Turistariogatás közpénzen

2008.05.03. 13:00

Egy ideje itt a tavasz, megindulnak az emberek a szabadba, és ilyenkor még sokan keresik fel hazánk nevezetességeit. A nyári szezonban már a nyaralni kívánó emberek jelentős része külföldre megy, hiszen versenyképes vagy esetlegesen olcsóbb nyaralást tudnak kínálni az utazási irodák külföldre, mint a hazai utakra. Az egyéni utazók számára még inkább meggondolandó a külföldre utazás, hiszen ott még tovább szűkülhet az árrés. Nem véletlen, hogy jelentősen visszaesett a hazai turizmus, nem is beszélve arról, hogy sok külföldi is más célpontok után nézett. Ennek egyik okozója nem csak a magas alapár, hanem a sok rossz hír, aminek egyik legkirívóbb példája a külföldi utasoknak szánt feketelista a Budapest belvárosában található lehúzós szórakozóhelyekről. Vannak azonban más problémák is, amelyek nem csak a fővároshoz kötődnek. Szokásos módon megpróbálják a turistákat lehúzni, ahol csak lehet. Hiába akar az ember csupán egy felszabadult magyarországi kirándulást, lépten-nyomon azzal találja szembe, hogy mindenféle okokkal fizetnie kell. Pedig volna elég szép látnivaló kis hazánkban is, de továbbra is mindent megtesznek egyesek azért, hogy az örömbe egy kis üröm is keveredjen. Egyik legrosszab példája, ha nem is az egyetlen, Dömös község.

A településnek sok látnivalója nincs, egyetlen jellegzetessége, hogy szép helyen fekszik, és egyik kiindulópontja a Rám-szakadéknak, ami nagyjából Dömös és Dobogókő között húzódik. A nem könnyű terep egy patak sziklák közt húzódó medre, ahol nemigen úszhatjuk meg a sziklamászást anélkül, hogy sáros legyen a cipőnk, néhány helyen létra és korlát is segíti azt, hogy egyáltalán átkelhessünk a nehezebb helyeken. A túra nagyon kellemes, gyönyörű, és számtalan növény és rovarfajt is megfigyelhetünk. A terület több tucat gombafajnak ad otthont, ősszel lenyűgöző seregletre is lelhetünk, ha jó időpontot fogunk ki.Az itt látható gyűjteményben tavaly ősszel készült képeket láthatunk. Az autóval érkezőknek az egyik legjobb útvonal Dömöstől indul, ahol a Rám-szakadékon feljutva a mellette futó Lukács-árkon keresztül visszatérhetünk a kiinduló pontra. Ez idáig szép és jó volna, de a helyi önkormányzat ez felismerve megépítette – közpénzen – Magyarország egyik leggusztustalanabb módon viselkedő községét.

A lakók ugyanis kitalálták, hogy nem jó az úgy nekik, hogy a turizmus bevétel mellett nyűggel is jár, ezért lakossági kezdeményezésre sorompókkal és táblákkal lezárták a község jelentős területét már egy jó ideje. A középkori módszerekkel ellentétben várfalak azért nincsenek, de az egész utat lezáró elektromos sorompók akadályozzák meg azt, hogy az adott területekre illetéktelenek is behajtsanak, tehát nem csak behajtani tilos táblákat találunk itt, hanem fizikai akadályt is biztonság kedvéért. Isten ments, hogy a körzeten belül legyen valaki rosszul, és vadásznia kelljen valakire, aki a mentőt beengedi az elzárt területre. Az intézkedés hivatalos indoka, amelyről tábla is tájékoztat, lakossági kezdeményezés és a természet védelme. Ebből az utóbbi nem teljesen állja meg a helyét, ugyanis a tájvédelmi körzet csak a községet elhagyva kezdődik, sorompóval szépen lezárva, ahogyan kell. Idáig esélyünk sincs eljutni, mert csak az egyenlőbbek, azaz a község lakosai kaphatnak behajtási engedélyt. Azaz, ha röviden összefoglaljuk, környezetvédelem címén az önkormányzat elintézte, hogy az egyébként állami pénzen épült és fenntartott község útjait kizárólag az ott lakók használhassák, amolyan erődítménnyé alakítva a település egy részét. Mondanánk, hogy üsse kő, ha nekik ennyi élvezet jutott az életben, hát megtesszük azt a maradék utat gyalog, hiszen kirándulni jöttünk, nem autózni.    

A táblán olvashatjuk is, hogy parkoló vár az önkormányzat épülete mellett. Kell is, mert a községben minden tele van megállni tilos táblákkal, indokolatlan helyeken is, amik még azt is megtiltják, hogy az isten háta mögötti utcán az út mellé parkoljunk. Az ok hamarosan kiderül, a parkoló ugyanis fizetős. Tehát a község nem csak lezárta saját magát, és táblákkal lehetetlenné tette a parkolást, de az egyetlen parkoló helyet ezek után fizetőssé tette. Szolgáltatás semmi érte, még egy őr sincs, csak automatánál kell fizetnünk. Itt külön fenyegető felirat is van, hogy van ám itt polgárőrség, és a zöldterületen várakozókat meg fogja büntetni. Milyen érdekes, a fizetős parkoló ez alól kivétel, az itt parkoló autókat nem érintik, még akkor sem, ha a szépen zöldellő fű közepére álltak be. A lényeg, hogy fizettek. Miből lett pedig mindez megvalósítva? A Környezetvédelmi Minisztérium egyik pályázatának pénzéből. Sok kérdés merül fel az emberben. Ha a környezet védelme volt a cél a közterület egyéni célokra történő kisajátításának, akkor miért lett fizetős közben a község egyetlen parkolóhelye? Egyáltalán, miért kapott a település lehetőséget arra, hogy közpénzen épített utakat néhány magánember részére kisajátítson, hiszen a település maga nem része a tájvédelmi körzetnek? És mindez miért pont azoknak a pénzéből valósult meg, akik oda mennének élvezni a magyar tájakat?

Sok kérdés, amire nem kapunk választ. Eközben már csak a csodálkozásunk múlik el, és már kezdjünk érteni, miért haldoklik a magyar turizmus. Milyen jó, hogy nem tértünk vissza a középkorba, csak itt, és nem kell áthajtási díjat fizetnünk a lezárt városokon keresztül. Mert ennyi erővel bárki megtehetné, hogy kisajátítja városát, és csak az ott a lakók járhatnak az útjain. A többiek meg fizessenek, ha már arra akartak járni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr87452089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.03. 15:22:51

Most épp nincs igazad. Azok az emberek ott laknak, eldöntötték, hogy mi a jó nekik. Ezt hívják önrendelkezésnek.

movhu 2008.05.03. 15:30:56

És az is önrendelkezés lenne, ha a budapestiek kitalálnák, hogy őket leginkább az átmenő forgalom zavarja, és ezért simán lezárnák a várost? Részben ezt szolgálta volna - az egyébként szerencsétlenül kivitelezett - behajtási díj. Eltörölték, mert alkotmányellenes.
Nem is az a legnagyobb baj, hogy nem engednek be a községükbe autóval, mert még azt meg is érthetném(ha nem is tartanám teljesen jogosnak), hanem az, hogy ezzel együtt gyakorlatilag egyetlen fizetős parkolóba kényszerítenek.
Tudom, ez így marad, nem fog változni, de pontosan ez a harácsoló hozzáállás a magyar turzimus egyik legnagyobb betegsége. Mi nem rendelkezünk annyira erős marketinggel és természeti értékkel, hogy ilyennel riogassuk a turistákat.

amondó (törölt) 2008.05.03. 16:57:32

movhu:

Igen, de Budapest önrendelkezési képességeit jól jellemzi az, hogy még mindig Demszky a polgármester, ellenére annak, amit (nem) csinált tizenvalahány évig. Nem is lesz útdíj (behajtási díj), Budapest ingyen biztosít utat a Budapestről kiköltöző, de nap mint nap beingázó lakópark-lakosoknak, és inkább a tömegközlekedésen, parkokon, és önkormányzati intézményeken spórolja meg az tranzitforgalom költségeit. Jól van ez így?

tke 2008.05.03. 17:01:57

A történet nem a sorompóval kezdődött, hanem a turistákkal, mégpedig a bunkóbb részével. Védeni kell a természetet és a falu lakóit, amíg van mit. És ha nem műxik a megelőzés, előkerülnek a kényelmetlen eszközök. Ha picit is összefüggéseiben nézzük a dolgokat, akkor ez önrendelkezés a javából.
Megjegyzem, a turisták természetjáró része túrázni jár a Pilisbe, nekik nem téma az a plusz (másfél) kilométer. Akinek meg teher, az megy máshová (mondjuk Visegrád Mogyoró-hegy).

attitűd 2008.05.03. 17:07:06

Csak kíváncsiságból: megtudhatnám, hogy mennyi a parkolási díj? Mert ha a túra időtartamára mondjuk eléri az 1000.- Ft-ot, akkor tényleg a pofátlan harácsolás kategóriába sorolnám a dolgot. Ha jelképes mértékű, mondjuk 200.- Ft/nap, akkor viszont kukacoskodásnak tartanám a kérdés firtatását.

movhu 2008.05.03. 17:08:52

Igazából nem is a sorompóval van a bajom, mert amint írtam, eleve kirándulni megyek, nem terhelne meg a plusz táv. A bajom azzal van, hogy ezzel párhuzamosan fizetővé tették a parkolót és lehetetlenné az azon kívül parkolást. Az elv a probléma, nem a település védelme. Ha ez lett volna a cél, akkor a parkoló nem fizetős.

Kiránduló 2008.05.03. 17:24:27

Emlékeim szerint 100 Ft/óra, ennyi volt legutóbb. A túra kényelmesen, pihenőkkel 5-6 óra. Mindenki döntse el, hogy sok vagy kevés. Szerintem az elvvel van a baj. Egy község döntsön úgy, hogy kizár másokat autóval, ám legyen. De legalább ne sarcolja az odautazókat ennek tetejében, még 100 Ft-al sem. Ha már bevételt akar, akkor áruljon képeslapot vagy tegyen valamit, de egyébként semmi önkormányzati kezdeményezésű ilyesmi nincs Dömösön.
A dolog sokkal nagyobb felháborodást okozna, ha hirtelen mindenki ezt csinálná. Gondoljatok csak bele, ha minden város elkezdené azt, hogy csak a főútvonalára mehetsz be, a többit szépen lesorompóznák...

csabi 2008.05.03. 17:25:27

A sok "túrista" hogy ne kelljen olyan sokat gyalogolni neki szinte a Rám szakadékba álltak be autóval hosszú évekig /800méter/. Na ennek lett tavaly vége. Végre.

Dr Kangörény 2008.05.03. 17:28:37

Ez nem önrendelkezés, hanem faszság. És az, hogy Bp nem csinál ilyeb faszságot, az nem azt jelenti, hogy Bp csinálja rosszul.
A turizmusból hosszútávon bevételt úgy lehet szerezni, hogy kiszolgáljuk a turistát. A szopatás persze egyszerűbb, de azt egy idő után elunják a népek.

User1 2008.05.03. 17:29:41

Semmi gond. Dömösiek nem hajthatnak be Bp. területére és a város szélén létre kell hozni nekik egy fizetőparkolót.

Girhes macska 2008.05.03. 17:33:08

Max Power: tehát ha minket zavar az utcánkban járó busz (nem régóta jár erre) és kitesszük a fekvőrendőröket húszméterenként, akkor mi is épp önrendelkezünk és jogunk van hozzá?
tke: bunkó emberek mindenhol vannak. Nem jártam még Dömösön, de pl. vannak a turista- és egyéb utak mentén szemétgyűjtők? Van ingyenes parkoló, ha már a suttyó turista kocsival megy "túrázni"? Van nyilvános, pénzbedobós WC? Szvsz ha a községnek fontosak a turisták, akkor ilyesmire (is) kellene költeni, nemcsak a behajtani tilos táblákra.
movhu: Budapesttel kapcsolatban max. igazad van! Ide mindenki ingyen jöhet be autóval, de még a tömegközlekedés (városhatáron túl járó buszok, HÉV) rájuk eső részét sem térítik az agglomerációs falvak. Sőt, tüntetést szerveznek, ha a főváros hozzájárulást kér (asszem Gödöllón volt ilyesmi a HÉV-vel kapcsolatban).

Dr Kangörény 2008.05.03. 17:33:35

csabi, te nem tudsz szöveget értelmezni? Csak FIZETŐS parkolóba lehet beállni. Ha csak az volt a baj, hogy bementek a szakadékig kocsival, akkor azt meg kell akadályozni, ez rendben. De az, hogy ennek aza következménye, hogy csak fizetőparkolóba kényszerítitek a turistákat, hát az csak harács.
Egy kis idő és vegetálhattok tovább a rühes falutokban, turisták nélkül.

attitűd 2008.05.03. 17:37:42

Szerintem az elvvel magával nincs baj, ilyen alapon nagyvárosok központjában is követelmény lehetne, hogy ingyen lehessen parkolni.
Ha egy faluban (mint amilyen Dömös) a lakosság számához képest aránytalanul megnő az autóforgalom, akkor indokolt a fizetős parkolás bevezetése. Ismétlem, lakosságszám függvényében. Nem mindegy ugyanis, hogy hétvégente 500 plusz gépkocsi egy város infrastruktúráját terheli vagy egy párezres kistelepülését.
A parkolót meg, ugyanúgy, mint az utakat, nyilván karban kell tartani. És ez nem ÁLLAMI, hanem ÖNKORMÁNYZATI pénzből megy. Ha egy egyszerű füves placc, akkor is az önkormányzat pénzén füvet kell nyírni, időnként pótolni a gyepet, feltakarítani az esetleges olajszennyeződést, és ismerve honfitársaimat, sokszor felszedni a parkoló környékén szétdobált szemetet. Ez pénzbe kerül.

Ennyit az elvről, sztem. Hogy mennyi, az egy más kérdés. Szerintem napi 200.- Ft elegendő lenne erre, és akkor kevesebben akadnának fenn rajta.

Mondom ezt én, budapestiként.

ReggieHammond 2008.05.03. 17:41:40

T. Movhu !

Az állás 1:1

Egyfelől igazad van abban, hogy a közpénzen felújított területet miért zárják le. Viszont ha a másik oldalról nézem, akkor pont a közpénzen felújított utat, és környezetét védik az olyan ....... (ez itt a káromkodás helye) autósoktól akik mindenhová bemennek ahová még a verda bírja. Sajnos lássuk be, hogy ezt csak úgy lehet megakadályozni, hogy szelkció nélkül megakadályozzák a kocsik behajtását.

És ennek mint mindig a normális "szabálykövető" kirándulók isszuk meg a levét.

csabi 2008.05.03. 17:49:23

Kangörények, turisták jönnek mennek de a hegy marad...

Károly · http://karolyk 2008.05.03. 18:29:39

Egyik legszebb emlékem a Rám-szakadékhoz fűződik. Gyermekeimmel sok évvel ezelőtt jártuk végig és még ma is gyakran örömmel emlegetjük ezt a túrát. Én nem Budapesti vagyok, számomra a kirándulás összesen több, mint 400 km távolságot jelent. Ebben az évben azt terveztük, ismét végigjárjuk ezt a csodálatos utat. A most leírtakat olvasva viszont valószínűleg nem fogjuk újra meglátogatni, mert az ilyen módszert tisztességtelennek tartom. Nem azért, mert nem tudnánk ezer forintot kifizetni, sokkal inkább azért, mert én nem tudnám az ilyen tisztességtelen eljárást elviselni. A Dömösiek valószínűleg örülnek ennek. Nem zavarja majd őket eggyel több kiránduló család. Nyugodjanak békében.

Pix 2008.05.03. 18:44:30

Válasszuk ketté a problémát.
A "turisták" részéről orbitális köcsögség, hogy a Rám szakadék bejáratáig felautóztak és az oda vezető út mentén, az utat elállva össze-vissza tömegesen parkoltak. Ez ellentétes a természetjáró szellemiséggel és érthetően bosszantja azokat, akiknek háza előtt a kiskertbe parkíroztak dzsippel. El tudom képzelni, hogy milyen lehet, ha az ember nem tud kiállni a saját udvarából, mert valami tapló leparkolt a kapuja elé.
Ha viszont a faluban már sehol sem lehet ingyen megállni, az a helyiek részéről bunkóság.
Szűk utcákban indokolt parkolási díjat szedni, hiszen a túlzott mértékű vagy szabálytalan parkolás akadályozza mindenki, különösen a helyiek közlekedését. De ha már pénzt hoznak azok a nyavalyás túristák, akkor illene ingyenes vagy olcsó parkolóhelyeket kialakítani. Mert ez is a civilizált élmény része.
Én sem megyek vissza olyan helyekre, ahol paraszt módon viselkedtek velem vagy lenyúltak.

attitűd 2008.05.03. 18:59:19

Pontosan ezt mondom én is. Ne menjünk el az extremitások irányába.

Rendben, a több száz kiránduló gépkocsija aránytalanul leterheli a kis község infrastruktúráját, több a szemetelés, stb.

Viszont nem kellene átesni a ló túlsó oldalára, és harácsolással nem megérdemelt bevételt szerezni.

Ezért vetettem fel, hogy napi 200.- Ft beszedése a parkolásért szerintem méltányolható igény lenne a pluszköltségeket álló önkormányzat részéről, ugyanakkor nem lenne lehúzás szagú a kirándulók számára sem.

Shore 2008.05.03. 19:25:08

Amikor először jártam Ausztriában, mint hosszabb időt ott töltő turista, nem is akartam elhinni, hogy minden látnivaló (barlang, vár, strand stb.) mellett/közelében volt _ingyenes_ parkoló.
Az érem másik oldala, hogy az ingyenes parkoló melletti dolog viszont szép kerek summa ellenében volt csak látogatható.

Na most, ha Dömösnek van bármilyen haszna, bevétele a Rám-szakadékot meglátogató turistákból, akkor hülyék, hogy a fizetős parkolóval riasztják el őket, ha viszont csak a kosz, forgalom jut nekik, akkor legalább ennyi kis kárpótlásuk legyen.

Pszt! 2008.05.03. 19:29:37

Tahók ezek a dömösiek, biztos fideszes falu.

milton 2008.05.03. 19:33:58

Nincs ingyen ebéd, fel kellene már fogni... Aki itt hisztizik az soha nem lakott még kedvelt kirándulóhely környékén, ahol a honfitársaink tuskó 70%-a:
- beáll az opeljával a virágoskertedbe
- ott szórja ki a mekdonálcos szemetét
- odapisáltatja/kakáltatja a hülyegyerekét

Ezért kell tiltani az útszéli parkolást és ezért kell parkoló.

Sok a 100Ft/óra parkolási díj? Kérem, lehet választani: ingyen lesz a parkolás, de akkor 1500Ft lesz a Rám-szakadék bejáratánál a belépő. A fent említett 70% ugyanis hajlamos elhajigálni a koszos zsebkendőket, jégkrémes zsacskókat és ásványvizes palackokat. Az 1500 Ft fedezi majd az amúgy 500Ft-ba kerülő "környezetterhelési díjat" (emlékszel 100Ft/óra és kb 5 órás a túra) és a néni fizetését, aki letépi a jegyet és a kezedbe nyomja.

1500 az viszont pont 3x több mint 500. 500Ft-ot sokkal többen hajlandók kiadni mint 1500-at. Ezért van a fizetős parkoló a belépőjegy helyett.

Mit nem lehet ezen megérteni?

Ronald 2008.05.03. 19:58:14

Szemét, lehúzós parasztok. Röviden ennyi. Azt az utat zárják le - amit az ő pénzükön építettek - de a közösből építettett - azt nemááááá...
Egyszer kaptak hatalmat a kezükbe - hát élnek is vele.
Így.
Dehát a paraszt...az sülve is paraszt marad.
.

l3v1 2008.05.03. 20:13:07

movhu: "És az is önrendelkezés lenne, ha a budapestiek kitalálnák, hogy őket leginkább az átmenő forgalom zavarja, és ezért simán lezárnák a várost?"

Nos, ha lenne normalis tomegkozlekedes, a varos hataraban eleg sok es eleg nagy p+r parkolo, ha a BP-i lakosok nem jarnanak a kozertbe is kocsival, es meg sorolhatnam, na akkor egyaltalan nem zavarna ha az atmeno es/vagy akar ingazo kozforgalmat dijaztatnak peldaul (a kitiltas az eros), sot igenybe is vennem.

Az nem megoldas, hogy gigaokosan korulnez egy balf*sz a vilagon, latja, hogy van ahol van behajtasi dij, es kozli hogy mi is nyugati orszag vagyunk, itt is legyen ilyen. Csak azt nem hajlando meglatni a rothado agyabol kikandikalo szemeivel, hogy azokban a mas varosokban nagyon jo tomegkozlekedes es nagyon jo p+r ellatottsag talalhato.

Az nagyon kenyelmes, ha egyetlen kipecezett dogolban hirtelen hasonlitani akarunk. De ez csak annyit jelent, hogy a hozzaertesrol a kezikonyvet nem a lehelrol kellett volna beszerezni.

Oszinten, az teljes BP-i lakossag teljesen megerdemli az igen tisztelt polgarmesteret. Ennyi idore rabizni magatokat ennyi minuszos teljesitmenyt produkalo nyomorultra eppugy jellemzi a szavazokat mint a kedves nagyokost.

SGY 2008.05.03. 20:13:19

Károly/18.29/
Így igaz! Sajnálom, de még egy család nem megy oda.....

a 2008.05.03. 20:15:09

Az autós "turistákból" alig szerez valami bevételt a falu. BP-en is csak engedéllyel lehet behajtani jópár utcába. Alapból köcsögök azok, akik természetjárás címszóval kocsival mennek túrázni, sétálnak fél órát majd a szemetet eldobálva hazahajtanak.

Kiránduló 2008.05.03. 20:15:13

A turistaútvonalat nem a helyi önkormányzat, hanem az erdészet tartja fenn. Ilyen módon az önkormányzatnak gyakorlatilag semmiben sem kerül a látványosság. Az ebből eredő hasznot húzza le maximálisan a település. Hasznot lehetne meríteni elég sok szolgáltatásból, amiért adnak is valamit. De az erőfeszítés, nem úgy, mint a parkolási pénz a semmiért.
A parkoló mellett amúgy ott van egy nem túl olcsó étterem. Nem lepne meg, ha a tulajodonosa önkormányzt közeli lenne. Az abból származó iparűzési adó bevétel szerintem fedezi a parkoló fenntartását.
A Rám-szakadék köztulajdon, vigyázzunk rá, de a lehúzás az lehúzás.

NAR 2008.05.03. 20:25:49

Éppen két hete jártam a hollandiai Valkenburg városában kerékpárversenyen. Dömösnél kicsit nagyobb, de Szentendrénél kisebb település. Az amatőr teljesítménytúrára a nevezési helyszín mellett fizetős parkoló volt. Másnap be se lehetett hajtani a faluba, a szántóföldön alakítottak ki ideiglenes parkolókat (napi 5 euró). Harmadnap, amikor a profi versenyt néztük meg, a vasútállomás mellett találtunk parkolóhelyet, ha jól emlékszem, 80 cent/óra árért.

Ez a normális rendszer, csak nálunk panaszkodnak az autósok, miután telifüstölik a Duna-kanyart...

XSun (törölt) 2008.05.03. 20:27:14

Hát alighanem ide sem megyek, bravo Dömös.
Nyáron pedig akartam egy ilyen jó kis túrát.
Asszem inkább Mixnitz-be megyek, ismét....

Dezzie 2008.05.03. 20:33:44

Nem baj, a legtöbb kiránduló úgyis busszal jön.

Amúgy nem csak azért nevezetes, mert arra lehet Rám-szakadékozni, meg lehet nézni a prépostsági romokat is, amit lerajzoltak a Képes Krónikába, itt dőlt rá I. Bélára a trón, és római emlékek is vannak. Gazdagabb a középkori történelme a legtöbb városénál.

attitűd 2008.05.03. 20:33:51

Kiránduló: éppen itt a gond, t.i., hogy a Rám-szakadék köztulajdon, amit sokak elképzelése szerint elvileg ingyen lehet "használni".

Viszont az autós turisták által okozott többletköltség nagy része az önkormányzatnál csapódik le, nem pedig az erdészetnél.

És nem hinném, hogy az étteremtulajdonos által fizetett iparűzési adó fedezné.
Az önkormányzat útjai kapják meg az autós turisták által okozott többletterhelést, az autók miatt romlik az életminőség a faluban, mert rámennek a fűre, az emberek szemetelnek, stb.

Egyébként aki busszal megy oda, (bp.-ieknek menetrend szerinti járat az Árpád-hídtól) az "nem lesz leszedve", érdekes módon. Az ingyen élvezheti a természet szépségét.

Ha viszont kocsival megy oda a turista és okoz ezáltal többletköltséget egy kis község kispénzű önkormányzatának, az járuljon hozzá a terhekhez.

Vagy jobb lenne, ha belépődíjat fizettetne az erdészet? Akkor a busszal kirándulók is fizetnének.

Így legalább van lehetőség "ingyen" túrázni.

_andris 2008.05.03. 20:34:09

Vajon a Dömösieknek mi hasznuk van abból, hogy autós turisták végigjárják a Rám-szakadékot, este meg hazaautóznak? Valószínűleg semmi. Miért kellene nekik kiszolgálni a sok köcsög, vagy akár rendes turistát? Felháborító ez a hozzáállás, hogy érezzék magukat megtisztelve, mert hogy szívhatják a turisták okozta környezetterhelést.
Egyébként meg nem értem azt a tömeget, amely állandóan ott tapossa a tizenx gombafajt, rengeteg kirándulóhely van még az országban, ami legalább ilyen vadregényes, vagy méginkább, nem is beszélve arról hogy másutt nincs ez a tömegnyomor.
szomszéd országokban meg főleg vannak ennél ötször hosszabb és vadregényesebb patakvölgyek.

parkoló 2008.05.03. 20:47:07

Nem értem mit kekeckedtek ennyire. Hordjatok magatoknál ti is méretre vágott műanyag lapokat. Automatába bedug majd lefényképez hogy nem működik és ingyen parkoltál.

Medve 2008.05.03. 20:54:09

Szerintem két különböző dologról beszélünk egyszerre. Az egyik a Rám-szakadék, ahol gyalog járhat mindenki, a másik az autó elhelyezésének - parkoltatásának gondja, ami Dömös községen belül történik. Sajnos az autósok jelentős része egyeltalán nincs tekintettel senkire, midőn parkolóhelyet választ. Nyilván ezt unhatták meg a dömosiek, amikor saját igényeik szerint megszervezték a falu közlekedési rendjét, és kialakították a fizetős parkoltatási rendszert a vendégek / turisták számára.
Miért van az, hogy aki Bpesten zokszó nélkül kifizeti a belvárosi parkolásért az óránként 200 ft-ot, az azonnal nyávogni kezd, ha ugyanezzel találkozik olyan helyen, ahol nem Ő van otthon?
Movhu-tól kérdezném: Mennyire ismeri a "felújítás" költségviselésének összetételét? Mit tekint közpénznek? Hátha éppen önkormányzati forrásból készültek az utak?

attitűd 2008.05.03. 21:06:47

Medve: Így van. És nem hátha. Arra próbáltam volna én is célozni, hogy ezek ÖNKORMÁNYZATI fenntartású utak, terület. És a szemetet összeszedő, parkosítást végző "köztereseket" vagy falugondnokot vagy ahogy nevezik ott, és akinek több munkája van a sok autós miatt, szintén az ÖNKORMÁNYZAT fizeti. Nem az ÁLLAM, és nem az ERDÉSZET.

Vasárnapi kalapos úrvezető 2008.05.03. 21:08:31

Movhu,

1. Elmentél egy év után először kirándulni, és gyalogolni kelett. Piha!!!
2. Van egy kultúrált parkoló, ahol otthagyhatod az autódat, és csak 100 HUF/órát fizetsz (mennyi is Bp-n a legolcsóbb???)
3. Nem áll a sok köcsög autós Mari néni háza elé, úgy, hogy ő ne tudjon kijönni. Hol itt a baj???
4. A budai Várba be tudsz hajtani az Angelika előti téren kívül, ha nem vagy ottani lakos???
5. A Váci utcába be tudsz hajtani???
6. Azt írod: "környezetvédelem címén az önkormányzat elintézte, hogy az egyébként állami pénzen épült és fenntartott község útjait kizárólag az ott lakók használhassák" . Olavasd már el legalább azt, hogy mit írsz még egyszer posztolás előtt, vazze! Ez, amit írsz, azt jelenti hogy szerinted az községet az állam építette és tartja fenn. Biztos azt akartad írni (csak a nyelvtanórán hiányoztál) hogy a község utcáit épített az álam. Ami persze orbitális ökörség. A lakott területen belül kízárólag a számozott országos jelentőségű utakat tartafell az állam, amiról te beszélsz, azok Önkormányzati utak. Na és ki zárta le: hát az Önkormányzat. Szóval mi a gond???

Engedd ki a gőzt, igyá' valamit, oszt nyugoddjá'

haribodog 2008.05.03. 21:09:55

Nem mellesleg az önkormányzat területén lévő utakat a helyi önkormányzat tartja fenn, tehát saját maguk. Azt engednek be, akit akarnak. Ez az elv nagyon jól működik néhány helyen (Svájc, Norvégia).

Haemathemesis 2008.05.03. 21:13:30

movhu

Akár igazad is lehetne a budapesti riposzttal, csak annyi hibádzik, hogy demszkygrádon te minden elérsz, nekem meg be kell autozzak 30km -t, hogy a gyerekemet bevigyem a kórházi ügyeletre. ez csak egy sok dolog közül. De javaslom próbáld ki amikor csepelre kell bebuszoznia valakinek, mert a szigeten ott érhető el ügyeletes gyógyszertár. És akkor még nem akartam dolgozni, szinházba menni stb.

Esetleg vegyék ki bp-t a térségből, hadd jusson a megyének is kicsit több tamogatás. Lehet erről az oldalról is vizslatni, immáron húsz éve. Válasszatok normális polgármestert.

Haemathemesis 2008.05.03. 21:19:39

Ehh lemaradt. Mit is kaptak le elsők közt a fullextrás belvárosiaknak épülő metróberuházásból? P+R parkoló...

Medve 2008.05.03. 21:31:51

parkoló: a boltban is rendszeresen lopsz?

irnik 2008.05.03. 21:34:20

Párszor voltam Dömösön. Az ott lakókról vagy jót, vagy semmit alapon inkább hallgatok, de nem is ez a lényeg. Nekem az a másfél kilométer nem jelent gondot továbbra sem, eddig is gyalog mentem fel mindig a faluból. A 100 Ft/óra sem okoz anyagi megterhelést, ha esetleg autóval megyek.

A gond azokkal van, akik kocsival akarják megmászni a Rám-szakadékot, és közben a túrázók közt 60-80 km/h-s sebességgel szlalomoznak fel a természetbe, illetve vissza a faluba. Undorító dolog! Kellemetlen állandóan félreugrálni. Ugyanez megy mindenhol a Mátrában, a Börzsönyben pl. Királyréten is, bár ez utóbbi helyen szerencsére pár száz méter után már magad mögött hagyhatod a hétvégi kocaturistákat...

Csárvó 2008.05.03. 21:36:23

hihihi ez az a Dömös ahol a polgármester (Hendrik István vagy ki?) tetten lett érve vesztegetésen? lett vele valami vajon vagy ő is csak éli világát?

irnik 2008.05.03. 21:38:52

A prépostságba bejutás esélye szinte egyenlő a nullával. Egyszer egy takarítónőt, vagy kit találtunk odaállítva, mert az ügyeletes "Margitka" valahol a magánügyeit intézte. Persze a taknő nem sok infót tudott csepegtetni a helyről...:(
Na, meg az is kemény, hogy a putrisoron kell megközelíteni.

De nagyon szép hely _belülről_! Érdemes megnézni, amennyiben a dömösieknak van kedve megmutatni:D!

irnik 2008.05.03. 21:47:01

Na, ha már előtörnek a traumák, íme még egy-kettő-három:

A helyi ABC-ben nem túl udvarias a kiszolgálás, mert megy a bratyizás a helyiek közt. Az idegen meg simán láthatatlan embernek érzi magát.

A postásnő viszont a legkeményebb. Anyukám rendesen megtanította, hogy hangosan, illedelmesen köszönjek. Így is szoktam tenni, de ez nem igazán hatotta meg a postásnőt, mert "Mancika" éppen a koszt vakarta a körmei alól és flegmán nézett, száját résnyire se nyitotta, de még csak csá-t se intett:D. Olyan kínok közt adott képeslapot a faluról, hogy azt hittem, közben ikerterhességének gyümölcsei jönnek a világra.

A legjobb a víznyomás. Az idő intervallumokra már nem emlékszem, de az tuti, hogy délutánonként _nem_volt_víz_!
Sikerült fényt deríteni a rejtélyre! A bogármester "eladta"... Úgy tudom, hogy Dobogókőre egészen addig Pilisszentkeresztről nyomták fel a vizet, de az ottaniak megelégelték és fellázadtak, így a dömösi bogármester gondolt egy merészet és felajánlotta az ő vizüket jó pénzért. Akkor a faluban nagyon komcsizták a helyiek is és a hétvégi telekkel bírók is a község első emberét:D

b.bela 2008.05.03. 21:47:29

b@assza meg a voros seggu ordog, ez nem mas mint egy otvaros mszp-s lehuzas mert minden penz feri testver seggebe (zsebebe) vandorol, szomoru hogy mindenbol penzt csinalnak, kocsog egy telepules ez a DOMOS...Turistak BOJKOTTALJATOK ezt a lehuzos telepulest addig amig nem all vissza a regi rend....vagy pedig a RAM-szakadek megy a levesbe, koszonet az ottani onkormanyzatnak...

irnik 2008.05.03. 21:53:32

Akinek sok a 100 Ft/óra, parkolhat ennél többért is (legalábbis emlékeim szerint) Dobogókőn és megteheti a távot úgy is, hogy le a Lukács-árkon és vissza a Rám-szakadékon!
:P

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2008.05.03. 21:55:01

Biztos nagyon megérinti őket a bojkott... legalább a Rám-szakadék is megkímélődik pár autós turistától. Nem ítélem én el az összeset, de ez talán elgondolkodtatja őket.

attitűd 2008.05.03. 21:58:16

Nem hiszem, hogy a bojkottálók annyira jól járnának.

Ha budapesti az illető, akkor előbb-utóbb rájön, hogy a Margit-szigetre sem tud behajtani egyáltalán, de még ingyen parkolni sem a környéken. Meg unalmas is minden egyes hétvégét ott tölteni.

No meg más vidéki városokban is sokszor pénzbe kerül a parkolás, az arborétumokban meg belépő van.

Ingyen a kiépítetlen dudvásba lehet menni túrázni. Néha az is bejön, de aki civilizáltabb körülményeket akar és kocsival közlekedik, az számítson arra, hogy néhány száz forint erejéig a zsebbe kell nyúlni.
Nem EZRESEKRŐL beszélünk.

pucros 2008.05.03. 22:05:31

Szép sárga busszal kell menni, akkor nem muszáj visszajönni ugyanoda. Akkor Dobogókőn meg lehet inni egy (vagy több) sört, aztán puhányok hazasárgabuszozhatnak onnan, többieknek Sikáros-Lajosforrás-Kőhegy-Pomáz (HÉV) útvonal a javasolt.

Pont az lenne a hülyeség, hogy egy ilyen szép túra után még vissza kellene menni Dömösre mert autó.

Egyébként talán megáll néha a vonat Dömösi átkelés mh.-nél, pestieknek még mókásabb eleve hajókázással kezdeni.

Mr. Acid 2008.05.03. 22:08:33

Most tavasszal volt szerencsém Dömöshöz, a Rám-szakadékhoz, az Árpádvárhoz és a Prédikálószékhez. A faluból a Rám-szakadék felé tartva a betonúton tényleg keresztbe állt a sorompó, mindenesetre ez nem akadályozta meg az autósokat abban, hogy ne fél perenként kelljen lehúzódni az útról. Pedig egy erős eső után mentünk... Akkor el lehet képzelni, hogy milyen lehet meleg időben, a szezon közepén. Véleményem szerint igenis joga van a dömösieknek korlátozni a fuljokon átmenő forgalmat. Valamint pénzt szedni a parkolási lehetőségért. Akit pedig ez elriaszt, az (kevés kivételtől eltekintve) nem is való erdőbe.

luger 2008.05.03. 22:18:32

hát, érdekes helyzet, érdekes poszt.
itt is, ott is kikandikál valami a valóságból... az biztos, hogy összetett a kép.

önkormányzati fenntartású utak? igen, van ilyen. kérdés, hogy az önkormányzat bevételei milyen összetételűek... dömös esetében simán el tudom képzelni, hogy a helyi adók nem feltétlen elegendők erre (mondjuk simán, hogy egyáltalán semmire nem elég), magyarán a központi ktgvetés erre a célra fenntartott zsebéből tartja fenn az utakat... tehát a tuzsériak, tiszaeszláriak, drávacsehiek adójából is.

namost. azzal, hogy behajtási engedélyhez köti az amúgy közterületen való közlekedést, az megérne egy próbát bíróságon: kizárhatók-e ilyen módon az úthasználatból az amúgy közlekedésre jogosultak.
a természetes igazságérzetemet ez bántja, az fix.

harmadrészt a kötelezően igénybe veendő parkoló - már ha dömös környékén meg akarsz állni. ez a lehúzás része.

javaslat: szüntessék meg a behajtási engedélyt,
az utcákat vonalazzák fel, jelöljenek ki parkolóhelyeket, mindenhol kelljen fizetni a parkolásért, a helyiek kapjanak éves matricát.

ugyanott lennénk, kábé, ahol most, csak nem támadna mindenkinek az az érzése a táblák láttán, hogy tapló módon arcul törölték.

SamSalas1903 2008.05.03. 22:32:40

Szevasztok!
Pont ma voltam a Rám-szakadéknál és Dömös templomjánál tettük le az autót. Fizetős parkolóra felszólító táblát nem láttunk és sokan álltak ott meg az autóval. Fizetni nem fizettünk, de amikor visszatértünk az 5 órás túránk után, akkor megtapasztaltuk valaki bunkóságát. Egy ember volt olyan kedves és két nagy kődarabot rakott a kocsi elé. Biztos csak szeretetből, hátha nekimegyünk és összetörik az autó eleje.
Büntetés nem volt, táblát nem láttunk fizetéssel kapcsoltaban, de a sorompó az ott volt.

pucros 2008.05.03. 22:35:37

A poszt címéről: a turista számára kimondottan vonzó, ha kevesebb az autó arrafelé. Úgyhogy hajrá Dömös:)

y5 2008.05.03. 22:45:45

A poszt egy alapvető tévedésből indul ki - miszerint mindenkinek jár a parkolóhely, ingyen. Nem jár.
A többit már elmondták mások.

Ja, és a P+R fejlesztésről: nem a P+R-t kéne fejleszteni, hanem az elővárosi vonatokat. Miért jó az ha kocsival mennek a város széléig az emberek? Nem jó az. Legyen inkább olyan vonat, amivel a város közepéig gyorsan, kényelmesen be lehet menni. Más országokban ez így működik.

Na csá.

csak nézek ki a fejemből 2008.05.03. 23:02:57

MSZP-s polgármester. Mit vártok tőle? Törvénytiszteletet? Naívak vagytok.

Csárvó 2008.05.03. 23:28:22

csak nézek ki a fejemből: bezzeg az előző milyen volt.

viktor134 2008.05.03. 23:28:28

beszél itt mindenki önkormányzati kezelésű útról, meg jogos parkolásról? szerintetek nem megbízott az önkormányzat egy céget a parkoló üzemeltetésével? és az mondjuk 10 Ft-ot ad a 100 -ból?

Ne legyetek már hülyék, hogy azt hiszitek, hogy ez a pénz az önkormányzat zsebébe vándorol. :)

A helyiek nevében 2008.05.03. 23:28:36

1. Szerintem csak az írjon ide, aki már volt a konkrét helyszínen.

2. Aki volt már ott (esetleg évek óta visszatérőként látogatja, mint pl. én) az pontosan tudja, mi az ábra: a Rám-szakadék felé vezető út egy vékonyka falusi mellékutca, ami (és akinek a lakói) nem bírták már a (főleg hétvégi) forgalmat.

3. Végre egy tökös falu, egy tökös polgármester, aki kiáll a helyiek érdekéért! Ezt nem fikázni kéne, hanem követendő példaként emlegetni.

4. Tengersok egyébként a parkolóhely a községben: akinek nem jut hely benn a fizetős (?) részen, az például a kérdéses helytől 500 méterre, a hajóállomás mellett ingyen parkolhat.

5. A község Önkormányzata nem állami pénzből tartja fenn a mellékutcákat, hanem a saját forrásaiból. Mi, Budapestiek könnyen dumálunk, hiszen a városunk aránytalanul sok közpénzt kap - ne sajnáljuk már azt a pár milliót egy falutól.

6. Kiváló buszjáratok indulnak az Árpád hídtól Dömösre.

gravy_t 2008.05.03. 23:29:04

magyar mentalitás:
valami gond van - hát tilcsugbe! ahelyett, hogy
- egy kulturált parkolót alakítottak volna ki a falu mellett
- akár szemmel is tarthatná a kocsikat valaki
- "odapisáltatja a gyerekét"? csak nem azért, mert nincs nyilvános vécé?
- legyen pár pecsenyés, büfé vagy mittoménmi
- áruljanak térképet, albumot, képeslapot
- tartsanak idegenvezetős sétákat
ezekből szépen jönne a pénzecske.

mellékesen jegyezném meg, hogy a sok tábla és a sorompó az beleillik a környezetvédelmi területbe?

ja igen, képzeljétek, nem csak pesten laknak emberek, innen tőlünk meg nem megy sem busz, sem hajó a rám-szakadékhoz...

tke 2008.05.03. 23:39:29

Irniknél és Pucrosnál a pont.

Hogy a dömösi postáskisasszony, boltos vagy akárki hogy viselkedik, arról beszélhetünk, és nem jó, ha flegma.

Gyakorló gyalogtúrázóként úgy látom, hogy nincs értelme a jó szónak, a korlátozó táblának. Erdész, rendőr, természetvédelmi őr annyira chorro és úgy meg van kötve a keze, hogy az autóktól a legkeményebb eszközökkel kell megvédeni az embert, a nyugalmat, a csendet, a zöld felületet.

Ha olyan nagy buli volna az autósok kényelme a falunak, gondoljátok, hogy ebben az ínséges időben az önkormányzat lemondana a lóvéról?

rt 2008.05.03. 23:56:55

A sok köcsög úgy gondolja, hogy alkotmányos joga bárhova kocsival menni és bárhol leparkolni. És persze az adófieztők pénzéből hozzanak létre neki parkolókat.

régimódi 2008.05.04. 00:19:54

Uraim, méltatlan ez a civakodás. A dömösiek rossz megoldást választottak a problémájukra. És nem kicsit balfékek is.
Az meg országos, hogy tapló népség tapló megoldást talál ki mások taplóságára. De azért nem mindenki tapló. Meg a saját kiműveltségüknek sem az az egyetlen üdvös kifejezőeszköze, ha sebtében lebunkózzák maguk is az összes többit.
Hát még az ideológiai színezet beemelése is egy túlzás.

Tán a Dömös utcáin testet öltött megoldások miatt sorolnak bennünket nyugaton a balkánhoz.

Mindenkinek a figyelmébe: Watclawick-Weakland-Fish: Változás - A problémák keletkezésének és megoldásának elmélete.
Ha valaki olvasta, látja, hogy Magyarország - és immár Dömös büszke népe is - elkötelezett híve a rossz megoldásoknak.
A hozzászólások is azt mutatják, hogy a dömösiek a problémájuk megoldására tett kísérlete vált immár problémává.

Ha jó lenne a megoldás, a többség elfogadná, azonosulna a céljaival és úgy érezné, valami jó iránt elkötelezett közösség tagjává válik. (Kulturált turisták)
Túrázna, bámészkodna, képeslapokat venne, lefotózná a családot a főtéren, nem mekit enne zacskóból, hanem dömösi házi pogácsát és málnaszörpöt venne a gyereknek egy kioszkban, ott meginná üvegpohárból, így eszébe se jutna, hogy eldobja, visszafelé meg enne valamit a helyi vendéglőben és a faluból távoztában meleg szeretettel nézné a "visszavárjuk" táblát és elhatározná, hogy vissza is jön...

De hát ez Magyarország, abban Dömös, abban néhány csalódott és bánatos szegény ember, és egy bután virtuskodó vezetőség.
Most például bekerültek az internetbe is, hoppá!

Basszus, más jó helyet nem is ismerünk? A dömösiek meg pöfögjenek békében a kerítéseik meg tábláik meg sorompóik közé zárt kicsiny világukban...

Asidotus 2008.05.04. 00:26:22

Szerintem is teljesen igazuk van a dömösieknek. Szlovákiában, ami turisztikai szempontból sokkal fejlettebb ország, mint mi, ott fizetős parkoló és (!) fizetős túraútvonal várja az embert a Szlovák Paradicsomban, ami a Rám-szakadékhoz hasonló hely. Ezek kialakítása, fenntartása pénzbe kerül, és ha te úgy gondolod, hogy emiatt nem jössz ide, én csak örülök neki, mert magamban leszek a természetben, mert a többi ember miatt vágyok oda, nem azért, hogy téged lássalak.
Tény, hogy az autós turista nem jelent bevétel a falunak. Jön- megy, szemetel egy kcsit, pöfékel egy sort, oszt jónapot.
És ha a fizetős parkoló miatt kevesebben lesznek, hidd el, te annak csak örülni fogsz.
Én egri vagyok, a Bükkbe járok túrázni, és nagyon élvezem, hogy ott alig van ember.

Asidotus 2008.05.04. 00:29:51

Szerintem ez a poszt bebukta a siránkozást. ÁLtalában itt valóban gondokkal találkozik az ember, amik vaóban bosszantják a polgárt, de ez a téma egy kicsit megosztotta a népet. Kicsit, mert úgy tűnt, hogy a többség egyet ért a dömösiekkel, legalábbis, az ő helyükben ugyanígy járt volna el.
Focban ezt mondják árnyékra vetődésnek.

Marvin 2008.05.04. 03:42:30

Károly · karolyk 2008.05.03. 18:29:39

Oooo! Hat ez igazan meghato tortenet. Ugyan nem tudom honnan autozol a Pipisbe 400 kilometert csak a Ram szakadekert, de ne tedd, mert

1. A ram szakadek el lett cseszve a teljesen tajidegen letrakkal, korlatokkal. Nem tudom miert pont olyanra kellett csinalni, ami meg raadasul csuszik is.
2. Nem lehet haladni a sok koromcipos anyutol es pocakos aputol. Volt aki a letra elotti varakozas kozben meg ra is gyujtott.
3. Igaz egyedi az orszagban, de vannak annal sokkal szebb helyek is (Bakony: Romai furdo, Pakozd: ingo kovek, Szilvasko: Bagoko, stb...).

Vagy menj egyenesen a Szlovak paradicsomba. Iglotol (Spiska Nova Ves) nem messze van egy kituno camping (Hrabusice mellett Podlesok), ami idealis csillagtura kiindulopont.
Ha a Ram szakadek tetszett, akkor az maga a menyorszag szamodra. Szorozd meg szazzal. Szep, gondozott, hangulatos tiszta camping, olcso.

asszonánc 2008.05.04. 05:58:28

"Mi, Budapestiek könnyen dumálunk, hiszen a városunk aránytalanul sok közpénzt kap - ne sajnáljuk már azt a pár milliót egy falutól."

Mi, budapestiek aránytalanul sokat fizetünk be a közösbe és aránytalanul keveset kapunk vissza. 1990-ben még komolyan gondoltuk az önkormányzatiságot (ha jól emlékszem, 70% volt a helyben maradó bevétel), ezt minden kormány radikálisan csökkentette, mára tán már csak 10-20% körül van. Így rohadtul nem áll az, hogy sajnáljuk a pár millát a falvaktól: a nettő befizetők (ált. a nagyvárosok) járnak rosszul.

Haemathemesis 2008.05.04. 07:55:06

asszonánc

"Mi, budapestiek aránytalanul sokat fizetünk be a közösbe és aránytalanul keveset kapunk vissza. 1990-ben még komolyan gondoltuk az önkormányzatiságot (ha jól emlékszem, 70% volt a helyben maradó bevétel), ezt minden kormány radikálisan csökkentette, mára tán már csak 10-20% körül van."

És ez csak budapestre vonatkozik, míg a többi önkormányzat ez alól kivétel..... jó logika.

"a nettő befizetők (ált. a nagyvárosok) járnak rosszul."

Mitől nettó befizető? Rosszul állsz hozzá. A kistelepüléseken szinte nulla az iparűzési adóból származó bevétel, addig pesten elég magas. Sajnos bp tényleg sok támogatást és pályázati pénzt visz el ami nem lenne baj, de a régió komplett pest megye, míg a felhasználás többnyire budapesten történik. A régiós települések meg kiesnek a programokból, mert pest megemeli a regiós települések átlagos gdp-jét pedig a megtermelt javak nem akkora arányban jönnek létre így abból kissebb - vagy semmilyen - arányban marad a helyi önkormányzatnál.
Az aránytalanul sok pedig nézőpont kérdése ahhoz képest akkor aránytalanul sokminden van a közeledben. Az a gáz, hogy ez a pest - agglomeráció ellentét abból fakad, hogy az ország még mindig bp központú. A legszebb, hogy amikor hozsanna van akkor Demszky azt mondja, hogy megfordult a kitelepülés és mennek vissza pestre az emberek, amikor meg a leépítésekről van szó akkor meg kifelé mennek ezért az éppen leépítendő szolgáltatást azért veszik igénybe kevesebben.

Niterider 2008.05.04. 08:44:41

Nem is tudom miert nem epitenek inkabb egy autopalyat a Ram-szakadekon at, h. az olyan alkirandulok mint te is kedves cikkiro, kenyelmesebben meg tudjak kozeliteni azt...

Béci 2008.05.04. 08:53:19

Ja igen, Budapest mennyivel jobb hely, ott mindenhol ingyen parkolhatsz! Szemét, lehúzós vidék!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.04. 09:12:32

Bazeg!

Vizitdíjat nem fizetne, mert az jár, parkolódíjjat meg röhögve, hiszen az jogos.

Szánik vagytok.

Hofekete 2008.05.04. 09:20:03

A Rám-szakadék nem Dömösé, hanem az egész országé. Az önrendelkezés nem vonatkozhat útlezárásra. Itt minimum az önkormányzat, a Pilisi Parkerdő Gazdaság és a turistaszervezetek közös megegyezésére lenne szükség. A parkolási bevétel meg menjen jelzésfestere, létrakarbantartásra, szemétszedésre, garanciákkal, átlátható módon. Akkor senki sem tiltakozna.

Kiváncsi lennék, hogyan van ez Szilvásváradon.

Aki azt mondja, hogy minden túrázó busszal menjen az Árpád-hídtól, annak figyelmébe ajánlom a jegyárakat, ami egy család esetében bizony nagy kiadás. Továbbá a zsúfoltságot. Vannak a túrázok között gyerekek és öregek is, akik nem bírnak ki két órát a buszon féllábon állva. Őket miért is kellene megfosztani a Rám-szakadéktól? A menetrend sem mindig nyerő, mondjuk átázva, hidegben üljon egy gyerek órákat egy buszmegállóban?

Dr Kangörény 2008.05.04. 09:21:16

Beteg egy hozzáállás az, amelyik elriasztja a turistákat. Az autós turista nem fizet? Talán ha lenne olyan szolgáltatás amiért fizethet? Na? Mindenki szeret enni, nassolni, inni. Ja, hogy ezért dolgozni kéne? Annál tényleg egyszerűbb parkolási díjat szedni. A pesti parkolási díj meg ne legyen példa senkinek, mert a centrumon kívül senkinek nem jó, a helybeieknek különösen nem jó! Itt néhány beteg elme hozzászólásából úgy néz ki, mintha a pestiek örömmel tapsikolnának a parkolási díjak miatt, tehát jogos, hogy máshol is csak fizetős parkoló legyen.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.04. 09:51:44

"Itt minimum az önkormányzat, a Pilisi Parkerdő Gazdaság és a turistaszervezetek közös megegyezésére lenne szükség."

Persze, meg az ENSZ-et is vonjuk be. Nem ismerős, ha valamit el akarsz szabotálni, alakíts bizottságot a megoldására. Gyorsan eltelik az a néhány évtized.

Hofekete 2008.05.04. 10:03:37

Max Power:

Oké, legyen a behajtás szabályozása és a parkolódíj CSAK a Pilisi Parkerdő Gazdaság kezében. Ők elég rendesen karbantartanak egy csomó mindent.

De a Rám-szakadék NEM a Dömösieké, hanem az országé, a túristáké, a bevétel meg természetvédelemre menjen.

Mit gondolsz, Nagyvillámon és Dobogókőn miért nem tiltakoznak az emberek a díj ellen?

Hofekete 2008.05.04. 10:15:17

Utat lezárni közérdekből lehet. Itt a közérdek a természetvédelem. Ezt elfogadom. Sőt fizetek is a természet karbantartásáért.

De nem zárhatom le a lakásom előtt az utcát csak azért, mert a végén épült egy Tesco.

tke 2008.05.04. 12:43:20

Kangörény!

Sajnos néhány barom autós miatt kell sokaknak kellemetlenséget okozni. Már ötven autó(s) terhet jelent az adott helyszínen. Ez alapvetően technikai kérdés a helyszín tekintetében (szűkek az utcák) és az illetékes hatóság tekintetében (ti. nincs emberi kapacitás még fontosabb dolgokra sem).

Néhány barom miatt hajlok a radikális megoldásokra. Ki van a tököm a kvados, krosszmotoros, autós majmokkal. Azonkívül hogy szemetet és bűzt hagynak maguk mögött, leszarják a gyalogost, a gyereket. A Pilisben majd minden alkalommal rám hozzák frászt olyan helyeken, ahol semmi keresnivalójuk nincs. Történetesen a Szőke-forrásnál is táboroztattam iskolásokat - sajnos a motorizáltak egy részére nem hat a szép szó. Az autósok sem segítenek a barmokat fegyelemre szoktatni, az önkorlátozáshoz túl gyarlók vagyunk. Ehhez képest a bakancsos világban jobban odafigyelünk egymásra.

Uff:)!

U.S.S. Stingray 2008.05.05. 08:32:58

az önkormányzat csak önkormányzati utakat zárhat le, önkormányzati út mellett tehet ki táblákat, határozhat meg forgalmi rendet, léptethet életbe korlátozást. magyarán kurvára nem állami fenntartású és "mindenki pénzéből fenntartott" utakról van szó. a magántulajdonú utakról meg már jobb nem is beszélni. ez a post elég nagy öngól lett... :(

U.S.S. Stingray 2008.05.05. 08:34:00

ha meg állami út, akkor nem az önkormányzat tett ki a táblákat, stb. hanem az állam (-i közútkezelő)...

movhu 2008.05.05. 08:53:43

Mert az önkormányzati utakat miből tartják karban? Biztosan a helyi lakosok dobják össze a pénzt...

U.S.S. Stingray 2008.05.05. 09:15:57

sokmindenből (pl. állami normatívából is, ha jut arra, de eztkétlem, mert az a működési költségekre is kevés, helyi bevételekből, vagy pályázik az önkormányzat, és nyer pénzt, ha mákja van.

és nem arra készül egy falusi út, hogy évente plusszban ki tudja mekkora többletforgalmat is elviseljen, mert akkor minden évben lehet felújítani. vagy ha ekkora többletforgalom van, akkor járuljon hozzá az is, aki generálja, aki maga is részese. vagy nem az lenne igazságos?

movhu 2008.05.05. 09:30:50

Nem is lenne a lezárással semmi baj, mert előtte sem mentem be oda autóval, és engem is idegesített, hogy el kellett ugrálnom az autók elől. Csak előtte simán meg lehetett állni lent ingyen, és nem volt ennyi tiltó tábla arra, hogy bekényszerítsen a parkolóba, és nem volt fenyegetés, hogy megvág a közterület felügyelet, ha nem a parkolóba állok. Ez így egyszerre sok.

Medve 2008.05.05. 09:46:34

Movhu: Igen részben tényleg a lakosok dobják össze. Mi is egy kisközségben lakunk. (nem Dömösön) Az önkormányzati utak folyamatosan karban vannak tartva. Ennek három forrása van: Az önkormányzati költségvetés, pályázati pénzek és a helyi lakosság. Persze lehet a pályázati pénzeket rögtön "állami"nak titulálni, de kérlek ne feledd, hogy az "államnak" alapvetően egyetlen helyről van pénze. A dömösiektől és tőlem. És persze Tőled is. A Te faludban soha nem pályáztak még semmire?

U.S.S. Stingray 2008.05.05. 09:46:44

ezt nem tudom megítélni, az is lehet, hogy nagy volt a lakossági nyomás a helyi döntéshozókon, hogy gyorsan és szigorúan intézkedjenek, mert ezt várták el az ottaniak (pl. megnövekedett forgalom, szemetelés, zaj, stb.). de más okok is közrejátszhattak, még akár az is, amit a post sugall, hogy húzzuk le jól őket, de ezt azért kétlem.

luger 2008.05.06. 16:14:25

még az jutott eszembe, hogy ez itt tulajdonképpen befolyással való üzérkedés csoportos elkövetésének esete. már ha képviselőtestületi döntés eredménye a lezárt utcák és a fizetős parkoló létrehozása.

Q.M. 2008.05.07. 12:41:05

Mit panaszkodsz, ezt legalább jelőlték táblával.
Kecskeméten, "zöldfelület védelme" 14/1999 -es házi rendelet alapján kaszálják le az autósokat, annélkül hogy bármivel is jeleznék, hogy a sártenger az zöldterület, parkolni tilos. Lefotózzák a terület-felügyelő rablók a kocsidat, és hipp-hopp volt adatvédelem, nics adatvédelem már is lekérik az adataid, mintha közlekedési(KRESZ) szabálysértést követtél volna el, és már jön is a bírság. Elég gusztusos? Egyébként az "Értelmező" részben 9§. megfogalmazzák, hogy mi a zöldfelület. Röviden bármi, csak kaszálni lehessen. Például a Rádi benzinkút parkolója, ahol lefotóztak. A Rádi benzinkúttól meg területhasználatidíjat szednek a területért. Hogyan kaszáljunk töbször ugyanazon területért. Aki teheti, nagy ívben kerülje el a rablók földjét.

Krampusz 2008.05.13. 18:23:39

Kedves Mindenki,

Mi itt Dömösön sokan nem értünk egyet ezzel, ami itt folyik. Bizonyára laknak itt jónéhányan, akik szeretik ezt, de többen úgy gondoljuk, hogy csak elriasztja a turistákat az értelmetlen sorompó, a nevetséges parkolási díj és a közterület felügyelő.

Egyébként van egy saját fórumunk, ha gondolják nézzenek bele! (Már, ha működik.)

domosforum.freeweb.hu/

Sokan feltették a kérdést, hogy minek ez, mert sajnos a környező utcákban azóta nincs hely és nyugalom, mióta a turisták kénytelenek itt parkolni.

Válaszra sem méltat minket a helyi önkormányzat. Sajnos ez a blog bejegyzés sem fogja őket zavatni.

Azért remélem még ellátogatnak Dömösre. És érezzék magukat jól nálunk!
süti beállítások módosítása