Dinnyeháború

2008.07.14. 14:00

A meggy felvásárlása körüli mizéria után a jóslatoknak megfelelően itt a dinnye, de nem kétséges, hogy további zöldségek, gyümölcsök és termények kerülhetnek terítékre. A tiltakozás oka az, hogy az Auchan elkezdte 49 forintért árulni a dinnyét, ami a termelők szerint tönkretette a piacot. Ez iránti tiltakozásuk jeléül a soroksári hipermarket elé borítottak 200 mázsa dinnyét. Az Auchan egyébként állítólag beszerzési ár alatt adja a portékát, mert a megkérdezett beszállítók 56 forintos felvásárlási árat rebesgetnek. Ha ez így van, akkor az áruház versenyhivatali bírságra számíthat, de lehet, hogy ennek összegét már bekalkulálták az akció kezdetekor. Mások arról beszélnek, hogy a dinnye között volt sokkal alacsonyabb áron vásárolt is, így az átlagolt beszerzési ár alatt marad a 49 forintnak, ebben az esetben viszont nem lehet őket elmarasztalni. Az áruháznak egy így is, úgy is jó, mert a vásárlók nem csak a dinnyét, de talán egy megpakolt bevásárlókocsit is kitoltak a polcok közül. A gazdák további saját akciókkal fenyegetnek, ha nem történik üzletpolitikai változás. De mi volna a végső megoldás a helyzetre?

Tekintsünk egy kicsit mögé a nyilvánvaló dolgoknak, hiszen a multik erőszakos, beszállító kizsákmányoló rendszerét ismerjük. Őket nem is kell védeni ebben a helyzetben, hiszen mindig pontosan addig fognak elmenni, ahol éppen nem szakad el a húr. Egy valami ebben a helyzetben nagyon kedvez nekik, ami nem más, mint az összefogás totális hiánya. Az Auchan egyik legnagyobb beszállítója – és nem csak a dinnye tekintetében – a Mórakert Szövetkezet, ami hivatalosan felállított termelő és értékesítő szövetkezetként tömöríti egybe a termelőket. Így nem csak hatékonyan tudnak az árakról tárgyalni, de EU támogatottságot és támogatást is élveznek. Egészen másként lehet tárgyalni bármely termék esetében, ha nem egy teherautónyi, hanem sokvagonnyi áruról beszélünk. A Mórakertnek ez be is jött az utóbbi időben, de továbbra is vannak, akik nem akarnak ehhez a szövetséghez tartozni, sőt másikhoz sem. Ezek a termelők nem csak szerződést nem akarnak kötni, de a haszonmaximalizálás miatt igyekeznek a teljes készletet önállóan értékesíteni annak, aki a legnagyobb összeget kínálja érte. Ha a felvásárlónak esetleg még számla sem kell róla, akkor az külön főnyeremény, hiszen így nyomtalanul tud eltűnni az áru. Ez viszont megteremti a teljes kiszolgáltatottságot, hiszen semmi nem garantálj számukra, hogy holnap nem árasztja el valaki a magyar piacot olcsóbb meggyel, dinnyével vagy más áruval. Most, ahogyan a meggynél is, már csak utólag szerveződik a gazdák közötti szövetség, de ki tudja, hogy ebből mi marad jövőre. Nem lekicsinyelve a problémát, azért látnunk kell, hogy hiányzik a komoly összefogás és a kereskedelmi véna a gazdákból. Élő példa a közvetlen családi környezetemben fellelhető vidéki gazdálkodók és környezetük helyzete.

Néhányan lényegében újraépített téeszben dolgoznak, azaz közösen takarítják be a mezőgazdaság termékeit, de ami ennél is fontosabb, közösen értékesítik. Egyéni tárgyalásoknál az első alkukísérletnél megszólal a felvásárlói hang, hogy van másnak is áruja. Nagyobb mennyiségnél viszont már a felvásárló is óvatos, hiszen számszakilag rögtön végigpereg a fejében, hogy mi történik akkor, ha mégsem ő lesz az, aki a közbenső hasznot lefölözi. A dolog jól működik, relatíve mindig sikerül megfelelő árat kérni és kapni. Ebben a folyamatban azonban mindig ott vannak azok, akik nem hajlandók csatlakozni akár a náluk jóval nagyobbakhoz sem. Azért, mert azt sejtik, hogy a folyamatban a másik gazdának esetleg leesik 5 forint, és nehogy már neki több jusson. Ráadásul a nagy értékesítésnél egyre nehezebb feketén eladni a terméket, valamilyen módon az adózott jövedelemhez kerül, amit sok gazda nem szeret. Nem jelenti ez azt, hogy mindenki ezt teszi, vannak akik tényleg csak áldozatai az erős felvásárlói struktúrának. A többiek pedig igen kemény munkával, de élvezik a gyümölcsét annak, hogy mezőgazdasági termelők. Ma már nem ritka látvány, hogy a termelő ugyan maga arat, vagy maga vezeti a traktor, de a munka után átül az új terepjáróba, és ebben teszi meg a hazavezető utat. Ám aki ismeri a mezőgazdasági munka nehézségeit és kockázatát, az nem is igen irigyli tőle. Mert nem csak megdolgozott érte, de megdolgozta a piacot is annak érdekében, hogy a munka gyümölcsét elsősorban ő, és ne csak a kereskedő élvezze.

Meggy, dinnye, búza, körte vagy bármi, mindenképpen egységes a recept. Csak azoknak fog sikerülni felvenni a harcot a nagyokkal, akik maguk is nagyokká tudnak válni, ha más nem azáltal, hogy egymás vállára állnak. Akkor talán a magasból letekintő francia madár is úgy gondolja, hogy most már méretes ellenséggel van dolga, akik nem csak a felett a 200 mázsa felett rendelkezik, amit odaöntött az udvarára, hanem lehet, hogy az összes felett. Akkor talán majd ő mondja meg az árat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mover.blog.hu/api/trackback/id/tr55567549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.07.14. 14:36:02

Ha lenne olyan társadalmi összefogás mint a "daNOne" kezdeményezés (amit én egy totális baromságnak tartok, de ez most mindegy) és nem venné meg senki az 50 forintos dinnyét, akkor el lehetne érni valamit, de nem, a magyar népnek az ócsó kell, mindegy hogy milyen áron.

Én például inkább fizetek 150 Ft-ot a dinnye kilójáért az út szélén áruló termelőnek, hogy jövőre is termeljen nekem finom mézédes magyar dinnyét.

Tom 2008.07.14. 14:42:01

A magyar termelők hozzáállása mindig is érthetetlen volt számomra. Ennyire nem látnak tovább az orruknál, elképesztő.

Andie 2008.07.14. 14:44:22

Bosszúból nem az ósanban vettem a hétvégén dinnyét, hanem az Aldiban. Igaz ott is 49 ft volt. Akkor most szemét vagyok?
Sajnos dinnye nélkül viszont nem tudok élni, mert gyerekkorom óta egy mottóm van: mi a jobb egy dinnyénél? kettő! :)
Az útszéli kereskedőknél meg 119 ft a dinnye, hát asszem addig, amig ekkora a különbség (egy átlag, 10 kilós dinnyénél 700 ft), addig a magyar ember nem fog nemzeti érzelmektől fütve drága dinnyét venni.
A csipikés tesco meg nem először csinálja ezt, diszkvalifikázzuk!

melone 2008.07.14. 14:45:58

Azt a dinnyet lehet elotte egy nappal vettek az auchanban 46ert kilojat. a pesti piacokon sincs mar sok ostermelo, mindenki a nagybanirol hozza a cuccot, de lehet hogy konkretan mari neni arulja, akirol azt hiszed maga termeli.

Dr Kangörény 2008.07.14. 14:48:16

Greyhound, igazad lenne, ha a magyar termelő nem pontosan ugyanezt az elvet vallaná bármely más terméknél, amit nem ő termel.

Termelő 2008.07.14. 14:50:18

Ismerős termelt búzát, nem keveset. Tavaly helyi kisebb gazda panaszkodott neki, hogy csak x forintért vennék meg tőle mázsánként. Ő felajánlotta, hogy ad érte X+5%-kot. Mivel kiderült, hogy ő X+10%-kért adná tovább, így csak azért se kapta meg a kis gazdától, az inkább eladta X-ért. Hozzáteszem, hogy az 5% kb a szállítás és átmeneti rakátorzás költsége, inkább csak a pozíciót javította volna az a kevés is. Ennyit az össezfogásról.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.14. 14:54:11

Ismered a viccet, hogy két magyar paraszt összefog :)

uniu 2008.07.14. 14:58:03

En is inkabb megveszem az ut szeli arustol, bar videken fele annyi, kb 70-80 Ft es meg jattot is adok.

movhu 2008.07.14. 15:02:27

Még megemlíteném azt, ami talán itt is jellemző néhány helyen, az a személyes kapcsolat. Sajna én még nem tapasztaltam, hogy ha már az útszélen veszem, akkor ne annyira személytelen és szintetikus legyen, mint a hipermarket.
Pédául Görögországban megálltam a dinnyét áruló termelő házaspárnál az út szélén. Segítettek választani, a végén az árnál kerekítettek, és még keptunk egy-két ajándék őszibarackot. Egészen más érzés volt, éreztem miért ide jönnék vissza, és nem a Lidl-be.

H Stahl 2008.07.14. 15:03:44

Sziasztok!
Az a baj, hogy kis hazánkban ész nélkül verték szét a szövetkezeteket, legtöbbször a volt tagok. Most meg sírnak, hogy jön az olcsó import akármi! Pl. német, dán disznóhús majdnem fele annyiért már be is jön az országba, mint amennyiért Józsi bácsi röfögteti a 12 kocáját! Olyan nehéz észrevenni, hogy német, dán TERMELŐ SZÖVETKEZETEKKEL kell versenyezniük? Nem a kisujjukból szopták, azt vették át a szocból, ami tényleg jó, csak ők jól is csinálták! (meg nem lopták szét, mert tetszik-nem tetszik a magyar lopós). Mellesleg egy őstermelő, aki minimális adót és járulékot fizet, az meg végképp kussoljon, mert akikkel versenyez, azoknak nincs ám így kinyalva a segge, mint a magyar őstermelőnek! Nem ám! Éspedig ezért szövetkezik! Mert egyedül nem megy! Ennyire nehéz felfogni????

John Deere 2008.07.14. 15:04:21

miért van az, hogy csak a mezőgazdaságból élők nem bírják elviselni, ha valami kevesebbet ér mint amennyibe nekik került? Miért van az, hogy amikor így felmennek a gabona és egyéb árak, semelyikük sem mondja, hogy na, inkább olcsóbban adom, lemondok a hasznról, nehogy megnehezítsem a magyar vásárlók helyzetét. Más aspektusból: mennyivel nagyvonalúbb lett volna, ha a szegények, árvák, nagycsaládosok között ingyen szétosztják a dinnyéket mintsem odabaszni az auchannak?

rolika 2008.07.14. 15:08:24

felénk 140 a dinnye a kedvenc útszéli árusnál, tőle veszem, és közben reménykedem, hogy ő nem az ósanból szerzi be, vagy az aldiból...

egyébként dinnyeszezonban minden nap, amikor nem eszem dinnyét, elvesztegetett napnak tűnik :)

WinG 2008.07.14. 15:08:58

John Deere: mert annak még akkora nyomásgyakorló hatása sincs, mint ennek.

Kertész 2008.07.14. 15:11:10

Azért az kicsit más szövetkezet volt...
Gondolom H Stahl úr képben van az őstermelői léttel...
Nyilván azzal is, hogy akikkel az őstermelő versenyez, annak nincs "kinyalva a segge", csak kicsikét tőkeerősebb (mondjuk két nagyságrend egyénenként) és kb 3-4-szer annyi támogatást kap a szövetkezése mellé.

szvsz 2008.07.14. 15:14:00

Utszeli arustol mi?! Ha latom, hogy maga szedi fel a foldrol.
Amugy attol veszek aki hajlando meglekelni. fAuchan-ban nem.
A daNOne akcio meg jo volt. A mai napig nem veszek meg semmit, amirol meg tudom allapitani, hogy kozuk van hozza. Ugyanigy nem veszek tobbet Boci csokit sem, egyek meg a cselákok a szarukat >:-L

johevi 2008.07.14. 15:14:19

Azért az utcai árusok is bekaphatják, alig van hely, ahol lehet felet venni, a lékelés meg már régen kiment a divatból. Szomszádnak nem lékeltek, nem vágták ketté, megvette a 6 kilós dinnyét, majd egy ezresért, aztán olyan szar volt, hogy kidobta.

ZetoR 2008.07.14. 15:21:23

cudar egy világot élünk! régen még meg lehetett lékelni a dinnyét, megkóstolni mielőtt hazavisszük a zsákbamacskát...
ma meg már unijó van, tiltja a záéntéesz...

MAGYAR 2008.07.14. 15:21:48

A mezőgazdasági termelők úgy tesznek, mintha lövésük sem lenne arról, hogy a piacon a kereslet és kinálat szabja meg az árakat. Nem az Auchanban van a hiba, egyáltalán nem, hanem bennük.
Persze nem kellett volna szétverni a jól működő szocialista mezőgazdaságot sem és akkor semmi probléma nem lenne.
Továbbá az én adómból ne támogassák már túl a mezőgazdaságot, mert úgy gondolom, hogy már eddig is túl sok pénzt nyomtak a mezőgazdaságba. Nem kell több. Mindenki felkapná a fejét, ha az iparban dolgozók is állandóan ilyen-olyan támogatást várnának.
Egyébként meg a "farmerek" avagy parasztok mindig csak panaszkodnak: ha esik az eső, az a baj, ha nem esik az a baj, de ugyanigy gondjuk van a hideggel, a napsütéssel, a kártevőkkel stb.
Azzal miért nincs gondjuk, hogy SZJA-t nem fizetnek?!?!? (ill. többszázezer forint jövedelemig nem fizetnek)
Valamelyik naiv hozzászóló irja, hogy inkább vesz 150-ért az út szélén izes magyar dinnyét. Vegyen. Májusban nincs magyar dinnye, de útszéli - kistermelő - dinnyeárus van!!

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.07.14. 15:23:46

"miért van az, hogy csak a mezőgazdaságból élők nem bírják elviselni, ha valami kevesebbet ér mint amennyibe nekik került?"

Hát talán mert nem ér kevesebbet. Egy kiló dinnye többet ér 49 forintnál. Csak az a baj, hogy a Tuskó, a madaras meg a többiek ha behozzák a köztudatba azt, hogy 49 Forintért is lehet dinnyét kapni, és ha ott annyi, akkor biztosan annyit is ér. Közben nem, csak épp a madaras megteheti hogy annyiért adja: aki bemegy az ócsó dinnyéért, nagy valószínűséggel még egy full HD plazmát is bedob mellé a kosárba amin sokszorosan bejön az olcsó dinnyén elveszített haszon. A termelő viszont mindezt nem tudja megtenni, mert ő nemhogy plazmát, de még kenyeret sem árul a dinnye mellett.

sertésmájkrém 2008.07.14. 15:27:15

Miskolci piacon 200 ft alá nem nagyon mrgy a dinnye kilója, mondjuk arrafelé még csak épül az auchan :P

labi 2008.07.14. 15:28:11

Eh... megveszem az auchanban, kiállok vele az út szélére, te megveszed tőlem tripla áron.
Én örülök mert bitang jól keresek rajta, te meg örülsz mert azt hiszed hogy mekkora lokálpatrióta vagy. Mindenki boldog. :)

m@ki' 2008.07.14. 15:30:26

boríthatnának a szigetszenmiklósi auchan elé is:D

Birkapöri 2008.07.14. 15:31:02

na ja, úgy már én is jártam, hogy mondtam az útszéli dinnyésnek, hogy azt a nagyot lékelje már meg legyen szíves (volt vagy 10-12 kg-os dinnye) - az volt a válasz, hogy bocs, de nem lékelnek.
(Ott volt a nagykés mellette letéve...) Nem csak a nagyot nem, kicsiket sem.
Mondom, ok, akkor látatlanban inkább nem kell.
(Előzőleg szintén látatlanban, szintén út szélén vettem olyat, amire még az ósanos dinnye is köröket ráver... Írd és mondd, pár falat után _kidobtuk_ az egész 8-9 kg-s dinnyét, olyan sz@r volt.)

H Stahl 2008.07.14. 15:31:30

Kertész:
A szövetkezet, mint termelési struktúra és nem beszolgáltatási verseny és a tervutasítás végrehajtásának eszköze! Természetesen! Látjátok, milyen zsigeri gyűlöletet ébreszt a T.SZ. említése is? Pont erről beszéltem. Tipikus.
Ha annyira nem vagyok képben, akkor mondd meg légyszíves, mekkora mértékű egészségügyi hozzájárulást és nyugdíjjárulékot kell nekik fizetni, míg a szövetkezeti tag (ha ténylegesen munkát végez) az egyéni vállalkozó járulékterheit viseli!
Az meg evidens, hogy a mikrogazdaságok nem kapnak annyi támogatást, hiszen nem életképes, minek ölje bele az állam a pénzt? Pont azért, hogy szövetkezzenek! DE NEEEEEM!
Na ennyi! Tessék szövetkezni, nagynak lenni!

Andie 2008.07.14. 15:34:01

Ha megengedtek egy jótanácsot (gyerekkorom óta minden nyáron elpusztitok kb 2 naponta egy 10 kilósat): a dinnye az 10 kilónál kezdődik. Túl nagyot sem szabad, de 10-14 közöttit kell venni. Ami az alatt van, az még éretlen, nem szabad megvenni.
Meg kell nézni a dinnyét minden oldalról. Ha nincs rajta egy kisebb, max tenyérnyi sárgás, sárga felület, akkor az még mindig éretlen, jó eséllyel. Ha nincs sárgás felület egyiken sem a kinálatból, akkor relative világos szinüt kell kivenni.
Ezekután meg kell nézni a csumáját. Ha száraz, vastag, fás, akkor érett a dinnye (vagy régen szedték le)
Utolsó lépésként a válladra kell tenni, füledhez szoritani, és a túloldalról "bekopogni", mint egy ajtón. Ha üreges, kongó hangja van, akkor tuti nyerő vagy. Ha töttyedt, mély, lapos, puffogó hangja, akkor éretlen, vagy apadt.
Ha ezen a procedúrán végigmentek, 90%-ban jó dinnyét vesztek. Persze ez sem tuti, de kb 500 kiválasztott dinnye után talán jó a mintavétel :)

csakén 2008.07.14. 15:34:29

Csatlakozom "Kertész" véleményéhez.
H Stahl úrnak nyilván halvány fogalma sincs az országok közti különbségekről.
A német paraszt az kap kb akkora támogatást, hogy kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy ha ingyen adná a terményét, akkor sem menne tönkre.
És akkor ezzel tessék versenyeznie a magyar parasztnak!

LiberAll 2008.07.14. 15:34:34

A gazdák meg szépen éhendöglenek, mert hülyék mint a föld amit művelnek, tisztelet a kivétel. Anno emlékszem, hogy a parasztok, hogy be voltak indulva a szövetkezet ellen, meg hogy rendszerváltás, meg demokrácia, megkapták tessék, asszem most kezdik el visszasírni a Kádár korszakot.

uniu 2008.07.14. 15:34:53

"Májusban nincs magyar dinnye" igen, es pl. januarban sincs. De mar juliusban kezdodik. Es most julius van.

deneware 2008.07.14. 15:35:03

Ha olcsó a dinnye akkor siránkozó termelőkkel van tele a média, ha drága akkor meg siránkozó vásárlókkal. Fordítva nem lehetne? Ja, hogy az nem hír?

QM 2008.07.14. 15:38:31

"Valamelyik naiv hozzászóló irja, hogy inkább vesz 150-ért az út szélén "

Azért van ebben a dinnyeborogatásban valami pozítívum is. Az, hogy nem a parlament elé mentek borogatni. Elismerve, hogy kurva sokat dolgoznak a földeken, meg nagy a rizikó(időjárás), már a tököm kezdett telelenni azzal, hogy a kormánytól várják minden bajukra az írt.(azaz a közös léből). Nem az állam a felvásárló, a csapágyakat sem szórhatom a parlament elé, ha nem veszi meg tőlem a kutya sem.
Kádár elvtárs meghalt. Valaki szólhatna már nekik.
Ugyanakkor, ha valaminek jó ára van a világpiacon, akkor szónélkül itt maradunk kajanélkül. Akkor valahogy oda lesz a nagy paraszti magyar összefogás(lásd tej mizzéria). Ennyit az 50 éa a 150 Ft-os dinnyéről.

szvsz 2008.07.14. 15:42:14

@Andie: a fas szar szimulalhato. Levgjak hosszabb sza'rral es a csonkot megtekerik => jol mexa'rad es fa's-szeru lesz. Lekeltetni kell es kesz. Ha meg nem lekel, akkor egye meg, fozzon belole lekvart, kenje a hajara.

H Stahl 2008.07.14. 15:44:10

Csakén:
Neked is sok fogalmad van az agrártámogatási rendszerekről úgy látom! Minden uniós tagállam kiharcol magának egy kvótát (a britek a befizetésük 70%-át visszakapják, amit még Teacher harcolt ki), amit az egyes tagállamok elosztanak (állami támogatással kiegészítve és még jön hozzá a külön állami támogatás) az igénylők között. Több igénylő, kevesebb pénz. Németországban a családi gazdaságok is nagyobbak, mint a hazai T.SZ-ek HELLÓ! A kisebbek már vagy 30 éve beolvadtak a nagyobb T.SZ-ekbe! Ennyi fogalmam van!

movhu 2008.07.14. 15:44:18

Azért nem annyira szélsőséges már a támogatási különbség magyar paraszt-német paraszt viszonylatban. De a magyar nehezen fogja fel, hogy a támogatáshoz egy rakás papír kell, földvizsgálat, naplózni mindent, stb., stb. Nem termelhet 5 éven keresztül ugyanazt, sőt egyes területeken 5 évente lehet ugyanazt termelni, előírás szerint kell vegyszerezni, műtrágyázni. Sok, apróság, de ma már elég sok EU támogatást lehet kapni itthon is.
Azt pedig ne felejtsük el, hogy a német-magyar különbség ugyanígy iagz az orvosra, mérnökre, tanárra is.

szvsz 2008.07.14. 15:45:25

Hogy itt mennyi szakerto paraszt van...

tompus 2008.07.14. 15:46:09

A parasztoknak meg kellene érteniük, hogy a szocializmusnak vége. A kapitalizmusban meg annyit ér a terményük, amennyiért megveszik tőlük. Ha nem tetszik az az ár, amennyit kapnak a dinnyéért, akkor jövőre termeljenek sárgarépát vagy kukoricát vagy aminek magasabb az ára.
Sajnos nem tudok meghatódni a magyar paraszt siránkozásától, aki 10 hektárból akar megélni, amikor a német paraszt többezer hektáron termel sokkal gazdaságosabban. És nem azért termel a német paraszt gazdaságosabban, mert több támogatást kap.

szvsz 2008.07.14. 15:49:18

tompus, te nemet vagy magyar paraszt vagy? vagy csak szakertesz?

Andie 2008.07.14. 15:57:53

szvsz : való igaz, ezért irtam, hogy a szár csak 1, a sok teszt közül. Én a lékeléssel úgy vagyok, hogy akkor sem kértem, mikor még a szegedi piacon örömmel csinálták. Ne szúrkálják össze a dinnyémet. Amit leirtam, tesztsorozat nekem 90% biztonsággal müködik, megbizok benne. Sajnos mostanában valóban nem is lékelnek, onnan tudom, mert az előttem állók szokták kérni.

Dr Kangörény 2008.07.14. 15:58:07

szvsz, nem kell parasztnak lenni ahhoz, hogy egy egyszerű gazdasági kérdésben véleményt formáljon valaki. Gondolom neked sem csak a saját szakmádról van véleményed.

Kertész 2008.07.14. 16:04:51

1. Aki keveri a TSz-t a TéSz-szel, annak nyilvánvalóan fogalma sincs a kettőről.
2. Dinnyét az ÉLETBEN SOHASEM MÉG A LEGVADABB KOMMUNISTA IDŐKBEN SEM TERMELTEK A TSZ-ek! - Csányon dolgozom, ami Magyarország egyik leghíresebb dinnyés települése
3. Nagy a különbség a támogatásokban. Ez tény. A nemzeti kiegészítés folyamatosan csökken (nem kellene, ez a mindenkori kormány döntése), és bár az uniótól kapott összeg nő, a lemaradás csak lassan csökken. A támogatás (így vagy úgy) a földterület után jár, tehát tök mindegy, hogy mennyien igénylik.
4. Nem csak a támogatás, hanem a tőkeerő is számít.
5. Magyarországon az átlagos birtokméret JÓVAL AZ EURÓPAI FELETT VAN.

6. Képzeljük már el, hogy mi lenne, ha tovább növekedne a mezőgazdaságban a humán erőforrás felhasználásának a hatékonysága? Kell még munkanélküli?

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.07.14. 16:07:34

Tompus:
"A kapitalizmusban meg annyit ér a terményük, amennyiért megveszik tőlük. Ha nem tetszik az az ár, amennyit kapnak a dinnyéért, akkor jövőre termeljenek sárgarépát vagy kukoricát vagy aminek magasabb az ára."

És akkor honnan lesz jó dinnye? Mert megteheti a termelő, hogy spórolósan gondozza a dinnyét, hogy minél kevesebből kijöjjön - de akkor az a dinnye is olyan lesz.

QM:
"már a tököm kezdett telelenni azzal, hogy a kormánytól várják minden bajukra az írt.(azaz a közös léből)."

Senki sem a közös léből várja a segítséget, csak azt a méltányosságot várják el, hogy ne nézzék semmibe a munkájukat és ne szarért-húgyért akarják tőlük megvenni azt amin egész évben dolgoznak. Itt nem az állam a hunyó, hanem a gazdaságos marketek, akik csak mert plazmatévét is árulnak jó nagy haszonnal, megtehetik hogy egy százast elengednek a 150 Ft-os dinnyéből.

Dr Kangörény 2008.07.14. 16:21:43

Greyhound, most megfogtad a lényeget, de gondold tovább a dolgot:
Termelő sokat dolgozik, de olcsón veszik tőle a cuccot - jövőre nem termeli az ilyen minőségű árut - felmegy a kereslet a jó cucc iránt- megint termeli a jó minőséget.
A termelők valahogyan megragadnak annál, hogy ha nem megy a bolt, akkor kivágják a fákat, sóval beszántják a földet, stb.

Kertész 2008.07.14. 16:22:07

Ohh.
Dezinformáltam. Európában nagyobb az átlagos birtokméret.
EU régi tagállamokban kb 18-20(!)ha átlagosan. Nálunk azért kissebb.

Vö. "Ne akarjon megélni 10 hektáron." ;)

Kertész 2008.07.14. 16:28:56

Mivel nem csak pocsék helyesírású gazdák (mint én), hanem amatőr közgazdászok (Kangörény) is járnak ide, csak egy szót mondanék:

sertésciklus

Amúgy dinnyénél megy a dolog, de például meggynél nehézkes.

És való igaz, hogy kevesebb sírással is lehetne gazdálkodni, de ettől még egy kis tiltakozás belefér.

degerely 2008.07.14. 16:29:46

Ezt a dinnyét is eladta valaki a multinak max. 49 forintért úgy, hogy valszeg haszna is volt rajta, tehát kilehet hozni 1 kg dinnyét ennyi pénzből...
A termelő ezekszerint 150-200%-os haszonnal kívánja eladni a cuccát. Sokat akar a szarka ugye...
A minőséget meg hagyjuk, mert mostanában kezdek leszokni a piacon vásárlásról annyi szar árúhoz volt szerencsém az utóbbi időben.

bogyó 2008.07.14. 16:33:51

Szerintem meg az összes elmehet a sunyiba siránkozni. Az utóbbi 3 hónapban háromszor vettem un. őstermelőtől gyümölcsöt, egyszer cseresznyét(minden egyes szem dupla volt, azaz két szem össze volt nőve),másodszor almát(ezt tv nézés közben eszegettem tehát elég lassan, ezért sikerült észrevennem, hogy csak nem akar barnulni,na ezért ott hagytam az asztalon, miután este hazaértem még mindig nem barnult meg, persze emellett még íze sem volt) harmadszor kopasz barackot vettem (olyan volt mint egy keményebb gumi). Egye meg az összes paraszt a saját szarát.És majd akkor sajnálom őket ha ők is engem.

Kertész 2008.07.14. 16:36:51

Hehe. Egy szakértő.
Akkor adod el a dinnyét 49 forintért, ha a döntés időpontjában jobban megéri leszedni 49 forintért, mint otthagyni. Az meg csak a szedési költség és az eladási ár különbségétől függ és nem a haszon mértékétől.

Tehát a "valszeg haszna is volt", az egy olyan feltételezés, amely bántó tudatlanságból ered.

Egyébként valóban hazudnak egy picit az önköltségnél, de 200%-os haszonról beszélni nevetséges.

Ps. A "valszeg" szó nem létezik.

Kertész 2008.07.14. 16:37:53

Én sajnállak bogyó.

degerely 2008.07.14. 16:42:34

Akkor nem volt rajta haszna, tökmindegy, a lényegen az sem változtatna, ha 60 ft lenne 1 kg dinnye költsége.

U.I. Valszeg tudok helyesen írni a segítséged nélkül is.

Kertész 2008.07.14. 16:45:58

Mi a lényeg?

Bocs, nem kellett volna a valszeggel szívóznom.
(Pl. az "árú" szóval nem is tettem.)

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.07.14. 16:49:46

Kb. a nyár elejétől árulja a termelő - tudom róla hogy az - a dinnyét az út mentén. Múlt héten azt mondta, hogy egy hét múlva már nem a Görögországból behozottat kell árulnia, hanem beérik a sajátja is...

Az Osanban 49-ért nem magyar dinnye van... de augusztus végére lesz magyar dinnye... tudom, tavaly is 8 Ft/db!!! áron vették át tőlük... volt aki otthagyta a földjén:-(((

Ja, tavasszal vettem "Magyar Terméke"-et a tesziben, paradicsomot. A fecnijén viszont az volt, hogy "madeinchina", de "csomagolta: xy kft HU"

szvsz 2008.07.14. 16:53:40

@kangoreny: sokmindenrol van velemenyem, de ha valamihez nem ertek, akkor nem szakertek nyilvanosan, mert esetleg segget csinalok az arcombol.
Ha pl. azt irom, hogy s z e r i n t e m a magyar parasztok kozt ritka az olyan, aki jo ostermelo, otthon van a temaban, tudja mik a gondok, de van manageri erzeke, kepes szervezkedni, embereket megdumalni, osszefogni es emelett meg hajlando is ra, akkor ez egy velemeny.
Ha azt mondom, hogy a paraszt igy-ugy csinalja, az istenfajat neki, pedig nem ugy kell a'm azt, akkor szakertek, raadasul ugy, hogy jo esellyel osszetevesztem a dinyet a to:kkel, mert piacon utoljara anyuval jartam, de akkor me'g huztam magam utan a muanyag betonkverot madzagon...

hungary895 2008.07.14. 16:54:17

Ez a dinnye mizéria a képmutató lopó s adócsaló Karsai műve!60-70 autónyi dinnye kiönteni!Az hány millió értékben is???????? Oh szegény államilag támogatott magyar gazdák!Még a végén megsajnálom őket!Ugyanmár 2 millió adózó tart el 10 milliót ebben az országban!A gazdák a sok minimálbéres vállalkózó inkább fogja be!!!Dolgozzon s legyen becsületes!

Wiszler Gábor 2008.07.14. 16:54:43

Én nyulat és őshonos baromfit tartok. Magunknak csinálom, meg azért, mert szeretek vele foglalkozni. Természetesen írom a költségeket, de ha nem tenném, akkor is tudnám, hogy ráfizetéses. Nyúllal is az van, mint ami a dinnyével: termékpálya szövetkezetet kell csinálni, vagy belépni a meglévőbe, azt termelni, aminek van piaca és elegendő,- és programpzható mennyiségű árualappal kell rendelkezni! Én csak arra lennék kíváncsi, hogy ez a 49ft/kg ár mennyivel magasabb az önköltségnél? A parasztot pejoratív értelemben használóktól meg csak annyit kérdeznék, dolgoztak-e valaha, például dinnyeföldön?

Kertész 2008.07.14. 16:59:22

@hungary895

1. 200 mázsa dinnye az nagyjából két közepes pótkocsi.
2. 20 000 kg x 49 Ft/kg = ?
3. Azért becstelennek nevezni mindenkit, aki a mezőgazdaságból él, mint gazda.... Azt hiszem, ez inkább téged minősít.

hungary895 2008.07.14. 17:03:05

Kell egy kis média szereplés ennek a Karsainak megint!Erről szól az egész!Ez nem a gazdák érdeke ez politika!Arról miért nem beszél hogy a múlt héten az EU nem kivánatossá tette a magyar dinnyét!!
Előbb aki miatt itt marad a teljes export mennyiség az országban azt kellene számon kérni!Nem a magyar népnek jó drágán eladni!Fáj hogy nem tudnak ennyit kasszálni!

hungary895 2008.07.14. 17:07:39

Kertész!
Én a holnapi 60-70 teherautó dinnyéről beszélek!
Az mennyi?Mennyi az üzemanyagköltség?Mennyi az autó bérlet?Mennyi az előállítási költség?
Én arról beszélek aki csal akinek nem inge nem veszi magára!
John Deere traktor Mitsubishi L 200 terepjárók a földre stb s nagyon sok ilyen van ne mond hogy nincs??

Kertész 2008.07.14. 17:11:25

Van egy John Deere traktorunk. (Nem állami támogatással vettük.)
Van egy Nissan Pickupunk. (Azt se.)
És? Ezekkel dolgozunk.

Nyilvánvaló, hogy Karsai tőkét akar ebből a maga számára kovácsolni, de talán ennyi belefér, nem?

Azt gondolom, hogy a termelők eldönthetik, hogy akarnak ilyen áron is tiltakozni, vagy sem.

NightmareDominator 2008.07.14. 17:13:10

Hát nem tudom, a dinnye meg a tök a világ két legigénytelenebb zöldség/gyümölcse, csak víz kell neki. Munkát nem is kell szinte ráfordítani. Olaszországi ismerősöm 10Ft.- vásárolja fel kilóját és megéli a termelőknek. Akkor most itt miről van szó?!

FDR 2008.07.14. 17:16:58

Sosem járok Auchanba.. Itt a városban van egy tesco, csak akkor megyek oda ha sör kell, vagy whiskey. Pékárut még nem mertem sose ott venni. Vagy bármilyen "gazdaságos" terméket. Forduljanak fel

hungary895 2008.07.14. 17:21:49

Én azt vallom a termék annyit ér amenyiért el lehet adni mindig a vevő diktál nem az eladó!
Igen a termelőknek kell eldönteni mit akarnak ,de ez a reklám inkább negativ szerintem mert ez pazarlásnak minősül mint figyelemfelhívásnak!
Már kiváncsian várom a lé alma miatt 9 ft/kg felvásárlási ár miatt a feldolgozók elé is oda mennek??

Kertész 2008.07.14. 17:27:10

@NightmareDominator
Vicces vagy.
1. Mélyszántás
3. Szaporítóanyag
4. Fóliatakarás vagy többszöri kapálás
5. 2-3 permetezés
6. Műtrágya
7. Betakarítás (előmunka), szállítás
Lehet valaki annyira korlátolt, hogy azt gondolja, hogy eldobálja a dinnyemagot, utána meg összeszedi a termést?

Egy dolgot eltaláltál: hát nem tudod.

degerely 2008.07.14. 17:29:26

Itthon az a fals helyzet állt elő, hogy az amúgy is árérzékeny vásárlókat pont a kistermelők/kiskereskedők szoktatták rá a multikra, mert míg szerencsésebb országokban ha bemész egy kisboltba, akkor drágábban ugyan, de minőségi és/vagy házi cuccokat vehetsz, itthon lehúznak és rádsózzák dupla áron a gazdaságos szarokat.
Értem én, hogy nehéz helyzetben vannak a kisvállalkozások, de talán a szemérmetlen átcseszés nem a legjobb módszer a talponmaradásra. Én speciel szivesen adnék több pénzt minőségi termékért a sarki fűszeresnek, de esélyem sincs erre mivel tescós cuccokat árul horror áron.

NightmareDominator 2008.07.14. 17:35:11

: DDDDDDDDDDDD

Jól van, én csak felzabálom, tény. Viszont ha meg csak ilyen áron tudják értékesíteni a dinnyét, akkor jövőre termeljenek mást. Különben meg én Olaszországból kapom a zöldség/gyümölcsöt és maradjunk annyiban, hogy össze se hasonlítható a hazaival. Pont a napokban olyan görögdinnyét ettem, ami fele akkora (baby) mint a normális megszokott és kifogástalan a minősége. Igaz hétszer annyiba kerül mint a normális dinnye de nekem megéri.

hungary895 2008.07.14. 18:04:00

Miért van hogy csak a gazdák sírnak?Ha esik az eső az a baj, ha fúj a szél az a baj, ha jön a jég az a baj, ha kánikula van az a baj?S arra esze nincs hogy biztositást kössön a terményre?Ja az már költség!!
Az ipari dolgozók miért nem lázadoznak?
Ja s aki azt hiszi hogy hiperek kaszállnak a plazma tévén téved!Azon bukják a legtöbbet.Nagyot is!A hiperek nyereségét a szállítók fizetik vissza a forgalmuk után!Minden szállítónál van egy X % amit a forgalom után visszaadnak a szállítónak!S ez most a dinnye esetében is igaz!!!S nem kevés %-ról beszélünk!S még igy is megéri nekik(szállítóknak)!
Gondoljatok bele kb 60-90 ezer fajta termék van!S több ezer szállító!

Kertész 2008.07.14. 18:55:23

Minden évben kötök biztosítást. Minden nagyobb biztosítónál van mezőgazdasági üzletág, és valamiből csak megélnek.
Lássuk csak, mire lehet kötni?
- Téli fagy
- Jégverés
- Viharkár
Esőre, aszályra nincs. Bocs.
Az ipari dolgozók nincsenek kitéve (annyira) a természet "szeszélyeinek".
Lássuk be, hogy a "visszafizetés" ugyanaz, mintha olcsóbban adnád a terméket.

Azért ha csak néha olvasnál újságot, hallgatnál híreket tudnád, hogy más ágazatokban is megy a sírás.
Csak valamiért divattá vált, hogy a magadfajták utálják a gazdákat.

hungary895 2008.07.14. 21:59:13

Kertész!
Nem a gazdákat utálom!!!!!!!!!
Hanem azokat akik szidják a rendszert s közben azt nézzik hogy hol lehet minden kötelezettséget megkerülni s honnan kapnak mindenféle támogatást segélyt stb!!!Ezek nem csak a gazdák!A gazdák között is van olyan aki rendes adófizető módra teszi a dolgát!Őket tisztelem s becsülöm!
Az ipari dolgozók is ki vannak téve különféle szeszélyeknek!Tudom mivel ebben dolgozom!S engem az bosszant hogy itt rendesen becsületesen dolgozva a fizetésem felét leadózom s más meg minimál béren van bejelentve s közben meg több tíz milliós vagyontárgyai vannak s ők sírnak a legjobban!
De egyvalamit nem értek a dinnyére visszatérve?
Mi lesz az exportra szánt magyar dinnyével?Mert az EU pár csaló sunyi magyar gazda vagy vállalkozó miatt nem veszi át!Ja s itt mindenki az Auchan fikázza közben más láncoknál is 49 Ft a dinnye!
S a poén a kecskeméti Auchanban mondta fülem hallatára egy árusitó megveszem itt s eladom az út mellett 140-160 Ft-ért!Szóval ki a korrekt?
S a poén a kecskeméti Auchanban ki is volt irva hogy a magyar dinnye 119 Ft volt! S azt is látam hogy vették!
De az a baj ez az egész ismét egy undoritó politikai húzás a Karsaitól!Biztos régen volt a médiában!Ez is egy népszerűségi és szavazat gyűjtő akció a részéről!Ezt inkább adná a rászorulók részére!S ha ennyi pénze van akkor adózon rendesen!!!

Paraszt 2008.07.15. 21:10:11

Emberek,de kérem a Multik beengedésével ez járt! Az itteni mezőgazdasági termények azért drágábbak mint a nyugati mert ott rengeteg támogatást kapnak,a Dinnye az gyorsan romló árú,nem lehet sokáig tárolni! Namár most ha a gabonáról beszélünk arra a gabonatermelők már télen leszerződnek,de persze a kereskedők úgy nyomhatják az árakat lefelé ahogy akarják,de akkor már nincs mit tenni,oda kell adni! :-)
Dehát a parasztokat könnyű fikázni,de aki irígyli az próbálja ki! Az időjárás,igenis baj vagy a meleg takarítja ki vagy a hirtelen lezúduló esők amik mostanában vannak,de persze Éghajlatváltozás az nincs! Az ipari dolgozók miért nem lázadoznak? Mert még ő rajtuk nem úgy csattan az ostor,de ha így megy majd akkor ők is! Csak idő kérdése! Pl:MÁV,tanárok,BKV
Éretlen Dinnye? Nektek nyugatról zölden szedik le,hogy kibírja a szállítást és tovább ideig a pulton elálljon! Igaz Dinnyéről van szó! Ja és ne feletsük el,hogy a multik mekkora polcpénzeket kérnek el a beszállítóktól!

rolika 2008.07.16. 15:53:35

ma vettem a zaldiban dinnyét, 49 forintért. ott a cetli, hogy magyar.
nekik még nem borogattak a parkolójukba semmit, de pont ott járt valami fejes kommandó, és a biztiőr mondta nekik, ő mit csinálna: levideózni az egészet, rendszámokat felírni, ha befejezték, takarítócég behív, a számlát meg továbbhárítani, kiperelni belőlük. legközelebb majd nem burogatnak. egy parkoló magánterület, nem tudom, az auchan miért engedte meg. az meg a fő közröhej, hogy egy országgyűlési képviselő vezényelte le az egészet.
(mekkora patália lett volna ballib részről, ha egy fideszes kormány alatt saját képviselője tesz ilyet)

noirp 2008.07.24. 14:39:20

Mindig azok hőbörögnek leghangosabban, akik nem hajlandók szövetkezetbe tömörülni. Ez így megy évről évre. Nem fogják föl, hogy egyedül sz*t nem érnek (el), kiszolgáltatottak, hogy a szobányi vitézi telkeiken (amikre ollan büszkék) sosem fognak gazdaságosan termelni semmit. Viszont sokan mások hümmögve nézik, hogyan kapják pontosan ők a támogatást a semmiért.
Nincs a támogatásokhoz valamilyen termelékenységi cél mint feltétel kitűzve? kérdem én mint laikus.
N. B. egyébként akkor hinném el az útlezáró gazdáknak, hogy komoly baj van, ha lovas szekérrel demonstrálnának. Nem 15 millinós John Deere-gépekkel.

Paraszt 2008.07.24. 20:42:02

Na jó,hogy kitértél erre a Német Tejesek is elégedetlenek,és Blokádot terveznek! Nem ilyet,hanem akkorát,hogy az ellátás is akadozik! Ez csak nyugatmajmolás,persze Dinnyésnél tartunk itt,de az elv ugyanaz! Akkor? De a szövetkezetes dologban egyetértek,de viszont mikor "önként" belekényszerítették a Magyar Parasztságot a szövetkezetekbe és így félnek sokan a közöstől,na meg ilyen felfogású Országban óvatosnak kell lenni mindenféle közösködéstől,de csak így lehetnének sokan egyenlő felek a multikkal szemben! A másik,miért jönnek még most is az újabbnál újabb multik? Ja,és ha a Magyar Paraszt abbahagyja a termelést mert nem éri meg és majd akkor el kezd drágulni,mert nem lesz konkurencia,akkor meg az lesz a bajotok,hogy a rohadt paraszt nem termel! Az is baj,ha termel,az is az lesz ha nem! Na ezek vagytok ti,fröcsögők!

noirp 2008.08.02. 11:40:48

'De a szövetkezetes dologban egyetértek,de viszont mikor "önként" belekényszerítették a Magyar Parasztságot a szövetkezetekbe és így félnek sokan a közöstől"

Talán felfoghatná végre a sok barom, hogy nem minden szövetkezet kolhoz; de sokkal egyszerűbb kivonulni az útra, mint gondolkodással erőltetni magad. Az állandó szókapcsolatként ismert "józan parasztész" úgy nézem, már nincs meg náluk.

"akkor meg az lesz a bajotok,hogy a rohadt paraszt nem termel!"

nekem ugyan nem lesz bajom. Nem termel? Importáljuk. Kész.

akárki 2008.08.04. 11:18:52

Én csak azon töprengek, hogy az előttem szóló Paraszt nevű kedves olvasó vajon miért írja nagy kezdőbetűvel az olyan közneveket, mint multi, dinnye, német tejesek, blokád, magyar paraszt, sőt magyar parasztság.
Amúgy meg: szerintem a 49 forintos küldföldi dinnye is finom (ettem ilyet is, 200 forintos magyart is. Csak az árban volt különbség.). Ha meg még olcsóbb is, mért ne venném?
Még valami: Kedves Paraszt, a magyar paraszt már most sem konkurencia a külföldi termelőnek. Sajnos.

Termelő 2008.08.04. 12:44:42

Micsoda bojkottálás ez,hogy regiznem kellett,hogy beírjak ide még?
noirp71# Importálod? Na figyelj ha itt mindenki tönkremegy akkor drágább lesz az import mint amit itt most termelnek! Drága? Mi,ami átvételi árat adnak vagy amit a boltban fizettek? Ezt nem vagytok képesek felfogni,persze boltok emelhetnek az átvételi árak meg a Béka segge alatt vannak,és ha bejön az élelmiszerválság akkor honnan akarsz importálni? Ezért kezdi jobban az általatok választott dicső Únió támogatni a Magyar termelőket! TE? Te beszélsz gondolkodásról,meg satöbbiről mikor nem is értesz az MG-hez? Tudod rettentő szórakoztatóak vagytok,hogy visítotok,osztjátok az észt amúgy meg fogalmatok sincs,hogy működik a dolog! A nyugati gazda mi a faszért vonul akkor ki,ha ott is elégedetlenek és ott szarral borítják be az utakat nem így,ez csak nyugatmajmolás! És tudod miért szólhat még a Magyar Paraszt? Mert a rendsz. váltáskor szétvertétek az összes szövetkezeteket,a gyárakat eladtátok szarért-húgyért most meg ebben a vadkapitalista versenyben a Magyar jelentős hátránnyal indult a külföldivel szemben,és most is abban van!És ne gyere,hogy miért ezt nem oldják meg,hogyan,tudod? TÉSZ? Ahhoz pénz is kéne,és nem hipp-hopp-ra teremnek azok sem! Olcsóbb árakat akartok? Dráguló olajárak,műtrágyák,satöbbik mellett? A nyugaton is ugyanez a baj! A termeléshez szükséges dolgok drágulnak,mint itt is! Amúgy nem vagyok Dinnyés,meg a botrányokhoz sincs semmi közöm,de én legalább látom a helyzetet!

Termelő 2008.08.04. 12:49:07

"Én csak azon töprengek, hogy az előttem szóló Paraszt nevű kedves olvasó vajon miért írja nagy kezdőbetűvel az olyan közneveket, mint multi, dinnye, német tejesek, blokád, magyar paraszt, sőt magyar parasztság." Nem mindegy,úgy őszintén,vagy csak ezzel akarsz belémkötni? Azért is naggyal írom!
"Még valami: Kedves Paraszt, a magyar paraszt már most sem konkurencia a külföldi termelőnek. Sajnos."
Ezt mi is tudjuk,nem mondtál újat! Az,hogy ki mit,hol vesz az bennünket nem érdekel,de ezt a borzasztó okoskodást röhögöm!

arta 2008.08.04. 12:50:30

"miért van az, hogy csak a mezőgazdaságból élők nem bírják elviselni, ha valami kevesebbet ér mint amennyibe nekik került? Miért van az, hogy amikor így felmennek a gabona és egyéb árak, semelyikük sem mondja, hogy na, inkább olcsóbban adom, lemondok a hasznról, nehogy megnehezítsem a magyar vásárlók helyzetét. Más aspektusból: mennyivel nagyvonalúbb lett volna, ha a szegények, árvák, nagycsaládosok között ingyen szétosztják a dinnyéket mintsem odabaszni az auchannak?"

Hánynom kell a "magyarosch gazdáktól". Közpénzen hizlalt díszparasztok. Sosem restek csalni az uniós támogatások területbevallásainál, több tízmilliós gépekkel a Hősök terén tüntetni, demonstrációkat szervezni és utána telesírni a médiát. Értsék már meg: nem érdekel, hol termett, az érdekel milyen minőségű és mennyit kell fizetnem érte!!!

Amúgy az Auchan is megéri a pénzét:):)

Termelő 2008.08.04. 12:59:49

"miért van az, hogy csak a mezőgazdaságból élők nem bírják elviselni, ha valami kevesebbet ér mint amennyibe nekik került? Miért van az, hogy amikor így felmennek a gabona és egyéb árak, semelyikük sem mondja, hogy na, inkább olcsóbban adom, lemondok a hasznról, nehogy megnehezítsem a magyar vásárlók helyzetét. Más aspektusból: mennyivel nagyvonalúbb lett volna, ha a szegények, árvák, nagycsaládosok között ingyen szétosztják a dinnyéket mintsem odabaszni az auchannak?"
Na mit gonszolsz miért? Mert nem olyan hülye senki,hogy sokszor százezreket,milliókat rákölt valaki valamire,hogy egyáltalán megteremjen az a valami! És ha olcsón kell neki odadni akkor még azt is elbukja amit ráfordított! Ezen okok miatt már sokan ráhagyták ezt! Dráguló termelési kts-gek mellett még olcsóbban? Na nem má´! Nyugaton is ezért kezdtek el zúgolódni,tüntetni még komolyabban mint itt!
Csakhát ott nincs leszarva a paraszt mint itt!

Kertész 2008.09.04. 21:01:20

MOVHU! Ha érdekel az "almacsata" megoldásában szereplő "hektáronkénti 70 000 Ft, az mélyedj el a "de minimis" fogalmában. Érdemes.

Bah, megint butítják a népet.
süti beállítások módosítása