Albert Einstein azt mondta, hogy „Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. De a világegyetemben nem vagyok olyan biztos.” Az elmúlt időszakban több próbálkozás igyekszik alátámasztani Einstein eme mondásának hitelességét. Legutóbb arról hallhattunk, hogy hamarosan kormányzati születésnapi ajándékként extra pénzt juttatunk azoknak, akik megélik például a százéves kort. Nem is volna ezzel baj, ha éppen megnyertük volna a Föld nevű bolygó össznépi országok közti lottóját, és kisegített volna minket a kátyúból. Akkor viszont elég érdekes a felvetés, amikor jelentős költségvetési hiánnyal küszködünk. Vannak azonban más ötletek is a tarsolyban, ilyen lesz a most előkészítés alatt álló kormányzati szerencsejáték.
A lényeg nagyvonalakban a következő. Mi igénybe vesszük a szolgáltatást, és mint a Fair Play szerint játszó játékosok számlát kérünk a végén, de nem csak kérünk, hanem ragaszkodunk hozzá. Ezt eddig is megpróbálták képi formában, főműsoridőben a fejünkbe sulykolni, úgy látszik kevés sikerrel. Nem valósult meg az a szándék eddig, hogy az országban visszaálljon a békés rend, és az állampolgárok egyik fele a másik felének legyen a megfigyelője, illetve adóellenőre. Ezért ösztönző elem épül a rendszerbe. Pénz. Ezentúl a megjelölt szolgáltatásról kért számlát beküldhetjük a Szerencsejáték Zrt.-nek, ahol havonta tízszer egymillió forintot sorsolnak ki a beküldők között. Még az első kapavágás meg sem kezdődött, de a project költségeinek becslésekor a legkisebb tétel lett a megnyerhető összeg, hiszen rögtön százmilliós szoftverekről és ennek többszörösét kitevő reklámköltségről beszélnek. Ezt a részét nem is tárgyalom, mert nagyon mellékvágányra terelné a témát, ha belemegyünk abba, hogy megint mi kerül egy állami zsebből fizetett szoftveren százmillióba, amikor azt valószínűleg ennek töredékéből lehetne megcsinálni. Nézzük meg inkább magát a játékot.
Van itt egy ország, ahol elvileg tilos adót csalni, számlát kell adni, stb. stb. Ebben az országban azonban csupán langyos intézkedéseket tesznek azért, hogy a mostani minimálbéres-számla nélkül dolgozós rendszer megszűnjön. Ahelyett, hogy az illetékes hivatalok hathatós rendelkezéseket léptetnének életbe, megpróbálnak besúgókat felkutatni, akik az egymillió reményében ezután nem hagyják békén addig a fodrászt, amíg az áfás számlát ki nem állítja nekik. De menjünk tovább. Van itt egy cselekmény, ami elvileg büntetendő, azaz amikor nem ad valaki számlát. De nem ám elkezdjük büntetni azokat, akik nem adnak, hanem elkezdjük jutalmazni azokat, akik adnak. Nagyszerű ötlet. Ezek után kicsit zokon veszem, hogy amikor a két és háromlábú barátaink ott állnak megbújva, és azt figyelik, hogy Mucsaröcsöge-külsőn betartom-e az 50 km/h sebesség korlátozást, és megállapítják, hogy igen, akkor nem kapok jutalmat. Miért nem állít meg a kedves rendőr, és felírja az adataimat, majd egy sorsoláson megnyerhetem az aznap beszedett büntetések felét? Volnának még ötleteim, jelentkezek is azt hiszem kormányzati ötletgazdának. Valóban könnyű értelmes és szigorú intézkedések helyett százmilliós ötleteket hozni, aminek a haszna igen kétséges. Könnyebb ezt tenni, mint forrásokat keresni arra, ami valóban a számlaadásra ösztönöz, mint például a kiadott számlát terhelő befizetendő összegek csökkentése. Pénzt osztogatni mindennél könnyebb. A gondolkodásnál is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr80702652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

myrtill 2008.10.08. 13:12:33

de még ha azokat jutalmaznák, akiknek adnak, de azt jutalmazzák, aki csak elkérte... legalább felezne azzal, aki kiállította a nyertes számlát :D

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.08. 13:24:58

nem csak végtelen, de ez esetben nemzetközi is.
a horvátoknál és a japánoknál már volt ilyen, az utóbbi helyen töbször is.
ettől még persze lehet hülyeség.

Pistike 2008.10.08. 13:44:53

Attól, hogy valami nemzetközi, még ugyanakkor baromság. A másik meg az, hogy sok nemzetközi dolog nem működik nálunk, mert mások vagyunk.
Azt a nemzetközileg bizonyított tényt sem ártana megfigyelni, hogy egy bizonyos elvonási szinte felett úgysem fizetnek be többet az emberek.

Mária 2008.10.08. 14:12:37

Erre emlékszik még valaki:

www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=1055&articleID=5337&ctag=articlelist&iid=1

Gyakorlatilag arról szólt a móka, hogy a gyurcsányiék 2006 januárjában 5%-kal csökkentették az addig 25%-os áfatartalommal rendelkező termékek áfáját.

Merthogy 2006 áprilisában választások voltak.

Ezt nagyon ügyesen úgy kommunikálták, hogy ők a fasza gyerekek, akik mekkora jót tesznek a néppel, míg a kereskedők a nemfasza gyerekek, akik esetleg "le fogják nyelni" a különbözetet, mert ők nem a nép jótevői, hanem kizsákmányoló gaz burzsuj kapitalisták...

Ezért gyakorlatilag spicliskedésre szólították fel a derék dolgozó népet: vásároljanak valamit 2005 decemberében és kérjenek számlát, majd vásároljanak ugyanazt 2006 januárjában is és arról is kérjenek számlát.

Ha a két számlát beküldik a nemtudomhová, sorsoláson vesznek részt.

Meg még jól be is súgnak...

A köcsögség az ötletben pedig abból állt, hogy bár az ÁFA 5%-kal csökkent, a rezsi, a bérleti díjak, az üzemanyag, a bérek, a mindenegyéb kétszer ennyivel növekedett... úgyhogy lehetett belebújni a derék kormányfő valagába, hogy ő mekkora jót akart tenni a néppel, ám a gaz, burzsuj kapitalista kereskedől mégsem csökkentették 5%-kal az áraikat.

A slusszpoén meg az volt, hogy ahogy gyuriferi és csapata megnyerte a választást, ismét megemelték a termékek áfáját...

Nesze neked, hülyemagyar, szopjál...

staropramen 2008.10.08. 14:16:50

Számlát általában olyan dolgokról kérünk, amelyeket valamilyen formában el tudunk számolni. Az a pár luxuskurva aki fenntartási ktsgként elszámolhatná a fod-rászt az úgysem adózik.

W Joe 2008.10.08. 14:18:21

Lehetne rosszabb is. Ha például a feljelentők között sorsolnák ki a nyereményeket. De nem akarok ötleteket adni :)

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2008.10.08. 14:33:44

Mikor először elolvastam a hírt, hogy mire készülnek, elkezdtem keresni a szobában a kamerákat... Újabb oltári nagy baromság. És ezek az emberek keresnek rakás pénzeket...

GGG 2008.10.08. 14:34:50

Komolyan olyan, mintha olyan fene nagy elkölthető pénzünk volna. Bammeg, ilyen nincs. Mire akarunk még pénzt adni? Sokkal jobb volna, ha például a begyűjtött blokkjaid és számláid egy részét visszakapnád. Bár az is csak akkor működne, ha a számlát adó erre nem ígérne rá. Kisebb elvonást, nagyobb kockázatot, és magától is menni fog ez.

MizBig 2008.10.08. 14:35:00

Szakemberként és emberként is nagyra tartom kozmetikusomat, Ibolyát. Megszoktam, hogy ilyen helyeken nem adnak nyugtát, ám egy alakolommal Ibolya a kezembe nyomott egyet: kiderült, hogy ő a nap végén mindig megírja a nyugtákat, csak olyan sok a vendége, hogy alig van szusszanásnyi ideje napközben. :-)

adam 2008.10.08. 14:36:12

Az adócsalók iránti szimpátiájának kifejezése helyett a post írója inkább maradhatott volna csöndben. A számlakérés és -adás ösztönzése bármelyik oldalról jó ötlet.

2008.10.08. 14:36:30

Egyszer próbáld meg bekezdésekre tagolni a mondanivalódat!

movhu 2008.10.08. 14:36:34

SilentSound · autozz.blog.hu 2008.10.08. 14:33:44
Én mostanában többször is kerestem a kamerát. Miután meggyőződtem, hogy nincs, azután megnéztem, nincs-e április 1. Ezután értetlenül néztem.

movhu 2008.10.08. 14:38:36

adam 2008.10.08. 14:36:12
Javaslom néz szét a blogon, nem kell sokat visszalapozni, és megérted, hogy melyik oldalon állok. Ha ezt nem szeretnéd, akkor elmondom: nagyon nem szeretem az adót nem fizetőket, lévén szerintem részben nekik is köszönhetem azt, hogy nekem ilyen sokat kell fizetni.

movhu 2008.10.08. 14:39:35

somewhat damaged 2008.10.08. 14:36:30
Szoktam, de itt ez kevésbé látszik, igazad van :)

molnibalage 2008.10.08. 14:41:56

Ekkora hülyeséget. A legszomorúbb az, hogy a bátyám kreatív és jó ötletnek tartja. Ezek szerint a bátyám sem százas teljesen...

Meer 2008.10.08. 14:43:59

Adót csalni nem jó dolog. Ellene hülyeséggel küzdeni meg ősi magyar szokás. Ma bármekkora visszhangja van is egy-két ellenőrzésnek, valójában igen kicsi a lebukás veszélye, ami látszik a morálon is. A közelünkben van egy nagy étterem, nagyrészt az irodaháznak. Nagy tömeg, mindig új arcokkal. Ennek ellenére jó, ha minden második tétel a pénztárgépben végzi. Még nem voltak bezárva lebukás miatt évek óta. Majd amikor akkor is parzáva ütik be, amikor az évek óta odajáró vendég vesz egy ásványvizet, akkor elhiszem, hogy mindent megtettek.

Panasz Muki 2008.10.08. 14:54:15

Én csak azt nem értem, hogy ennek a kormánynak és személyesen Fletónak miért még mindig és már megint a fodrácsokkal, szolgáltatókkal van baja?
Amit ezeken az embereken keresne 5 év alatt, azt egyetlen egy korrupt beruházáson elbaszarintja.
Nem lehetne.... esetleg... ha már annyira kell a pénz.. a nagy tételeket megfogni? Utána jöhetnek a kishalak is, nem bánom.

Dema Góg 2008.10.08. 15:01:14

Nem jó ötlet. Így hogy fognak nyerni a szegény képviselők, akik nem visznek számlát a költségtérítésért?

anti_troll 2008.10.08. 15:02:21

A józan paraszti ész, az hiányzik csak ebból az országból, semmi más

Jó ötlet 2008.10.08. 15:06:36

Én is jó ötletnek tartom! Kicsit talán javít a mai magyar siralmas gondolkodáson. Én nem kérek számlát, hogy olcsóbb legyen (ja számlával 20%-kal drágább az ÁFA miatt), a vállalkozó meg nem vallja be és nem is fizet utána adót és járulékot. Látszólag mindenki jól járt "csak" az állam szívtam meg.
HÁT EZT EL KELLENE FELEJTENI VÉGRE!! Az állam te és én és minden magyar együttesen. Ezért nincs pénz az iskolákra, kórházakra, nyugdíjakra. Ezért fizet 2 millió alkalmazott mint az állat adót mert 2 millió meg meg tudja tenni, hogy minimálisan sem járul hozzá az állam működtetéséhez. Ez itt a legnagyobb baj, meg az, hogy szinte mindenki lopni akar és sajnos lop is!

Lehet fröcsögni!

Netuddki. 2008.10.08. 15:08:38

Csak fodrásztól jó a számla? Ha kínaiban vásárolok az nem jó? Csak azért kérdem mert nem szoktam fodrászhoz járni, otthon megoldjuk. ;)
Húbazz. Holnap meg jön a zapeh, hogy a zasszony fizesse be a záfát.

Atesz 2008.10.08. 15:15:17

Ha számlát kérsz egy (bejelentett)szolgáltatás után,kb. 20%-al nő a végösszeg.Ezt a 20%-ot tekintheted lutrinak (ha akard),és reménykedhetsz a főnyereményben.Ha nem vagy ilyen optimista,ne kérj számlát,kevesebbet fizetsz.Így se,ugy se nyersz.Vicces ötlet,erre telik csak a kormányzati topmanagerektől?Sokkal egyszerűbb lenne a minimálbéres emberkéket megnézni,miben,hol élnek a 60e pénzből,és ha az előbbi összegből látványosan dőzsölve élnének,meséljék el Csilicsala bácsi varázslását...

Netuddki. 2008.10.08. 15:15:41

Jó ötlet 2008.10.08. 15:06:36
Rosszul feltételezed. Akar a t.köm lopni. Csak amikor a fizetésem több mint 60%-át beszedik dézsmába, miközben azt sem tudom mire költik, miközben semmit nem tesznek a közteherviselésért, miközben látom, hogy másfélszer annyiba kerül egy állami beruházás a normálisnál, miközben a képviselőinkre nem vonatkoznak a törvények és számla nélkül számolják el a költségtérítésüket, miközben pártokat pénzelnek feketén az adómból, miközben... Még folytathatnám.

Szóval most milyen lopásról, és kinek a lopásáról is beszélünk?

Netuddki. 2008.10.08. 15:19:20

Ja, még annyit. Amit megspórolunk az adó be nem fizetésével, azt közben arra költjük, hogy legyen másoknak is munkája. Ha nem így lenne és befizetnénk, lehet már régen csődbe ment volna Magyarország ekkora elvonásokkal.

Netuddki. 2008.10.08. 15:20:09

Ja még annyit. Ez rohadtul nincs így jól.

Szőröstalpú Jeti 2008.10.08. 15:33:33

Szerintem alapvetően jó ötlet a gazdaság fehérítése, bár szerintem az első lépésnek az elvonásokat kellene csökkenteni (és nem úgy, hogy amit balkézzel csökkentek, azt ugyanazzal a lendülettel vissza is veszem). Emellé valamilyen módon a lakosságot is be lehet vonni, hogy kérjenek számlát, de ez a módszer szerintem is nevetséges. Volt egy jó kezdeményezés pár hete, hogy a számla értékének egy részét le lehetett írni az adóból (csak persze ezt is megölték, egyrészt a nevetséges adóvisszatéritési plafonnal, meg a max jövedelemmel). Én ennek mintájára egy olyat tudnék elképzelni, hogy év végén mindneki leírhatja az adóból a számlái 1%-át (csak hasszám, nem számoltam utánna). (persze kellene mellé kellene egy erős ellenőrzés, hogy tényleg minden számla csak egyszer számolódjon el :) )

skizofren 2008.10.08. 15:49:29

> Van itt egy ország, ahol elvileg tilos adót csalni, számlát kell adni, stb. stb.
> Van itt egy cselekmény, ami elvileg büntetendő, azaz amikor nem ad valaki számlát.

Nem-nem bármely országban tilos adót csalni.

Nekem tetszik az ötlet. Számlát fognak kérni, mindenről és mindenkitől. Egy csomó ember meg elkezd levegő után kapkodni, mert X év után adót fog fizetni. Aki meg nem akar számlát adni azt meg fel fogják nyomni. Nem értem, mi a probléma? Te is érdekelté vagy téve...

Fue · http://www.english-hungarian.com 2008.10.08. 15:54:25

"Ahelyett, hogy az illetékes hivatalok hathatós rendelkezéseket léptetnének életbe"

Pontosan mire gondolsz? Milyen intézkedéseket?

Természetesen szerintem is elb. ötlet a szerencsejátékosdi, népnevelésnek már csak azért sem jó, mert megint azt sugalljuk, hogy várják csak a sült galambot, hogy a szájukba repüljön... No de a cél, azaz az általános számla/nyugtaadás, azt hiszem, mindenképpen jó. Akkor is, ha sok béna és halvaszületett ötlettel próbálják elérni.

lószarnagy 2008.10.08. 16:00:26

A termék, szogláltatás ára bruttó értendő, hacsak nem kifejezetten szerepel az ár mellett, hogy nettó. Tehát ha a mester azt mondja, 20 ezer a szerelés, majd fizetéskor, ha számlát kérünk, azt mondja, ja, akkor plusz áfa, nem teheti meg, neki 20 ezerről kell számlát adnia. Azt már rajtunk múlik, mekkora balekok vagyunk és benyeljük-e a tőle a parasztvakítást is az amúgy pár ezer forint értékű javításért. Csak határozottnak kell lenni. Engem meg lehet fikázni, de én nem támogatom a 2. kacsalábat a mester háza alá. Mint szegény balatoni maszekok: minden évben ráfizetéses a szezon, de 15 éve ott vannak... Ne gyűjtsünk nekik élelemre?

Bab 2008.10.08. 16:11:12

Én például az adómról szeretnék számlát kapni.

- csecsemőinkubátor, Szent Imre kórház - 5 Ft
- kátyúk betömése a Hungária körúton - 40 Ft
- szociális juttatás VII. kerületi roma családoknak - 300 Ft

tehát ilyen részletesen, plz.
Mikor kéremszépen? Minden hónapban a postaládámba?

Mert állambácsi nemtom mit ugrál, ha ő se számol el a pénzzel felénk.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2008.10.08. 16:25:25

Kedves Mindenki! Aki rendel tőlem szolgáltatást - ÉS KI IS FIZETI! -, annak örömmel adok számlát! Senkitől nem szeretném elvenni a nyerés esélyét.

Netuddki. 2008.10.08. 16:49:50

Mennyi marad az egymillióból adózás után?

lipay 2008.10.08. 16:51:31

Nem tudom, nekem az a furcsa, hogy ha bemegyek egy boltba, és vásárolok valamit ami szabott áron van ezt fel is tüntetik rajta, akkor miért van az, hogy nem kapok blokkot? Ha elkérem akkor meg furcsán néznek rám. Mások kifizetik az ÁFÁ-val növelt eladási árat és bazira nem érdekli őket, h. az ÁFA a bolt tulaj zsebébe vándorol. Sajna ez a baj, persze olyan is előfordul, h. megkérdezik, h. kérek e számlát, mert ha nem akkor olcsóbb, de ez nálam ritka mint a fehér holló. Inkább azt tapasztalom, h. kifizettetik velem az ÁFÁ-t de az saját zsebbükbe vándorol. :( Természetesen tisztelet a kivételnek. :)

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2008.10.08. 16:52:25

Nos, az attól függ, hogy a másik 500milliód mellé kerested vagy annyi van összesen.

Ehhh 2008.10.08. 16:53:31

Kovinál a pont. Skizofrén meg ébredjen fel.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2008.10.08. 16:55:51

Egy csomó boltban a kis alkalmazottak "elfelejtenek" blokkkot adni. Azt a pénzt akkor el is tehetik és sok bajuk nem lehet, mert általában 1-2 havonta változik a munkahelyük. Ha egyszerre többen dolgoznak ugyanott, már rég máshol melóznak, mire bármi is kiderülhet. És a legtöbb vállalkozó nem is látja értelmét beperelni egy siheder csajt pár ezer forint miatt...

Ehhh 2008.10.08. 16:57:13

ma befizettem az adókat. 3-an dolgozunk minimálbéren. Egész olcsón megúsztam. Csak 528.000 Ft.

Ehhh 2008.10.08. 17:00:26

Hál istennek orvosi rendelőben dolgozom, és senki sem mer számlát kérni. Ha nagyon ugrál, akkor jól ráijesztünk :PPPPP

Ehhh 2008.10.08. 17:29:06

Be kell valljam, hogy mindenkinek igaza van, aki azt mondja, hogy számlát kell adni.

Annak is igaza van, aki azt mondja, hogy a nem fizető, "adócsalók" miatt kell ennyi adót fizetni.

Elméletileg igen.

Csak sajnos az ember egy szép nap eljutt arra a pontra, hogy belátja, nem tudja megváltoztatni a világot. Hiába fizet be minden adót, hiába tanácsolja ugyanezt másoknak, az eredmény ugyanaz. Aki egyszer a fazék közelébe jut, többé már nem fogja érdekelni, hogy mi van a többi százezerrel, millióval. Onnantól csak SAJÁT magára fog gondolni. Ha pedig érdekelné, szerintetek meddig lesz a fazék mellett?

Lássatok végre tisztán. Egyre lejjebb fogunk csúszni, és az okok helyett azon gondolkozzatok, hogyan fogtok TULÉLNI! Ha van 2 nm zöldterületetek, vessétek be. Ahol kifolyik a pénz, fogjátok meg. De valamit sose felejtsetek el. Minden mérgelődés alkalmával garantáltan az egészségeteket teszitek tönkre, és ez sem fog senkit meghatni a családtagjaitokon kivűl.

Amit szeretnétek jó eséllyel sosem fogjátok megkapni, mivel ez senkinek sem érdeke. Ha mégis így történne, adjatok hálát Buddhának,Allahnak,Jézusnak, mindenkinek biztos ami biztos, mert ennek vajmi kevés esélye.

Úgyis tudjátok, hogy már mindenki csak saját magára gondol, mást már úgysem tehet.

Magatoknak vagytok a legfontosabbak, kivülről senki sem fog segíteni.

hitetlen 2008.10.10. 16:49:21

ha bemegyek tankolni a kagylos bezinkutra es fizetek talan ketszer kaptam rolla blokkot. Na itt a baj :(

jajistenem 2008.10.21. 13:36:12

Valahogy, és úgy tűnik, egyre kevésbé fontos, hogy milyen eszközzel, rá kell venni minket a törvények betartására. A számlalutri elég kétségbeesett próbálkozásnak tűnik, de ha belegondolunk, hogy kb 2 millió ember viseli AZ ország ÖSSZES adóterhét, én megértem a kétségbeesést. Nem az számít, hogy ki és miért vagy miért nem, hanem, hogy enyves kezű népség vagyunk (helytálló az általánosítás, vesd össze az adóeredmény-mutatóinkkal vagy a BKV lógáskimutatásával) politikustól sarki trafikosig és nettó adóelkerülőig bezárólag.Ezzel persze nem bír szembesülni a lakosság, mert sokkal egyszerűbb mindig valaki másra mutogatni. És nyilván sokan vannak, akik még soha nem csaltak/mutyiztak/ügyeskedtek az adókkal, bérlettel, buszjeggyel, de nem elegen (bocs). Szomorú, de amíg egyéni szinten valóban rövid távú előnyökhöz lehet jutni, ill -ez is igaz - súlyos anyagi hátrányt lehet lefaragni mutyival - hosszú távon, a MI gazdaságunk (ami mi vagyunk, nem az állam bácsi), a mi országunk (ami mi vagyunk, nem a politikusaink) rettenetes helyzetbe kerül. Vagyis abban van.

süti beállítások módosítása