Divatos dolog lett manapság „zöld”-nek lenni. Itt a Globális Felmelegedés, ami eljutott odáig, hogy önálló lényként nagybetűvel írandó a neve. Sok érv van pro és kontra a témával kapcsolatban, ne is fejtsük most meg, hogy mekkora probléma ez a bolygónk számára. Én magam elkötelezetten híve vagyok sok környezetvédő dolognak, megpróbálok vigyázni mindannyiunk közös otthonára. Mások azonban a környezetvédelem álcája mögé bújva próbálják lefölözni ennek a problémának a reájuk eső hasznát. Mint minden háborúban, itt is megjelennek a problémából hasznot húzó vállalatok, szép zöldre festve magukat. Így tett az Uniblue is.

Hogyan lehet olcsón, minél több háztartásba eljuttatni reklámunkat a Global Warming segítségével? A módszer pofonegyszerű. Csinálunk egy kicsi programot a Windows operációs rendszerhez, amiről állítjuk, hogy kevesebbet fog tőle fogyasztani a számítógépe a felhasználónak. Építünk az önzésre is, hiszen az oldal büszkén hirdeti a csúcsfelhasználók megtakarítását, ami már forintban kifejezve sem kevés. Azért, hogy az eredeti cél lebegtetését se dobjuk sutba, a megtakarítás meg van határozva olajban és fában is. (Kíváncsi lennék az átszámító képletre) Már csak az utolsó lépés van hátra. Létrehozunk egy weboldalt, ahonnét a sok zöld felhasználó letöltheti, és örülhet önmagának, mert azt hiszi, hogy a gépe ettől kezdve kevesebbet fogyaszt. Örül, mert szerinte megmentett egy csomó fát, és elégedetten fekszik le, mert kevesebb lesz a villanyszámla…

Ébresztő emberek! Az egész program, és a hozzá kapcsolódó eddigi energia megtakarítási számok is hülyeségeket butaságokat mutatnak. A program csupán a Windows eredetileg beépített energiagazdálkodási funkcióit használja, ráadásul egyetlen funkcióval sem bővíti azokat. Természetesen magasabb fokozatra állítva a kapcsolót látszólag nagyobb megtakarítást érhetünk el, de ezt a Windowsban amúgy is beállíthattuk volna, miszerint hamarabb kapcsoljon le a monitor és a winchester. Arról ne is beszéljünk, hogy a winchesternek leginkább az ún. „spinup”, azaz a felpörgés árt. Amennyiben túl gyakran kapcsolódik le az eszköz, akkor hamarabb megy tönkre, és nem csak a pénztárcánkat fogja megfosztani az új beszerzés árával, de ekkora súllyal növeli a földön az elektronikai szemét mennyiségét.

Minek van akkor ez az egész program? Egyszerű. Képzeljük csak el, hogy a felhasználók egy része megnézi az Uniblue weboldalát, esetleg a regisztrációkor megadott címére érkező reklámokat el is olvassa. Az Uniblue software forgalmazó, többek között Microsoft Gold partner, és vásárol tőle valamit. Ez több százezer felhasználóra kivetítve már nem kevés pénz, akkor sem, ha a felhasználók igen kevés része esik bele a vásárlók körébe. Ehhez képest nem túl sok az egy darab weboldal fenntartása, és a program megírásának igen kis költsége.

Miután felvilágosultál, mit tehetsz, ha tényleg meg akarsz takarítani egy kis energiát? Ne fogadd el ezt a hamis érzetet, mert ezzel nem lesz jobb, és közel sem takarítasz meg annyi energiát, mint reméltél. Kapcsold ki a géped, ha nem használod, állítsd be te a Windows energiatakarékossági sémáit(A fenti funkciókat az is tökéletesen tudja, ráadásul alapértelmezetten is konfigurálva van), vagy csinálj bármi mást. Egyet azonban ne tegyél. Ne telepítsd az Localcoolingot! Mert azzal semmit sem takarítasz meg, csak hozzájárulsz egy softwarecég mellveregetéséhez, és beállsz a buták sorába. Ha ezek után mégsem tudsz ellenállni a telepítésnek, akkor legalább ne hidd el, hogy ez fogja megoldani a világ problémáit.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr73333728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

görbén felfele néző 2008.02.10. 18:17:15

Mégis:
teljesen egyetértek avval, amit elmondtál, egyeteln pici értelmét látom csak, bizonyos síkhülye felhasználók talán ebből megértik mire valók az energiatakarékossági beállítások, esetleg megtudják, hogy ilyenek egyáltalán léteznek.

Perillustris 2008.02.10. 19:29:40

Rengetegen hagyják feleslegesen bekapcsolva a számítógépet, ami iszonyatos pazarlás. Éppen ezért az előbbi hozzászólással értek egyet.

movhu 2008.02.10. 19:37:18

Nem rossz az energiagazdálkodás, csak éppen ezt a funkciót a Windows alapból tartalmazza. Tehát felesleges, és egyfajta hamis érzetet ad, mintha ettől jobb lenne.

Sáfrány 2008.02.10. 20:36:45

Én úgy spórolok hogy a gépem szinte folyamatosan be van kapcsolva mert átalánydíjat fizetek a netért és elvárom hogy csorogjon rajta a torrent, és ne álljon le a vinyó mert a felpörgése nem gazdaságos ugye. A monitort kikapcsolom AFK.

Amúgy sok usernek el lehet adni egyszerűbben a nyilvánvalót, és boldogabbak lesznek tőle, ez miért baj? Jobs is egész jól meg tudott élni a hülye/egyujjas userekből.

rszarvas · http://rszarvas.blog.hu 2008.02.10. 20:57:00

Erről csak egy klasszikus jutott hirtelen az eszembe:
"Fogadjunk, hogy most is világít a Num-Lock-od, pedig nem is használod!!!" :-)

szomorutojas 2008.02.10. 21:33:58

Kösz a tippet, tetszik ez a progi, le is töltöttem.
;)
asszem ágyúval lôttél verébre.
A helyedben végigsöpörnék a freeware programok listáján, és kb félpercenként írhatnál egy ugyanilyen bejegyzést. Valóban a szoftverek jelentôs része felesleges. Az egész X felület egy rizsa, valójában mindent meg lehet csinálni parancssorból!

movhu 2008.02.10. 21:57:58

Mindenki annyi és olyan free programot ír, amilyet akar. Csak ne akarja elhitetni az emberekkel, hogy ezzel most nekik olyan hűűűű, de jó lesz, és ne akarja beadni, hogy ezzel meg lehet menteni a földet.
A program a spanyolviasz felfedezése, semmi több. Csak jó csomagolták, és építettek arra, hogy az emberek érzékenyek a pénztárcájukra.
Tehát, az egyetlen bajom, hogy szépen ghyűjtik maguknak a pontot a weboldalon, olyasmiért, ami egyébként is létezik, és működik a program nélkül is. És ettől szépen tetszelegnek a "zöld vállalat" szerepben.

Sáfrány 2008.02.10. 23:59:42

Ecceri felhasználó számára nem a spanyolviasz. Nekik szánták. Mi ismertük ezeket a funkciókat ugye, ők talán sosem találták volna meg. Most mi fáj neked ebben? Ha rajtam múlna simán pénzért adnám, fizessék meg a dizájnt meg a "zöldérzést". Nem akarták beadni hogy ezzel meg lehet menteni a Földet, ezt csak jóindulatodban írtad. Higgadj le, igyál valamit.

tyberius 2008.02.11. 00:31:35

1. tényleg szükség van arra, hogy felhívjuk a figyelmet az energiatakarékosság fontosságára. Nem ezzel mentjük meg a földet, de segítenek az energiatudatos gondolkodás kialakításában. Mert, bármennyire is hippi különcségnek tűnik ez manapság, erre is szükség van. Mellesleg én lennék a legboldogabb, ha holnaptól korlátlanul hozzáférhető, tiszta energia állna a rendelkezésünkre, és elfelejthetnénk az összes energiatakarékossági beállítást... de addig igenis kell számolni azzal, hogy a gép által elfogyasztott energia naftából meg fákból van.
2. ez a progi összeszedi és megmutatja a Windows energiatakarékossági beállításait. Annak, aki egyébként nem szokott a Vezérlőpultban turkálni, igenis hasznos lehet.
3. mellesleg ahogy elnézem, ez a progi tud automatikus kikapcsolást is (fullos kikapcsolást, nem készenléti állapotot), amire a Windows alapból nem képes. Szóval ki is bővíti az alap funkciókat.
4. Az mennyire igazolt, hogy hasznosabb a vinyót folyamatosan járatni, mint fél óra után kikapcsolni? Ezt sokan mondják, de ugye azt is sokan mondják, hogy a szőr erősödik a borotválástól, meg hogy az ember haja-körme tovább nő a halála után is, oszt mégse igaz. Ezek az úgynevezett mémek, olyan állítások, amiket mindenki igaznak fogad el, pedig bizonyítva sose látták.

Na szóval ennyi... nem kéne annyira leírni ezt a programot, csak azért, mert szájbarágósan hívja fel a figyelmet az energiatakarékosságra.

Nagyutazó · http://www.rotten.com 2008.02.11. 01:20:02

Aki ilyeneket letölt, az eleve keveset ül a gép előtt, addig legalább hadd érezze magát nagy segítőnek legalább addig :) ... ha a lényeget nézzük, a post szerzője biztos, hogy jóval többet árt a bolygónak, mint az az átlagos felhasználó, akinek annyi gyakorlata van, hogy meg tudják fogni az ilyen olcsó kis progik és aztán, amikor néha gép elé ülnek, akkor használják.

movhu 2008.02.11. 07:12:09

Én továbbra is azt mondom, hogy nem jó, ha az embereket úgy bíjuk takarékoskodásra, hogy közben becsapjuk őket. Ugyanis, a valós megtakarítási adatok messze elmaradnak a ténylegesektől.
Mindemellett a Windowsban vannak eleve működő alapbeállítások, amik azok számára is mennek, akik azt sem tudják, hogy van benne ilyen funkció. Tehát a program jó, de zavaró, hogy a cég a weboldalán ezt a saját érdemei közé sorolja, és szép nagy számlálót is üzemeltet róla.
Takarékoskodásra pedig szükség van, amint láttátok én nem is mondtam. De azt pl. senki sem hangsúlyozza, hogy egy kikapcsolt, de a konnektorba továbbra is bedugott gép(csak a gép!) továbbra is kb. 15 W-ot fogyaszt? Erre felhívva a figyelmet sokkal több energiát lehetne megtakarítani.

Senna 2008.10.24. 02:13:51

Majdnem én is bedőltem ennek a kramancnak. KÖSZI!
süti beállítások módosítása