudtak főzni, mint az anyjuk, a maiak pedig annyit tudnak inni, mint az apjuk.

Komolyra fordítva a szót: az alkoholista férfiak 90%-a(!) depressziós is mellé. A kettő meg adja egymást: iszik, mert már beteg, beteg, mert iszik és az eredeti baját ezzel kezeli. Szóval többszörösen is.
Ebben az esetben pszichológus kell, nem pia. Ma már nem ciki az előbbi sem. De valahogy rosszabbnak gondolják, mint a valós impotenciát.

De hogy álszetn se legyek: barátilag összejárunk sörözni. De annak a társaság a lényege, a közösen töltött idő.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2008.09.16. 23:00:53

Az alkohol: menekülés az agyam elől. Alkoholista vagyok. Ha valaki, aki számomra fontos, szépen megkér, hogy hagyjam abba, abbahagyom (talán?). 30 éves vagyok, és csak négy éve iszom rendszeresen. Az alkohol jó. Na ez az igazi baj.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2008.09.16. 23:12:34

Akit az is érdekel, hogy mit cseréltem le - átmenetileg - alkoholizmusra:

huhubalazs.blog.hu/2008/05/15/a_piros_pottyos_az_igazi

lucky 2008.09.16. 23:51:01

Aki azt hiszi hogy sokan és sokat iszik az nézzwen körül egy hétvégén Angliában vagy Irországban .......

eszti 2008.09.17. 00:59:52

hello!

nem vagyok egy antidrog párti, de le kell hogy írjam egy-két (na jó sok) rokonom és ismerősöm rövid összefoglalóját.


mindannyian napi (vagy heti többszöri) szinten szívtak marihuánát (hmm és ezenkívül igen ritkán mást is, de ez nem mérvadó..),és az évek igen lassú múlásával csak annyit láttam:


1. oké ez meg ez a tervem, kimegyek ide meg ide, ezt a sulit akarom elvégezni, ilyen nyelvvizsgát akarok, ilyen munkára vágyom (nem valami nagyszabású főigazgató-sima melóra gondoljatok)
2.huh bazzeg, be kéne már fejezni a sulit, mert kifutok az időből, és kárba vész a sulim
3. na nagy nehezem kiszültem egy ritét (8 év keméyn "munkája"), már csak 1 nyelvvizsga (nagy nehezen ez is -talán, de volt aki az egészről emiatt is lemaradt)
4. ez a munka itthon addig jó lesz, amíg nem találok jobbat
5.ez a munka szar ,de legalább a rezsit ki tudom fizetni.
6. kezdek linkeskedni, ezt-azt elfelejtek, mindent megígérek, de az egészből nem lesz semmi
7. már annyira megbízhatatlan vagyok, hogy nem vagyok képes visszahívni senkit, már azok a tervek sem mennek, amik kb. 2 hét múlva lennének esedékesek, és sose érek be rendesen a munkahelyre (meg úgy sehova sem, ami egy annyira bosszantó dolog, hogy a hajamat tudom tépni miatta -főleg ha nem 10 perc, hanem fél óráról van szó, és náluk erről volt szó!!)
+olyanok hogy még egy nyelvvizsga, jogsi,elköltözni vagy külföld már fel sem merül


tehát én ezeket láttam azoknál, akik masszívan szívtak. olyan tipikus motiválatlanság vett erőt rajtuk, hogy lexikonba illő.aztán meg állandóan fogadkoztak, meg bólogattak, hogy majd jövő héten, meg szeptemberben ez meg az.ááá! semmi.sajnos ezzel a baráti kapcsolataikat is leamortizálták, hála a linkségért.

Vérnűsző Barom 2008.09.17. 04:23:09

Eszti: Nem kell ehhez masszívan szívni, vagy inni. Összejön ez hamar. Nem veszik fel a szimpi főiskolára, munkahelyre. Nincs kedve ehhez, meg ahhoz, látja a másikat érvényesülni, noha tehetségtelenebbnek, butábbnak ismerte meg, oszt ennyi, jön is a békés, puha lusta semmittevő lét.
Nem kell hozzá szívni, inni, elég ma mo-n fiatalnak lenni...

A posztoló meg remekül kiosztja az ifjakat, hű, mennyi alkesz lesz belőlük, közben előre kezd aggódni a nyugdíjáért, meg a világ sanyarú helyzetéért.
Speciel amióta ismert, írott történelem van, azóta a fiatalok MINDIG csökevényes generációnak számítottak (igen, már a régi görögök, rómaiak is...).
Kezdene érdekelni az az egészen régi, profi gárda, amelyik még nem ilyen volt. Nagyon szarok lehetünk hozzájuk képest...

Ha buliban, társaságban iszik, hát tegye, had legyen már az ő dolga, nem kéne beleugatni mindenbe. Ha látszik rajta, hogy nem tudja a napot pia nélkül elkezdeni, vagy befejezni, akkor meg neki kéne állni foglakozni vele. Nem utána, előtte. Amikor kezd kiborulni a bibi. lehet, csak oda kell egy kicsit figyelni. Bár tényleg könnyebb posztban, kommentben vergődni faszságokat.

Doris, a komisz · http://dorisnaploja.blogspot.com 2008.09.17. 06:49:16

Szerintem szó sincs olyasmiről, hogy előre lenne vetítve a fiatalok jövőjéről bármi is. Az a generáció, akire te kíváncsi vagy, gyanítom az én korosztályom. Hát, kérlek szépen, van köztünk alkoholista elég szép számmal, ha ezzel kellene példálózni, öreg hiba lenne. De mondok mást: az én szüleim- akik elvileg a nagy generáció voltak a hippikorszak idején... na ott is vannak bőven alkoholisták. De menj vissza mondjuk 100 évet, mikor a nők nagyjából nulla százalékban ittak. Nos, akkoriban nyilván jóval kevesebb alkoholista volt közöttük, mint mostanság. Azzal, hogy egyre szabadabban lehet inni, egyre könnyebben lesz valaki alkesz, és ez a történet ennyi, mindenféle jövőkép nélkül. Ez a történet itt fönt arról szól, hogy ha a társadalom tolerálja ezt a betegséget, akkor talán könnyebben kimásznak belőle azok, akik szenvednek tőle. A nyugdíjam meg nem féltem tőletek- nem kell erre kiélezni, ha valaki aggódik. A nyugdíjam már rég elcseszte egy nálam idősebb generáció, úgyhogy emiatt nem érheti vád a fiatalokat.

hoel 2008.09.17. 08:33:13

Mi van, már meg kell indokolni, hogy ki miért szól hozzá? ( ld malacfül- katka) Közöd?

nehogysehogy 2008.09.17. 09:29:35

Végre egy olyan írás, ami igazán a szívemből szól. Az alkoholbetegség közeli családtagomon keresztül érintett engem. És tényleg, szörnyű vergődés után nagyon méltatlan halál a vége. Ráadásul ez nem csak a beteg problémája, hanem az egész családé, akik rettenetesen megszenvedik az egész folyamatot. Amikor az ember nem mer hazamenni, mert a gyomra görcsben, hogy mi fogadja otthon. Delíriumos állapotban lévő személy összeszedése egészen lehetetlen helyektől és kórházba szállítása, mert éppen rosszul vágódott el és ömlik a fejéből a vér. A kórházi ápolók, orvosok hozzáállása: na még egy alkoholista. Félni a telefoncsörgéstől, hogy éppen mi történhetett megint családtagunkkal.
A legrosszabb, hogy az alkoholbetegekkel foglalkozó ellátórendszert szépen akkurátusan felszámolták az elmúlt évek során. Pedig egy 2005-ös statisztika szerint minden harmadik magyar családot érinti az alkoholizmus! Ezzel elsők vagyunk az EU-ban. Évente átlagosan 50.000 ember hal meg Magyarországon alkohol problémák miatt. Ezzel szemben mindehol csak a drogosokról hallani. 1978-ban 28-an haltak meg hivatalosan kábítószer túladagolás miatt. Ez a szám nem nagyon nőtt, hiszen a KSH szerint 2005-ben pontosan ugyan ennyien vesztették életüket ugyan ezen ok miatt.
Ráadásul egy az OECD országokra kiterjedő 2005-ös viszgálat szerint Magyarország vezet a tinédzser alkoholizmus terén.
Ezek ellen senki sem tesz semmit. A középiskolákban évente átlagosan két drogprevenciós órát tartanak. De ezeken az órákon egyszer sem esik szó az alkoholfogyasztásró. Ne drogozz, mert az rossz, okééé. De nyugodtan igyál, hiszen társadalmilag elfogadott.

noirp 2008.09.26. 21:43:08

Addig (szerintem) semmit nem javul a helyzet, amíg a kínálat így kiszolgálja az ivás "kultúráját". Akármelyik sarki boltban tizenötféle töményt, és f*mtudja mennyi sört, vegyipari bort vehetsz. Mellettünk egy 5-től 21-ig nyitvatartó kisbolt. 14 h-kor kenyeret már nem kapsz, de pia az annyi van,hogy alig férsz be a teli kartonoktól. Étterem nincs a faluban, de kocsma 3 is, hogy rohadnának meg.
Talán mindezt korlátozni kéne. Nem egy piás "beteg" lenne szerintem lusta bebumlizni a legközelebbi városba az anyagért, ha lakóhelyén nem jut hozzá...
Könnyű aggódni, szenteskedni, miközben államunk akkora hasznot zsebel be a tütüből, amiből az összes alkoholistát kezelni lehetne sztem.
süti beállítások módosítása