Eurokalkulátor

2008.08.15. 16:00

Pont ma hozta fel a Reakció a témát, miszerint a szlovákok már erősen készülnek az euró bevezetésére. A körmöcbányai pénzverde augusztus 19-én megkezdi verni az új szlovák eurós érméket. Ehhez kapcsolódik egy másik hír is, miszerint a kormány segítséget is kíván annak érdekében adni, hogy az emberek megküzdjenek az árfolyamok közötti konvertálás nehézségeivel. Az állam saját költségén 2 millió olyan számológépet továbbít a háztartásokba, melyek a két pénzem közötti átváltást biztosítják. A Posta ősszel kezdi eljuttatni az emberekhez a gépeket. Mivel az árfolyam rögzített, így nem okoz gondot előre rögzíteni benne.

Az ötlet nem rossz, hiszen nem mindenki fejszámoló bajnok, és bár a boltokban ilyenkor mindkét árat láthatjuk, az élet számtalan területén szükség lehet a számolgatásra. Nyilván megtenné egy normál zsebszámológép is, de a cél az, hogy minden egyszeri ember használni tudja a szerkezetet. A számológép emellett a szükséges kerekítéseket is elvégzi, ne kelljen azzal különbajlódni, mint nálunk az eltűnő 1 és 2 forintosokkal kapcsolatban. Így a kételkedők a boltba is magukkal vihető szerkezettel ellenőrizhetik, hogy helyesen történtek-e az átváltások, vagy a mindennapi élet során is könnyen lehet a korábbi koronás gondolkodásból kilábalni. Persze sokan így is kritizálják a 40 millió koronás beruházást, de az ezzel kapcsolatos fórumokon többen megemlítik a lakosság köréből is, hogy itt a kormány nem feltétlenül a mérnök rétegnek kíván segíteni, hanem elsősorban azoknak, akik esetleg alacsonyabb iskolai végzettségűk, és tényleg kihívás számukra néhány ezer koronát átszámolni az új pénznembe.

Különös érdekessége az esetnek az, hogy mekkora összegből valósította meg ezt a projektet a kormány. Az olvasó szerint - ismerve a hazai viszonyokat, mint például a Posta kerékpár tenderét - vajon mennyiből sikerült volna ezt itthon megvalósítani? A választ mindenki megadhatja magának, északi szomszédunk erre hivatott embere megoldotta a kérdést darabonként nem egészen 160 forintból. Egészen biztos, hogy sokat keresgetve sem találnánk olyan gyártót és olyan utakat, ahol ennél olcsóbban juthatnánk hozzá a szerkezethez. Már csak annyit tudunk hozzátenni, hogy milyen "jó", hogy nekünk még nem kell erre költenünk. A távoli jövőben azért, ha mégis szükségünk lenne majd ilyenre, akkor ne felejtsük el megkérdezni a szlovák kollégákat, nehogy csak ennél lényegesen drágább ajánlatok érkezzenek a tenderre.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr39617402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MO FTW 2008.08.15. 17:37:57

Nálunk ez darabonként legalább 5000 forintba fog kerülni, úgy, hogy a gyártó ajánlatát nem fogadjuk el, mert nem tudja supportolni a készülékeket. Helyette majd egy építési vállalkozó nyeri meg a tendert, akinek a cége alig 3 hónapos, de kedvezőbb lesz az ajánlata, mint a gyártóé.

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.08.15. 18:05:57

és vajon nem lesz-e kormányközeli a nyertes?
de.
esetleg valamelyik hőn szeretett honatyánk testvére, sógora, szomszédja.

Peter 2008.08.15. 18:19:29

Márpedig ez nagyon jó ötlet. A környezetemben is van olyan, akinek két szám összeadása is probléma, ne beszéljünk az átváltásról.
A magyar ára sajnos 10000 forint lesz, mert megerősített burkolattal kell ellátni a napi használat miatt, és tölthető akkumulátort is kap, meg 3d-s logot.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.08.15. 18:41:13

Egyáltalán: szükség lesz nálunk ilyenre, vagy előbb bomlik fel az EU, mint ahogy mi elérjük az €-bevezetés kritériumait?

(Szerintem Kapolyi valamelyik stróman cége 999 Ft-ból is ki (azaz kínából be) tudná hozni.)

Flashy7 2008.08.15. 19:04:24

nekem már van ilyen rég valahonnan, azt hiszem Ausztriában osztogatták annakidején. nem kell lebecsülni, ha eléd rakják az árcédulát hogy 13.58 jóval egyszerűbb beütni a gépbe, felül írja euróban, alatta meg folyamatosan a beállított ráta szerint szorozza (enyémnek hátulján van SET gomb), még plusz gombot se kell megnyomni az átváltáshoz csak írni. persze nagyarcok nyomják nyugodtan fejben.

icceman 2008.08.15. 19:33:05

Megpályáztatjuk, valaki majd megnyeri, teljesen mindegy mennyiért. Igenám, de a szállítási határidő lejárta előtt nyertes rájön, ennyi pénzből nem tudja megoldani. Az idő rövidsége miatt már nem lehet újra pályáztatni, ekkor jöhet a sógor , koma stb. kft-je és akciós áron 4999.- jó magyar forintokért szállítja az árut.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.15. 19:39:37

az ugye alap, hogy kakaóbitosnak kell lennie, mert ha a rakoncátlan gyereke a honpolgárnak leünti, és bekrepál, akkor már másnap milliókat fognak tőle lehúzni a sarki közértben.

aztán kell egy interface, hogy a kormányszóvivó ilyen kis hangszórón tudjon bejelentéseket tenni minden érdeklődő állampolgárnak.

meg kell bele két pci-e kártya, völgyhíddal összekötve. igazából a használhatóságát nem befolyásolja, de hát benne volt a közbeszerzési eljárás kritéiumai között.

meg kell bele wifi, meg vpn tunnel (hehe, tunnel), meg gps.

persze ezek közül egyik se fog működni, de lesz majd egy tanácsadó cég, aki 30 rugós óradíjért felveszi a jegyzőkönyvet.

Mikus 2008.08.15. 19:53:32

Aki még emlékszik a (fideszes) Millenárisbeli Álmos kiállításra, az biztos nem felejti el a minőségi kvarcórát, amit adtak a belépő mellé. Na, annak is megkérték az árát.

movhu 2008.08.15. 20:23:58

Látom milyen jól emlékeitekben tartjátok újkori történelmünk nagy állami beruházásait :)

daniel 2008.08.15. 20:26:56

Most nem azért, de minek ilyen. Akkora művészet szorozni ill. osztani az adott árfolyammal számológép segítségével (30,126 esetünkben), hogy erre külön gép kell?

rivera 2008.08.17. 14:59:40

daniel, ezt csak háromszor írták le, igaz abból egyszer félkövérrel, biztos az tévesztett meg.

paranoir 2008.08.18. 18:43:10

Értetik is ti ehhez. Mi merünk nagyot álmodni. Nálunk nem ilyen gagyi szart fognak adni, hanem egy Iphone-t mindenkinek, azt úgyis egyszerű használni, meg szép is, és csak 250ezerbe kerül. Nem nekünk, mi ingyen kapjuk majd, az állam fogja fizetni, hogy jót tegyen velünk.

pecsabi (törölt) · http://hedgehodgy.franksharman.com/ 2008.08.22. 14:47:28

az osztrákoknak is volt ilyenük, mikor átálltak euro-ra.
süti beállítások módosítása