Értelmetlen felsőoktatás

2008.04.19. 13:00

A munkanélküliség egyre fokozódó probléma Magyarországon, amivel ellentétes folyamatnak látszik az, hogy az állást kínálók egyre több betöltetlen pozícióra panaszkodnak. Ennek egyik oka, hogy a szakmai felkészültség nem éppen az a színvonalú, amit a munkaadók megkívánnának, illetve elég jelentősen háttérbe szorult a megfelelő szintű szakmai képzés az ún. kétkezi munkák tekintetében. Ennek ellenére egyre növekszik a diplomás munkanélküliek száma is, és a dolgozók között is igen magas azoknak a száma, akik nem a megszerzett végzettségnek megfelelő szakmában tevékenykednek. A diploma sok helyen inkább szűrőfeltétel, mintsem tényleges érték a munka elvégzése során.

Az helyzetelemzések megmutatják, hogy a pályaválasztó korosztálynak még 18-19 éves korban sincs fogalma arról, hogy mit is szeretne az életben csinálni. Éppen ezért azon téves alapfeltételek alapján döntenek, ami a társadalom felől ömlik rájuk. Ilyen az a feltevés, hogy a hangzatos manageri szakok automatikusan középvezetői pozícióba juttatják őket, ami természetesen nem igaz, de ez csak az álláskeresésnél fog kiderülni. Sokan azzal sincsennek tisztában, hogy a felvételi ponthatárok és egy szak népszerűsége nem feltétlenül tükrözi a majdani elhelyezkedési esélyekhez kapcsolódó számokat. Sőt, a tavalyi és idei felvételi eredmények azt mutatják, hogy nagy területeken fordított arányosság áll fenn, azaz olyan szakmákra magas a felvételi ponthatár, amivel várhatóan igen nehéz vagy lehetetlen lesz elhelyezkedni, miközben jól fizető hiányszakmás képzésre könnyebben be lehetett jutni idén is. A választásnál pedig az egyik legdurvább példa az, amikor teljesen nyilvánvaló, hogy a továbbtanulás egyetlen célt szolgál, miszerint ne kelljen belecsöppenni a nagybetűs életbe.

Ezért egyre többen választják a felsőoktatás „gyógyszakjait”. Ezért olyan szakokat választanak, ahol keveset kell birkózni a reáltárgyakkal, és sokkal inkább meg lehet élni a rendszeres, ámde magolós tanulásból. Ezért népszerűek a bölcsész szakok, mert ott kiváló lehetőség van arra, hogy az emberek éveket éljenek túl érdemi tevékenység nélkül, végül pedig egy diplomával távozhatnak. Természetesen ezeknek az embereknek - már aki tényleg elhivatottságból tanult - egy részére szükség van, de ezeken a szakokon évek óta akkora túlképzés van, hogy már a mostani állományt sem képes felvenni a piac. Érthetetlen az is, hogy egyes tanári és tanítói pályákon miért képeznek akkora mennyiségű diákot, amikor a mostani fiatal diplomásoknak vagy idősebb gyakorlottaknak is lehetetlen elhelyezkedni. Nyilván itt megjelenik az intézmények erős lobbija is, hiszen ezeknek a diákoknak a képzése is komoly anyagi bevételt jelent. Sok iskola - amelyen a képzéshez szükséges szakembergárda sem áll rendelkezésre - csak azért indít népszerű szakokat, hogy emelje azt a pénzt, amit így normatívaként megkap. Ez pedig óriási felesleges teher a társadalomnak.

A megoldás pedig talán nem is tandíj bevezetésében rejlene, ami által azért biztosan többen gondolnák meg, hogy mibe fektetnek. A munkaerőpiac a tervezés miatt pontosan tudja, hogy évekre előre milyen szakemberekre van szüksége. Azonban meg sem kell kérdeznünk őket, mert egy jó szakember az adatokat figyelve is meg tudja állapítani, mely szakok keretszámát kellene drasztikusan csökkenteni, és mely területeket kellene jobban kiemelni. Az is elképzelhető lenne, hogy egy szakmából csak többévente indul képzés, ami jelentősen csökkentené a munkanélküliség piacára képzett emberek számát. Az adatok magukért beszélnek, és emellett semmi szükség tanárokra, akik biztosítási ügynökként élnek, vagy olyan szakmákra, ahol pillanatnyilag van a piacon elég képzett és gyakorlattal rendelkező személy. A piacnak a fizikai dolgozók mellett képzett szakemberekre volna szüksége, amiben szintén problémák vannak. Az iskolák számtalan értelmetlen tárgyat tanítanak, amire csak ráfogják, hogy szükség lesz rá, de valójában üres tölteléket képeznek a struktúrában. Eközben fontos gyakorlati ismeretek maradnak el, amire tényleg szükség volna a mindennapi élet során.

Mindez a felismerés tehát létezik, és azt kellene megérteni azoknak a döntéshozóknak, akiknek ez a dolga, hogy az itt felmerült probléma nem tűr halasztást. Rövid idő alatt, már a következő felvételi időszakra át kellene alakítani a szakok számát a piacnak megfelelően, és magát az oktatás rendszerét is át kellene tekinteni. A probléma ugyanis nagy. A szakemberhiány nem azt jelenti, hogy a gazdaság emiatt nem tud fejlődni, hanem határozottan káros hatással van a folyamatokra a képzettség hiánya. Annak pedig végképp nincs semmi értelme, hogy munkanélküliek generációját termeljük csak azért, mert ez most éppen így kényelmes az országnak, akár tanárokról, akár diákokról van szó. Sajnos a helyzet nem teszi lehetővé, hogy hátradőlve azt mondjuk „jó ez így”. Drasztikus beavatkozásra van szükség, és kormánytól függetlenül kimondható, hogy mindenki, aki hagyja tovább működni a mostani rendszert, az hiteltelenné teszi saját gazdaságpolitikáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr43432582

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: data hk 2018.02.07. 03:07:20

Claritin d and zyrtec together - How often can you pick up oxycodone from a pharmac

Trackback: data sidney 2018.02.04. 08:07:16

Közel kétmilliárd forintnyi külföldi befektetést kap a Barion - INTERJÚ - Startup Budapest

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beavereater 2008.04.19. 13:24:07

Tandíj??? Na, most hogy index címlapra került ez a post, emiatt a szó miatt hamarosan zsidóbérenc és/vagy ultralibsi leszel, aki a becsületes, tehetséges, szegény magyar fiatalokat akarja elzárni a tanulás lehetőségétől. :))))
Valójában azonban :(((((

Én személy szerint maximálisan egyetértek veled. Együtt dolgozom egy projektben egyetemi oktatókkal. Az év elején a félévi vizsgákkor többen mesélték, hogy a tanulók kb. 10-15 százaléka csinálta meg a vizsgát (nem gyógyszak, hanem valóban jó megélhetést adó, de elég kemény szak), van olyan, aki kilencedszerre ment vissza vizsgázni, és még mindig nem volt képes megtanulni a törzsanyagot sem. Még kettesre sem.

EDD 2008.04.19. 13:26:43

Ja, de azt nem írtad le, hogy sokkal nagyobb a munkanélküliek aránya azon munkakezdőknél ,akik nem rendelkezne diplomával.

beavereater 2008.04.19. 13:27:01

Arról nem is beszélve, hogy miket tudnék mesélni a hozzánk "munkára" jelentkezőkről (informatika, fejlesztőcég). Katasztrófa...

Vigasztaljon (?) mindenkit azonban, hogy ugyanez folyik tőlünk nyugatra is. Mindenki mánáger, közgarádza és jogész akar lenni. Mérnököt meg már lasszóval sem találsz. Hja kérem, a mérnöki szakokon nem elég lébecolni, valamit makogni, meg leszopni (!) a vizsgáztatót.

beavereater 2008.04.19. 13:28:49

EDD: valóban, a csak érettségivel rendelkezők zöme munkanélküli lesz. Azonban akinek szakmája van, az talál magának munkát. Ha mellette még alapszinten makog valamilyen nyugati nyelven, odakint király élete lesz.

Az meg magyar hülyeség, hogy a vállalatok olyan pozícióra, ahova elég lenne egy közgázos érettségi diplomást akarnak.

EDD 2008.04.19. 13:31:58

Tévedsz beavereater! A szakmával rendelkezők (szakmunkás)vs. diplomások versenyben a diplomások járnak jobban az elhelyezkedésnél (első munkahely).

beavereater 2008.04.19. 13:41:04

EDD: nézd, mi elég sok céggel vagyunk kapcsolatban. Gyakorlatilag minden cég munkaerőhiányra panaszkodik, úgy diplomás mint szakmunkás téren. És "megnyugtatlak", egy frissen végzett lakatos, asztalos vagy hegesztő gyakorlatilag azonnal talál munkát ismeretségek nélkül is. Egy frissen végzett jogész/közgarázda/mánáger ismeretségek nélkül max. kifutófiú lehet.

EDD 2008.04.19. 13:46:42

beavereater ezeket te honnan veszed? Sok kapcsolat ,meg tapasztalat lehet neked ezt mutatja , az állami felmérések meg nem. Ez nem így van. Azt meg ,hogy jogi , közgazdász diplomával nem lehet elhelyezkedni végképp rejtély számomra honnan vetted.

beavereater 2008.04.19. 13:52:04

Állami felmérések, ugyan már. :)

Egy, a szakmájához valamit is konyító melós gyerek közelébe sem kerül az állami statisztikáknak, mert már az iskolakapuban alkalmazzák, még mielőtt a munkaügyi hivatalok látókörébe kerülne. Nem egy ismerős gyerekének a példáján láttam ugyanezt. És szintén ismerősök kölkein láttam, hogy a drága pénzért jogásznak kitaníttatott gyereket egy helyre vennék fel, ügyvédbojtárnak, havi 300k HUF-ért, mármint a szülőknek ennyit kellene fizetni, hogy a gyerek ügyvédbojtár lehessen. A különféle "hivatalokban" toronymagasan állnak a jogász/közgazdász cv-k, és ha valaki végre rendbevágja ezt a kurva élősködő államigazgatást, még inkább így lesz.

a 2008.04.19. 13:54:26

EDD, szerintem is tévedsz. A legnagyobb gépipari cégek arra kényszerülnek, hogy maguk képezzék ki a szakmunkásokat, vagy valamelyik állami iskolát támogatják nagyon sok pénzzel/technikai eszközökkel.

Egy vállalkozást indító/abba beszálló jól képzett szakmunkás (asztalos, kőműves, stb.) az első mhelyén lazán a dupláját keresi, mint egy frissdiplomás.
Napersze, arra nemnagyon van esélye, hogy később marginálisan növekedjen a fizetése, de ez most irreleváns.

Amúgy egyetértek a postíróval, legalábbis abból a szempontól, hogy nagymértékben csökkenteni kellene a meghirdetett helyek számát.
Vagy inkább a diplomagyárakat egy db tollvonással bezárni (gdf, gyöngyös és társaik). A pénz pedig mehet a normális képzést nyújtó intézményekbe.

Csak épp sose lesz itt olyan kormány, amely egy ilyen lépést felvállal...

Fricike 2008.04.19. 13:54:43

T. beavereater!

A jelenlegi helyzetet pont a libsik generálják és pont az a cél, hogy elzárják a fiatalokat az oktatás lehetőségétől, ui. a kevés számú (un.) elit könnyebben hatalmon tud maradni erősen limitált kínálat és verseny mellett.

EDD 2008.04.19. 13:57:13

portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl2_01_06i.html
beavereater itt találsz adatot a munkanélküliségről, ha ez sem győz meg ,akkor tényleg húzd le a diplomád ,mert hülye maradtál

EDD 2008.04.19. 14:01:34

Amúgy "beavereat" meg "a" sajna azért írja ezeket ,mert valamikor ezt pumpálta bele a népszavazásnál a maszop. De gyerekek nem vettétek észre ,hogy hazudnak?

dr. Wilbur Swain 2008.04.19. 14:03:27

"Tanult, egészséges és öntudatos nemzetet nehéz kormányozni."
senki sem akarja megoldani ezt a helyzetet - a tandíj csak egy burkolt "tanulás-adó" volt, az sem megoldás
egy andragógia szakos diploma akkor sem ért sz@rt sem, ha félévenként 200ezret fizetek érte
szóval a kamu szakokat kellene minimalizálni, de ez az iskoláknak sem érdeke - és a kígyó a farkába harap

Vorbis 2008.04.19. 14:05:31

Az a táblázat így önmagában semmit sem mond, az is kéne hozzá, hogy hány emberből van annyi munkanélküli.

a 2008.04.19. 14:06:34

EDD: Ne hidd, el, de fidesz szavazó vagyok.

Viszont azt is tudom, hogy pl az APEH gyöngyösre küldi azokat a munkatársait, akiknek a pozija megköveteli a diplomát. a gyöngyösi képzés egy kalap szart nem ér, mégis csinálják, Magda Sanyi meg gulyással etette a cigányokat a választások idején, így nyert...

Bálint Csaba · http://srbija.blog.hu/ 2008.04.19. 14:06:59

Az egyetem/főiskola szar, és időpazarlás. 60 hallgató egy 40 fős teremben dögunalom előadásokat hallgat szarságról. Ez mindenkinek ismerős lehet, akinek volt szerencséje...

Komplikato 2008.04.19. 14:07:22

Lehet én vagyok buta a táblázat értelmezéséhez, de valaki elregélné nekem, hogy a gimnáziumi érettségi mitől "jobb", mint ami mellé szakma is jár? Mert én azt hittem arányaiban fordított a szitu elhelyezkedés ügyileg ...

LOLZOR 2008.04.19. 14:07:25

azért tegyük hozzá, hogy aki 5 év alatt egy jogi egyetemen nem szerez annyi ismeretséget/kapcsolatot, hogy utána lazán elhelyezkedjen a szakmájában, annak inkább kertésznek kellett volna mennie. csomó tanár, óraadó (akik gyakorlati szakemberek), tudományos körök, diákönkormányzat, kollégium, diákújság/rádió, millió lehetőség van a kapcsolatépítésre. aki meg végigissza/bulizza az 5 évet, ne sírjon utána, hogy jajj nincs meló.

EDD 2008.04.19. 14:09:49

Szóval "a" nem azt mondtam maszopos vagy, csak ők beszéltek a szavazás előtt ilyen baromságokat.Ilyenkor mindig van néhány agyament, aki adatok nélkül megmondja a frankót. Érzésekről írtok, nekem a statisztika jobban számít. Ennyi.

snakekiller23 2008.04.19. 14:11:02

jodalit33 · srbija.blog.hu/ 2008.04.19. 14:06:59

Mint hallgató kérdezem, ezt milyen reprezentatív felmérés alapján állítod? :)

EDD 2008.04.19. 14:13:43

Na én léptem tanulni ,mert nincs kedvem culágerként melózni.:)
portal.ksh.hu/portal/page?_pageid=37,115776&_dad=portal&_schema=PORTAL
Itt tudtok adatokat szerezni, jó munkát hozzá!

Farkas Dániel 2008.04.19. 14:15:27

A kérdést könnyen el lehetne dönteni egy ügydöntő népszavazással:

"Akarja -e Ön, hogy az országgyűlés olyan munkaerőpiaci kutatásokon alapuló felsőoktatási hallgatói keretszámokat állapítson meg évi rendszerességgel, amelyek alkalmazkodnak a munkaerőpiac elvárásaihoz, és amelyek csökkentik a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében fellépő munkenélküliséget?"

A magyar cégek hülyék, nem megfelelő embereket alkalmaznak stb. Ez köztudott. Röhög a vakbelem is a csődbe menő cégektől. Nem a profillal van a gond, hanem a szemlélettel. A szemfülesek (külföldi cégek leányvállalatai) már váltottak vagy eleve nem fertőzte meg őket a magyar métely, ők milliárdokat keresnek.

Az is tény, hogy a mostani egyetemisták 80%-a NEM EGYETEMRE VALÓ. Közgazdász szakon tanulok, a tananyag cca. 70%-a semmire sem használható. Kivétel: számvitel, pénzügytan tárgykörök. Ezen változtatni nem lehet, mert akkor mi lenne a szociológia, turizmus, társadalomelmélet stb. semmirekellő tanszékeken oktató léhűtőkkel? A másik meg a hallgatók szellemi színvonala: 22 éves zseléshajú apuci pici fia BMW 5-össel, meg a plázaribanc, aki az előadáson műkörömmel szórakozik. Hú bazmeg, ezek a szellemi minimumok engem nem zavarnak, de kérem, ne menjenek már az egyetem közelébe. A tananyag meg persze hozzájuk igazodik, elvégre csak költségtérítésesre jutott be a gané állatja...

Amíg meg Manherz Károly, az ELTE-BTK nevű semmirekellő intézmény ex-dékánja az OM szakállamtitkára, meg Pokorni-Magyar-Hiller típusú szűklátókörű humán emberek az oktatási miniszterek, addig ne is várjuk, hogy bármiféle változás lesz.

Farkas Dániel
egyetemi hallgató

beavereater 2008.04.19. 14:15:37

EDD: itt most az első munkahelyről beszéltünk. Az általad linket táblázat tartalmazza azokat az 50+ éves emberkéket is, akiknek
a) olyan szakmájuk van, ami ma már nem kell;
b) jó szakmájuk van, de a nálunk szokásos "45 év fölött már senki vagy" szemlélet miatt nem találnak munkát (ez utóbbi szemlélet - pont a szakemberhiány miatt - nyugaton viharos gyorsasággal kezd változni);
c) "rossz helyen vannak" és a hazánkra jellemző immobilitás miatt "nem találkoznak" a munkalehetőséggel;
d) kutyaütők a szakmájukban
e) lusták

Vorbis 2008.04.19. 14:16:00

EDD: Ezzel portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl2_01_04i.html együtt már látszik, hogy pl. szakiskola/szakmunkás végzettek között 4* olyan arányban vannak munkanélküliek mint diplomások között.

Kár, hogy nincs ilyen statisztika (vagy van valahol?) szakonként.

beavereater 2008.04.19. 14:20:16

snakekiller23: én például egyetemi oktatók tucatjaival folytatott beszélgetések alapján állítom: az egyetemek/főiskolák oktatói pontosan tudják egymásról és a diákjaikról, hogy ki az, aki odavaló és ki az, akit csak a fejkvóta miatt tartanak ott. És bármelyik értelmesebb (szakmájában nevet szerzett) oktató a Hősök terén menetből hajlandó lenne kinyalni a seggét annak, aki végre bevezetné a tandíjat, hogy ne kelljen a sok kis suttyóval szenvedni, akiket a vezetés még kirúgni sem enged, mert kell a fejkvóta, ugyebár...

a 2008.04.19. 14:24:35

Nem, nem érzésekről írunk, az álláspiac és az oktatási rendszer marhaságairól írunk.

Olvasgathatsz itt is: forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9011137&la=78309496 (álláskereső tapasztalatok topik)

Amúgy pedig Churchillnek volt igaza, ő mondta: "csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamiístottam." :)

Avagy, a statisztika olyan, mint a bikini: Nem mutatja meg a lényeget, de gondolatébresztésre jó...

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2008.04.19. 14:24:36

Farkas Daninak van igaza, meg a post írójának - felesleges ennyi embernek a diploma. Az csak az intézményeknek jó, hogy így felduzzasztották a hallgatói létszámot. Nomratív ámogatásból élnek, a valódi versenyt félik, hiszen nem annyira jó a tanár tudása sem.
Az oktatás színvonala - néhány hely kivételével - pocsék. Nálunk például főiskola harmadik évében tanított a főigazgató titkárnője Word alapismereteket (!!!), egy kis kiegészítés a fizetése mellé, nekünk meg egy kredit. Időpocsékolás nagyjából.
Viszont a kérdést megszavaztatnám simán, Dani!

beavereater 2008.04.19. 14:24:56

Vorbis: csak éppen ez a statisztika nem mutatja, hogy sokan egyetemi/főiskolai diplomával ülnek olyan helyen, ahova egy szimpla érettségi is bőven elég, nem mutatja a kor szerinti eloszlást, területi eloszlást, az iparági stb. adatokat. Szóval csínján az ilyen statisztikákkal...

Off: a KSH-ról meg a statisztikai adatkérőikről is tudnék mesélni naphosszat. A tevékenységük bő fele csak parasztvakítás.

egyenlítő 2008.04.19. 14:25:48

"A jelenlegi helyzetet pont a libsik generálják és pont az a cél, hogy elzárják a fiatalokat az oktatás lehetőségétől, ui. a kevés számú (un.) elit könnyebben hatalmon tud maradni erősen limitált kínálat és verseny mellett."

Hagyjátok már ezeket a marhaságokat. "Tanult, egészséges és öntudatos nemzettől" sokkal több pénzt lehet lenyúlni. Hol lennétek inkább igazgatók, az elmeszociális-otthonban, vagy egy jól menő szoftvercégnél?

beavereater 2008.04.19. 14:28:40

egyenlítő: ugyan hagyd, az ilyen kis suttyókra nem is szabad reagálni, nem látnak ki az árpádsáv mögül...
azaz: trollokra ne reagálj, csak bátrabbak lesznek tőle

MsAcca 2008.04.19. 14:31:25

En nagyon egyetertek a cikkel! A tandij ha nem is oldotta volna meg az osszes problemat, de legalabb beinditotta volna folyamtot. Miert jelentkeznek olyan sokan tanatkepzo intezmenyekbe? Mert egy 18 eves gyerek egyetlen szakmat ismer meg eletkozelbol a palyavalasztasig es a tanaroke. Anyu, apuebol annyit lat, amennyit otthon elmeselnek vagy par alkalommal evente bemegy a munkahelyukre.
beavereater: Egy jo egyetemen szerzett kozgazdasz diplomaval manapsag is el lehet Mo-on helyezkedni. Az mar mas kerdes, hogy meg a Kozgazon tanito tanarok 90%-a mukodo nagyvallatot eleteben nem latott es a sarki zoldsegest is csodbe vinne 2 nap alatt.
snakekiller: BA fokozat megszerzese utan en mai eszemmel kulfoldon szereznem meg az MSC, MA fokozatomat es szereznek par ev kulfoldi tapasztalatot - mert az otthoni felsooktatas szinvonala valoban tragikus, a szakmai eletben valoban hasznalhato tudas elenyeszo.

Mindfield 2008.04.19. 14:31:33

Uborkaszezon van....Nincs zavargás....Nincs gyújtogatás....Csak BKV sztrájk....Fokozni kell a hangulatot...TANDÍJ!!!

kérdés 2008.04.19. 14:32:02

és nem lehet tenni semmit?
azok akiknek a kezükben lenne a döntés nem csinálnak semmit?
csak itt ülünk, és írjuk folyamatosan hogy mi a probléma? a politikusok meg nem látnak ki a sötétített audikból?

egy főiskolai tanáromat idézve: "takarodjatok ki külföldre, minek akartok itt maradni?! Látni sem akarlak titeket itt."
elszomorító

EDD 2008.04.19. 14:32:12

KSH téved, de ti kedves barátaim nem. MUHAHAHA ! Nem értem ezeket az indulatokat. Lehet számokkal mérni ezt. A többi csak fröcsögés. beavereater te vagy a suttyó, de te nem a pártzászló mögül nem látsz ki, hanem így születtél.Kérlek adatokkal érvelj!Annyira szánalmas vagy!!!

BZoli 2008.04.19. 14:34:05

Egyet értek teljsen a movhu-val. Sajnos még az olyan szakokon is értelmetlen és HASZONTALAN, elmaradott technológiákra építő tárgyakat tanítanak, amiből hiány van. Az oktatók rosszak, felkészületlenek, a gyakorlatiasságról szinte fogalmuk sincsen, kivétel nélkül.

Az egész egyetemem arról szólt (ELTE-IK, programtervező mat., 2006-ban végeztem), hogy futószalagszerűen legyünk túl a tantervben meghatározott tanegységeken. A tanárok részéről is.

Azt a tudást, amit a munkámban ma használok, mind magamtól szereztem meg több éves gyakorlással, én semmit sem köszönhetek az egyetmnek, azonkívül, hogy van egy papírom arról, ami egy elavúlt tudás megszerzését tükrözi.

Az informatikai cégnél, ahol dolgozom még az egyetem alatt kezdetem, nálunk egy csomó olyan általam is nagyrabecsült kolléga dolgozik, akik egyetem közelébe sem mentek, és kiválóan értenek a szakmájukhoz.

A magyar felsőoktatás nagyon komoly válságban van. Csak tandíjjal, vagy tandíjjal nem lehet megváltoztatni. Teljes változtatásokra van szükség mind az intézményekben, mind pedig a társadalom gondolkozásában.

tzjtj 2008.04.19. 14:35:44

Lesley egyetértek veled nálunk is dettó ilyen ilyen tárgyak vannak:
eddig szabadon választahtó tárgy volt most kötelezően felvendő, nincs appeláta, hát a tárgy nó kommnet ha nem lenne névsor senki nem lenne rajta olyan baromság és időpocsékolás
több ilyen szar tágyunk is van mint értelmes szkamai tárgyunk

láttam valamelyik nap az mdf adóamnesztiás cuccát apámmal összevesztünk hogy minek fizetett be ennyi adót most nem kelle tanulnom, csak az állam kötvényeket meg részvényeket megújítani, forgatni stb most azon tötöm a fejem hogy lehetne beperelni hitelrontás miatt merthogy állítólag nem fizetett senki adót(ők biztos nem)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.19. 14:36:38

a multik bevezették a felvételiket, 3-4 körös, pszichológiai, szakmai tesztek, ilyesmik. van, aho legész napos stresszteszt is benne van, plusz utána még 3 hónap próbaidő. nekem, mint multinak, tök mindegy, ki teljesíti a kritériumokat, amiket én állítok fel.
felőlem lehet egy történész szakos is penge oracle-ből, és egy műegyetemista gyenge, az a lényeg, hogy ott és akkor, helyben, segítség nélkül bizonyítson.
ha ez megvan, felveszem.
van itt szelekció, csak nem elég széles körben, és pont azon a végén a láncnak, amire a lánc elején nem készítenek fel kurvára.

hogy az oktatás bármilyen szinten is igazodjon a piachoz? ahhoz előbb az államnak át kéne gondolnia a támogatási struktúrát, és több eleművé tennie, hogy ne a fejkvóta jelentse a fő bevételi forrást.
amíg itt is darabra fizetünk, mint a mezőgazdaságban, addig a semmire se jó termék vagy diploma előállítása ugyanannyiba fog kerülni, csak nem veszi majd meg senki. duplabukta.

egyenlítő 2008.04.19. 14:38:29

" Az oktatók rosszak, felkészületlenek, a gyakorlatiasságról szinte fogalmuk sincsen, kivétel nélkül."

Na és ki az a sikeres ember, aki a gyakorlatból közalkalmazotti fizetésért visszamenne tanítani? Nem is lehetne vezető oktató Phd és 10 éves oktatói gyakorlat nélkül.

beavereater 2008.04.19. 14:42:18

EDD: a KSH-s adataidról és úgy általában a statisztikáról csak egy tanmese: nemrég közreműködtünk egy egészségügyi felmérés (magánfinanszírozású projekt) adatgyűjtési fázisában. Miután megtörtént az adatgyűjtés és feltoltuk az adatokat az adatbázisba, jött egy okos hölgy, hogy statisztikákat készítsen.
Bár ilyet mi is tudtunk volna, nem sértődtünk meg, ha akarja, csinálja. Nos, a meló közben egész jól összehaverkodtunk vele, és egy gyenge pillanatában megmutatta azt, amit eddig is sejtettem: fogott öt adatsort, csinált belőle egy grafikont, és megmutatta: a felmért területen a lakosság eü. állapota katasztrofális. Mire mi: vazze, tényleg.
Elmosolyodott, kicsit csavart a táblázaton, majd megmutatta: a felmért terület a lakosság eü. állapota az európai átlagnak megfelelő. Mire mi: vazze, tényleg.
Azóta értem, mit jelent az a mondás: csak annak a statisztkának hiszek, amit én hamisítottam. A hölgy mellesleg másfél évtizedet dolgozott a KSH-nál, ha a régi cége szóba került, csak csendesen mosolygott.

romi 2008.04.19. 14:43:15

Gratulálok a hülye postodhoz! Magyarországon nem a diplomásokkal van a gond, annak, hogy ők munkanélküliek lesznek igen csekély az esélye, a fő gond azokkal van, akiknek se érettségijük, se szakképzettségük nincs, gondolok itt a cigányok tömegeire.
Tehát nem a felsőoktatással van itt gond, hanem a középiskolai és a szakiskolai képzéssel. Nem értem, hogy a putriból jött cigánygyereket miért kell egy bizonyos ponton túl irodalomra tanítani, miért nem lehet 15-16 éves korára szakmát adni a kezébe(jönnének is a jogvédők, hogy nem tanítjuk őket irodalomra, diszkrimináció!!!) és mehetne ki a munkaerőpiacra, keresetével ki tudna szakadni a negatív családi környezetből és ne feledjük a cigányokra jellemző természetes mobilitást sem, ami az országunk egyik erénye lehetne, odamennének, ahol munka van.
Közgaszdász, jogász, természettudományi, mérnöki diplomával elég jól el lehet helyezkedni a továbbiakban is, a bölcsészekkel lehet gond ilyen szempontból, de remélem azt te sem gondolod komolyan, hogy azokból kellene lakatost vagy hegesztőt csinálni, aki bölcsészszakra jelenkezett....
Abban van igazság, hogy a természettudományi és mérnöki képzéseket nem propagálják annyira, ezért oda pl. a közgázosoknál gyengébb képességűek jelentkeznek, ezért ott óriási a lemorzsolódás, ezen lehetne változatni, hogy az igazán értelmesek a mérnöki, ttk-s, infos pályát válasszák a jogi, közgázos helyett.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.19. 14:43:26

bzoli: csatlakoznék. infósnak tanultam meló mellett, de otthagytam, mert egy vicc volt az egész, a napi munkám során használt termékek és technológiák egyikének se mentük még közelébe se.
2004-ben úgy harangozták be a windows 2000 ads-t, mint valami hiperszuper, state-of-the-art cuccot, amire mi, mint kiváltságosok, vethetünk néhány pillantást.
közben a melóban azon ment a görcs, hogy hogyan lőjük be windows 2003 ads-en a domain functionality leveleket, hogy az a szaros és elavult windows 2000 is hiba nélkül replikáljon vele.
de leglább levizsgáztam turbó pascalból :-). kb azóta nem írtam strukrúrált progamnyelven semmit.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 14:43:49

Ilyen postot minden harmadik nap olvasok valahol.
Azonban azt soha, de soha nem írja le senki, hogy melyek azok a hiányszakmák, amelyekre jelentkezni kellene most éppen nyolcadikos és hatodikos 45kg/db leánykáimnak annak érdekében, hogy jól keressenek ésbiztosan legyen munkahelyük.
Várom a listát. A hiányszakmák listáját...Amit nem ismer ez a sok hülye ember. Aki mind diplomást csinál a gyerekéből drága pénzen, holott ingyen szerezhetne képzést és zsíros jó állást hiányszakmában.

KÉREM A LISTÁT!!!

Mindfield 2008.04.19. 14:45:09

"Azt a tudást, amit a munkámban ma használok, mind magamtól szereztem meg több éves gyakorlással, én semmit sem köszönhetek az egyetmnek, azonkívül, hogy van egy papírom arról, ami egy elavúlt tudás megszerzését tükrözi."

Jóvanna. Igen, az egyetemen elavult a tudás, meg sok a fejtágítás, az is csak a szűrés miatt van. Igen, a magolós hülyegyerek sokkal könnyebben átmegy, mint az egyébként tehetséges, de magolásra képtelen egyén. De mit várunk egy Intézménytől (így nagybetűvel)? Ez van kérem, ezt kell szeretni. Külföldön is van a normális diplomás munkaerő, meg a diplomás cselédség. Az, hogy valaki droid, arról az intézmény nem tehet.

Pénzt kiadni ezért a szarért viszont felesleges. Pontosabban az anyagköltséget (vegyészeknél, vagy bölcsészeknél a fénymásolást) bele lehet számolni, de most fizetünk tandíjat, megkapják a tanárok, meg a TO fizetésemelésként oszt kész. Nem kell itt mindenféle misztériumokra gondolni, hogyha több pénz van, akkor minden rendben lesz. Úgyis elsíbolják, de ti tudjátok...

tzjtj 2008.04.19. 14:45:33

ja lefelejtettem mondani hogy azért a cégek is észbe kaphatnának ám már mert hogy szinte minden cég úgy kezdi: 2 nyelv (angol német) (bazdmeg magyaroszágon vagyunk, elvielg minden utasítást le kell fordítani magyarra erre elvielg jogszabáj kötelez)
minimum 2-5 év gyakorlat (volt már olyan is ameléyik 20 év!! gyakorlatot kért és így jött bemutatkozni a suliba)
erre nem tok mit mondani
egyébként ez a dolog (sok fősulis) félnek a nagybetűs élettől:
látják a szarul élű szüleiket akik még minimum 20 évig ezt csinálják
közben egyesek vezetők politukusok meg hulla degeszre tömik a zsebüket ez olyan értékrend romboló hogy ihaj
ez a legsúlyosabb hiba az állam részéről
én is ott rontottam el hogy hagyni kellett volna a picsába a fősulit menni kellett volna valami fiktív céget alapítani oszt csá

flimo13 2008.04.19. 14:46:53

EDD, elmondhatnád, hogy a 90-es években mázsaszámra utcára kerülő pl varrőnök megjelenése a statisztikában hogyan is befolyásolja a frissen végzett CNC-s elhelyezkedési esélyeit, és mennyivel növeli a filológia-büfés esélyeit, hogy elhelyezkedik a _szakmájában_?

Bölcsészkar 90%-át ki kéne rúgni, vagy adni nekik egy öt éves könyvtárbérletet, azt' ha lejárt gyere államvizsgázni. Fűteni, termet takarítani meg nem kellene utánnuk. Szociológusok, legnagyobb eredménye az ELTE-TÁTK-nak, hogy laborokat számoltak fel a TTK épületében, hogy pl a Göncz Kingának legyen irodája. Hurrá.

beavereater 2008.04.19. 14:49:47

anyacsakegyvan: kérlek szépen:
- ápolónő -> intenzív szakápoló. Plusz mellete angol és/vagy német felsőfokú;
- haa kicsit eszesebbek, orvos plusz angol és/vagy német felsőfokú;
- gépész/villamos/vegyészmérnök mellette angol és/vagy német felsőfokú.

(A 45 kg-os testsúly és a női mivoltuk miatt kihagytam sok mindent, de ez is elég nagy választék).

BB 2008.04.19. 14:50:04

Én is egyetértek a cikkel. De nem csak a bekerülést, hanem a bennmaradást is lehetne a tandíjjal (és más eszközökkel is) szabályozni. 3 és fél éves fősulira jártam, volt, aki 5-6 évig húzta. De volt olyan kollégám is, aki a BME-t 5 helyett 10 (!!!) évig végezte. És a végén elmondta, hogy igazából semmi kedve az adott szakmában dolgozni, csak olyan jól hangzik, hogy a műegyetemet végezte...
Arról nem beszélve, hogy a felsőoktatásban már tényleg a valós életre kellene nevelni az embert, de a jelenlegi rendszer csak megerősíti a "minden ingyen van" érzését.
Ja, és nekem sem esett le a korona a fejemről, hogy nyaranként elmentem dolgozni egy kis pluszpénzért...

movhu 2008.04.19. 14:51:05

Hiányszakma?
Informatika. De nem ám a "de jól értek a Windowshoz" emberkék kellenek. Saját tapasztalat, hogy mindenki informatikusnak képzeli magát, aki be tud kapcsolni egy gépet. És akkor előkerülnek a kérdések:
-TCP/IP, de komoly szintem azaz mi is az a netmask meg ilyesmin túl
-Cisco IOS kompatibilis eszközök programozása
-Hálózati eszközök és protokkol ismerete, azaz az STM-4 mondjon neki valamit.
-Linux alapvető rendszeradmin szintje a legtöbb alakalmazásnál
-C legalább olyan szinten, hogy értelmezni tudja a kód menetét
-Magabiztos angol nyelvtudás, telefonon is!
-Rugalmassság, azaz doksi alapján működésképes konfig produkálása
-Önálló! munkavégézés
stb.

Amikor ezek felmerülnek, akkor hirtelen nem értem mit tanítottak informatika címén a főiskolán...

flimo13 2008.04.19. 14:56:07

anyacsakegyvan 2008.04.19. 14:43:49

Mérnöknek, vagy valamely természettudományi szakra, ami mellett önszorgalomból tanul informatikát, és most nem Word-Excel hülyeségre gondolok.

beavereater 2008.04.19. 14:56:14

movhu: és az milyen, amikor a gdf-et frissen végzett figura megkapja a kérdőívünket, amin ott a kérdés:
"Kérjük jelölje be, milyen a szaktudása az alábbi területeken:
1) java
2) sql
3) uml
4) xml-xsl
A jelölésnél a következő értékeket alkalmazza:
1 - tanult róla, tudja mi az és mire való;
2 - iskolai feladatot oldott meg vagy saját maga próbálkozott vele
3 - produktív projektben alkalmazta
4 - produktív projektben kiemelt feladata volt (másokat irányított, tanácsot adott)
5 - teljes értékű szakértő"

És a huszonkét éves frissen végzett csóka beír mindegyikre 5-öst. És húszból huszonegy ezt csinálja. Röhej...

anyacsakegyvan 2008.04.19. 14:56:25

Nem tudtam, hogy az ápolónő jól fizetett állás.
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Azt sem tudtam, hogy az orvos, meg a mérnök nem diplomás. Az én időmben még az volt.
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

beavereater 2008.04.19. 14:59:41

anyacsakegyvan: az ápolónő hamarosan nálunk is nagyon jól fizetett állás lesz, népszavazgatás ide vagy oda, ha valami csoda folytán mégsem, nem véletlenül írtam mellé a nyelvet;
Itt most valóban diplomás szakmákat írtam, és ha figyelmesen olvastad a posztot ill. a kommenteket, nem arról van szó, hogy a diploma rossz, hanem arról, hogy nem mindegy, hogy valaki büfé-ruhatár-népművelés vagy vegyész szakon végez.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.19. 15:04:04

movhu: a windowst azt hagyjad békén, jó? :-)
az is bonyolultabb annál, mint hogy otthon megszerkeszted az önéletrajzod wordben.
egyébként a lista kicsit rövid, de értem, mire gondolsz, és stimmt.

felvételiztettem embereket. van egy ilyen önbevalló része, egy táblázat, amire felírja, hogy mihez mennyire ért szerinte egy 5-ös skálán. bejött az egyik, hogy ads-hez 5-ből 4-es szinten ért. húúúú, mondom, itt jó lesz vigyázni, ez engem oktatni fog! (én magamat 3-ra tenném, mert ldap-ot programozgatok) azt kiderült, hogy csak annyiról van szó, hogy már hozott létre júzert.
utána megnéztem, hogy mindehhez mennyit is kérne fizetésnek, és nem tudtam érdemben folytatni.
egyébként szakmabeli diplomás volt.

annyira el vannak rugaszkodva a valóságtól, hogy az félelmetes.

movhu 2008.04.19. 15:09:40

Nem akartam belemenni részletekbe...
Például az IOS-hez érteni dolgonál a 2-es szint nálam az, hogy a dobozból kicsomagolt eszközből felprogramozott switch lesz, IP-vel és mindennel, 3-as pedig a Layer3-as szintű router, úgy, hogy ő modnja meg nekem, hogy pontosan milyen route-okat adok a nagyobb ezsközökhöz hozzá. A 4-es pedig aki már routing protokoll szinten is otthon van, pl. BGP. 5-ös az én sem vagyok :)
Ugyanígy Linuxban. Tehát a 2-es szint amikot valaki fel tudja telepíteni, de a 3-ashoz már DHCP szerver, SMTP, POP3 konfigurálásnak is menni kell. 4-eshez már igen extrákat kell tudni...
És a fizetés? Hahaha. A 2-es szintűek kapásból kérnek 4-es szintű fizut :D

sigmund_freud 2008.04.19. 15:12:02

Egyetértek a bloggal. Az egyetem/főiskola nem igazán adja meg azt, amit elvárnánk tőle. Amit a gyakorlatban tudnánk alkalmazni. Ehelyett van Technológia, Növénytermesztés, Állattenyésztés, meg Ágazati Gazdaságtan (igen, pénzügy szakon, adóigazgatás szakirányon, szánalom ...). Jó lenne minnél hamarabb átstruktúrálni az egész hóbelebancot (bocs az egyezőség miatt :). Még a régi rendszer szerint tanultam, nem ért semmit, a mostani pedig pláne. Az adóigazgatásban dolgozom, nekem szerencsém volt, egyáltalán nem volt mépszerű szakma, szakirányosított (adó) diplomával egyszerűbb volt bekerülnöm. A mostaniaknak esélyük sincs. A végére egy kis statisztika: ne higyje senkise, hogy itt mindenki diplomás. Az aktív lakosság 16% rendelkezik jelenleg diplomával.

apa 2008.04.19. 15:13:53

Tényleg csak diplomagyártás folyik. Hozzánk a suliba hónapok óta nem találunk matek/info/német/angol tanárt, s ez nem alkalmi probléma. Csak alkalmatlanok jelentkeznek, azok is kevesen. Aki elvégzi vmelyik tanárit, tutti nem azért mert tanítani akar - vagyis valójában alulképzés van a tanári szakokon, kevés a tanár.

De használható kétkezi szakemberek sincsenek, nagyítóval kell keresni még szobafestőt vagy bringaszerelőt is - akik vannak, láthatóan nem értenek hozzá, csak van egy papírjuk róla. Francba, mindent magamnak kell csinálni, ha azt akarom hogy rendesen el legyen végezve.

flimo13 2008.04.19. 15:14:12

anyacsakegyvan 2008.04.19. 14:56:25

Azt sehol nem írtad, hogy nem diplomás szakmára gondolsz. De ha a te eszed örökölte, akkor lehet jobb is lesz nem diplomás szakmákra gondolniuk :)

OFF: FELJUTOTT A HOKICSAPAT! :)

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.04.19. 15:16:26

A statisztikák tényleg semmitmondók (X szakmában 99% a foglalkoztatottság, ha te vagy az 1%-ban, pont nem fog érdekelni), például azért, mert a diplomás munkanélküliek egy jelentős része presztízs okokból nem jelentkezik be a munkaügyi központokba, statisztikában nem jelenik meg.
Az állástalanság oka lehet az eltérő fizetési igény, például, hogy egy diplomás nem hajlandó olyan pénzekért elmenni dolgozni, amiért egy szakmunkás simán elvállalja. (Mert ha már KSH, valahogy a fizikai átlagfizetés még mindig jóval kisebb, milyen fura.)
Aztán ne feledjük: nincs már tervgazdálkodás. "Az iparnak 117,000 esztergályosra van szüksége és 19,555 gépészmérnökre, hát annyit képzünk." A demokrácia szabadsága azt jelenti, hogy a keretszám nagyobb, és te, mint jelentkező választhatsz, akár a hülye szakot is, ha neked az tetszik. A kérdés az, hogy az állam mit csinál a munkanélkülivel: ha azt mondja, te választottad, hát akkor élj meg ahogy tudsz, akkor ez rendben van. A tandíjról annyit, ma is sokan fizetnek költségtérítéses képzésért, ne mondjuk, hogy mindenkinek minden ingyen van. Fenéket. Az én bátyám is, presztízsokokból befizetett egy főiskolára, szerzett egy úgymond értéktelen diplomát. Saját cége van, nem élősködik, egyszerűen csak szerette volna. Fáj ez tényleg bárkinek? Megfizette a papírt... Ilyen szakokból és diplomásokból is van. Szóval nem fekete-fehér alapon kell megmondani a frankót.
Egyébként meg ne tegyünk már úgy, mint száz évvel ezelőtt élnénk, "csak munka legyen"! Ki a fene akar dolgozni? Az a baj, hogy a szemlélete mindannyiunknak egyre inkább az, hogy kapjunk sok pénzt a semmiért, lavírozgassunk valahogy, csak el ne fáradjunk a melóban. Okoskodni lehet arról, hogy ki milyen állást szeretne, de egyre inkább a minimax elvben hiszünk: minimális munka, maximális fizetés. Ki az, aki az itt hozzászólók közül szeretne elmenni -még oly nagy pénzért is- három műszakban hegeszteni? Ja, azt csinálja más.:)))

anyacsakegyvan 2008.04.19. 15:19:24

eléggé figyelek. :DDDDDDDDDDDDDD
Két szakmám van, mégis a jogi diplomámból élek. Ez a legjobb. Pedig állítólag sok a jogász.
Szerintem pedig rengeteg helyen lenne szükség jogászra, csak éppen nem fussa rá.

Én "hiányszakmaként" olyasmire gondolok, mint :optikus, optometrista, fodrász, kozmetikus, fényképész, fogtechnikus, ötvös, aranyműves, ruhaipari technikus, óvónő, perzsaszőnyegszövő, rendezvényszervező, stb. Ami egy lánynak örömteli, nőies és tartalmas munkát és jó megélhetést adna.
Fentieknek utánanéztem.
Egyikből sem lehet megélni, vagy nem lehet oda befurakodni.

Ápolónő... Ez egy szörnyű szakma.
Szerintem.
Nem mindenki bírja a vért, a fájdalmat, a szenvedést, a pisit, a kakit, a hányást, stb....

Zaxx 2008.04.19. 15:23:39

Talán, ha a szakmunkásként, mesteremberként dolgozókat jól megfizetnék a munkájukért, akkor többen megelégednének azzal a szinttel is.(Persze el lehet menni külföldre dolgozni, csak ez a hazai problémát nem oldja meg.)
A baj csak az, hogy a munkáltató a versenyképességet szem előtt tartva a kötelező minimumot is csak megszorításokkal adja meg. Ha a dolgozó ezt felemlegeti, felvesznek helyette másik akár szakképzetlen embert.
Az ilyen komoly kilátások mellett ne csodálkozzunk, ha a felsőoktatásba menekül mindenki, akinek van egy kis esélye befejezni.
Bár utána sem feltétlen jobbak az elhelyezkedési esélyei, de volt néhány "jó" éve (ha jól csinálta és egy kicsit is élvezte azt a szakot, ahová felvették).
Én szintén olyan helyen dolgozok, ahol a megszerzett diplomám csak "lehetőség" és nem naponta használt tudás. De örülhetek, hogy itt vidéken a Bp.-en dolgozó velem együtt végzők fizetésének felét, harmadát megkeresem.
Azzal egyetértek, hogy a képzést az igényekhez kell igazítani, de nem ésszerűtlen megszorításokkal.
Sokat segítene, ha a felvételi lehetőségeket taglaló kiadványokba is megjelentetnék az olyan elemzéseket, amik a piaci lehetőségek ismeretében segítenék a választást.(Konkrét adatokkal, nem csak nagy általánosságban)

anyacsakegyvan 2008.04.19. 15:24:28

"De ha a te eszed örökölte, akkor lehet jobb is lesz nem diplomás szakmákra gondolniuk :)"

Flimo13
Köszönöm, nagyon kedves vagy. :DDDDDDDDDDDD
A kedves mamáddal is így értekezel?
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDd

Mindfield 2008.04.19. 15:28:32

Na, akkor valaki mondja meg nekem, hogyha ilyenek az elvárások informatikai téren, akkor minek oda egyáltalán diploma? Ismerősöm számtech zseni, önszorgalomból jutott oda ameddig, a cége meg ragaszkodik hozzá, mint a hülye, minden problémát megold, nyelveket beszél (nem gagyogás, nyeleket, többesszámban, érthető szinten). Akkor ha valakinek ilyen adottságai vannak, de nem bírja a magolást, akkor mért nem lehet legalább informatikai területen elfelejteni a diplomát?

anyacsakegyvan 2008.04.19. 15:31:57

Zaxx!
Tökéletesen igazad van, menekülnek az emberek a felsőoktatásba. Mert nincs szakképzés. Aki nem megy az értelmetlen felsőoktatásba, az hova menjen? Miből éljen?

Nem szeretem az ilyen felsőbbrendű szövegelést, mint amit ebben a postban nyomnak.

champagneM 2008.04.19. 15:32:48

beavereater, te honnan veszed azt a baromságot, hogy a tandíj bevezetése olyan mértékben csökkentené a jelentkezők számát, hogy végre minőségi, elitista oktatást lehetne folytatni?! Mi köz van a tandíjnak a minőséghez? A tandíjjal csak azt érnék el, hogy azok jelentkeznének akiknek pénzük van, függetlenül agyi kapacitásaiktól. Ezek után tehát nem zömmel hülyéket, hanem zömmel gazdag hülyéket kellene tanítaniuk. A valódi megoldás nem a tandíj, hanem a kvótarendszer megszüntetése és az egyetemek és a felvételi helyek számának radikális csökkentése lenne. Ezekre a helyekre bekerülni csak igazi verseny utána lehetne, értelemszerűen a legjobbaknak. De azon kevesek számára akik ily módon bejutnának azok számára igenis biztosítsák ingyen az oktatást! Nem többeknek kell sok pénzéért, hanem keveseknek ingyen!

beavereater 2008.04.19. 15:32:57

ElChe: tévedésben élsz, van olyan, aki szívesen hegeszt 3 műszakban. Nem sok ugyan, de van. Egyébként aki nem szeret dolgozni, annak lehet akár orvosi/mérnöki diplomája, gondban lesz. (Vagy elmegy politikusnak, de hamarosan össze fog dőlni egy a Magyarországnak nevezett szemétdomb, és akkor azok is bajban lesznek).

Sajnos sokszor a szülők is hülyék. Megint csak személyesen látott példa: ismerős orvos házaspár, egyszem 16 éves fiuk él-hal az autókért, autószerelő akart lenni világéletében. Tízéves kora óta amikor teheti, a két utcával arrébb lévő autószerelő szakinál lóg, nem csavarog a haverokkal, nem bulizik, péntek esténként és hétvégén, ha a szülei nincsenek otthon átmegy a szakihoz autót szerelni. Az öreg imádja, ingyen odavette volna tanulni, ha szakközépbe megy (a kissrác egyébként szerintem és sokan mások szerint is már most többet ért a kocsikhoz, mint sok más, évtizedek óta a szakmában lévő szerelő). De nem, a szülők hallani sem akarnak róla, hogy a fiukból "koszos melós" legyen, bevásárolták egy gimibe, és ragaszkodnak hozzá, hogy orvosira menjen (amiből persze nem lesz semmi, hiszen dacból esze ágában sincs megtanulni a kémiát és biológiát). Hiába mondják a barátok a szülőknek, hogy lazítsanak, mert ebből nagy balhé lesz, nem tágítanak.
Szerintünk a srác amint tizennyolc éves lesz, lelép (az öreg már most is fizet neki, azt gyűjtögeti) és többet a szülei felé sem néz. Pláne, hogy felfedezték egymást a szaki tizennégy éves lányunokájával. Sokat nem kell kombinálni, hogy mi lesz a forgatókönyv. Sok gyerek azonban nem ilyen "szerencsés", nincs menekülési útvonala a szülők hülyesége elől.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.04.19. 15:37:36

No-ban egyetemi szinten lehet hegesztést tanulni.

Itthon vesz valaki egy invertert, meg 5 kiló pálcát, aztán azt hiszi, fenomén...

Gyakorlatilag nincs értelmes képzés semmiben.

beavereater 2008.04.19. 15:38:36

Szun vu kung: a te megoldásod is működhet. A lényeg az lenne, hogy az állam ne finanszírozzon "munkanélkülivé válást elodázó" képzéseket, illetve olyan diplomákat, amik aztán a fiókba kerülnek, de az országnak nem hoznak hasznot.
Egyébként a kettő kombinálható: minden szakon az első X ember az évfolyamból ingyenes, a többi meg fizessen, mint a katonatiszt. (Azért mondom az első X embert, mert egy húzósabb mérnöki szakon ez lehet, hogy azt a három embert jelenti, akik hármas átlaggal mennek, de ott az is szép teljesítmény.)

ratt_724 2008.04.19. 15:39:23

Én 5 éve végeztem mérnökként, és hiába tanultunk olyan tanároktól, akik állítólag pár(!!!) évet előtte valós cégnél is voltak, az első munkahetemen nagyon döbbenetes volt a valóság, mennyire nem tanultunk semmi fontosat, csak a sok baromságot, hogy pár tanárnak megmaradjon az állása...
Konkrétan volt 2001-ben olyan tanár, aki leíratta velünk géptanból, hogy újabban már egy-két cégnél félautomata gépeket is alkalmaznak!!! :-)
A másik komoly hiányosság, amiről viszont nem esik szó az a nyelvtudás hiánya. Nem az angolra gondolok, mert az manapság már nem nyelvtudás, az alap kéne legyen, és mondjuk ehhez min. 1 félévet full angolul kéne tanítani...
És mostanában mint vezető a felvételiken szembesülök vele, hogy CV-be minden tutira beírva, expert mindenből, aztán jó ha az adott pontról hallott már életében, angolul meg annyi megyí, hogy "my name ööö izé is..."
És nem egy edi ez a jelenség, hanem ez általános minden pályakezdőnél és persze nem kell félni az igény meg megvan, hogy többet adjunk neki, mint az 5 éves tapasztalattal rendelkező kollégának...
Szóval, tandíkat ide, de szerintem elég valami jelképes is, a sok alibi ember ezzel is kiszűrhető lenne...

blabla 2008.04.19. 15:41:03

Én is egyetértettem volna a tandíjjal, ha nem is a probléma legmegfelelőbb kezelése, de jobb, mint a semmi. De ezen már kár görcsölni, úgy látszik, a társadalom döntő többsége ezt nem így gondolta. Most majd meg fogjuk enni, amit főztünk, jön a mégtöbb munkanélküli diplomás képzése, de legalább a 65 éves nyugdíjas rektorbácsik vehetnek még egy villát maguknak a tengerparton. Végülis nekik így a jobb szerintem, nem is értem, hogy miért voltak annyira a tandíj mellett.

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.04.19. 15:43:23

beavereater, ha olvasod a felvetésem, itt a topikban várnám a sok, hegeszteni vágyó ember jelentkezését. Én is ismerek embert, akinek a másodunokatestvére olyan férfihez ment hozzá, akinek jó melós az öccse.

Egyébként sorolhatnék jó pár olyan szakterületet, ahova a diploma a belépő, de nem a borzalmas nagy igahúzásról szól a dolog: mondjuk marketing, média, államigazgatás, stb. Én elhiszem, hogy te jómunkásember vagy, és persze a családtagjaid is mind azok, a gyerekeid is jól teljesítenek a szakmunkásképzőben, de én meg egy csomó más felfogású embert ismerek, tehát kiegyezhetünk egy döntetlenben.:) Ezelőtt ötven évvel nehezebb volt "ellenni" valahol egy melóhelyen, de én emiatt vissza nem sírom a régi világot.:))

beavereater 2008.04.19. 15:43:36

Minfield: ismerőseid a kevés kivétel egyike, lesz is mindig munkája. Egyébként minden szakmában a diploma régen egyfajta előszűrő volt, amíg el nem kurvult a magyar felsőoktatás.

Mondjuk azt se felejtsük el, hogy önjelölt zseni kése alá nem feküdnék be vakbélműtétre, tehát van ahol mindenáron ragaszkodni kell a diplomához. Ettől függetlenül nálunk is van olyan szoftverfejlesztő, akinek csak szakmunkás (!) végzettsége van. De jól dolgozik, jól fizetjük. És nem tartom kevesebbre magamnál csak azért, mert én diplomás vagyok. Mondjuk mindketten tudjuk, hogy melyik az a részterület, ahol a másiknak a nyomába se érünk, és kölcsönösen tiszteletben tartjuk egymást szaktudását, végzettségtől függetlenül.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 15:44:12

"Szun vu kung!
A valódi megoldás nem a tandíj, hanem a kvótarendszer megszüntetése és az egyetemek és a felvételi helyek számának radikális csökkentése lenne. Ezekre a helyekre bekerülni csak igazi verseny utána lehetne, értelemszerűen a legjobbaknak. De azon kevesek számára akik ily módon bejutnának azok számára igenis biztosítsák ingyen az oktatást! Nem többeknek kell sok pénzéért, hanem keveseknek ingyen!"

Tudod, én pontosan ilyen rendszerben jutottam be még az átkosban a jogi karra. Akkor az volt az elitegyetem. (No meg az orvosi, a nővérem oda járt.)
Akkor azért támadták ezt a rendszert, mert kontraszelektált és olyan protekciózás volt, amit ma a fiatalabb generáció el sem tud képzelni.
Az én évfolyamom felvételijénél óriási botrány volt, több egyetemi tanárt letartóztattak, egyikük meg is halt a fogvatartás alatt. Az érintett diákoknak újra kellett felvételizniük.
Az orvosi karon ugyanez ment, csak nem volt lebukás.
Éppen ezért "hígították fel" a bejutás feltételeit, hogy halandó ember fia is bekerülhessen.
Hidd el, ez sem volt jó. Én tudom.

fair 2008.04.19. 15:47:26

Szomorúan olvasom a hozzászólásaitokat.
Én egy pénzügyekkel és biztosításokkal foglalkozó cég tulajdonosa/vezetője vagyok.
Számos betöltetlen helyem van. Rengeteg frissen vagy 1-2 éve végzett diplomás kopogtat nálam. az Az interjú (minő gusztustalan kifejezés!)elbeszélgetés - főleg az ismeretekről. Így igaz: jónéhány jelentkező még az ajtón sem tud megfelelően belépni és a széken ülni. Az ismereteik pedig kizárólag elmaradottak, önálló szakmai gondolkodásról pedig nem is beszélhetek.....
De az elvárt jövedelm mindezekkel fordítva arányos! Kérdésemre, hogyan merte kimondani a mintegy 300eFt kezdő fizetést, válasz:az üzleti és egyéb főiskolákon, fizetéses szakokon úgy inspirálták őket, hogy ezt megkapják, mert számukra jár!!!????
Sok szerencsétlent ezzel hülyítik mindazért a tetemes tandíjért. No első nbekifutásra ennyi....

beavereater 2008.04.19. 15:48:53

ElChe: sok ismerős cégvezető is szeretettel várna hegeszteni szerető, de főleg tudó emberkéket, de az istennek sem találnak ilyet. :)
Mondom, hogy kevés van.

beavereater 2008.04.19. 15:54:37

fair: "nyugodj meg", ez általános, szakmától függetlenül.

Fricike 2008.04.19. 15:58:21

"Hagyjátok már ezeket a marhaságokat. "Tanult, egészséges és öntudatos nemzettől" sokkal több pénzt lehet lenyúlni. Hol lennétek inkább igazgatók, az elmeszociális-otthonban, vagy egy jól menő szoftvercégnél?"

Tévedés, ugyanis tanul, öntudatos és produktív ember nem szavazna rájuk, tehát létkérdés számukra a kiműveletlen emberfők megléte és újratermelése.

Géza 2008.04.19. 16:01:39

Ha már így belecsaptunk a lecsóba, szerintem ideje lenne összeállítani a legszutyokabb képzések listáját. Első helyre azonnal javasolnám is az ME-BTK-politológiát.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 16:02:17

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény ekként rendelkezik:

A szülő jogai és kötelességei

13. § (4) ... Attól az évtől kezdve, amelyben a gyermek tizennegyedik életévét eléri - ha nem cselekvőképtelen -, a szülő az iskolaválasztás jogát gyermekével közösen gyakorolhatja.

Kissrác bekocog a gyámhatóságra, elmondja, hogy nem akar orvos lenni, autószereelő akar lenni.
A gyámügyes majd elkormányozza a szüleit.
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Fricike 2008.04.19. 16:03:06

"A magyar cégek hülyék, nem megfelelő embereket alkalmaznak stb. Ez köztudott. Röhög a vakbelem is a csődbe menő cégektől. Nem a profillal van a gond, hanem a szemlélettel. A szemfülesek (külföldi cégek leányvállalatai) már váltottak vagy eleve nem fertőzte meg őket a magyar métely, ők milliárdokat keresnek."

Mivel fiatal vagy bizonyára nem látod át, hogy a nyugati cégek nem start-upként, hanem évtizedes, évszázados termelési tradicióval és tőkeerővel, olcsó finanszírozással ÉS piaccal - sok esetben a magyar állam által finanszírozott munkahelyekkel- rendelkeznek. Ezzel nehéz egy magyar cégnek versenyezni,piac, finanszírozás, személyzet nélkül. Tehát gondolkodj, mielőtt írsz.

Seth 2008.04.19. 16:03:16

A baj már a középiskolában kezdődik. Vagy az általános végén.
A diákokat a mai tananyag meggyőzi, hogy magolással meg lehet élni. És ennek megfelelően fognak eljárni amikor egyetemet választanak.
Nézzük meg hanyan hallganak matematikát, fizikát, kémiát középiskolában emelt óraszámmal?
Ott ölik ki a kezdeményezőkészséget a diákokból. A tananyag a kreativitás teljes megszüntetését célozza.
A Miskolci Egyetem Kohómérnöki Karát 4 éve még a bezárás fenyegette, mert egyszerűen nem volt jelentkező! 230 éves egyetemi kar! 72 ponttal felvételizni lehetett!

De nem értem miért csak a bölcsész lett elővéve. Ott a jog. Annyi emberrel, hogy az már félelmetes. Ha valami isteni átok söpörne végig az országon, az összes ügyvédet bírót ügyészt megölve, kb 3 nap alatt megint lenne elég...

2008.04.19. 16:08:28

Teljes mértékben egyetértek a cikk írójával. Lassan ott tartunk, hogy ma már szinte annyit ér egy diploma, mint régebben egy érettségi. Mi értelme van annak, hogy minden hülye diplomát szerezhet, függetlenül attól, hogy van esze, vagy nincs. Ebben az idióta országban sajnos már a legbugyutább réteg is diplomával a zsebében rohangál ezzel rontva az értelmesebb, jobb iskolát végzett fiatal munkavállalók esélyét. Ezzel együtt szépen folyamatosan nyomja lejjebb az óriási túlkínálat a fizetések színvonalát, hiszen a nagy cégeknek igazán van miből válogatniuk. Miért természetes az, hogy mindenkinek diploma kell manapág? Nem a tandíj a megoldás, hanem a szükségetelen szakok és a nulla követelményű felsőoktatási intézmények számának jelentős csökkentése. De úgy látszik ezt túlságosan nehéz megérteni egyes döntéshozóknak, valahogy úgy gondolom, le is szarják az egészet.

EDD 2008.04.19. 16:08:42

"Ott a jog!" Seth jót nevettem. Ez a zsigeri gyűlölet hihetetlen. Talán jogászok közt magas a munkanélküliség?Én nem vettem észre:).

gabcigirl 2008.04.19. 16:11:15

Nagyon szép dolog ez a "tanuljunk szakmát a piac elvárása szerint" elv. De: az ember nem gép. Vegyünk például egy humán beállítottságú valakit, aki gyerekkora óta firkásznak készült és később az is lett(pl. engem.) Namármost: az ilyen embernek ugyan mondogathatják 17 éves kora óta, hogy milyen szupi mérnök-informatikus-közgazdásznak lenni, mert ennyit meg annyit fizet. Az adóbevallás kitöltésével is gondban lévőt, aki ennyire iszonyodik a matektól-baromira nem lehet meghatni ilyen érvekkel. Megin' más kérdés, hogy divatból piacképtelen dolgot tanulni tényleg nagy baromság. De ahogy a fiatalok nem veszik figyelembe a piaci trendet, úgy a piac sem a fiatalok adottságait. Ugyanis: behoznak csomó mérnököt, szakmunkást, satöbbit igénylő céget a külföldiek, mivel itt jó ócsóé' megkapják a jól képzett szakembert-jelesül a nyugati bértarifa töredékéért. Aztán persze mehet a panasznap, h. a fiatal nem alkalmazkodik a piaci igényekhez. Az ideális az lenne, ha az emberek nem mást majmolva, hanem tényleg saját irányultságuknak megfelelően választanának szakmát. Egy barátnőm 5 éves kora óta fodrásznak készült, az is lett - alig 30 évesként saját boltja van, szuperül érzi magát és sosem voltak anyagi problémái...

snakekiller23 2008.04.19. 16:13:42

EDD 2008.04.19. 16:08:42

Már írták párszor, hogy a munkanélküli nem egyenlő szakmájában elhelyezkedettel. Ha a (teszem azt) jogász, kohómérnök, vagy vendéglátóipari menedzser a mekiben adja ki a menüt, vagy ügyfélszolgálatos a Pannonnál nem munkanélküli hivatalosan.

dicky 2008.04.19. 16:15:19

Tisztelt Farkas Dániel!
Hozzászólásának döntő részével egyetértek. Az vizsont nem igaz teljesen -csak részben-, hogy a szociológia és a társadalomelmélet és a többi társadalomtudományi tárgy nem való semmire. Bármely szakra jár valaki, ezekről a dolgokról tudnia kell valamit. Valóban, a közvetlen szakmai gyakorlatban ezek nem használhatók semmire pl. egy közgazdász esetén, de alakítják az ember gondolkodását, hogy jobban megértse a társadalmi folyamatokat. Ezeknek a tárgyaknak lenne az a feladata, hogy olyan ismeretekkel vértezze fel a hallgatókat, amik birtokában a hülye, demagóg politikusok nem tudnák úgy hülyére venni a társadalom többségét, mint ahogy azt most teszik.
Mondom ezt műszaki tárgyak oktatójaként. Sajnos, a többi megállapítása 100%-ig igaz.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 16:15:47

"...jónéhány jelentkező még az ajtón sem tud megfelelően belépni és a széken ülni. Az ismereteik pedig kizárólag elmaradottak, önálló szakmai gondolkodásról pedig nem is beszélhetek.....
De az elvárt jövedelm mindezekkel fordítva arányos! "

Fair!
Rettenetes tévedésben vagy.
A felsőoktatási képzés ELMÉLETI képzés. Az a lényege, hogy megtanítja a tudományág alapjait és a rendszerben való gondolkodást.Csak jó elméleti alapokkal lehet megtanulni a munka során az idősebb, rutinsabb kollégáktól a gyakorlatot. Ez azért jó, mert a munkáltató a fiatal szakembert a saját elvárásai szerint taníthatja be a gyakorlati munkára.
Még egy jótanács. Ne mondd azt, hogy "jelölje meg fizetési igényét" (undorító..., nem tudja szegény pályakezdő, hogy mit mondjon), hanem mondd meg, hogy mennyiért alkalmazod.

Így első szuszra most ennyi....

Joaquin 2008.04.19. 16:16:02

Egy népszerű tévhitet szeretnék megcáfolni: a költségtérítéses nem jobb az egyetemnek, mint az államilag finanszírozott, sőt. Egy költségtérítéses 120e-200e-ig fizet, az állam 400e-t (!!!) fizet félévente egy tanuló után.

beavereater 2008.04.19. 16:16:57

anyacsakegyvan: ja, és az egyik helyi kórház két főorvosával szemben a gyámügyes intézkedni fog.
:)))))))))))))))))))))))))))

Joaquin 2008.04.19. 16:19:26

Kétségtelen, hogy diplomások között nagyon kevés a munkanélküli. Azonban sok a pályát elhagyó (ez már 20-30% körül van azt hiszem). És azt se felejtsük el, hogy egy szakmunkásra 1.) ugyanolyan szükség van, ha nem több időnként 2.) kevesebbe kerül az államnak és ezzel közvetve nekünk. Tudom, geci dolog a pénzzel pedálozni, de sajnos nagyon nem végtelen mennyiség áll a rendelkezésünkre, enyhén szólva.

EDD 2008.04.19. 16:20:22

Magyarországon a rendszerváltás után megugrott a diplomás munkaerő iránti kereslet, miközben a szakmunkások iránti kereslet egyáltalán nem nőtt. A továbbtanulók és családjaik mindezt felismerték, az intézmények pedig - a mindenkori kormányzatok ösztönzésére reagálva - felszívták a tanulni vágyók tömegeit. A gyors oktatási expanzió nem járt, nem járhatott együtt a színvonal emelkedésével, vagy akár csak szinten tartásával. Az intézmények ugyanis jóval több (és értelemszerűen átlagosan kevésbé jó képességű) diákot próbáltak oktatni jórészt változatlan infrastruktúra, oktatói gárda és oktatási módszerek mellett. Mégis, a friss diplomásokat a piac nemcsak felszívta, de az átlaghoz képest magasabb bért is adott nekik.

"aha " linkjét érdemes elolvasni

anyacsakegyvan 2008.04.19. 16:27:08

beavereater 2008.04.19. 16:16:57
anyacsakegyvan: ja, és az egyik helyi kórház két főorvosával szemben a gyámügyes intézkedni fog.
:)))))))))))))))))))))))))))

Igen. Különösen, hogy nem velük "szemben" kell intézkedni, hanem megbeszélni a problémát. Közvetíteni.
A gyámügyesnek ez a dolga. Ha én lennék a gyámügyes, intézkednék. Nem érdekelne, milyen főorvos. A gyerek érdekéről van szó.

Fricike 2008.04.19. 16:28:31

EDD ez azért van, mert a multik szűrőnek dobták be a diplomát és mezei értelmes középfokú végzettségű ember helyettt diplomást vettek fel sima ügyintézői munkakörbe is. A magasabb bér meg a minőség lefölözése miatt volt, csak visszaütött egy idő után.

Joaquin 2008.04.19. 16:29:15

EDD, az a baj, hogy ez a fajta fejlődés megállt, a színvonal pedig stagnál. Hogy a rendszerváltás idején ez még oké is volt azt elhiszem, de ma már kezd lassan kritikussá fejlődni a dolog. Sok tudományos témában tapasztalom, hogy 30-100 évvel ezelőtt szinte minden területen lehetett magyar neveket olvasni, de ez egyre inkább tűnik el.

EDD 2008.04.19. 16:31:41

Joaquin ezt meg honnan veszed?:)Ez hülyeség.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 16:32:48

Énmég az átkosban szereztem diplomát állami finanszírozással. Hajlandó lennék havi brutto jövedelmem 1-1.5%-át felsőoktatási hozzájárulás címén befizetni a költségvetésbe (még kb.20 évem van nyugdíjig), így nem kellene tandíjat fizetniük a diákoknak. Utólag finanszíroznám az egyetemi tanulmányaimat.
Ha munkavállalói hozzájárulást fizethetek, ezt miért ne?

EDD 2008.04.19. 16:34:28

Nagyon népszerű kampány, hogy a diplomások a hibásak, ti meg naplopó segélyen élő banda nem tehettek semmiről ,véletlenül se tanuljatok szakmát.A bölcsész a hibás ,mert nem hajlandó a gépsor mellett dolgozni. EZ vicces.

beavereater 2008.04.19. 16:36:21

anyacsakegyvan: lehet, hogy te megpróbálnál intézkedni, de hamar szárnyra is kapnál... :(

Más: most is van szakképzési hozzájárulás, a cégek fizetik (ebben biztos vagyok) a kifizetett bérköltség alapján (ebben nem annyira, nem az én dolgom kiszámolni).

zajcev 2008.04.19. 16:37:10

találkoztam egy gimnáziumi barátommal, akit 5 éve nem láttam, akkori rendszerben 112 pontal került be egy főiskolára, kérdezem hol dolgozik? Nokiánál- hú mondom de jó neked megcsíptél vmi fasza melót? mondta jha gépsoron rak össze előlapokat..
KF-en több száz művelődésszervezőt képeznek évente, végig sétál köztük az ember a folyosón és elborzad mint egy szakmunkásképző olyan a szinvonal..Kaposváron az összes rossz tanuló,link alak ide jár és elvégzi, úgy hogy ösztöndíjat kap..
és sajnos azok akik komolyan veszik ők sem tudnak utána ezzel elmenni sehova dolgozni,mert azért vannak ott is okos szorgalmas tanulók csak elég lenne évi 5 művszervező szerintem.
Nagyatádon a benzinkuton 2 kutas srác dolgozik,mindkettönek van diplomája.

beavereater 2008.04.19. 16:40:00

EDD: nem a diplomások a hibásak, hanem a RENDSZER, amelyik hajlandó finanszírozni a "munkanélkülivé válást kitoló" felsőoktatást. És amikor valaki ezen változtatni akar (hogy a tandíj a legjobb módszer-e vagy sem, ez lehet vitatéma), akkor azt lenépszavazzák. Miközben a RENDSZER (aka: Magyarország) viharos sebességgel halad az összeomlás felé.

Viszont van egy jó hírem: ha az "ember, aki sosem hazudik" hatalomra kerül, lesz itt olyan tandíj, vizitdíj és segélymegvonás, hogy öröm lesz nézni. Akkor aztán majd mehetnek az ingyenélők/hülyék tüntetni meg gyújtogatni, hogy "nem erről volt szó"...

Fricike 2008.04.19. 16:40:58

EDD. Nincs gondd a bölcsésszel, csak teremtse meg magának a munkalehetőséget és ne sültgalamblandolópálya üzemmódban leleddzen, sértve, hogy neki a jól fizető munkahely automatice jár. Vagy nézzen szembe a kereslet kínálat világ meglehetősen sanyarú dolgaival.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 16:42:16

A szakképzési hozzájárulás tkp. egy adónem, a középfokú szakképzéshez kapcsolódik.

Én másról beszélek.

Tkp. egy finanszírozási módszert ajánlok a tandíj helyett.

Nem előre fizetem (fizeti a szülő!!!) a tandíjat, hanem a munkába állt diplomás utólag fizet a képzéséért. Amikor már van miből.

snakekiller23 2008.04.19. 16:43:16

anyacsakegyvan 2008.04.19. 16:15:47

Nagyon sok szakmában, pozícióban a puszta elméleti tudás egyenlő a teljes használhatatlansággal. Ha valaki kreatív/vezetői pozícióra jelentkezik ott nem várhatja el, hogy bárki is pátyolgassa. Ha lótifutinak jelentkezne a sok kezdő nem lenne a munkáltatóknak egy szava sem; csakhogy manapság úgy küldik ki sok suliból a diákot, hogy maholnap ők ülnek majd a Bárándy/Csányi/Bill Gates helyén, mert hát a diplomát megszerezték hozzá.

EDD 2008.04.19. 16:46:27

beavereater szánalmas vagy. Amúgy vártam mikor fogsz Viktorozni. Mint mondtam, és számokkal is alátámasztottam ,ha van diplomád nagyobb valószínűséggel van állásod, mintha nem lenne. Akinek van állása ,az nem ingyenélő! Nyugdíjrendszer, gázártámogatás, munkanélküli segély.Ezeket valószínű visszaépíti. Ezt feri is megtehetné ,de gyáva.Ennyi!

Fricike 2008.04.19. 16:46:44

Hódzabáló, nem kell itt gerjeszteni a libsi dumát. Ezt a főnökeidnek is meg kellett volna lépni, csak nem tudták átugrani a saját árnyékukat, ui. gyakorlatilag mindegyik hasonlóan szerény értékű kamudiplomával rendelkezik.

Viszont a műszaki képzést és az eladható tudással rendelkező egyéb szakemberek képzését sikerrel tönkrevágták.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.04.19. 16:46:52

Már megint a politikusoktól várjuk a megoldást, miközben a nép sokkal inkább hibás ennek az állapotnak a kialakulásában és fenntartásában.

"Ha nincs diplomád, senki vagy."
"Ha nincs diplomád, hülye vagy."

Még nőt se lehet szerezni ez miatt. :)

anyacsakegyvan 2008.04.19. 16:47:21

beavereater!
Tandíjat lehet utólag fizetni.
Lehet fizetni vizitdíjat/napidíjat úgy is, hogy aki fizet tb-t az nem fizet vizitdíjat, aki semmit nem fizet, az viszont fizeti.
Sokféle megoldás létezik.
Nem biztos, hogy csak az a jó, amit ma reformnak neveznek.
Azért buktak meg a díjak, mert igazságtalan volt a rendszer. Azt sújtották a díjak, aki egyébként is fizetett.

Rugalmasabb és igazságosabb reformintézkedések kellenek.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 16:49:08

"Ha valaki kreatív/vezetői pozícióra jelentkezik ott nem várhatja el, hogy bárki is pátyolgassa."

Pályakezdő ne jelentkezzen már ilyen pozícióra....
:DDDDDDDDDDDDDDD
Ez vicc ...:DDDDDDDDDDD

beavereater 2008.04.19. 16:50:19

anyacsakegyvan: "hanem a munkába állt diplomás utólag fizet a képzéséért. "

Ilyen is van, úgy hívják: diákhitel :). A világon sok helyen működik. És jobb, mint a te módszered, mert jó hatékonysággal megakadályozza, hogy Te utólag finanszírozd mások lébecolását a büfé-ruhatár szakokon.

ui: snakekiller23-nak igaza van. Hozzánk eddig két alkalommal jött úgy a frissen végzett, hogy ki sem töltötte a kérdőívet, hanem azt mondta: "Most végeztem, halvány elképzelésem van csak a szakmáról, tudom hogy rohadt sokat kell tanulnom".
Mondom neki: rendben öcsém, diplomás minimálbér, és ahogy fejlődsz a szakmában (tudsz termelni) fejlődik a fizetésed.
Még mindig nálunk dolgoznak, és egy év se kellett, a bérük meghaladta az induló bérük kétszeresét és azóta is fejlődik. Lehet így is, de sok kölyök szó szerint túl ostoba ehhez.

beavereater 2008.04.19. 16:53:39

EDD: "Amúgy vártam mikor fogsz Viktorozni. Mint mondtam, és számokkal is alátámasztottam ,ha van diplomád nagyobb valószínűséggel van állásod, mintha nem lenne. Akinek van állása ,az nem ingyenélő! Nyugdíjrendszer, gázártámogatás, munkanélküli segély.Ezeket valószínű visszaépíti. Ezt feri is megtehetné ,de gyáva.Ennyi!"

1. Ha valakinek van állása, de nem a diplomájának megfelelő, akkor a képzésére fordított összeg részben kidobott pénz.
2. Az említett politikust ugyan nem szeretem, de ha rendberakja a fő problémáinkat (eü, oktatás), akkor hajlandó vagyok a Hősök terén főműsoridőben kinyalni a hátsóját. Sajnos tudom, hogy ehhez ő is gyáva.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 16:58:46

A diákhitel intézménye egész más célt szolgál. Továbbá nem oldja meg a felsőoktatás finanszírozásának problémáját.
Nekem nem fáj, hogy mások lébecolását finanszírozzam.
Nem kevés közterhet fizetek ám!!!
De örülök, ha nemzetem ifjai tudásban gyarapodnak és diplomások lesznek. Mert ők a jövő!!! Még akkor is, ha esetleg gyengécske az a főiskola. Jobb, mint a semmi.

Erről másként gondolkodunk.:DDDDDDDDDDDD

Vorbis 2008.04.19. 16:59:34

Ha már a "hiányszakmák" szóba kerültek.. Jó programozóbol is nagyon kevés van. Nem véletlen, hogy pl. a Navngo óriásplakátokon is hirdet, hogy munkaerőt keres (mondjuk nem csak programozókat). És itt a követelmények között nincs diploma.

beavereater 2008.04.19. 16:59:39

anyacsakegyvan: Rugalmasabb és igazságosabb reformintézkedések kellenek.

Ebben nincs vita közöttünk. De remélem abban sem, hogy ebben az országban SEMMIFÉLE reform nem lehet sikeres, mert az emberek nem értik meg, hogy enélkül nagyon hamar szopóágra kerülünk. Azaz a szavazók nagy része a demagógiára fogékony, kádári nosztalgiákat dédelgető ostoba alak, akik azt hiszik, hogy az állam ingyen tud adni dolgokat. Magyarország ezeknek az alakoknak a túsza.
Ebből kitörni csak úgy lehetne, hogy a két nagy párt vezetői félretennék a szánalmas önös érdekeiket, és megegyeznének benne, hogy bárki is nyeri a választásokat, reform lesz, mégpedig A, B és C programpontok szerint. Akkor aztán a lumpen, a hülye stb. szavazhatna akire akar, a reform így is, úgy is elkezdődne.

EDD 2008.04.19. 17:01:39

Sakkmatt!!!Beavereater bácsi megmondta frankót, engem meggyőzött! Menjetek hegeszteni, az majd megold mindent.Éljen Feri ,meg kezeket a paplan fölé, éljenek a csajok (is)!És ne felejtsük :Munkás ököl vasököl ,oda csap ahova köll!:)

beavereater 2008.04.19. 17:01:48

anyacsakegyvan: "De örülök, ha nemzetem ifjai tudásban gyarapodnak és diplomások lesznek."

De nem ez történik, diplomások lesznek ugyan, de tudásban nem gyarapodnak! Ezt Te szívesen finanszírozod? Mert én nem.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 17:11:40

Dehogy nem értik meg. Csak emberszámba kellene venni őket.
Gondolod, hogy én nem bírtam volna ki a 300 Ft-ot?
Csak azt nem bírtam, hogy az évi 900000 mellé kell a 300, míg a feketemunkás röhög a markába.
Fizessen teljes árat az, aki nemfizet tb-t, én meg majd viszem a papírt, hogy befizettem 900000 Ft-ot és én röhögök a markomba.

Az Állam lenyúlja a fizetésem cca.50%-át!!!!, és azt mondja, hogy fizessek tandíjat a gyerekem felsőoktatásáért. Százezreket! Miből???? Hát egy nagy, büdös....
Mondjam, vagy mutassam????????????????????

snakekiller23 2008.04.19. 17:15:21

anyacsakegyvan 2008.04.19. 16:49:08

Pedig nagyon sok kezdő első útja ilyen interjúkra vezet. Sajnos sokan még az értelmesebbek közül is abszolút el vannak tévedve és azt hiszik, hogy a diplomás jogász/menedzser/közgazdász/mérnök az egy külön kaszt, akinek 20onX évesen beosztottjai vannak, hat-hétszámjegyű összegeket utalnak havonta; jár a drága autó, mobil, laptop pusztán a két szép bociszeméért és a diplomájáért.

Akinek van sütnivalója észheztér az első pár alkalom után és rájön, hogy becsapta magát. Aki mégsem az beiratkozik még egy diplomát szerezni, hátha az a gond, hogy nem ült eleget az iskolapadban... vagy valami ótvar helyen melózik éhbérért és szidja a világot amiért az nem hajlandó százezrekért alkalmazni.

Aki azt hiszi a diplomások ellen beszélek, annak szólok, hogy én is egyetemen tanulok. :) Csak annyi ilyet láttam már eddig. :(

anyacsakegyvan 2008.04.19. 17:16:30

De igen, gyarapodnak tudásban. Változatlanul állítom, hogy a gyenge főiskola is jobb, mint a semmi.
Különösen első generációs értelmiséginek. Majd az ő gyerekeik már igényesebbek lesznek és többre viszik. Idővel emelkedik a színvonal.
A fizetésem felét elveszi az Állam. Nehogymá'ebből nefussa oktatásra.

beavereater 2008.04.19. 17:17:47

EDD: örömmel látom, hogy szinte semmit nem értettél meg abból, amit írtam.

Nekimegyek még egyszer, bár hosszú lesz.

A Kádár-rendszerben diplomához jutni (pontosabban bejutni a felsőoktatásba) nem volt egyszerű. Akinek sikerült, az jó eséllyel számíthatott rá, hogy a többiekhez (melósok) képest kevesebb (fizikai) munkával jobb fizetéshez, esetleg utazási lehetőséghez (kutatók) jut. (Ez némi egyszerűsítés, nem biztos, hogy minden diplomára igaz, lásd pedagógusok, de az "emberek" többsége így gondolta, többek között az én szüleim is.)
Nagyon jól emlékszem rá, hogy 1985-90 között az Ablak c. népszerű probléma-megoldó (?) műsorban minden (felsőoktatási) felvételi időszakban ment a szájtépés, hogy szűnjenek meg a felvételi keretszámok, vegyenek fel mindenkit az egyetemre, aztán majd a munkaerőpiac szelektál. Közben a diplomára mindenki úgy tekintett, mint valami szent kincsre.
Eljött a rendszerváltás, megszűntek a keretszámok, a legtöbb helyre mindenkit felvesznek (fejkvóta, ugyebár), a diploma megszűnt nehezen elérhető kincsnek lenni. És a munkaerőpiac elkezdett szelektálni, van olyan diploma, ami annyit sem ér, mint a papír, amire nyomták.
Igen ám, de ezek az alibi-diplomák is rendkívül sokba kerülnek az államnak, aki ugyebár ezt az adóból finanszírozná. Ugyanakkor Magyarországon két népi sport van: az emberek nem szeretik befizetni az adót (sport #1: adócsalás), azt a keveset, amit mégis be tudnak rajtuk hajtani a politikusok meg ellopják (sport #2: lopás).
Mindezt tetézi, hogy a sok kibocsátott diploma illetve a hülye munkáltatók "minden helyre diplomást" gyakorlatának köszönhetően "a" diploma, mint olyan ugyanolyan értéktelenné vált, mint előzőleg az érettségi. (Pedig valamikor az is nagy szó volt).
Összefoglalva: sokan mennek a felsőoktatásba olyanok, akik nem oda valók. Ennek több oka van (munkáltatók ostobasága, általános tévhitek, divat, szülői ráhatás stb.), de az eredménye egy: a diploma elértéktelenedett, a kamu diplomások döntő többsége nem jut olyan álláshoz, ahol aztán annyival több jövedelemadót fizetne, amennyivel utólag vissza tudná pótolni a képzése költségeit. Magyarul a felsőoktatásra fordított összeg jó része pocsékba megy. Erre kellene megoldás, a tandíj részben ez lett volna (lehet, hogy nem a legjobb, de ez más kérdés.) Az sem mellékes, hogy milyen hatással van a fiatalokra az, amikor kikerülve a nagybetűs életbe, a pofájukba vágják, hogy mit csináljanak a kamu diplomájukkal. Aztán csodálkozunk, hogy nem akarnak családot, meg gyereket.
És a vita itt sem a megoldásról folyik, hanem demagóg szövegek mennek a kiművelt emberfőkről meg a tudatos elhülyítésről. Ezzel kapcsolatban van egy jó és egy rossz hírem. A rossz hírem az, hogy a több diplomás nem jelent több kiművelt emberfőt. A jó pedig az, hogy nem kellenek ide semmilyen galád erők, a fiatalok szívesen elhülyülnek önerőből is. (A kamudiplomák nem csak nálunk szaporodnak, hanem nyugaton is, csak ott nem az adófizetők pénzéből.)

doktor.dikhed 2008.04.19. 17:20:26

A cikkel teljesen egytértek. Sajnos pontosan ez a helyzet.

Nemrég kérdezték az oktatásról Orbánt. Ő azt válaszolta, hogy nem szabad elvenni senkitől a tanulás lehetőségét (most épp ezt kell mondani, mert szar a tandíj), mert művelt, diplomás fiatalokra van szükség, bennük rejlik egy szebb jövő stb... Ez nyilvánvalóan baromság. nem tandíj kell, hanem limitált hallgatószám és kemény felvételi.

A bőrömön tapasztaltam, hogy olyanokat is felvesznek egyes szakokra, akik tök hülyék hozzá (persze más területen meg biztosan jók), pár bukás után szar eredménnyel elvégzik, és semmilyen hátrányban sincsennek azzal, aki jól tanult, sőt ha jó kapcsulatuk van, és tanár szakosak, lehet tanítani fognak, persze azt sem jól...

Meg azért sem érdemes 4-5 évig pénzelni egy egyetemistát, hogy utána adminisztrátor legyen...

Mondjuk nem elég megoldani a felsőoktatás kérdését, hanem a szakoktatás "becsületét" is visza kéne adni és igazi szakembereket nevelni...

Igen sok ismerősöm tanul szakmunkásban, és a helyzet az, hogy gyenge az oktatás és elavult eszközökkel dolgoznak. Hiába tudsz megjavítani egy trabantot, elmehetsz a fenébe vele...

EDD 2008.04.19. 17:23:10

beavereater bácsi te milyen betegségben szenvedsz, hogy ennyi időd van kommentezni?Egyetemistaként szégyellem ,hogy ennyi időt itt basztam el.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 17:24:33

Snakekiller23!
Ez viszont nem a diplomás hibája, hanema képzési rendszeré.
Mi annak idején nagy öregektől tanultuk a szakmát, még a középfokú végzettségű irodavezető is a főnökünk volt. Önálló munkát csak a szakvizsga után végezhettünk.
Most azt látom,hogy a frissen végzett jogászokat íróasztalhoz ültetik, kiszignálják rájuk az ügyeket és "dolgozniuk" kell, ha lehet másfél ember munkáját végezzék. Önálló munkakör, idősebb jogász a környéken sincs. Senkinek nem érdeke, hogy meglegyen a szakvizsgájuk, mert akkor több fizetést kellene adni.
Olyan is a színvonal. A sok leb....tól nem fejlődnek szakmailag, csak elmegy a kedvük.

beavereater 2008.04.19. 17:24:47

EDD: közben dolgozom is. Csak éppen sokat kell várni, míg a Lucene felindexel pár millió fájlt... :)

én 2008.04.19. 17:25:10

Mondjátok meg nekem, miért várja mindenki, hogy más oldja meg a problémáját? A diák akármilyen főiskolán, vagy bármely oktatási intézményben meg tudja tanulni azt, amire szüksége van, feltéve, ha akarja. Ha valaki megtanulta azt, hogy hogyan tudja megszerezni és karbantartani a tudását, az el is tudja adni magát.
A felsőoktatás, szerintem, arra jó, hogy szélesebb látóköre legyen az embernek, tudja, milyen választási lehetőségei vannak, pl Hencidáról Bonchidára költözni, ha arra van szüksége. Nekem sincs "biztos állásom", ahogy a múlt (nagy átkos) rendszerben volt, mégis élünk.
Második gondolatom, nem lehet felnövekvő gyermekünknek pályát választani. 1. Az ő élete, tartozzon érte felelősséggel
2. Mit lehet tudni, hogy húsz év múlva mi a nyerő és mi nem.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 17:29:49

"Magyarországon két népi sport van: az emberek nem szeretik befizetni az adót (sport #1: adócsalás), azt a keveset, amit mégis be tudnak rajtuk hajtani a politikusok meg ellopják (sport #2: lopás)."

Hát kérem szépen, ez a probléma lényege!!!!!!!!!!

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Ha ezt a két spotot betiltanák, nem kellene sajnálni az oktatástól a zsetont, mert jutna rá.

beavereater 2008.04.19. 17:30:58

én: "diák akármilyen főiskolán, vagy bármely oktatási intézményben meg tudja tanulni azt, amire szüksége van, feltéve, ha akarja."

De a többség - és már nem csak a kamuszakokon, hanem a komolyabbakon is - nem akarja. A többség diplomát akar, utána nagy fizetést. Ez van.
Hivatkoztam már az egyetemi oktató kollégákra. Többségük 50 fölötti szakember, akik a szakterületükön ledolgoztak 30+ évet, nemzetközi szinten valakik, és röhögve mesélik, hogy soha ennyire népszerűek nem voltak a húszévesek között, mint mostanság a vizsgaidőszakokban. Ajánlanak nekik autót, pénzt, szexet csak meglegyen a vizsga. Nagy bánatunk ;) hogy nem tudják elfogadni, mert ezek a szakok olyanok, hogy aki elvégzi, bekerül egy viszonlyag kicsi, zárt szakmai közösségbe, ahol az első napon kiderül, hogy sülthülye, és akkor a főnökük felhívja az egyetemen az oktatót, hogy "Bélám, hogy a f@szba engedhetted át a vizsgán ezt a szerencsétlent?"

egyenlítő 2008.04.19. 17:31:18

"A fizetésem felét elveszi az Állam. Nehogymá'ebből nefussa oktatásra."

Úgy tűnik, nem fussa. Legalább is, a világ 300 legjobb egyeteme között nincs magyar. Ezeken az egyetemeken akkora a tandíj, hogy egy ottani tanár fizetéséből sem fussa. Ellenben nagyon sokan kapnak valamilyen ösztöndíjat.

Viszont ha anyuci meglengeti a kiscipőt apuci orra alatt, akkor nem "Nagyobb lakás kell, Nyuszómuszó!", hanem a fizetés 10 %-a megy valamilyen befektetési alapba a majdani egyetemi tanulmányokra.

Professor Pizka 2008.04.19. 17:32:43

Sajat gondolatok a temaban, onreklam kereteben, a blogszerzo kollega figyelmebe (is)

raerunk.blog.hu/2008/04/17/kozkioktatas

varecza 2008.04.19. 17:36:29

sajnos tényleg teljes csőd a magyar felsőokatatás. AMit én tanultam 5 év alatt, annak minimum a 85 % a teljesen értelmetelen és felesleges volt. DE az a legdurvább, hogy milyen emberek járhatank felsőokatatási intézményekbe..

beavereater 2008.04.19. 17:37:46

egyenlítő: ott a pont

Vu 2008.04.19. 17:41:37

én közgázon tanulok, bachelor képzésben, és már most látszik, hogy ez így önmagában kevés, ezért el is kezdtem mellette gyúrni az EU tolmácsvizsgára, és még egy másik valamit is találnom kell mellé.
amit el kell mondanom, hogy az egyetem (nem tudom, régen hogy volt) egy szemléletformáló dolog lett, kevés gyakorlatorientált tárggyal. ami jó, hogy nekünk kötelező fél év szakmai gyakorlat, ami (ha nem fénymásolós és kávéfőzős gyakornoki állást kapunk) ad valami kevés ismeretet arról, hogy hogy is működik A munka, vagy egy vállalat. nem sok, de a semminél több.
a szelekciót pedig valóban nem a multis felvételinél kéne kezdeni, mert akkor már kifizették az adófizetők a "felesleges" képzést.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 17:42:39

egyenlítő
A finanszírozás lehetséges módozatairól kellene tárgyalni.
Én nem foglalkoznék a 300 legjobb egyetemmel. Egyszerűen nincs értelme, mert nem jó az összehasonlítási alap, más arányok vannak.

Ott ugyanis nem a jövedelem maradék 50%-ából megy még 10% a majdani egyetemi tanulmányokra.
A jövedelmem 40%-ából nem tudok megélni a családommal.

Magyar adózási viszonyok mellett elképzelhető lenne 1-1.5 százalékos felsőoktatási hozzájárulás beszedése a diplomásoktól. 1 példa. Miért kellene mindig azt csinálni, amit külföldön? Önálló magyar gondolat nincs?

beavereater 2008.04.19. 17:47:42

anyacsakegyvan: "Magyar adózási viszonyok mellett elképzelhető lenne 1-1.5 százalékos felsőoktatási hozzájárulás beszedése a diplomásoktól."

Mibe fogadsz, hogy ezért a mondatért 100 magyar diplomásból 99,9 a véredet venné?

anyacsakegyvan 2008.04.19. 17:48:26

Nem mindegy, hogy 10 évalatt 10%, vagy 40 év alatt 1.5 %.

snakekiller23 2008.04.19. 17:48:33

anyacsakegyvan 2008.04.19. 17:42:39

"Önálló magyar gondolat nincs?"

Isten ments, ahhoz komolyan érteni is kellene a dolgokhoz! :) A jelen állapotokhoz mármint, nem csak a mindenféle elméleti modellekhez...

beavereater 2008.04.19. 17:49:30

Ráadásul ez miben különbözne a vizitdíjtól, hiszen itt is arról van szó, hogy adózol rendesen, és még 1,5%-ot le akarnának húzni rólad?

beavereater 2008.04.19. 17:51:40

"Nem mindegy, hogy 10 évalatt 10%, vagy 40 év alatt 1.5 %."

Erről van szó. A gyermekünk még iskolás sincs, de születése óta tesszünk félre havi X ezret a majdani tandíjára és/vagy lakására. Ezt te is megteheted...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.04.19. 17:52:02

anyacsak...

magyar módszer...

Ez vicces.

Főleg, amit ajánlgatsz.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 17:52:21

Nem fogadok. Az emberek önzők. De a módszer miért rossz? A diplomás a saját képzését fizetné ki, nem a másét. Csak éppen akkor, amikor már van jövedelme.

Itt mindenkinek az a baja, hogy másért nem akar fizetni, mert fáj neki. Igazi társas lények.... :D

anyacsakegyvan 2008.04.19. 17:53:24

Zsömle! Akkor nevess, szórakozzjól! :DDDDDDD

egyenlítő 2008.04.19. 17:53:32

"Önálló magyar gondolat nincs?"

De van. Képesek vagyunk sok diákot, magas szinten és olcsón kiképezni. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy ebből kettő választható szabadon.

Azon kívül önálló magyar gondolat még a legtehetségesebbeket elüldözni (1919-39), vagy Recskre küldeni.

egyenlítő 2008.04.19. 17:55:42

"Csak éppen akkor, amikor már van jövedelme."

Éppen mint a lakásvásárlásnál, ugye, Nyuszómuszó! :-)

snakekiller23 2008.04.19. 17:56:19

Ezt az utólagos visszatérítést pártunk és kormányunk felvetette tavalyelőtt, mint a reform egyik lehetséges elemét. Emlékeim szerint az össznépi tiltakozás miatt változott a terv.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.04.19. 17:56:58

Anyacsak

Felvesz hitelt, és kifizeti belőle a tanidíját.
Akkor annyit fizet, amennyit befizetett, nem pedig holmi százalékokat...

anyacsakegyvan 2008.04.19. 17:57:05

beavereater 2008.04.19. 17:51:40
"Nem mindegy, hogy 10 évalatt 10%, vagy 40 év alatt 1.5 %."

Erről van szó. A gyermekünk még iskolás sincs, de születése óta tesszünk félre havi X ezret a majdani tandíjára és/vagy lakására. Ezt te is megteheted...

És aki nem teheti meg? Tudom, téged az nem érdekel.

Egyébként én sem tudom megtenni, mert 50%-ot elvesz az állam, 3 gyerekem 3x10=30%, akkor a fizetésem 20 %-ából élünk négyen?

Géza 2008.04.19. 17:57:08

Én is rendelkezek felsőfokú végzettséggel, így papíron diplomásnak számítok. - Ugyanakkor még sohasem dolgoztam "diplomás" állásban, ügyfeles, adminisztrátor, meg hasonló tevékenységeket végeztem, a netre feltöltött önéletrajzomra csak biztosítók jelentkeznek, azzal, hogy beszerveznének biztosítási ügynöknek.

Aki ezért a szarért még külön adót is ki akarna vetni rám, azzal az indokkal, hogy "diplomás" vagyok, szó nélkül agyonverném. És ne merje senki megkérdezni, hogy miért...

Baszódjon meg a fos magyar felsőoktatás, ott, ahol van!

anyacsakegyvan 2008.04.19. 18:00:06

A diákhitelben a bank haszna is benne van.
Csak úgy mellékesen....
Az összege pedig nem elég tandíjra és megélhetésre.

vinah 2008.04.19. 18:02:39

Az a szemlélet, miszerint a szakmunkásképzőbe/szakiskolába csak a cigányok, semmi másra nem jó emberek járnak, téves.
Állítólag munkaerőhiány van abból a szakból, ahova én most járok, de a tanárok szerint minimálbérnél többet nem nagyon fogunk keresni.
Nem kell csodálkozni, ha annyi magyar megy ki külföldre szvsz.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 18:04:10

Géza!
Ilyen ok is szelektálna :DDDDDDDDDDDDD
Bepereled a főiskolát. :DDDDDDDDDDD
Egyébként diplomás munkakörhöz is köthetnénk és a munkáltató is fizethetne 0.5%.ot

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.04.19. 18:04:18

anyacsakegyvan

A gyerek elmegy dolgozni, dolgozik 4 évig, 22 éves korában kezd egyetemre járni, te eteted tovább a dolgozója alatt, négy év alatt keres kb 3 millát, ennyiből simán elvégezhet szinte bármilyen egyetemet.

Neked "csak" annyi a dolgod, hogy kaját és lakhatást biztosítsz, amíg dolgozik a csimota.

Nem kötelező 18 évesen egyetemre menni...

beavereater 2008.04.19. 18:04:27

Professzor Pizka linkjét tessenek elolvasni, nagyon ott a pont!

anyacsakegyvan 2008.04.19. 18:05:52

Vinah! Milyen szak? Titok?

anyacsakegyvan 2008.04.19. 18:08:27

Zsemle! Hova menjen dolgozni a gyerek?
Estin talpaljon a gyerek?
Tudod Te, milyen jogászok jönnek ki esti/levelező képzésről? Szörnyűűűűűűűűűűű. Azt sem tudom, hol kezdjem...

anyacsakegyvan 2008.04.19. 18:11:49

zsemle!
Az ötlet egyébkéntjó, én 24 évesen kezdtem az egyetemet nappali tagozaton. Sokkal érettebb voltam és jobban tudtam értékelni, mint a többiek.
Ez tetszene, csak éppen nincs munkalehetőség.

egyenlítő 2008.04.19. 18:13:57

"Nem kell csodálkozni, ha annyi magyar megy ki külföldre szvsz."

Csodálkozom. Román, lengyel, szlovák, stb. miért sokkal több?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.04.19. 18:16:32

Anya

Aki akar tud dolgozni...

Nem biztos, hogy nyakkendős-parfümös-irodai munka szapora kávészünetekkel, de a 4 év alatt 3 milla az a minimálbér nyolc órában...

csiri bá 2008.04.19. 18:19:03

-- "Nem ezt vártuk, nem erre tanítottak, nem erre készítettek fel" - mondják szinte egyöntetűen a fiatalok. A munkáltatók - évek óta - ugyanezt szajkózzák. Nem kapnak megfelelő képzettségű, és hozzáállású pályakezdőket. Pedig meg is fizetnék őket - szerintük nem is rosszul. Egy mérnök kezdő fizetése 250 ezer forint körül van, és egy jól képzett esztergályos is hasonló összegre számíthat. A munkaerő-piaci kereslet és kínálat azonban ritkán találkozik: szükség lehet némi át- és továbbképzésre, a fiatalok azonban úgy gondolják, eleget ültek már az iskolapadban. Most már keresni szeretnének, lehetőleg sokat, érdekes, változatos munkával, de azért maradjon elég szabadidő szórakozásra, utazásra, s majd persze a családra is.

Mindez rendben is lenne. Csakhogy a munkáltatók strapabíró, magánélettel szinte nem rendelkező munkatársakat keresnek, akik alkalmazkodnak az olykor hektikus munkarendhez, és teljesen azonosulnak a társaság céljaival. A végzettség néha másodlagos szempont: a lényeg, hogy az új kolléga sokat és nagyon tudjon dolgozni.

Csakhogy ez az, amire senki nem tanította meg őket. Magyarországon a 24 évnél fiatalabbak alig ötöde dolgozik - vagy dolgozott, akár időszakosan, alkalmi jelleggel -, míg Hollandiában a kétharmaduk. Sovány vigasz, hogy ez az arány a többi volt szocialista országban sem jobb. Az is köztudomású, hogy Európában a munkaképes korú lakosság körében Magyarországon a legmagasabb az inaktívak, azaz (hivatalosan) nem dolgozók aránya. Egyre több fiatal éli mindennapjait úgy, hogy nem dolgozik, nem is tanul, csak úgy "elvan", s a szülők tehetetlenek: "Dobjam ki az utcára?" - kérdezi a már nem olyan fiatal apa, aki éjt nappallá téve gürcöl családja megélhetéséért. Jó karban lévő nagymamáktól hallani: "Csak nem fog ez a szegény gyerek havi százezerért elmenni dolgozni?" S dugdossák a "szegény" ereje teljében lévő huszonéves zsebébe a tízezreseket, nehogy valamiben hiányt szenvedjen.

Míg Amerikában már gyerekkoruktól munkára nevelik a fiatalokat (akkor kap zsebpénzt, ha tesz érte valamit, füvet nyír, bébiszitterkedik), nálunk ennek soha nem volt igazi hagyománya. Bár az "átkosban" volt egy időszak, amikor az 5+1-es iskolarendszerben megpróbálták heti egy napon munkához szoktatni a középiskolásokat, de a kísérlet csúfos kudarccal végződött. Utáltuk a gyárat, ahol álló napig reszeltünk egyetlen darab vasat, a varrodát, ahol sliccgombokat varrtunk szériában, még talán a mezőgazdasági munka volt a legjobb, ehettünk gyümölcsöt, amennyi belénk fért. Ma egy húszéves, elsőéves egyetemista lány azt mondja, havi "költségigénye" nyolcvanezer forint, de húzza az orrát, ha a McDonald'sban hatszáz forintos órabért kínálnak neki.

A mai ötvenesek generációja még rendszeresen dolgozott a nyári szünetekben: a Dunakanyarban például nagyon jól lehetett keresni málnaszedéssel, a napszámból meg lehetett venni az egész nyári ruhatárat. Egyetemista korunkban tanítottunk, tolmácsoltunk, de a fiúk a vagonkirakástól és az újságkihordástól sem ijedtek meg.

Ma úgy jönnek ki a fiatalok az iskolákból, egyetemekről, hogy életükben nem láttak gyárat, még a mérnökpalánták sem. A bölcsészek lila ködben élnek 5-6 éven keresztül, s ha vége a "kegyelmi időszaknak", s kiderül, hogy nincs állás, frusztrált, megkeseredett emberként mindent és mindenkit okolnak, csak önmagukat nem.

Egyetemi oktatóként hihetetlen tudatlansággal, tájékozatlansággal találkozom nap mint nap: legyen szó történelemről, gazdaságról, a világban történő dolgokról. Elsőéves, frissen érettségizett fiú szerint az 1956-os forradalomban a németek ellen keltünk fel, egy másik szerint Németországból még mindig kettő van. Mérnökhallgatónak fogalma sem volt róla, hogy miért vett részt a Tubes-radar elleni tüntetésen: "csak, mert a többiek is mentek." Az egyik budapesti főiskola egész első évfolyamát be kellett íratni helyesírási tanfolyamra, mert a beadott dolgozatok siralmasak voltak. (Ugyanezen főiskola, ugyanezen elsőseinek elegáns szállodában rendezte meg a gólyabált, ahol csak estélyi ruhában lehetett megjelenni.)

De más téren is "sáros" az iskola. Adós a praktikus életviteli, egészségügyi ismeretekkel, amelyek megkönnyíthetnék a világban való eligazodást. Az alapvető demokratikus, alkotmány-, munkajogi ismeretekkel, amelyek lehetővé tennék a tudatosabb döntéshozatalt. A továbbtanulásra való felkészítéssel, ami nemcsak az elméleti ismeretek bebiflázásából áll, hanem az egyes pályákkal kapcsolatos felvilágosításból, jövőképből is. Hiányzik az együttműködésre, szolidaritásra való nevelés is, pedig ez megkönnyítené a későbbi munkavállalást.

Tudjuk, nem lehet mindent az iskola, az oktatás nyakába varrni. Azt is tudjuk, hogy a jelenlegi pedagógusgárda (beleértve a felsőoktatásban dolgozókat is) alig alkalmas erre a feladatra, mert - tisztelet a kivételnek - maguk is frusztráltak és alultájékozottak. A szülők, a rendszerváltozással küzdő negyvenesek-ötvenesek, nem kevésbé.

A média meg sem kísérli hogy részt vegyen az ifjúság nevelésében. Maradnak a sztárocskák által sugallt felszínes, rózsaszín életképek, amelyek hazug, illúziókkal teli életmodelleket kínálnak. Az eredmény: frusztrált, csalódott huszon- és harmincévesek növekvő tábora.--

Idézet vége...

beavereater 2008.04.19. 18:19:51

egyenlítő: mert itthon gyalázatos minőségű az iskolai nyelvoktatás. Illetve ők sokkal dolgosabbak.

egyenlítő 2008.04.19. 18:22:57

Tessék, egy javaslat a magyar módszerre:

Osszák szét az eddigi pénz felét az egyetemek között a nemzetközi értékmérési szempontok szerint. Nobel-díjasok, elismert nemzetközi folyóiratokban megjelent publikációk. Ezen felül pedig kérjen minden egyetem annyi tandíjat, amennyit csak akar. Az egyetem döntse el az összeget, ne az állam.

A fennmaradó pénzre pedig lehessen pályázni a hallgatóknak, mint tanulmányi ösztöndíjra. E mellé még a vállalatok is hirdessenek ösztöndíj-pályázatokat, ha ember kell nekik.

Verseny, verseny és verseny minden szinten.

jup 2008.04.19. 18:23:05

Nem olvastam el az összes kommentet, bocs ha volt hasonló:

Szerintem is gáz a mai oktatási rendszer. Én is elképesztő dolgokat tapasztalok, de már nincs sok hátra kibírom. Pl. máig nem értem az idióta tanterveket, aki nem matek prof akar lenni és ezért nem is olyan helyre megy miért sz*patják a matek szigorlattal...
Félelmetes bürokrácia, ezerféle tantárgy csak hogy a diri 100. haverjának is legyen állása.
Vizsgaidőszak után amikor adom le az indexet mindig csodálkozva lapozgatom jééé ilyen tárgy is volt? Mi a francért?
A mai diák nem tanul, hanem kreditet gyűjt. A tudást majd a munkahelyén (feltéve hogy lesz) szerzi meg.
A sok büfé szakot tényleg be kellene zárni, de a sulik ezekből élnek, szóval naná hogy újabb kommunikációs szakokat indítanak.

Én tök szívesen lennék pl. szakács ha tudnám biztosan, hogy a fizetésem nem menne el a rezsire, számlákra. És semmivel se érezném magam kevesebbnek, mint egy diplomás. Nem is lenne olyan stresszes az élet és ha nem Abszurdisztánban dolgoznék hanem egy országgal odébb nyugatra még jól is keresnék. Elég szomorú, hogy minden problémára itthon az a kényszerű megoldás, hogy akkor menjünk nyugatra...

vinah 2008.04.19. 18:34:56

anyacsakegyvan 2008.04.19. 18:05:52
Vinah! Milyen szak? Titok?

Kereskedelem-vendéglátás.

egyenlítő 2008.04.19. 18:37:12

"A Ráspiban Horváth József nekem úgy fogalmazott, hogy csak a leghülyébbek jelentkeznek szakácsnak, akiket már kőművesnek sem vesznek fel. Franciaországban az egy életcél, hogy valaki szakács legyen. A múltkor a villamoson szakácstanulók ordítoztak mellettem, az volt a legnagyobb gondjuk, hogy a sapka tönkreteszi a zselét a hajukon, és hogy ők nem fognak egy életen át ötven fokban állni..."

vegyészmérnök 2008.04.19. 18:39:11

A mérnökhiány dolog egy kis kiegészítésre szorul. Nekem attól van tele a faszom vegyészmérnökként, hogy másról sem hallok, hogy ilyen mérnökhiány van Mo-on meg olyan közben LÁMPÁSSAL kell keresni az olyan céget aki:

1. tényleges mérnöki munkát kínál

2. meg is fizeti azt (és itt ne értsetek félre, nem nyugati szintre gondolok)

Nekem annyi jött le ebből a 'nincs mérnök' siránkozásból, hogy tény és való ennyi pénzért/ilyen munkákra tényleg nem lesz mérnök aki elmegy.

Helyette elmennek üzletkötőnek, meg minden másnak. A havi 200 bruttóval menjenek a cégek a faszomba, már elnézést. Főleg úgy, hogy az engem interjúztató hr-es kurva másfélszer annyit keres.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.04.19. 18:45:11

vegyészmérnök

Ebben van némi igazságod.

Simán technikusi munkára akarnak alkalmazni vegyészmérnököket, technikusi fizetésért...
A másik véglet meg az, amikor fodrászokat alkalmaznak technikusi munkára betanított munkásként minimálbérért.

vegyészmérnök 2008.04.19. 18:55:23

kolbászoszsömle

csak nem kollega? :-)

Továbbá azt sem mondják meg, hogy ugyan hova a pöcsbe kellene ide a mérnök? Maximum a már meglévő technológia fegyelem betartására/tartatására vagyis termelésirányító mérnöknek. Tekintve hazánk ijesztő méretű iparát ehhez már most elegendő szakember van. Fejleszteni, tervezni stb. maximum az IT szektorban lehet, az még szívja a villanykart meg az infót, de azt sem sokáig.

A többi multi meg kész technológiát hoz és szendviccsel fizet a magyar mérnöknek, lásd Bosch, nyalhatjuk a p_csájukat 80 meg 100 nettóért mert tudják, hogy a friss diplomásnak már az is kánaán.

Közben se a kormány se senki nem regél arról, hogy miből lesz itt befizetett adó...abból a félelmetes tzermelésből ami itt van? Lassan már mindenki csak házal valamivel, nulla eredményű a játék.

nyelvhiany 2008.04.19. 19:05:22

Nyelveket kell beszélni ez tény!!! És nem olyan gagyi módon ahogy az egyetemeken tanítják! Én 3 nyelven beszélek és több diplomám is van! De ez pont arra lesz jó, hogy én is kimenjek külföldre! Hiába! Ki kéne rugdosni az összes hivatalból az ismerős, tudatlan embereket, akik pusztán haverságból és rokonság útján kerültek oda és diploma nélkül meg akarják magyarázni, hogy neked aztán van mit tanulni bőven... bezzeg nekik! akik kemény munkával jutottak oda ahol most vannak!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.04.19. 19:12:26

A vegyészmérnökkel van főleg probléma.

Az pont nem kell sok.

Én átképeztem magam biológussá, így tudtam gépész-villamosmérnök hozzáértés kombóval munkát szerezni.

A gond ott van, hogy az egyetemet végzett HR-esek úgy gondolják, hogy az a jó munkaerő, aki kibírta azt, hogy az egyetemen hülyeségeket tanítottak neki, megcsinált mindent, amit mondtak, ha volt értelme, ha nem.
Az adott munkák java, amit el akarnak végeztetni pedig igazából betanított munka, legyen az egy PLC programozás, vagy egy akár egy gázkromatográf buzizása, beleértve ebbe a mérési technológia kitökölését is.
És sokkal nagyobb szükség van egy simulékony, nem teljesen hülye emberre, mint egy szakemberre, aki tudja, hogy mit miért csinál, és és a hozzáértése miatt véleménye is van a dolgokról.

:(

vegyészmérnök 2008.04.19. 19:20:41

kolbászoszsömle

Nahát ez óriási. Akkor a kollektív tudásunkkal megállapítható, hogy mindennel baj van itt. A cimborám gépészmérnök és hasonlóan pazar összegeket keres mint én. Egyébként ez lesz az utolsó éve itt, októberben lelép Ausztriába.

Én pont azon agyaltam, hogy átképezem valahogy magam villanymérnöknek, amúgy is érdekel gyerekkorom óta az áramkörök építése meg most is inkább folyamatirányítással foglalkozom mint a pipettákkal. De ezek szerint ez is megfontolandó ha elmentél biológusnak ami meg nekem tűnt tuti bukónak :-)

Amúgy sajnos a vegyészmérnök tényleg problémás. Vagy kromat-o-droidok kellenek vagy termelésirányítók.

Nesze neked mérnökhiány. Mentem volna habzószájú jogásznak.

jacks_colon (törölt) 2008.04.19. 19:23:27

Szerintem a pirézek tehetnek mindenről. Meg a szamurájbérencek. Úgyhogy megyek inkább inni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.04.19. 19:39:07

vegyészmérnök

Nem szabad cégnél dolgozni.

Itthon egyszerűen nem adnak elég fizetést ahhoz, hogy megérje.

A biológusképzés tényleg bukó volt, viszont érdekelt. :)

A villanyászság jó. Ha van folyamatirányításban tapasztalatod, és tudsz PLC-t programozni bátran lehet vállalkozni. :)

Aleandro 2008.04.19. 20:13:56

vegyészmérnök

Ha habzószájú jogásznak mentél volna, akkor az egyetem utáni három-négy évedet jó eséllyel minimálbérért vagy ingyen dolgozva töltenéd jelöltként egy ügyvéd mellett... :-)

Seth 2008.04.19. 20:14:22

Na most megnyugattak a vegyész kolegák, hogy énnekem mint félvegyésznek tényleg helyes képem van a vegyiparról. :D Mérnökként max akkor van dolga az embernek, ha felrobbant az üzem. De tényleg. Mellesleg kórosan alulfizetett a szakma itt Borsodban. Pedig cég van, meg bevételük is. :-\

Hálistennek úgy tűnik sikerült más területre vetődnöm. De szerintem nem gáz ha valaki ért a fizikai dolgokhoz. Szóval én még mindig csak javasolni tudom a műszaki karokat.

Vegyipari gépészekre azonban úgy hallottam szüksége van, meg lesz Paks miatt.

Az utolsó Kenneth 2008.04.19. 20:18:59

Hát, végigolvastam a hozzászólásokat, s úgy döntöttem én is szót kérek.

Csiri bá, valamint "ezek a szerencsétlen pályakezdő diplomások nem hajlandóak nekem havi 100.000 bruttóért a belüket kidolgozni" jellegű hozzászólók:

1. Szerintem természetes, hogy egy diplomásnak magasabb a bérigénye, mint egy középfokú végzettségűnek.Pl én gépészmérnök vagyok, és ha annak idején alacsonyabb fizetésre vágytam volna, akkor asszem főiskola helyett elmegyek esztergályosnak. Ennyi.
2. Hogy ezek a mai fiatalok nem tudják mi az a munka....Bezzeg ti, akik a teljes foglalkoztatás évtizedeiben 22-en végeztétek 3 ember munkáját biztosan kurvára tudjátok.
A munkavégzésre, alkotásra, valami új létrehozására (ez jelentheti azt a munkást is aki szimplán műanyag biszbaszokat rak össze egy gyártószalagnál) való igény kifejlődése egy emberben szerintem nem az iskolában kell, hogy elkezdődjön. Azt hiszem elementáris fontosságú a család, a családon belüli példamutatás, a nevelés. Azok a hallgatók akikről ti írtok szimplán elkényeztetett hülyegyerekek voltak egész gyerekkorukban, anya szeme fényei.És azt gondolják ez felnőttként is mehet.Akit a családja normálisan nevel gyermekként, az felnőttként is hasznos tagja lesz a társadalomnak, ez nem iskola kérdése szerintem, persze ezt a nevelés az iskolára is ki kell terjeszteni:
Ált iskola: technika óra, rajz óra, egyéb kreatív foglalkozások. Technikum: heti egy nap szakmai gyakorlat, főiskola: kreativitást, gondolkodást fejlesztő nagyobb lélegzetű házi feladatok(sematikus dolgok helyett), szakmai gyakorlat.

Végezetül pedig még annyit szeretnék, hogy én olyan főiskolára jártam ahol igenis használható tudást kaptam, rendszerszemléleű képzésben vehettem részt, és hasznosíthattam is ezeket a javakat a munkámban (5 éve dolgozom), így kikérem magamnak azt a primitív általánosítást, hogy a magyar felsőoktatás úgy ahogy van szar, és aki diplomát szeretne szerezni az biztosan hülye...és munkakerülő..

vegyészmérnök 2008.04.19. 20:19:32

kolbászoszsömle

Erre a cégnél dolgozós dologra kezdek én is ráébredni. Egyébként érthető valahol. Az adórendszer miatt itt nem érdemes semmibe sem belefogni, tuti bukó. Akinek meg már van cége az nyilván arra törekszik, hogy a béreket a legalacsonyabb szinten tartsa illetve odafigyel arra, hogy túl nagy szaktudást igénylő vállalkozásba ne fogjon bele. Mondjuk a belső piac láttán ez utóbbin nem is kell nagyon agyalni, M.o. elég messze van attól, hogy bármi high-techre szükség legyen.

Asszem nekem is lelépés marad :(

vegyészmérnök 2008.04.19. 20:24:27

aleandro

De utána eljön a kánaán mert beépülök valami zsíros mutykóba és megpróbálok korrumpálódni ahol csak lehet :-D

dubb 2008.04.19. 20:26:47

EDD: "there are lies, big lies and statistics" (a statisztika tanarom ezzel kezdte oktatasunkat anno)
amugy egyetemista vagy ez ok, de probaltal mar allast keresni?

amugy teljesen egyetertek a bejegyzessel. en mar reg megbantam, hogy foiskolara (aztan egyetemre is) mentem. most van ket felsofoku nyelvvizsgam es ket diplomam. es tisztaban vagyok vele, hogy anno rosszul valasztottam (kozgaz). de szerintem ez felveti azt a kerdest is, hogy elvarhato e egy 18 eves embertol, hogy meg tudja mondani, mit akar csinalni az elkovetkezo 40-50 evben? szerintem a legtobben nem tudjak, mert meg gyerekek. es ezert is valasztjak sokan (koztuk en is) a kenyelmes szakokat (kozgaz, bolcsesz...stb).
nem azt mondom, hogy ha nagyon akartam volna, nem tudtam volna normalis allast talalni (volt is, meg lehetoseg is volt benne, de ott hagytam, mert alapvetoen utaltam az egeszet). szerintem sokmindent megoldana, ha a kozepiskolakban tenyleg segitenenek a palyavalasztasban. de lehet ez tul nagy keres:) vagy ha a tarsadalom nem lenne ilyen idiotan elitista, es nem gondolna azt, hogy akinek nincs diplomaja az alsobbrendu faj.

vegyészmérnök 2008.04.19. 20:28:36

seth

Na ez miért van? Amúgy itt Budapesten se sokkal különb a helyzet hacsak nincs valami szerencsé konstelláció. Gyógyszergyárak szarér-húgyér vagy a öreg trotykosok által vezetett családi bizniszek...

Aleandro 2008.04.19. 20:46:10

vegyészmérnök

:-) ahhoz viszont gyomor kell, abból is az erősebb fajta. nekem nem volt, ezért váltottam az egyetem közben/után.

dubb

mi a baj a közgázzal? ha angolul jól beszélsz, akkor nem lehet gáz az elhelyezkedéssel. egy 2-3 éves tapasztalattal rendelkező, angolul jól beszélő közgazdász megkeres akár 180-200 nettót (Bp-en). ha valami húzós melót bevállal, akár többet is...

dubb 2008.04.19. 21:01:32

Aleandro,

ja, en nem azt akartam irni, hogy a kozgazzal nem lehet, ha akarsz, elhelyezkedni. belolem hianyzik teljesen az ambicio, persze ez maganugy, es mar korvonalazodik, hogy hogyan oldom meg a dolgot (ha a lotto otos megse jonne be:) ).
en csak azt akartam mondani, hogy szerintem az is baj, hogy ha mar gimnaziumba jarsz, akkor kvazi elvarjak toled, hogy tovabb tanulj, es sokan nem tudjak mit is akarnak az elettol, elmennek olyan szakokra, amik nem tagadom, hogy erdekesek (a kozgaz nemzetkozi kapcsolatok szerintem erdekes volt), de igazabol nem ezt akarjak csinalni egesz eletukben. es lesz beloluk egy rakas motivalatlan munkaero (pedig nem feltetlenul hulyek). Ezt oldana meg, szerintem, ha egyreszt tenyleg lenne olyan, aki segit a palyavalasztasban, vagy ami meg jobb lenne, ha nagyobb lenne a megbecsulese a szakmunkanak is.
ja, meg ha a cegek nem azt varnak, hogy ha te kezdo vagy, akkor a lelked is eladd nekik. nekem ebbol lett elegem, es most ugyan kevesebbet keresek, nem is a "szakmamban" dolgozok, de van idom es ez sokkal tobbet er. ha valaki anno ravezetett volna, hogy valasszam hivataskent is a tanarsagot (amit most csinalok), akkor talan meg jobb lenne. ha egyszer gyerekem lesz, igyekezni fogok nagyon odafigyelni, hogy tenlyeg olyat tanuljon, ami fekszik neki, es nem azt, ami eppen divat...

mlp 2008.04.19. 21:03:16

"Ezért olyan szakokat választanak, ahol keveset kell birkózni a reáltárgyakkal, és sokkal inkább meg lehet élni a rendszeres, ámde magolós tanulásból."

Ma már minden egyetemen "meg lehet élni" a rendszeres ámde magolós tanulásból. És ennél sokkal nagyobb probléma, hogy olyan tárgyakat kell rendszeresen tanulni/magolni, amikre nincs szükség.

Aleandro 2008.04.19. 21:08:55

dubb

ok :-) amit írsz, azzal teljesen egyetértek. én személy szerint gimnázium után elküldenék mindenkit 1-2 évre dolgozni. mindegy, hogy mit, csak lássák, milyen az, próbáljanak ki dolgokat, és aztán mehetnek egyetemre, főiskolára, ha akarnak...

forumuser 2008.04.19. 21:14:39

"Ezek után tehát nem zömmel hülyéket, hanem zömmel gazdag hülyéket kellene tanítaniuk."

Ez pontosan így van, jó megfogalmazás.

Egyébként csak annyit, hogy a felsőoktatás siralmas színvonala nem csak a diákokon, hanem a tanárokon is múlik. Elképesztő az a hozzá nem értés, ami némelyüket jellemzi (tisztelet a kivételnek). Valamikor tanultak és nyilván tudtak is valamit, de vagy eljárt felette az idő, vagy alig alkalmazták a gyakorlatban, újat tanulni pedig minek, hiszen úgysem rúgják ki őket.

forumuser 2008.04.19. 21:17:50

Aleandro, egyetértek.
Egyáltalán nem baj, ha valaki nem készül már ötéves korától egy bizonyos pályára, és még frissen érettségizett fejjel is bizonytalan.
Az a baj, hogy a szülők és a társadalom részéről ilyenkor nagy a nyomás, hogy tanuljon tovább, ha bizonytalan, akkor valami kamuszakn, mindegy, csak diplomája legyen, mert az olyan kurvafontos.
Holott ha a gyerek dolgozna 1-2 évet, közben tapasztalna sokat és el tudná dönteni, mi érdekli igazán.

dubb 2008.04.19. 21:23:55

Aleandro, fortisszima

teljesen egyetertek! ezt kellene, mert tulajdonkeppen az a ritka, aki erettsegikor tudja, mit is akar majd csinalni.
1-2 ev munka, es esetleg a mellett lehetnenek "egyetem elokeszitok" is, valamilyen formaban, vagy tenyleges nyilt napok, ahol lehet tajekozodni.
no meg normalisabb tarsadalmi hozzaallas, persze.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 21:26:43

"(Ugyanezen főiskola, ugyanezen elsőseinek elegáns szállodában rendezte meg a gólyabált, ahol csak estélyi ruhában lehetett megjelenni.)

De más téren is "sáros" az iskola. Adós a praktikus életviteli, egészségügyi ismeretekkel, amelyek megkönnyíthetnék a világban való eligazodást. Az alapvető demokratikus, alkotmány-, munkajogi ismeretekkel, amelyek lehetővé tennék a tudatosabb döntéshozatalt. A továbbtanulásra való felkészítéssel, ami nemcsak az elméleti ismeretek bebiflázásából áll, hanem az egyes pályákkal kapcsolatos felvilágosításból, jövőképből is. Hiányzik az együttműködésre, szolidaritásra való nevelés is, pedig ez megkönnyítené a későbbi munkavállalást.

Tudjuk, nem lehet mindent az iskola, az oktatás nyakába varrni. Azt is tudjuk, hogy a jelenlegi pedagógusgárda (beleértve a felsőoktatásban dolgozókat is) alig alkalmas erre a feladatra, mert - tisztelet a kivételnek - maguk is frusztráltak és alultájékozottak. A szülők, a rendszerváltozással küzdő negyvenesek-ötvenesek, nem kevésbé.

A média meg sem kísérli hogy részt vegyen az ifjúság nevelésében. Maradnak a sztárocskák által sugallt felszínes, rózsaszín életképek, amelyek hazug, illúziókkal teli életmodelleket kínálnak. Az eredmény: frusztrált, csalódott huszon- és harmincévesek növekvő tábora.--"

Tökéletes helyzetértékelés. És ezen sajnos a tandíj sem fog változtatni. Sőt!

bombás 2008.04.19. 21:32:18

Amikor én érettségiztem 87-ben, az értelmiségiek szenet rakodni jártak a Keletibe, ha pénzt akartak keresni, ezért, amikor a tanár azt mondta, hogy "te fiam nem fogsz bejutni az egyetemre", leszartam.
Dolgozni kezdtem tizennyolc évesen, de egy pár év múlva meg kellett tapasztalnom, hogy "akinek nincs diplomája nem ember", ezért munka mellett befejztem egy főiskolát, majd mégegyet. Nem hencegésből, de azt hiszem mindig jobban kerestem az átlagnál, ami persze még mindig nem sok. Sok hasznosat nem tanultam egyik főisklán sem, ahhoz viszonyíta, mint amit "az élet" tanított nekem. Nem lettem karrierista, bár húsz év munka tapasztalattal, tudom, hogy kell(ene) segget nyalni, könyökölve előre menni, de nincs hozzá gusztusom. Hányszor hallgattam végig a nálam szerencsésebb sorsúaktól, akik egyből tovább tanultak, hogy ők fingták a passztát szelet. Csillogó, villogó iroda, de ha bejössz, köszönni egyik se tud, a wc-t lehúzni otthon nem tanították meg, otthagyja a tányért a mosogatóban, úgy néz ki a munkahelye, mint a trágyadomb...Nem szoktam mondani, mert úgy se értenék, hogy ha a szakmát meg is tanultad itt, a munkahelyen, ettől még ember nem lett belőled. Diplomás kanász vagy öcsi!

vegyészmérnök 2008.04.19. 21:35:36

"Tudjuk, nem lehet mindent az iskola, az oktatás nyakába varrni."

Ezt azért fontosnak tartom. Megette a fene azt az értelmiséget, aki mindent az iskolájától vár. A műszaki értelmiséget mindenképp. Tudtommal régebben sem volt másképp: a tapasztalatok megszerzéséhez mindig is az önállóan elvégzett feladatok vezettek.

Más kérdés, hogy hol vannak ezek az önálló feladatok. Mert nem nagyon vannak.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 21:35:46

egyenlítő!
A verseny miatt lett frusztrált vadállat az ember.
A gyerekeim lihegnek, hogy tanulmányi versenyre mehessenek. Kiröhögik azt, aki nem elég okos. A tanárt is!!! Csak előttem visszafogják magukat, mert tudják, hogy nem szeretem ezt a hozzáállást.
Borzasztó!!!
Ma a "sikeres" ember az, aki gátlástalanul eltapossa a másikat.
Ez a mentalitás nem mindenkinek szimpatikus. És ezt nem itthon tanulják.
Ezzel a verseny-mizériával rendkívül káros folyamatokat indítottak el.

belaviking 2008.04.19. 21:38:43

mit mond a friss diplomas mernok a friss diplomas bolcsesznek?
- egy BigMacet kerek!

Teljesen egyetertek a cikk irojaval. Minden egyetemi szakbol sok van, megmernokbol is, amibol elvileg hiany van, de a fizeteseken latszik, hogy konnyebben valogathatnak mostanaban a cegek, mint mondjuk par eve. Es egyre roszabb lesz...
A humanosokra meg kar is szot vesztegetni. 90%-uk vagy azert megy pl. tanarszakra, mert:
a) mashova nem vettek fol
b) nem akar dolgozni, ezert inkabb lesz az orszag 300000. magyar-tortenelemszakos tanara, elvegre az a gimiben sem vol olyan nehez.

csiri bá 2008.04.19. 21:43:06

Tisztelt "Az utolsó Kenneth".

"Szerintem természetes, hogy egy diplomásnak magasabb a bérigénye, mint egy középfokú végzettségűnek."

Szerintem meg nem. Pontosabban igénye lehet nagyobb, de ne a papir miatt kapjon többet, hanem a tudása miatt... Érted. Érted?
Milyen alapon kapjon magasabb bért egy olyan, aki csak melegedni járt oda 4-5 évig és épphogy átevickélt, mint az olyan, mint Te is, aki használható tudást kapott és az magáévá is tette?
Most őszintén: Neked hogy izlene, ha valami nullkilométeres tudású, alig nulla feletti átlagú diplomás odakerülne melléd és ugyanannyit kapna, mint Te, aki végigtanultad az X évedet, vagy esetzleg még többet is?
Ugye-ugye?
Mert azt azért senki sem mondta, hogy nincs szükség diplomásokra. Igenis van. Hiszen ha nem lennének nagytudású diplomás mérnökök, akkor nem lennének új gyógyszerek, számitógép, mobiltelefon, ésatöbbi, ésatöbbi... azaz nem lenne mit termelni... Na de arra azért semmi szükség, hogy nullatudású diplomásokkal árasszuk el az országot, akiknek igényűk megvan a több keresetre, de a képességeik, tudásuk semmi...
Ha az ilyenek is diplomát akarnak, ám legyen, csak fizessék saját maguk a költségeit, ha el akarják mondani magukról, hogy nekik ilyen papirjuk is van... Aki meg akar és tud is tanulni, azt meg képezzék rendesen és támogassák...


Amúgy meg a használható tudásoddal az utolsó 2 szó úgy tűnik, nem jutott el hozzád: "Idézet vége"
Adom a linket, ahonnan származik, hátha ez segit. :O))

nol.hu/cikk/443967/

vegyészmérnök 2008.04.19. 21:46:53

bombás

Azért ennek hozzászólásodnak egy kicsit olyan önigazolásszaga lett, ismerd el a kedvünkért :-) Amit kifogásolsz annak nem sok köze van a diploma meglétéhez hanem inkább a családhoz ahol az illető felnevelkedett. Aztán meg ha azt nézzük a nemdiplomás rétegből sokkal több ilyet találsz mint a diplomásból...sajnos.

Az pedig, hogy az értelmiség szenet lapátol a megélhetésért hagyományosan a Rákosi rendszertől eredeztethető hagyomány.

jacks_colon (törölt) 2008.04.19. 21:48:16

Teljesen mindegy, (na jó, talán nem egészen) hogy milyen szakra megy az a gyerek. Az a fontos, hogy észrevegye: bármibe kezd bele, nem elég csak elvégezni, ki is kell tűnni valamivel. Akik kiemelkedő teljesítménnyel végzik az egyetemet, azokra akkor is lesz szükség, ha az adott szakmával telítve van a piac. Persze ez nem a csupa ötöst jelenti, ma Magyarországon példáuk egy mérnöki szakot bukdácsolva is el lehet úgy végezni, hogy az illető kiváló szakember lesz (persze ez visszafelé nem működik, nem a bukdácsolástól lesz valaki kiváló szakember).
Ez többek között az egyik probléma a magyar mérnökképzéssel, hogy a kitűnő jegyekhez minimum ufónak kell lenned, egyszerű halandó számára teljesíthetetlen úgy, hogy meg is maradjon belőle valami kevéske, ami később hasznosítható. Az elméleti oktatás vérre megy, viszont a gyakorlatit sem a tanárok, sem a hallgatók nem veszik komolyan.
Visszakanyarodva az eredeti mondandómhoz: semmi baj azzal, ha az a gyerek bölcsész akar lenni, de tudatosítsa akkor benne valaki, hogy ha munkát is akar, akkor KURVAJÓ bölcsész legyen ám.
Persze van itt egy bökkenő, a szerencsétlen gyerek csak azt látja, hogy jópár haverja wc-papír diplomával, vagy azzal se, apuci és anyuci ismerősei hátán remekül érvényesül (én is ezt láttam, sikerült is jól becsapnom magam ezzel). Ezek után érthető, ha nem igyekszik a legjobbat nyújtani.

nol rulez 2008.04.19. 21:54:20

az a cikk ami nol.-al kezdodik mar nem eri meg ez elolvasast...
Azt meg termeszetes, hogy tobbet kapjon egy egyetemet vegzett ember, mint egy szakmunkas.
Egy kezemen meg tudnam szamolni, hogy hany _jo_ szakmunkast lattam az elmult 10 evben. Ha mar akkor nem volt annira szorgalmas, hogy tovabbtanuljon, akkor valszeg a szakmunkaskepzoben, mindig az elso sorban ult, es itta a tanar szavait.
Az egyetemi rendszert en is szigoritanam, pl. nem lenne az, hogy valaki 10 ev alatt vegez. De, pl. azert ne mondja nekem senki, hogy aki 7-8 ev alatt vegzi el pl. a muegyetemet, mert pl dolgozik mellette, vagy akarmi kozbejon neki, az keressen annyit, mint egy geplakatos.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 21:55:48

Nesze neked mérnökhiány. Mentem volna habzószájú jogásznak.

Bizony! Mert a bátyám villamosmérnök, 60 éves. Egyetem után elhelyezkedett egy hadiipari cégnél, amit rendszerváltás után privatizáltak. Jöttek-mentek a tulajdonosok, de ő ugyanabban a szobában dolgozott. Olyan elektronikus cuccokat tervezett, aminek komoly piaca volt.
Nyugdíj előtt fél évvel utcára tették (felszámolás alá került a cég, a vagyont átmentették egy másikba), alig bírtam kiperelni belőlük a végkielégítést, a kamatot már nem bírtam végrehajtatni.
A per során tudtam meg, hogy mennyi a bátyám fizetése. Nem akartam elhinni. Kb. annyi volt, mint egy minisztériumi pályakezdő jogászé.
Éjszaka sírtam a párnámba, pedig nem vagyok egy könnyen pityeredő széplélek.:(
Dögöljön meg az összes multi!

csiri bá 2008.04.19. 21:56:17

"mit mond a friss diplomas mernok a friss diplomas bolcsesznek?
- egy BigMacet kerek!"

Lassan már inkább azt, hogy:
-"add már ki a felmosóvödröt a pult mögül."

Ledegradálták a diploma értékét azzal, hogy boldog-boldogtalan egyetemre megy/mehet, ha kell, ha nem... Lassan már egy érettségit nehezebb lesz megszerezni, mint egy diplomát... némi túlzással...
És ez nagy baj...

sourcerror 2008.04.19. 22:06:34

"Bizony! Mert a bátyám villamosmérnök, 60 éves. Egyetem után elhelyezkedett egy hadiipari cégnél, amit rendszerváltás után privatizáltak. Jöttek-mentek a tulajdonosok, de ő ugyanabban a szobában dolgozott. Olyan elektronikus cuccokat tervezett, aminek komoly piaca volt."

Apámmal detto. 2000-ben még a Diósgyőri Acélműveknél dolgozott. Aztán megunta, hogy gebasz esetén berángatják 24 órás műszakra, máskor meg azt mondják, sorry kevés a pénz, a hónap második felében nem kell jönnöd. (A munkalégkörről meg annyit, hogy anno ő írta a főnöke diplomamunkáját, de aztán nem sok köszönet járt érte ...)
Hál istennek, azóta a Chinoinban dolgozik (Sanofy-Aventis), amit megvett egy "rohadt multi", és azóta több mint kétszer annyit keres ...

a 2008.04.19. 22:08:05

Nol rulez!
Ami a szakmunkások munkamorálját illeti...
Alig tudtam megcsináltatni a fürdőszobámban a csőrepedést és a csaptelep cseréjét, mert nem volt ember, aki elvállalta volna. Persze dobálják a szórólapokat!!!! :DDDDDDDDDDDDDDD
A "megnézős" szerelők egyszerűen nem vették ki a kezüket a zsebükből, nehogy úgy tűnjön, mintha dolgozni akarnának. Nekik csak az a munka, ha megcsináltatom a komplett fürdőszobát2 milláért.
Végül egy szakmunkástanuló gyerek csinálta meg.

Hasonlóképen jártam a tv-kábel belső megosztásával.
A villanyszerelő pasi ott zsebhokizott az üres műhelyében, majd két hét múlva!!! kiküldött egy aggastyánt, aki berakta az elosztót és elvezette 3 méterre a vezetéket.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 22:09:03

"a" én voltam :DDDDDDDDD

vegyészmérnök 2008.04.19. 22:09:28

anyacsakegyvan

"Dögöljön meg az összes multi!"

Én sem sajnálnám őket de nem így lesz szerintem, inkább M.o. fog megdögleni. Akit ismerek az évfolyamtársaim közül azok vagy rögtön elhagyták a pályát (nulla perc szakmai karrier után felfoghatjuk, hogy jobbára végleg) vagy pedig senyvednek valahol és várnak a megfelelő külföldi ajánlatra. Megint mások már leléptek. Mondjuk a vidéki egyetemeken végzetteket nem tudom, ők lehet, hogy látnak még perspektívát.

Nekem például szeptemberben lesz három éve, hogy nem emelik lényegesen a béremet (eddig 20k emelés a bruttón). Magyar cégnél dolgozom. Most állásokat nézek a monsteren, Ausztriába kacsintgatok, német és angol nyelvtudással.

Szóval ezért írtam pár hozzászólással ezelőtt, hogy kapja be aki a mérnökhiányra fog bármit is. Fizessék meg rendesen a mérnököket és akkor nem lesz hiány.

sourcerror 2008.04.19. 22:11:35

"Az elméleti oktatás vérre megy, viszont a gyakorlatit sem a tanárok, sem a hallgatók nem veszik komolyan."

Ami nincs, azt nehéz komolyan venni. Az elméleti oktatás olcsó: 400 fős elődóba egyetlen oktató kell. A gyakorlatihoz meg laborok, amik drágák (már csak a felszeréles miatt is), és 20 emberre kell egy laborvezető.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 22:13:22

sourcerror!
Most már a bátyám is sokat keres, mert nyugdíjas és feketén dolgoztatják.

Zsebbe kapja. S gondolom elvesz valakitől egy legális munkahelyet.

az utolsó Kenneth 2008.04.19. 22:17:23

T. csiri bá!

Egyértelmű, hogy ne a papír miatt keressen többet a diplomás, hanem a diploma mögött lévő tudása, és ami mégfontosabb, ezzel a tudással és a munka során összegyűjtött tapasztalattal létrehozott TELJESÍTMÉNYE miatt.
Mellesleg nem tartom életszerűnek a pédádat, hogy a nulla átlagú diplomás ugyanannyit keres mint az indokoltan diplomát szerzett társa. Az ilyet egyszerűen fel sem veszik, vagy ha igen, a próbaidő alatt hamar kiderül, hogy alkalmatlan, és elbocsátják. Emiatt a diplomám leértékelődésétől sem tartok (a nagy diplomadömping miatt), mert a cégek nem a diplomát keresik, az csak a beugró, nekik szakember kell....Érted.Érted? Nem fognak felvenni egy félhülyét egy felelős beosztásba, csak mert az olcsóbb, mint a valós tudással bíró társa.
Azt persze elhiszem, hogy ezek a nulla tudásúak csalódottak, mert nem tudják "használni" a papírjukat...
Viszont a többiek igenis joggal várnak magasabb bérezést mint középfokú képzettségű társaik...

Egyébként a papírokról még annyit, hogy a tapasztalatok alapján minden szakmában megvan, hogy mely iskolák papírjait kerülik el messziről a munkaadók.

sourcerror 2008.04.19. 22:22:27

"Nekem annyi jött le ebből a 'nincs mérnök' siránkozásból, hogy tény és való ennyi pénzért/ilyen munkákra tényleg nem lesz mérnök aki elmegy.

Helyette elmennek üzletkötőnek, meg minden másnak. A havi 200 bruttóval menjenek a cégek a faszomba, már elnézést. Főleg úgy, hogy az engem interjúztató hr-es kurva másfélszer annyit keres."

A bátyám véletlenül pont vegyészmérnök, műanyagos, és bár van úgy hogy 4 műszakba kell járni, az alapfizuja sem 200.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 22:27:14

Milyen az a 4műszak?

Moha 2008.04.19. 22:35:57

Na, kell am mindenkinek diploma! Jol kiatalaltak, mit ne mondjak

sourcerror 2008.04.19. 22:37:00

Mérnökhiány:
DAM-nál is folyton azt mondták, hogy mérnökhiány van. Minimálbérnél éppen hogy csak többet adtak egy villamosmérnöknek. Röhej.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 22:40:54

Akkor inkább képzett rabszolgában van hiány.
:(

sourcerror 2008.04.19. 22:42:13

4nap délelőtt 2nap szabadnap+4nap éjazaka 1 szabadnap+4nap délután 1 szabadnap stb. Természetesen hétvégén is menni kell. Családos embernek nem túl ideális.

sourcerror 2008.04.19. 22:44:01

Annyi előnye van, hogy hétégi esti műszakra csomó műszakpótlék jár. (kb 2-szeres szorzó)

az utolsó Kenneth 2008.04.19. 22:44:47

sourcerror!
Véletlenül ismerem a DAM egyik volt gépész tervező mérnökét, aki elég magas beosztásban dolgozott ott. Az ő diplomája kb 1970-es kiadású lehet, nem a mostani dömpingbeli.
Na, neki én sem adnék minimálbérnél többet:)...

Wx03 2008.04.19. 22:45:53

Vegyészmérnök

OFF: Kedves Kolléga, vegyészként is lehet jól keresni - legalábbis magyar viszonyok között - csak nem szabad leragadni az általad is leírt típusú munkahelyeken. Az egyetem után én is csak néhány év után, többszöri váltás után találtam olyan munkahelyet ami mind anyagilag mind szakmailag elfogadható volt. Kis kitartással nem lehetetlen és az is jól jön, ha egy kis infós vagy villamos tudást mellé raksz, amit pedig önállóan is el lehet sajátítani (vagy elvégzel egy közgázt/jogot). Ha a Ratkó generáció nyugdíjba megy (párhuzamosan a leépülő képzéssel :( ), bőven lesz hiány a mi szakmánkban is, csak győzni kell kivárni. Persze az országnak ettől jobb nem lesz :(

sourcerror 2008.04.19. 22:47:05

Sokan említették, hogy a keretszámokat csökkentenék le. Ezzel én is egyetértek. Viszont sok embernek szerintem az jönne le, hogy az állam meg akarja mondani, hogy milyen egyetemre menjek (mint cocializmusban).

anyacsakegyvan 2008.04.19. 22:47:09

"Most állásokat nézek a monsteren, Ausztriába kacsintgatok, német és angol nyelvtudással."

Addig nem gond mobilnak lenni, amíg a házastárs biztos munkahelye, vagy a gyerek iskolája nem köti az embert.
de családot gyökerestől kitépni már nem könnyű.

vegyészmérnök 2008.04.19. 22:50:46

Képzett droid inkább a megfelelő mert annak nincsenek még testi szükségletei sem.

Dolgoztam egy másik helyen, az is magyar cég volt, élelmiszeriparral kapcsolatos termékeket gyártott. Itt a kereskedők kétszer annyit kerestek mint a mérnökök plusz mobilszámla térités (autó+noti is de az jogos egy kereskedőnek). Nem sajnáltam tőlük a pénzt csak elgondolkoztam egy cseppet...

anyacsakegyvan 2008.04.19. 22:56:03

"Az ő diplomája kb 1970-es kiadású lehet, nem a mostani dömpingbeli.
Na, neki én sem adnék minimálbérnél többet:)..."

Ezt én nem értem. Az én diplomám 1989-es. De mivel folyamatos tanulás az életem, nincs jelentősége annak, hogy mikor szereztem. Sőt! Minél régebbi,annál több a tapasztalatom.

Inkább akkor lesz majd probléma, ha emelik a nyugdíjkorhatárt és szellemileg már nem leszek alkalmas a folyamatos tanulásra, de még dolgoznom kell és nem fogom tudni naprakészen követni a jogszabályok változását.
Az gáz lesz. Nem is merek gondolni rá.

Anthonz 2008.04.19. 22:58:40

Teljesen egyetertek a cikkel!! (kicsit sok a komment, azokat most nem olvasom el:)

En is most vegeztem az egyetemet januarban, es meg nem sikerult allast talalnom. Teljesen ugy erzem, hogy az egyetem olyan mint egy alomvilag, mint egy burok. Az allaspiacon teljesen mas tudast keresnek, az egyetemen mindent magolni kell, nem naprakesz az anyag sajnos.

Aki most keszul egyetemre nagyon gondolja meg milyen szakra iratkozik be, erdeklodjon minel tobb ismerostol, akinek ralatasa van az adott szakra.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 22:59:36

"Itt a kereskedők kétszer annyit kerestek mint a mérnökök ..."
S vajon mivel kereskednének, hanem lennének mérnökök?

vegyészmérnök 2008.04.19. 23:00:04

Wx03

Köszi a biztatást! Én sem szívesen hagynám itt az országot de egyenlőre sajnos nem látok más megoldást és addig lépné(n)k amíg lehet.

Ettől függetlenül az az érzésem, hogy egy olyan mh mint a tied meglehetősen ritka. Én egy éve iratkoztam fel a jobmonitorra és eddig egy olyan hirdetés volt ami nem droidmunkára szólt ÉS behívtak, a többi vagy felejtős volt vagy nem is válaszolt a hr-es cég.

De ha valaki tud valamit, ne habozzon :-)

az utolsó Kenneth 2008.04.19. 23:01:55

anyacsakegyvan:
Csak arra akartam utalni, hogy régen is el lehetett végezni az egyetemet úgy hogy csak a papír legyen meg, a tdás az már nem annyira, nem csak mai opció ez:)

sigmund_freud 2008.04.19. 23:09:20

anyacsakegyvan 2008.04.19. 16:15:47
"...jónéhány jelentkező még az ajtón sem tud megfelelően belépni és a széken ülni. Az ismereteik pedig kizárólag elmaradottak, önálló szakmai gondolkodásról pedig nem is beszélhetek.....
De az elvárt jövedelm mindezekkel fordítva arányos! "

Fair!
Rettenetes tévedésben vagy.
A felsőoktatási képzés ELMÉLETI képzés. Az a lényege, hogy megtanítja a tudományág alapjait és a rendszerben való gondolkodást.Csak jó elméleti alapokkal lehet megtanulni a munka során az idősebb, rutinsabb kollégáktól a gyakorlatot. Ez azért jó, mert a munkáltató a fiatal szakembert a saját elvárásai szerint taníthatja be a gyakorlati munkára.
Még egy jótanács. Ne mondd azt, hogy "jelölje meg fizetési igényét" (undorító..., nem tudja szegény pályakezdő, hogy mit mondjon), hanem mondd meg, hogy mennyiért alkalmazod.

Így első szuszra most ennyi....

-- Ez aranyos. Csak nagy ökörség. Mármint az egyik fele. A "Behajtó"-nál dolgozom (értsd: apeh :), adódiplomás vagyok, egyszer megkérdezték, miket tanítottak nekem. Kiröhögtek, mikor felsoroltam jónéhány tárgyat, ami köszönő viszonyban sem volt a gyakorlattal. Hiába dobálózol, hogy elméleti alapok, meg minden, de az ott tanultak 87,5%-át az életben sose fogod alkalmazni. Csak gondolj bele. És köszönöm, jól érzem magam a munkahelyemen, mert a legjobb csapatba kerütem.

sigmund_freud 2008.04.19. 23:14:05

"Még egy jótanács. Ne mondd azt, hogy "jelölje meg fizetési igényét" (undorító..., nem tudja szegény pályakezdő, hogy mit mondjon), hanem mondd meg, hogy mennyiért alkalmazod."

Amúgy ez bevett szokás. Felmérik, hogy mennyiért hajlandó ott dolgozni. Na, és? Mit kell ezzel foglalkozni? Akinek nem tetszik, az vagy alacsony összeget ír be, vagy azt, hogy fizetési igény: közös megegyezés alapján. Így az interjú alatt tudjátok korrigálni, ezzel is csak javítod a helyzetedet. Eddig minden felvételimen, ahol voltam, szándékosan kerültem a pénz kérdését, mert nem az motivált; inkább az érdeklődés, és a tenni akarás, plusz megrögzött munkamániás vagyok :)

anyacsakegyvan 2008.04.19. 23:14:51

Kenneth!
Ez igaz. Bevallom, én keményen végigtanultam az egyetemet. (A szaktárgyakra gondolok, atudományos szocializmust pl. eléggé hanyagoltam. :DDDDDD)
Munka közben is folyamatosan képeztem magam. Szükség is volt rá, hiszen a rendszerrel jogrendszert is váltottunk, majd jött az uniós jogharmonizáció.
Gondolom ez más szakmában is így van. A nővérem orvos, és ő is folyamatosan képezi magát.

Ha jogászt veszek fel, mindig az elméleti alapjait vizsgálom. Nem baj, ha nem tud szerződést, határozatot, meg keresetlevelet írni. A gyakorlati tudást majd nálunk megszerzi, de azt csak stabil elméleti alapokra tudja felépíteni.

A képzetlen munkaerőnek pedig nem kell fizetni minimálbért sem. Azt fel sem kell venni, vagy ki kell rúgni.

vegyészmérnök 2008.04.19. 23:15:22

"S vajon mivel kereskednének, hanem lennének mérnökök?"

Azzal amivel a többi kereskedő. Külföldön gyártott termékekkel. Nincs azokkal sem semmi csak nem kevés tőke vándorol ki így az országból, befelé viszont egyre kevesebb, ahogy nézem a szárnyaló gazdaságunkat.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 23:18:17

Én is az apehnál dolgozom. ökörség.... Remek csapat lehet, ahol ezzel a stílussal tudsz nyomulni.:DDD

sigmund_freud 2008.04.19. 23:24:31

Hűha, valaki most épp beszólt nekem? :)

Próbáld újra ...

anyacsakegyvan 2008.04.19. 23:32:30

A tőke befelé nem vándorol. Pontosabban továbbvándorol. Keletebbre... Talán munkát is keletebbre kellene keresni...

jenicel 2008.04.19. 23:38:41

mérnökhiány? ez vicces.
velem jól kiszúrtak, morcos is vagyok. persze lehet mutogatni, én vagyok a hibás. leginkább ott hibáztam, hogy fősulira mentem. gondoltam elég lesz nekem az épülettervezésben a családi házas szint. úgyis ez a téma érdekel. hozzáteszem diákhitelből éltem, szüleim nem tudtak támogatni, persze a különböző ösztöndíjakhoz nagyon gazdagok voltunk :(
a második évfolyamban meg benyögik, hogy hát akkor mi már nem kapunk jogosultságot tervezésre, csak az egyetemisták. még azt se mondták, hogy bocs. szóval kivágtam egy rakat pénzt a kukába, mert már a suliba jártam mikor kiderült, nem is csinálhatom majd azt, amiért oda jelentkeztem.
ráadásul a fősuli színvonala lehangoló. szakközepes tudással jórésze könnyedén elvégezhető. az egyetemi képzés tervezés tanárait messzire küldeném legszívesebben. előttünk végzett suhancok osztják az észt. kösz. a műegyetem mellett szerintem tök felesleges az építészképzés (egyetemi). főleg ilyen színvonalon. Nekem meg van egy építészmérnöki diplomám. igaz nem tervezhetek semmit, viszont jól hangzik.
inkább elhúztam volna dolgozni, már jóval előrébb lennék.

jenicel 2008.04.19. 23:44:10

ja azt elfelejtettem, hogy ha tervezésközelben szeretnék maradni, almehetek éjjel-nappal-hétvégénis rajzolónak éhbérért kösz. akkor se lesz jogosultságom. menjek egyetemi kiegre, mi? havi 150e. miből is? 3 évig? köszi.
egyébként asszem érthető, hogy még morcosabb lennék, ha tandíjat kellett volna ezért fizetnem. mondjuk azt úgysem tudtam volna...

anyacsakegyvan 2008.04.19. 23:47:44

Átképzés? Másoddiploma? Estleg APEH? (Komolyan...Munkaügyi felügyelet?
Vagy nem az állásszerzés a probléma, hanem az, hogy nem tervezhetsz?

Egyébként jkogtalannak tartom, hogy menet közben vátoztatnak a feltételeken.

A felsőfokú műintézmények tökeit kellene megszorongatni egy kicsit, nem pedig tandíjat szedni.

anyacsakegyvan 2008.04.19. 23:50:06

De akkor mi az, amit csinálhat egy építészmérnök?

sigmund_freud 2008.04.19. 23:53:23

Miért pont az APEH? -.-'

mákos 2008.04.20. 00:09:00

kolbászoszsömle:
hogy érted azt h bukó a biológusdi?
én is annak készülök

titok84 2008.04.20. 00:16:18

A blog írója nincs képben a témában, ráadásul nem értem, miért nézett meg amúgy nyilvános adatokat. Az elmúlt években radikálisan csökkent a tanítók, tanárok képzése. A tanítóképzés több helyen teljesen megszűnt, másutt a tíz évvel ezelőtti 10-30%-ára (!) esett vissza.
Amúgy kb. öt-nyolc év múlva rengeteg pedagógus megy nyugdíjba (a "Ratkó-gyerekek"), őket pótolni kell.
A jelentkezések motivációjáról ("a bölcsészszakokon csak magolni kell") színtiszta butaságot írt. De hát erről is vannak adatok, miért kell ilyeneket kitalálni, tejeszteni???
Ajánlom az OFFI honlapját.

hggab 2008.04.20. 00:23:24

Elolvasva a cikket bizony sok igzság van benne. Én személy sszerint gyógyszerészhallgató vagyok és jövőre végzek.(ebben a szakmában úgy néz ki van lehetőség) Én úgy látom hogy nem csak a hallgatókkal van a gond, egyszerűen a kapott tudás sokszor nem naprakész. A megtanított eljárások már rég elavultak. Persze a legújabb eszközök nagyon drágák nyilván nincs rá elég pénz,de erről úgy gondolom nem a hallatóság tehet. Ami a finanszírozást és a felsőoktatás egészét illeti: szerintem az intézmények felét kapásból be kellene zárni és az államlag támogatott helyek számát a valós piaci igényekhez kellene igazítani. A tandíjak és más sarcok pedig csak tüneti kezelésnek jók. A lényegen nem változtat csupán az arcok változnak. Olyan emberek jelentkeznek akik magasról tesznek a fizetnivalókra és minden másra is mert tudják hogy a szülők megadják a szükséges pénzt. A diákoknak pedig valóban el kellene gondolkozni hogy mit is akarnak az életben. Az átalánosítás persze nem jó. Vannak akik tényleg hasznosak lesznek a társadalomnak és persze vannak akik csak alibiből járnak valahová, ezek áltanában a tücsökszakok. Ezeket kellene megszüntetni...

besugároztak 2008.04.20. 00:27:10

úgy tűnik, hogy nincs itt semmi gond, virágzik az ország. mindenki más hibás csak mi nem. szánalmas?

Seth 2008.04.20. 00:30:23

A bölcsészekre hirtelen lesz óriási kereslet?
Ugyan már! Mennyi gyerek születik? Már így is bezárattak egy csomó iskolát, mert fenntarthatatlan lett. Céltalan. Én valahogy nem látom hogy a bölcsész épületnél kevesebben lázengenének mint 4 éve.

Ha már átalakításnál tartunk, inkompetens tanároknál és tandíjnál.
Ha már mindenáron lesz tandíj, márpedig lesz valamilyen formában, akkor a diákok is osztályozhassák a tanáraikat. Oda-vissza kéne működjön a dolog. De ennek már most is kellene működnie. Mondjuk 3 év "próbaüzemmel", addig midnenki megszokja és a diákság nem rúgat ki mindenkit. Nevetséges hogy nekem volt tanárom aki elaludt a vizsgán, vagy olyan aki kényszerből tanított, mert bár nem értett hozzá, ha nem tanít nem kap pénzt a kutatására.

Hogy sok diákkot nem lehet laborba vinni? Nos én 3 emberrel jártam laborokba hetente minimum 3-szor, de ikább többször. A megyének a vegyiparát lassan annyira belénkverték (ott helyben kint a BC-ben meg a TVK-ban), hogy lassan akár LEGO-ból is felépítjük az egész ipartelepet. Igaz nekünk volt egy hátszelünk, hogy mi majd oda megyünk dolgozni. Aztán kiderült hogy mennyit keres egy mérnök vezető beosztásban 10 év tapasztalattal. :S Megdöbbentő.

hggab 2008.04.20. 00:31:03

Még valami...
A jelenlegi helyzet fenntartásában sajnos érdekeltek az intézmények vezetői és a politika is.
Sok intézményt csak azért hozták létre hogy a helyi képviselő tudjon mivel dicsekedni a kampányban.Az intézmények vezetőit pedig az érdekli hogy a jelenlegi helyzet fennmaradjon és ezért nem is foglalkoznak a valódi problémák valódi megoldásával.Azzal vannak elfoglalva hogy minél nagyobb beváételhez jussanak valahonnan ha az államtól nem akkor majd kotorásznak a diákok zsebében, de nem látják be hogy egyes intézményeknek a puszta léte is felesleges...

Tanártanonc 2008.04.20. 00:33:03

Kedves belaviking!

Van, aki a tanári pályát tartja a hivatásának! Több iskolába is felvettek a pontszámaim alapján, tehát nem lehetek az az átlagos föld buta fiatal, sajnálom. A tanárképzőt választottam, ez volt a vágyam. Tanítani szeretnék, nem tudnék egy irodában görnyedni, arra születtem, hogy emberekkel foglalkozzak. Bizton állítom, hogy nem vagyok ezzel egyedül, úgyhogy leszel szíves nem lehúzni a szakmát! Egyébként hozzátenném, hogy a puskázós, protekciós, anyuci szeme fényei nem fognak tanítani. Már itt, tanítási órákon jelzik, hogy semmi kedvük hozzá, továbbá se tehetségük, se tudásuk, de a szakpár miatt ezt kell tanulniuk... Hülye lenne bárki is hosszabb távon alkalmazni őket, ha már elkövette azt a hibát, hogy felvette, annak ellenére, hogy süt róla az undor és a tudatlanság... Erről ennyit! Egyébként nekem eszembe nem jutna lenézni egy kamionsöfőrt, egy péket vagy egy takarítónőt...

sourcerror 2008.04.20. 00:34:10

"A jelentkezések motivációjáról ("a bölcsészszakokon csak magolni kell") színtiszta butaságot írt."

Nemrég egy bölcsészhallgatótól hallottam, hogy könnyű a természettudományos képzésben résztvevő hallgatóknak, mert nekik csak be kell nyalni a képleteket ...

Seth 2008.04.20. 00:39:18

Kedves tanártanonc:
Nagyraértékelem az olyanokat akik belevágnak egy döglöttnek kinéző dolgoba, mert hisznek benne. Nekem is van töri-angolszakos barátom, akiért rajonganak a diákjai.
Igazat is adok, hogy a próbatanításon úgyis eldől minden, DE addig eltelik 3 év az adófizetők pénzén. Felteszem, hogy vannak nyakasok is akik újra én újra nekifutnak, hogy a tanítás meglegyen, vag yvégképp bukjanak, de addig megint el lehet lenni az apuci pénzén 1-2 évet az egyetemen.

Kata 2008.04.20. 00:44:01

A mekis dologról annyit, hogy szerintem nem szégyen ott dolgozni, csak éppen egy diplomás ember valószínűleg nem arról álmodott a főiskolás/egyetemi évek alatt, hogy ott fogja tengetni napjait... Ha nagyon kisarkítom a példát, akkor azt mondhatnám, fölösleges volt diplomát szereznie, hiszen érettségivel is lehet a mekiben dolgozni...
Egyébként a cikkel teljes egészében egyetértek. Rengeteg felesleges ember bóklászik a hazai felsőoktatásban, aminek a színvonala a béka segge alatt van nagyjából, tisztelet a csekély számú kivételnek. Ma már minden hülyét beengednek egy főiskolára, akik sajnos szinte semmi észt és kultúrát nem szednek magukra az ott eltöltött 4-5-sok év alatt. Akad olyan ismerősöm, aki magyar szakos, és elképesztően borzalmas helyesírása van. Papír szerint pedig magyartanár lesz... No comment...
A sógorom egyik kollégája (vízműnél dolgoznak) elvégezte munka mellett levelezőn a földrajz-történelem (vagy földrajz-biológia? nem emlékszem pontosan, bár ez esetben lényegtelen) szakot, szóval tanár bácsi lett. Kérdem én, minek? Fel nem tudom fogni, honnan gondolta, hogy szükség lesz tanárra... Hát nincs szükség. Egyre kevesebb gyerek, egyre kevesebb iskola. Ehhez képest a tanárképzésben résztvevők létszáma alig, vagy talán nem is csökken. Teljesen felesleges tanári szakokon tanulni, hiszen egy iskolába kb. akkor tud bekerülni a delikvens, ha egy ott oktató pedagógus nyugdíjba megy vagy kihal. Radikálisan csökkenteni kellene a felsőoktatásban hallgatók létszámát, és időt, energiát, pénzt kellene fordítani a színvonal emelésére, de hát ez persze csak vágyálom. Egyelőre marad a rengeteg egyetem + főiskola (hallottátok a hírekben, hogy újabb 6 főiskolát akarnak nyitni??? gondolom azok is fizetős, semmitmondó intézmények lesznek...), ahol százával-ezrével képezik a kommunikáció, művelődésszervező, szociálpedagógus, ilyen-olyan tanár szakos hallgatókat, akik majd szépen mennek a munkaügyi hivatalba állást keresni... (Kivéve, ha pénzes anyuci-apuci eltartja őket 30 éves korukig...)

dr.Frey Zsuzsanna 2008.04.20. 01:30:44

szép és derűs hajnalt mindenkinek...! :)

(Majdnem) mindenkivel egyetértek,- lenne is felületes ismeretem (majd) minden itt említett területről. Valójában vigasszal szeretnék szolgálni az elkeseredetteknek. Nem hiszem, hogy triviális aprópénzre (vagy nagybankókra :) váltani az alábbi "minimalizált maximákat" :)

1) Nem Európa a legnagyobb kontinens e bolygón.

2) Azon belül sem Magyarország bír a leghatalmasabb gazdasági potenciállal.

3) Ha már (a freudi örömelvtől űzetve) több és jobb fizetésre vágynánk: hááát... léteznek a pénztől merőben független boldogságforrások is.

4) Az emberi élet szerencsére nem olyan hosszú, hogy túl sokáig tudjon bárki is szenvedni amiatt, hogy "rossz helyre született".

5) Érdemes "kívülről" nézni a folyamatokat,- érdemes kerülni a szubjektív megfogalmazást: minden érzelem csak az ítélőképeségünket csorbítja.

6) Ajánlatos pontosan tudni - je früher, desto besser - mit is akarunk kezdeni a pár évtizedünkkel.

7) Lássunk hozzá még ma (a holnapra halasztás helyett).

Sok sikert mindenkinek ! :)

P.S.: a nagy társadalmi csoportok mindíg vesztesek,- a kisebbek - főleg, ha összefognak - vihetik valamire, ám hogy az egyén mire viszi ? szinte csak őrajta múlik (-genetikai determináció, -neveltetés, -"szociális gének", -sors).

peco28 2008.04.20. 02:08:34

a magyar emberrel az a baj hogy (altalaban) budos a munka... igyekezni kellene a munkahelyen, nem csak a fizetest nezni. ha a fonok latja hogy jol vegzed a munkad akkor ertekelni fogja... ha meg egy szemetlada akkor lehet tovabb lepni - tapasztalattal a hatad mogott.
en speciel minden fiatalt (nagy szo ez a 28 eves szambol :) elzavarnek fel/1 evre kulfoldre dolgozni, ahol nincs apu/anyu, es ahol ha nem igyekszel akkor bizony nem lesz jovo heten kajad/fedel a fejed folott.
en az unio bekoszontevel dobbantottam mo.-rol angliaba, es mivel "csak" erettsegim van minden munkat elvallaltam ami jott... elso allasomban heti 110 fontot kerestem - aki kicsit kepben van az tudja hogy ebbol max pont megelni lehet - aztan mivel nem volt budos a munka egyre feljebb es feljebb leptem. most epp egy belvarosi barban dolgozom... had ne mondjam nem mogyoroert (22k£/ev) :) ... szal, ha az ember nem fel dolgozni akkor felkuzdheti magat. hajra! tessek igyekezni, nem csak fintorogni.

Alternatív 2008.04.20. 03:23:29

Nemrég olvastam, hogy a felsőoktatásban a diákok több, mint 50%-a bölcsész és hasonló szakokon tanul. Hány új bölcsész állás keletkezik évente Magyarországon? 100? Vagy 200 is megvan? Mit gondolnak azok, akik ilyen szakra jelentkeznek? Nem is értem.

Tandíj-kérdés. Én még a 80-as években jártam egyetemre, és bizony befizettem minden félévben a (kb. félhavi átlagfizetésnek megfelelő) tandíjat. Csak ezt nem reklámozták, hanem egyszerűen csak az egyenleget fizették ki nekünk - akkor ugyanis még volt szociális segély és ösztöndíj is. 2.5-ös átlag felett gyakorlatilag mindenki pluszban volt, 3.5 felett már ösztöndíjat is kapott. Nekem például az egyenleg több volt, mint később a kezdő fizetésem. Nem tartanám rossz rendszernek, hogyha most is lenne mindhárom felsorolt tétel, a tandíjat is beleértve.

Oktatók színvonala. Az én tanáraim között csak akadémikusból akadt vagy 6-8. Hallom, hogy most messze nem ilyen a színvonal, de ezt szerintem nagyon egyszerűen meg lehetne oldani. Meg kell nézni, az adott tudással mit lehet keresni egy multinál, meg kell szorozni kettővel, és mindjárt lehet válogatni a jó oktatók között.

Mérnökhiány. Érdekes kérdés, merthogy szerintem alig akad valódi mérnöki állás Magyarországon (most nem építészre gondolok, mert azért épületek csak-csak készülnek). Mutatóba is alig akad olyan cég, amelyiknél fejlesztőmunka folyik, valódi mérnöki munka helyett jó, ha valami termelésirányítási feladat akad. Ezen sajnos elég nehéz változtatni, a multikat csak olyan kedvezményekkel lehetne rávenni arra, hogy ide hozzanak fejlesztési feladatokat, amit nem enged meg az Unió. Azért meg kellene próbálni (ld. Irország).

Többen panaszolták, hogy az iskolában nagyon elméleti jellegű a tudás. Szerintem ez nagy tévedés. Akinek hiányosak az elméleti alapjai, azt betanított munkásnak nevezzük, akár diplomás, akár nem. Az egyetemen hiába tanítanák meg a legfrissebb gyakorlatot, a diploma utáni szeptemberre, amikor jó esetben munkába áll a friss diplomás, már lecserélik az adott gépet, áttérnek más fejlesztőeszközre, más szoftvert vezetnek be, más paraméterekkel rendelkező alapanyagokat használnak, vagy akármi - a konkrét gyakorlati tudás mindenképp hetek alatt elavul. Az egyetem arra való, hogy az illető bármilyen eszközzel, módszerrel meg tudja oldani a szakmai feladatokat, sőt, lehetőleg, képessé váljon új eszközök megalkotására. A munka során úgyis folyamatosan update-elni kell a konkrét részletek ismeretét, teljesen mindegy, hogy ezt a munkába állás napján, vagy három hónappal később kezdi el valaki.

Fizetés. Sajnos, valóban szégyenletesek a diplomás fizetések, per pillanat egy szobafestő-mázoló lényegesen többet keres, mint egy vezető szakember. Ennek két oka van: egyik, hogy a szobafestő általában nem fizet adót. (Ha a közalkalmazottakat leszámítjuk, akik a mi adónkból kapják a fizetésüket, és az adózáskor csak visszaadják annak egy részét, akkor mindössze másfél millió(!!!) adófizető marad, aki a gazdaságban megszerzett jövedelméből táplálja a költségvetést!)
A másik fontos ok, hogy valójában alig van tényleges értelmiségi munka Magyarországon, a magyar gazdaságot az olcsó droidmunkára sikerült specializálni az elmúlt húsz évben.

xcoder 2008.04.20. 06:39:50

A cikkben leírtakkal jórészt egyetértek. Annyi kiegészítõvel hogy én anno még a cuculizmusban, 87-ben érettségiztem, és bizony az hogy milyen irányba fogok mozogni a realitások alapján határoztam meg. Egyrészt hogy hova van esélyem bekerülni és bizony hogy mi az amire várhatóan szükség is lesz. Persze az is igaz hogy akkor azért könnyebb volt diplomával elhelyezkedni (de nehezebb volt megszerezni azt). A lényeg az hogy bennem, de a többi osztálytársamban is akivel beszéltem errõl volt egy adag józan parasztész és az önérdek átgondolása hogy valamit kezdeni kell az életünkkel.

Az viszont hogy a diploma csak a belépõ valahol jogos. Én amióta elkezdtem a programozást úgy 6 olyan különféle környezetben dolgoztam amit alapvetõen másképp kell programozni, olyannyira hogy ha az egyikben programozó embert átraksz egy másik környezetbe, úgy fél éven át csak néz ki a fejébõl de értelmes munkát végezni nem fog. És jelenleg is tanulok, folyamatosan, ahogy ezt a szakmát elnézem valószínû hogy ez életem végéig így lesz. Úgy hogy az utópia hogy a fõiskoláról vagy az egyetem falai közül komplett senior fejlesztõk jöjjenek le, jó ha juniorok az illetõk, keresni viszont a cégek nem ezeket keresik elsõsorban hanem a már képzett, gyakorlattal rendelkezõ embereket. Az ideális jelölt 20 év gyakorlattal rendelkezik, diplomája van, két nyelvet beszél felsõfokon és 30 év alatti ;-)

anyacsakegyvan 2008.04.20. 06:41:29

A belvárosi bárban dolgozás és a 22k£/év már felkűzdésnek minősül?????? :-O

O sancta simplicita!

anyacsakegyvan 2008.04.20. 06:49:28

"Többen panaszolták, hogy az iskolában nagyon elméleti jellegű a tudás. Szerintem ez nagy tévedés. Akinek hiányosak az elméleti alapjai, azt betanított munkásnak nevezzük, akár diplomás, akár nem. Az egyetemen hiába tanítanák meg a legfrissebb gyakorlatot, a diploma utáni szeptemberre, amikor jó esetben munkába áll a friss diplomás, már lecserélik az adott gépet, áttérnek más fejlesztőeszközre, más szoftvert vezetnek be, más paraméterekkel rendelkező alapanyagokat használnak, vagy akármi - a konkrét gyakorlati tudás mindenképp hetek alatt elavul. Az egyetem arra való, hogy az illető bármilyen eszközzel, módszerrel meg tudja oldani a szakmai feladatokat, sőt, lehetőleg, képessé váljon új eszközök megalkotására. A munka során úgyis folyamatosan update-elni kell a konkrét részletek ismeretét, teljesen mindegy, hogy ezt a munkába állás napján, vagy három hónappal később kezdi el valaki."

Tökéletesen egyetértek. Mindennel!
Úgy látszik, aki a 80-as években járt egyetemre, másképp látja a dolgokat.

Életem legszebb élménye volt egyetemre járni. Szellemi pezsgés volt és kőkemény tanulás.

Persze akkor is voltak linkek, azok most is a langyos szakmai pocsolyában dagonyáznak.

anyacsakegyvan 2008.04.20. 07:03:52

Ismerek egyamerikai (USA) családot. A lányuk művészettörténetet tanult egy állami egyetemen,de abbahagyta, mert férjhez ment. Ezen nagyon csodálkoztam, hiszen így kidobott pénz, már csak 2 év lett volna a diplomáig. (Egyébként nem volt jelentős tétel a tandíj a papa jövedelméhez képest, aminek a fele nem megy adóba:D. A mama sem dolgozik, két autót tartanak.)
Aztán kiderült, hogy soha nem akart a leányzó művészettörténészként dolgozni, hanem műveltséget, valamint jó társaságban jó diplomás férjet akart szerezni, akinek majd gyerekeket szül és otthon lesz velük.
Mert egy diplomás, vagy csak egy képzett/művelt családanya gyereket is jobban tud neveli.
Érdekes, hogy nálunk mindenki csak a munkavállalás oldaláról közelíti a felsőoktatást.

aha 2008.04.20. 07:27:52

"With only 20% of the population aged 25-34 having received tertiary education,Hungary has one of the lowest proportions of highly educated people in this age group in the OECD area (OECD átlag 32). This might explain why Hungary has an income premium (125 %) of university graduates which is twice that of the OECD average (61 %)and the highest wage premium
for graduates among the 24 countries for which the pertinent information is available."
OECD Reforms for Stability and Sustainable Growth. An OECD Perspective on Hungary.OECD 2008

0xFFFF 2008.04.20. 08:10:01

Húsz éve vigyorgok a diplomás magyarországon. Itt mindenki azt hiszi, ha van diplomája, révbe ért. Ülhet egy íróasztal mellett jó fizetésért és semmi gond, amerikai álom a valóság. Kedves mérnök urak. Ki fogja az íróasztalt összeragasztani, amire a sonkás szendvicseteket kirakjátok akkurátusan ? Lassan senki. Mindenki ül a diplomás gőgben munka nélkül és nem értik, hogy miért nem jött össze. Elvárják, hogy azért a négy esetenként öt évért cserébe egy életen át jobb fizetésük legyen mint annak, aki gyakorlatiasabb oldalon áll. Miért ? Teljesen más tudás kell mindenhová, oda is, ahol lerajzolják a dolgokat és oda is, ahol meg is kell csinálni azokat. A kettő eggyütt ér valamit, külön-külön semmi az egész. Nagyon régen nem látom, hogy a két oldal, az elméleti és a gyakorlati beszélne egymással. ...talán mert a gyakorlati oldal kezd eltűnni, hiszen mindenki tiszta kézzel akar nyolcszor annyit keresni.

anyacsakegyvan 2008.04.20. 08:26:57

Na! Ezt most jól megaszontad!

Ebben az országban mindenkit midenkivel szembeállítottak. Aki nem bírt kipréselni magából egy diplomát, az legalább útálhatja a diplomásokat.

Bár én ismerek olyan divattervezőt, aki attól kap görcsöt, hogy a kisszériás modelljeit képtelenek itthon megvarrni a ruhaipari technikusok.

Egyszerűen anyagismeretből semmit nem tudnak, ráadásul olcsó és rossz gépekkel dolgoznak, ami tönkre teszi az anyagot.

Ha németekkel varrat, akkor nincs minőségi problémája, csak az árat nyomja fel annyira, hogy nem tud versenyképes lenni a hazai piacon.
A német vásárló pedig német terméket vásárol.

Tábornok 2008.04.20. 08:33:29

Sok igazság van a cikkben, a kommentekben mégtöbb, én öszintén szólva nem hiszek az oktatásban - lehet majd szapulni - környezetemben csupa olyanok dolgoznak akik csak ismeretségük alapján töltik be azt a poziciót amiben vannak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy vannak akik elég jók, azaz megállták a helyüket, de vannak akik katasztrófálisak.
Néha volt lehetősegem és időm elbeszélgetni olyan probálkozókkal akik valamilyen középvezetői állást szerettek volna megpályázni, mert hirdetés az van.
Aki pályakezdő, mintha más világból jött volna, legtöbb fiatalember sem viselkedni, sem kommunikálni nem tud, de ami a legrosszabb képtelen eladni magát.
Az "idősebb" embereknél is fennáll ugyanez, 30 on túl megspékelve jó adag pesszimizmussal.
Szakember, na azt tényleg lasszóval kell fogni, elsősorban az alacsony fizetés miatt, itt javarészt autószerelők dolgoznak, szerintem katasztrófális fizetésért, a fiatalemberek akik jönnek, amint megtudják mi a helyzet ilyen téren, már mennek is, gondolom megtehetik.
Ez azért is szomorú, mert szerelők nélkül én is mehetek a levesbe, ismeretség ide vagy oda:)

anyacsakegyvan 2008.04.20. 08:37:04

aha 2008.04.20. 07:27:52
"With only 20% of the population aged 25-34 having received tertiary education,Hungary has one of the lowest proportions of highly educated people in this age group in the OECD area (OECD átlag 32). "

Ezt az adatot ritkán hangsúlyozzák.:DDDDDDDDDDDDDD

Olyan adatot is ritkán látok, hogy a tandíjas országokban milyen mértékű a központi jövedelemelvonás és ez az elvonás milyen tételekből tevődik össze.

2008.04.20. 08:58:03

elolvasva a kommenteket biztos nem népszerű álláspont, de azért legyen erről is szó: a post mondandójával egyáltalán nem értek egyet, merthogy hol is tervezhető a munkaerőpiac (leszámítva észak-koreát)? A tervhivatalos nosztalgiákat lehet újraéleszteni, készültek a kilencvenes évek közepén ilyen prognózisok, meg lehet nézni, mennyire jöttek be (sememnnyire). Egy ilyen kicsi és nyitott gadaságban, mint a magyar, kis világelmozdulások is teljesen megváltoztatják a munkaerőpiaci szerkezetet - pl. h végigmegy a KAP reform és megváltozik az agrárium támogatása, az megkétszerezheti vagy felezheti az agrárvégzettségűekkel szembeni keresletete, attól függően, hogyan fordul az ügy, vagy ha az NFT II.ben komolyan veszik az oktatási integráció ügyét, egyharmaddal több közoktatási pedagógus kell a szegények és romák integrációjához.

A diplomás munkanélküliség persze hogy létezik, merthogy lenni kapitalizmus, piacgadaság, az mnár csak ilyen - legfeljebb arányaiban jóval kisebb, mint tőlünk nyugtabbra, mint ahogyan a diplomások fizetési előnye is jóval nagyobb a diplomanélküliekhez képest, mint a többi OECD országban.
Mindezek adatsorok, amit nem kötelező ismerni, deesetleg érdemes utnanézni, ha blogot nyitunk a kérdésről. Persze, lehet cél az is, hogy sokan elmondhassák, mennyire rossz volt nekik a főiskolán, egyetemen, ahogyan mindig és mindenütt a világon elmondják sokan - és még többen egész életükben abból a tudástőkéből, tanulási szocializációból, műveltségalapból és kapcsolati hálóból élnek, amit a felsőoktatásban tötltött idő alatt sereztek, merthogy elsősorban erre jó az.

Ezt felismerve nyitották ki a fejlett országok a felsőfokú tanulmányokat harminc éve és ezért nem merül fel normális helyeken, hogy visszavegyenek ebből.

(Ja, hogy sok a rossz tanár, alibiintézmény, alulképzett diák, elavult tananyag? - no, erre való a piac, a finanszírozás szigorítása, a szakmai közvélemény, a tájékoztatás stb., már ahogyan a piacgazdaságokban és demokráciákban szokás, a mindent jobban tudó központi terves és a maoista kulturális forradalmak helyett...)

Flingel 2008.04.20. 08:59:30

0xFFFF

??? Nem mondom, hogy abban nincs igazad, hogy a gyakrolati és az elméleti szakembernek többet kellene beszélni egymással.

No, de azért álljunk meg egy szóra: "lerajzolják" a dolgokat... aha.. megtevezik! Tudod, mi a különbség a két szó között?? Óriási! 28millió szempont alapján kell megtervezni valamit, és nemcsak az a lényeg, hogy működjön!

Én előbb a BMF-BGK, majd a BME-GEK-et végeztem (gépészmérnök vagyok). Már Angliában dolgozom, és NEM a pénz miatt (bár az jóval több, még az itteni viszonyok alapján is..) hanem azért, mert egy olyan országban, ahol a mérnök sz*rt se ér, én NEM AKAROK dolgozni. Magyarországon nincs tér arra, hogy bárki is, tevékeny mérnöki munkát végezzen. Egyszerűen lenézik, semmibe veszik, nem beszülik meg a szakembereket. És értem ezt pl. az orvosokra is, ápolókra is.

Sok ismerősöm, rokonom megdöbbent, megsértődött, amikor miután elvégezte a bölcsészkart kiröhögtem...
Most már kezdik érteni, miért...

egy pollackos mérnökhallgató 2008.04.20. 09:12:13

Lassan a végére érek! Tanítottak vagy 8-10 kamu büfétárgyat amik helyett lehetett volna pár szakmai tárgyat bővebben megtanulni, mert siralmas ahogy itt néhány tanár tanít. 4-5 statikus tárgyból jó ha 1-en megmutatnak pár számolást, különben mindennek nézz utána magad. Amitóa felújították a sulit mindegyik bebúj a laptop mögé és lezavarja az órát. 70-80 diákból kb. ha 10 ember lehet maximum tisztában azzal amit elmondanak nekik.
Laborokról ne is beszéljük, mert az szinte nincs is az iskolafelújítás miatt már kb. 2 éve.
Környezetem nagy része külföldben gondolkodik.
Sok értelme van így a kevés adófizető pénzén tömegtermelni a diplomásokat...

villamosszerelo 2008.04.20. 09:18:40

Kedves mindenki!
Elolvasva a hozzászólásokat azt érzem, hogy a legtöbb emberből keserű irigység sugárzik a felsőoktatás felé. Vagy azért, mert nem jutottak be, vagy mert szar helyen végeztek, ki tudja.
Tudomásul kell venni, hogy a magyarországi egyetemek között iszonyatos szórás van a minőség terén. Aki arra adja a fejét, hogy továbbtanul, az igenis vegye a fáradságot és tájékozódjon. Ha ezután valaki elmegy mondjuk a Kodolányira, akkor ne csodálkozzon, hogy a nem fog tanulni semmit.
Személy szerint annak lennék a híve, ha az egyetemi fejkvótát hozzáigazítanák az adott szak tanítási költségéhez(nem ugyanannyi kiképezni egy orvost, egy mérnököt, vagy egy bölcsészt...). A versenyszférát pedig még jobban bele kellene vonni az egyetemi munkába kutatások, fejlesztések kihelyezésével. Attől akár még versenyképesebb is lehet a diploma (mert, hogy a tandíj bevezetésétől nem lesz az sicher).

Azt meg ne felejtsétek el kedves kommentelők, hogy az egyetemnek nem csak az a célja, hogy kész tudást adjon, hanem az is, hogy az ember megszerezze a szükséges alapokat, és megfelelő természettudományos szemléletet alakítson ki az adott szakterületen. (Sajnos már láttam olyan mérnököt, aki elhitte pl.Egely baromságait...)

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.04.20. 09:22:45

ez a post kicsit tótawé szajkózás, ő is legalább 5 postban leirta kb ugyanezt :)
'...egy diplomás, vagy csak egy képzett/művelt családanya gyereket is jobban tud neveli.
Érdekes, hogy nálunk mindenki csak a munkavállalás oldaláról közelíti a felsőoktatást.'
pontosan. Nekem 3 diplomám van, ebből egy művtöri, egy nyelvész és csak a harmadik adott szakmát a kezembe: forditó-tolmács. De úgy érzem a bölcsészszakon eltöltött évek adtak egy olyan általános és specializált műveltséget, gondolkodásmódot és rálátást a világra, amit rengeteg helyzetben tudtam hasznositani. Az egyetem nem feltétlenül azért van, hogy szakmát adjon a kezedbe... szóval szerintem nem baj, ha a fiatal nemzedék kap egy ilyen alapképzést, nem árt a szemléletnek, a kultúrának... csak az a baj, hogy a legtöbben nem ezért mennek egyetemre-fősulira, hanem azért, hogy szétigyák az agyukat, a vizsgákon puskákkal mennek át és a vége után nem is emékeznek arra, hogy mit tanultak... ez ellen kellene tenni valamit és ebben sajnos az oktatói kar is súlyosan bűnrészes, hallgatólagosan beleegyeznek ebbe a viselkedésbe ahelyett, hogy megkövetelnék az igazi szorgalmat és tudást a tantárgyaikban. Szóval jó a felsőoktatás és szerintem jót tesz, ha a széles réteg is belekóstol, de ne igy hanem egy kicsit igényesebben...

Bambano 2008.04.20. 09:34:39

Nyelvhiány, ha neked minden mondatod végén felkiáltójel van, akkor te nemhogy három idegen nyelvet nem beszélsz, a sajátodat se beszéled sehogyse.

Matekot azért tanítanak mindenkinek, mert fejleszti a gondolkodást. Deriválni nem azért kell, hogy életed végéig deriválj (bár ahhoz, hogy a zebrán ne gázoljon el egy autó, elvileg mindenkinek tudni kellene differenciál egyenletet megoldani fejben), hanem azért, hogy megértsd a változás lényegét.

Egyébként pedig a döntéshozók már tudják, mi a helyzet, a lobbiérdekeket nem bírják kiküszöbölni.

Az oktatási probléma gyökere meg az, hogy valamelyik elmeroggyant azt hitte, az oktatás egy liberális intézmény. Annyi kárt, mint Magyar Bálint, senki nem okozott ennek az országnak, mert ha ellopsz 20 milliárdot az autópálya pénzéből, akkor elloptál egyszeri 20 milliárdot, de ha tönkreteszed az oktatást, a következő 25-30 évet teszed tönkre egy füst alatt.

Diplomás munkanélküliség elvileg létezhet, az a baj, hogy itt nem ez van, hanem sok egyetemet a munkanélküliek parkolópályájának tartanak.

plötty 2008.04.20. 09:42:34

Bürokratikusan ezt nem lehet eldönteni, a piac döntse el a képzést, mintahogy el is fogja. Talán nem kellett volna a tandíjat leszavazni, hoppá kiderül, hogy mégsem olyan ördögtől való az. Ha valaki tényleg akar egy diplomát, majd jól tanul és nem fizet, aki meg nagy léhűtő és csak azért megy egyetemre, hogy ne kelljen dolgozni, az fizessen.

vegyészmérnök 2008.04.20. 09:46:20

0xFFFF

Kicsit frusztráltnak tűnsz ezzel a hozzászólásoddal és úgy tűnik, hogy a nemdiplomás gőg szól belőled. Nem is nagyon értem miért pont a mérnököket szapulod. Talán a régi rendszerből maradt valami benned?

Mert ha nem, akkor tudnod kellene, hogy egy ország gazdaságában milyen szerepet játszik a termelőmunka és tudnod kellene, hogy abban mi a szerepe a mérnöknek és a szakmunkásnak. Vagy te tényleg úgy gondolod, hogy a szakmunkásnak is ugyanannyi a felelőssége mondjuk egy hídépítésénél, egy szerszámgép gyártásánál mint egy mérnöknek?

De nem kell félned, az ország a legjobb úton halad affelé, hogy se mérnökei, se orvosai ne legyenek. Akkor te leszel a főnök és kipróbálhatod milyen a sonkás szendvicsedet a szegény szakmunkás asztaláról megenni...feltéve hogy sonka is lesz benne, mert azt már kétlem.

Netuddki. 2008.04.20. 09:49:15

Ahogy olvastam, vagy inkább nem olvastam, senki nem foglalkozott azzal, ami valójában a legnagyobb gond ma Magyarországon.

Az, hogy az állam elszedi a pénzünket. Nemcsak azért alacsonyak a fizetések, mert szemetek a munkaadók. Mondjuk ebben is van valami, mindenki a legkevesebb befektetéssel akar meggazdagodni. Ha hagyjuk. :) Egyszerűen egységnyi nettó bérre eszméletlen költsége van egy munkaadónak. A többi adó mellett.

Ez nemcsak azt eredményezi, hogy nincs becsülete a munkának, hanem az embereknek nincs megtakarításuk, nem tudnak költeni szolgáltatásokra, lelassul a pénz forgása a gazdaságban. Ráadásul emelkedik a bűnözés is (adócsalást is beleértve), romlik a morál.

A választott politikusaink meg láthatólag nem akarnak ez ellen tenni semmit. Na ez a legfőbb gond.

aha 2008.04.20. 09:49:59

Nagyon egyetértek villamosszerelo-vel "elolvasva a kommenteket biztos nem népszerű álláspont, de azért legyen erről is szó: a post mondandójával egyáltalán nem értek egyet, merthogy hol is tervezhető a munkaerőpiac (leszámítva észak-koreát)? A tervhivatalos nosztalgiákat lehet újraéleszteni, készültek a kilencvenes évek közepén ilyen prognózisok, meg lehet nézni, mennyire jöttek be (sememnnyire). Egy ilyen kicsi és nyitott gadaságban, mint a magyar, kis világelmozdulások is teljesen megváltoztatják a munkaerőpiaci szerkezetet"

és ismét ajánlom:
www.fn.hu/hetilap/20070108/teveszmek_alterapiak/

Traktorka 2008.04.20. 09:55:25

Full egyetértek a poszttal. Már nagyon rég azt mondom, hogy had ne fizessek az adómból tanárpalántákat az egyetemen, plusz adjunk is nekik ösztöndíjat is, nem is keveset, persze! Fel tudnék robbanni, ha utánagondolok, hogy hogyan folyik ki a felesleges pénz az ablakon az egyetemeken.
Nem az lehet a baj, hogy mindenki az eszéből akar élni? Az is akinek nincs?
Van sok kétkezi munkás a közelemben: mindegyiknek jobban megy, mint nekem a közgazdásznak. Az ácsnak, az autószerelőnek, a fodrásznak...igaz egyik sem fizet rendesen adót. De most a hangsúly a munkaerőn van. Két köművest ismerek, mind a kettőnek 30 millás háza van. Sorry to say...

Netuddki. 2008.04.20. 09:57:10

Rékuc · fika.blog.hu 2008.04.20. 09:22:45
Abban vitatkoznék Veled, hogy (csak) az oktatói karnak kellene követelnie. Elsősorban a hallgatóknak kellene azt megkövetelniük, hogy ha elhagyják az intézményt, akkor igenis versenyképes tudással tegyék azt.
Na ennek az egyik feltétele lett volna pl. a tandíj.

Traktorka 2008.04.20. 09:59:28

Kovi: egy kérdésem van hozzád: mikor kértél számlát a szakitól, amikor azt mondta, hogy számla nélkül 10e, számlával 15. Te mit válaszoltál? Azt, hogy naná, hogy számla nélkül. Te is benne vagy a körforgásban, ne csak a politikuskra kend a dolgot. Mindenki asszisztál ahhoz, hogy kevesebb adót fizetünk, mint kellene.
És elárulom, hogy pl hollandiában sem fizetnek kevesebbet a dolgozó után a cégek. Csak ők elfogadják, hogy ha kapni akarnak, ahhoz előbb adniuk kell.

jacks_colon (törölt) 2008.04.20. 10:00:11

Én nem látom ilyen negatívan a magyar helyzetet. Talán már kezd körvonalazódni az egészséges verseny az oktatásban. Ha a tisztelt hallgató rossz szakmát választ (ami nem motiválja), gyenge egyetemre megy, vagy rossz szakember válik belőle, akkor labdába sem rúghat majd. Lassan talán ezek a dolgok beszivárognak majd a fiatalok és az őket nevelő szülők agyába is, és észreveszik, hogy itt már egy teljesen másképp működő rendszerről van szó. A küzdelmet már középiskola elején el kell kezdeni, más választás nincs. Ahogy ezt a "buta és kövér" amerikaiak is teszik, vagy a még "butább és alkoholista" britek. A mai huszon-harminc éves generáció gondolkodását (önigazolását és önáltatását) már nehéz megváltoztatni, de a mai felnövő tizenévesek talán időben észreveszik ezt.

vegyészmérnök 2008.04.20. 10:01:32

kovi1970

Az elvonások mértéke egy fontos dolog de az még szörnyűbb, hogy ennek az országnak nincs egy meghatározott koncepciója, célja, még nagy vonalakban sem. Nem tudjuk magunkat egyenlőre elhelyezni a térképen és kijelenteni, hogy mi ebből (ezekből) akarunk megélni itt 2008 Európájában, a világban.

Mivel a globális gazdaság részei vagyunk nem vonhatjuk ki magunkat ebből, főleg nem az uniós csatlakozás óta. Ezt kellene tudatosítani az állampolgárokban. Mert nagyon szép a Balaton de ha nem veszi fel a versenyt az Adriával vagy a Bodeni-tóval akkor senki nem fog idejönni ergo pénz sem lesz. Ha a mezőgazdaság ilyen színvonalra süllyedt (amihez a rossz uniós szerződések és a nagytudású minisztereink is sokban hozzájárultak) akkor nosza ugorjunk neki is lépjünk valamit átgondoltan mert máskülönben csak a parlagfű terem. Ugyanez az iparban, ha a csehekkel már úgysem tudunk versenyezni akkor legyen az országból informatikai és biotech fellegvár abból talán megélhetünk.

De sajnos semmi csak koncepciótlanság. Még mindig azt hiszik sokan, hogy a drágán, manufakturálisan előállított termékekből meg tud ez az ország élni és közben becsukott szemmel mennek el az IKEA meg a többi mellett.

Netuddki. 2008.04.20. 10:02:19

Traktorka 2008.04.20. 09:55:25
"...igaz egyik sem fizet rendesen adót."

Na itt van az eb elhantolva. Miért is nem? Versenyképesség? Sokat akar markolni... politika.
Csak sajnos mindannyiunk bőrére megy ki a dolog, és csak mi oldhatjuk meg a problémát.

Ocsibogyo 2008.04.20. 10:05:34

Elolvastam a cikket és a hozzászólások egy részét. Egyrészt egyetértek, másrészt nem értem, hogyha valami érdekli az embert, csak azért ne válassza az őt vonzó a pályát, mert jóval kisebb az esélye az elhelyezkedésre? Tehát mondjuk XY irodalmár szeretne lenni, de menjen inkább mérnöknek? Biztosan boldog ember lesz az illető. Sosem értettem, hogy hogyan lehet csak a majdani elhelyezkedési esélyek és fizetés alapján pályát választani, számomra az ilyen ember nem az értelmiségiek, hanem a droidok táborát gyarapítja.
Persze lehet mondani arra, aki nem az elhelyezkedési esélyek alapján választ főiskolát, hogy utána ne sírjon, ha nem talál állást.
A bölcsészek védelmében: én bölcsészkart (ELTE BTK) végeztem. Siralmas volt a képzés. Jártam viszont az egyik kereskedelmi főiskolára is, és bár az jóval keményebb volt, meg kell, hogy mondjam, csoporttársaim szellemi színvonala mélyen alulmúlta a bölcsészekét.
Még egy dolog: én mindig is a bölcsészkaron megszerzett szakmámban dolgoztam (és nem nyelvszakos vagyok). Sőt, most külföldön dolgozom, és itt is az segített. Úgy gondolom, ha valaki képzi magát folyamatosan, nyitott szemmel jár, és már az egyetem alatt elkezd dolgozni a jövendőbeli szakmáját picit is érintő munkakörben, akkor azért a bölcsészkaron szerzett diplomával is el lehet helyezkedni.

Netuddki. 2008.04.20. 10:14:22

vegyészmérnök 2008.04.20. 10:01:32
Azt kellene felismerniük az embereknek, hogy nagyon felelőtlen dolog a politikusoktól várni a megoldást. A saját sorsunkat csak mi tehetjük rendbe, ha összefogunk.
Tudom ez nem egy egyszerű dolog, mert az elmúlt 18 év jóformán csak a megosztásról szólt, meg az általunk megtermelt javak lenyúlásából. Közben egyre kevesebb pénz jutott a stratégiai ágazatokra. Többek között a felsőoktatásra is.
Az sajnos nem úgy működik, hogy elhatározzuk informatikai nagyhatalom leszünk. A feltételeket kell előbb megteremteni, a többi jön magától. De úgy semmiképpen sem megy, ha a szakemberek elmennek, mert máshol jobbak a feltételek. Sajnos nemcsak anyagilag.

jacks_colon (törölt) 2008.04.20. 10:16:57

Ocsibogyo: én is jobban szerettem volna rockzenész lenni annak idején, mint mérnök. Valahogy jobban feküdt a dolog a csajoknál. Mégsem bánom, hogy idejében észbe kaptam.
Persze van neked is igazad, mert ezzel azt ismerjük el, hogy nem dönthetjük el szabadon, mit kezdjünk az életünkkel. Ez "sajnos" így van, de a rendszer ellen nem sokat tehetsz. Kesereghetsz, elmehetsz tüntetni, de attól még a világot a pénz fogja mozgásban tartani. És ha te azok után is magyar szakos bölcsész akarsz majd lenni, miután ezerszer is a képedbe mondták, hogy NINCS RÁ KERESLET, akkor hibáztathatod majd nyugodtan a rendszert. Úgysem érdekel majd senkit, legfeljebb kinevetnek.
De amint mondtam, ez nem jelenti azt, hogy senki ne menjen bölcsésznek. Az menjen, aki igazán elhivatott. De ez igaz a mérnökre is. A szar mérnökre ugyanúgy nincs szükség.

Netuddki. 2008.04.20. 10:17:00

Ocsibogyo 2008.04.20. 10:05:34
"...akkor azért a bölcsészkaron szerzett diplomával is el lehet helyezkedni."

Úgy érted, "legrosszabb esetben" külföldön. :(

conquistador+ (törölt) 2008.04.20. 10:17:20

Nem kell sírni!
1.-Nincs hatalmas diplomás munkanélküliség itthon.
2.-Piac diktál, lesz olyan bölcsész akire szükség van, lesz olyan mérnök akire nem.(az élet ilyen, sz@r:)
3.-A "jómunkásembermítoszt" felejtsük már el végre!Senki nem emlékszik 89-re amikor struktúra váltás történt ? Tömeges volt az olyan szakmunkások száma ,akik átképezhetetlenek voltak.Most lehet hegesztőből kell 100 db,de holnap???
4.-Az igazi gond, hogy némely polgártársunk elfelejt adót fizetni!Némelyik meg csak a segélyt várja.(Feri amúgy itt bukott meg a reformjaival, nem az adózót kellett volna mégegyszer lehúzni, mert ők fizetnek ,nincs velük macera)

joreggelt 2008.04.20. 10:17:57

Egyetértek azzal, hogy felesleges ennyi embert a felsőoktatásba felvenni, és olyan új szakokat létrehozni, aminek semmi értelme nincs. Szerintem a magyar felsőoktatás legnagyobb hiánya, hogy nincs hosszabb időtartamú gyakorlati képzés az egyetemi/főiskolai évek alatt - néhány kivételtől eltekintve. Olyan főiskolára jártam ahol kötelező volt egy jelentős periódust szakmai gyakorlatként tölteni, és ennek most élvezem az előnyeit: az átlagnál jobban keresek, annak ellenére, hogy nincs sok munkatapasztalatom. Szeretném hozzátenni, hogy a szüleim nem tudtak mindig támogatni, tandíjat fizettem (suli elkezdése előtt illetve suli alatt dolgoztam, hogy fizetni tudjam), diákhitelt vettem fel, nincsenek "jótevőim" akik bejutattak volna a jobb és jobb pozíciókba, etc... Szóval tessék elmenni dolgozni és gyakorlatot szerezni, nem pedig panaszkodni, hogy milyen alacsony a kezdő fizetés..zéró gyakorlat nélkül nem is fognak többet ajánlani! Viszont valamennyi gyakorlattal már jobb helyzetben vagy a béralku során..és lesz esélyed, hogy találsz munkát a diploma után magasabb fizetéssel...még akkor is, ha ma túlképzés van a magyar felsőoktatásban.

anyacsakegyvan 2008.04.20. 10:18:23

villamosszerelo
"A versenyszférát pedig még jobban bele kellene vonni az egyetemi munkába kutatások, fejlesztések kihelyezésével. Attől akár még versenyképesebb is lehet a diploma (mert, hogy a tandíj bevezetésétől nem lesz az sicher)."

Na igen!
A népszavazás után olvasom, hogy a rektorok továbbra is akarják a tandíjat! ohhohohohó!
Hát persze, hogy akarják. Mert az állam nem akar nudlifelsőoktatásért fizetni, akkor majd megfejjük a hallgatókat. Akiket jó fizetés ígéretével szédítünk és nem, hogy bevonnánk a kutatásba, hanem jó messze tartjuk a versenyszférától, nehogy idő előtt jöjjön rá, hogy a végén "sékszpírt" adunk majd a kezébe.
Nem minőséget adunk, hanem fejünk, állami segédlettel, "reform" címszó alatt.
Elsőgenerációs diplomások és családjaik tapasztalatlan tömegét lehet nyomorba hajtani ezzel a rendszerrel. Évekigélhetnek belőlük, mire rájönnek, hogy ez nem frankó.
Mert ugyebár addig vagyok én rektor, amíg van egy "sekszpírgyártó budifőiskola", aminek az élére kinevez a hatalom, az a hatalom, amelyik a tandíjra vonatkozó jogszabályokat is előterjeszti és megszavaztatja.

bate · http://bateman.hu 2008.04.20. 10:21:27

Ocsibogyoval értek egyet, főleg az utolsó mondatával. A cikkben feszegetett bölcsész szakok egyik tipikus példájára jártam, és tény, hogy rengeteg volt a léhűtő és a képzés is a béka segge alatt volt, de mit lehet tenni, engem ez érdekel 6 éves korom óta, így csináltam. De már az első évben elkezdtem dolgozni, igaz akkor még nem pénzért, csak a gyakorlat miatt, aztán szépen lépegettem felfelé a szamárlétrán, ezek ugyan csak kis fokok voltak, és a diploma után nem let azonnal megfelelő állásom, de a befektetett munka végül meghozta az eredményét és a szakmámban olyan helyen dolgozhatom most (2 és fél évvel a diploma megszerzése után), amire mindig is vágytam és ami anyagilag is a lehető legjobb (nyilván nem ez a végcél, de 26 évesen egy szavam sem lehet). Szóval aki tényleg akar és szereti a választott szakmát, az képes érvényesülni.

De abban igaza van a cikkírónak, hogy nevetséges az a hozzáállás, ami még mindig jelen van a felsőoktatási hallgatókban - de sajnos ez nem az ő hibájuk igazán, hanem az őket kiszolgáló, úgymond ködbe burkoló rendszeré, amely elhiteti, hogy a papír az már valami (érdemi gyakorlat nélkül is) és elég lesz a boldoguláshoz. Ördögi kör ez, amiből nehéz kitörni, egyrészt a lustaság, másrészt a sulykolt tévképzetek miatt. A felsőoktatás itthon tényleg katasztrófa és tömegesen termeli az "életképtelen" egyedeket, s ezen valóban sürgősen változtatni kellene.

Netuddki. 2008.04.20. 10:22:25

jacks_colon 2008.04.20. 10:16:57
"...de a rendszer ellen nem sokat tehetsz. Kesereghetsz, elmehetsz tüntetni, de attól még a világot a pénz fogja mozgásban tartani."

Az első felével nem értek egyet. MI vagyunk a rendszer. MI alakítjuk a szabályokat amelyek között jól vagy rosszul élünk. Az csak a felelősségről való lemondás, ha azt hisszük, hogy a politikusok vagy az alkotmánybíróság. A felelősséget és a következményeket MI viseljük.
A második fele igaz, azzal a megjegyzéssel, hogy az is a MI pénzünk ami mozog. :)

champagneM 2008.04.20. 10:24:16

kovi... méghogy a te pénzed ami mozog...

Netuddki. 2008.04.20. 10:24:38

kovi1970 2008.04.20. 10:22:25
Még annyit. Normális helyeken az a jellemző, akinél a buxa az dirigál. :)

Netuddki. 2008.04.20. 10:27:51

Szun vu kung 2008.04.20. 10:24:16
Nemcsak annak van pénzben kifejezhető értéke, amit meg lehet fogni és betenni a bankba. :)

jacks_colon (törölt) 2008.04.20. 10:29:33

kovi1970: a rendszer alatt az egész "mocskos" nyugati világot értem. Aminek mi is a részesei vagyunk. Az, hogy mindezt egy "Magyarország" nevű földrajzi fogalom határain belül tesszük, a globális hatásokon mit sem változtat. A gáz ára akkor sem tőlünk fog függeni, satöbbi. Ha úgy gondolod, hogy az egyén tehet bármit is a világot mozgásban tartó profithajszolás ellen, lelked rajta.

jacks_colon (törölt) 2008.04.20. 10:33:30

Lehet például bojkottálni a számítógépet vagy az internetet, hogy ne legyen szükség annyi informatikusra, és így az emberek több könyvet olvassanak majd. Vagy lehet bojkottálni az autókat, és akkor nem kell annyi gépészmérnök. De ha te továbbra is megveszed majd az ájpodot, a szuzukit, és a kínai gyártmányú ruhát, akkor pontosan ugyanezt a rendszert tartod életben. Amelyiknek nincs szüksége bölcsészre.

vegyészmérnök 2008.04.20. 10:33:52

kovi1970

Részben egyetértek veled, részben nem. Amiben egyetértek az az, hogy mindenkinek egyéni felelőssége, hogy munkájával és hozzáállásával példát mutasson és így talán jobb irányba fordul az ország (ja és nem vagyok naiv :-)).

Amivel nem, az az állami szerepvállalásról megfogalmazott véleményed. Nyilvánvalóan a piac és a gazdaság határozza majd meg a szereplőket hosszútávon, mégis azt gondolom, hogy az államnak szüksége volna valamilyen stratégiára, jövőképre amely mentén fejleszti az országot. Tehát arra, hogy milyen is legyen M.o.? Mert ez talán eldöntene sok mindent.

xcoder 2008.04.20. 10:36:05

0xFFFF
A szomorú helyzet az hogy az automatizálás miatt egyre kevesebb kétkezi munkásra van szükség. Régen egy gyárban volt 1000 ember akibõl 900 annyit csinált hogy az elé kerülõ munkadarabon hegesztett egyet vagy meghúzott egy csavart. Ma ehelyett a 900 ember helyett vagy ipari robotok dolgoznak 1000x precízebben, fáradhatatlanul, vagy kicsi kínaiak havi 20 ezerért.
Nem mondom hogy nincs az ilyesmire kereslet, különösen a szolgáltatási szektorban, építõiparban, de azért a fák ezen a téren sem nõnek az égig.

Ocsibogyo: én is szívesen lettem volna sok minden, csak azok nagy része a fenének sem kell. Össze kell egyeztetni azt hogy mi az amire igény van és mi az amit te is szeretsz csinálni. Bölcsésznek pedig az menjen aki még ezek után is mindenáron az akar lenni. Szükség van Pl. egy országban évente több ezer politológusra ?

Amúgy a megoldás az lenne ha a bölcsész diploma színvonalát megemelnék olyan szintre hogy 100 közül egy tudja elvégezni. Innentõl kezdve egyrészt a dolog presztizse is növekedne, másrészt nem ide menekülnének azok akik nem tudják hogy mit akarnak.

Püré 2008.04.20. 10:40:13

Én forint2-vel értek egyet és mellé még odatenném, h nem mindenki azért megy egyetemre, hogy utána öltönyben feszengjen.Szakmunkásként dolgozom az iskola mellett és nem félek a munkától.Ha az iskola elvégzése után nem találom meg álmaim állását akkor sem fogok szívrohamot kapni mert szeretem ezt a munkát is.A pénz talán nem a legjobb de szeretek dolgozni és ha soha nem fogok elhelyezkedni a diplomámmal a végzettségemnek megfelelően akkor sem fogom úgy érezni, hogy fölöslegesen elqtam 4évet.Nézhettem volna a tévét is azzal biztos többre mentem volna.Azért az egyetemi tanulmány még senkinek sem ártott.Akinek mindíg és kizárólag ez az elsődleges szempont, hogy mennyit tehet zsebre az lehet nem találja meg a számítását túl könnyen.Az pedig h én körülnézzek mielőtt beadom a jelentkezésem és osszak szorozzak h akkor majd 4 év múlva miből lesz hiány elég meddő gondolat.Egy azért mert a világ túl gyorsan változik.A másik meg azért mert ha én pénzügyi szakember akarok lenni akkor hiába van mérnökökből hiány ha engem az nem érdekel.Akkor inkább választom azt, h leszek diplomás munkanélküli de 4-5 évig azt tanultam ami érdekelt nem azt amit a munkapiac elvár tőlem.És azért az esély h elhelyezkedjek nem 0.

ntunde 2008.04.20. 10:43:17

A férjem "csak" szakmunkás, mert anno- legnagyobb gyerekként- nem volt lehetősége tanulni. Ugyanakkor olvasott, művelt ember- véleményem szerint sokkal több könyvet olvasott el életében, mint néhány "diplomás" (sajna engem is beleértve! :( )
Ugyanakkor: Tisztelt diplomásék! Nem tudjátok egészen véletlenül, hogy miért is van zsigerből kikiáltva "koszos melósnak"? Mert nem x tízerer forintos öltönyben nyomja? Hm? Sajnos érzi ő is magán, hogy nem kicsit van lebecsülve a "diplomások" részéről... Pedig- állítom- műveltebb és intelligensebb mint sokuk, sokunk... Ha van egy olyan EMBER (!!!) aki a munkásruhája mögé mer nézni, valahogy egyből nem a koszos melóst látja benne... Csak MI valahogy túl fenn hordjuk az orrunkat, ugye, kedves, MI...
A másik... "Hülye a gyerek, jó lesz kőművesnek, vízszerelőnek stb. stb..." Hát éppen nem... Mert ha egy gázszererő hibázik annak nagyon súlyos következményei lehetnek... És mégis: tisztelt megrendelőknél egy dolog számít ÓCCSÓ legyen... Ja, hogy az árhoz rendelt minőséghez csak nem megfelelő "szakemberekkel" lehet megcsináltatni? Képzeljétek, az ő szakmája is felhígult, mert erre van igény a megrendelők felől...

"anyacsakegyvan" Szintén zenész? ;)

Tudjátok, vannak akik elhivatottságból dolgoznak az apekban...

sourcerror 2008.04.20. 10:43:31

"Abban vitatkoznék Veled, hogy (csak) az oktatói karnak kellene követelnie. Elsősorban a hallgatóknak kellene azt megkövetelniük, hogy ha elhagyják az intézményt, akkor igenis versenyképes tudással tegyék azt."

Milyen eszközeik vannak a követelésre? Mennyire rugalmas, átjárható ma a felsőoktatás? Semennyire.

vegyészmérnök 2008.04.20. 10:44:45

villamosszerelo
"A versenyszférát pedig még jobban bele kellene vonni az egyetemi munkába kutatások, fejlesztések kihelyezésével. Attől akár még versenyképesebb is lehet a diploma (mert, hogy a tandíj bevezetésétől nem lesz az sicher)."

Na ez az, ami már megvalósult igaz a maga kis magyar, mérhetetlenül eltorzult módján. Úgy hívják, hogy pályázati "árnyékolástechnika" és a következőképpen működik:

-ipari partner( önrész) egyetemmel (szellemi tőke) konzorciumban megpályázza a tuti kutatási témát
-megnyerik a pályázatot, önrész vissza az ipari partnerhez azonnal
-látszatkutatás, közben a megnyert összeg elköltése a "kutatással" kapcsolatos feladatokra, egyetem esetében infrastrukturális fejlesztés meg némi jövedelem a résztvevőknek, ipari partnernél ugyanez vagy a partner saját termékeinek megvásárlása a "kutatáshoz", ergo pénz a zsebbe
-végeredmény: néhány cikk esetleg és valami piacképtelen szemét

Bár ebben állítólag az olaszok a legnagyobb tanárok.

Netuddki. 2008.04.20. 10:46:08

jacks_colon 2008.04.20. 10:33:30
vegyészmérnök 2008.04.20. 10:33:52
Az a helyzet, ezeket nem én találtam ki.
Gondolok itt január elején egy Hankiss Elemérrel készült, és nem is olyan régen Kürti Sándorral készült interjúra.
Kürti szerint (ha jól idézem) ma Magyarországon az állam ki van szolgáltatva a politikának, a társadalom pedig a gazdaságnak.
Hankiss szerint pedig ezt nekünk nem a jelenlegi politikai elit fogja megoldani.
Nagyon tömören megfogalmazva.
Homokba lehet dugni a fejünket, plána ha az átlagnál valamivel jobb helyzetben is vagyunk, de ezen változtatni kell, másért nem a gyerekeink érdekében.

jacks_colon (törölt) 2008.04.20. 10:46:08

Püré: értjük mi azt nagyon jól, hogy nem fogsz kétségbeesni, ha nem lesz diplomás munkád. De Te ezt csak Magyarországon teheted meg. Mert itt van rá lehetőség, hogy ingyen (az adófizetők pénzén) képeztesd magad. Attól, hogy egyes helyeken be kell fizetni egy keveset félévente, attól még az semmi ahhoz képest, amennyibe a képzésed valójában kerül.
Pontosan ezért lenne jó, ha tényleg csak azok mennének diplomás képzésekre, akik komolyan gondolják a dolgot.

Szóval kedves Püré, nem csak a Te nézőpontod létezik, bár abban tökéletesen igazad van, hogy amíg egy ilyen elbaszott rendszer van, addig miért is ne használnád azt ki.

Netuddki. 2008.04.20. 10:52:22

ntunde 2008.04.20. 10:43:17
Szerintem nem kéne általánosítani. Normális ember nem nézi le a másikat, bármit is csinál, ha azt jól csinálja. Sajnos vannak ilyen munkahelyek (saját tapasztalat), ahol a melós (és ez akár diplomás is lehet) nem igazán számít. Ezen a téren is van mit tanulni.

vegyészmérnök 2008.04.20. 10:53:21

ntunde

Ez sajnálatos, de szükségszerűen együtt jár a rendszerváltással. Az előző rendszerben az értelmiséget negyven éven keresztül méltatlanul lebecsülték és nagyon kevés pénzért alkalmazták. Ennek politikai és ideológiai okai volt.

Az az értelmiségi generáció nehezen felejti azt a megaláztatást amit akkor a munkásoktól, proletároktól elszenvedett. Apámat például szembeköpte egy gyári munkás mikor gépészmérnökként kiderítette, hogy a melósok direkt tönkreteszik a munkaeszközöket.

ntunde 2008.04.20. 10:56:40

Vegyészmérnök: NEM csak a "megalázott értelmiségiek" teszik így... :((((

jacks_colon (törölt) 2008.04.20. 10:57:42

ntunde: ha ez téged megnyugtat, általában azok a diplomások tudják a legjobban lenézni és fikázni a másikat, akik maguk sem éppen jó szakemberek. Én mint (szerintem) jó és sikeres diplomás szakember, saját tapasztalatból beszélek. Az ilyen egyedek nem csak a férjed nézik le, de másokat is, beleértve engem is.
Kaptam én már itt angliában beszólásokat segédmunkát végző magyar bölcsészektől és mérnököktől is. Mivel azt senki nem hajlandó önmagának beismerni, hogy a sikerért meg kell dolgozni keményen, ezért a sikeresebb ember csak "köccsög paraszt" lehet.

bate · http://bateman.hu 2008.04.20. 11:00:17

jacks_colon: ahogy mondod, ezek az emberek gyakorlatilag nem lenézik az embereket, hanem csupán irigylik őket, a maguk "sajátos" módján

vegyészmérnök 2008.04.20. 11:02:37

ntunde

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem igazán nevezhető értelmiségnek az, aki így viselkedik. Ha megnyugtat akkor elmondhatom, hogy nekem sincs x tízezer forintos öltönyöm egy sem, az egyetlen öltönyöm még mindig a diplomaosztós (meghízni sem tudtam azóta). Könyvekre nincs pénzem, az egyetlen amit a havi megélhetésen kívül megengedhetek magamnak az az internet. A párom orvosként még ennyit sem.

Ja és suli alatt melóztam kétkezi munkásként szóval tudom mit érezhet a férjed - engem is szarba néztek a kék kezeslábasomban és a vörös tarkómmal.

jacks_colon (törölt) 2008.04.20. 11:03:08

bate: néha azon kapom magam, hogy én irigylem őket a leegyszerűsített világnézetük és alacsony elégedettségi küszöbük miatt.

langi 2008.04.20. 11:04:51

Azért azt se felejtsük el, hogy főként vidéken a diplomához köthető munkákat olyan emberek végzik, akiknek hátszele van. Függetlenül attól, hogy alkalmas-e rá.

bate · http://bateman.hu 2008.04.20. 11:07:21

jakcs: néha én is sóvárgok a szellemi szegénység után, de szerencsére sosem tart egy percnél tovább

villamosszerelo 2008.04.20. 11:36:36

Ha valaki lenézi a szakmunkásokat, az elég nagy butaságra vall. Ha valaki ért a szakmájához azt meg kell becsülni. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni: egy ténylegesen felsőfokú végzettséget igénylő munkahely sokkal több folyamatos fejlődést igényel a munkavállalótól. Különösen igaz ez a mérnökökre, hiszen az egyetemen megszerzett tudás nagyon hamar elavul. Ez a veszély, legalábbis szerintem, kevésbbé áll fenn a szakmunkások esetén. Ezzel nem minősíteni akarom az egyiket a másikkal szemben, csak megjegyeztem.

Egyébként érdemes utánanézni, hogy pl. az EU-15 belül mekkora a diplomások aránya a teljes népességen belül. Hamar belátható, hogy a "túl sokan kapnak diplomát" c. demagógia blődség. Erősebb szakmunkásképzésre lenne szükség, és akkor talán nem kellene még a technikusi helyekre is mérnököket keresni. Bár ennek a gyökereit már általános iskolában meg kellene alapozni, szóval nem egyszerű...

Egyetérek azonmban azzal, hogy Mo-n bizonyos szakmák nincsenek megbecsülve, pl. orvosok. Az az egészségügyi boszorkányüldözés ami manapság látható csak rátesz egy lapáttal minderre.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.04.20. 11:47:25

mákos

Úgy értem, hogy bukó a biológusdi, hogy nem lehet vele sokat keresni.

Vagy elmész alkalmazottnak, ész számlálod és identifikálod egy mikroszkóp alatt a tenyészeteket egy gyógyszergyárban havi 200k körüli összegért, vagy csak lesel.
Ha kutatni akarsz, benn maradhatsz az egyetemen, és olyan fontos dolgokat ismerhetsz meg, mint a földigiliszta idegrendszere, vagy a drosophilák dúcláncai.
Ha szerncséd van számlálhatod a cseresznyefák virágainak nektártermelését, vagy az éjjeli lepkék repülési szögének változását zavaró fényforrások hatására.

Szal lébec.

Pénzügyi perspektíva és igazi kihívások nélkül.

snakekiller23 2008.04.20. 11:54:44

Szerintem az orvos megfizetve nincsenek, megbecsülve a társadalom részéről kissé túlságosan is. Legalábbis vidéken (ahol felnőttem) az orvos az sokak (főleg az idősebbek) szemében valahol félúton van a galaxis ura és a Jóisten között. Ha még professzor, vagy főorvos is, akkor a teremtő előre köszön neki. Egy erőszakkal proletarizált nemzet vagyunk, még élő feudális reflexekkel; szóval ez annyira nem is meglepő.

vegyészmérnök 2008.04.20. 12:14:28

Az orvos az egy külön történet...Ott még jobban látszik az a fajta játék ami szükségszerűen kialakult itt az elmúlt rendszerben. Érdekes például a para társadalmi megítélése - az emberek egy része elvárja az orvosoktól, hogy ne a pénzért hanem elhivatottságból dolgozzon ergo a para ne járjon neki. Mások pedig helyeslik, így kompenzálva a megalázóan alacsony bérezést. A szörnyű az, hogy maguk az orvosok sem tudják sokszor eldönteni miért dolgoznak: a paráért vagy elhivatottságból. Néhol olyan természetessé vált a para, hogy egyáltalán nem jár érte jobb ellátás csak az tűnik fel ha elmarad.

snakekiller23 2008.04.20. 13:01:39

Ahol nevelkedtem (Zalaegerszeg) sok orvos nemhogy elvárja a parát, de egyenesen előre közli az árfolyamot a beteggel. Így fizette ki a kisnyugdíjas a havi jövedelmét egy térdműtétre, előre.

Ocsibogyo 2008.04.20. 13:10:14

Kovi1970:

Én otthon is mindig abban a szakmában dolgoztam, amilyen diplomám volt, az is igaz, hogy nem volt jó fizetésem, viszont munkám folyamatosan volt (szerintem egyébként azért, mert az egyetem elejétől fogva dolgoztam a szakmámmal kapcsolatos határterületeken - valaki említette a fizetés nélküli gyakorlatot - szerintem nagyon érdemes ilyesmiket csinálni az egyetem mellett, persze a komolyabb egyetemek mellett lehet, hogy nem fér bele az ember idejébe...:-). Most azért jöttem külföldre, hogy kicsit összeszedjem magamat anyagilag, de mindenképp haza akarok menni. Csak azért írtam le az én példámat, hogy a bölcsészdiplomával Angliában is lehet mit kezdeni (ami egyébként engem lepett meg a leginkább), hogy rávilágítsak, erre is jó lehet pl. a dolog, tehát nem olyan haszontalan az.
Egyébként valaki írta, hogy a bölcsészkarokon javítani kellene a a felvételi színvonalát - nálunk az ELTE BTK-n az én időmben, pár éve meglehetősen nehéz volt bekerülni a legtöbb szakra, komoly seggelést igényelt, amire azért nem mindenki képes. Kellett tudni értelmesen fogalmazni, összefüggéseket látni, helyesen írni - én nagyon úgy látom, hogy ez sokaknak nem megy, bár diplomások. Szóval ez is egy készség, nem kellene elfelejteni. Ennek ellenére sok szakon bekerülés után nem kellett annyit teljesíteni. Viszont elég értelmes embereket válogattak össze, az én csoportomból aki akart, az a szakmában helyezkedett el, szinte rögtön.

Egyébként persze, azért nem olyan szélsőségekre gondoltam, hogy rock zenész leszek, mindenáron, ha belegebedek is:) Bizonyos határokon belül kell maradni.

Remélem, nem off nagyon, de ami engem Mo.on igazán idegesít, hogy általában 3 szakmából lehet kb. rendesen megélni, a marketinges, sales-es és az informatikus (és határterületei). Ebből az első kettő, khmm, hát szerintem nem szakma. Elnézést, ha ezzel valakinek a lelkébe gázolok.

0xFFFF 2008.04.20. 13:49:20

"vegyészmérnök 2008.04.20. 09:46:20
0xFFFF

Kicsit frusztráltnak tűnsz ezzel a hozzászólásoddal és úgy tűnik, hogy a nemdiplomás gőg szól belőled. Nem is nagyon értem miért pont a mérnököket szapulod. Talán a régi rendszerből maradt valami benned?

Mert ha nem, akkor tudnod kellene, hogy egy ország gazdaságában milyen szerepet játszik a termelőmunka és tudnod kellene, hogy abban mi a szerepe a mérnöknek és a szakmunkásnak. Vagy te tényleg úgy gondolod, hogy a szakmunkásnak is ugyanannyi a felelőssége mondjuk egy hídépítésénél, egy szerszámgép gyártásánál mint egy mérnöknek?

De nem kell félned, az ország a legjobb úton halad affelé, hogy se mérnökei, se orvosai ne legyenek. Akkor te leszel a főnök és kipróbálhatod milyen a sonkás szendvicsedet a szegény szakmunkás asztaláról megenni...feltéve hogy sonka is lesz benne, mert azt már kétlem."

xD Gondoltam, hogy lesz egy ilyen riposzt is ! Nos, diplomám van, kendesem is a hajamra, ahogy kell. ...és igen ! Diplomásként látom így, hogy a szakmunkásokat lenézik a diplomások, de bebaszna, ha nekik kéne két téglát egymásra maszatolniuk malterral, abból lenne csak az igazi mekk elek klub !!! xD

Elmondanám akkor azt is, miért szarják le itthon a mérnök urakat, nagyon helyesen. A BME lesz a tanulmány helyszíne, kartól függetlenül. Ebből az intézményből évente jó ha 50 használható, azaz igazi mérnök kerül ki, a többi az végig csak piál és görbére írja a ZH-kat. Amikor elhagyja az intézményt arra is alkalmatlan egy átlagos villanykaros, hogy szabványosan megtervezzen egy egyszerű budivilágítást ! Sajnos ez az igazság. A martadék - az az 50 - boldogulni fog, mert képes lesz bekapcsolódni a teammunkába egy cégnél, a többi meg itt indignálódik, hogy "bebaszna ha kezemmel dolgoznék ! Diplomás vagyok vaze !". Na ez a helyzet ebben a kis országban.

vegyészmérnök 2008.04.20. 14:41:45

0xFFFF

Az írásod alapján el kell ismerjem hogy igazad van és tényleg gond van hazai mérnökképzéssel (is) ha ilyen felkészültségű emberek mérnöki diplomához juthatnak mint amilyen te vagy. Néhány egyszerű kérdéssel rávilágítanék miért gondolom ezt:

-szerinted egy (vélhetően építész) mérnöknek az a feladata, hogy _jól_ "egymásra tudjon maszatolni két téglát"? Vagy másképp kérdezem, miért kellene neki ebben gyakorlati úton is élen járnia?

-szerinted a BME-s hallgatóknak nem szabad piálni mert akkor ők rossz mérnökök lesznek? Mi itt a logika?

-elgondolkodtató, hogy vajon te milyen műszaki karra jártál...ugyanis (legalábbis a BME-n) a beledet is kidolgozod néha azért a "görbe" jegyért. Tudhatnád, hogy ez erősen tanárfüggő is (2-est a többség,3-ast a májer, 4-esre az oktató, 5-ösre akinek mellszobra van, ismerős?). Vagy te 5-ösre szigorlatoztál a súlyponti tárgyakból? Kíváncsi volnék mit végeztél, milyen szakon/tagozaton és mikor?

-alapvető hiba, hogy kisszámú mintából vonsz le következtetést a sokaságra. Vagy az összes villanykaros gyakorlati vizsgát tett nálad budivilágítás tervezésből és évente 50 volt a keretszám? Feltételezem tanultál matematikai statisztikát, legalább az alapokat, akkor ezt most hogyan egyezteted össze a tanultakkal? Ez milyen mérnöki logika?

-egy mérnöki pálya egy életen át tartó tanulással jár, ennek csak az alapjait kapod meg az egyetemen. EZ gondolom evidens. Egy pályakezdőtől számonkérni azt amit mások egy életen át sajátítanak el egyszerűen azt mutatja, hogy nem vagyunk tisztában a dolgok mélységével.

-most kezdjem el én is szapulni a szakmunkásokat? Sztorizgassunk bunkó és képzetlen vízvezetékszerelőkről, gázosokról stb.?

De csak ismétlem magam azzal, hogy volt már a történelemben olyan korszak, amikor az értelmiséget (köztük a mérnököket) úgy kezelték ahogy te az előző hsz-edben. Az volt a Kádár-éra és ott megmutatták a nem értelmiségiek, hogy mi az a fejlődés, lásd Trabant és Zaporozsec.

0xFFFF 2008.04.20. 15:22:11

Vegyészem ! Már az első két kérdésed is jelzi a mérnökképzés problémáit, nem is érdemes reagálni rá, mert a falra lehet borsót hányni, de felelsleges, csak a munka marad utána. :)

vegyészmérnök 2008.04.20. 15:32:18

Én pedig gratulálok az intelligens, prekoncepciómentes gondolkodásodhoz. Ehhez tényleg nem volt szükséged diplomára, már ha van egyáltalán, amit egyre inkább kétlek.

Sostarics Kitti 2008.04.20. 16:56:13

Az a bajotok, hogy egy kalap alá veszitek az összes bölcsészt. Egy klasszikafilológus, finnugoros meg egy kommunikációs (és nem főiskolán, hálistennek) nem kifejezetten összehasonlítható. Egyébként én is megélek a kommos diplomámból, az a trükk, hogy középiskolától nyomulni kell, és DOLGOZNI. Szakmában. Rendesen.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.04.20. 17:08:19

vegyészmérnök

"-szerinted egy (vélhetően építész) mérnöknek az a feladata, hogy _jól_ "egymásra tudjon maszatolni két téglát"? Vagy másképp kérdezem, miért kellene neki ebben gyakorlati úton is élen járnia?"

Amennyiben egy vegyészmérnöktől elvárható, hogy jól tudjon titrálni, ha kell, valamint tudjon kezelni egy GC-t, annyiban egy építészmérnöktől is elvárható, hogy jól egymás tetejére tudjon rakni téglákat...

Nem kell neki az élen járnia a falazásban, de ne is nézzen hülyén, ha kisméretű téglából közfalat kell rakni, mégpedig EGYENESET.

Legalábbis szerintem.

egyenlítő 2008.04.20. 17:33:24

anyacsakegyvan:

Itt a lista, amit kértél (még az elején)! :-)

A hiány-szakképesítések régiónkénti jegyzéke
Közép-dunántúli régió
- Hegesztő
- Ács, állványozó
- Kőműves

Dél-dunántúli régió
- Hegesztő
- Szerszámkészítő
- Műanyag-feldolgozó

Nyugat-dunántúli régió
- Géplakatos
- Szerkezetlakatos
- Ács, állványozó
- Szakács

Észak-magyarországi régió
- Gépi forgácsoló
- Hegesztő
- Kőműves

Észak-alföldi régió
- Ápoló
- Gépi forgácsoló
- Géplakatos
- Ács, állványozó

Közép-magyarországi régió
- Ács, állványozó
- Kőműves
- Gépi forgácsoló
- Géplakatos

Dél-alföldi régió
- Kőműves
- Szerkezetlakatos

Alternatív 2008.04.20. 17:56:36

Egyébként, a munkára neveléssel is baj van. Mi még rendszeresen dolgoztunk, az iskolából is elvittek évente egy hétre a mezőgazdaságba, nyáron pedig gyárakban loptuk a napot egy biciklire való fizetség reményében. Nem hajtottunk túl nagy hasznot, de meg tudtuk itélni, hogy a rakodómunkás vagy az üzemvezető mit csinál, és hogy mi melyik irányba szeretnénk elmenni.

(Azt hiszem) tavaly volt egy botrány, hogy valami Balaton-parti wursliban gyerekek szedték a jegyeket, kaptak szállást meg zsebpénzt, és zárás után mehettek pár ingyen kört. Ez a világ legjobb bulija, tinédzser koromban mind a 11 ujjam megnyaltam volna egy ilyen lehetőségért. Mi lett ebből itthon? Napokig a gyermekmunkától meg a genfi konvenciótól volt hangos a tévéhíradó... Én kezem-lában összetenném, ha a fiamat nyáron beengednék egy hétre valami gyárba anyagmozgatónak, mindjárt másképp állna a tanuláshoz.

anyacsakegyvan 2008.04.20. 22:41:40

egyenlítő köszönöm a listát.
Az a problémám ezzel, hogy nem lányoknak való, másrészt zöme építőipari.
Nos, az építőiparról az aközvetlen ismeretségi körömben szerzett tapasztalatom, hogy nem jelentik be az alkalmazottakat (ács, tetőfedő, kőműves, segédmunkás ismerősöktől tudom), másrészt nem fizetnek munkabért.
Ez nem vicc! Több heti, több havi munkabért egyszerűen nem fizetnek ki.Rendszerint elúnják az emberek és hagyják a fenébe, pedig nagyon keményen dolgoznak. Jogérvényestés....Ugyan már. Nincs is papírjuk a jogviszonyról.
Bejelentett munkaviszonyról szó sem lehet.

Tehát én úgy gondolom, hogy nem felel meg a valóságnak az az állítás, amely szerint itt hiányszakmák vannak, csak nem akarnak dolgozni a fiatalok.

anyacsakegyvan 2008.04.20. 22:57:31

ntunde!
Természetesen elhivatottságból dolgozom az apekban.
Meg előtte máshol, több szakterületen is elhivatottságból dolgoztam. Éppen ezért nem mindenben azonosulok az apekos szemlélettel.
Még a környezetvédelem területén szeretném kipróbálni magam. Ha kirepülnek a kölkeim, megcélzom a Fodor minisztériumát.

püré 2008.04.21. 00:11:20

Kedves jacks_colon!

Miután elkűldtem a hsz-t tudtam h ez lesz a következő reakció!Én senkinek az adóforintjára nem ácsingózom!Nem tudom és nem is tudhatom, h pontosan mennyibe kerül a képzésem.Azt viszont kb meg tudom saccolni, h a képzésem nem kerül félévente 120ezernél többe azzal a 2hetes konzultációval amit össze tudnak hozni.Én azt a 120ezret a saját fizetésemből kitermelem és senkinek az adójára nem pályáztam és nem is fogok.Félre ne érts lehet a stílus nyers de attól még a véleményét bárkinek elfogadom, meghallgatom.Az enyém is csak egy vélemény volt abból a szemszögből ahogy azt én látom.

vegyészmérnök 2008.04.21. 08:25:48

kolbászoszsömle

Természetesen senki sem vitatja a gyakorlati tudás hasznosságát. Ebből a szempontból a titrálás, falrakás és a GC kezelése is hasznos ismeretnek számít.

Csak én nem erre reagáltam. A hozzászóló a falrakási képességek alapján vont le következtetést az illető mérnök szaktudásáról. Ez egy igen leegyszerűsített (szűklátókörű) érvelésre vall. Kb. ez az ember nem tud két téglát egymásra rakni, ez az ember szar mérnök. Tervezési szaktudásról, statikai ismeretekről, stílusokról stb. szó sem volt. Csak a két tégláról.

Továbbá van egy olyan érzésem, hogy kettős mérce szerint ítélt. Ugyanis mindenhol, mindenesetben megtalálható az a réteg aki nem a megfelelő színvonalon végzi a feladatát. Orvosok közt, jogászok közt, szakmunkások közt miért éppen a mérnökök közt ne lenne?

A másik pedig személyes vélemény, tapasztalaton alapul. Dolgoztam építkezésen, több helyen is Budapesten. Nem falat raktunk, hanem korrodált betonvasat javítottunk. Üreg vésés, korrodált rész eltávolítása, utólagos korrózióvédelem, üreg feltöltése speciális tömőanyaggal, simítás, festés. Dolgoztunk vagy hatvanan, a társadalom minden rétegéből. Rengeteg kőműves szakmunkás volt, egyik primitívebb volt mint a másik, szégyenszemre én és egy építőkaros srác simítottuk a legszebb éleket. Mindamellett lopták is napot, folyamatosan cigiztek és az állványról a nőket stírölték. Én elhajtottam volna az egész bagázst egy fillér nélkül a francba.

Aztán ott van a tavalyi eset, a párom szomszédja felújított, a vízvezetékszerelő mekkmester ledugózta a padlásra menő strangszellőzést "mert felette már úgy sincs senki". Elzárta a rendszert az atmoszférától így rövidesen leszívódtak a szifonok a strang mentén minden lakásban, felülről lefelé. Ez szerinted vízvezetékszerelő?

Szóval, hamár itt tartunk, nekem az ilyen szakmunkásokból meg a mesterekből van elegem. Végül pedig vegyük észre, hogy így is csak milyen órabér mellett hajlandóak dolgozni, azt is csak számla nélkül.

Nzoltan 2008.04.21. 19:45:06

Na, az jött le a hozzászólásokból, hogy a diplomások nagy részének köze nincs a szakmájához, és a munka büdös.

Különben ha valaki itt lakik az egyetemek közelében, akkor az tudja, hogy minden este megy a fesztivál, reggel meg térdig érnek a törött, piásüveg cserepek.

anyacsakegyvan 2008.04.21. 21:46:15

Ez jött le? Az szomorú....

sourcerror 2008.04.21. 23:30:15

"Különben ha valaki itt lakik az egyetemek közelében, akkor az tudja, hogy minden este megy a fesztivál, reggel meg térdig érnek a törött, piásüveg cserepek."

Azért, mert így tudnak némi bevételt szerezni a kollégiumok. Az Újvárba pl. egyetemisták nem is járnak (a szervezőkön kívül).

schupi 2009.02.01. 14:31:58

Néhány dologban egyetértek.
Az viszont elég érdekes, hogy diploma nélkül, érettségivel tökéletesen elvégzem ugyanazt a munkát már évek óta, mint diplomás kollégáim. Jóval kevesebb bérért (műszaki terület). Csak az a különbség közöttünk, hogy nekik lehetőségük volt pár évet eltölteni egy főiskolán, nekem meg nem.
Az is elég érdekes, hogy a diplomával rendelkezők mennyire lenézik azt az embertársukat, akinek "csak " középfokú végzettsége van, ne adj isten szakmunkás. Nem egy szakmunkást, vagy érettségizett ember van a környezetemben, akinek magasabb intelligenciája van, mint egyik-másik diplomás ismerősömnek.
Ismerek olyat, aki úgy végzett főiskolát, hogy még olvasni sem tud rendesen, és soha életében nem vett könyvet a kezébe.Néhányan (tisztelet a kivételeknek, mert remélem azért ők vannak többségben)végigpuskázták a vizsgákat, buliztak három-öt évet, aztán elvárják a diplomás fizetést a semmiért. Az általános műveltség és intelligencia nem függ a diplomától!Kölcsönösen meg kellene becsülni egymást, és nem általánosítani.
süti beállítások módosítása