Magyar közlegelő

2008.09.30. 10:00

Egy korábbi téma hozzászólása kapcsán vetődött fel az egész gondolatsor, méghozzá a közlegelők tragédiája vagy dilemmája alapján. Ez a példázat a közjó és az önérdek konfliktusát mutatja be. A történet leírását Garrett Hardin követte el először. Lássuk akkor az eredeti gazdaságtani felvetést, és próbájuk meg megtalálni, hogy hol jellemző ez korunk hazai társadalmára.
Adott egy közlegelő. Ez a legelő elvileg 10 tehenet tud eltartani, méghozzá úgy, hogy abból mindegyik 10 liter tejet ad. Ezért mindegyik gazda 1-1 tehenet legeltet a mezőn, és megy is szépen minden a rendjén. De sajnos jelen helyzetben az önérdek felülmúlja a közjót, és az egyik gazda fog még egy tehenet, és kihajtja a legelőre. Ettől ugyan mindegyik tehén már csak 9 liter tejet ad, hiszen kevesebb fű jut nekik, de annak az egy gazdának 18 liter teje lesz, a nyereség nyilvánvaló. Nem mehet ez így tovább, jön egy másik gazda, és kirakja ő is a saját második tehenét. Ettől kezdve ő is örül, mert ugyan mindegyik tehén már csak 8 liter tejet ad, de ebből az ő része a korábbi 10, illetve 9 liter tej helyett immáron 16 liter. Ez így megy tovább, hiszen minden gazda akkor jár jobban, ha kihajt még egy saját tehenet a legelőre. Ez azonban csak egy bizonyos pontig igaz, mert elkövetkezik az a tehénszám, amikor a 2 tehenes gazdának már kevesebb tejet termel a 2 tehén, mint annak idején az egy. De hiába viszi haza azt az egy tehenet, és csinál belőle bélszínrolót és gulyáslevest, ő ezzel csak rosszabbul jár, hiszen csak a többi tehénnek adja vissza a területet, és így a többi gazdával tesz jót. Mi ebből a konzekvencia?
Egy közlegelő - mint gazdaságtani egység – addig működik jól, amíg mindenki betartja a megállapított szabályokat. Lényeges meglátnunk, hogy a szabályok megszegése egy-egy legelőhasználó részéről alig érzékelhető befolyással van a többiekre, de ez mégis olyan folyamathoz vezet, ami az egész közösség kárára van. Mivel sem a megszegő, sem a többiek nem érzékelik azonnal a negatív hatást, ezért elmondható, hogy a helyzet kezelése a társadalomban csak úgy oldható meg, ha a szabályszegő azonnali büntetésben részesül. Azaz az egyik megoldás, hogy a második tehenet kihajtó gazdát, függetlenül attól, hogy a tette súlya pillanatnyilag kicsinek látszik, olyan súlyosan szankcionáljuk, hogy ne érje meg neki azt megtenni. Például a plusz tejhozama+1 liter tejet szét kell neki osztani a többiek között.
A magyar helyzet sokban hasonlít a nagy közlegelőhöz. Itt van a nagy magyar mező, ami elvileg mindenkinek az igényeit kiszolgálná. Sajnos azonban az újraelosztás érintetlensége ahhoz hasonlít, mintha semmilyen szabály nem létezne arról, hogy mennyi tehenet is lehet behajtani a legelőre. Emiatt rég túlléptük az optimális tehénszámot, de be kell vallani, hogy egyetlen embernek sem érdeke, hogy ő a saját tehenét hazahajtsa. Szigorúan pénzügyi szempontból nézve miért is ne venné ki a sajátját a közösből. Hiszen az ő önmérséklete már csak mások javát szolgálja, önmagának nemhogy jót, hanem rosszat tesz. Különösen nehéz a helyzet a magyar mezőn abból a szempontból, hogy sokan rájöttek: ekkora mennyiségű tehén mellett nem is kell saját. Egyszerűbb kimenni, és hazahajtani néhányat a többiekéből, és azt megfejni, hiszen a nagy kavarodásban észre sem veszik már senki, hogy valójában az ő teheneinek kétharmadából már nem ő préseli ki a tejet. Egyszerűen elkönyvelte a rendes gazda, hogy teheneinek nagyobb részét nem ő feji. Örül neki, hogy hazavihet egyáltalán a tejből.
Tisztán a közlegelő helyzetét elemezve is nyilvánvaló: az egyetlen megoldás a legelő feletti szigorú szabályozás lenne, ami azonnali hatásokat vált ki a visszaélőkkel szemben. Azaz ne legyen racionalitása áthágni a szabályokat. Igen, oda kellene figyelni arra, hogy a látszólag kis súlyú cselekedetek is nagy büntetésben részesüljenek, és ne a racionalitás határán vagy a mérleg pozitív oldalán maradjanak. Ezzel párhuzamosan meg kellene nézni, hogy a jelenleg a többiek tehenét fejő réteget miként lehetne rábírni a saját tehéntartásra. Nyilván, amíg ő a közlegelőről haza viheti a saját 2 liter tejét, addig nem fog tehenet kihajtani azért, hogy azután csak 1 liter tejet vihessen haza. El kellene szakadni attól a rendkívül negatív folyamattól, amikor is átvitt módon, de jutalomban részesülnek azok, akik továbbra is kizsákmányolják a közlegelőnket. Ennek hátrányait az itt lévő görbe is jól bemutatja. Már rég túl vagyunk azon a ponton, ahol mindenki csak rosszabbul jár. Ráadásul a mai rendszer már olyan szinten elharapódzott, hogy mindenkit arra ösztönöz, hogy ne a legelőt használja, hanem mások tehenét fejje. Ettől lassan a legelőt is feléljük, és a tehenek is szép lassan elfogynak. Nem kellene megvárni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr93688546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2008.09.30. 09:52:43

Az írást Bab egy korábbi posthoz történő hozzászólása ihlette...

Sunmachine 2008.09.30. 11:41:00

Egyetlen gondolat jutott az eszembe, miután elolvastam:

"HE?"

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.09.30. 11:49:37

a grafikonból semmi se látszik.
nem tudom, mire akarsz kilyukadni: a szociális rendszer jelenlegi csődjére, vagy a mezőgazdaság eltartóképességének a túllépésére?

movhu 2008.09.30. 12:23:27

A történetnek a mezőgazdasághoz tulajdonképpen semmi köze.
Arra akartam kilyukadni, hogy a jelenlegi rendszerben már a legelő javait olyan módon osztjuk fel, hogy az senkinek sem jó. Ráadásul, ha én mint tisztességes ember úgy döntök, hogy nem csalok adót, illetve nem veszek fel olyan pénzt, ami nem jár(nam hajtok ki több tehenet), attól csak nekem lesz rosszabb.
Emellett sokan vannak már, akik semmilyen tehenet nem tartanak, hanem fejik a többiekét.
A rendbetétel alatt azt érteném, hogy megnézzük, a magyar mező(gazdaság) mennyi tehenet képes eltartani, és ahhoz igazítjuk a kiadásokat.
Az egész akkor jött ki nagyon belőlem, amikor megtudtam, hogy a jvő év továbbra is az osztogatásról fog szólni.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.09.30. 12:43:55

A példa nagyon szemléletes szerintem.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.09.30. 12:51:23

akkor marad a szociális, meg úgy általában az elosztórendszerek csődje, aminek a finanszírozását közlegelősen oldjuk meg.

Johnson Doe 2008.09.30. 13:13:49

Az a probléma, ha elfogy a legelő, éhen halnak a tehenek, akkor eléggé úgy tűnik, a gazdák majd hazamennek a bicskáért, és szépen sorban késhegyre tűzik egymást. Amit ugyancsak nem kéne megvárni.

Meer 2008.09.30. 13:15:27

Nem tudom mit értetlenkedtek :)
Magyarországon vadtartás van, mindenki azt csinál, amit akar. Az egyetlen rossz dolog, amit tehetsz, hogy befizeted az adót, és nem lopsz az államtól. Ha ezt a trendet sikerülne megfordítani, máris jobb lenne.
Az élősködőkkel kellene kezdeni, ha nem mondtam volna, mert az a legrosszabb. De most akar a nyavaja tehenet kihajtani, amikor száz tehéncsöcsből áramlik a segély-tej.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.09.30. 14:19:56

inkább onnan közelíteném meg, hogy alapesetben a közösség célja a kockázatmegosztás. ha ez az elv borul, akkor a közösség szarban van.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2008.09.30. 15:27:51

Jó péda, de amíg nincs elemi közgazdaságtan az iskolákban, addig ez sajna nem jut el a blog olvasóin túlra :(

Bab 2008.10.01. 12:35:41

Jó poszt!:) Ugye, hogy mennyi példát látni a való életben?

Ajánlom Hankiss Elemér: Társadalmi csapdák / Diagnózisok című könyvét.

Érdemes foglalkozni a játékelmélettel, nagyon is feltárja a mai társadalom mozgatórugóit. Keress rá a "hiányzó hős"-re például. Mérő László is ismerője a témának, régóta várom egy ezzel kapcsolatos írását, vagy egy interjút.

Egyébként én mindig azt mondom, a nyerő génkészletű ember az kellene legyen, aki meg tudja különböztetni a hosszútávú érdekeit a rövidtávúaktól. Azaz nem borítom a szemetet az erdőszélre, és befizetem az adót. Magyarország a dezertőrök országa! Szerintem rosszul tanítják a matematikát, én például a játékelméleti társadalmi csapdákat biztosan kötelezővé tenném - csak hát az oktatás is ugyanilyen korrupt - na miért is?

Bab 2008.10.01. 12:37:37

Ja most látom, Gerusz is ezt írta. Egy agyonhallgatott téma ez az iskolákban.
süti beállítások módosítása