Vannak egyenlőbbek

2008.02.26. 09:37

Nem az első eset már, hogy valamelyik televízió csatorna rejtett kamerás felvételeken mutatja be, hogy miként hágják át a politikusok a törvényeket. Legutóbb a Házon kívül című műsor mutatta be, hogy a Parlamentben a képviselők egyáltalán nem a kijelölt helyet veszik igénybe a dohányzáshoz. A törvény pedig törvény volna, és még azt sem lehet mondani, hogy nem értenek vele egyet, hiszen pontosan ebben az épületben dőlt el a dohányzás sorsa is. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter sem emelte fel a szavát dohányzó kollégái tevékenysége ellen, pedig pont az ő tárcája akarja mindenhonnan kitiltani a cigarettát, ahol csak nemdohányzók megfordulhatnak. Erről még az idén szavaz az országgyűlés, és a tervek szerint éttermekben és munkahelyeken egyáltalán nem lehet majd dohányozni. A kérdés azonban az, hogy a képviselőknek a már létező törvények tekintetében nem kellene példát mutatniuk?

Úgy tűnik nem. A televízió figyelemfelhívása ellenére a Szili Katalin nem kívánt nyilatkozni arról, hogy részesülnek-e bármilyen büntetésben a dohányzó képviselők. Katona Béla a felvételek ellenére egyértelműen tagadta, hogy dohányzott volna. Azt nem tudjuk akkor, hogy miként magyarázza azt, hogy szemmel láthatóan a Parlament folyosóján ő dohányzik. A másik oldalon sem jobb a helyzet ebben a tekintetben, mert amint Répássy Róbert nyilatkozta „Nem gondolom, hogy a képviselőtársaimat a törvényre hivatkozva kellene meggyőznöm, hogy ne dohányozzanak a tilosban, inkább azt szoktam mondani, hogy engem zavar”

Röviden és tömören: megint nem történik semmi. Az egyenlőség elve továbbra sem érvényesül, mert jól láthatóan a Parlamenten belül nem érvényesek a törvények, és nem kap semmilyen büntetést az, aki súlyosan áthágja az általa létrehozott és megszavazott szabályokat. A képviselő továbbra is dohányozhat ahol és amikor neki tetszik. Sőt, a mentelmi jogára hivatkozva nyilván rá nem érvényes a zérótolerancia elve sem. Végre valami, amiben politikai hovatartozás nélkül egyetértenek a képviselők. Nem is akarja senki sem, hogy másként legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr33354814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mar 2008.02.26. 09:47:27

Persze az hansonló módon zajlik le, mint amikor arról kellene szavazni, hogy kapjanak-e számla nélkül költségtérítést, és persze megszavazzák, hogy igen.
A mentelmi jog úgy ahogy van, egy érthetelen hülyeség. Milyen jogon emberfeletti egy képviselő?

lyukrafutó 2008.02.26. 11:53:25

Te jó ég! Ha ez lenne az összes bűnük.
Azon gondolkodjatok el inkább, hogy miért hangoztatják hirtelen, hogy a vizitdíj+ a tandíj azért jó, mert ott marad annál a szervezetnél, ahol a 'szolgáltatást' igénybe veszed?
Miért van az, hogy eddig úgy nagyjából (bár főleg az egészségügyben eléggé rossz szinvonalon) de tudták működtetni a kórházakat és iskolákat, most meg nem?!
Vajon hová tűn(t)ik az a pénz, amiből eddig üzemelgettek?!!!

wagabound 2008.02.26. 11:55:12

Nem értem, miért téma ez az egész. Miért pont ebben a dologban lennének a politikusok-képviselők becsületesek, tisztességesek, törvénytisztelők? Még folt esne a ... a... Min is?...

Peter 2008.02.26. 11:58:31

Ez mutat egyfajta általános hozzáállást a dolgokhoz. És nem kell elfelejteni az aki a kicsin hű, a sokon is hű mondást. Illetve annak fordítottját.

movhu 2008.02.26. 12:01:08

Pont ezt akartam kiemelni. Van 3 megkérdezett. Az egyiknek a dolga a felelősségre vonás volna, nem tesz semmit. Egy másik azt is tagadja, hogy volt ilyen. A harmadik meg kifejezésre juttatja, hogy nem érdekli a törvény, de őt zavarja. Ki tesz akkor rendet?

marcsi 2008.02.26. 12:04:08

Ugyanaz, mikor a járni is alig tudó részeg képviselő megtagadja a szonda megfújását. Vagy amikor valaki azt állítja, hogy nem ő randalírozott részegen az autóval, hanem a hasonmása.
Nem értem, hogy bizonyítékok alapján miért nem lehet egy kis bírsággal példát mutatni, vagy legalább megmutatni, hogy nem állnak törvényen kívül. A Parlamentben.

movhu 2008.02.26. 12:05:37

Érdekes, amikor a mentelmi jog eltörlése vagy másképpeni kezelése kerül napirendre, akkor is elég nagy egyetértés van sárgák, pirosak, zöldek és minden egyéb színcsoport tagjai között :)

KopaszMercis 2008.02.26. 12:20:30

errol is a budos kurva gyurcsany tehet meg a zsido haverjai!

amugy ok kurvara el tudjak donteni, hogy hogy eljunk mi. De ugy ok mar nem szeretnenek..

ez a dohanyzas uldozes is micsoda blama. az kell meg, hogy kitiltsak a kocsmakbol meg az ettermekbol
boszorkanyuldozo hulye buzik.

sa1ndor 2008.02.26. 12:27:13

A választáskor félrevezetik a népet (engem is és téged is) és ezt szívjuk négy éven át. Amit írsz, az tetszik: nekik legyen jó-színre és szabályokra való tekintet nélkül-, aztán a többit a nép majd összeadja.

Peter 2008.02.26. 12:31:37

Erről nem csak a kormány tehet, hanem az ellenzék is. Minden képviselő sáros egy csomó dologban, függetlenül attól hová tartozik.
Kellene valami független testület, ami ezeknek az egyedeknek a jogait és kötelességeit meghatározza és ellenőrzi. Egy ilyen törvényszegés esetén más országban lemondana a képviselő vagy japánban harakirit követne el.

Gyurcsanybuster 2008.02.26. 12:34:38

Itt addig nem lesz semmilyen változás amíg az összes hazug, tolvaj, csaló nem fog a parlament előtt lógni a bitófán.

Az összes "holdudvarukkal" együtt.

Bár az is igaz, hogy ennyi szemetet nem tud a Kossuth tér befogadni, de majd csak találunk valami jó megoldást.

Zsirparaszt 2008.02.26. 12:38:38

Atomot nekik. Vagy minimum Anthraxot. De ne a zenekart. Rohadjon meg minden politikus. (Igen, kitört belőlem a lúzer kispolgár.)

béla 2008.02.26. 12:39:23

És csodálkozunk hogy a politikus a magyar nyelvben hazug, gerinctelen, másokat magasról ... ember szinonímájává vált. Ők isteni hatalmat kaptak mi választók mér ugráruln mér kérünk bármit is számon tőlük. Belevehették volna a szavazásba szeretnénk e fele ekkora parlamentet.

xy 2008.02.26. 12:39:31

Szili Katalin miben nyilvánit véleményt? Semmiben. Kétszinű egy nő, az biztos. Félti a jól fizető állását? 2 év múlva mi lesz vele?

Pet 2008.02.26. 13:06:16

Manapság a politikában úgy tűnik mindenki legfeljebb 4 évre keres állást, és ez alatt az idő alatt kell neki megkeresnie az egész életére szükséges vagyont. Ebbe belefér minden, a cigizés nem fogja a lekiismeretét bántani. Más se bántja.

mimóza 2008.02.26. 13:06:38

Hmmh.. az összes politikust szépen börtönbe :)
Egy korongvilágos regényben volt annó, hogy az összes politikust a megválasztása után automatice börtönbe zárták - oda települt az irodájuk is.

De most komolyan.. ez ismertebb politikusokat - és talán a nem annyira ismertek is - egytől egyig bűnözők civil szempontból:
- megtévesztő, szándékosan könnyen félreérthető fogalmazás és rágalmazás
- tömeghisztéria generálása
- hanyagság és sikkasztás (egy vállalati vezetőt ilyen herdálásért kicsinálnának, míg a politikusnak sok-sok barátja lesz)
- felelősségre vonhatatlanság

Nos az utolsó pont nélkül effektíve nem is lenne olyan vészes, de mivel semmi az éadta világon nem számonkérhető azt csinálnak amit csak akarnak.

Privát törvényen kívüli jogok.

gravy_t 2008.02.26. 13:11:35

mentelmi jog kell, az a baj, hogy ők visszaélnak vele.

azt nem értem, hogy miért csodálkozik a sok szóvivő ezek után, hogy a sima emberek is szarnak a szabályokra és ott szegik meg, ahol tudják.

movhu 2008.02.26. 13:17:21

A "sima" ember szépen kapja a büntetést a gyorshajtásért, elveszik a jogosítványát, megbüntetik, ha cigizik akárhol. Ő nem élhet vissza semmivel.

lyukrafutó 2008.02.26. 13:23:15

Nem csak a választásokkor vezetnek félre, hanem folyamatosan.
Mondjuk ki: MEGALÁZÓ ez a helyzet, hogy semmivel sem tudunk visszaütni

elégedetlen 2008.02.26. 13:32:14

Ez a szép a demokráciában. Valaki ígér valamit, nem tartja be, de a törvényeket, ami alapján meg lehetne büntetni, már ő hozza. Ráadásul azok a törvények rá nem vonatkoznak. Amit itt van, az olyan anarchikus demokrácia.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.02.26. 13:33:09

Civileket a parlamentbe! A szegény képviselőket meg ne bánccsuk, mert sokat dolgoznak - maguknak! :)
Azért ez a mondat nekem is a kedvencem: „Nem gondolom, hogy a képviselőtársaimat a törvényre hivatkozva kellene meggyőznöm..." Szóval a narancsoknál nem kell betartani a törvényeket????

movhu 2008.02.26. 13:39:31

Pont ez a bajom. Mindenki hímez-hámoz, és senki sem meri kijelenteni, hogy törvénysértő, és meg lesznek a következmények. Pedig nem arról van szó, hogy kifizeti-e a büntetést, hanem egyáltalán arról, miként ítéljük meg a viselkedését.

cdrom70 2008.02.26. 13:44:49

A magyar politikus törvényt sérthet anélkül, hogy bármilyen gondja lenne belőle..(
Köztörvényesektől mit várunk....
Mindegyiknek pár gramm ólom hiányzik a fejükből...

elégedetlen 2008.02.26. 13:46:25

Kíváncsi volnék mi történne azzal a magyar állampolgárral, aki bemenne a Parlamentbe látogatni, és közben rágyújtana valahol. Gyanítom nem mondanák azt, hogy ejnye-bejnye, attól, hogy a többiek ezt csinálják, még neked nem szabad.

yanchi 2008.02.26. 13:58:44

Nem a demokrácia tehet róla, hogy a képviselők többnek hiszik magukat a "nép"-nél. Az "átkosban" ugyanez volt, a mai helyzet annyiban más, hogy nem csak egy párt párttitkárai egyenlőbbek, hanem több párté. De ha nem választanánk meg őket (egyik oldalról sem), hanem kitömnénk a Parlamentet független képviselőkkel (aki nem a pártjának tartozik fegyelemmel, hanem a választóinak), akkor lenne igazi képviseleti demokrácia. Amíg ezt nem tesszük, csak azt kapjuk, amit magunknak főztünk.

movhu 2008.02.26. 14:12:30

Manapság a képviselő nem képvisel mást, mint azt a vonalat, amit a pártja ad. Nem lényeges neki mit akar a választókörzete, és az ott élő embereknek mi volna a jó. Élete így csak arról szólhat, hogy leginkább a saját boldogulásával törődjön. Nem elhivatottság, csupán egy állás.

lyukrafutó 2008.02.26. 14:34:14

Valóban magunknak főztük?
Mit is tudsz ellene tenni pontosan, hogy előrehozott választásokat tartsanak? És akkor miből fogsz tudni válogatni az étlapról? Melyiket tennéd szívesen a helyébe?

Plebanos 2008.02.26. 14:53:45

Regota gondolkodom a kovetkezo megoldason:

1. Minden kepviselot eltavolitani a parlamentbol.
2. Mentelmi jog, bemondasos terites, satobbi gyomorforgato kivaltsag eltorlese.
3. Osszeszedni a vilagbol a leggazdagabban es legsikeresebben elo elso 30 magyart, akik hajlando lennenek vagyonszerzesi celzat nelkul elinditani egy tokeltesen felfe fejlodo orszagot, akik teljesen uzleti szemmel neznek az orszag erdekeit. Ha maganemberkent megtudtak csinalni, akkor valoszinuleg megvalasztott vezetokent is sikeresen beinditanak ezt a kurva orszagot. ( gondolok itt: Csanyi Sandorra, Simonyi Andrasra stb... okos Magyar emberekre)

De lehet hogy hulyesegeket beszelek.

Horváth Aliz 2008.02.26. 16:04:37

Egyetértek Plebanossal!

De lehet én vagyok túl konzervatív.

lyukrafutó 2008.02.27. 11:22:01

Áh, a megoldás:
no kampány (így nem költenek feleslegesen és nem csalnak) csak saját internetes oldalon kampány+helyi pártirodákban szintén. Ezen kívül választások előtt a szokásos vitaműsor köztv, rádió.
Megtakarítás fehéren 300Mxpártok, feketén 5Mrd
Ezen kívül, minden közpénzhez hozzáférő emberke hazugságvizsgáló: kérdések az illegális közpénzfelhasználsáról.
Aki nem vállalja-kirúg és sose kerülhet közpénz közelébe, érvényesüljön a versenyszférában-de még csak nem is pályázhat közpénzre
aki igen és bukik-azt felfüggeszt, nyomozást megindít. automatikusan a kiszabható legnagyobb büntetést kapja.
aki igen és átmegy, az ok.
Tudom hogy csak közvetett bizonyíték, de nem is jelentene automatikus elmeszelést.
Szerintetek hányan vállanák?
süti beállítások módosítása