Támad a TV2

2008.03.19. 09:57

Haverok, buli, vetélkedő, dráma, sport. Így foglalhatnánk össze a TV2 legújabb harci felállásának eszközkészletét, amelyet megismerhettünk a Napi Online interjújából. Lássuk a részleteket, és gondoljuk közben át, hogy nekünk nézőknek milyen vágyaink vannak egy kereskedelmi csatornával szemben, és hol fedi az új elképzelés ezeket.

A TV2 új programigazgatót kapott Gyöngyössy Bence személyében, aki korábban több sikeres produkciót indított útjára 1997 és 2001 között előző munkahelyén, az RtlKlub-nál. Azóta pedig magyar filmek producereként és rendezőjeként tevékenykedett, ahol szintén sikereket könyvelhet el magának. Most a tulajdonosok felé azt vállalta fel, hogy 3 éve alatt vezető pozícióba juttatja a csatornát a magyar piacon, ami nem irreális cél. Sőt, jobban meggondolva a 3 év akkor sem volna túlvállalt célkitűzés, ha most induló vállalkozásról lenne szó. Vajon mit kívánnak bevetni annak érdekében, hogy mindezt megvalósítsák. Alapvetően új szemléletmódot, amire nagyon is szükség van, hiszen évek óta ugyanott stagnál a nézettségi harcban a műsoraival a TV2, jelentős áttörést nem sikerült nekik elérni. Ez most megvalósulhat, amitől jól járhat a nézőközönség.

Jól látható, hogy a csatornát – és így a teljes műsorstruktúrát – újra kell pozícionálni a piacon. Nem titkolt cél, hogy bizonyos értelemben ez a profil közelítsen ahhoz, ami a konkurens sikerét adja, az más kérdés, hogy mennyire sikerül azt leutánozni, azaz megtalálják-e azokat az elemeket, ami nézőket csábít át hozzájuk. Úgy tűnik, leginkább abban látják a sikerhez vezető utat, hogy fix időpontú műsorpillérek legyenek, hogy tudja a néző, mikor kell odakapcsolni a kedvenc műsora miatt. Ebben az építésben a délutáni és koraesti időszakot is vonzó tartalommal, vélhetően például vetélkedőkkel kívánják feltölteni. Erre jönnek az elmaradhatatlan kellékek, mint a sport és a megfelelő filmkínálat biztosítása is. Az új program nagyjából őszre realizálódik, aminek az előszelei már most láthatók. Ezek közé tartozik a Popdaráló, Az igazság ára, és egy új Uri Gelleres műsor.

Érzéseink vegyesek lehetnek. Eddig hibát hibára halmozott a TV2, az új vezetés tényleg kellett. Hiába tudta a TV2, hogy az RTL sokkal erősebb, nekiment a konkurenciának, mint oktalan kisgyerek az erősebbnek. Így sikerült a korábbi népszerű műsorainak és sorozatainak nézettségét önmagának leamortizálnia, mert a stabil nézőkörből többet veszített az időpont változtatással, mint amennyit nyert az üzleten. A másik óriási hiba, amit sajnos magukkal hoztak a kereskedelmi televíziózás múltjából, és ezt nem feltétlenül kellene leutánozni, hogy nem tartják a műsortervet. Nem ritka 10-15 perces csúszás, amit a néző nem értékel. Ennek néha az volt az oka, hogy meg kellett várni, hogy a másik csatornán lemenjen a sorozat, és csak akkor indították a sajátjukat, amivel egyértelműen kimutatták, hogy ők a gyengébbek. A Született Feleségek hosszú heteken keresztül nem a kiadott időpontban indult, hanem amikor éppen végére ért a konkurenciánál az ott futó film. Arról ne is beszéljünk, hogy olyan érzésünk van egyes műsorokkal kapcsolatban, mintha annak kiírt időpontját is szerencsekeréken sorsolnák, mert például a Dr. House képtelen ugyanazon időpontban kezdődni. Most úgy tűnik stabilizálódott a kezdési időpont, de ki tudja meddig. Ezeken mindenképpen változtatni kell. Vajon sikerül-e megtalálni a vezetésnek azt az irányt, ami a magyar nézőkhöz vezet. Csak egy példát emelhetnénk ki, mégpedig azt, hogy Az igazság ára a mostani felállással hamar kifulladhat, amit jelentős erőként mutatott be az új igazgató. A következő 3 évben meglátjuk. Azt viszont leszögezhetjük, hogy amennyiben a következő 1 évben nem látszik meg a határozott indulás a fejlődés irányába, akkor a cél megvalósításának rózsaszín felhőjében megjelenhetnek a sötét foltok is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr44387374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S@ti · http://sati1984.extra.hu 2008.03.20. 15:19:09

Hihi, 3 év múlva már nyakunkon lesz a digitális TV, a piacvezető pozíciót akkor már megehetik reggelire.

Ilyet én is bevállalnék :-)
süti beállítások módosítása