Photoshopos bukások

2008.03.13. 14:14

Elhitted valaha, amit újságban olvastál? Még talán erre van esély. De a mai informatikai világban a szemünknek már garantáltan nem hihetünk, amikor kedvenc magazinunkat lapozgatjuk. Egy nagy lap vezetője szerint sztár már nem vállal címlapfotót, ha azon nem végeznek számítógépes korrekciót. Mindez az elvárás pedig olyan fotókra vonatkozóan, ahol korábban fodrászok és sminkesek alapozták meg a jó képeket. A szorgos kezek pedig elkezdenek dolgozni a hozott anyagból, és eltüntetik azokat a hibákat, amik miatt hírességeink aggodalmukat fejezik ki. Néha pedig sokkal többet is. A nagy elvárások miatt a javítás már túllépi az ízléses művészet határát. Sőt, ugyanazt a képet több esetben felhasználják, közben eltüntetve róla tárgyakat vagy embereket. Ebből pedig egyértelműen következik, hogy hibázni fognak. Jobb esetben még a nyomdába kerülés előtt kiderül a dolog, de előfordul eset, hogy nem. Ennek egyik legkeményebb példája a brazil Playboy, ami bő 600.000 példányban került a forgalomba úgy, hogy az illető hölgy köldöke ki lett retusálva a nagy sietségben.

 

Persze a többi lap sem mentes ezektől, a Maxim több esetben is vétett. Egyik legismertebb képre büszkék is lehetünk, hiszen hazánk lánya, Dobó Kata van rajta, akinek kicsit széles derekát igazította meg a szorgalmas informatikus-művész. Igaz, elfelejtette a háttérben lévő csempe vonalát újra kiegyenesíteni, és nyomdába is került így az újság. Konta Barbara is kapott egy plasztikai sebésznél olcsóbb optikai tuningot a melleire és derekára, és van akinek komplett eltűntették a feneke vonalát. Persze ez még mindig olcsóbb, gyorsabb, fájdalommentesebb megoldás, mint befeküdni a szike alá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persze ezek olyan képek, ahol teljesen nyilvánvaló hibákat vétettek az utómunkálatokat végzők, ki tudja, mennyi olyan kép van, aminek a láttán nem tudnánk beazonosítani azt, aki éppen az előbb ment el mellettünk az utcán. Ebből következik a társadalomformáló hatás is, hiszen sokan a tükör előtt arra a derékra vágynak, amit nem sokkal azelőtt az újságban láttak. Közben pedig nem is tudják, hogy ehhez nem a futópadra kell fellépni, hanem a számítógép elé leülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr25379337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destroy 2008.03.13. 15:28:19

Ne feledkezzünk meg a kötelező alapműről sem. Dove: Evoltuion:

www.youtube.com/watch?v=MFPGa0pKyTg

Ez egy Dove által készített film, amiben bemutatják, hogy az átlag alatti csajból miként lesz óriásplakátos bombanő. Persze felismerni már nem lehet...

movhu 2008.03.13. 15:33:36

Ismerem a Dove filmet, szerintem az egyik legjobban sikerült alkotás. A Discovery-n már volt film, ami bemutatta milyen káros az ilyen nemlétező nők hatása a fejlődő lányokra.
Mi lenne, ha néhány híres modell vállalná, hogy PS nélkül megy a lapba, amolyan kampány képpen.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.13. 15:35:00

Mondjuk az elferdített elvárásokhoz az olyan félmondatok is hozzájárulnak, mint ez: ' [...] akinek kicsit széles derekát igazította meg a szorgalmas informatikus-művész'

kicsit gondolkozzunk már el azon, hol kezdődik a széles derék :) mert szerintem nem Dobó Katánál.

XYBeR 2008.03.13. 15:35:34

szerintem a cikk alapötletét adó eredeti cikket nem lenne rossz belinkelni. csak a korrektség kedvéért

oss 2008.03.13. 15:37:34

ha a dove evolution durva akkor ez mi???

www.youtube.com/watch?v=z-8uF8ijnnc

viva PS :-)

movhu 2008.03.13. 15:41:58

Úgy látszik van akit érdekel, akkor lássuk:

Az alapötletet a digitalfreak.net egyik oldaláról jött, ahol aztán eljuthatunk egy nemrégiben indult oldalra, a photoshopdisasters.blogspot.com/ -ra. Ekkor szépen elővettem még az archívumból Barbit :) Így korrekt ?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.03.13. 15:42:14

oss: ennek a csókának kb félúton kellett volna megállnia amikor a csaj még nem volt egy egyenpiszka :) amúgy amikor portrézom azt tapasztalom, hogy az alanyok a szép simára retusált arcképekre bólintanak rá, hogy 'igen, ez vagyok én', ha pedig a szokásos (jó ízlés határain belül mozgó) portréretus nélküli képet mutatok nekik, akkor reklamálnak, hogy hát az a pattanás miért maradt benne :) szóval ebben az egészben van egy jó adag önámítás is.

movhu 2008.03.13. 15:44:18

Rékucnak: Nem gondolom azt, hogy Katának szüksége lett volna erre, de nyilván mások mást gondoltak. Ilyen a világ. A PS-es nőkkel csak PS-es nők versenyezhetnek.

pistike 2008.03.13. 15:49:40

Én mindig is mondtam. Nőt cska úgy szabdna újságba rakni, hogy lezuhanyozik, lefotózzák, és a kép legfeljebb egy átméretezést kap. Akkor hányan mennének fotózásra a nagy szárok közül? Ezért szeretem a filmeket, mert mozgásban retusálni nehezebb.
Volt még egy óriásplakát is úgy egy éve, amelyiken a csipkés melltartó alól kiretusálták a mellbimbót.

Vikci 2008.03.13. 15:50:18

Sziasztok!

Megnéztem a Dove filmet....szóhoz sem jutok.
Én is mindig bámultam a szép nőket (így 20 felett is naiv marad az ember) az újságokban, azok után is, hogy ttudtam mennyi mindent kennek rájuk és ismerem a PhotoShop-ot is. Szerintem a 70 éves mamimból is olyat tudnának csinálni, hogy csak na! Movhu; teljesen igazad van! A fiatalok rájuk akarnak hasonlítani; fogyókúra, ami betegséghez is vezethet, smink ész nélkül, hajfestés....és még sorolhatnám. Neház nekik elmagyarázni, hogy legyenek önmaguk!!
Szép napot mindenkinek!

Vikci 2008.03.13. 15:53:48

Ja, és még valami; támogatom én is az ötletet, hogy igenis vállalhatnának a nagy nevű modellek, és/vagy sztárok retus és smink (na jó, max mini smink) nélküli fotózást. Mint ahogy a Dove is csinálta a reklámját, hogy dundu csajszikat rakott be a krémreklámba....hogy nem csak vékony lányok vannak.

movhu 2008.03.13. 15:59:15

A képek bemutatásval az egyik célom az, hogy akik esetleg nem ismernék pontosan mire képes a technika, tisztában legyenek vele. Ezért is nem azokat a képeket vettem elő a PS hibákból, ahol valami mást vétettek. Itt nőket alakítanak át olyanná, ami nem valós. A valós lányok viszont ezt akarják megvalósítani. És jön az anorexia és társai, mert a lejtőn nincs megállás. Persze nem lesz mindenki anorexiás egy képtől, de a néhány áldozat családjának nagyon sok kellemetlen napot vagy évet okozhat.

Szektipus 2008.03.13. 16:04:11

Annak realitása, hogy valaki így vállalna fozózást egyenlő a nullával. Tök fiatal csajok képét is agyonpiszkálják, kizártnak tartom, hogy lenne olyan. Én tisztelném érte. De most már ránckrémet is 14 évesekkel reklámoznak, és érezd jól magad.

maydayray 2008.03.13. 16:15:49

Drew Barrymore-nak volt olyan címlapja, ami nem volt kiigazítva, youtube-on van is róla videó (valami talkmasternél nyalogatják .-))

fotosop@fotosop.hu 2008.03.13. 16:19:05

Ugye nem hiszitek, hogy csak ujság cimlapokon dolgozzák meg a csajokat? Meg kell nézni pár kurvaközvetitö oldalt, aztán lehet gondolkozni, hogy tényleg minden kurva 20éves feszestestü bombanö-e vagy jelentös részük negyvenes lottyadt picsa, csak jól dolgozott a fotósop:)

... ha a vincseszterem beszélni tudna... :)))))))))

fotosop@fotosop.hu 2008.03.13. 16:32:32

tv reklám

a, a ráncos nön van 6kg vakolat igy szép sima a böre
b, a ráncos nőt high key technikával rögzitik ( a kép nagyrésze fehér közeli, beégetett) erre még rátesznek valami soft focus effektet, igy az öreg ráncos nö egy szép homogén lágy világos folt, csak az arc konturjai rajzolják ki a fejét.

hülyeháziasszony abböl annyit vesz észre a monikaso közepén két könnytörölgetés közben, hogy az 5ezres trutyit magára kenve nem lesz ráncos. Ahelyett, hogy szépen tulexponálná magát a mobiljával és ö se lenne ráncos a képen:)

Ugyanez mosóporral.
Uj fehér törölközö tulexponálva, minden pixele 255,255,255 RGB kis halo effekttöl kellemesn lágy, kis szaturáció emelés, hogy jo brazilszappanoperásan tulszinezett legyen. Mellé tett képen "15 mosás" után helyesen exponált kép, a fehér csak fehér, a háttér normálisan bevilágitva. 3. kép "20. mosásnál" 0,5FÉ alexpo, a fehér már szürkés, a mosonö arca közel hullaszinű, kis szincsökkentés is rámegy, hogy az egész kép fakó legyen.
Hülyenő meg elhiszi, hogy ez uj mindennélszuperebb mosoportol volt annyirafehér az elsö kép.


Az ember azt hinné, hogy 2008-ban amikor minden családban ott egy digitgép, már ilyen primitiv eszközökkel nem lehet terméket eladni. De ezek szerint lehet.

Sikamlós Jim DiGriz 2008.03.13. 16:34:37

Mondjuk nem kell sokkal butábbnak lenni az ilyen ideálok elfogadásához, mint elhinni, hogy az akciófilmekben látott módon tényleg leugorhatsz a tetőről két stukkerrel a kezedben, és mielőtt a lent parkoló autó tetejéről legördülsz, le tudod szedni azt a három nindzsát.

Szerintem evolúciós folyamat, hogy aki az ilyesmiknek eléggé bedől, az nehezebben fog szaporodni :D.

XYBeR 2008.03.13. 16:51:06

movhu: szuperkorrekt :)

Maestro 2008.03.13. 16:53:45

ezt a fajta utócicomát a zenében is használják. nyilván nem arra gondolok, amikor egy albumon a gitárt egy delayyel felturbózzák, hanem amikor az énekesek hanghibáit(!) korrigálják (pl no thanks vagy miatökömből az az énekes macskajancsi)

persze ennek lehetne jótékony hatása - sokan elkezdenek énekelni tanulni; de nem, inkább elhiszik, hogy az a gagyi szar amit eléjük tolnak, milyen kurvajó.

és a kettő összeÉSelése amikor a pohotoshoppos bombanő feljavítottan tisztán énekel.

Tristania 2008.03.13. 17:23:03

Destroy, akkor ezt nézd meg:
www.youtube.com/watch?v=7-kSZsvBY-A
:DDDDD
külön felhívom a figyelmet a 35. másodperc környékére

smartdrive 2008.03.13. 17:53:30

bármelyik gnómból lehet csinálni Photoshopban csúnya nőt

szépnek születni kell

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2008.03.13. 18:11:09

Döntsétek el ti, mínusz hány év a balról-jobbra
www.musaic.hu/temp/eva.jpg

ommm 2008.03.13. 18:50:45

haha...munkaidőm javarészét ilyen és ehhez hasonló munka tölti ki.
tudnék mesélni :)

a sok stylist és kozmetikus csak aprómókus, szinte fölösleges :)

fingerbangs 2008.03.13. 19:02:33

ez ugy 2-3 eve volt hir

candream (törölt) 2008.03.13. 19:14:47

Az egy dolog, hogy retusálják a képeket, de a nők nagy része ilyenkor elégedetten hátradől és tovább növeszti a picsáját.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2008.03.13. 19:16:43

A Dove filmben milyen progit használnak? Nem Photoshopnak tűnik...

gilipollas 2008.03.13. 19:29:26

Én is, én is! Ezt hol tanítják?

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2008.03.13. 19:35:26

gilipollas: tanitani még csakcsak, egyebkent némi gyakrolással bele lehet tanulni a ps-be, én inkabb arra vagyok kivancsi hogy ok mit használtak. corel, vagy valami spécibb?

mavckoka 2008.03.13. 20:08:33

miert nem tiltjak be az egesz fotosoppos baromságot? ugyanis ha ez nem a fogyaszto megtévesztése, akkor nem tudom mi az.
legyen tilos utolag PC-vel retusalni az igy megváltozatatott képek társadalomra gyakorolt hatasa miatt!( lásd még: felelösseg)

Al tiszteletes 2008.03.13. 20:12:00

movhu:

Jó lenne ha kattinthatóak lennének a képek, vagy valami linket írhatnál,baromira megnézném nagyobban,
rákeresni meg lusta vagyok...

még ilyeneket!

candream (törölt) 2008.03.13. 20:19:51

NViktor
Szerintm photoshopot használtak, a corel vektoros dolgokra jó, de ott is inkább illustratort használnak.

mavckoka
ROTFL! Hány éves vagy? 9? Esetleg már 10?

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2008.03.13. 20:52:09

candream: a tevedes jogat fenntartom :) csak azert irtam h sztem nem ps, mert a kezelofelulet nem igazan tunt annak

fotosop@fotosop.hu 2008.03.13. 20:59:20

A Corelnak is vannak PS jellegü cuccai, ösidők ota ott a vektoros DRAW mellett a Photo-Paint, aztán megvette a Jasc PaintShopPro-ját, ez is a XI vagy hanyadik verziónál tart. Nekem ez utobbi pl kényelmesebb mint a Nagy PS.

Lehet szidni a PS képeket, de a nagybüdös valóság az az, hogy kevés nö fizetné ki a fotóst, ha nem szarráretusált képeket kapna magáról, hanem a nyers valoságot. Valahol ez érthetö is, ráncosan, lottyadt, ragyás börrel minden nap láthatja magát a tükörben, ö egy idealizált valoságot szeretne, amire jo lesz visszaemlékezni késöbb.

falikep 2008.03.13. 21:55:45

csak egy megjegyzés a cikkhez, nincs olyan, hogy informatikus-művész, van grafikus és van informatikus, a kettő ég és föld...

forumuser 2008.03.13. 22:09:12

fotosop@fotosop.hu
Ez a munkád?
Érdekelne egy profi véleménye erről. Volt szerencsém a PhotoPainthez és nagyon kényelmesnek tartom. (Pl. van az az interaktív rétegátlátszóság-kezelő, ami nagyon jó, és tudtommal nincs a PS-ben.) Mások szerint viszont csak egy "szar utánzat". Te mit gondolsz?

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2008.03.13. 22:25:18

mavckokának tulajdonképpen igaza van. naív felvetés, de nagyon szimpatikus.

Ban_Dee 2008.03.13. 22:30:46

PhotoShopról csak annyit, hogy emlékeztek, nemrégiben volt Zalatnai Cini is a Playboy címlapján - pedig ő már olyan mint az országút: öreg is meg lehasznált is.
TV-ben úgy néz ki, mint a saját öreganyja, a címlapon meg valahogy nem olyan ráncos...

SRK 2008.03.13. 22:38:20

Sziasztok!
Meg annak idején volt a PB-ban Zsani is, vagy kiszösz a VV-ből, vagy BB-ből... Valamelyik szar valóságshowból. Aztán valamelyik bulvárlap lehozott két képe egymás mellett, hogy "köszi, már láttuk..."
Az egyik egy kamerakép volt, jó kis narancsbőrös segg. A PB-set ugye nem kell magyaráznom... :D

gaze 2008.03.14. 00:40:09

Azért nem lehet minden képből bármit csinálni.
Ilyen youtube méretben meghőkkentő meg minden, de közelebbről nézve (pro grafikus azonnal az orrához nyomja a képet) nagyon ki lehet szúrni a retust.
A liqvify meg aztán nagyon roncsolja a pixeleket.

Szerintem, a retus egyszerűen mára a fotó része.

A hiba inkább az üzenetben van ("Ilyennek kell lenned!")

pete 2008.03.14. 07:50:04

Gaze-nek igaza van. Ma már van egy vizuális minimum, amit az olvasó elvár, anélkül nem veszi meg a lapot, merthogy "gagyi". És épp azért jó ezekről a dolgokról beszélni, mert azok az említett instabil kislányok a tülör előtt tudjk, hogy az amivel vetélkednek egy digitális csúcstermék. Tehát nem akarnak teljesen megfelelni annak a szépségideálnak, mert TUDJÁK, hogy a képbe belenyúltak. Talán a portréfestők annak idején nem hizelegtek a modellnek? Csak a festészetben benne van, hogy szubjektív a leképzés, a fotóról meg sokáig azt hittük, hogy objektív.

De nem... :-)

Attila 2008.03.14. 12:24:44

Es ezt meg lehet csinalni mindennel, nem csak emberekkel/modellekkel. Peldaul tajkepekkel. Hogy lesz pl. egyszerre szep csillagos az egbolt ES ugyanakkor gyonyoruen kivilagitott a belvaros? Lefenykepezik egyszer az eget, egyszer a belvarost es a ket kepbol egyet keszitenek. Vagy hogyan lesz olyan gyonyoru a naplemente, hogyan lesz olyan kek az eg amilyent mar plarszurovel sem lehet elerni, vagy hogyan lesz olyan szep selymes a vizeses amit nem tudsz hosszu zaridovel elerni mert fuj a szel es bemozdulnanak a kozeli fan a levelek? Hat persze - allitsd a kameradat CCD Raw modban, majd PhotoShop! En eddig foleg meg csak tajkepeket fotosoppoltam, es csak amator vagyok, nem ez a munkam, csak hobbi, de az eredmenyek magukert beszelnek! Tovabba egy-ket portre fenykepen az emberke arcarol leszedtem a szeploket/oregsegi foltokat, felig eltuntettem a rancokat (teljes ranctalansag megiscsak furcsa lenne egy 50+ eves embernel) a kulonbseg mar igy is fold, pedig konturokhoz, hajcserehez/dusitashoz, fogfeheriteshez, szemszinezeshez meg hozza se nyultam!

Attila 2008.03.14. 12:31:05

Pete: ezzel csak az a gond, hogy azok a nok, akik nem lattak ezeket a videokat, nem ismerik a PhotoShopot, azok azt hiszik/hihetik hogy azok a kepek valodiak. Es ok is megprobalnak ugy kinezni a mindennapi eletben mindig, mint azok egyszer, muteremben, legjobb pillanatukban, kisminkelve, fotosoppolva. Es jonnek az allando csalodasok meg az onbizalomhiany stb. (Egyebkent ez ferfiakra is igaz, a ferfi kepeket is fotsoppoljak, nagyobb izmok, markansabb arc stb.) Hulyeseg ez az egesz. Szerintem egy noben vagy benne van az, ami "megfogja" a ferfit, vagy nincs. Es hogy mi az a bizonyos "az", az minden ferfi eseteben mas. Nekem peldaul a normal (nem nagy!) mellmeretu, szeles csipoju nok jonnek be, akiken noiesen van nehany kilo zsir is megfelelo helyeken elosztva es mindenfele smink nelkul helyes (nem modellgyonyoru, csak helyes!), noies az arcuk - nem pedig a csontsovany, dereka-csipoje majdnem egy testalkatu, 185 centis, fenekig ero inidai vendeghajas, vastagon kifestett cimplanok...

forumuser 2008.03.14. 18:55:55

"Tehát nem akarnak teljesen megfelelni annak a szépségideálnak, mert TUDJÁK, hogy a képbe belenyúltak."
Nem ezt igazolja az a "még csak 18 vagyok, de műmellet kérek aputól ballagásra" hisztéria, és ez még csak rosszabb lesz... Tengerentúli ismerős mondta, hogy arrafelé már az is divatba jött, hogy a szélescsípejű nők kés alá fekszenek egy kis "lefaragásra". Agyameldobom, komolyan...
Nem is tudom, mi kellene ezeknek, pszichológus, vagy egy jó nagy pofon...
süti beállítások módosítása